Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2002.03.08 0 0 98
Köszi,Frint!
Előzmény: Frint (94)
tibor0322 Creative Commons License 2002.03.08 0 0 97
> Vasárnap vetem a paprikát, paradicsomot
- mi legfeljebb fólia alá, "még hideg a föld", hogy a szakértő mamát idézzem :). A föld rotálása nálunk is várható, már eléggé kifújta a szél (sárgul a teteje (agyagos)), ideje lezárni, meg reggel már láttam 2 traktort is szántani.
Előzmény: Frint (94)
Vidovszky Creative Commons License 2002.03.08 0 0 96
Köszönjük szépen, legalábbis részemről!

Hova veted a paprikát, paradicsomot? Kintre, vagy "valamilyen házba"?

Előzmény: Frint (94)
Julo Creative Commons License 2002.03.08 0 0 95
Köszi a jókívánságot, neked is kellemes kertészkedést! :o)

Julo

Előzmény: Frint (94)
Frint Creative Commons License 2002.03.08 0 0 94
Sziasztok! Indul a nagyüzem, lehet bátran kertészkedni (ha a szél ki nem fújja az erőt belőlünk...) Vasárnap vetem a paprikát, paradicsomot. A földkeverékhez jóféle Pötrétei tőzeget, Novobalt tőzeget, Marosparti sódert, homokot, vakondtúrásból származó földet használok, kevés szuperfoszfáttal keverve. Ez be szokott válni. A szabadföldbe (700m2) 5 kg vasgálicot szórok és rotálok be, kicsit talán visszamozdítja a talaj pH értékét.(Nálam szikesedésre hajlamos a föld.)Talajfertőtlenítés is lesz, de csak szélcsendben, mivel kipermetezni kell az anyagot(szerves foszforsav-észter). Jó kertészkedést, kellemes hétvégét, a hölgyeket külön köszöntöm a Nőnap alkalmából!
Frint
Tozatu Creative Commons License 2002.03.07 0 0 93
Vaó,eddig észre sem vettem a válaszodat Kedves OutdownS!Bocs,a tejfölös poharakról is lemondtam,mert nincs már szabad ablakon.Azt hiszem kint vetek csak.Tozatu
Előzmény: outdownS (91)
Áfony Creative Commons License 2002.03.07 0 0 92
Sziasztok! Én ma délelőtt kilógtam a telekre, és ágyásokat csináltam /a derekam bánja/. Ti már ültettetek valamit, vagy még vártok jobb időre?Én hétvégére már tervezem hogy a borsót meg a zöldséget elvetem. Áfony
outdownS Creative Commons License 2002.02.03 0 0 91
Akar szetmallik, akar nem, az a fold ami egy cellaba belefer, keves egy novenynek kipalantazasig. Valaszd a jo oreg tejfolospoharat. Ha a felliterest valasztod, annak meg a teteje is megfelel uveghaznak, es ha feleig teszed folddel, meg mindig van helye a viragodnak, hogy a teto alatt novekedjek. Kell meg alajuk egy nagy talca, arra az esetre, ha bepisilnek locsolas utan... Es jo napos ablak.

Előzmény: Tozatu (90)
Tozatu Creative Commons License 2002.02.01 0 0 90
Egynyári magoknak gondoltam,ha nem málik szét idő előtt,kipalántázásig.Tozatu
Előzmény: Frint (89)
Frint Creative Commons License 2002.02.01 0 0 89
Szia! Elvben lehet, nem rossz ötlet, de: úgy az igazi, ha folyamatosan nedvesen tartod. Én is használtam már hasonló anyagú, tehát préselt papír termesztőközeget. Én a fóliasátor alatt a talajba "beépítve" használtam, a préselt papírt, és kipalántálás után egyszerűen beleástam a talajba. Ki kell próbálni, kérdés az, hogy mire, mert az egy növény gyökerére eső talajtérfogat behatárolja a dolgot.Frint
Előzmény: Tozatu (87)
tibor0322 Creative Commons License 2002.02.01 0 0 88
Mitől jobb a tojástartó, mint más? Könnyebb megfogni :)?
Előzmény: Tozatu (87)
Tozatu Creative Commons License 2002.01.31 0 0 87
Sziasztok!Walaki vetet már tojástálcába?Jó ötlet,ili nyet?Tozatu
Előzmény: pireisz (86)
pireisz Creative Commons License 2002.01.30 0 0 86
Helló Frint! Én úgy látom, hogy én még nem fogok vetni, talán márciusban. Minden nagyon sáros, a kutyák is kemény ösvényt tapostak.
Előzmény: Frint (85)
Frint Creative Commons License 2002.01.28 0 0 85
Nekem a kert egyfelől hobby, másfelől 3 családnak meg kell termelnem a zöldségfélét, gyümölcsöt is...de szeretem, 8 órányi íróasztal után jól esik kapálni, gereblyézni, szabadban lenni. Gyakran ott eseteledik rám, volt úgy, hogy az utolsó sor magot már szürkületben vetettem el.

Hétvégén szétbontottam a komposztdombot, ami használható, azt fellazítottam, és egy részébe kerülnek a korai zöldségfélék magjai. Remek érett anyag...Én már lassan vetek !

Előzmény: pireisz (83)
pireisz Creative Commons License 2002.01.17 0 0 84
Elnézést: Hajtól=hajnaltól
pireisz Creative Commons License 2002.01.17 0 0 83
Helló Frint! Rólad az az angol fickó jut az eszembe, aki azt a sorozatot csinálta a tv-ben. A képernyőn ugyan úgy látszik, hogy csak úgy tessék-lássák dolgozik, de szerintem ez így nem igaz, irtó sokat dolgozhat kint télen nyáron a kertben, a földön. Ahhoz a komoly termesztéshez fontos, hogy hajtól sötétedésig kint legyen. Vagyis ez az életformája. Ebből él. Nem tudom, hogy te csak magadnak termelsz, vagy te is ebből élsz, de ez nagyon nehéz munka, én nem is bírnám fizikailag, csupán kedvtelésből örömömre csinálom, persze nem lenne baj, ha valami az asztalra is kerülhetne. Én főleg a fűszerekkel vagyok oda, azokat gyüjtöm. Most végleg befuccsolt a zöldségesem, úgy döntötettem, hogy csak különlegességeket fogok ültetni, egy egy darabot és megpróbálom szépítgetni a kertet, mert így nem volt szép és tavaly szinte semmit nem tudtam leszedni, például borsót sem, elvitte először az eső, aztán a szárazság. Pedig mi még öntöztünk is.
Előzmény: Frint (77)
tibor0322 Creative Commons License 2002.01.16 0 0 82
- hát igen, 4 lábú marhából felénk sajnos kevés van, úgyhogy terveinknek könnyen keresztbe lehet rakni a lehetőségekkel, pénztárcával :(
Előzmény: Tozatu (79)
tibor0322 Creative Commons License 2002.01.16 0 0 81
- szőlő maradék: megmaradt csersav, esetleges alkoholtartalom miatt felénk csak keverve ajánlják, legalább a fele más legyen, de inkább több mint a fele legyen más :)
- felhígított tyúktrágyával nem próbálkoznék, mivel savas volta miatt nem tartom szerencsésnek. Inkább komposztálni, esetleg keverni fűrészporral, vagy fákhoz, szőlőhöz esetleg bokrokhoz rakni, azok tapasztalatom szerint elég jól bírják.
- ha csak tavasszal ásol (kapálsz) robival, azt is lehet, csak 3x-5x annyi munka van vele. Tudomásom szerint az őszi (mély)szántás egyik fontos eleme, hogy a megforgatott föld több nedvességet tudjon befogadni (majd a tavaszi talajlezárás után) megtartani, illetve könnyebb legyen tavasszal a talaj lazítása (vetés-ültetés szempontjából nem mindegy)
Előzmény: Áfony (78)
tibor0322 Creative Commons License 2002.01.16 0 0 80
> a fóliasátorban soha nem látott szépségű paprikák ...
- de hát ez a fóliára most (mármint amikor terem) is igaz :))). Mindössze 1-3 naponta öntözni kell, napközben meg (áprilistól biztosan) úgy kiszárad, hogy azon szerintem semmi sem tud igazán javítani. Tavaly a paprikánk vmit eltéveszthetett, mert több mint 1 méter magasra nőtt, viszont a fólia alól kirakott meg kisebb lett, mint előtte :( bár a környékünkön tavaly gyatra volt a paprika-paradicsom termése)
- jó, elfogadom, hogy a fólia alatt egy adott évre esetleg van esély a talaj szerkezetének a javítására, de ahol fúj a szél, ott továbbra sem látok rá sok esélyt (ezt önző módon most az agyagos földünkre értem). Esetleg más vélemény-tapasztalat?
Előzmény: Frint (77)
Tozatu Creative Commons License 2002.01.15 0 0 79
Azt hiszem inkább maradok a jól bevált marhakarám kakinál.Szeretem a szagát is,ellenben a kucujéval.Kiváncsi vagyok milyen komposztom lesz a tavasszal,mert lustakertészként nem forgattam át,csak minden vackot odahajigáltam.Szellőzni szellőzik,mert csak összetákolgattam,éppen megtartja a cuccot.Tozatu
Előzmény: Frint (73)
Áfony Creative Commons License 2002.01.15 0 0 78
Sziaztok! Csak most kerültem gépközelbe. Én a trágyázást úgy oldom meg,hogy a telek felén szőlő van telepitve és a szüret után, ami a préselés után megmarad szőlőhéj, azt komposztálom a többi növénymaradékkal együtt.A következő őszön beásom a földbe. Nem mondhatnám hogy az agyagos talajt olyan könnyű felásni, de eső után 1-2 nappal valamivel könnyebb. Amikor jön a betakaritás :),szeptember közepétől én szakaszosan ásom a kertet. Az utolsó rész a sárgarépa helye. Tavasszal én próbálkoztam a robikapával, de ha ősszel nem ásom fel, akkor a robi már nem segit. Viszont az ásott földre a hó és a fagy jó hatással van, ezért tavasszal csak át kell kapálni ültetés előtt.
A tyúktrágyáról azt hallottam, hogy 200 l-es hordóban szoktak egy bizonyos mennyiséget feloldani vizzel, és azzal locsolják a veteményest. Állitólag ilyen formában vetekszik a marhatrágyával.Próbálta már valaki?
Áfony.
Frint Creative Commons License 2002.01.15 0 0 77
Hogy mikor és miben és hogyan térül meg? Jó kérdés...a fóliasátorban soha nem látott szépségű paprikák, paradicsomok, zellerek, lestyánok virultak. Lehet, hogy komplett idiótának fogsz tartani, de jó érzés volt nekem, hogy a növényeim jól érezték magukat. Való igaz, sokat kell dolgoznunk azért, hogy aztán tényleg sokat dolgozhassunk... :)/ez már-már filozófikus mélység/.
A folyamatos trágyázás, talajjavítás a tavaszi, nyári talajmunkáknal könnyít az életünkön, a növények tápanyagfelvétele könnyebbé válik, javulhat a talaj vízháztartása. Könnyebb lesz a palántázás, ültetés...reggelig tudnám írni.
Én sem vagyok igazi kertész...tényleg, van köztünk ilyen? Egyszerűen csak rajongok a növényekért, szeretek a szabad levegőn dolgozni, kertészkedni, örömmel tölt el, ha szépek a növényeim, ha beérik a munkám eredménye. Ez talán nálam már több, mint feladattudat és hobby, inkább élet/világ szemlélet (vagy valami ilyesmi).Frint kiskertész
Előzmény: tibor0322 (76)
tibor0322 Creative Commons License 2002.01.15 0 0 76
- úgy látom, megint sikerült félreérthetőnek lennem, de hát ez van. Egy igazi kertészt nem érdekelne, hogy milyen áron javítaná a talaját (akár csak a szerkezetét is), de én (sajnos?) nem tartom magam igazi kertésznek, mindössze csak egy földet művelőnek, ezért eddig még mindig nem sikerült megértenem, hogy miért jó az nekem, ha a javasolt (vagy más) módon javítom a talaj szerkezetét. Földhözragadt szemléletem ugyanis azt sugallja, hogy nagyon sokat kellene azért dolgoznom, hogy esetleg később könnyebb munkám lehessen a kertben. :) (Egy igazi kertésznek lehet, hogy már maga a felvetésem sem érthető -- ezt belátom --, de én egyelőre mégiscsak erre keresem a választ, már ha létezik persze :) Másképp fogalmazva: nem látom azt, hogy a befektetett munka miben és hogyan fog megtérülni?
Előzmény: Frint (74)
Frint Creative Commons License 2002.01.14 0 0 75
Előre is köszi, szerintem kevesebb napot kapott a kelleténél és valami elrágta a gyengécske gyökerét. :((
Előzmény: pireisz (72)
Frint Creative Commons License 2002.01.14 0 0 74
Kedves Tibor!Igyexem mindenre figyelni,néha felszínes vagyok.Sorry. Szóval nehéz eset a Te talajod, a faforgáccsal kevert trágák sokat javíthatnak a szerkezetén. Először kísérletképpen csak egy parcellát kellene alaposan megdolgozni.(Fanatikus szomszédom az andalúziai jegenyefenyőnek több, mint 1m mélyen kicserélte a talajt, ez több m3 földkitermelés és mesterséges talajkeverék visszajuttatása volt.Ja, a fenyő él és gyönyörű !!!)Én a fóliasátram alatti 15m2-t alakítottam át, most átköltöztettem, újra indul minden...a helyére feketefóliával takart eper került, remélem a legjobbakat. Barkácsoláshoz sok sikert kívánok, jó erős acélt ajánlok...Frint
Előzmény: tibor0322 (70)
Frint Creative Commons License 2002.01.14 0 0 73
A drótkerítés azért jobb, mert úgy rengeteg levegő éri az anyagot és jobban elkorhad. A palalapok közötti komposztot valamilyen módon levegőztetni kell, különbem elrothad és nem komposztálódik. A 2-3 éves sertéstrágya már nem éget, frissen még szalmával sem merem ajánlani kiskertbe, legfeljebb szántóföldre, őszi mélyszántás előtt.
Előzmény: Tozatu (69)
pireisz Creative Commons License 2002.01.14 0 0 72
Helló Frint! Hol tartottad a tárkonyt? Cserépben, vagy kiültetted. Én tavaly átültettem az enyémet, ha tavaszzal kihajt, szívesen adok újra belőle. Egyáltalán nem érzékeny növény.
Előzmény: Frint (67)
tibor0322 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 71
- mivel jelenlegi ásóm ívelt, ezért a leírás alapján megpróbálok egyet elkészíteni, mint hajkurászni a boltokban :)
- nem én beszétem róla, hanem a boltos, de ha emlékeim nem csalnak, akkor egy olyan eszköz, amely egy egykarú emelőt készít az ásódból :) (te is érdeklődj boltokban :)
Előzmény: Frint (66)
tibor0322 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 70
- smile-t tessék figyelembe venni! :))
- ha a lóbogár a lótetü megfelelője, akkor nagyon szereti. Veteményezés előtt talajfertőtlenítővel beszórom a talajt, meglocsolom, lótetük nagyrésze fel, majd hanyatt. Maradék után vakondok hajtóvadászatot szoktak tartani :)
- híg disznótrágyával erős higítással nagyüzemileg szoktak locsolni (első sorban káposztát, salátát, de már paprikát is láttam :( ). Mint mondtam, ez érett trágyának tűnt, egy gödörbe hordták, ahonnan az alját (ami fekete volt a húgytól) nem mertem fel. A guánó (vagy tiszta baromfitrágya) túl savas, az szvsz jobban éget. Természetesen az istállótrágya lenne az ideális (3/4-e(?) szalma), de ezt háztájilag fárasztó kivitelezni. Eddig egyszer szereztünk fürészporral kevert pulykatrágyát, nagyon büdös volt, úgy látszott, hogy nem sokat ér, de tévedtünk :) Ami nem kapott elég vizet, azt tényleg kiégette. Disznótrágyával így még nem jártunk, ha száraz a föld a trágya vele szárad, a növény meg sárgul, de öntözéssel helyre hozható.
- talajlazítás homokkal: az első esők után simán bemosná a földbe, az első szárazság után (mikor már cserepes a föld), pedig elfújná a szél (ja, dombtetőn lakunk: szinte mindig fúj a szél), tehát az ilyen típusú talajlazítást évente végezhetném. (Amikor még iszapszénnel fűtöttünk, a keletkezett salakot 1 év alatt 10-15 cm mélyre bemosta az eső, 2-3 év után pedig már nem is nagyon láttuk. Fű vidáman terem rajta)
Tozatu Creative Commons License 2002.01.12 0 0 69
Hát,lehet olyannak tűnök,mint aki a kakiba is beleköt,de úgy hallottam,hogy a disznótrágya magában nem olyan jó,mert éget.De ha volt benne szalma,az már jó.Jó ötlet ez a drótkerítéses komposztáló,mert tákoltam tavaly palalapokból egyet,de tele lett.Így lesz egy másik is váltónak.Tozatu
Előzmény: Frint (68)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!