Keresés

Részletes keresés

Haralamos Creative Commons License 2011.04.11 0 0 751

Nem sikerült itt van újra;

Előzmény: Haralamos (750)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.11 0 0 750

A türkökkel a következő népek határosak: a tőlük nyugatabbra levő vidéken Frankország, északabbra a besenyők, a délre eső vidéken Nagy Moravia, azaz Szvatopluk országa, melyet ezek a türkök teljesen végigpusztítottak és elfoglaltak."

 

Az ellentmondás csak annyi, hogy egy kicsit keveri Hungáriával is Turkiát egyébként elmegy;

 

Turkiától nem lehet délre "Régi Morávia" ha azt bekebelezték, mert része.

A hegyek felé, túl a Száván meg tényleg a horvátok éltek

Előzmény: szobornok (747)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.11 0 0 749

Nagymorávia és az MTA bukása röviden;

 

Kr.u. 888 = i.sz. 1078

A Képes Krónika által pogány „kunnak” nevezett nép a meszesi kapunál betört Hungáriába, és kegyetlenül rabolták a vidéket. A pogány „kunokat” a király és a hercegek (Géza és László) egyesült erővel legyőzik. A „kunok” vezére Gyula.  A csatát ma cserhalmi ütközet néven ismerjük. A folytatás is ismert, ennek a Gyulának volt egy Sarolt nevű igen szép leánya, akit Géza herceg törvényes feleségéül vesz. Ebből a házasságból születik az első „magyar” nevű herceg Álmos! (Gézának előző feleségétől már volt egy fia, Kálmán.) A cserhalmi ütközetben megvert, de nem legyőzött magyarok Erdélyben berendezkedtek.

 

Kr.u. 890 = i.sz. 1080 

A Fuldai Évkönyvek szerint Nagyböjt idején Arnulf király valahol a mai Stájerország területén (Omuntesberg) tanácskozást tartott, amelynek a legfontosabb oka egy vészhelyzet, turk/türk magyarok megjelenése lehetett. Az erők egyesítése céljából Arnulf Szvatopluknak adományozta a cseh hercegséget. Még az év folyamán Salamon hívására Ernő őrgróf és Szvatopluk vezetésével egy „teuton” és egy cseh hadsereg indul a Duna északi partján a magyarokkal támogatott hungár Géza és László ellen. A csata Mogyoródnál zajlott le, Ernő „Marchart” és Szvatopluk megsebesültek és fogságba kerültek, katonáik elestek. Salamon az ország nyugati részébe (Moson vára) menekült. Mivel Ernő nincs eltemetve sem Melkben sem Garsban, feltételezhető, hogy Hungáriában halt meg. Fia Leopold (Luitpold) már nem Melkben, hanem a Kamp folyó melletti Garsba helyezi át az őrgrófságot, amely teljesen formális. (Bizonyos források szerint két év múlva Braszláv le is győzi, de őrgrófságát megtarthatja.)  

 Gézát az „angyal hozta aranykoronával” a - magyarok unszolására – Székesfehérváron megkoronázzák. Ezt a koronát az éppen regnáló bizánci császár (Dukász Mihály) hitelesítette a turk/türk magyarok kérésének megfelelően, ezért is olvasható az egyik lemezen, hogy „Turkia királya”. Géza a győzelmét biztosító magyaroknak kollektív szabadságot adott, Árpád (Gyula) fia Zoltán pedig ellenőrzése alá vette a Pozsony-mosoni térséget, ahová Salamon menekült. Árpád Gyula (Sarolt édesapja) pedig a szabad magyarok legfőbb bírája NÁDORA lett! 

 

Kr.u. 891 = i.sz. 1081

A fogságba került Szvatopluk népét Arnulf ellen tüzelte. Regino szerint Arnulf – amint tudomást szerzett Szvatopluk vereségéről és átállásáról hadat vezetett a „regnum Marahensium” [Mura-Enns vidék] területére. Ekkor Szvatopluk valamelyik fiát túszul is ejtették.

 

Kr.u. 892 = i.sz. 1082     

Az év elején Arnulf Frank Pannoniába (Oriens/Hengisfeld) ment, ahol továbbra sem jelent meg Szvatopluk. (Lehet, hogy már nem is élt.) Mindenesetre királyságának keleti részét a változatosság kedvéért a cseh Braszlávra bízta, aki az újonnan északról érkező magyarokkal megregulázta a morva vidéket. Július, augusztus hónapokban módszeresen pusztították Szvatopluk országát. Ebben az évben váratlanul meghalt Géza hungár/turk király. Ősszel Arnulf már László (Laodomir) királynál kérvényezi, hogy ne adjanak sót a morváknak.

A következő évben is pusztítja Arnulf a morvák országát, de Bajorországba a neki vetett csel miatt csak üggyel-bajjal tudott hazatérni.

 

Kr.u. 894 = i.sz. 1084

A magyarok fő erői elözönlik Moráviát, és háborúba keverednek a Dunától délre a bolgárokkal. Leó bizánci császár követe megérkezett Regensburgba. Október 2-án Bizáncban volt egy napfogyatkozás, Leó uralkodásának második évében.

 

Kr.u. 895 = i.sz. 1085

Regensburgban birodalmi gyűlés volt, ahol a csehek visszatértek a bajor nép fennhatósága alá. Érdemes megjegyezni, hogy a cseheknek eddig az időpontig, azaz i.sz. 1085-ig nem volt önálló királyságuk, prágai olmützi, stb. püspökségük, bizonyos megkeresztelkedett fejedelmek irányították vad törzseiket.

Ebben az évben a turk magyarok legyőzik a bolgár Simeont, és teljesen meghódítják „Nagymorávia” déli részét. 

 

Ernő őrgróf fia Luitpold elhagyja Gars várát, és a biztonságosabb Regensburgban mutatkozik.(Esetleg már 893-ban) 

 

A hivatalos akadémiai nézetek szerint „Kr.u. 895-ben az Etelközben maradt magyarokra a bolgárok és besenyők súlyos vereséget mérnek, aminek következtében az életben maradtak futva menekülnek a keleti Kárpátok szorosain és hágóin Erdélybe.”    

 

Előzmény: - duplagondol - (746)
szobornok Creative Commons License 2011.04.10 0 0 748

De Administrando Imperio 32. fejezet:

 

"Serbli oriundi sunt á Serblis non baptizatís, qui etiam Albi cognominantur, & ulter iora Turcie incolunt loco ab illis Boici dicto, cui finitima Francia est, …..

 

[...incolunt: lak-NAK!
(act. ind. praes. imp. plur. 3.; cselekvő, kij.mód, foly.jelen, tbs.sz., 3.szem.)]

 

……Principatu veró ad duos fratres deuoluto, alter sumptâ populi parte dimidiâ ad Romanorum imperatorem Heraclium confugit, qui & excepto sedé desiit….

 

"A szerbek a kereszteletlen szerbektől származnak, akiket fehéreknek is neveznek, s akik Turkián túl azon a helyen laknak, ahol szomszédos velük, az általuk 'Boici'-nak nevezett Frankország …

…..két fiútestvér [az Ismeretlen Herceg és Dervan] vette át apjától, az egyik közülük [az Ismeretlen Herceg] magához vévén a nép felét Heráklioszhoz, a rómaiak császárához menekült, akit ez befogadván…"

 

HERÁKLIOS !!! (610 - 641)

Előzmény: szobornok (747)
szobornok Creative Commons License 2011.04.10 0 0 747

Kissé zagyva ez a Konstantin...

 

A 13. fejezetben (De gentibus que Turcis propinque sunt.)

"A türkökkel a következő népek határosak: a tőlük nyugatabbra levő vidéken Frankország, északabbra a besenyők, a délre eső vidéken Nagy Moravia, azaz Szvatopluk országa, melyet ezek a türkök teljesen végigpusztítottak és elfoglaltak. A hegyek felé pedig a horvátok határosak a türkökkel.A besenyők is meg tudják támadni a türköket s őket alaposan kifosztani, ahogyan előbb a besenyőkről szóló fejezetben mondottuk..."

 

A 42.-ben (Descriptio tractus á Thessalonica...)

"Tudnivaló, hogy Thesszalonikétől a Duna folyóig, ahol a Belgrádnak nevezett város van, nyolcnapi út, ha valaki nem is gyorsan, hanem pihenőkkel utazik. A türkök a Duna folyón túl, Moravia földjén laknak, de azon innen is, a Duna és a Száva folyó között."

-------------------

Egyrészt a két szöveg között ellentmondás van, másrészt miért "Belgrádozik" Singidunum helyett, amikor a régészeti feltárások szerint folyamatos élet volt a városban, és az említett korban éppen bizánci határváros volt.

De bárhogyan is: miért nem a saját latin nevén említi? Hamisítvány az egész DAI? Utólagos betoldás?

Előzmény: - duplagondol - (739)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 746

Iszonyatos dilettantizmus...

Előzmény: Haralamos (743)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 745

A vitát ezek szerint nem tudod tovább folytatni.

 

"A türkök a Duna folyón túl, Morávia földjén laknak,  de azon innen is, a Duna és a Száva folyó között."

 

Előzmény: Haralamos (742)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 744

Miért kéne cáfolnom, hiszen ez csak azt bizonyítja, hogy a bajor gyarmatosítás nem érte el 888-ra a bécsi erdőt. Bár ennek ellentmond, hogy András királyunk AD 863-ban Tulunban találkozik német Lajossal, és papokat kér a pogánylázadásban megtizedelt papság pótlására.)

Persze lehet, hogy az északi oldalom jobban haladtak a bajorok mint délen.)  

Előzmény: - duplagondol - (741)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 743

Pár év múlva ez lett ;  Erről írtak a DAI-ban

 

Előzmény: - duplagondol - (740)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 742

Bizáncból nézve a folyó bal partját értették ez alatt."

 

Hogy ki mit ért az magánügy, vagy a provinciális Tud.Akadémiák magánügye. 

A csehszlovák akadémia egész másként értelmezi mint Te. 

Én meg nem magyarázom, csak ragaszkodom a leíráshoz és kész..

Úgyhogy csavargathatod tetszés szerint, Boba óta halott nomer...

Előzmény: - duplagondol - (739)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 741

Nem érdemes eltérni az alapfelvetéstől: Grunzwitigau Dunkelsteinerwaldnál feküdt, a Dunán túli Morvaországgal szemközti határhelyen (Heimot még erődépítésre is kötelezték emiatt!), ahogy olvastam, te se próbáltad cáfolni ezt.

Előzmény: Haralamos (738)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 740

A térkép jó kivitelezésű, de roppant amatőr munka, te is láthatod, hogy Megalé Moráviáról mint Dunán túli, Tisza-Maros környéki területről beszélünk, nem, mint a 890-ben pár évre meghódított Csehországról.

Előzmény: Haralamos (737)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 739

"Morávia nem Belgrádnál, hanem csak Sirmiumnál kezdődik" 

 

Konstantin nem ezt írja: Morávia a Dunán túl feküdt, Bizáncból nézve a folyó bal partját értették ez alatt. A türkök szálláshelye nem fedte teljesen a morvákét, ezért az "azon túl is" kitétel.

Előzmény: Haralamos (736)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 738

Kézcsók neked is. Karlstetten Dunkelsteinerwaldnál van, ahogy Grunzwitigau is, éppenséggel eléggé messze a Wörthi-tótól."

 

Miért kellene a wörthi-tónál lennie? Azok a karantánok. Velük szomszédosak a morvák Keletről, amit jó szemmel vett észre Boba Imre.)

Mitterauer érdekes délkeleti grófságról írt 1963-ban (Archiv 123 Band; Karolingische Markgrafen im Südosten)

 

Grafschaft im Enns. und Murtal...

 

Felügyelője éppen Witagovo (Heimo apja) 860-ig

Utána nem felügyeli senki...

904-től 906-ig Otachar felügyeli (Morávia hivatalos összeomlása)

Előzmény: - duplagondol - (734)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 737

Mi ez? Konstantin arról ír, hogy a Száván és Dunán túl kezdődik Nagy-, a régi Morávia. Véletlenül se voltak ők csehek..."

 

Elkerülte a figyelmedet, hogy Arnulf egy kis időre Szvatoplukra bízta a cseh káposztát? 

Ez is ábrázolva van a térképen.) 

Előzmény: - duplagondol - (728)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 736

42. fejezetben: "A türkök a Duna folyón túl, Morávia földjén laknak,  de azon innen is, a Duna és a Száva folyó között."

 

Az égvilágon semmi gond, csak a belinkelt térképet kell nézned;

 

A turk-magyarok tényleg kiterjesztették hatalmukat teljes Moráviára, ha tetszik a Dunától északra lévő Ungarnmark-ra is, de mivel Morávia nem Belgrádnál, hanem csak Sirmiumnál kezdődik hozzáteszi a Duna-Száva vidéket is amely már a turk-magyaroké.

Ezen túlmenően megnevezi azokat a folyókat ahol szállásaik vannak és nem tartoztak Moráviához; Temes, Tutis, Maros, Körös és a Tisza folyók vidéke. (Látszik, hogy azok a területek ritkán lakottak lehettek, hiszen 150 év múlva a kunok is megkapják IV. Bélától.)

Konstantin értett a földrajzhoz, mert a szerbek és a horvátok kapcsán volt fogalma még a Kárpátokról is...

Előzmény: - duplagondol - (735)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 735

A középkorban a Szávát gyakran a Duna részének tekintették. Az idézettnél is egyértelműbben fogalmaz Konstantin a 42. fejezetben: "A türkök a Duna folyón túl, Morávia földjén laknak,  de azon innen is, a Duna és a Száva folyó között."

Előzmény: Haralamos (733)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 734

"Kár, hogy csak (szintézisre képtelen) autodidakta vagy, mert a Heimo oklevél helyszínazonosítását így nem tudod érdemben felülbírálni."

 

Kézcsók neked is. Karlstetten Dunkelsteinerwaldnál van, ahogy Grunzwitigau is, éppenséggel eléggé messze a Wörthi-tótól. A Géza és István, Hungária nyitrai hercegei és egyéb szövegeket nyilván nem érdemes kommentálni, de tán' ezt te is tudod.

Előzmény: Haralamos (731)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.10 0 0 733

A folyó visszakanyarodása után Sirmium felé el kell felejteni az Isztroszt, mert azt csak beleképzelték.

 

Onnanontól a Száváról van szó, azt kell követned, meg azon túl...

Előzmény: - duplagondol - (732)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.10 0 0 732

Te mire jutottál?

Előzmény: Haralamos (730)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.09 0 0 731

A 827-es év a másik topikban lemaradt;

 

Kr. u. 824 = i.sz. 1014

 

 Géza halála, fia a 14 éves István Hungária Északi részének a hercege. (Nyitrai hercegség.) Ebben az évben a bulgárnak nevezett hunok aktivizálódnak. Királyuk (Omurtág?) követeket küldött levéllel, amelyben az országuktól „elpártolt” szlávokat követelik vissza a frankoktól. Miután a frankok érdemben nem reagáltak Karácsony táján újabb követek érkeztek, nyomatékosítani követelésüket.

 

Kr.u. 825 = i.sz. 1015

 A bulgárnak nevezett hunok követei Május közepén Aachenben, a bulgár frank határ kérdésében.

Jámbor Lajos császár, Bajorország és a hozzá tartozó Oriens (Kelet) élére állította harmadik fiát, (Német) Lajost, aki Regensburgban önálló udvartartást rendezett be.  

 

Kr.u. 826 = i.sz. 1016

A 16 éves István feltételezhetően frank-bajor segítséggel legyőzi és megöli Koppányt. Bulgár (hun) szokás szerint testét felnégyelteti és négy vár kapujára tűzték ki. Ebben az évben az István uralta Hungária hatalma a később Gyulafehérvárnak nevezett Fehérvárra is kiterjedt.  

Ezzel egyidőben, az Alföld déli részén uralkodó Omurtág (Nagy Keán) csapatai elzavarták a frank határőröket és a Szerémség Szlavóniával egyetemben a hungárok (bulgárok) kezére került. 

 

Kr.u. 827 = i.sz. 1017 

A szlávok visszacsatolása (reintegrálása) a hungárok országába tovább folytatódott. Visszaszerzik a Dráva és Száva völgyeket, és ezzel a Tudun országa ismét hun irányítás alá került. E hódítás következményeként a frankok/bajorok még Karantániát is elvesztették, bár ezen át szoktak siklani a történészek nagyvonalúan.

Erre az évre tehető Vilmos frank hadvezér és Géza lánya (Ilona?) házassága Velencében, ahol a császár helytartója. Vilmos első feleségétől - Nagy Károly számtalan lánya egyikétől – született Gizella 3 év körüli. (Ebből a házasságból fog születni Froiza, Adalbert „osztrák” őrgróf felesége, Ágota az angol trónörökös Edward felesége, valamint Péter későbbi hungár király.)   

   

Kr.u. 833 = i.sz. 1023

Omurtág halála után (Kr. u. 831) Malamir bulgár Nagykán alatt a Mura-Enns vidéki szlávok (a morvák) viszonylagos függetlenségre tesznek szert, vezetőjük Mojmár Tudun. Német Lajos új módszerekkel próbálja az elbitangolt nyájat országához visszacsalogatni. (Tudományosan ezt az Oriens átszervezésének nevezik.) Így kerül a képbe egy bizonyos Pribina (egy pogány szláv) akit az Oriens prefektusa Ratbod comes karolt fel, alkalmasnak látva a karantániai (karintiai) szlávok megszelídítésére. A Salzburghoz tartozó Traismauer templomában megkeresztelik, és feladata lenne az elűzött hunok helyére új telepeseket hozni az akkoriban valamiért Pannoniának nevezett Karintiába (regio Pannonia). Valami hiba csúszott a szervezésbe, mert Pribina a bulgárokhoz (hunokhoz) menekült.   

 

Pribinának sikerült, északra a wörthi tótól Blatográd környékén, (Ma Moosburg, de még a 19. században is Blatográd volt az ott élő szlovének nyelvén.

Kár, hogy csak (szintézisre képtelen) autodidakta vagy, mert a Heimo oklevél helyszínazonosítását így nem tudod érdemben felülbírálni.

Szóval az "Obritzberg" (milyen jó kis avaros csengésű helység) oldalában lévő "Grünz"-ben maximum Heimot temethették el,

az ítélkezés helyszíne csak a mai Karlstetten (4 km távolság) helységben lehetett. Ebben az évben AD 888 Ernő osztrák (Babenberg őrgróf) még él, két év múlva Mogyoródnál sebesül meg és meghal...   

Előzmény: - duplagondol - (729)
Haralamos Creative Commons License 2011.04.09 0 0 730

Ez egy pillanatfelvétel a Kr. u. 885-ös évről 5 év előretekintéssel;

Figyelmesen kell olvasni a DAI-t...

 

"Turkia fekvése a DAI szerint (Kr.u. 950); 

Ezen a helyen vannak bizonyos régi emlékek; az első ahol Turkia kezdődik, Traianus császár hídja, azután még három napi útra ettől a hídtól Belgrád, amelyben a szent Nagy Konstantinos császár tornya is van, és ismét a folyó visszakanyarodásánál van az úgynevezett Sirmion Belgrádtól két napi útra, és azokon túl a kereszteletlen „régi Moravia”, amelyet a turkok/türkök megsemmisítettek, s amelyen előbb Szvatopluk uralkodott. Ezen túlmenően a turkok szállásterülete kiterjedt a Temes, Tutis, Maros, Körös és a Tisza folyók mellékére."

Olvasás közben tekinteteddel haladj a térképen.)

Előzmény: - duplagondol - (728)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.09 0 0 729

"a Mura-Enns vidéki szlávok (a morvák) viszonylagos függetlenségre tesznek szert"

 

"alkalmasnak látva a karantániai (karintiai) szlávok megszelídítésére."

 

És sikerült neki? Mert, hogy Karintia fix bajor uralom alatt állt a IX. században, a morvák pedig állandóan lázadoztak akkortájt. Volt, hogy a határvidéki Grunzwitigauban próbáltak ítélkezni a Moráviából (regnum Maraorum) jöttek felett, de az nem Karintiában fekszik, hanem Alsó-Ausztriában, Sankt Pölten és Dunkelsteiner Wald között.

Előzmény: odovaker (725)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.09 0 0 728

Mi ez? Konstantin arról ír, hogy a Száván és Dunán túl kezdődik Nagy-, a régi Morávia. Véletlenül se voltak ők csehek...

Előzmény: Haralamos (726)
odovaker Creative Commons License 2011.03.27 0 0 727

Fellélegezhetnek a pécsiek; korai keresztényeik Pécsett építkeztek, és településüket soha sehol senki nem nevezte

 

"Quinque Basilicas"-nak.  Így Liuprammus salzburgi érsek sem járt náluk...

 

Liuprammus szentelt templomokat a Dráva vidékén és attól délre is a karantániai HEMMABERG-ben (ma Globasnitz/Globasnica) ahol éppen öt darab korakeresztény templom (Fünfkirchen...) állt, vagy omladozott akkoriban...

Az öt templomot feltáró osztrák régészek a komplexumot még véletlenül sem nevezik "Öttemplomnak"

 

http://homepage.univie.ac.at/elisabeth.trinkl/forum/forum0601/19hemma.htm 

Haralamos Creative Commons License 2011.03.23 0 0 726

Négy évig létezett Nagymorávia, Arnulf császár jóvoltából;

 

odovaker Creative Commons License 2011.02.28 0 0 725

Létezett Morávia, csak nem ott és nem akkor;  

 

Kr.u. 833 = i.sz. 1023

Omurtág halála után (Kr. u. 831) Malamir bulgár Nagykán alatt a Mura-Enns vidéki szlávok (a morvák) viszonylagos függetlenségre tesznek szert, vezetőjük Mojmár Tudun. Német Lajos új módszerekkel próbálja az elbitangolt nyájat országához visszacsalogatni. (Tudományosan ezt az Oriens átszervezésének nevezik.) Így kerül a képbe egy bizonyos Pribina (egy pogány szláv) akit az Oriens prefektusa Ratbod comes karolt fel, alkalmasnak látva a karantániai (karintiai) szlávok megszelídítésére. A Salzburghoz tartozó Traismauer templomában megkeresztelik, és feladata lenne az elűzött hunok helyére új telepeseket hozni az akkoriban valamiért Pannoniának nevezett Karintiába (regio Pannonia). Valami hiba csúszott a szervezésbe, mert Pribina a bulgárokhoz (hunokhoz) menekült.    

Kr.u. 838 = i.sz. 1028   

Időközben Pribina és fia átköltözött Ratimár udvarába, aki Siscia város környékének a fejedelme volt. Ratbod comes vezetésével érkező sereg elől Pribina a Szávától délre menekült. Egy bizonyos Salachó határgróf (krajnai) kibékítette Ratboddal. Ratbod Német Lajos királlyal egyetértésben kiterjedt birtokot adományozott neki az akkori Sana/Salae folyó (ma Moosburger Bach) környékén. E folyó mocsaras vidékén erődítményt épített, és előcsalogatta az erdőkbe elmenekült szlávokat. Idővel jelentős hatalomra tett szert a környéken. 

Ebben az időben már Pietro Tradonico Velence dózséja Vilmos császári hadvezér felügyelete mellett. (Gyermekei – Gizella 14, Froiza 11, Péter későbbi hungár király 7, míg Ágota 3 éves.)

A bulgár Nagykán Preszjám 1042-ig.

Kr.u. 841 = i.sz. 1031

A Szász Világkrónika megnevezi az évet, a 841-es esztendőt, amikor az „Ungerek” felveszik a kereszténységet István uralkodása alatt. A pápa IV. Gergely (827-844)

 Erre az évre teszem István és a 17 éves Gizella házasságkötését.

Kr. u. 843 = i.sz. 1033

 Jámbor Lajos fiai a verduni szerződésben végleg felosztják a Frank Birodalmat; Kopasz Károly a nyugati (francia) Német Lajos a keleti (német) területet kapja, a legidősebb fiú, Lothar pedig a középső területsávot Burgundiával, Itáliával és a császári címmel.  

odovaker Creative Commons License 2010.10.31 0 0 724
 

Die astronomische Chronologie steht überalles! 

Weiter 1018/828;

„In Nitra, dem Hauptort des Neutraer Fürstentums wird auf Initiative des Salzburger Bischofs Adalram eine Kirche  errichtet. Dies ist das erste Zeichen einer Ausbreitung des Christentums unter den Slawen.“ „Wikipedia) 

 Dieses Kartenhaus stürzt durch meine „frische Brise oder Luftzug“ (Hungarische Kalender = HC) zusammen.  

 Leider wird an diesem Kartenhaus oder Luftschloss nicht nur durch patriotisch Wikipedia Autoren aus Slowakei, sondern auch durch UNIWIEN  unter der Leitung H.W. gebaut. 

Előzmény: odovaker (723)
odovaker Creative Commons License 2010.10.31 0 0 723
odovaker Creative Commons License 2010.10.31 0 0 722

Köszönöm, a lényeg a végén;

"Nagymorávia Nyugat-Illyrikumban feküdt."

Arnold Toynbee

Előzmény: Afrikaans8 (721)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!