Keresés

Részletes keresés

babe78 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 345
Sziasztok!

Van valakinek ötlete arra, hogy a Brownies-ba milyen olajat tegyek? (semleges ízű)
Előre is köszi.

moonrise Creative Commons License 2004.05.13 0 0 344
Cukkinis palacsinta

Hozzávalók:

2 teáskanál só
2 deci tejföl
1 evőkanál dijoni mustár
1 csokor újhagyma
1 marék petrezselyem
3 deka liszt
frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj

Elkészítés:

Először a megmosott cukkini végeit levágom, megreszelem, és összekeverem egy kis sóval. Aztán szűrőbe teszem, és hagyom, hogy 20 perc alatt alaposan kicsöpögje magát.
Addig összeállítom a krémet. Ehhez elkeverem a tejfölt a mustárral, majd apróra vágom az újhagymát és a petrezselymet, és beleszórom őket a tejfölbe.
Amikor a cukkini kicsöpögte magát, akkor kézzel is kinyomkodom, és ráteszem papírtörlőre, majd erre ráfektetek egy másik réteg papírtörlőt és felitatom a maradék nedvességet, mert az a lényeg, hogy jó száraz legyen a cukkini, amit aztán beleteszek egy tálba. Hozzáadok 1 teáskanál sót, belekeverem a lisztet, és tekerek rá egy kis borsot is.
Ezután 2 tojásfehérjét habbá verek, és összekeverem a cukkinivel.
Jöhet a sütés: egy serpenyőben felforrósitok 2 evőkanálnyi olajat, majd ebbe adagolom evőkanállal a cukkinis palacsintákat úgy, hogy közben kicsit a kanál hátával ellapogatom őket. Mindössze másfél perc kell nekik oldalanként ahhoz, hogy ropogósra piruljanak, és miután kiszedtem őket egy papírtörlővel borított tányérra, rájuk kanalazom a tejfölös krémet.

Előzmény: szamoca_1 (341)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.13 0 0 343
FAHÉJAS MORZSÁS ALMA DIÓVAL

Ez nem egy dizájnos torta vagy határozott kontúrú desszert. Ez olyan kicsit randa, de jókedvre hangoló kanalznivaló, amiben finom ízén túl, azt is nagyon szeretem, hogy morzsájának pont olyannak kell lennie, mint egy jólinduló, ám félresikerült, apró gombóckákra széteso omlós tésztának. És enyhén szorongós, kicsit depressziós napok esetén ez nekem garantáltan nem jelenthet problémát.
Hozzávalók:

5 deka mazsola

1 deci rum

5 deka dióbél

2 nagyobb alma

1 evokanál vaj

5-8 deka cukor (az alma édességétol függoen)

½ citrom

½ teáskanál orölt fahéj

A morzsához:

10 deka liszt

5 deka cukor

5 deka hideg vaj

vaj a sütotál kikenéséhez
Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütot 190 C-ra (gázsüton ez 5-ös fokozat), mert így van elég ideje felmelegedni.
Aztán beleszórom egy kis lábosba a mazsolát, ráöntöm a rumot és még annyi vizet, amennyi elfedi a mazsolaszemeket és felforralom az egészet. Rögtön lekapom a tuzrol és hagyom, hogy a rumos folyadékban huljön ki a mazsola.
Utána egy száraz serpenyoben 1-2 perc alatt illatosra pirítom meg a diót és ha már nem meleg, akkor mozsárban durvára töröm.
Az almákat megpucolom, félbevágom, kikapom a magházukat, majd 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy közepes serpenyoben gyengéden megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, megszórom oket cukorral és facsarok rájuk kevés citromlevet is. 4-5 perc alatt közepes erosségu tuzön kevergetve puhára párolom a gyümölcsöt.
Kivajazok egy kb. 0.5 literes kerámia-sütotálat és belezuttyintom a langyos párolt almát. Aztán megszórom orölt fahéjjal és hozzákeverem a diót meg a leszurt mazsolát is.
Utána elkészítem a morzsát. A robotgépembe illesztem a tompavégu keverokar-betétet, beleszórok a lisztet, a cukrot meg hideg, felkockázott vajat és hagyom, hogy 1 perc alatt borsószemnyi morzsákra dolgozza össze a gép a tésztát.
A kész morzsát egyenletesen rászórom a várakozó párolt gyümölcsre és mehet is sülni a finomság. Úgy 25-30 perc kell ahhoz, hogy alul rotyogó, felül aranybarna vidámító édességet vegyek ki a sütobol.
3-4 tányérnyi lesz belole, de terápiás céllal 1 emberes adag.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.13 0 0 342
SÖRÖS CSIRKE MUSTÁRMÁRTÁSOS SALÁTÁVAL

Hozzávalók:

1 kis doboz sör
2 gerezd fokhagyma
1 konyhakész csirke
só és frissen őrölt bors

A csirke mázához:
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál Unikum
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál cayenne bors
1 duci gerezd fokhagyma

A mustármártásos salátához
1 evőkanál fehérborecet
½ evőkanál dijoni mustár
3-4 evőkanál olivaolaj
só és frissen őrölt bors
1 kis zacskó endíviamix

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoltam 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegedett, előkészítettem a vacsorát.

Felbontottam a sört (a felét azonnal megittam), aztán a megpucolt fokhagyma-gerezdeket a kis nyíláson át belepottyantottam a dobozba. A félig teli sörösdobozt egy közepes méretű tepsibe állítottam, és hozzáláttam, hogy elkészítsem a csirke mázát.

Ehhez először egy kis tálkába tettem némi baracklekvárt (a kupak megint nem volt rendesen visszacsavarva az üvegre), hozzákanalaztam kevés Unikumot (a flaskát rögtön visszatettem a mélyhűtőbe, nem úgy, mint te,, akik szórakozottan kint hagyod megmelegedni), és a keveréket őrölt köménnyel, cayenne borssal meg reszelt fokhagymával ízesítettem.
Ezek után a csirkét kívűl-belül megsóztam, megborsoztam, majd rákentem a mázat. Kerítettem egy ollót (végül csak megtaláltam, bár nem értem, miért kell az evőeszköz-szárítóban tartani?!), és hogy a szárnyas könnyebben ülhessen a sörös dobozon, finoman bevágtam vele a bőrt mindkét combja mellett. Miután ráhúztam a csirkét a dobozra, még el is igazítottam kicsit a lábait, mert a fránya tyúk kicsit billegett.
Utána megkerestem a sütőpapír-gurigát (hogy már megint mennyi lefejthetlenül szétszakadt alufóli-rollnit hagytál a fiókban!), és letéptem róla egy jó nagy darabot. A papírt alaposan átnedvesítettem a csap alatt, majd összegyűrködve kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, és az enyhén nedves sütőpapírral beteríttem a csirkét. A sörös dobozon ücsörgő vacsoránkat jó 1 órára betoltam a forró sütőbe, közben pedig szinte magam előtt láttam, ahogy a fokhagymás sör gőze belülről omlósra puhítja.

Amikor a csirkesütés már a végéhez közeledett, elkészítettem a salátát. Gondolkodtam, hogy milyen öntetetet válasszak hozzá. Mivel a mustáros változatot kifejezetten szeretem (te pedig ritkán csinálod), emellett döntöttem. Ehhez az ecetet belekanalaztam egy kis tálkába, hozzátettem a mustárt, és kézi habverővel elkevertem. Utána következett az olivaolaj, amit lassan, folyamatos keverés mellett csurgattam apró adagokban a mustáros ecethez. Végül az öntetet megsóztam, kicsit megborsoztam, majd egy nagy tálban összeforgattam a megmosott, megszárított salátalevelekkel.

Már csak annyi volt hátra, hogy a megsült csirkét sütőkesztyűs kézzel leemeljem a sörös dobozról, vágódeszkára tegyem, és pár perces pihentetés után feldaraboljam.

szamoca_1 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 341
ezt a cukkinis palacsintat be tudnad irni? nekem nincs meg az a recept.
ja tenyleg, a fahejas almas morzsa az valami zsenialis!
Előzmény: moonrise (340)
moonrise Creative Commons License 2004.05.13 0 0 340
Én eddig többnyire csak sütiket, édességeket készítettem Judit receptjei szerint, és mind ízlett:csokis és nutellás muffin, narancsos csokihab, epermisu, csokoládés tallérok. Ja, és a citromos muffint is kipróbáltam egyszer, csak mandula helyett őrölt mogyoróval.

A cukkinis palacsinta tejfölös-mustáros krémmel szintén finom lett.

babe78 Creative Commons License 2004.05.12 0 0 339
Ma este meg is főztem ezt a márványsajtos pennét. Nem volt itthon dió, de volt amerikai mogyoró, így azzal csináltam. Jó laktató étel. Nem is bírtam megenni.
Nem vagyok egy konyhatündér, de ezek a receptek olyan egyszerűnek tűnnek...
Szép apránként próbálkozom.
chupi Creative Commons License 2004.05.12 0 0 338
- Fokhagymás csigák - mesés. Nem tudom mi az elég belőle
- Rozmaringos-olajbogyós kenyér - képes vagyok hajnali 5-kor felkelni, hogy reggelire megsüljön
- Csirkecsíkok Sztroganov-módra - igen jó
- Omlós malacsült köménnyel és chilivel - nagyon állat
- Epermisu - eperszezon idején amikor az egyik adag elfogy, állok neki a következőnek...
- Csokis, nutellás, gesztenyés muffin - mind finomak
- Cukrozott gyümölcshéjas bucik mézes vajjal - a nyolc buci bő fél óra alatt elfogyott
- Morzsás alma - az egész család nagyon kedveli

Egyelőre ennyi, ha még eszembe jut valami,akkor leírom.

vikilány Creative Commons License 2004.05.12 0 0 337

En ezeket probaltam,

- mogyorokremes csirke -nem rossz, de olyan hangulatban kell lenni hozza, hogy te ezt szeretned enni, nagyon karakteres izu kaja.

- almas kaposztas pulyka - Konyhamuveszetem csodje, nekem ugyan izlett, en ettem meg az egeszet, de ember ranezett es elment a Taco Bell-be kajalni. Orulhet, hogy nem valok el tole.

- szolos csirkemaj - nagy kedvenc nalunk, ezzel szoktam etetni a vendegeket, ha fujjognak, hogy ok nem esznek belsoseget.

- pestos teszta - nagyon jo, a csirket is ki kell probalnom egyszer. Es mindenki hanyatt esik, hogy ezt en csinaltam es nem uveges cucc.

- gyomberes almas csirke - na ez isteni finom.

- balzsamecetes eper - Ez erdekes, mert olyan semmilyen volt az egesz mikor csinaltam, aztan acsorgott egy par orat, megkavartam egyszer-ketszer. Majd mikor vegeztunk a vacsival, akkor szoltam a csaladnak, hogy van ez az edesseg, nemtom milyen, sokat ne varjanak tole. Rapakoltak egy adag vanilia fagyira es ajuldoztak, hogy milyen jo, szoval erdemes kiprobalni.

v.

moes Creative Commons License 2004.05.12 0 0 336
* nekem jó volt a nutellás muffin, ahogy volt, bár azt hiszem, kevesebb nutellát tettem bele, és a mogyoró helyett diót kapott
* a pizza jó lett (tészta+par. szósz)
* a crostinikra való feltétek közül az olajbogyós nagyon híg lett
* a petrezselymes tonhalpuffancs többször kipróbált, nagyon bevált darab
* a pestós csirke jó lett, de szerintem csak olaj kell bele vagy csak tejszín

hirtelen ennyi

Csilla Creative Commons License 2004.05.12 0 0 335
Én addig kipróbáltam a következő kajákat:
- turbó rakott krumpli
- halkrémes melegszendvics
- paprikáscsike lepény
- mustáros csirke falatok zöldborsóval
- brownies
talán ennyi, és ezek nekem mind izlettek.
szamoca_1 Creative Commons License 2004.05.12 0 0 334
Sziasztok, eddig jobbara csak olvastam, de most egy-ket dolog miatt irok is :-)
ezt a bazsalikomkremet en sem ertem, ugyhogy ha pdia leirna, azt megkoszonnem. Gondolom osszekeveri a cuccost, de ezt aztan belekeveri a paradicsomos kagyloba? vagy nem?

Mas. sztem jo lenne, ha megosztanank tapasztalatainkat egy-egy recept kiprobalasa utan.

Nekem eddig a kovetkezok:
- a nutellas muffin jobb lett kevesebb vajjal es cukorral (kb. 22-24 dkg a 30 helyett, nem volt egy egesz csomag otthon, szoval szerintem igy jobb volt, 30-cal is csinaltam, de nem lett olyan jo az allaga), valamint a mogyoro-liszt aranyat is valtoztattam a mogy. javara

- a padlizsanos tekercs isteni, csak kicsit kevesebb fokhagymaval, es a kecskesajt-sajtkrem aranyt is eltoltam a kecskesajt iranyaba, szerintem a ksajtkrem nem olyan eroteljes izu

amugy tok jo otlet beirni a recepteket, koszi

Előzmény: kreativtucsok (333)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.12 0 0 333
Szia, pdia, nem ertem mit nem ertesz, de a 302-bol itt a bazsalikomkrem

A bazsalikomkrémhez:
2 maroknyi friss bazsalikomlevél
2 fokhagymagerezd
4 deka frissen reszelt parmezán
1 deci jó olivaolaj

neha bizony nem azt mondja a musorban, mint ami a neten levo receptben van
(lehet, hogy igy akarja elerni, hgoy nezzuk a musort,
de mi a jo neki abban? :-)

Előzmény: pdia (332)
pdia Creative Commons License 2004.05.12 0 0 332
O.K.
Megnéztem a belinkelt oldalon a videót, mindent értek.
De nem fehér, hanem vörösbor kell hozzá! Mármint Stahl szerint.
De este tutira megcsinálom!
Előzmény: pdia (331)
pdia Creative Commons License 2004.05.12 0 0 331
Te, én átolvastam ezt a receptet, ma meg is akarom csinálni, de hol van benne a bazsalikomkrém?!
A végén említed, hogy szórjam meg bazsalikommal meg reszelt parmezánnal, de hol a krém?! Segíts lécciléccilécci, mert este tényleg ezt akarok enni!
Előzmény: kreativtucsok (302)
szepyke Creative Commons License 2004.05.12 0 0 330
PENNE MÁRVÁNYSAJT-MÁRTÁSSAL


Hozzávalók:

30 deka penne
5 deka dió
15 deka márványsajt (vagy valamilyen más kéksajt)
2 deci tejszín
3 evőkanál brandy
só és frissen őrölt bors
reszelt szerecsendió



Elkészítés:

Egy nagyobb fazékban felforralom a tészta enyhén sós főzővizét, majd amikor már lobog, beleteszem a pennét. Beállítom a főzővekkert, és annyi ideig főzöm a tésztát, amennyi a dobozára van írva.
Miközben a penne megfő, elkészítem a nem bonyolult, de ízében összetetten érdekes mártást.

Először egy kisebb, száraz serpenyőben 1-2 perc alatt kevergetve illatosra pirítom a diót, majd lehúzom a tűzről, és hagyom, hadd hűljön ki.

Aztán egy közepes méretű lábosba belemorzsolom a márványsajtot, ráöntöm a tejszínt, és hozzálötykölöm a brandy-t. Közepesen erős lángon kevergetve felforralom, majd amikor a tejszín elkezd gyöngyözni, visszaveszek a tűz erejéből. Gyengéd lángon kb. 8 percen át csendes forrásban tartom az egészet, és főleg az elején kevergetem kitartóan, mert akkor könnyebben felolvad a sajt. Ha a keverék már mártássá sűrűlt, sima és fényesen krémessé vált, akkor egy pillanatra magára hagyom. Ilyenkor ugyanis már magtól is elfőddögél, és van időm arra, hogy a langyos diót durvára törjem a mozsaramban. Aztán a diómorzsa felét belekeverem a márványsajtos mártásba, a másik részét pedig félreteszem.

Amikor a tészta megfőtt, akkor leszűröm, lecsepegtetem, és csak annyi ideig teszem félre, amíg megkóstolom a mártást, hogy kiderítsem, mennyi só, bors és frissen reszelt szerencsendió kell hozzá. A sózás, borsozás, fűszerezés után a megfőtt pennét beleforgatom a néhány kanálnyi tésztafőzővízzel kevert, enyhén brandy-illatú, márványsajtos mártásba, és boun appetito.

2 adag lesz belőle.



kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.12 0 0 329
"amig az ember nem csinál belőle pénzt, csak azért másolja ki mert meg akarja főzni, addig nem csinál semmi törvény ellenest, bár ebben nem vagyok biztos."

volt mar olyan, aki szepen osszegyujtotte es elrendezte megszerkesztette es .... szoval szepen megcsinalta, honlapra kitette, penz az nem volt a kepben,
megis bepereltek es raadasul fizetnie is kellett
pedig csak recepteket gyujtott ossze :-(

nos ezert tartok a dologtol, de lehet, hogy csak tul ovatos vagyok
bar igy a net-rol barki hozzaferhet a receptekhez, le lehet tolteni, s nem lattam copy-right-ot ?!

Előzmény: Csilla (328)
Csilla Creative Commons License 2004.05.12 0 0 328
Nem, hogy kimásoljuk, de szerintem ők is azért teszik ki, hogy hogyha valaki lemaradt, vagy nem tudta lejegyezni, legyen hol megnézze. Szerintem amig az ember nem csinál belőle pénzt, csak azért másolja ki mert meg akarja főzni, addig nem csinál semmi törvény ellenest, bár ebben nem vagyok biztos.
Előzmény: kreativtucsok (327)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.11 0 0 327
bocs, igazad van, a reteklevelet belevagta
en meg valami fokhagymara emlexem, de mar csak azt nem tudom melyik adasban volt :-(

de hat nem jegyzeteltem, abban bizva, hogy kiteszik
(en azert nem mernem azt megirni nekik, hogy azert kell, hogy kimasoljuk ?!!!! :-)

Előzmény: Csilla (324)
nemisbéka Creative Commons License 2004.05.11 0 0 326
RATATOUILLE


Hozzávalók:

4 nagy fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
½ kiló paradicsom
25 deka piros kaliforniai paprika
25 deka sárga kaliforniai paprika
½ kiló cukkini
½ kiló padlizsán
kb. 1 deci olivaolaj
só és frissen őrölt bors
2 púpos evőkanál sűrített paradicsom
4 deci víz
1 csokor petrezselyem
3 nagy maréknyi friss kakukkfű (kb. a petrezselyem duplája)
pár friss rozmaringág
2-3 babérlevél



Elkészítés:

Az első, eléggé aprólékos, de igen hasznos fejezet arról szól, hogy mindent feldarabolok. A megpucolt vöröshagymát apróra vágom, a fokhagyma-gerezdeket finomra zúzom. A paradicsomok héját éles késsel vékonyan bemetszem keresztalakban, majd lobogó forró vizet öntök rájuk. Miután 1 perc múlva felpöndörödött a héjuk, lecserélem róluk a forró vizet hidegre, aztán a paradicsomokat meghámozom.

Ezután mindegyiket elnegyedelem, és a negyedekből ujjammal kiszedem a magos belsejüket. A cukkinival és a padlizsánnal egyszerűbb a dolgom. Levágom róluk az esetleg keserű végeket, majd mindkét zöldséget 1 centis kockákra vágom. Ezután már csak a paprikák vannak hátra. Kicsumázom, majd elfelezem őket, aztán mindegyik paprikadarabot 1 centis csíkokra szeletelem.

Jöhet a második fejezet, ennek is az első része. Az olivaolaj felét beleöntöm egy 6 literes, 28 centi átmérőjű vaslábosba –az a lényeg, hogy sütőben is lehessen majd használni, tehát a fülei hőálló legyenek, vagy ha nem azok, akkor kapjanak több rétegnyi alufólia-csomagolást-, aztán az olajat gyengéden megmelegítem. Utána beleszórom az apróra vágott vöröshagymát, és szép lassan, kevergetve megfonnyasztom. Ha már puha és áttetsző, hozzáadom a zúzott fokhagymát, aztán a lábost lehúzom a tűzről.

A második fejezet második része azzal indul, hogy egy nagyobb serpenyőben kevés olivaolajon sorra megpirítom kicsit a zöldségeket. A serpenyőt nem zsúfolom ilyenkor tele, mert akkor a falatok párolódni kezdenének, és nem pirulni. Tehát a serpenyőbe beleöntök néhány kanálnyit a maradék ½ deci olivaolajból, és megforrósítom. Ezután beleszórok annyi cukkinicsíkot, amennyi belefér úgy, hogy még imitt-amott lássam az edény alját. A cukkinikockák első adagját enyhén megkapatom, majd átteszem őket a hagymás lábosba. Miután a maradék cukkinkockákkal is hasonló módon elbántam, következnek a padlizsánkockák, aztán a paprikacsíkok. Így nagyjából el is fogy a maradék ½ decinyi olivaolaj, hiszen minden alkalommal belekanalazok keveset a serpenyőbe. A paradicsomnegyedekkel szerencsére nincs gondom, csak beledobom őket a lábosba a többiekhez.

Amikor már minden zöldség együtt van, sót és frissen őrölt borsot teszek hozzájuk, aztán összekeverem a sűrített paradicsomot a vízzel. Ezt a paradicsomos levet beleöntöm a lábosba, és fakanállal, valamint jelentős izommunkával alaposan összekeverem a zöldségkavalkádot. Addig nem nyugszom, míg úgy nem látom, hogy minden alkotóelem egyenletesen szétoszlott a lábosban. Ha már így áll a dolog, zsineggel csokorba kötöm a friss fűszernövényeket, és a csokrot meg a babérleveleket beleteszem a lábosba.

Kezdődik a harmadik fejezet. Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegszik, felforralom az összerakott ratatouille-t. Ezt követően lefedem –ha a fedő fogója műanyagból készült, akkor beburkolom több rétegnyi alufóliába-, majd a lefedett lábost berakom a forró sütőbe 1 órára. Félóra után ránézek, kicsit összekeverem, és ha úgy találom, hogy túlságosan párologna a leve, akkor kevés langyos vízzel pótolom. Ilyenkor meg is kóstolom, és sóval meg borssal igazítok rajta.

A negyedik fejezet már a színtiszta gyönyöré. A ratatouille elkészült, és dönthetünk, melegen vagy hidegen esszük. Akármelyik verzió lesz is a nyertes, tálalás előtt kikapom belőle a csokorba kötött fűszernövényeket, és ropogós baguette meg könnyű, száraz vörösbor kíséreteben teszem az asztalra.

6-8 adag lesz.



Előzmény: Gabus (325)
Gabus Creative Commons License 2004.05.11 0 0 325
kopiznám a mait, de nekem nem jön be a stahlkonyhaja.hu!
Remélem csak átmeneti a zavar, nézegessétek, megy-e!
Csilla Creative Commons License 2004.05.11 0 0 324
Sziasztok!
A töltelékbe ízzesitésül belevagdosta a megmosott retek levelet is.
Valamikor az elejen csinált egyszer egy padlizsánból, egy paradicsom kenzervből és 2 kifliből valami piritóst padlizsánnal és paradicsom szósszal, de akkor nem írtam le és azóta meg elfelejtettem. Nem emlékszik valami?
Kellene írni nekik hogy ezeket a recepteket is tegyék fel a lapra mert még ha nézed is a müsort nem biztos, hogy mindent megjegyzel és leírsz, és egész jó ötleteket szokott adni.
Előzmény: kreativtucsok (322)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.10 0 0 323
SZICÍLIAI PADLIZSÁNRAGU

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
2 padlizsán (összesen kb. 1 kiló)
2 szál halványító zeller
1 kis üveg kapribogyó
15 deka magozott, fekete olajbogyó
4 deka fenyőmag
1+ 1 deci olivaolaj
só és frissen őrölt bors
1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
3 púpos evőkanál mazsola
1 evőkanál cukor
4 evőkanál vörösborecet
3 maroknyi friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

Ennek az ételnek a készítése csakis akkor haladós, ha minden előkészítve hever a kezem ügyében. Ezért szép sorban nekilátok a hozzávalóknak, aztán már csak annyi marad hátra, hogy egy 30 centi átmérőjű, mély serpenyőben vagy lábosban összerotyogtassam őket.

A vöröshagymákat megpucolom, vékonyan felkarikázom, és a szeleteket szűk 30 percre hideg vízbe áztatom, hogy veszítsenek valamicskét a nyers erejükből. Amíg ez megtörténik, tovább ügyködök. A padlizsánok végeit levágom, aztán a lila hurkákat 2 centis kockákra darabolom. Utána a halványító zellerszálakat centis csíkokra szeletelem, majd jöhet a kétféle bogyó. A kapirbogyót és az olajbogyót lecsöpögtetem, aztán az utóbbit apróbb darabokra vágom.

Ennyi aprítás-vágás-darabolás után előveszem a nagy serpenyőmet, és mérsékelt tűzőn kevergetve aranyszínűre pirítom benne a fenyőmagokat. Amikor ezzel megvagyok, az illatos magokat kiköltöztetem, és a serpenyőbe beleöntök 1 deci olivaolajat. Megmelegítem, majd kevergetve megpárolom benne a padlizsánkockákat. Kb. 15 percre van szükségük ahhoz, hogy ne túl-, hanem csak kellemesen megpuhuljanak, aztán kiveszem őket a serpenyőből, és kicsit megsózom, megborsozom. Helyükre beleszórom a zellercsíkokat, és miután úgy 5 perc alatt kevergetve ezeket is megpuhítottam, megint kiűrítem a serpenyőt.

Az aranyló fenyőmagokkal, a puha padlizsánkockákkaé és a megpárolt zellercsíkokkal elkészültem, tehát eljött a hagyma ideje. A hideg vízben ázó karikákat leszűrőm, papírtörlőn lecsepegtetem, és az eddig már jó szolgálatot tett serpenyőbe beleöntök még 1 deci olajat. Gyengéden megmelegítem benne, aztán ráérősen, egyszer-egyszer megkeverve megfonnyasztom az olajon a hagymát. Ezzel nem szabad sietni, mert akkor esetleg leég. Márpedig úgy jó, ha a karikák színe aranybarnává, az állaga pedig szinte édesen omlóssá változik a kb. 20 perces párolás során. A puha hagymára aztán levével együtt ráöntöm a hámozott paradicsomot, és a serpenyőbe beleteszem a darabokra vágott olajbogyót, a lecsöpögtetett kapribogyót, valamint a megpirított fenyőmagot is. Ezután megmosom a mazsolát, azt is belekeverem az edénybe, és mérsékelt tűzőn 15 perc alatt összefőzöm az egészet.

Az utolsó felvonás következik. A pikáns hagymás-paradicsomos alapba beleforgatom az előkészített padlizsánkockákat és zellercsíkokat, majd belekeverem a cukrot és a vörösbor-ecetet. 10-15 perc alatt összeforralom a pikáns egyveleget, aztán megkóstolom. Ha kell, akkor megsózom, megborsozom, esetleg teszek még bele cukrot vagy ecetet: úgy ízesítek, hogy az édes és a savanyú lehető legharmonikusabb együttese szülessen meg. Az apróra vágott bazsalikomot pedig csak a legvégén keverem bele a caponatába, mert ahogy langyosra hűl, közben lágyan átveszi a fűszernövény varázslatos aromáját. Pirított kenyérszeleteken önmagában vagy ünnepi lakomákon sült húsok kísérőjeként szoktuk enni.

4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.10 0 0 322
A dobozrol megint semmi a net-en,
probalom emlekezetbol:

60 dkg fott-fustolt tarja, 1 doboz tejfol, 2 cs retek
ami ebbol keszult:

retket lereszelni, so+feherborecet, majd kinyomni, fel tejfollel osszekeverni = reteksalata

a tarjat leszeletelni, vekonyra, ami nem sikerul, azt kockazni
a kockazott tarjat serpenyoben kis olajon megpiritani, mustarral izesiteni, liszttel megszorni majd ha kesz, a masik fel tejfollel osszekeverni

ezt a tolteleket a szeletekbe csavarni, majd a reteksalataval talalni

talan nem hagytam ki semmit

ami meg volt: a paprikascsirkes lepeny es a hamburger

VIZSGADRUKK-REGGELI

Hozzávalók:

2 deci tej
5 deka fehércsokoládé
3 deci 100 %-os Narancslé
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A felolvasztott fehércsokihoz hozzákeverem a tejet és az egészet beleöntöm a turmixba.
Ráöntöm a narancslevet, majd reszelek rá a narancs héjából, hogy fínom zamatos legyen.
Az egészet összeturmixolom és a kész italokat üvegpohárba töltöm.

VANÍLIÁS HÓGOLYÓK

Hozzávalók:

5 deka mandulabél
15 deka liszt
1 vaníliarúd
5 deka cukor
12 deka puha vaj

a hempergetéshez porcukor

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit.

A mandulát tisztára mosott kávéörlőben finomra darálom, és összekeverem a liszttel. Ezután újabb munkára fogom a gépet: beleteszem a darabkákra vágott vaníliarudat meg a cukrot, és pillanatok alatt elkészítem benne a saját gyártású vaníliás cukromat. Ezt hozzászórom a puha vajhoz, és a cukros vajat robotgéppel kikeverem. Kézzel hozzágyúrom a mandulás lisztet, és a kész tésztát 5 percre beteszem a fagyasztóba.

Sütéskor a tésztából kb. 2½ centi átmérőjű golyókat formázok, és két ujjnyi távolságban egymás mellé teszem őket a tepsin. A golyókat 15 perc alatt megsütöm, és még melegen porcukorba hempergetem. Ha már kihűltek, újra meghempergetem őket: így szép, egyenletes hóbundát kapnak.

kb. 20 darab lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.05.07 0 0 321
> Brownies:
>
> 1 teáskanálnyi puha vaj a tortaforma kikenéséhez
> 10 deka étcsokoládé
> 10 deka liszt
> 10 deka cukor
> 2 deka cukrozatlan kakaópor
> 1/2 teáskanál sütőpor
> 2 teáskanál neszkávé
> 2 nagy tojás
> szűk 1 deci semleges ízű olaj
> 1 marék dióbél, vagy mandula a tetejére
>
> Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat), aztán 1
teáskanálnyi
> puha vajjal kikenek egy 24 centi átmérőjű, fodros szélű, nem magas
> tortaformát.
> Utána az étcsokit apró darabkákra vágom és belszórom egy keverőtálba.
> Hozzáadom a lisztet, a cukrot, a kakaóport meg a sütőport, aztán előveszek
> egy kisebb tálat.
> Ebben feloldom a neszkávét 1 evőkanálnyi langyos vízben, hozzáütöm a
> tojásokat, belecsurgatom az olajat, és kézi habverővel simára keverem az
> egészet.
> A sűrű, tojásos-kávés-olajos masszát fakanállal összedolgozom a
> kakaós-sütőporos-csokidarabkás liszttel, aztán a kész tésztát a kivajazott
> tortaformába simítom. Egyenletesen elosztom rajta a dióbelet, és a vékony,
> de tartalmas csokitortát 18-20 perc alatt forró sütőben megsütőm.
> 6 adag lesz belőle.
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.07 0 0 320
BANÁNKENYÉR

Hozzávalók:

10 deka ún. pehelymix (bioboltokban, szupermarketekben kapható zab-, búza-, és rozspehely-keverék)
15 deka finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál őrölt fahéj
10 deka puha vaj
15 deka barna cukor
1 vaníliarúd
2 tojás
5 evőkanál joghurt
2 érett, puha banán
10 deka dióbél

puha vaj és kevés liszt a forma előkészítéséhez

Elkészítés:

Mielőtt nekikezdenék, felturbózom a roppant egészséges, de amúgy eléggé jellegtelen ízű pehelymixet. Ez annyit tesz, hogy beleszórom egy száraz, közepes méretű serpenyőbe, és nagy lángon állandóan kevergetve illatosra pirítom. Nem barnítom túl, csak épphogy mélyítek egy kicsit a színén. Utána kihűtöm, majd tisztára mosott kávéőrlőben finomra őrlöm. A „házi” lisztem ezzel készen van.

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn x-es fokozat). Alaposan kivajazok és kilisztezek egy 7 centi mély, 25 centi hosszú és 11 centi széles sütőformát, és az aljába sütőpapírt illesztettek. Amíg a sütő bemelegszik, összeállítom a banánkenyér tésztáját.

A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és az őrölt fahéjat összekeverem egy nagy tálban. A puha banánt egy kisebben villával pépesre nyomkodom, aztán a diót durvára töröm a mozsaramban. Ennyi előkészítés után előveszek még egy nagy tálat. Beleteszem a puha vajat, beleszórom a barna cukrot, és robotgéppel jól összedolgozom a kettőt. A cukros vajba ezután jöhet a félbevágott vaníliarúd kikapargatott belseje, majd egyenként a tojások is megérkeznek.

Miután mindkét tojást gondosan elkevertem a géppel, belevegyítem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Itt a pillanat, hogy a gép helyett fakanalat ragadjak. A joghurtos-banános masszába beleforgatom a lisztes keveréket és a durvára tört diót, aztán a kész tésztát átkanalazom a sütőformába.

A már meleg sütőben 1 óra alatt megsütöm a banánkenyeret, és ha 40 perc után úgy látom, hogy a teteje túlságosan pirulna, alufóliát borítok rá, hogy annak védelmében süssem tovább. Akkor van kész, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Ekkor kiveszem, rácsra téve kihűtőm, majd kifordítom a formából, és lehúzom róla a sütőpapírt. Szeletekre vágva vajjal és dzsemmel szoktuk enni, de a banánkenyér önmagában is jóízű csemege.

JAFFA Creative Commons License 2004.05.07 0 0 319
en megcsinaltam ezt a mustaros csodat...a kedvesem annyira szerette, h a nekem felretett reszt is titokban megette...a kis hamis:) en mindenesetre csinltam hozza sult krumlit. isteni volt
Előzmény: kreativtucsok (297)
szepyke Creative Commons License 2004.05.06 0 0 318
BROKKOLI WOKBAN FŰSZERES MOGYORÓMÁRTÁSSAL


Hozzávalók:

1 nagy kaliforniai paprika (25 deka)
7 deka brokkoli
4 evőkanálnyi semleges ízű olaj
só és frissen őrölt bors

A mogyorószószhoz:
1 evőkanálnyi semleges ízű olaj
10 deka sós mogyoró
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanálnyi szárított csilipehely
1 teáskanálnyi őrölt gyömbér
½ teáskanálnyi barnacukor
1 zöldcitrom
2 deci meleg víz



Elkészítés:

Mivel a wokban sütés tempós folyamat, miközben nem érdemes megállni, mindent elő szoktam készíteni, hogy a kellő időpontban ott legyenek a kezem ügyében.

A paprikát kicsumázom, félbevágom és a két fél darab fényes oldalára rátenyerelek, hogy kilapuljanak, mert így könnyebb szeletelni őket. Kivágom belőlük az ereket, majd 5 centi x ½ centi nagyságú csíkokra szelem őket. A brokkoli-fejekről letépem a leveleket, a rózsákat szétbontom, levágom róluk a vastag szárukat, és a zsenge rózsákat 2 centis darabokra felaprítom, majd sózom, borsozom őket.

Miután a zöldségekkel megvagyok, következik a mártás. Ehhez először egy serpenyőben megforrósítom az evőkanálnyi olajat, beleszórom a sós mogyorót, és kavargatva 1 percig pirítom, hogy illatozni kezdjen. Lehúzom a serpenyőt a tűzről, és előveszem a turmixgépem.
Belekanalazom a mogyorót, vékony karikákban beleszelem az újhagyma-szálak fehér szárait, apró darabkákban belenyesdesem a fokhagymagerezdet, és hozzászórom a szárított csilipelyhet, az őrölt gyömbért meg a barnacukrot. Kezemen átszűrve belecsepegtetem a gépbe a zöldcitrom fanyarul savanykás levét, beleöntöm a meleg vizet, aztán összeturmixolom a mártást.

Az ázsiai csodaserpenyőbe belelöttyintek néhány evőkanálnyi olajat és erős tűzön nemcsak megmelegítem benne, de szinte füstösre forrósítom. A forró olajba beleszórom a paprikacsíkokat meg az apró brokkoli rózsákat, és kevergetve-rázogatva 5-6 perc alatt megpárolom őket a wokban úgy, hogy kívül puhák, de legbelül haraphatóan nyersek legyenek. (Ennek a legjobb próbája az, ha a harmadik perc után kikapok egy zöldségdarabot és megkóstolom, hogy milyen.)

Végül a párolt zöldségeket nyakon öntöm a mogyorómártással és 2-3 perc alatt összefőzöm a fűszeres zöldségkavalkádot.



kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.05 0 0 317
CSIRKEPAPRIKÁSOS LEPÉNY

Hozzávalók:

30 deka maradék paprikás csirke (tisztán a hús mennyisége)
2 ½ deci paprikás csirke szaft
10 deka juhtúró
10 deka tehéntúró
2 tojássárgája
1 deci tejföl
esetleg só és bors
½ csomag friss leveles tészta (pl. Tante Fanny)
a tortaforma kikenéséhez ½ teáskanál puha vaj
a tészta megkenéséhez 1 tojásfehérje
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazom a 24 centi átmérőjű, kb. 3½ centi mély, fodros szélű tortaformámat. Aztán előveszem a leveles tésztát, és mivel ezt a fajtát még nyújtanom sem kell, csak annyi a dolgom, hogy kiszabjak belőle egy akkora darabot, amelyiknek az átmérője 1-2 centivel meghaladja a tortaformáét.

Ezután beleteszem a kivajazott formába, ujjaimmal passzentosan beleegyengetem, és néhány helyen megszurkálom villával a belsejét. A túllógó tésztavégeket levágom, aztán a tésztára ráborítok egy sütőpapír-darabot. Ezt teleszórom annyi babbal, rizzsel vagy tisztára mosott kaviccsal, amennyitől szépen rásimul a tésztára, és a lepény-alapot beteszem a forró sütőbe. 10 percig papírostul-nehezékestül, további 2-3 percig pedig nélküle sütöm halványra, aztán kiveszem a sütőből. A belsejét rögtön megkenem vékonyan tojásfehérjével, majd félrerakom, hadd hűljön.

Amíg kihűl, lejjebb veszem a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és összeállítom a tölteléket. Ehhez a paprikás csirkét először megműtöm, azaz a csontokról leoperálom a húst. A színtiszta húsfalatokat aztán apróra vágom, és félreteszem. A tojássárgákat egy nagy tálban kézi habverővel összekeverem a szafttal és a tejföllel, majd ebbe fakanállal belekeverem a villával széttördelt juhtúrót és a tehéntúrót. Jöhet hozzá a hús, aztán a tölteléket megsózom, megborsozom, és már közelinek érzem a célegyenest.

Mert ezek után annyi csak a teendőm, hogy az elősütött tésztába belesimítsam az összeállított tölteléket, és a meleg sütőben 25-30 perc alatt megsüssem a csirkepaprikásos lepényt. Tálalás előtt megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és ízes díszítésként rácsurgatok néhány tejföl-patakot is. Kovi ubival meg jó hideg fröccsel adom asztalra. Maga a nyári mennyország!

4 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2004.05.04 0 0 316
Sziasztok, a mai:
KÉSŐ ESTI HAMBURGER
HOZZÁVALÓK: 25 deka darált marhahús, 1 gerezd fokhagyma, ½ fej vöröshagyma, 2 evőkanálnyi kemény, reszelt sajt, 2-3 evőkanálnyi tejszín, frissen őrölt fekete bors, só, 1 evőkanálnyi, apróra vágott petrezselyem, 2 evőkanálnyi vaj, 2 evőkanálnyi olaj, jégsaláta levelek, pár szem paradicsom
25 deka mélyvörös színben pompázó, darált marhahúshoz hozzáreszelek 1 duci gerezd fokhagymát és ½ fej vöröshagymát. Aztán előkotrok a hűtő hátsó részéből egy orvul megbújt, enyhén szárazka, de reszeléshez még teljesen kíváló füstölt sajtdarabot és a kemény sárgaságból 2 evőkanálnyit hozzáerőlködök a hamburger masszájához. Löttyintek bele 2-3 evőkanálnyi tejszínt, utána megsózom, megborsozom, majd végül beleszórok 1 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselymet is. Az így összeállított kevercsből Annával közösen megpróbálunk 4 darab viszonylag szabályos alakú, kb. 6 centis átmérőjű pogácsát formázni. Erről az együttes ténykedésről csak annyit, hogy a gyurmázás öröme bármilyen életkorban bejön. Miután alaposan lemossuk ragacsos mancsainkat, következik a sütögetés. Először egy serpenyőben gyengéden összeolvasztunk 2 evőkanál vajat ugyanennyi olajjal, aztán kicsit erősebbre csavarjuk a lángot és oldalanként 6-6 perc alatt aranybarnára pirítjuk a vajas olajban az ígeretes illatú húspogácsákat. Az összeállításánal már általában éhesebbek szoktunk lenni, mint hogy nagyon adjunk a külcsínre. Félbevágunk 4 hamburgerbucit, aljukra gyorsan ráhalmozunk maréknyi ropogós jégsaláta-cafatot, a salátakupacokra ráültetünk egy-egy friss, meleg és szaftos fasírtot, mutatóba elszórunk ezek tetején néhány paradicsom- meg hagymakarikát, aztán a levágott zsemlekalapokkal megkoronázzuk házi hambubergerjeinket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!