Keresés

Részletes keresés

The Dark One Creative Commons License 1999.02.24 0 0 43
Udvozletem
pic
Add mar le legyszives az ELIMEX bt pontos cimet, hadd keressem fel oket.
A trafo ugy megoldodott, hala az egnek. Hamarosaaan belekezdeeeek juhhhijejj....
:)

Mindenkinek:
Tud valaki URL-t egy jopofa eloerosito megepitesehez?
Előzmény: pic (41)
Piri Creative Commons License 1999.02.23 0 0 42
MMG Automatika Művek Szépvölgyi út a trafólelőhely

Musical Fidelity t ne vegyél mert drága inkább építs valamit majd körülnézek a neten
Előzmény: pic (41)
pic Creative Commons License 1999.02.23 0 0 41
The Dark One,
tápok leírását találhatsz a hivatkozott könyben is.
Készülékház nehéz kérdés, mert vagy jó és piszok drága, vagy ronda/gagyi és olcsó.
Ha szereted az "ipari" kinézetet, akkor ajánlom az ELIMEX Bt.-t, ahol RACK dobozokat lehet kapni. (Ezekből szokták tornyozni az erősítőket pl. egy koncerten, de akár stúdióban is.) Ez sem olcsó, de elérhető.
Trafo ügyben kérjük meg Piri-t, hogy pontosítsa, vagy emilje el a terfolelőhelyet, mert az én forrásom az általa említettnél 20%-al drágább.

stevie wonder,
sajnos én nem tudok segíteni, de hátha valaki...

pic
Előzmény: The Dark One (37)
stevie wonder Creative Commons License 1999.02.23 0 0 40
Udv mindenkinek,

tetszik a torzsasztalotok, es azt hiszem, tudnatok segiteni.
Problema: zenerajongo-lemezgyujto vagyok (ez meg nem problema), viszonylag jo zenerendszerrel (ez sem gond), amde koltozofelben. A hangfalaimat momentan (legalabb egy evig) nem tudom hasznalni. Am hiaba van egy jo fejhallgatom (Sennheiser HD580 Jubilee), sem az erositon, sem a CD-jatszon, sem a DAC-on nincs fejhallgato kimenet. Ergo: kene egy fejhallgato-erosito. Venni (MF X-can, kb 60e) vagy csinalni? Mit gondoltok?
Es ha csinalni: mit, hol, mennyiert?
Elore is koszonom.
Piri Creative Commons License 1999.02.22 0 0 39
*The Dark One

Én Münchenben vettem kb 2 éve
Nem tom itthon milyen katalógusuk van de elvileg a kinti teljes raktárkészletet meg lehet rendelni csak retek drága! Úgyhogy azt ajánlom ha valaki ismerősöd megy ki akkor hozass vele Ha nem rendes dobozba rakod akkor nagyon barkácskinézetű lesz.
A tápokról csak annyit hogy minél eccerűbb annál jobb Ja és egy jótanács! NE tegyél nagy értékű pufferkondenzátorokat bele mert elrontja a hangot!!! 2X 6800 mikrofarád bőven elég és használj kisértékű "bypass" bipoláris kondikat /pl WIMA/ párhuzamosan az elkókkal Nagyot javít a hangon és a tápvezeték belül és kívül is egyeres tömör kábel legyen!
Sok sikert!
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.22 0 0 38
Igen. Ugy veszem ki torekvesedbol hogy elrosen elkotelezett vagy a minosegi audio iranyaban. Akarcsak en. ;-)) En ezt egyaltalan nem szegyellem...

Keszulekhaz. Az ember vagy vesz egyet a boltban es beletorodik annak osszes gyengesegebe, vagy marad a regi jol bevalt modszer: Magad uram, ha szolgad nincs :-))
Előzmény: The Dark One (37)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.22 0 0 37
bnoplwk2
Most ezzel azt akarod mondani, hogy elfogult vagyok?? :))

piri
Ezek szerint te kulfoldi Conrad-ban vetted, mert en itt a magyarban neztem meg a nagy katalogusukat, es nem talaltam megfelelo meretut. Lehet, hogy kivettek a product line-ukbol? Mellesleg nekem baszik menni a conrad.hu.

Pic
Hol talalok epitesi leirast jo tapokrol?

Tovabbra is aktualis a kerdesem, hogy hol talalok - ha talalok - keszulekhazat.
Előzmény: Piri (32)
ds9 Creative Commons License 1999.02.21 0 0 36
Kedves bnoplwk2,

természetesen egyetértek veled abban, hogy bizonyos műszaki kompromisszumok árán készülhetett el ez a Desktop Theater 5.1 és hogy egy komplett házimozi rendszer jóval többe kerül.
Ehhez ugyanis értek, én idehaza egy komplett THX rendszerrel rendelkezem amely egy Onkyo TX-DS939-es erősítőből, egy Marantz Ma-500-as végfokból / a szubbasszushoz / és egy Jamo THX System 1-es hangrendszerből áll.
Jelenleg van két DVD lejátszóm mindkettő Toshiba / ők találták ki a DVD-t / egy 3107-es és egy 2108-as.

Én nem azt mondtam, hogy ez a CambridgeSoundWorks rendszer maga az isten, hanem azt, hogy az árához képest nagyon megéri. Mivel most fogok a gépbe rakatni DVD-t ezért én gondolkoztam azon, hogy veszek egy ilyen rendszert, és az, hogy ilyen olcsó és, hogy az AC-3-as processzor is benne van az nagyon meglepett.

Összehasonlításképpen a Technics SC-AH500d / nem ugyanaz mint amit lentebb írtam, mert ebben benne van a dts processzor is / az USA-ban 270-300 $-ba kerül és a szaklapok szerint / VIDEO, Home Theater, Stereoplay, Audio / vígan felveszi a versenyt az egyébként 1500-4500 / !!! / $-os modelekkel is.

Tehát szerintem azért nem meglepő ha valami azért mert olcsó, még jó is.
Bár meglehetósen ritka.

Szerintem ki kellene próbálni, az ára nagyon jó, és ha valaki nem akar beruházni egy komplett Dolby Digital szettbe, processzor vagy processzoros erősítő + hangfalak aminek az ára ma minimum 150.000 - csillagos égig terjed annak szerintem ez egy nagyon jó lehetőség 60 valahányezer forintért, ha nem akar házimozit építeni csak kihasználni a számitógép és a DVD nyújtotta lehetőségeket.

Előzmény: bnoplwk2 (35)
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.21 0 0 35
Kedves ds9,
Az audioval eltoltott 8-10 eves flortom azt mondatja velem hogy kb 200 eFt-ig a berendezes ara jol korrelal annak minosegevel. Ha az igen kommersz cengenk szamito Technics dekodere 80 eFt akkor ez a Cambridge Soundworks cucc igen komoly muszaki kompromisszumok aran lehet csak ilyen olcso (300 USD). Mellesleg ugyanezen kompania folapjan bemutatott tipikus rendszer 1500 USD-t kostal. Ez az AC-3 most igen nagy divat lett a pc-s vilagban, hogy mit ne mondjak az IBM thinkpad 760DVD notebook-ban is benne van.
Elismerem hogy erre tart a vilag, nekem is van TV tunerem a PC-ben. Olcsobb volt igy 25 eFt-ert megoldani a masodik tv problemat a csaladban. Audio szempontbol a PC nagyon mersekelten hifi eszkoz, a topic elejen lirtam, hoy miert.
A Dolby AC3-sound illuziojat lehet, hogy meg lehet teremteni 300 USD-bol. Minden esetre en hajlok akusztikus ismerosom tanacsara arra nezvest hogy a home theatre audio-t a szobaba "bele kell tervezni". Ez erinti az adott helyiseg akusztikai viselkedesenek figyelembe vetelet es az ehhez legjobban illeszkedo hangsugarzo rendszer megvalasztasat. Egy ilyen audoi project szakertok velemenye szerint ugy 500 eFt-nal kezdodik. Ha az ember ezt a 10.-ere szoritja le akkor annak hosszu tavon megbanas lesz a vege. CD-t lehet hallgatni 16 ezer Forintos discmsan-en is meg 120000 Ft-os asztali gepen is. Az utobbi a nagyobb orom. Ha The Dark One-nak az altalam javasolt ProLogic Altec rendszer se lopta a szivebe magat akkor szerintem ez se fogja :))
O kinezte elete almat, az igbt-s entry level Hig-End power amp-ot. Egy vigasza lehet: Eloszor megepiti 2 csatira es ha bevalik ad meg hozza 4-et es tesz ele egy jo AC3-as digi preamp-ot :DDDD
Előzmény: ds9 (33)
ds9 Creative Commons License 1999.02.21 0 0 34
javítás: www.CambridgeSoundWorks.com
ds9 Creative Commons License 1999.02.21 0 0 33
Kedves Dark One and everybody !

Ezidáig még nem volt módomban Pc-vel DVD-t kipróbálni, de a jelenséggel '97 májusa óta kontaktusban vagyok, azóta van lejátszóm.
Úgy gondolom, hogy a DVD nyújtotta előnyöket hangilag / AC-3 ( Dolby Digital ) és majd később dts / mindenképpen érdemes kihasználni.
Én kint New Yorkban láttam, hallottam a Compaq 450Mhz-es gépét DVD-vel , elég meggyőző volt.
Szerintem ha ki akarod használni a DVD előnyeit mindenképpen el kell az AC-3 irányában mozdulni, az lehet, hogy a hangkártyák egy része nem támogatja a Dolby Digitalt / AC-3 /, de én úgy tudom, hogy a digitális jel vagy a DVD-ből, vagy az ahhoz tartozó kártyából, vagy egy profibb hangkártyából kijön valami kábelen / digitális coax vagy Toslink ( fénykábel ) /. Ehhez ugyan tényleg nem értek / csak a házimozis alkalmazáshoz /, de feltételezem, hogy így van.
Ha kijön a jel, akkor azt kódolni kell / Dolby Digital processzor /, ebből a legolcsóbb a Technics SC-AH300-as, cca. 80.000 Ft+ erősítő+hangfalak.
Tehát elég drága.
Na de van az uraknak egy megoldásom a neve CambridgeSound Desktop Theater 5.1, az amerikaiak ódákat zengenek róla, ugyanis.....
A héten jártam a Mikland nevü boltban / I.ker Attila út akármennyi / ahol láttam egy ilyet, meg is kérdeztem, hogy van-e ebben a rendszerben AC-3-as dekóder. Hát fogalmuk sem volt, de én utánanéztem.

Tessék elképzelni van.
Az ára a Miklandnál 49.000.+ áfa vagy valami ilyesmi, tehát max.bruttó 62.500 Ft, tehát kevesebbe kerül mint egy / a legolcsóbb !!!!!! / dolby digital dekóder egyedül.
Van benne, 5db hangfal+szubbasszus.
Szerintem ehhez képest egyszerűen kurva nevetséges az ára.
A cég egyik komoly szakembere Emmy díjas és az amerikai Audio Hall of Fame tagja, tehát nem valami gugyerák vacakról van szó.

Tessék megnézni a weboldalt: www.CambridgeSound.com és ott a Multimedia feliratra kattintani. Ott le van írva minden.
Egyszerűbb hozzáférés: http://www.cambridgesoundworks.com/desktop_theater_5.htm

Üdvözlet
Piri Creative Commons License 1999.02.20 0 0 32
Nekem 4000 ért csináltak 300W os at 3 éve szerintem most 7000 kb de megéri mert egy 2x100 W-os végfokot is elhajt vagy vehetsz kisOrion trafót a HQ Nedis-be most akciós 1100+ áfa asszem és akkor dupla monoblokkot építhetsz
Én a Conradban vettem a házat 89 DEM volt fekete eloxált előlap 19 coll széles és középen egy kék led világít nagyon cool! Itthon nem szabad a Conradban vásárolni mert rohadt drága
The Dark One Creative Commons License 1999.02.20 0 0 31
Pic
Fantasztikus vagy. Lassan oszlik el a sotetseg a fejem korul. Szal hol lehet tekercselni, kb mennyibe fog kerulni?
Ez kiraly, mert megcsinalom a tapegyseg reszet (Multimeter eleg az elesztesehez?), es utana meg lehet kiserletezgetni.
Mindenkeppen tekercselni kell, keszen nem lehet kapni?

Piri
5-6000DEM? huha...
Szal MMG-nel mennyiert tekercseltek neked?


Meg egy kerdes. Keszulek hazat honnan lehet szerezni, ha lehet? En ugyan korulneztem egy MEH telepen, hogy van-e valami hasznalhato, de negativ.
A Conrad-ban sem volt normalis keszulekhaz.
Előzmény: pic (28)
Piri Creative Commons License 1999.02.20 0 0 30
Mármint a Son of Zen nek
nem a Piret-nek! :-)
A Piret az is jól szól Nem tudom mennyire vagytok bene a magyar Hi-Fi életben de a híres Dénes-Péter féle
csöves Audio-Note Ongaku koppintást
(General Electric 211A csövek ,tiszta A osztály ,csöves táp,több mint 20 kg ,spéci olaj-papír kondenzátorok, kb 200E Ft) simán hazavágta! a FET es változat meg biztos hogy jobb még ennél is hiszen sokak nevetnek hogy BD249C-BD250C tranyók vannak benne na de amikor meghallják a hangját...
Piri Creative Commons License 1999.02.20 0 0 29
kb 5-6000 DEM ig szuperjó hangja van
Szerintem azért mert nincs benne kondenzátor eggyáltalán

Más én az MMG nél csináltattam óriási toroidtrafókat és szerintem nem is drágán
Előzmény: The Dark One (27)
pic Creative Commons License 1999.02.20 0 0 28
Háát, ha nem is változatlan, de
az igbt-s erősítő 43V-ot igényel, a quad, meg elmegy 30-50V között szinte mindenről, de a 43V biztos "tetszeni fog neki".
De mondjuk, ha csináltatsz trafót, akkor megtekertedheted úgy, hogy legyen 22V-os leágazása is és akkor a Piret féle FET-es végfok is működik róla.
Ha majd elkezded és tekertetni akarsz, akkor majd küldök címet, ahol megcsinálják a trafót, bár nem lesz olcsó.

pic
Előzmény: The Dark One (27)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.20 0 0 27
bnolpwk2
Ja, igy lesz azt hiszem. De meg nezegetek, most neztem piri URL-jet, az is erdekes, bar ketsegtelenul nem lesz jo betolteni a neki szant szerepet.

Hallottam az Altec Lansig-okat tobbszor is, es elarulom neked hogy messze nem vagyok megelegedve a teljesitmenyevel. Nem emlitheto egy szinten a mostani - Gravis PNP PRO - 2 csatornas teljesitmenyevel +marantz. Azert egy hangkartya messze nem micromega vagy mark levinson szintu forras, de azert annyira lebecsulni sem kell. Konkretan IMHO az sb-live a legpocsekabb kartya a harom kozul, szar a jel/zaj viszonya, es egyebb problemak is vannak vele. Az Aureal alapu kartyaknak jelenik majd meg olyan verzioja, ami mar 8 kimenetet tamogat (8 D/A-val), es allitolag(!) lesz hozzajuk valami softveres AC-3 dekodolas. Hogy ezt hogyan fogjak megcsinalni, arra kivancsi leszek, de mindenesetre fenyes a szamitogepes hangtechnika jovoje IMHO.

Pic
Aszondod, hogy a tapegyseg, hogyismondjam allando? Tehat valtoztathatom az erosito aramkort korulotte? Meg fogom nezni az a Piret-fele FET-es cuccot, koszike.

Piri
Milyen artartomanyu erositoket elozott le?

Mindenkinek
Kuldjetek URL-t meeeg:)
Előzmény: bnoplwk2 (24)
Piri Creative Commons License 1999.02.19 0 0 26
Én speciel a Piret-féle végfokot építettem meg de még az eredeti tranyós változatát kicsit módosítva felemelt tápfeszültséggel így 2x50 W 8 ohmon
Nagyon meg vagyok vele elégedve, hangra már nagyon sok erősítőt leelőzött és olcsón meg lehet építeni
A következő tervem a híres Son of a Zen
erősítő Nelson Passtól : http://www.passlabs.com/sonofzen.htm

nagyon egyszerű, tiszta A osztály ,nincs benne egyetlen darab kondenzátor sem!! a Mosfeteket már beszereztem de a spéci /200W non-inductive/ ellenállásokat még nem ja és óriási hűtőborda kell hozzá de a hangja fenomenális Egy németországi barátom megépítette és a sokezer márkás high-end végfokot simán leverte...
pic Creative Commons License 1999.02.19 0 0 25
The Dark One,
emléxem, milyen nehéz volt nekem is lemondani egy két tervről :))
- kicsit offtopic, de : bnoplwk2, - ez az áramgenerátoros/termikus csatolás valahonnan ismerős - van egy olyan gyanúm, hogy - éppen a nagyfokú hőfokfüggés következtében - a termikus torzítást ezzel a megoldással nem sikerül kiküszöbölni. Mit gondolsz?
off off
Van egy áthidaló javaslatom. Készítsd el a mechanikát, csináld meg a tápegységet. Vagyél 1db quad-ot, hallgasd meg hogyan szól. Ha ezekután úgy gondolod, hogy mégis a FET-es megoldást választod, akkor nosza.
A quad élesztésével tapasztalatot is szerzel, viszonyítási alap lesz, miegymás.
Ha mégis FET-es dolgot akarsz csinálni, akkor javaslom a Rádiótechnikában megjelent - Piret Endre által tervezett (96-os évfolyam) - erősítőt. Ennek az alkatrészei könyebben szerezhetők be, elég kipróbált darabnak tűnik.

pic
Előzmény: The Dark One (23)
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.19 0 0 24
Persze, hogy meg lehet, csak gondosan szereld
kovetve a leirast. A szakerto ismerosodtol kerj elotte tanacsot mielott elkezdesz furni faragni. Kulonben is ha van keznel hozzaerto szakember, akkor ne habozz. Fel se tettem magamban hogy ez tenyleg kerdes...
Mindazonaltal az SB Live melle boldog leszel szerintem az Altec Computer Surround Sys-sel is
(aktiv hanglada szett 50 eFt). Az SBLive-val az Altec pont partiban van minoseg/teljesitmeny szempontbol.
AC3-at az SB nem dekodol, hanem kirakja az audio-t az SPDIF-re. Ezt lehet AC3-as digi preamp-pal feldolgozni 5.1 hangcsativa.
Szerintem ehhez az erolkodohez sokkal inkabb valo egy Micromega Stage 1 ezustlemezjatszo mint egy soundblaster...
Előzmény: The Dark One (23)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.19 0 0 23
:)
Hat nem kizart eset, hogy helyet cserelne az uj erosito es a Marantz :)
Igazabol azert tartom fontosnak, hogy azert tisztesseges erositom legyen, mert a PC-ben levo 4 csatornas hangkartya-ra nem azert akarok sok hangfalat rakotni, hogy jokat Quake-ezhessek, hanem mert nagy DVD buzi vagyok, es oda igenis kell a minoseg. A Mostani ujabb hangkartyak (Xitel Vortex 2, Diamond MX300, Sb Live) mar kivalo jel/zaj viszonnyal rendelkeznek, es a PC okozta zavar is teljesen elhanyagolhato (Hallottal mar jo HiFi-re kotott PC-n MP3-at? Elegge meggyozo tud lenni, ha jol van tomoritve). Emellett (kesoobi tervnek talan) mindegyik hangkartyan mar van S/PDIF kimenet, ugyhogy kesobb eseteg azt is lehetne integralni.

Egy fontos kerdesemre nem valaszoltal:
Meg lehet-e azt csinalni, hogy itthon osszeszerelem az erolkodot, megcsinalom a mechanikat, hazat, stb., es utana az egeszet elviszem valaki olyanhoz, akinek megvannak a szuksegers muszerei es a szukseges szaktudasa, es ott eleszteni? Vagy az elesztest mar szereleskor "menet kozben" kell csinalni, ha erted, hogy mire gondolok.

Koszike
Előzmény: bnoplwk2 (22)
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.19 0 0 22
Valaszok: Le elhet a releket cserelni, csak kicsit valtoztatni kell a korulotte levo dolgokon, ha nem kapsz hasonlo induktivitasu es parameteru-t /behuzasi aram, ero, etc.../ Ez a fazon nem kispalyas, nagyon gondosan meretezett mindent.
Nyak kerdes: Ebbol tobbfele minoseg kaphato kishazankban. '96-ban mikor utoljara csinaztam ilyet e Muegyetemen az ETT-n egy ilyen meretu nyak legyarasa kb 5-6 eFt-ot kostalt furassal, lakkozassal. Kis szeriaban a nyak draga dolog.
A FET, ok pontosabban IGBT (hibrid kutyu). Mondjuk ez egy Toshiba gyartmany. Ugy jo 6 angol font darabja. A datasheet-bol lathatod, hogy nem kielegito hutes eseten hofokfuggo munkapontja lesz -> randa grizes hang. Bizni kell abban, hogy a hutobordak nem specko darabok...
Van a kapcstechnikajaban egy-ket agymenes (termikusan csatolt led+tranyos aramgenerator), en ilyet eddig nem lattam, bar amit ir hihetoen hangzik.

En mielott epitenek egy ilyet meghallgatnam valahogy, hogy ugy megis hogyan szol...

Egy valamit nem ertek. Ez neked tenyleg PC-s hangkartya melle kell, vagy valojaban a Marantz-odat akarod lecserelni?
A nem tul meggyozo Quad-rol annyit hogy atlag alkatresyekbol, tisztesseges atlag blokk. Ez az IGBT-s cucc igenyesen megepitve, jol elesztve lehet, hogy le fogja nyomni a Marantzodat mint a huzat es sajnalni fogod a PC-r kotni :-)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.19 0 0 21
bnoplwk2, pic

Koszonom szepen, hogy megneztetek. A relet miert nem lehet lecserelni masfajtara? Nem kell konkretan Siemens, vagy megis?. Esetleg az itthon nem kaphato alkatreszeket nem lehet lecserelni masikra, ami kaphato? Itthon pakastation van, labortap is. Meg lehet-e azt csinalni, hogy az itthoni osszeszereles utan elmegyek valaki olyanhoz, akinek megvannak a szukseges muszerei es a szukseges szakertelme, es ott eleszteni?
Miaz, hogy nyak-beli minosegkulonbseg? Nyakot itthon lazan lehet maratni, nem? Az, hogy a fetek hofokerzekenyek, az mit jelent?

Pic, hat en nem tudom, de en szemelyesen nem vagyok nagy csoves rajongo, nagyon szeretem a Mosfetes hangzast.

Voltam Urbannal, lattam ott egy osszeszerelt Quad nyakot. Hat, nem voltam meghatva. Az lenne a komplett erositoaramkor? Vagy az csak az eloerosito resz volt?

Bocsassatok meg hozzanemertesemet, en csak lehetseges alternativakat keresek. Mindenkinek ezer koszonet a segitsegert.
Előzmény: bnoplwk2 (19)
jo_lenne_tudni Creative Commons License 1999.02.18 0 0 20
A ritka alkatreszekhez ajanlanam az Aswot, nekem a legutolso tajvani autoradiohoz is tudtak vegfokICt hozni... ez volt a reklam helye.
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.18 0 0 19
Igenyes kapcsolastechnika, profi kivitelezes. Boltba' ugy 70-120 eFt lenne ha szeriatermekrol lenne szo.
Ha meg akarod csinalni kell egy pipec barkacsmuhely a femmunkahoz, egy "spiller paka" bocsanat, forraszto allamoas. A GT20D101 Fet magyarorszagon ritka madar raadasul nagyon hofokerzekeny...
Kritikus meg az erolkodo modul bemeno C1 kondija, kicsit nehez lesz beszerezni, vagy rohadt dragan lehet csak. 1 blokk alkatreszkoltsege ugy 10-12 eFt, a rele is kritikus lesz beszerezhetosegi szempontbol, de talan van mostanaban csereszabatos darab...
Az eleszteshez kelleni fog labortap.
-Valogatni Kell(ene) a vegtranyokat.
Profi muszeresznek valo melo, Urban Quad kitjet nagyob valoszinuseggel epited meg sikerrel.

Ennyi roviden.
pic Creative Commons License 1999.02.18 0 0 18
The Dark One
megnéztem az URL-t. Véleményem a következő:
- ha az a célod, hogy a géped hangját hallgasd, akkor bnoplwk2 véleményéhez csatlakozva (02.17) jelzem, hogy a gépben lévő hangkártyák (már ha valóban profi cucc - pl. árnyékolt) tulajdonságait csak az általa említett megoldásokkal tudod kihasználni.
- konkrétan az adott kapcsolás meglehetős sztenderdnek tűnik, a benne szereplő FET-ek szerintem itthon nehezen beszerezhetők, az áru akkor is legalább 3-4000 Ft/stück. Kérdés+, hogy lehet-e párba válogatva kapni.
- szubjektív: ízlés kérdése, de a FET-es erősítők - karakterisztikájuknál fogva - közelebb állnak a csövesekhez elméletben. Azok pedig - szerintem - jobban szeretik az analóg jelforrásokat. (Vannak akik azt mondják, hogy a FET-es erősítők ötvözik a csöves és tranzisztoros kapcsolások hibáit.)
- a könyvben leírtak véleményem szerint időtállóak ma is, mivel az elektronok vándorlási hajlandósága nem sokat változott 20 év alatt :)))
Összefoglalva: nagyobb esélyét látom egy _befejezett_ erősítőnek egy hazai kitből, mint egy - lehet, hogy - profibbnak külföldi forrásból.
NYÁK-ot csinálni pedig - hosszú időre - nem is olyan könnyű. Legalábbis jó minőségűt.

Remélem nem lomboztalak le:)))

pic
Előzmény: The Dark One (17)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.18 0 0 17
Koszonom mindenki irasat.

bnoplwk2
Ma korbeneztem, megprobaltam megtalalni Sipos ur konyvet, de sehol nem kaptam, viszont megtudtam, hogy van vagy 20 eves az a konyv. Aktualis egyaltalan meg? Tenyleg kezdoknek szol? Mondtak tobb helyen, hogy antikvariumba nezzem meg, de egyelore meg nem talaltam, ugyhogy valoszinuleg valamikor kolcsonkernem, majd irok.

cybersake.www.cistron.nl/igbt/homemade.htm

Megegyszer megkernek mindenkit, hogy nezze meg ezen az URL-en az az erositot, es mondja el a velemenyet rola. Nekem mindenesetre szimpatikus, de vajon jol szolna? Meg lehet egyaltalan csinalni? Nem tul dragak hozza az alkatreszek? Egy kezdo meg tudja csinalni talan egy kis segitseggel?

Elore is koszonom.
Előzmény: bnoplwk2 (13)
hzolee Creative Commons License 1999.02.18 0 0 16
Hi!
nem szeretnék beleokoskodni abba, amihez nem értek, csak az eredeti kérdező számára válaszolva:
használt hifi elemet csak ismerőstől vegyél, különben szembetalálhatod magad a grafitceruzával vagy kontaktspray-vel ideiglenesen (pár nap!!) javított kezelőszervekkel. Én így jártam...
Bölikukac Creative Commons License 1999.02.18 0 0 15
OFF: Komolytalankodjunk egy kicsinyt...
X, barátjával Y-nal a 70-es évek valamelyikében erősítőt épített. Az első próba alkalmával a nyák irányából halk pukkanás hallatszot, majd kékes füst kezdett felszállni. Y a jelenség hatására ki akarta rántani a 220-ból a gyugót de X visszatartotta:
- Hagyd, majd kiég, ami nem belevaló...
papaja Creative Commons License 1999.02.18 0 0 14
Pár quad-ot , meg egyebet már összeraktam.
Szerintem, és most vegyük a minimálverziót, egy 1V-os fürészjelgenerátorral/háromszögjellel és egy oszcilloszkóppal el lehet indítani egy erősítőt. Kell még egy 100V-ig mérő multiméter is.
Az indítás a legkényesebb, én kb. fele tápfesszel szoktam kezdeni és
labor táppal, áramhatárolással, mert ha valami megszalad, az sokba fáj.
A terhelést egy 100W-os műterheléssel (56 Ohm 5 db 20W) mérem.

Szerintem a Quad 405-ben éppen az a trükk, hogy nem kell nagyon párba válogatni a végtranyókat, mert az eltérő béta miatt torzítást (a B oszt) a párhuzamos A oszt fokozat eliminálja. Persze jobb, ha párba van válogatva, de az is kérdés, hogy milyen munkapontra.
Ha jól összerakod, előtte ellenőrzöl minden alkatrészt, és nem kötöd el a végtranyókat, akkor valószínű beindul. Fontos a meghajtó IC tápfeszeit ellenőrizni, a Z diódák szeretnek később is eldurranni. Fontos még a nagyteljesítményű ellenállások szerelése, a Z előtétellenállásokat is javaslom nagyobbra (P) cserélni, mert melegszenek. A Quadnál a szerelés nagyon fontos, erre kényes igazán. A 3900-Ft ban valóban nincs semmi, sztereóban ugye ez kétszer + trafó elkók, Graetz.
Javaslom, a boltban van is, a hangszóróvédő áramkört is megvenni, ez lehet egyidejűleg két végfokhoz is /egyébként ez mindenfajta erősítőhöz jó/, mert bekapcsoláskor bizony durran egy kicsit a Quad. A nagy tápfesz miatt, ha az eredeti paramétereket veszed figyelembe, nagyon fontos a végtranyók kiválasztása. Kisebb fesznél már nagyobb a választék.

Egyébként otthoni használatra jó, a tápfesztől és a kimenőtranyóktól függ a kivehető teljesítmény. Discóban a nagy strapát már nehezen bírja, oda más kapcsolásokat illik használni.
Azért én is javaslom, ha kész vagy, bekapcsolás előtt nézd át, és inkább hívjál segítséget. Teljes tápfeszes indítást nem javaslok !
Vagy csak poroltóval.


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!