Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.16 0 0 116

KÖSZ!

JOGOS!!!

 

AKASZTOTÁK a HÓHÉRTOT!

 

mea culpa...

 

No azért van egy mentségem tán: Fajkasházy is így modaná ;-)

 

Szóval köszi még egyszer és bocs.

Robi

Előzmény: Törölt nick (113)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.15 0 0 115
ezt sajnos nem fogja Neked senki sem megmondani :)

aki pontosan tudja, az azért nem,
aki meg nem tudja, az azért nem :)

Előzmény: flétóunfan (110)
B Pali Creative Commons License 2005.08.13 0 0 114
De azér' egy "r" betü se árt bele!
Akkor az igazi! :-))
Előzmény: Törölt nick (113)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.12 0 0 113

Egyvalamiben biztos segíthetek, kijavítalak, helyesen ui.: Eicsson. KÉT DARAB s betűvel benne.

Igaz volt olyan nagyhatalmú Magyar Posta (pre-Matáv) főmufti - ma is ilyesmi.. - is a 90-es évek elején, aki SZAKCIKKBEN (!) Ericcson-nak (Sic!) írta le, de szvsz azért tiszteljük már annyira a telefonközpontjairól (!!!) igen híres céget és alapítóját, hogy a NEVET helyesen írjuk le.

 

Egyébként pedig, ha poloska lenne, az NEM pittyegne.

 

Szvsz akku-töltő áramkörben lesz gyenge. Vagy egyszerűen kontakthibás-repedt-szakadt a panel.

 

Még inkább elképzelhető, hogy bekapcsolni sikeredett egy - nem feltétlenül publikus - funkciót...

 

SIM csere után is csinálja?!

 

Üdv!

Robi

(Maus Róbert)

Előzmény: economist (112)
economist Creative Commons License 2005.08.12 0 0 112
HILFE,SEGÍTSETEK,a párom Sony(nem Sony-Ericson ) telefonja egy ideje ,rejtéljes hangot ad:PITYEG 5-30 másodpercenként.
Volt szerelőnél ,hivatalos szervizben ,azt mondják fogalmuk sincs mi lehet.
Hát HALLOTTATOK ILYET.
UI: olyan dolgokat is megbeszélt telefonján amiket nem lett volna szabad.
Lehet hogy poloska vagy spéci hiba?
15 éve van telefonom,néki 5 éve de ilyet nem tapasztaltunk.
SZIÓ..
cím: fotos@vipmail.hu
homerx Creative Commons License 2005.08.09 0 0 111
eppen tegnap volt a hiradoban, h eu-s tervezet keszul arra, h a telefonhivasok adatait 6 honapra archivalni kellene a szolgaltatoknak. ebbe gondolom elso korben csak a hivasadatok tartoznanak (megjegyzem, h ezt nalunk minden szolgaltato tovabb tarolja jelenleg mint 6 honap).
a hivasokat pedig csak ugyeszsegi eljarasra rogzithetik.

masik. tegnap a nygati pu-on voltam, eppen egy sms-t irtam 15.59 lehetett, amikor az tunt fel a mobilom (6310i) kijelzojen a bal felso sarokban, hogy a kis toll helyen, ami az sms irast jelzi, egy nyitott lakat tunt fel talan 1 masodpercre. aztan visszaallt megint a toll emblema.
valami sw problema lehetett, vagy arra a kis idore kiiktattak a titkositast a t-mobile rendszereben? azt hallottam, hogy ez a jel azt jelenti.
Előzmény: flétóunfan (110)
flétóunfan Creative Commons License 2005.07.26 0 0 110
Hi! Még mindig nem derült ki az a számomra, hogy a beszélgetést archiválják-e, és ha igen, akkor mindenkiét, vagy csak akiét szükségesnek találják?
Tyb Creative Commons License 2005.07.19 0 0 109
Van ez a cikk a zindexen: Követik a mobilt 2.
"Ha viszont minden telefon minden moccanását elmentenék, akkor nincs az a tárkapacitás, ami ezt országos méretben kezelni tudná, érvelt a szakértő."

Na persze.

Definiáljuk a "minden telefon minden moccanását" úgy, hogy 1 mobil helyzetét másodpercenként, méteres pontossággal rögzítik.

Ugye a méteres pontosság azt jelenti, hogy Magyarország területének minden négyzetmétere "megcímezhető", és egy mobil helyzete egy ilyen négyzetméteres területre behatárolható.
Magyarország területe 93000 négyzetkilométer, azaz 93 milliárd négyzetméter. Tehát egy mobil helyzete egy 0 és 93000000000 közé eső számmal jellemezhető.
Egy ilyen szám a számítógépen legegyszerűbben 64 bites egész számként ábrázolható, ami ugye 8 byte. Ha minden másodpercben menteni akarjuk a mobil helyzetét, és magyarországon 8 millió mobil van, akkor másodpercenként 64 megabyte adatot kapunk (összehasonlításképpen egy LTO-2 szalagmeghajtó (darabja 1 millió Ft körül) 30-40 MB/s fenntartott adatsebességet tud). Ez egy nap alatt 5529 gigabyte adat. Ennyi adatot 28 darab 200 gigás LTO-2 kazettán lehet tárolni, vagyis 3 év alatt 30660 kazetta gyűlik össze, ezek azután újra felhasználhatók. Egy ilyen kazetta ára cca. 10-20 ezer, tehát adott pillanatban cca. félmilliárd forint árú kazetta (plusz pár milla értékű hardver, ha a szerverek már adottak) kellhet "minden telefon minden moccanását" rögzíteni, ami nem kis összeg, de a magyar mobilszolgáltatók nem mennének csődbe ettől sem, főleg, hogy ugye egy ilyen beruházást a kezdetektől (vagy a törvény életbe lépésétől) folyamatosan kellene finanszírozni. Szóval a "szakértő úr" jó nagy marhaságot mondott, legalábbis innen úgy tűnik.
taxton Creative Commons License 2005.06.06 0 0 108

Ha nem akarod hogy fuleljenek vegyel itt telefont 1500E  / db

 

http://www.cryptophone.de/

Aksi Creative Commons License 2005.04.08 0 0 107
MikiMaus!

Jo, hat akkor en is elnezest kerek a csipkelodesert - csakhat mar annyi pongyolasag elojott ebben a topikban, hogy kicsuszott :)
GSM-bol nem mukodok oktatokent.

"Szerinted milyen logika (ütemezés) alapján kérdez rá a GSM operátor vezérlő/admin (?!) rendszere .... - nem forgalmazó TE esetén, azaz ekkor milyen sűrűsééggel végez UL-t?"

LU-t. Location Update-ot. Van periodikus es nem periodikus verzioja, pl. nem periodikusat akkor csinal amikor bekapcsolod (altalaban, ez se mindig igaz)
Te a periodikusra kerdeztel, ez meg attol fugg, hogy az adott VLR-ben (Visitor Location Register) hogy van beallitva a timer pl. 4 orankent.


"Az új készülékek esetében viszont (és ez jó tapasztalat!) meggyőződésem szerint a gyártónak KÖTELESSÉGE közölni az ilyen lehetőséget, sőt az operátornak is, ha nem óhajt később pereskedni."
En meg nem ugrottam erre, csak ugyis be akartam irni mar regebben hogy ilyen is lesz.
Szerintem meg lesz emlitve, mint uj feature amit senki se fog eszrevenni. Aztan meg meg se lesz csak annyi, hogy teljesiti ezt es ezt a szamu szabvanyt (aminek ez egy resze lesz)


"Mert ez - már onnantól, hogy egy kódot feltörtek - bűncselekmény, nem?!"
Valoszinuleg az. Le fogjak sz@rni nagyivben akik csinaljak.

Amugy nem is feltetlenul rossz ez az iparagnak, uj loketet ad majd a 3G terjedesenek (annak kodolasa biztonsagos jelenleg)

"Amúgy az Általad írtak emlékeim szerint - tán épp itt az Index-en - megjelentek magyarul, de őszintén szólva annyira vettemkomolyan"
Biztos, nem tudom. Van alapja.
Mellesleg az uriember, aki a GSM toreset eloszor publikalta az az Adi Shamir, aki az RSA algoritmusban az S-et kepviseli. (az RSA nyilvanos kulcsu titkositas meg ma minden diszkrecionk alapjat kepezi a vilag minden elektronikus teruleten)


Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.08 0 0 106

 

      Szervusz Aksi!

 

Na de:

 

Akkor nem eztet kellene bűnüldöznie a magyar és nem magyar rendőrségnek ahelyett, hogy olyan DVD "másolókat" fognak meg, akik anyagárban adják el az olyan kiadványokat, melyek pl. a DVD-re direkt (!) nem készíytetet magyar szinkronos verzió magyarított "keverését" tartalmazza (lásd SW1-2,és a felújított 4-6 ahol mint megtudtam Lucas tiltása miatt nem lehet (kelet-)európai szinkronos verziókat kiadni).

Vagy nem a készülék-feloldók helyett az ilyen (mert ahol szar van veréb is van) "szakembereket" kellene jól megbüntetni?

 

Mert ez - már onnantól, hogy egy kódot feltörtek - bűncselekmény, nem?!

Én vagyok csak ilyen k..a naív?! ;-D

 

 

Amúgy az Általad írtak emlékeim szerint - tán épp itt az Index-en - megjelentek magyarul, de őszintén szólva annyira vettemkomolyan, mint az olasz nőgyógyász ember-klónozását (n-edszeri bejelentése után legalábbis).

 

Üdv!

Robi

Előzmény: Aksi (103)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.08 0 0 105
MotoHacker válasz | megnéz | könyvjelző 2005.03.05 20:54:03 (72)

Roppant nagy tévedéseket olvastam itt,nem állom meg,hogy ne kommentáljak 1-2 dolgot.A mibilról JusztLaci azért kapja le az aksit,hogy biztosan ki legyen kapcsolva.Ugyanis a "kikapcsolt" mobil kb annyira kikapcsolt,mint a készenlétben levő tv.Csak a szoftvertől függ,hogya telefon mikor mit csinál.Ilyenkor "alszik" tehát csak az óra ketyeg benne,a kijelző sötét,az adó és vevő része nem dolgozik,a hálózaton nem lóg rajta.De ez csak program kérdése.Ami viszont a legtöbb (akár őskövület) készülékben frissíthető.A csapdlecsacsi ott van a dologban,hogy bizony ez megtehető a tulaj tudta nélkül,vagy akár távolról is.Természetesen ez utóbbit minden szolgáltató tagadni fogja:)) De tudja is a PéGÉSeM vagy a TMobájl hogy mit árul,mi az a doboz amit vagonszámra döntenek az országba 2filléres önköltségi áron tajvanról/kinából stb? Dehogy tudja.

Az NBH tudna erről mesélgetni.....persze a moszad és a kgb is valoszinű..de ők nem olyan mesélős gyerekek valahogy:)

 

BOCS!

Én a kiemelt részre "ugrottam" főleg...

 

Az új készülékek esetében viszont (és ez jó tapasztalat!) meggyőződésem szerint a gyártónak KÖTELESSÉGE közölni az ilyen lehetőséget, sőt az operátornak is, ha nem óhajt később pereskedni.

 

ÜDV!

Robi

Előzmény: Aksi (102)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.08 0 0 104

 

      Szervusz!

 

Visszaolvastam és a második rész tekintetében visszakozom. Az első részben szerény véleményem szerint annyiban igazam volt, hogy én ugyanazt írtam le más szóval - és amúgy ha én lehüléyzem magam, még nem feltétlen kell eztet fel is használni (már csak emberi tisztességből sem).

 

A diszlexiás jelzőt persze nem bántóan írtam, igaz utólag nekem is "feles" a dolog.

 

 

Szóval - és ha visszaolvasol, szerintem te is meglátod - nem igazán szoktam senkibe belekötni, csak éppen a Te "kioktatásod" nálam nem jószándékúnak monősítettet első körben.

 

 

Javaslom: spongyát rája és ha kijavítasz, nem fogok elenkezni (sőt meg is köszönöm), de ha lehet, Te se minősíts engem. És természetesen én sem várok el senkitől (!) pontosságot (magamhoz mint eleve pontatlan és lexikálisan direkt nem túltöltött ember(!) mérem a többiekete) általában - de ha feldobnak egy labdát... ;-))

 

 

Inkább azt áruld el, hogy Szerinted milyen logika (ütemezés) alapján kérdez rá a GSM operátor vezérlő/admin (?!) rendszere - hosszabban - egy helyben ÁLLÓ ÉS - sem adat sem beszéd sem egyéb forgalmi esetre értve - nem forgalmazó TE esetén, azaz ekkor milyen sűrűsééggel végez UL-t?

Mert gondolom ilyenkor valami kvázi off-line supervisor nyűgje az adminisztárció ahonnan aztán lekérdezi a hívásvezérlő rendszer az adatot amikor kell neki... (legalábbis nekem, mint alközponti sw-ek írójának és rendszerek egyik kidolgozójának ez lenne a logikusabb megoldás)...

 

 

ÉS nagyon érdekelne, hogy ezek szerint Te oktatóként működsz avagy valóban vállalsz oktatást (nem feltétlenül érdektelenül kérdezem!) vagy csak hülyültél?!

 

Üdv és köszi türelmed!

Robi

 

Előzmény: Aksi (100)
Aksi Creative Commons License 2005.04.08 0 0 103
Na ezt mar nagyon regen akarom beirni.. es akkor vissza is terhetnenk az erdeti temara ill. a nem titkosszolgalati lehallgatasra:


11 Sep 2003

An Israeli scientific team has found a way to break into mobile phone calls on ubiquitous GSM networks, potentially allowing eavesdroppers to listen in on conversations and even take on a caller's identity.

The GSM Association, representing companies which depend on the world's largest mobile system, which is used by more than 860 million consumers in 197 countries, confirmed the security hole but said it would be expensive and complicated to exploit.

Professor Eli Biham of the Technion Institute in Haifa said he was shocked when doctoral student Elad Barkan told him he had found a fundamental error in the GSM (Global System for Mobile communications) code.

"We can listen in to a call while it is still at the ringing stage and within a fraction of a second know everything about the user," Biham said. "Then we can listen in to the call."



Mivel az algoritmust mar 1999-2000 tajekan megtortek (raadasul hozzank kelet Eu-ba a gyengebb jutott...), csak ido kerdese volt hogy mikor finomitjak tovabb; ill. a nagykozonseg alatal is elerheto computing power is szignifikansan nott az utobbi 5 evben. Szoval szerintem nem tulzok ha azt mondom, hogy air-interface-n (levegoben) keresztul torteno lehallgatas mar kb. 3-4 ezer dollar erteku cuccal megoldhato. Persze ott kell lenni a celszemely adokozeleben.
Aksi Creative Commons License 2005.04.08 0 0 102
"Ad 1 A GSM TE-k (Terminal Equipment(s)) firmware-jei HÁLÓZATON (!) keresztül nem tölthetők fel. Ez ügyben tessék megnézni a GSM szabványokat!"

Ez most valtozik baratom (sajnos). A jovoben le lehet majd tolteni, akkor aztan lottek a privacy-nak.
Előzmény: Törölt nick (89)
Aksi Creative Commons License 2005.04.08 0 0 101
MotoHacker!

"A GSM rendszer mint digitális hálózat,egy homogén valami.Csak műszaki kérdés,hogy egy hívás felépítéséről szóló,vagy éppen a hívás során mozgó adatokat(magát a beszédet) is tárolja a rendszer.Meg is teszi,nem olyan sok adat ez."

A GSM rendszer alapbol nem tarolja. Maximum hozzakapcsolt kiegeszito hirszerzesi kutyuk.
Amirol te irsz, olyan kutyunek a letezeserol Mo-on nem tudok (nem azt jelenti hogy nincs, de szerintem kicsi a valoszinusege), de az USA-ban ECHELON program neven igen elhiresult
http://www.echelonwatch.org/
Előzmény: Törölt nick (88)
Aksi Creative Commons License 2005.04.08 0 0 100
Mikimaus!

Figyu, mivel nem fizetsz, hogy oktatlak ezert azt irok amit akarok.
Csupa jofejsegbol kozlom veled, hogy a mobil idel allapotban SOHASEM csinal Handovert csak hivas alatt (ezert is hivjak handovernek) - tehat tok hulyeseget irsz.

Ha felreteszed ezt a hangot, akkor szivesen valaszolok a kerdeseidre, megha utana is kell nezzek, hogy hajszalpontos legyek.
Előzmény: Törölt nick (90)
Aksi Creative Commons License 2005.04.08 0 0 99
Celtic!

Ha lehallgattak megkaphato termeszetesen. De mindenkit csak ugy nem hallgatnak le.
Előzmény: CeltiC (87)
CeltiC Creative Commons License 2005.04.01 0 0 98

helo

 

ha olyan információk birtokába jutok, ami szerintem megéri a "közkinccsé" tételt, természetesen megleplek vele =)

de mivel már nem az a munkám, ami volt anno, ezért már csak esetleges saját bőrön tapasztalt dolgokat fogok tudni megosztani Veled...

és a "Papa" biztos h valamilyen szinten áldozat, de akkor meg szvsz még nagyobb a baj, mint...

 

 

 

éljen a paranoia! =)

tomi

Előzmény: Törölt nick (97)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.01 0 0 97

Üdv!

 

Ahhoz képest, hogy 1996-ban töltőtoll lösszeszerelésre embereket gyűjtő első fecskeként (nekem félráon, azaz félig vertek át mert megcsináltam a CB885-ös telefont az irodájukban váérakozás közben ;-) ) működő ifistákat (!) feljelentve egy év után szó szerint azzal zárták le ügyemben(!) a nyomozást, hogy "egyéb, nagyobb súlyú bűncselekmények miatt jelen ügyben a nyomozást megszüntetem" - nos akkor én hajlamos vagyok Papának ELHINNI, hogy igenis parancsnoki utasításra, SŐT  (teszem hozzá) ÜGYÉSZSÉGI UTASÍTÁSRA (akár szóbeli is lehett ha brancsban gondolkozol!) tetet amiket tett. Aztánamikro valakinek az ujjára lépett, felnyomta.

 

Ilyen alapon ma Mo-n minden középtől felfelé álló rendőr, ügyész, bíró (!) de bármely képviselő vagy közszereplő (!) megbuktatható. Nézd a szegedi "álmaffiapert".

 

Sajnos ezen a téren (is?!) szerencsétlen módon utolértük, nemhogy a balkáni antidemokratikus totalitárius diktatúrákat, de az áldemokratikus-fasizálódós-Berlusconis-kettészakadós-maffiásos ITÁLIÁT ráadásul igen erősen hasonlatosan annak 70-es évekbeni önmagához (ha nem elég amostani önmagában).

 

 

ON: ha van konkrét adatod, küldd el e-mail-ben, nem kell személyes adat (bár úgysem adom ki) mert én azért oknyomoznék egy picit!

 

 

Fel a fejjel!

Robi

Előzmény: CeltiC (96)
CeltiC Creative Commons License 2005.03.31 0 0 96

"A "Papa" néven ismertté vált Sándor Istvánt közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla. A "Papát" azzal vádolták, hogy 1995-97 között bizonyos bűnözőknek kedvezett, az ellenük folyó nyomozást lassította, és engedély nélkül, saját belátása szerint kötött vádalkukat. A történtek sokáig nem derülnek még ki, az ügy részleteit ugyanis 85 évre államtitoknak minősítették."

 

 

hát... ez nem is ollllan sokk.....

CeltiC Creative Commons License 2005.03.31 0 0 95

helo mikimaus!

 

noss, ez kimerítőbb válasz volt gondolataimra, de ahogy jól ráéreztél, a paranoiámat nem csökkentette... =)))

abban igazad van, hogy egy olyan kisember, mint én, nincs kitéve annyira a problémának, mint mondjuk egy tőzsdecápa =) de a lehetőség adott...

ombudsmann-nál már jártam... lehangoló volt a tapasztalatom ebben az irányban, tehát ha ilyen dologgal találkozom kézzelfoghatóan, másképpen fogom próbálni elintézni.

köszönöm h figyelmet fordítottál rám =)

tomi

Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.31 0 0 94

 

   Szervusz!

 

Én nem Veled akartam ám vitába szállni - hanem kifejtettem az üggyel (a lehetséges ügyekkel) kapcsolatos jogi és magánvéleményem. A rendőrökkel vagy bárkivel aki ilyennel kérked: azokkal volt bajom és nekik szólt felháborodásom (akinek nem inge.. persze).

 

Tudod, sajnos (!) sok igazság van abban amit leírsz, de létezik egy felső (nem feltétlen csak erkölcsi ;-) ) korlát. Ez pedig a műszaki rendszerek zártságának auditálása. Mivel erről külön rendeletek (és maga az EHT is) elég részletesen eligazítja a szolgáltatókat (de a szolgálatokat is a megfelelő passzusok ;-D) így azt ab ovo nem akarom elfoadni tényként, hogy ÚGY lehet belenyúlni a rendszerekbe, hogy mg nyoma se maradhasson. Ez a szolgáltatónak sem érdeke, sőt kifejezetten ellenérdekelt abban, hogy ilyen kiderüljön (nem a belenyúlás, hanem annak elsikkadása!), hiszen ez licenszének/koncessziójának azonnali visszavonását okozhatja (a büntetőügyek mellett).

 

Ezért vallom és hiszem, hogy amennyiben bárki arról jut infóhoz, hogy ilyen adatszivárgás létezHET, minimum illene hivatalosan értesítenie az adott szolgáltató igazgatóságát (!) és amennyiben nem úgy reagálnak, ahogy az elvárható (azaz vizsgálat kezdése, az eredmény ismertetése) azonnal irány az NHH és adatvédelmi ombudsmann!

 

Ezt én a rendelkezésemre álló kevés esetben (más jellegű esetekben inkább) rendszeresen meg is teszem. Igaz ilyen jellegű adatszivárgást első (vagy második) kézből nem tudtam meg, hallomáson alapuló ügyekben pedig butaság lenne "vétózni"...

 

Ha bárki eljuttat hozzám akár anoním módon, egy eredeti(nek látszó) olyan bizonyítékot, mely ilyen ügy(ek)ről tájékoztat, felvállalom a hercehurcát!!!

 

 

A lehallgatás témakörében továbbra is érezhető é skifejezett aggodalmadat nem tzudom vélhetően én lecsillapítani, de azt azért jó lenn eeldönteni, megfontolni: quoi protest, azaz kinek állna érdekében épp Téged vagy más "kisembert" megfigyelni. Szvsz ezek életszerűtlen "megérzések" mert ennyire máég nem vagyunk kint a jogállamiság kereteiből.

 

Ellenben pl. a mobil hazsnálati szokásokról ezzel ellentétes összvéleményem van: egyszerűen önmaguk a felhazsnálók nem vesznek tudomást arról, hog ymennyire intim vagy üzleti titok alá eső ügyeiket képesek nyílt színen (villamos, busz, utca, de akár egy autó nyitott ablakkal pirosban várakozva!) megvitatni.

Állítom, hogy sok "engem megfigyelnek - zaklatnak" típusú rossz szájízt éppen azilyen nemtörődömségek okoz(hat)nak...

 

Végezetül utolsó kérdésedre konkretizálva fenti okfejtésem: ha a rendszerek zártnak minősíthetőek, akkor a lehallgatást is naplózni KELL. Már csak a szolgálatok érdekében is, hiszen adott esteben a hatóságok vagy eljáró szervek (ügyészség, bíróság) kérheti a szolgáltató szakéártőkénti beidészést/kihallgatását és ha nem tudja bizonyítani a lehallgatás (is9 tényét, akkor szavahihetősége és a konkrét bizonyíték egyszerre ugrik.

 

Ha meg netán tényleg akkroa kupi lenne, mint amit Te feltételezel és bármiylen konkrét infót/adatot/cetlit stb. bárkitől kapok, esküszöm: nem hagyom békén az illetékeseket a rendezésig!

 

Üdv!

Robi

 

Előzmény: CeltiC (93)
CeltiC Creative Commons License 2005.03.30 0 0 93

helo

hm, köszönöm a felvilágosítást, a felém irányult hozzászólásoddal nem nagyon mondtál újat, ezekkel ha nem is ennyire kimerítően, és átláthatóan, de tisztában voltam, vagyok... itt nem arról van szó ki kit büntet ezért... én nem azt írtam h amit csinálnak az törvényes... éppen azt h nem az...

ahogy észrevettem, sokkal jobban tisztába vagy a joggal mint egy átlag (én számításaim szerinti átlag) ember... ettől függetlenül még mindíg azt vettem ki a Te szavaidból is, hogy lehetséges a személyes telefonforgalmam lehallgatása, és nem kis létszámú gárda részéről...

tudod elég egy gyenge láncszem, és hiába a kitalált törvény... minden áthágható... én erre gondoltam.

 

"HA valaki ilyen adatokhoz jut, függetlenül attól, melyik hatalmi ágban milyen fokozatban működik ÉS nincs felhatalmazása, az börtönbe kerül. Sic!"

 

 

sok mindenért a börtönbe lehet kerülni... ez nem tudom milyen vonzatú törvénysértés, de biztos megérheti a kockázatot bizonyos esetekben. esetleg a kirúgatást...?

 

 

"HA pedig a szolgáltató részéről valaki ilyen adatokat úgy szolgáltat ki (és ezek a hozzáférések visszakereshetőek!), hogy arra feljogosítva (alanyi és tárgyi értelemben egyaránt) nem volt, úgy nem csak kiíúgásra ÉS börtönre, de komoly anyagi kártérítésre (szolgáltató és "megfigyelt" felé) is felkészülhet terheltként!"

 

 

hát nem tudom... ahol manapság párszáz forintért ölnek, ott ez simán belfér, sokkal kevesebb kockázattal...

 

 

szvsz ez egy meddő vita... én úgy érzem a történelem folyamán még soha nem volt ennyire kiszolgáltatott az ember... mint egymaga, az ember... de ez az ÉN véleményem, ez pediglen egy fórum...

 

egy kérdés, szimpla kíváncsiságból:

 

"HA pedig a szolgáltató részéről valaki ilyen adatokat úgy szolgáltat ki (és ezek a hozzáférések visszakereshetőek!), hogy arra feljogosítva (alanyi és tárgyi értelemben egyaránt) nem volt"

 

hogyan kereshető vissza a "lehallgatás"?

 

bocsánat ha túlbonyolítottam

tomi

 

Előzmény: Törölt nick (92)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.29 0 0 92

 

  Főleg CeltiC-nek, de Neked is, M.H. topiktársam!

 

Azért ezt a sok felvágós fakabátot úgy rúgnám valagba ahogy csak lehet!

 

Ügyészségi (!) hivatalos kérés nélkül szolgáltató még azt sem adhatja ki (törvényesen), hogy KI kívott, nem csak azt, Te kit hívtál! Azaz még sk sem kérhetsz rád irányuló híváslistát ügyészésgi közreműködés nélkül.

 

HA valaki ilyen adatokhoz jut, függetlenül attól, melyik hatalmi ágban milyen fokozatban működik ÉS nincs felhatalmazása, az börtönbe kerül. Sic!

 

HA valaki pedig ilyesmivel kérkedik, csak azt vállaja magára, hogy jogtalan adatkezelésért és illegális információgyűjtésért minimkum a kirúgatását vállalja.

 

HA pedig a szolgáltató részéről valaki ilyen adatokat úgy szolgáltat ki (és ezek a hozzáférések visszakereshetőek!), hogy arra feljogosítva (alanyi és tárgyi értelemben egyaránt) nem volt, úgy nem csak kiíúgásra ÉS börtönre, de komoly anyagi kártérítésre (szolgáltató és "megfigyelt" felé) is felkészülhet terheltként!

 

   Motohacker!

 

A GSM rendszer nem homogén! CSAK a GSM CELLÁS rendszer homogén - onnan kezdve, hogy kilépsz bármilyen más hírközlési közegbe (pl. tranzit hálózat, de akár a BTS-BTS mikro összeköttetések), már nem is GSM -ről van szó.

Szlgáltatási szinten persze értem, hogy "egybeolvasztod", de ezek a felismerő-analizáló-tároló rendszerek az összes hírközlési rendszerre működnek.

 

Egyébként az összes (!) párhuzamos beszédperc rögzítése is reális, de tudtommal itthon ez (még?) nem került bevezetésre - ez USA mentalitás, és nem is biztos, hogy annyira hatáékony, mint amennyire első körben tűnhet...

A célzott megfigyelésekre (A-szám, regisztrációs adatok stb. alapján) viszont nem kell igazán nagy(obb) beruházás, mint amit eddig belefeccöltek.

 

Üdv!

Robi

Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.29 0 0 91

Kedves Topiktársam!

 

Azért nagyon érdekes az a beállítás, hogy mi és kinek nem kerül(t) semmibe.

 

Az, hogy a szolgálatoknak nem kell tételesen fizetni, még nem jelenti azt, hogy az ehhez szükséges alaprendszer megteremtése nem került milliárdokba. Ha olvasol újságot, épp most zárták le (megszüntető határozattal) a nyomozást mely épp a GSM lehallgatást (is) lehetővé tevő rendszer beszállítása kapcásn indult. Nem jól emlékszem, hogy a GSM szolgáltatóknak kötelezővé tett átalakításokat és az NBH berendezéseit IS az állam fizette meg?! Akkor hogy lehet ilyen butaságot leírni, hogy nem kerül semmibe?! Maga az operítv művelet elszámolható és komoly összegekbe kerül, emberi és műűszaki ráfordítás oldalálól egyaránt.

 

Ejnye...

 

A GSM frekveniák "meghekkelése" pedig számomra - külső, azaz inkébb belső segítség, egyéb segítő infó nélkül - reálisan és objektíve megoldhatatlannak tűnik. Egy (folyamatosan) álló TE esetében talán el lehet kapni a kommunikáció elejétől a jelfolyamot és a belső infók (ehhez nem értek, de a GSM szabványt átlapoztam, igaz nem túlságosan érdekel...)  segítségével meg lehet fogni a hívást. De mozgó TE esetében erre tényleg nem látok reális esélyt. Természetesen itt nem feltételezem a GSM szolgáltaztó rendszerébe párhuzamosan történő behatolást.

 

Robi

 

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.29 0 0 90

 

   Kedves SZAKÉRTŐ topiktársam.

 

Ha diszlexiás vagy, akkor ne minősíts légy szíves. Tudod, mint Cyrano esetében - én lehülyézhetem magam, de nem azért teszem, hogy Te erre reagálhass. Főleg, ha tökéletesen ugyanazt a folyamatot, igaz nem szakzsarginban le is írtam!

 

"c) a rendszer "ellenőrzése", ami lehet ütemezett, vagy véletlenszerű - szvsz ezt még a szagembereke sem mind tudják;-D - és nem más mint a SIM regisztráció újraérvényesítése."

 

Egyébként méréseim alapján sokkal gyakoribb a handover mint az UL...

 

Egyébként pedig a "tudják melyik körzetben keressenek" szakzsargon nélkül i sbaromság, mert nem a körzet, hanem a csatorna számít és álló TE esetén gyakorlatiléag alig történik meg UL! Nevezetesen itt csücsül előttem egy GSM-vezetékes adapter, és LÁTNÁM ha UL-t csinálna, naponta látom vagy 10 alkalommal...

 

Igaz ez speciel T-Mobile SIM-et tartalmaz... meglehet, hogy pl. a Vodaone üzemeltetési stratégiája más ami miatt akár percenként is elvégzi az admminisztratív regisztrációt... ettől függetlenül a távol nem szűkíteném erre az egy momentumra a mobil "felfokozott" RF működését. Ugyanis szinkron-csatorna használat mindig van (igaz ez alapvetően vétel)...

 

Üdvözöl

Maus Róbert

Előzmény: Aksi (75)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.29 0 0 89

 

     Szervusz!

 

Sajnálom, hogy az álítólagos butaságokat firtató véleményedet az enyém hozzászólásomhoz kapcsolódóan tetted meg - tudod, létezik ÚJ HOZZÁSZÓLÁS nevű funkció is ;-D

 

Ha figyelmesebben hátraolvastál volna, akkor tapasztalhattad volna, hogy a preparált készülékek és egyéb  (akár NBH akár külföldi szolgálatok, de akár magánzók ha tőkeerősek "által foganatosíttatnak" is) játékokról már írtam korábban.

 

Amit azonban Te leírsz, általános (!) értelemben a forgalmazott készülékekről, az kimerítri a Btk. szerint bünmtetendő közveszéllyel fenyegetés és/vagy a pánikkletés fogalmát, és - nem lévén egyik szolgáltató érdekkörébe tartozó is így vallom! - a szolgáltatók részéről a poolgári peres útra uis alkalmat adsz (névtelenül persze csupán és alapesetben elviekben) jó hírnév megsértése, üzleti és SZAKMAI hitel rontása stb. tételekben.

 

Ad 1 A GSM TE-k (Terminal Equipment(s)) firmware-jei HÁLÓZATON (!) keresztül nem tölthetők fel. Ez ügyben tessék megnézni a GSM szabványokat! Össze tetszik itten keverni a DSL vagy KTV modemek, vagy más, helyhez kötött - ATM, Ethernet vagy más, fém/optikai-vezetőn, alapvetően titkosítás nélkül(!), mint valós fizikai rétegen kommunikáló - és dedikáltan távolról (is vagy épen csak úgy) frissíthető hálózati (vég)berendezések és/vagy adapterek körét és az ettől mindentekintetben különböző GSM CELLULÁRIS rendszert:  a hangúly a celluláris szón van, hiszen a GSM hálózat CSAK az "előfizetői" szabad térben értelmezhető valóban GSM-nek, a BTS-ek "mögött" már a szabvány telefonhálózathoz nagyban hasonlít(hat)!

 

Mivel a FW-ek (változtatásai) eleve nem képesek (!) módosítani a készülék jól behatárolható biztonsági rendszereit és a SW alapvető működtető magját - ugyanis ehhez TELJES FLASH (ÁT)PROGRAMOZÁS (esetleg ráadásul egyenesen csere!) kell, ami igenis hardveres beavatkozás minden esetben! - így eleve kizárt, feltéve, de meg nem engedve a távoli FW uprgarde-ot, az, hogy egy ilyen beavatkozás után a készülék alapvető műköédsi modellje megváltozna.

 

 

Ad 2 Az NBH-nak NINCS szüksége a készülékek buherálására. Hiszen törvényes kötelessége a szolgáltatónak on-line rendelkezésre állással biztosítani adat, beszéd és hálózati adatokat a megfelelő mélységben akér helymeghatározáshoz is. A preparált készülékek esetére később vissaztérek...

 

Ad 3 A KGB-n és aMOSZAD-on kívül az összes nemzeti szolgálat tudna mesélni, főképp a CIA, de érdekes módon ez utóbbit ki tetszett hagyni.. vajh miért is?!

 

 

 

És végül: a Juszt Laci üldözési mániája és az akku kivétele közötti racionális ok-okozati összefüggés nem van. Hiszen ma egy pár 10 dolláros "fül"-lel külső áramigény nélkül (!) megvalósítható a lehallgatás, akár egy éven át (!), vagyis ha ezt "telepítették" a GSM készüklékébe, szegény Juszt Laci barátom fújhatja. Amúgy pedig létezik lézer-mikrofon, puska-mikrofon, "telepített" eszközök garmada a lehallgatáshoz bőven, így AHHOZ, hogy őt vagy bárkit lehallgassanak, nemigen szükséges a mobilját buherálni. Különben nevének szóba hozásával többet ártottál neki mint bármely szolgálat tehetné akármyilen ügyes és rafinált eszközzel...

 

 

Üdvözöl

 

Maus Róbert

független szakértő

aki az NBH vagy más szolgálatnak NEM tagja ;-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.20 0 0 88

A GSM rendszer mint digitális hálózat,egy homogén valami.Csak műszaki kérdés,hogy egy hívás felépítéséről szóló,vagy éppen a hívás során mozgó adatokat(magát a beszédet) is tárolja a rendszer.Meg is teszi,nem olyan sok adat ez.Rugalmas tömörítéssel még tovább tömöríti(tehát ha valaki adott hangmagasságon beszél,nem szükséges az egész beszédsávot letenni,elég kivágva és igen tömören lekódolva azt a "szegmenst"),illetve a csendet/zajt eleve kihagyja.Igy is nagyon sok hely kell persze a millió beszélgetés rögzítéséhez,ezért nem tárolják őket a végtelenségig.

Állítólag létezik olyan rendszer nálunk is ami "kényes" szavakra keres,részben azonnal,részben a tárolt anyagban,illetve nagyon jó elemzőprogramok vannak,amik a beszéd 99%át értik ,és "leírják" emberi közreműködés nélkül.

 

Előzmény: CeltiC (86)
CeltiC Creative Commons License 2005.03.18 0 0 87

bocsi, a lééényeg elmaradt, a csajom meg kiherél ha elkééések... =)))

szal, nekem a bukott zsaru a telefonáláskor elhangzott szövegekre is kitért... az is megkapható a kékeknek (meg ki tuggggya még kinek adható ki)...

jójcakááát...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!