Keresés

Részletes keresés

merigazoi Creative Commons License 2023.04.29 0 0 5255

keleti hun leletek ie.1századból

 

a tamga nézetem szerint írásnak számít

forrás academia.edu

Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.04.21 0 0 5254

Legyen a rokona a fia...

Előzmény: pozsonyi muflonlovas (5250)
Jokki Creative Commons License 2023.04.21 0 0 5253

PAP GÁBOR – SZKÍTÁK "A Szkítiából kijöttekről" – a szkíta műveltség öröksége, 2017

 

https://www.youtube.com/watch?v=G4fMrImVYoE

Jokki Creative Commons License 2023.04.19 0 0 5252

Hogyan kellene tanítani az igazságot, a tananyag mellett a középiskolákban és általános iskolákban? Útmutatás tisztességes magyar tanároknak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7cxrOtX7_Vg

 

https://www.youtube.com/watch?v=uH3nfaGwiOE

 

pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.04.18 -1 0 5251

400 ezer mongol Muhinál? Csak? Bezzeg a perzsák Thermopülainál 2 millióan voltak ... Stb. :)

Előzmény: Jokki (5246)
pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 5250

Bizony! Kezét fogva kísérte rokonát, a hozzá képest igen ifjú Alekszandr Nyevszkijt. :)

 

 

Előzmény: Nostredamus 2022.02.22 (5249)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.04.17 0 0 5249

Nem eshetett el, mert Bölcs Jaroszlav i.sz. 1243-ban (AD 1053) Sarayban meglátogatta.

Előzmény: pozsonyi muflonlovas (5247)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.04.17 0 0 5248

Az örmények arról álmodoztak, hogy mongol segítséggel Jeruzsálem még keresztény kézre is kerülhet. 

 

Hulagú után negyven évvel ez valósággá vált.  

Előzmény: Jokki (5246)
pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.04.16 -1 0 5247

Sőt, Batu el is esett a muhi csatában ...

Ettől persze Szübőtej még átkelhetett a Dunán. :)

Jokki Creative Commons License 2023.04.16 0 0 5246

Amúgy mongol seregek, a kán halála után még elfoglalták Perzsia jó nagy részét, ott nem zavarta őket a kánválasztás...

 

Spalatoi Tamás és Rogerius is jókorákat lódított írásában, Spalatoi Tamás ráadásul jelen se volt a Muhi csatánál, mindkettejüket megkérdőjelezhetetlenként tekinti a tudománytalan akadémia. Csak van egy baj, mongol források meg teljesen másképp tudnak a Muhi csatáról, mint kedves akadémistáink illetve a történelem könyvünk írói.

Ugyanis a szekértábor (tamáska idióta hazugságával ellentétben) rendkívül hatékonynak bizonyult a mongolok ellen, egészen addig, amíg be nem vetették a hajítógépeiket. És valóban erről a tényről, hogy mongolok nem csak várostromnál, hanem emberek ellen is használják nem tudott a magyar hadvezetés, ahogy arról sem, hogy képesek pontomot építeni. A Muhi csatánál mármár győzelemre állt a magyar sereg, Batut arra biztatták a megmaradt főemberei (a két legjobb vezére meghalt a csatában), hogy meneküljön. Amikor Subotáj átkelve északabbra a Dunán megérkezett a felmentő sereggel.

Arab források szerint Batu seregrésze 250 ezer emberből, Subotájé pedig 150 ezer emberből állt. Nos én nekik hiszek, nem az akadémiának.

 

Szóval a történelemhamisítás bizony megy ezerrel és ha valaki nem olvas valós forrásokat például Carpini pápai követét, aki Mongoliában járt 1244-ben az udvarban, vagy a Velencei követ írását IV. Béláról, 1247-ből:

"A magyar király méltán a királyok királya, nélküle mozdulni sem mer Északon, Délen, Keleten senki" Csak jelzem, hogy Magyarország körül akkor mindhárom égtájon a mongolok voltak az urak.... akik mozdulni sem mertek a magyar király ellenében.

Úgyhogy ha valaki szeretné tudni a tatárjárás igaz történetért, semmikép se az akadémia, de pláne nem telex nevű szennycsatorna ostoba hazudozásaira támaszkodjon.

Dójcstominkának talán annyi igazsága mégis volt, a törökökkel és ruszkikkal kapcsolatban, hogy bár volt szándék a magyarság kiirtására, zat megvalósítani nem tudták, még ha irtózatos veszteségeket is okoztak a törökök főleg emberéletben, az osztrákok és a ruszkik pedig emberéletben és a nemzettudatban, az emberi tartásban, az igaz múltunk megismerésében is iszonyatos károkat okoztak.

Viszont mindegyiküket túléltük, habár nem egykönnyen és nem olcsón.

Most már csak az akadémiát, és a telexhez hasonló szennycsatornákat kell felszámolni. Már ha majd egyszer valamikor a távoli jövőben lesz egy valóban nemzeti kormány, ami most nincs.

 

Na ennyit erről.

 

 

Jokki Creative Commons License 2023.04.16 0 0 5245

Ami a tatárokat illeti teljesen igaza volt.

75 vár maradt érintetlen és 5 várostromnál szenvedtek súlyos vereséget a mongolok, hogy aztán 1 éven belül lógó orral kivonuljanak.....

Az akadémia összes faszságával ellentétben minden forrás, legyen az arab, mongol vagy bármilyen más korabeli, mindegyik 300 ezer és 400 ezer közé teszi a Magyarországra betörő mongol sereg létszámát.

 

Amikor Magyarországról kénytelen voltak súlyos veszteségekkel kivonulni, 145 ezer megmaradt emberükkel csak úgy elfoglalták Bulgáriát. Úgyhogy az akadémiai mese a kán választásról és egyéb faszságokról tényleg csak mese. A kivonulásuk oka az volt, hogy ha tovább maradnak, pár hónap alatt teljesen elfogyott volna a seregük úgy el lettek verve. És ebben az eredeti mongol források is egyetértenek, tessék őket olvasgatni, nem az akadémista vadbarmok otromba hazudozásainak bedőlni.

 

Nem mellesleg A Német Római Birodalmon kívül egyedül Magyarország nem volt adófizetője a mongoloknak ebben az egész térségben az északi tengertől az Adriáig, csak mondom.

 

Még azt is hozzátenném, 1245-ben már Béla el is foglalta Halicsot a mongoloktól.

 

Szóval bár magam is idiótának tartom Dójcstomit, de speciel ebben az egy esetben igaza volt.

Előzmény: Spy der Man (5244)
Spy der Man Creative Commons License 2023.04.16 0 0 5244

Azert szep hogy UGYANAZNAP...

 

 

2023. április 15.

 

Deutsch kivágta a történelemkönyvet az ablakon, hogy beszólhasson Pressmannak

 

Történelemhamisítás Indiában: gyakorlatilag törölték a Tádzs Mahal történetét a múltból 

 

merigazoi Creative Commons License 2023.04.15 0 1 5243

tégla [1332–1337 tn., 1393] Latin jövevényszó, vö. latin tegula ’tetőcserép’, hazai latin tegula, tegla ’tégla’. A latin szó a latin tegere ’fed, takar’ ige származéka. ... A szlovák tehla ’tégla’ a magyar szó átvétele.

 

 

erősen kétséges.

 

először is, latinul a tégla laterum.

 

2. a tégla több más nyelven is az, pl. csehül cihla, szerbül cigle, németül ciegel, finnül tiilet, észtül telliset, albánul tulla, görögül touvla, törökül tugla, portugálul tijolos.

 

az a kérdés, miért használ egy sor nyelv olyan szavat a téglára, amit a latin nem,

ill. miért mindenhol a takar latin szóalakját használná a téglára.

 

ugyanakkor

The Romans developed brick making techniques that became the main building material in the 1st century AD for the walls of houses, Roman baths, and monuments.

 

a rómaiak csak az iu. első században kezdték el használni, a kínaiak már több mint 4000 éve használták.

 

és érdekes, h hasonló szavak a

 

mongol тоосго tooszgo

nepáli ईंटहरू Īṇṭaharū

kannadaiಇಟ್ಟಿಗೆಗಳು Iṭṭigegaḷu

telugu ఇటుకలు Iṭukalu

Jokki Creative Commons License 2023.04.09 0 1 5241

"ugor kor: az az időszak a finnugor kor után, amikor őseink a legközelebbi rokonokkal, a vogulokkal és osztjákokkal (saját nevükön a manysikkal és hantikkal) éltek együtt, már különválva a többi rokonnéptől, az Urál északi vidékén. Ez az időszak Kr.e. 1000 táján ért véget, ekkor kezdődött az ősmagyar kor."

Ezen 1 órát röhögtem. Soha senki semmilyen magyarságra jellemző leletet nem talált az Észak Uralnál, főleg nem finnugor leletekkel együtt. Kr.e. 1000-ből pedig semmiféle finnugor leletet sem találtak, mivel ők sem ott éltek. Ez már tényleg a vicc kategória. Hogy valaki egy hamis, nemlétező nyelvi rokonságból kitalál egy egész történelmet, arra példa ez baromság. Semmilyen kultúrális egyezés nincs ezek közt a népek közt és a magyarság közt, se népművészeti, se népzenei, se semmi olyan, mint a szkíta szarvasok, a szőlő és dinnye, a lovas kultúra a szkíta képjelek tömege mind ott van egészen a 19. századig tehát még azt se hazudhatják, hogy csak később vettük át, főleg mivel nálunk megvan senki másnál meg nincs meg. Az ugoroknál meg végképp nincs meg.

Ez egy őrült, elmebeteg állat kitalációja.

merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5240

az etimológiai szótárban ez áll

 

szó [1213 tn. (?), 13. század eleje] Ősi, ugor kori szó, vö. vogul saw ’szó; hang; dallam’, osztják saw ’jajszó; énekszó; dallam’. Az ugor alapalak *sa ’szó, beszéd’ lehetett. Az ugor alapnyelvben e szó török eredetű volt, vö. türk sab ’szó; beszéd’. A szó v-s tövű névszóink közé tartozik, vö. hó, ló, tó.

 

.........

ugor kor: az az időszak a finnugor kor után, amikor őseink a legközelebbi rokonokkal, a vogulokkal és osztjákokkal (saját nevükön a manysikkal és hantikkal) éltek együtt, már különválva a többi rokonnéptől, az Urál északi vidékén. Ez az időszak Kr.e. 1000 táján ért véget, ekkor kezdődött az ősmagyar kor.

.........

 

Az ugor alapnyelvben e szó török eredetű volt

 

 

mi alapján jelenti ezt ki a nyelvtudomány? merthogy erre semmilyen régészeti bizonyíték nincs,

nincs régészetileg igazolva,

de gondolom ez ulrichot nem zavarja, ez tudományosan rendben van, és "le van zárva".  :)

 

...

kicsit elszaladt velük a ló, az alapján, h türk lelet van iu. 600-ból, az ugor kor állítólag véget ért ie.1000-ben és a finnugor-ugor népek írásbelisége a magyarban az első (tudomásom szerint ez a hivatalos tudományos álláspont), ott meg a szó írott alakjára vonatkozólag iu.1213...

Előzmény: merigazoi (5237)
merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5239

ugyanott

 

altai mondások

“Kizhige oro kaspa – / Boyïng tüzhering” (Don’t dig a pit for a man,/ You will fall in yourself).

There exist parallels in various languages (in German: Wer andern eine Grube gräbt, fällt selbst hinein), among them biblical Hebrew. The corresponding “proverb of Solomon” is in English translation (King James Version): “Whoso diggeth a pit shall fall therein / and he that rolleth a stone, it will return upon him”.4

 

aki másnak vermet ás, maga esik bele.

 

 

...

https://www.inspirationalstories.com/proverbs/t/mongolian/

 

Two bears in one cave will not end up well.

There are men who walk through the woods and see no trees.

You can't put two saddles on the same horse.

merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 1 5238

ugyanott:

kirgiz mondás: ..., köp ugat

 

mi az a köp? igen, kutya.

merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5237

Journal of Central and Inner Asian Dialogue (Winter 2015)

A Historical Overview of Turkic Wisdom Words‡  Alva Robinson (Houston)

 

eredetileg a türkök a szót / szavat úgy mondták szav

(ma egyetlen török nyelvben se úgy van)

 

a legrégebbi török írásemlék szerint

 

the Tonyukuk Inscription, was erected for and composed by the seventh/eighth-century elderly advisor, Tonyukuk (646–716? CE). Dating back to 720 CE, the inscription is engraved on two stones, constituting thirty-five strings with sixteen uses of the word sab, an Old Turkic term for “word”.2 Sir Gerard Clausen points out that the term sab connotes a broader meaning beyond simply, “word”. Rather, it is recognized as a process of reciting an all-out “speech, a narrative or story.”3 Yusuf Khass Hajib’s eleventh-century Kutadgu Bilig, renders sab, often transliterated as saw or sav, as “counsel” or “advice”: “bağırsak kişiniñ sözi tut sawı / bu söz saw saña bolğa devlet awı (Heed (Keep) the good word and counsel of a compassionate man / May this word and counsel be the nexus of governance for you)”.4

 

Indeed, sab, in the context of Tonyukuk, signifies an explanation, message or advice depending on the specific situation from which it arises. Although the term’s original form has since fallen out of use and had been replaced by the term söz by the fourteenth century,5 there is evidence that a transition may have already emerged as early as the eleventh century.6 Variations of the original sab/sav are in use today: söyle- (Turkish), süylösh- (Kyrgyz), both meaning to recite or to speak, and savodli (Uzbek) (<arab.), meaning “literate and knowledgeable”, to name a few. Although söz does not appear in the Tonyukuk Inscription, it does occur once
within the Kül Tegin Inscription: “Inim Kül Tigin birlä sözläšdimiz (I and Prince Kül, my younger brother, consulted together).”7

 

sőt, a török szöz szóalak egyszer se jelenik meg ebben

viszont egyszer megjelenik a kül tegin féle feliratokban

merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5236

amúgy lényegtelen h te mit hiszel (h le lett volna zárva),

 

a történelemtudomány teljesen elfogadott működése az, h történelmi források állításait megtörténtnek, valósnak fogad el (hacsak/amíg azokat más nem cáfolja).

 

rengeteg más dolognak, amit történelmi valóságnak veszel, nincs régészeti igazolása, hanem történelmi forrásokból van véve.

 

....

alapvetően a szóbanforgó kínai forrás hitelesnek számít és rengeteg állítása régészetileg is igazolt.

 

(de abszurd annak feltételezése is, h egy kínai kitalálja azt, h a hunok fatáblákra rónak és az írásuk csúnya...

ennek a belátása azonban feltételez némi józan eszet...)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5230)
merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5235

mondjuk ezt az utóbbit kínai típusú betűjeleknek veszik

 

Xigouban M2, from analysis of the Chinese characters inscribed on gold plaques (Xi M2 : 26, 27)
 (Plate 12) and silver passants (Xi M2 : 13-19) (Plate 13), which provide a date of no earlier than 300-221 B.C.; Xigouban M4-12, whose Early or Mid Western Han date was determined by the presence of Han-style carved stone pieces (Xi M4 : 21-25) and the analysis of the Chinese characters inscribed on pottery jars (Xi MIO : 2, M12 :

 

viszont a tanulmány megemlíti a tudomány/régészet félreértelmezését, hamisítását is

 

pl.

...However, the presence of Xiongnu-type objects, even
 combined with nomad burial ritual and material culture, is not
 enough to provide a Xiongnu attribution for certain sites. For in-
 stance, the site of Yuhuangmiao, in Yanqing County, Beijing Dis-
 trict,28 attributed to the Shanrong, includes the sacrific horses,
as well as sheep, cattle and dogs. Animals are represented
 in the graves by the skull, including at times portions of the upper
 spine, and the thigh bone. Burial goods include horse-gear and
 nomad-type ornaments and weaponry. The site's shortswords are
 of Xiongnu type29. (Plate 5) Burial structures include rectangular
 pit graves, often with shelves (Plate 6), oriented to the east, and
 cist graves.
...
 I have proposed that both sites be attributed to groups of Xiongnu,
influenced by as yet unidentifiable non-Xiongnu cultures.44
It must be remembered, however, that the presence of
 Xiongnu or Xiongnu-type objects does not necessarily prove a
 Xiongnu attribution.

Előzmény: merigazoi (5234)
merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5234
merigazoi Creative Commons License 2023.04.09 0 0 5233
Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5230)
pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.04.08 -1 0 5232

"valami iráni fércművet"

 

:DDD

Előzmény: Jokki (5231)
Jokki Creative Commons License 2023.04.08 0 0 5231

Ezek a degeneráltak mostanában Ucsiraltu professzort támadják, elég messze van, a sajtó nem ír róla semmit, tehát lehet azt hazudni róla amit csak akarnak.

 

Így akarják elhitelteleníteni mindazokat, akik Ucsiraltu eredményeire merészelnének hivatkozni. Nemzetközi szinten elismerik, de a magyarországi akadémia mérgező csecsén nevelkedett agyhalottak folyamatosan ekézik.

 

Ezeknek hiába mutatsz szkíta szarvast meg hun szőnyeget, a minőségérzékelésük nulla, képírást nem ismerik, előrángatnak valahonnan valami iráni fércművet és ráfogják hogy az ugyanez.

 

Ahogy már mondtam, az ilyen degenerált hülyékkel nem kell vitakozni. Ahogy a szintén degenerált mta alias magyartalanító tudománytalan akadémia kontrszelektált, húgyagyú képviselőivel se. Ők azt mondják, ők tudomány, ők mondják meg mi tudományos. Nekünk ezzel nem kell foglalkozni, csak ki kell mondani, és megtanítani a jövő nemzedékének az igazságot, ennyi a feladatunk.

Előzmény: merigazoi (5227)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.04.08 -2 0 5230

Tök feleslegesen rakod be újra és újra ugyanazt a kínai forrást.

 

Erre mondtam, hogy nincs régészetileg igazolva, mert ha előkerült volna egy megfelelő mennyiségű hun írás

(saját jelekkel, kölcsönzött -- pl. kínai -- jelekkel stb.), akkor már réges-régen le lett volna zárva az egész.

Előzmény: merigazoi (5228)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.04.08 -1 0 5229

"és a tények elhallgatásából, ignorálásából úgy látszik, a tudomány is hasonlóan "gondolkodik" mint te"

 

Már csak azt kellene bemutatni, hogy mit hallgat el a tudomány?

Vagy 30-40 éve.

 

Ne UNESCO-s kiadványt mutass, hanem peer-reviewed tud. cikkeket, ahogy a tudományban szokás.

Előzmény: merigazoi (5227)
merigazoi Creative Commons License 2023.04.08 0 0 5228

itt van a kínai leírás fordítása, amelyik azt mondja:

 

a keleti hunoknak nincs írásuk, aztán meg azt

h fa-lapokra róva jegyzetelnek és "a betűik olyan csúnyák mint a madárkarmok"

 

(a lap alján: "their script is ugly as bird claw")

merigazoi Creative Commons License 2023.04.08 0 1 5227

1994 óta senki se cáfolta azt, ami egy tucatnyi régészeti intézmény által közösen kiadott könyvben van.

 

és

ami konkrét leletekkel támasztja a kínai források állításait, h a keleti hunoknak írása volt.

 

eddig folyton azt állítottad: "majd ha a tudomány azt állítja és bebizonyítja", akkor elhiszed.

 

láthatóan nem.

inkább az előítéleted kedves neked.

 

és a tények elhallgatásából, ignorálásából úgy látszik, a tudomány is hasonlóan "gondolkodik" mint te

 

a mongol akadémiai kutatás bizonyítékait nem akarják látni.

 

ugyanez a helyzet a keleti hunok szkíta kultúrájával.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5225)
Jokki Creative Commons License 2023.04.08 0 0 5226

Pálfy és a "Lendület" fedőnevű Szent Korona "kutató", de valójában gyalázó ocsmány csapat új trükköt eszelt ki.

A közismert hamisítványt, amit egy svájci emberkével írattak meg a habsburgok, mintha az Révay Péter halála után fellelt írása lenne, most lefordították magyarra, hogy a hátsó képcseréket lehazudják, holott egy óvodás is azonnal látja a nyilvánvalót.

Sőt továbbra is propagálják az ún paláston található Szent Sebaldus képet, mintha az Szent István egykorú és hiteles ábrázolása lenne, valamint az állítólagos Gizellát az orbitális szakállával.......

Aztán előjöttek valami kétes levéltári hamisítvánnyal, hogy hogyan ferdült el kereszt, majd kiadták, hogy mivel ez egy baleset során ferdült el, ezért a kereszt dölésszöge nem lehet a Föld tengelyének ferdülése.... ez csak legenda.....

 

Van egy probléma elvtársak. Megmérték és de, annyi. Szóval még akkor is ha baleset révén történt, kereszt dőlésszöge bizony a föld tengelyének dőlésszögével egyenlő. Persze tudom, hogy a nagyon tudományos, nagyon praktikus elvtársaknak semmit se mond az, hogy SZENT, de akkor most közlöm az elvtársakkal, hogy az ilyen hihetetlen dolgok is együtt járhatnak a SZENTSÉGGEL.

 

Nem szeretném felsorolni Pálffyék összes képtelen állítását a Szent Koronáról, mert akkor reggelig kéne írnom. Legyen elég annyi, hogy nagyjából semmi sem igaz abból, amit nagy vehemenciával az elmúlt években összepublikáltak.

 

Újra előhozták a számtalan ismert hamisítvány iratot, mindazokat a képtelen és rosszindulatú írásokat, amikket az 1982-es koronavizsgálat mind egy szálig megcáfolt és úgy adják elő, mint új és tudományos felfedezést....

Nem csak undorítóan gusztustalan amit művelnek, de egyben teljességgel komolytalan is.

 

Kétlem, hogy 12-es IQ alatt ezeket bárki beszopná. Maximum egy indo-európai, akinek a Magyar Korona Szentségéről fogalmai se lehetnek.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.04.07 -1 0 5225

Még nem néztem meg ezt az UNESCO-s szöveget.

(Elképzelhető, hogy nem is fogom.)

 

Csak 3 rövid észrevétel:

 

* kit érdekel, hogy mit írt az elnök abban az előszóban?

 

   Megnézted, hogy 1994-ben ki volt a szervezet elnöke?!

   Konkrétan egy gyógyszerész végzettségű kutató. Ő vajon mennyire értett a kínai, hsziungnu nyelvészethez??

 

* 1994-es a szöveg; OK, eltelt majdnem 3 évtized, hol vannak -- tömegével -- azok a tud. cikkek,

   melyekből egyértelműen kiderülne a jelenkori tud. konszenzus: volt saját írásrendszerük.

   Nem tudsz ilyet mutatni.

 

* Mitől lenne egy UNESCO-s kiadvány lektorálva?

   Lásd az előző pontot: Hol a tényleges lektorált tud. cikkek tömkelege az elmúlt 3 évtizedből?

  

Ennyit a "dogmavakságról".

Egyébként semmi elvi problémám nincs azzal, hogy lehetett saját írásuk.

 

A mongolok is szépen átvettek dolgokat, attól még ország- meg kultúrapusztító vadbarmok voltak, akik rengeteget ártottak nekünk.

Előzmény: merigazoi (5224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!