A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Annyit egyszerqsítettem rajta, hogy a petrezselymet csak felvagdostam kicsire, az uborkát meg lereszeltem, nem szórakoztam pürésítéssel meg turmixolással. Teljesen jó lett.
Megcsináltam a hétvégén, a párom el volt ragadtatva a "zöld kásától" :), pedig nem szokása :). Meg a mustáros csirkét zöldborsóval, bár én sertéshusiból csináltam, de az is nagyon finom!
Sziasztok!
Én láttam. A dobozban volt egy előkészitett pizza tészta, 2 California paprika és egy darab füstölt sajt.
A paprikát megsütötte és meghámoztam. Össze turmixolta, fokhagymával, oliva olajjal, oregánóval, sóval és borssal. Ezzel megkente a pizza lapot és megszórta a reszelt sajttal. Remélem semmit nem felejtettem ki.
sajna nem lattam a musort,
a mustaros-zoldborsos csirke es a petrezselyemleves volt a het receptje, a Buday-rol semmi hir a neten, a tobbi itt van
MI volt a dobozban? latta valaki?
Szuper-reggeli
MEDITERRÁN PARADICSOMREGGELI
Hozzávalók:
5 deci Paradicsomlé
1 deci ásványvíz
½ teáskanál morzsolt oregáno
bors
durvára tört pirított fenyőmag
apróra vágott bazsalikom
Elkészítés:
Első lépésként beleöntöm a paradicsomlevet a turmixba, majd hozzáöntöm az ásványvizet.
Teker rá egy kis borsot, és megszórom egy csipet morzsolt oregánóval.
Az egészet jól összeturmixolom.
Az így kapott fennséges reggelit 2 üvegpohárba töltöm.
Díszítésként egy marék apróra tört piritott fenyőmagot és egy kis apróra vágott bazsalikomot szórok a tetejére.
A tésztához egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet a szódabikarbónával, aztán a szódabikarbónás liszthez teaszűrőn át hozzáadom a kakaóport.
Ezután egy másik tálban robotgéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral és az 1 evőkanálnyi meleg vízben feloldott kávéporral. Jöhet a tészta összeállítása. A kávés-cukros vajba átszórom a kakaóporos-szódabikarbónás lisztet, belehintettem a csokis tortadarát, és a tésztát gyorsan összegyúrom. Miután összeállt, 30 centi hosszú és 5 centi vastag hurkát formálok belőle, és folpackba csomagolva beteszem minimum 2 órára a hűtőbe.
Sütéskor bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és előveszek 3 tepsit. Mindháromba sütőpapírt teszek, majd kiszedem a hűtőből a tésztahurkát. Éles késsel kb. ½ centi vastag korongokat szelek belőle, majd a korongokat egymástól jó kétujjnyira elhelyezem a tepsiken. Mindegyik tallért megszórom kevés díszítő cukorral, és ha a sütő már forró, beteszem az egyik tepsit.
A tallérok 10 perc alatt megsülnek, és hiába puhák még ilyenkor, higgyenek nekem, készen vannak. Ahogy kihűlnek, megkeményednek majd. Az első adag után mehet a második, majd a harmadik tepsi is a sütőbe. És csak egyetlen lényeges szabályt tartok be közben: mielőtt a sütiket tálra rendezném, mindig megvárom, hogy kihűljenek, mert melegen törékenyek.
Miután megmostam és papírtörlőn alaposan leszárítottam a harsogóan zöld petrezselymet, fogok egy ollót és az illatos leveleket belevagdosom a turmixgépembe. Nem kell nagyon apróra vágni, kár a fáradságért, hiszen a kis kések majd úgyis elvégzik a dolgukat.
Most aztán jöhet a megmosott, krumplihámozóval megpucolt uborka: a két vége nem kell, hogyisne, a keserű ízt kizárólag a tonik, a gin, illetve nagy melegben csilingelő jégkockákra öntött duójuk esetében értékelem. Ha már az ujjnyi vastag szeletekre vágott uborka is benne csücsül a gépben, akkor egy határozott gombnyomás és nemsokára készen is vagyok a pépesítéssel.
A főzőcske-rész sem tart sokáig. Először beleteszem a puha vajat a leveses lábos aljába és a reszelő aprólyukú oldalát használva, hozzáreszelem a megpucolt fokhagymákat. Majd kifejezetten alacsony lángon –az erős tűz ugyanis a fokhagyma gyilkosa-, addig párolom a fokhagymakrémet, amíg illatozni kezd. Aztán hozzákanalazom a turmixból a gyönyörűen zöld, petrezselymes-uborkás pépet és úgy kb. 5 perc alatt megpárolom a fokhagymás vajban. Felöntöm az alaplével, megsózom, tekerek bele frissen őrölt borsot és aztán most már nagy lángon, gyorsan összefőzöm a levest.
Ha pár perc elteltével úgy ítélem meg, hogy az ízek már egymásba olvadtak, akkor a kézi habverő segítségével garantáltan csomómentesre kevert lisztes tejszínnel behabarom a levest. Várok egy-két-három rottyanást, hogy besűrűsödjön, aztán ha melegen esszük, akkor a zsemlekockák kíséretében már tálalom is. Ha meg kánikula-ebédnek szánom, akkor megvárom, míg kihűl és lefedve költöztetem be a hűtőbe.
A petrezselymes zsemlekockák, finoman szólva, nem igényelik egy mesterszakács profizmusát. Elkészítésük ugyanis csak annyiból áll, hogy tetszetős méretűre felvagdosom a szikkadt bucikat, majd egy serpenyőben megolvasztom a vajat, aztán aranybarnára pirítom rajta a kockákat, végül pedig összeforgatom a ropogós finomságokat az apróra vágott petrezselyemzölddel.
4 tálnyi leves lesz belőle és hozzá jó sok, ropogós zsemlekocka.
A paradicsommártásos kagylóhoz:
2 csokor újhagyma
2 duci gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
2 doboz 40 dekás hámozott paradicsomkonzerv
11/2 deci száraz fehér bor
só és frissen őrölt bors
11/2 teáskanál cukor
80 deka mirelit kagylóhús
A bazsalikomkrémhez:
2 maroknyi friss bazsalikomlevél
2 fokhagymagerezd
4 deka frissen reszelt parmezán
1 deci jó olivaolaj
Elkészítés:
A megmosott, megszárított újhagymák fehér részét vékony karikákra szeletelem, a megpucolt fokhagymagerezdeket pedig finomra, szinte pépesre vágom. Az olivaolajat belekanalazom egy mélyebb serpenyőbe, és fakanállal kevergetve puhára párolom benne alacsony lángon az újhagyma-karikákat. Hozzáteszem a pépes fokhagymát, kicsit elkeverem, és pár pillanat múlva már érzem is a fokhagyma isteni illatát.
Belezuttyintom a hámozott paradicsomokat, hozzáöntöm a fehér bort és megsózom, megborsozom, sőt kicsit csalok, mert picit még meg is cukrozom a paradicsommártást. Aztán jöhet bele egy kis csilipehely, meg pár reszelésnyi szerecsendió. Egy-két kavarás, és mérsékelt tűzön hagyom, hadd rotyogjanak össze az ízek egy negyedórán át.
A megfőtt paradicsommártásba beleszórom a fagyott kagylóhúst, és néhány perc alatt megfőzöm benne.
A paradicsomos kagylót mély tányérból, friss és ropogós bageuette-tel szoktuk enni, mert azzal lehet a legjobban kitunkolni a mártást. Tálalás előtt megszórom apróra vágott friss bazsalikommal, és reszelt parmezánnal.
Na vegre, mar ajanl hozza valami koretet is, mert en mindig azzal szenvedek. Tegnap este megcsinaltam a kortes tarjat, merthogy utananeztem a konyvben es ott mindenhol tarjat ir, viszont en karajbol csinaltam. Elajulva nem voltunk tole, de nem volt rossz. Majd grillezos idoszakban lesznek ezek a kortek jok valami fincsi husi melle.
Viszont az a csirkehusos joghurtos gomboc meg a kaposztas almas pulyka nagyon piszkalja a fantaziamat.
1 csirkemellfilé (kb. 35 deka)
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
1 evőkanál puha vaj
1 + esetleg még 1 evőkanál olaj
1 csokor újhagyma
2 evőkanál száraz fehér bor
1½ deci tejszín
½ deci víz
½ marhahúsleves-kocka
1 púpos evőkanál mustár
½ zacskó mirelit zöldborsó (22 ½ deka)
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellfilét 3x3 centis kockákra vágom, majd megsózom és megborsozom. A húsfalatokat ezek után összeforgatom a liszttel, aztán megsütöm.
Ehhez előveszek egy 25 centi átmérőjű, mélyebb serpenyőt, és először gyengéden összeolvasztom benne a vajat az olajjal. Amikor ez megtörtént, erős és mérsékelt közé tekerem a tűzhely gombját, aztán a vaj-olaj keverékben 8 perc alatt omlósra sütöm a csirkekockákat. A falatokat szűrőlapáttal kiszedem, és félreteszem.
A csirkesütés után felkarikázom az újhagymák fehér szárát, majd belekukkantok a serpenyőbe. Ha túl száraz, teszek bele még kevés olajat, aztán kevergetve gyenge tűzön megfonnyasztom benne a hagymakarikákat.
A puha hagyma alatt ezt követően egy pillanatra erősebbre tekerem a lángot, és beleöntöm a serpenyőbe a fehér bort. Miután véget a rövid sistergés véget ért, beleöntöm a tejszínt meg a vizet is, majd gyorsan belemorzsolom a leveskocka-felet és belekanalazom a mustárt. Az egészet kevergetve összeforralom, aztán mérsékelem a tűz erejét, és a mustáros mártásba beleszórom a fagyos zöldborsót.
A zöldborsónak úgy 10 perc kell, hogy kevergetve puhára főljön, és ezután visszapakolom az edénybe a megsütött csirkekockákat. Tempósan átmelegítem őket, majd egy ellenőrző kóstolással kiderítem, mennyi só és frissen őrölt bors kell még a mustáros falatokhoz. Tálalás előtt megszórom apróra vágott petrezselyemmel, aztán ehetünk is. És hogy mi illik hozzá? Szerintem főtt szélesmetélt, amit aztán érdemes kevés olvasztott vajjal és frissen őrölt borssal összeforgatni.
eszembe sem jutott, hogy a "szep" konyvet bevigyem a konyhaba
mar az elso kotet is mutatos
spec, akkorka a konyham, hogy csak baj lenne belole, ha meg a konyvet is megprobalnam letenni
igy marad a kinyomtatott valtozata a recepteknek, tenyleg nem olyan latvanyos, de talan kezelhetobb, meg ha tortenik vele valami akkor ujra kinyomtatom,
mig egy konyv siralmasan bir kinezni, ha mondjuk
recsoppen,froccsen, esik valami
azert majd meg gondolkozom az otleten, a szulinapot illetoen, arra van meg ido :-)
Komolyan mondom, rég láttam már ennyire jól összeszedett, gyakorlatias és szép kivitelű könyvet.
Persze mindez ízlés, életmód stb. kérdése, nekünk nagyon bejöttek ezek a gyorsan elkészíthető, könnyű de finom kaják, szuper salik, olasz tésztafélék stb. (Pl. a legújabb olasztészta kedvencem is innen származik, egy citromos csípős spagetti bazsalikommal - valami isteni.)
A könyvet én a csajomnak vettem meg ajándékba, azóta is mindketten szeretünk főzni belőle. Mondjuk szvsz nem dísz, hanem egész más érzés úgy főzni belőle, hogy az ember kiteszi maga elé a könyvet a szuper fotóval, mint rohangálni a másik szobába a számítógéphez, vagy egy kinyomtatott papírt használni.
Persze mindez ízlésfüggő - de szerintem te is vetesd meg magadnak szülinapra! :)))
Sziasztok!
Az nlc-n a kolbászos csigára az alábbi receptet adták (valaki látta a műsort!)
Kolbászos csiga:
tölteléke: 2 gerezd fokhagymát összezúzol, majd olajon megfuttatod, bele az összemorzsolt kolbászt, pirongatod majd megy rá a tejföl. mennyiséget nem mondott a buday. ezt a masszát, ha kihűlt kened a vajas tésztára, feltekered, ujjnyi vastagra vágod és sütőpapírra téve, 220 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütöd! ennyi!
Csak összejön a vasárnapi műsor!
attol tartok, ha odateszem, ott is marad :-)
no meg vagy a musorban, vagy a NL-ban mar gondolom megjelent belole nehany recept
(akkor meg minek? disznek van mas is)
Érdemes minden újabbat is kipróbálni.
Nekem pl. van egy szenzációs bazsalikomos mozarella salátám, amit már tényleg profi szintre fejlesztettem, mindenki imádja.
Most a Stahl2 könyvben olvastam ugyanazt, + reszelt citromhéj és friss chili hozzáadásával.
Kiderült, hogy bizony lehet még jobb...
nezd meg kicsit a receptet: ott felveri habnak a tojasfeherjet
kb. ennyi a kulonbseg
vegulis ez is, az is jo, csak a tv-ben veletlenul lattam a musort, s ottis a klasszikus- tojasok-folyadek-szarazak volt az elkeszites, s nem habozott :-)
tenyleg finom, en is sutottem mar tobbszor is
ez a jo a muffinban: lehet varialni s megis sikerul a suti, de ha nem, az se baj, :-)
Én egyszer-kétszer már elkészítettem a gesztenyés muffint, méghozzá úgy, ahogyan azt komórka leírta, vagyis ahogy a Nők Lapjában van, és nagyon tuti lett! Nem tudom, hogy a másik mitől lehetne jobb.
Tanúsítom, hogy ez az almás-káposztás cucc fantasztikus (megcsináltuk).
A magam részéről nem hiszek abban, hogy a húzós magyaros kaják elkészíthetők lájtos változatban, nekem még sohasem jött be egyetlen pulykából készült töltöttkáposzta, stb. sem. Ez viszont olyan, mintha egy nagyon finom, könnyű székelykáposzta lenne, valami különleges, pikáns beütéssel. Azonnal családi kedvenccé vált.
Viszont már egy kicsit módosítottam, mert a leírt módon csinálva kicsit száraz benne a pulyka. Ezért javaslom combot használni mell helyett, és nem félretenni és a végén összeforgatni, - hanem visszatenni a 15 perces párolásra a húst is.
Ja, és hihetetlen egyszerű és gyors az elkészítése is.
a gesztenyes muffint en irtam be a NL-bol
a qu igen, a guacamole, csak nem akartam rosszul leirni, mert pontosan nem tudtam
a kokuszos puszedli is SJ, ahogy irtam, a NL-bol
a dobozbol:
volt egy szal kolbasz, amit feldarabolt es serpenyoben kicsit megsutott, adott hozza fokhagymat, mustart
(tobbre nem emlékszeem)
majd tejfolt a vegen
a vajas tesztat meg kiteritette rakente a kremet
majd varialta a hajtogatasi modokat, keszult csiga, masni es lapos teglalap alaku batyu is
a reggeli: narancsle + almale+mez a turmixba,
majd aszalt almadarabok a tetejere
Sziasztok!
A gesztenyés muffin receptjét az nlc-ről vettem, valaki beirta. De úgy általában a muffinkészités szerint. Azaz elöször a vajas, tojásos stb. masszát keverjük össze, majd ehhez nagy vonalakban a lisztes sütőporos keveréket.
A qu a az nem a guacamole? Az ördögcsirke receptje megvan, csak a reggeli és a dobozból való nincs meg. A kókuszos puszedli SJ. recept?
a gesztenyes muffin nem teljesen ugy keszult a musorban, ahogy a receptben le van irva
vasarnap: a cukrot kikeverte a vajjal, majd a tojasokat egyenkent hozzaadva keverte habosra
majd az olvasztott csoki a gesztenye es a liszt kovetkezett
sajnos nem volt kint a vasarnapi musor receptje,
de a program az ordogcsirke, es az a qu....nevu
alma-narancs ital a reggelihez
es a dobozbol: kolbasz, tejfol, vajasteszta, ebbol keszult a kolbaszkremes csiga
RISZTÉSZTA SÜLT CSIRKVEL ÉS FŰSZERES BANÁNKARIKÁKKAL
Hozzávalók:
1 csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
20 deka rizstészta
1 ötcentis friss gyömbér-darab
1 zöldcitrom
3-4 szál újhagyma
¼ - ½ teáskanál szárított chilipehely
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál köménymag
2 keményebb banán
1 evőkanál barna cukor
1 nagy maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:
A csirkemellfilét 5x1 centis csíkokra vágom, majd megsózom, megborsozom, és összekeverem a liszttel. Utána belerakom a rizstésztát egy tálba, és leöntöm annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Amíg a tészta puhul, előkészítem a többi a hozzávalót.
A meghámozott gyömbért és a zöldcitrom héját lereszelem, aztán a kopasz gyümölcsöt félbevágom, és az egyik darabnak kifacsarom a levét. Felkarikázom az újhagymák fehér szárát, majd jön a mozsaram. Beleszórom a chilipelyhet, a köményt és a koriandermagot, és összeőrlöm őket. Végül meghámozom a banánokat, mindkettőt centis karikákra vágom, és összekeverem a zöldcitrom lereszelt héjával, kifacsart levével meg a barnacukorral.
Sütéskor belelötykölöm a wokba az olajat, megmelegítem, és kevergetve-rázogatva megsütöm a csirkecsíkokat. Szűrőlapáttal kiszedem őket, és az üresen maradt serpenyőben kevergetve megpárolom az újhagymát. Amikor megpuhult, ráöntöm a fehérbort, és elforralom kicsit. Ekkor belekeverem a wokba a saját készítésű fűszerőrleményemet, a zöldcitromos-barna cukros banánkarikákat és az elősütött csirkecsíkokat.
1-2 perc alatt, rázogatva, összesütöm-összefőzöm az egészet –a banánkarikákra vigyázok, hogy ne essenek szét-, majd egy pillanatra lehúzom a tűzről. A rizstésztáról leöntöm a vizet, jól lecsepegtetem, és beledobom a wokba a többi mellé. Mérsékelt tűzön óvatosan összeforgatom az ázsiai tésztavacsorát, és tálalás előtt megszórom friss, aprított korianderzölddel.