Keresés

Részletes keresés

G.B.Bejja Creative Commons License 2006.05.10 0 0 510
Miért vagyok benne biztos, hogy élvezed a gyümölcsét ?Azért kérlekalássan, mert itt élsz ebben az országban - gondolom.
Előzmény: lajafix (508)
tuutuu Creative Commons License 2006.05.10 0 0 509

A nyugdíjjárulék valóban nevetségesen kevésnek tűnő, 3 % volt, de a TB járulék 28%, amit a vállalat úgy fizetett, hogy a melós nem is tudta, hogy neki igazából nem is annyi a jövedelme.

 

Én is tudatlan voltam, Apám akkoriban is 14% nyugdíjjárulékot fizetett ( persze, sok volt a fizetése.)

Azért a 14 % már nem volt kevés.. úgy tűnik, nem pontosan ismertem a valós helyzetet. Tanult olvtársaim esetleg még annyira sem.

Előzmény: tuutuu (302)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 508
ebben te miért vagy olyan biztos?
Előzmény: G.B.Bejja (506)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 507
"Te szeretnéd elterelni egy alapvető - megítélésem szerint az első számú - kérdésről a figyelmet, amelyre elsőként kellene válaszolnod!"
Frimi! Ezzel nem értek egyet. Át van misztifikálva, politizálva az egész kérdés, mind minden miközben egyszerű gazd kérdés, azaz matematika: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.

"Sőt, megkérdezésük és beleegyezésük nélkül vonták el tőlük azzal az igérettel jövedelmük egy részét, hogy ha megöregszenek, akkor számíthatnak a társadalomra."
Pontosan itt a probléma. Egy hosszú távon nem működő rendszerrel etették az embereket.

"hol van ennek a radikális nyugdíjcsökkentési törekvésnek a poltikai támogatottsága? "
Mivel a legnagyobb választói csoportról beszélünk a válasz: sehol. De matematika és a gazdasági racionalitás úgyis megoldja majd egy módon az egész kérdést, csak biztos hogy nem a legjobb módon.

"Az általatok elképzelt radikális nyugdíjcsökkentés nézeteim szerint egyenlő a politikai öngyilkossággal." Mondom a gazd racionalitas megoldja, amikor már nagy kamatra sincs hitel. És nem mondtam semmilyen módszert, mert gőzöm sincs mit lehetne csinálni. Azaz bill "Nyugdíj Fullban hitelből " topikjában megpróbáltam pár megoldást vázolni de válasz, vita ott sem alakult ki.

"S az is, hogy az állami költségvetési hiány mérséklését/megszüntetését - amelynek a nyugdíjkiadások mérséklésének egyik (de nem kizárólagos!!!) eleme - akármelyik/akármilyen kományzópárt radikális nyugdíjcsökkentéssel, netán szerzett jogok megnyirbálásával el tudja-e érni, vagy más módszerek kombinációjával kényszerül áthidalni?" Erre gazd. kérdésre kell GyFnek politikai választ adnia most. Szkeptikusan várom mit süt ki.
Előzmény: frimi (500)
G.B.Bejja Creative Commons License 2006.05.10 0 0 506

Miután élvezed annak a gyümölcsét te is, meg a gyerekeid is, amit a most "hepajozó"  nyuggerek hoztak létre.

Előzmény: blll (495)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 505
és ez hogyan és mikor fogja megoldani a jelenlegi nyugdíj be és kifizetések különbségét? (tavaly papíron 400 milliárd volt a különbség de én hozzáadom az áll. alkalmazottak utáni befizetéseket is, úgy már legalább 800 )
Előzmény: Törölt nick (499)
NGid Creative Commons License 2006.05.10 0 0 504
Nézd, mióta többségbe kerültek a "kedvezményezettek", azóta ebben a rendszerben igazi reformot csinálni nem lehet. ugye nem kell részleteznem miért.
Abban igaza van blll-nek hogy rabszolgának érzem magam. Nem érdemes semmibe sem fognom, mert csalás nélkül egyszerűen hülyének néznek és kifosztanak (az állam részéről, 1000 pióca van aki minden címen meg akarja sarcolni a munkádat).
És ilyen terhek mellett még hitelt is kell felvenni???
Amivel szintén engem meg a kölykeimet adósítják el, de nem támogatnak belőle?

Akkor lesz vmi, ha rékényszerülünk, ezért helyeseltem az abszurd ötletedet, mert minél hamarabb következne be a csőd annál jobb lenne.
Ha az értelmes beszédnek lenne foganatja, akkor nem itt tartana a világ. Csak az érdekek számítanak.
Ezeknek az illúzióknak akkor lesz vége, ha kifogyunk a pazarolnivalóból. Csak nehogy túl késő legyen.
Előzmény: frimi (500)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 503

Bocsánat az elütésekért, de on the fly fogalmazok és gyorsan be kellett fejeznem - bizonyos okok miatt - az írást.

Frimi

Előzmény: frimi (502)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 502

Bár alapvető kérdésről beszéltem - és nem is akarom, hogy ez megválaszolatlan maradjon - azért egy-két dolgot megemlítenék. Csupán elvi síkon, mert az alap a poltikai szándék...

 

1., A nyugdíjkorhatár felemelése kétélű fegyver. Magam attól tartok, hogy ez éppen a fiatal korosztályra fog visszaütni... Nem is helyselem... (Bár ki figyel oda, hogy én mit helyslek és mit nem... :-))

 

Az alapvető eszköz a gazdaság élénkítése, azaz elsődlegesen a piacbővítés.  (Éstalán a piacvédelem is - amennyiben az az EU szabályokkal összeegyeztethető...)

És nem a TB járulék csökkentésea kizárólagos megoldás (noha annak is van hatása)! Munkahelyteremtés a kis- és középvállalkozások fejlesztése, működö tőke bevonása révén. 

 

És itt kell megemlíteni az agrárgazdaságot is, ahol ma a hátrányos támogatási rendszer miatt a magyar termékek az EU piacon jelentős versenyhátrányban vannak...

 

2., Hiába kútba dobott pénznek látszik az nyugdíjas korosztályról való gondoskodás, ilyen szemlélettel a betegek,a  gyermekek, a tanuló korosztályokat is ki lehetne tenni a hajóból...

 

Ugyanakkor az államigazgatás reformjától már most több száz milliárdot várnak (pl a regionális rendszer bevezetése révén), s az egészségügy sem úgy működik, ahogyan kellene. Említhetem a százmilliárdos nagyságrendű hálapénzt, amely elfolyik a zsebekbe... És azt is, hogy az alapellátásban nincs versenyhelyzet... Amely végső soron kihat a gyógyszerkiadásokra is...

 

3., Az, hogy az is pénz, amit nem adnak ki, az nem a nyugdíjakra vagy más szociális kiadásokra vonatkozik, hanem arra, hogy jelentős pénzek folynak el a nemzetgazdaság különböző ágazataiban. Pl a korszerűtlen államigazgatásban, vagy az egészségügyben.

 

4., A munkaerő vándorlás nem csak kifele, de befele is történik! Mindaddig - és ez elkerülhette figyelmedet -, ameddig van életszínvonalbeli különbség és nyelvi azonosság Magyarország és a környező országok között. A bevándorlási törekvéseket jól jellemzi megítlésem szerint a kettős állampolgárséágr való - megítélésem szerinti - erőszakos törekvés a határokon túlról, amelyet egyértelműen a jobb megélhetés reménye dominál. 

 

Az is igaz, hogy jelentős a képzetlene munkerő bevándorlási törkvése akár fekete munkásként - magam is komoly gondnak látom a hatáérobn túli megyéket illetően, ahol ma is magas a munkanélküliek száma -, de az orvosok, mérnökök, közgazdászok stb.,, tehát a diplomások, magasabb, vagy magas képzettségű munkaerő esetében is fennáll az az életszínvonalbeli különbség, ami a képzeteln munkerőnél is van... Tehát jöbnnének ők is nagyobb mértékben, ha lehetne...

 

Itt azért megjegyzem, hogy sokan fenyegetnek a fiatal munkerő elvándorlásával. Ccsak két dologról feledkezünk meg: a nyelvtudásról és a munkamorálról... Ezzel nem akarom azt mondani, hogy ez ellehetetlenit mindenféle elvándorlást, de a reális veszélyt sokan ezen az alapon nagyon felnagyítják.

 

Összességében nekem az a személyes véleményem, hogy bőven van mozgástér annak érdekében, hogy ne kerüljön sor politikai öngyilkosságra

- bármely párt/pártok kormányoznak.

Frimi

Előzmény: lajafix (492)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 501

Mert örök optimista vagyok, és hiszek az értelmes szó meggyőző erejében.

Frimi

Előzmény: merkan (498)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 500

Igen, ebben igazad van és én is csak példaként említettem.

 

A társadalonm elöregedésének problémája valós, és az aktív korosztályra háruló terhek valóban növekednek/növekedtek. Persze a kép teljességéhez tartozik az is, hogy ezeket a terheket nemcsak a nyugdíjak, de számos más szociális jkiadások is okozzák. S a ma kb. 3 milliós nyugdíjas szavazótábor joggal teszi fel a kérdést, hogy miért pont ők? Akik már fizettek? Sőt, megkérdezésük és beleegyezésük nélkül vonták el tőlük azzal az igérettel jövedelmük egy részét, hogy ha megöregszenek, akkor számíthatnak a társadalomra. Hogy visszakapnak valamit abból, amit pl. az utódokért (is)  teljesítettek...

 

Az a kérdés, hogy ennek megoldására egy és csakis egyetlen megoldás van (és ez a radikális nyugdíjcsökkentés - és mit is értünk tk. ez alatt? Pl. szerzett jogoktól való megfosztást, amely náci módszer és Európában nincs helye), vagy létezik-e több komponens egyidejű vagy fokozatos módosítása?

 

És mi ezeknek az alternatíváknak a kockázata?

 

Te szeretnéd elterelni egy alapvető - megítélésem szerint az első számú - kérdésről a figyelmet, amelyre elsőként kellene válaszolnod! És ez az: hol van ennek a radikális nyugdíjcsökkentéasi törekvésnek a poltikai támogatottsága? Az MSZP-ben? Az SZDSZ-ben? A Fideszeben? A  KDNP-ben vagy az MDF-ben?

 

Mert ez az alapkérdés!

 

S az is, hogy az állami költségvetési hiány mérséklését/megszüntetését - amelynek a nyugdíjkiadások mérséklésének egyik (de nem kizárólagos!!!) eleme - akármelyik/akármilyen kományzópárt radikális nyugdíjcsökkentéssel, netán szerzett jogok megnyirbálásával el tudja-e érni, vagy más módszerek kombinációjával kényszerül áthidalni?

 

Az általatok elképzelt radikális nyugdíjcsökkentés nézeteim szerint egyenlő a politikai öngyilkossággal.

Frimi 

Előzmény: lajafix (493)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 499
"...Attól, hogy felemeleik a nyugdíjkorhatárt nem lesz több a GDP(vagy ha lesz is, nem lesz jóval több a befizetett adó, nyugjárulék). Több lesz a munkahely? Nem. Többet termelünk? nem.----"

De viszont tovább fizeti a dolgozó az adót, és későbben lép be a nyugdíjat kapók táborába, akik ezáltal évről -évre kevesebben lesznek, ugye a természetes elhalálozás miatt.
Végülis ez a lényege a nyugdíjkorhatáremelésnek.

Előzmény: lajafix (492)
merkan Creative Commons License 2006.05.10 0 0 498
Miért beszélsz ezzel a hülyével?
Előzmény: frimi (497)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 497

A nyugger hitelbol meg jarulekbol hepajozik

 

Ha komolyan akarsz társalogni, akkor ezzel a stílussal hagyjál fel.

Frimi

blll Creative Commons License 2006.05.10 0 0 496

A Ratko nemzedek veri szet teljesen a nyugdijrendszert !

Hala Istennek 4-5 even belul !

Előzmény: blll (495)
blll Creative Commons License 2006.05.10 0 0 495

"minden aktív keresőtől az államadósság rá eső részét be kell hajtani!"

 

A nyugger hitelbol meg jarulekbol hepajozik, s en meg utanuk az adossagot is en es gyermekeim fizessek ?

 

Az az otlet jo, hogy a hitelek kamatait ne csak az SZJA-bol, hanem a nyugdijakbol is fizetni kelljen, hiszen azert lett eladosodottsag, mert a nyugdijakra 30%-al tobbet koltunk, mint  ami befolyik !

 

A magyarsag fennmaradasa es a globalis verseny miatt magyar kormany radikalis nyugdijcsokkentest kell, hogy vegrehajtson !

Aki adoemelessel akar minden gondot megoldani az a magyarsagot irtja ki es uzi el a hazajabol ! A GDP-novekedeses duma meg meg nevetsegesebb !

A mai nyugdijba lepo hatalmas tomegek hatalmas nyugdijakkal mennek nyugdijba, mig  a belepo fiatalok annak a toredeket keresik !

Ezert a rendszer 4-5 even belul total K.O. lesz !

Ezert a Demjanekkal ertek egyutt (adonovekedes kizart) az osszes kormanynak nyalo allami csocson elo kozgazdaszt elzavarnam a francba !

Ma Magyarorszagon nincs normalis kozgazdasz, vagy meg nem talalkoztam veluk !

 

Lenne egy kerdesem:

 

Miert jo a hitelbol nyugdij ?

Miert erkolcsos kicsi gyermekek jovojet mas hepajozasa miatt eleve tonkretenni ?

Előzmény: frimi (480)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 494
Ez a Polidili, ilyen a stílus, ez van.
Előzmény: zolitata (490)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 493
Csak arra próbáltam rávilágítani, hoghy a GDP növekedésre alapozni erősen hosszútávon lehetséges, ha lehetséges egyáltalán.
Előzmény: frimi (489)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 492

Frimi,

 

Attól, hogy felemeleik a nyugdíjkorhatárt nem lesz több a GDP(vagy ha lesz is, nem lesz jóval több a befizetett adó, nyugjárulék). Több lesz a munkahely? Nem. Többet termelünk? nem.

 

"Másfelől éppen az államigazgatás és az egészségügy reformja is napirenden van,"

Igen erről beszélnek. A nyugdíjakról pedig mélyen kussolnak. Ma a hiány nagy részét ez a 3 terület hozza össze. azt se felejtsük el, hogy a követklező évekre járó EU fejlesztési támogatásokhoz (ahhoz a várva várt 23 millárd eurohoz) hozzá kell tennie az államnak a saját részét is, tehát a tortából ez is el fog venni.

 

"ugyanis nem csak az a pénz, amit megkeres az ember, hanem az is, amit nem ad ki." Mondjuk nyugdíjakra? Vagy hogy értsem máshogy?

 

"A magyar fiatalok meg - saját egyéni jólétük érdekében meg ott vállalnak majd munkát, ahol nekik a legjobb." Pontosan. Csak ha külföldön, akkor ebből a magyar államnak kevés bevétele fog származni.

 

"S amig lesz életszínvonalbeli különbség Magyarország és a környező országok között, addig nem lesz hiány munkaerőben sem." Ezek sokszor feketemunkások, vagy kevesebb pénzt kapnak(ezáltal kevesebb adót fizetnek) mint a magyarok. Vagyis túl sokra ezekből ne számíts.

 

lfx

Előzmény: frimi (491)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 491

Téves a megfogalmazás.

 

A GDP (és így a hitelek megfizetésének) a "forrása" az aktív keresők (amelyeknek csupán egy része "fiatal" - hány éveseket értjük is ez alatt ? -) s ha fel akarják emelni a nyugdíjkorhatárt, akkor ebből az idős korosztály is ki fogja venni a részét, mint ahogy ma is kiveszi.

 

Másfelől éppen az államigazgatás és az egészségügy reformja is napirenden van, amivel csupán arra szerettem volna utalni, hogy a takarékosság úgy általában is közrejátszhat. Egy régi mondás szerint ugyanis nem csak az a pénz, amit megkeres az ember, hanem az is, amit nem ad ki.

 

A magyar fiatalok meg - saját egyéni jólétük érdekében meg ott vállalnak majd munkát, ahol nekik a legjobb. S amig lesz életszínvonalbeli különbség Magyarország és a környező országok között, addig nem lesz hiány munkaerőben sem. Jódarabig...

Ugyanis nem szabad elfelejtkezni arról, hogy itt nem játszanak szerepet a nyelvi nehézségek. Mint mondjuk Magyarország és Dánia között. És nem minden "fiatal" tud dánul...

Frimi

 

Előzmény: lajafix (488)
zolitata Creative Commons License 2006.05.10 0 0 490
ilyen "egy tehetséges fiatal" stílusa ? A múltban megkeresett jövedelemből pedig ezt a tehetséget nevelték fel. de minek ?
Előzmény: lajafix (488)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 489

Nem kedvelem az ÖÖÖÖÖ-kel kezdődő mondatokat. És a fölényeskedést sem.

Ha komolyan akarsz diskurálni erről vagy másról, akkor a hangnemet ne a topic címéhez igazítsad.

OK?

Frimi

Előzmény: lajafix (487)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 488
szvsz a maga stílusában arra próbál célozni, hogy a hiteleket a jövőben megkeresett jövedelemből kell majd törleszteni. amit ugye a fiatalok fognak megkeresni. reméljük Magyarországon.
Előzmény: zolitata (486)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 487

ÖÖÖÖÖ igen. És milyen távon? Mert jelenleg becslésem szerint 1000 milliárd nyugdíj hitelből megy. (400 milliárd már jelenleg is hiányként van kimutatva + az állami alkalmazottak után befizetett nyugdíjat nyugodtan ide lehet számítani )Addig mi lesz?

 

Szomorú hírem van: A GDP növekedése az euro zóna átlaga + 2-3%. Ennél jóval gyorsabban kellene nőnie a GDP-nek. Szvsz az ötleted nem oldja meg a problémát, max az én nyugdíjas koromra.

 

egyéb ötlet?

Előzmény: frimi (485)
zolitata Creative Commons License 2006.05.10 0 0 486
ostoba seggfej
Előzmény: Calvano (482)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 485

Pl. a GDP növelése.

Frimi

Előzmény: lajafix (484)
lajafix Creative Commons License 2006.05.10 0 0 484

frimi!

 

"- Mert vannak más eszközök is "tartalékban","

 

Például?

Előzmény: frimi (483)
frimi Creative Commons License 2006.05.10 0 0 483

Persze, hogy marhaság, amit írtam.

 

Azt kellene meglátni, hogy az itt megfogalmazódó vágyak ugyanolyan marhaságok!

 

- Mert nincs politikai támogatottság,

- Mert maga, aki ezt hajtogatja, az nem mer kiállni a nyilvánosság elé nézeteit képviselni és ennek érdekében cselekedni,

- Mert vannak más eszközök is "tartalékban",

- Mert a társadalom elöregedésének problémája komoly gond, de erről komolyan kellene beszélni, de erre itt többen képtelenek.

 

Mindezek miatt a "Radikális nyugdíjcsökkentést!" szlogen szlogen marad és ugyanabba a marhaságok kategóriájába tartozik, mint hogy az államadósság egy főre eső hányadát az aktívok fizessék be a BKV pénztárakba.

Frimi

 

Előzmény: NGid (481)
Calvano Creative Commons License 2006.05.10 0 0 482
"Nehezen látják be, hogy a munkájuk eredménye: csőd. Jogosnak vélik a számukra megfelelő juttatást, ezért igen-igeneznek. Legalább az értelmes élet után bekövetkező szép halál illózióját nem kellene elvenni tőlük."

De el kellene, mégpedig azért, mert amíg tapsolnak a hitelből fizetett nevetséges nyögdíjukért, a mostani tehetséges fiatalok jövőjét alapozták meg szavazatukkal.
Menjenek a fenébe
Előzmény: Lokneszi Szépség (470)
NGid Creative Commons License 2006.05.10 0 0 481
Támogatom.
Úgyis elég abszurd ez az egész, aztán meglátnám mire menne utána az eltartott réteg.
Előzmény: frimi (480)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!