Egybefüggő réteg lesz a tetején, és ez lesz az uj gomba, ha megnyomod az ujaddal viasz szerünek kel lenni és egybefűggő. 10 napnál tovább ne hagyd benne mert akkor savanyu lesz, én csak 8 napig hagyom benne. Egyszer tovább hagytam benne és olyan savanyu lett hogy nem lehetett meginni.
Ja és még annyit, hogy honnan tudom, ha kész? Egyszerűen várjak 8-10 napot? Mert páran írtátok korábban, hogy nyáron 4-5 nap is elég volt. Szóval mire kell figyelnem pontosan? :)
Okés, vigyázok rá mindenképp. Szerintem filtereset csinálok legközelebb.
A réteg az "nem a gombából" képződik ugye? Mert valami alakul a tetején, bár inkább ilyen szálas, zavaros, a gomba pedig az üveg alján van, nem felül. Olvastam, hogy ez is normális, de a cikkek helyett sokkal jobban szeretem a személyes tapasztalatokat... És ez az első alkalom, hogy csinálok, és nem akarom kinyírni szegénykét. :)
Pénteken kaptam két pici gombát, 1 liter langyos zöld teába tettem őket, 80 gramm cukorral és a lével, amivel érkeztek. Melegen tartom őket, éjjel a szobámban kb. 22-23 fok van, ezért betekertem plédbe. Péntak óta nőttek, de most nem nagyon látom, hogy történne valami. Bár minek is kellenne történnie? Honnan veszem észre, ha valami nem okés?
Az probléma lehet, ha a teából kerül teafű a lébe? Mert a szűrőn a forráázásnál nagyon minimális mennyiség belekerült, de összeállt a tea alján.
Bármennyit tudnék adni, akár " egyéves termést" is, de el nem tudom képzelni, hogyan lehetne elküldeni, mert szárazon nem lehet. Ez a mennyiség akár egy 5 literes üveg felét is kitesziEmail: bertali@citromail.hu
Pár hónapja iszom a kombuchát és szerintem ez egy csodálatos ital. Méregtelenít elég erősen, a narancsbőröm is sokat javult ezalatt az idő alatt. Úgy vettem észre, hogy fogytam pár kilót amióta iszom és nagyon jókat tudok aludni tőle. Pedig régen mindig felébredtem éjszakánként, de most úgy alszom, mint a bunda. Rengeteg vitamin van benne, ez meglátszik nagyon a közérzetemen.
Egyébként netről rendeltem (www.my-crazy-life.gportal.hu) 1500 Ft volt postával, szerintem ez egy reális ár, máshol mindenhol csak drágábban találtam. Úgyhogy melegen ajánlom mindenkinek, aki szeretne és esetleg nem tud máshonnan hozzájutni. Gyorsan megérkezik!
"Idővel helyre kell állnia a természetes periódusnak, ennek érdekében rövid ideig akár bélmozgást csökkentő szerrel (Imodium, Reasec stb) is lehet próbálkozni, amennyiben egyéb rendellenesség nem áll fenn."
Valóban segített az Imodium, bármivel próbálkoztam a hasmenés megállítására nem sikerült 3 hónapig, közben 10 kg-ot fogytam a 69 Kg-ból. (hiába volt minden csodaszer).Köszönöm!!!!
Nállam ilyesmiről szó nincs, mert én a paleolit étrend hive vagyok, ami kizárja (tudom ez nem az a fórum) a gyorsan felszivódó szénhidrát fogyasztását, ugy mint a kenyér, zsemle, TÉSZTA, krumpli, rizs, gabonafélék, tejtermék (keménysajtok módjával), és a cukor, édesség, sütemények, ezt csak mellékesen irtam le.
Tudom sokan nem hisznek benne, meg riasztó is ha a tiltot dolgok listáját elolvassák, de én március elejétől 10-12 kilót leadtam ennek segitségével, és ennél hatásosabb érv szerintem nem kell.
Tehát én még tovább fogom érlelni hogy a cukor eltávozzon belőle. Bocs a kitérőért.
Bár jelenleg nincs Kombuchám, de amikor volt, én is általában megittam, még mielőtt utóérlelésre sor kerülhetett volna, így az utóérlelés számomra is inkább csak elmélet, amit olvastam. De a cukortartalom egyértelműen kiderül ízlelés útján is, vagyis a cukor nélküli Kombucka savanyú. Akár annyira, hogy csak hígítva fogyasztható.
A cukortartalomnak egyébként nálam meg is lett a következménye, gyanúsan növekvő pocak formájában. Ilyenkor persze a legveszélyesebb az étkezések között fogyasztott cukortartalmú ital, mert pluszmunkára készteti a hasnyálmirigyet, a természetes étkezési periódus megzavarásával.
A vércukorszint ingadozásának ugyanis természetes periódusa, amikor étkezés után a vércukor emelkedik, beindulnak a szükséges folyamatok, inzulinelválasztás stb., majd szépen lecseng. Következő étkezésnél ismét kezdődik előlről.
A főétkezések között bevitt energia viszont ezt a természetes periódust zavarja meg. A tartós magas vércukorszint folyamatosan triggereli a hasnyálmirigyet, ami ettől hosszabb távon károsodhat. Itt nyilván energiának számít az alkohol is, lényegében az is egy cukorféle.
De ezt csak általánosságban írtam, ha valamelyik fórumozót esetleg érdekli a téma, mert sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az egészség és hosszú élet egyik titka az étkezések közötti nassolás mellőzése.
Az egyik ismerősöm már évek óta termeli a teát most tudtam meg tőle, (hogy ezt mért nem tudtam róla) 20-30 liter teát csinál amit szétosztogat a barátainak.
Ő a gombának mindig a felső uj réteget használja minden alkalommal a teához, és 8 napig hagyja benne és ő utóérlelést nem csinál. Mivel én a paleolit táplálkozás hive vagyok, ami kizárja a cukor fogyasztást is, én tovább fogom érlelni hogy a maradék cukrot is lebontsa a gomba. Majd elfelejtettem 5 liter teához 1 kiló cukrot használ, én is igy fogom csinálni hátha nem lessz savanyu.
A gombaellenes diéta kb. 6 hónapos éhkoppot jelent, vagyis nem lehet csak minimálisat fogyasztani mindenből, szénhidrát, teljes liszttilalom, alkohol, minimális fehérje, 0 állati zsír. hüveseseket is minimum 40 nap után, ha már nem puffaszt. Szóval szörnyű. 5 éve voltam úgyanígy Candidás (férfi létemre, a nők körében sokkal gyakoribb), akkor még nem ittam Combuchát. Valószínű a sok gyógyfürdő tett be nekem, de a pontos okát nem tudom. Nálam emellett a borzasztó fogyás mellett rendkívül magas testhőmérskletet okoz, (amit a gomba szeret), de éppen nekem nem jó (minden módszerrel csökkentenem keel, kivéve gyulladásgátlók. Valószínüleg a gomba által kibocsátott mitegy 80 fée mérgezőanyag okozza. A teljes gyógyulás legalább egy évet vesz igénybe.
Sajnos a Kombucha mellett (igaz csak 3 napig) szedett anbiotikum totálisan elgombásított, ugyanazon tünetek, mint 5 évvel ezelőtt voltak. Élesztőgomba (candida).
35 cm átmérőjű, kellően vastag tenyészettel 4 liternél több cukros teát is meg lehet érlelni, persze nem csak a tenyészeten van a hangsúly, az indítófolyadéknak is fontos szerepe van, hogy már induláskor adott legyen a savas kémhatás, amit a hasznos baktériumok kedvelnek, a penészgombák viszont nem.
Az természetes, hogy egy idő után túlzottan savanyú lesz, elvileg még előtte palackozni kellene és félretenni másodlagos érlelésre, levegőtől elzárva. Viszont ügyelve arra is, hogy szét ne robbanjon a palack. A másodlagos érlelés során (a pezsgőhöz hasonlóan) az élesztőgombák tovább működnek és termelik a széndioxidot a maradék cukor lebontásával, amitől egy gyengébb palack fel is robbanhat. Ennek érdekében például a kupakot ki is lehet lyukasztani egy tűvel.
A másodlagos érlelés teszi állítólag teljes értékűvé a Kombucha-italt, amit utána hígítva ajánlott fogyasztani. Bár sokan megisszák már hamarabb, amikor még van benne maradék cukor is, ami gyakran kortyolgatva hízlaló hatású lehet.
Megmértem egy púpozott evőkanál cukor súlyát, 16 és 20 gramm jött ki, attól függően, hogy kisebb vagy öblösebb nagykanalat vettem elő. A Kombucha-tenyészet hazai hivatalos forgalmazója szerint literenként 80 g lenne az ajánlott mennyiség.
Több cukortól paradox módon savanyúbb lehet a végeredmény, mert minél több cukrot dolgoznak fel a baktériumok, annál több savat tudnak termelni belőle. A baktériumok túlszaporodása, túlzott aktivitása sem jó.