Keresés

Részletes keresés

asta Creative Commons License 2003.09.03 0 0 topiknyitó
És mit szabad egy kutyának?
Kezdő naiv kutyásként a nyári szabadságom alatt több olyan élményben volt részem, ami megkeserítette az idillinek vélt kutyás barangolásaimat.
Örülnék, ha valaki hozzáértő felvilágosítana bennünket, mit szabad és mit nem szabad, ha egy kutyával erdőn-mezőn szeretnénk sétálni. Ha szeretnénk, hogy a kutyánk szabadon, póráz nélkül szaladgálhatna, vagy uram bocsá' megfürödhetne valami szabad vízben stb.
A konkrét élmények:
Nagy sétákat tettünk a kis falú melletti legelőn, a közeli erdőben a kijelőlt túrista utakon, néha azon kivül is a kitaposott ösvényeken. Többször láttunk őzeket kibóklászni az erdő melletti szántóra. Dömi kutyám természetesen űzőbe vette volna - de a kutyám jól behívható, így hát tíz méternél többet soha nem távolodott tőlem.
Néhány nap után figyelmeztettek (vadászok természetesen), hogy le fogják lőni a kutyámat, mert a kutya szaga is elriasztja a vadakat. Kérdeztem: akkor talán netám engem is - pl. félrehord a puska? Hozzátéve, hogy ezeken az ösvényeken autók, kocsik, lovasok, motocrossosok rohangásznak állandóan - túristákról nem is beszélve. Azok nem zavarják a vadakat? Hogy össze-vissza tapossák a mező igazán ritka növényzetét - az senkit nem zavar. Hogy helyében évről-évre szaporodik a parlagfű - az senkit sem zavar. Hogy a trágyalé csorog a közeli erdő és sűrűn látogatott kolostorromja közvetlen közelében - senkit sem zavar? És sorolhatnám. Csak az én szelid, jólnevelt kutyám zavar.
Más: Helybéli kutyás házaspár panaszolta, hogy a közeli erdőben a gyerektáborhoz vezető földúton bicikliztek a 2 db tacskójukkal, mikoris második alkalommal megállt mellettük egy autó és szintén kiírtással fenyegette meg a kutyákat.
A mezőn eközben a helybéli állatorvos összes állata, többek között komondorja és kuvasza riogatja rendszeresen a nagyérdeműt - természetesen gazdátlanul.Neki persze senki nem szól. Ő is vadász?
Más: fürdés a Balatonban. Azt elfogadom és helyesnek is tarom, hogy strandra nem szabad kutyát vinni. De szabad-e kutyának a lábát vízbe mártani pl. egy vitorláskikötőben, ahol egy lélek sincs.
Várom a véleményeteket, tapasztalatotokat a fentiekkel kapcsolatban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!