Akkor nem ettél még román szocialista vagy NDK-s csokit! Érdekes módon a szovjet bonbonok finomak voltak, a jugoszláv csokikkal sem volt gond, és a lengyel karamella is nyerő volt. Bár sajnos a csehszlovák csokik sajnos kimaradtak furcsa módon. Bár azóta bőven pótoltam ezt a lemaradást!
Persze, ingyen csokihoz már nekem is volt szerencsém de azon felül semmi nagyobbhoz :( Mostanában is vannak hasonló játékok, de hát nyáron kinek van kedve ebben a 40 fokban csokit majszolni :P
szerintem az utóbbi 10 évben az élelmiszerek gyártása sok változáson mehetett át nem csak az alapanyagokban de a technikában is és lehet h most máshogy hőkezelik és attól más lesz az íze, de lehet beleraknak pár E-betűt, ami szintén nem mindegy:P
bár szerintem a "klasszikus" amerikai csokik íze nem változott: Mars, MilkyWay, Snickers stb. ők valahogy tartják a formájukat
egyébként azon szoktam röhögni amikor a mogyorós csokikra ráírják, hogy "nyomokban mogyorót tartalmazhat":)
Amúgy tényleg jó volt régen minden csoki, vagy csak nekünk tűnik annak?
A régi Boci keményebb volt, de vajon jobb-e, vagy csak mi szoktuk meg úgy? Ezt nem tudom megállapítani ennyi idő után.
Amikor jött a Milka (a rendszerváltáskor Ausztriából behozva), akkor az tűnt a jó csokinak. Ma viszont nem drágább, mint a Boci, igaz, nem is jobb...
Sport szelet. A klasszikus nem tűnik rosszabbnak, mint régen, de akkor még csak az volt, meg a Maxi Sport, ami ca. mostani szeletes, nem XL-ben, de azt ritkán ettem.
Melódia. Valahogy annó nem túl gyakran ettem, így nem tudom összehasonlítani.
De szerintem azért akkor sem volt minden annyira igényes. Az összetevők nincsenek ráírva a régi csokikra, így nem tudom ezt összehasonlítani mert az ízélményeim már kissé csalnak ennyi idő után. És ha jól tudom, mostanában már nem szabványosak bizonyos akkori összetevők.
A nugátok viszont akkor sem voltak finomak. (Kajla nugát...) Később csodálkoztam, hogy nugát az Milka is, holott sokkal finomabb, mint a Milka.
A meggymárka viszont vacakabbnak tűnik a réginél, viszont a "zsidó" traubi (a Balaton mellett gyártott) ugyanolyannak.
Miért van az, hogy minden cég egyre vacakabb terméket gyárt?
A múltkor vette metró szeletet, és majdnem azt csináltam, amit eddig csak a román szocialista vagy a volt NDK-s csokikkal csináltam. Végül megettem, de volt rá esély, hogy kukába kerül, pedig olyant igen ritkán csinálok édességgel. Legutoljára a kínai chipset ami riszt meg mindenféle egyéb anyagot sok színezékkel tartalmazott, csináltam ezt...
Szerintem hasznos, ha figyelmesen elolvasod azt a német szöveget a Kraft Foods honlapján. Akkor világossá válik számodra is a történet és a kronológia. A Mirabell jelenlegi receptjének pedig semmi köze nincs a Fürst-féle eredeti recepthez, de valószínűleg ahhoz is kevés, ami alapján a Mirabell valaha készítette a golyókat.
Ha kinézek az ablakon van itt egy híd, a túloldala Németország. Átsétálok a hídon és rögtön jobbra van egy olasz fagyizó. Nem roszz, de olyan nincs mint amilyen a KM-i.
Ha nem lesz ilyen meleg és még itt leszek még akkor viszek majd egypár igazit.
Egyébként a Mirabell is e recept alapján csinálja a golyókat. Tehát az is igazi! :))
Hát, hogy mondjam finoman, Szamosék se a legmagasabb minőségű alapanyagok kizárólagos felhasználásának igényével alkotják meg termékeik nagyobbik részét... Egyes süteményeknél azt látom például, hogy a bevezetésük óta lépcsőzetesen csökken a méret, az alapanyagok meg mintha gazdaságosabbakra cserélődnének. Bár annyira nem durva a folyamat, mint a Daubnerben. A árak meg már olyanok, hogy azért lehetne jobbat is adni. Persze, kevesebb haszonnal.
A Mozart golyó kitalálója és jogtulajdonosa egyébként a salzburgi Fürst cég (pár cukrászdájuk és kávézójuk van). Ők azóta is kézműves módszerekkel, ipari szemetek felhasználása nélkül készítik a golyót, viszont egész más az ára és csak a saját üzleteikben forgalmazzák, hogy a minőség romlását (túltárolás) ki tudják védeni. Vagyis kereskedőknek nem adnak el sehol, de fogyasztóként lehet tőlük rendelni, akár itthonról is. Van még a Reber nevű német gyártmány. Ez régen jóval kevésbé ízlett, mint a Mirabell, a mainál viszont lényegesen jobb. Ők nagyjából ugyanazt a minőséget gyártják évtizedek óta. Pár éve pedig elkezdett csinálni golyót a Szamos is. Talán nincs benne annyi gagyi alapanyag, mint a Kraftéban, de ez se jó, hasonló egyenédes trutyi.
en ezt igy pontosan nem tudtam, de az teljesen biztos, h a regi "alomcsokik" többsege ehetetlen. en arra kentem, h gyerekkoromban minden jo volt, most meg valogatok. en is mas mozartos csokikra emlekszem. ezek nem jok. tenyleg csak edes.
Dehogy, akkor hol volt még Kraft Foods... A Mirabell a Suchardé lett, ami később Jacobs-Sucharddá alakult fúzióval. A minőség akkor még rendben volt. A Mirabell Mozart holmik drága és elit csokinak számítottak Ausztriában is, mindig hoztunk haza, ha kimehettünk. Aztán jött itthon a rendszerváltás és nemsokára megjelentek a Mozart csokik is. Egy teljesen más minőségben, mint amit megszoktunk, viszont az ár hirtelen a korábbi felére (vagy az alá) csökkent Ausztriában és nálunk is. A 90-es évek elején ugyanis a Kraft kezébe került a Jacobs-Suchard cég, és az új konszern azonnal bevezette a racionalizálást: a drága alapanyagokat a szokásos élelmiszeripari hulladékokkal (pálmazsír és egyebek) meg rengeteg cukorral helyettesítették. A Mirabell golyók hirtelen édes, homogén trutyivá változtak és szerintem a Milkákat is lerontották. A helyzet azóta is ez, az ótvar "minőséget" sikeresen tartják fenn. Egy régi Suchard Express kakaó dobozát egyébként vagy 15 évig őriztem, azon lehetett követni a folyamatot: a régi dobozon egész más összetevő százalékok szerepeltek, mint amiket a váltás utáni (Kraft) dobozokon lehet olvasni (a kakaó egy részét szójával és cukorral helyettesítették). A minősége pont olyan lett a nagy fúzió után, mint a Nesquické: szar.
A jelenlegi Sportszelet konkrétan szar. Amióta rátette a kezét a hatalmas - khmmm - szargyártó konglomerátum (Kraft Foods), azóta ugyanúgy kigagyizták, mint minden más kezükbe került terméket (Mirabell Mozart cuccok, Cote d'Or csokoládék, stb.).
Régen valóban jobb volt, kb. akkora a különbség, mint az eredeti Melódia szelet és a most kapható retro gyártmány között. (de mondhatnám a Korfu szeletet is)
A kicsi Sport ( a klasszikus papír csomagolású) szerintem most is olyan, mint régen. Sós kiflit a régi házunk aljában szenzációsat lehet kapni, óriás formában, úgy emlékszem, Zircen sütik. Hiányzik, ezért az egyért sajnálom, hogy elköltöztünk :)