Keresés

Részletes keresés

r0226 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 313
Tudom ,hogy hasznos nekem is van. Az aereco fali higrós légbeömlője 15eft körül van de a legjobb ha egy szellőző rendszert épít ki az ember. Lehet kapni téglalap alakú műa. légvezetéket azt könnyebb a fenti sarokban elvezetni utólag, ezt csinálnám ha van rá 200-400eft-om.:-)))
Előzmény: kentaura (311)
Dínó Creative Commons License 2007.12.09 0 0 312

"Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. ""

Szerintem itt arra gondolt a költő, hogy mivel megszűnnek a hőhidak, így nincs hova lecsapódnia a párának egy jó ideig, tehát tovább marad a levegőben.

 

Mondjuk ez a "ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá" jó nagy baromság, gyakorlatilag ha hőhídmentes az épületed, akkor onnantól a nyílászárókat vagy a falaikat tekinti hőhídnak...

 

Persze a saját honlapján mindenki azt ír amit akar..

Előzmény: r0226 (309)
kentaura Creative Commons License 2007.12.09 0 0 311

Hát ez tényleg eléggé marketinges duma ;-D

A helyes szöveg a következő:

Ha vagy olyan marha, hogy a ház külső polisztirolos hőszigetelése után nem nyitod ki az ablakot egész télen, amellett, hogy meg fogsz fulladni, még a páratartalom is felmegy 80-90 %-ra.

Mindettől függetlenül tényleg hasznos egy higroszabályozású szellőzés kiépítése, már több megrendelőmnek is ajánlottam (márkától függetlenül) és mindenki azt tapasztalta, hogy még új építésü lakásban sem jelent meg sehol sem páralecsapódás, és kb 200 000-400 000 Ft-ból kiépíthető a dolog.

Előzmény: r0226 (310)
r0226 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 310
Még egy kis sületlenség az ajánlott linkről. Felelős körültekintő szakember ilyen kijelentést nem tesz.:-(((

"Most szeretnénk szigetelni Ytongból épült házunkat.Abban is tudnak segíteni,tanácsot adni,hogy hogyan?A tetőtér még nincs készen nincsen szigetelve sem.Szinte minden helyiség penészes/főleg a sarkokon/a fürdőszobáról nem is beszélve.Előre is köszönöm válaszát.Felkeltette érdeklődésemet.Sikeres munkát kívánok!Táboriné Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A lakóházak szigetelése, nagyon fontos dolog, a fűtési költségek csökkentése miatt. Ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a házuk most is penészedik, akkor a szigetelés után sokkal több lesz a páralecsapódás, és ennek nyomán a penészedés. A lakás levegőjének páratartalma magasabb lesz mint a mostani, mert a szigeteléssel csökkenteni fogják a hőhidak és a belső levegő hőmérsékletének különbségét. Azt tudom javasolni, hogy ha csak a penészedés miatt szigeteltetnének, mert egyébként a fűtési költségeik nem magasak, akkor kérjenek időpontot tőlünk egy ingyenes felmérésre, és a szigetelés árának töredékéért megszüntetjük a penészedést. Vagy ha a fűtési költségeken is csökkenteni szeretnének, akkor kalkulálják még bele a szellőző rendszer kialakításának díját is, hogy ez a probléma a későbbiekben ne okozzon gondot. Az, hogy milyen szigetelési eljárást alkalmaznak, a penészedés szempontjából teljesen lényegtelen, mivel minden szigetelés gyakorlatilag légmentesen zár. Az un. "szellőző vakolatok" is csak addig szellőznek, amíg a levegőben található szennyeződések szemcséi el nem tömítik a pórusokat. Mivel nem az Andokban élünk 4-5000 méterrel a tengerszint felett, a levegő szennyezettsége miatt maximum egy szezon alatt végbemegy ez a folyamat. Köszönöm érdeklődését, remélem válaszom segítségével megtalálja a megfelelő megoldást. "
r0226 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 309
Írnak benne elég valótlan dolgot vagyis inkább nem megfelelő dolgot.
pl.
" A külső szigetelés valóban lecsökkenti a hőhíd és a lakás levegője közötti hőmérséklet különbséget, ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá. A külső szigetelés miatt teljesen megszűnik a falak légzése, még több pára marad bent, és így az eddig átlagos mondjuk 65-70%-os rel. páratartalom 85-90%-ra fog emelkedni a lakásban. Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. "

3% a falon keresztűl távozó pára. Ez tény, de itt 30% növekedést írnak (70%-ról 90%-ra). Jó kis marketing szöveg.:-))) Nem kell mindent be venni.
Előzmény: Who111 (308)
Who111 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 308

Kentaura-val értenék egyet:

-Higroszabályzású szellőzőrendszer, pl. Aereco márkájú.

(Nem vagyok forgalmazó, csak ezt ismerem, kémény miatt kellett 3db-ot beszerelni.)

A linken nézz körül:

http://amigeneracionk.shp.hu/hpc/hpc_member_3g.php?azonosito=amigeneracionk&oldalkod=1168633590

 

Kimennek és ingyen felmérik, aztán eldöntheted, hogy kell-e?

Előzmény: Törölt nick (305)
kentaura Creative Commons License 2007.12.07 0 0 307
A legjobb megoldás az épület külső hőszigetelése és egy higro szabályozású szelőzőrendszer kiépítése lenne. Van páratartalom mérőd? Ha van nézd meg mekkora a belső páratartalom. 60-65% felett szellőztess, vagy használd Axióma módszerét. A hideg falfelületeken a falfűtés is megoldás lehet, de elég sokba kerülne a teljes rendszert átalakítani falfűtésesre és ha kívülről nincs leszigetelve a fal, akkor elég sok veszteség is lenne falfűtésnél.
Előzmény: Törölt nick (305)
Axióma Creative Commons License 2007.12.07 0 0 306
Vegyel egy ablakklimat (joval kevesebb mint 100e), kis dontessel rakd egy kis asztalkara (jobb a gurulos hogy tudd majd a szobak kozt mozgatni) ugy, hogy a viz egy iranyban csurogjon belole, tegyel ala vodrot. Arra figyelj azert, hogy a villanyszamladat megnyomja, de nem kell folyamatosan jaratni, hanem csak akkor, amikor eppen sok parat termelsz (en mosas utani teregeteskor szoktam heti egy nappalt amikor 3-5 adag mosas is lemegy - nekem masfele klima de ugyanigy mindket oldala bent elven van osszeszerelve, igy ha jol iranyitom a meleget kifujo oldala meg a ruhakra is iranyul ami egyuttal gyorsabb szaradast hoz). A mienk felteszem nagyobb teljesitmenyu, de 1 vodor viz kijon 12 ora alatt ilyen paras korulmenyek kozott, plusz 4-500Ft-nyi aram banja (ellenben futesre gazbol kicsit kevesebb, leven tobbet fut mint amit hut).
Előzmény: Törölt nick (305)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.06 0 0 305

Mindenkinek szép napot kívánok!

Kis segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni, miután látom, hogy többen otthon vannak e témakörben.

Panel házban lakom, ami távfűtéses. Korábban semmi gond nem volt. Két éve fűtés korszerűsítésre került sor. Fűtéscsövek és radiátorok kidobva, teljesen újra cserélve. Ugyanakkor a régi forgó ablakok átalakíttatva, egyszerű nyilóra és szigetelve. A szigetelés nem légmentes, mivel itt-ott azért jön a levegő elég rendesen, illetve az ajtóknál is /bejárati és erkély/. Az első télen még nem volt gond, de a tavalyi télen már rendesen bepenészedtek a főfalak és az ablakokon is folyamatosan szakadt a víz. Tavasszal festés. Eljött az ősz és a fűtési szezon kezdete. Ismét szakad a víz az ablakokon és nedvesednek a főfalak, illetve a penész is megjelent.

A lakás két oldalra néz. Mindkét oldalon a teljes falfelületen ablakok vannak. A jelenlegi fűtés szintén radiátoros, de szabályozható. Minden helyiségben azonos értékre van állítva, így a hőmérséklet minden helyiségben 22 fok körül van. Ettől csak fűrdőszoba tér el, ahol kicsivel melegebb van. Illetve a WC mivel ott nincs fűtés.

Szellőztetés rendszeres. Ketten tartózkodunk ott, döntően este és éjjel, illetve hétvégén, amikor mosás és főzés is van. Na ekkor aztán kilátni nem lehet az ablakokon a párától.

Mi a megoldás?

Át kellene alakíttatnom falfűtésre? Mibe kerülne?

Páramentesítő készülék megoldás lehet? Hányat kell belőlle vásárolnom és milyen árban? Elegendő egy? Ekkor talán megúszom 120-150 ezerből?

Esetleg klimatizálás?

Melyik lenne a legjobb megoldás? Van esetleg ezektől jobb is?

Minden tanácsot és segítséget örömmel veszek és előre is megköszönök.

kentaura Creative Commons License 2007.11.18 0 0 304

 

Száraz fektetésű falfűtésrendszernél szál erősítésű gipszlapba gyárilag rögzített csövekről van szó. Az így előregyártott elemek (KES lapok) könnyen, gyorsan szerelhetők és alkalmazásuk különösen egyszerű ott, ahol egyébként is gipszlapokkal dolgoznak, mint például tetőterek kiépítésénél. A falra rögzített táblák a felcsavarozás után azonnal festhetők, tapétázhatók, vagy csempézhetők.

Előzmény: kentaura (303)
kentaura Creative Commons License 2007.11.18 0 0 303

1. A penészesedő falszakasz mellé raksz egy ventillátort (természetesen miután eltávolítottad róla a gombát)

2. Esetleg el kellene gondolkodni rajta, nem lehet-e valahogyan a szemétledobó falát kívülről leszigetelni.

3.Nem tudom milyen fűtési rendszeretek van, de lehetne akár az érintett falszakaszon a vasbeton falra rárakni egy gipszkarton lapba süllyesztett falfűtést, amit a központi fűtésről táplálsz egy három járatú szeleppel, vagy elektromos fűtőszálas megoldás is szóba jöhet, csak annak drágább az üzemeltetése.

http://falfutes.lap.hu/

 

Előzmény: moszmota (300)
geo13 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 302
Nagyon vedd komolyan a gombát, mert kisgyermekeknél asztmát okozhat, minél szőkébb a gyerek, annál jobban. Még a szomszéd szobán át is.
A száraz levegő is árt a gyereknek, ez áldiftériára vezet, fulladásos nehézlégzést okoz, iszonyat a szülőnek, én mindkét verziót átéltem, hála Istennek, kinőtték.
A 65% relatív nedvesség feltétlen kell.
A fal hideg, és ezért nedvesedik. Belső szigetelés kicsit segít, de az elzárás esetleg további tenyészetre ad lehetőséget.
A gomba a szerves anyagokból táplálkozik, tapétaragasztóból, diszperzitből. Ha ezeket el tudod távolíttatni, már sokat léptél.
Szobafestést javaslok, átállni mészre.
Ha levakarták a falat, hypóval bekeneted, ez elroncsolja a szerves anyagot a pórusokban is, a gomba többé nem él meg.
Előzmény: moszmota (300)
miszter07 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 301

A tablettás semmit sem ér. Szerintem nézzetek egy párátlanítót. Érdemes körülnézni a használtak között is akár.

 

A klíma is jó lehet, de akkor arra figyelni kell, hogy ha jól tudom, akkor hűtő/fűtő klíma legyen. De a klímákhoz annyira nem értek...

 

(Egyébként a pára legfőbb  forrása a ruhaszárítás tapasztalatom szerint. Nem véletlenül akkor kezdődött nálatok az egész, amikor a gyerekek miatt többet kellett mosni?)

Előzmény: moszmota (300)
moszmota Creative Commons License 2007.11.12 0 0 300

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni.

2002-ben vettünk egy panel lakást, ami a 70es években épült. Sokáig nem is volt semmi gond. Kb 3 éve vettük észre, hogy penészedünk. Akkor még a régi ablakaink voltak. 1,5 éve cseréltettünk ablakot, műanyagra a régi fát. A meleg így jobban megmarad, nem húzz a hideg, de továbbra is penészedünk, és egyre rosszabb. A legrosszabb helyzet a hálónkban van, ami mellett van a szemétledobó, de az ablak fala penészedik inkább. A konyhában is, és a nappaliban is megjelent már kisebb foltokban a penész. Szerencsére a gyerekszobában még nem.

2 kisgyerekem van, és félek, hogy a penész miatt elkapnak valami betegséget, ezért szeretnék már végleges megoldást. Próbáltuk a "tablettás" páramentesítőt, de szinte semmit nem segített. Páramentesítő készüléket rendeltünk kb 1 éve, azóta is hozzák. Igaz ez a legolcsóbb volt, de sokkal drágábbra nincs pénzünk. Már ott tartunk, hogy légkondin gondolkodunk, mert nyárra a meleg elviselhetetlen bent, de talán száratana a levegőn (addigra a pénz is meglesz rá). De idén nyár végén még azt sem mertünk, mert a kisebbik lányom még csak most 6 hónapos, neki meg a párásabb levegőre lenne szüksége.

Naponta szellőztetetek min 1 órát, de volt, hogy akár 5-t is. A páratartalom 50-60% között szokott mozogni, nagy ritkán megy 60 felé. 

Már sokadszor fogunk tapétát cserélni, a sarkon, hogy átmenetileg megoldja a problémát, bár tudom, hogy tavasszal minden újra kezdődik. :(

Természetesen a penészölővel, penészirtóval állandóan kezelem a falfelületeket, de csak 1, max. 2 hétig hatásos. :(

 

Szeretném megkérdezni, hogy tudtok-e valami megoldást? A légkondi segítene ezen a problémán? (ebben sem vagyunk biztosak, csak reméljük)

 

Köszönöm előre is a segítséget: Gyöngyi 

Dínó Creative Commons License 2007.07.20 0 0 299

ugyan eltelt már két hónap..... :)

 

Én a tiédnél sokkal jobb alapú házat bontottam el a felújítás/bővítés helyett és utólag cseppet sem bántam meg. Egy háznál az alap az egyik legfontosabb dolog, ezt utólag helyrehozni nagyon macerás és még ennél is költségesebb. A környeztemben előfordult példák alapján állítom, hogy SOHA nem lesz normális egy ilyen problémás ház, bármennyit is költesz rá.

Megpróbálod a legolcsóbban megúszni, de menet közben kiderülnek az eddig rejtőzködő további gondok és a végén úgy jársz, hogy többet költesz mintha újat építettél volna. A végeredmény pedig csak egy problémákkal küszködő öreg, toldott-foldott ház.

 

Szerintem a helyrehozatalra szánt nem kevés pénzből (statikus vizsgálat, szükség szerint alapozás megerősítése, vízszigetelés megoldása a falak alatt, aljzat felszedése, hőszigetelés, újrabetonozás) inkább építsd fel melette a "bővítést" (normális alappal, lábazattal, szigeteléssel), költözz át oda aztán bontsd el a régit és építsd újra fel.

Előzmény: twoinone (297)
miszter07 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 298
Én mindenképpen megnézetném a házat építésszel (és talán egy statikussal is). Félek, hogyha a házat toldozod-foldozod, a végén nagy befektetett munkával egy közel sem tökéletes megoldásig tudsz csak eljutni...
Előzmény: twoinone (297)
twoinone Creative Commons License 2007.05.11 0 0 297
Sziasztok,

az a két sor tégla tényleg az alapja a háznak, nincs lábazata, és a padlószint a kerttel van egy magasságban. (talajszinten van a ház) A két sor tégla alatt valami ősöreg betonmaradvány van szétporladva.
A falak nem szívnak fel nedvességet, nem látható és nem érzékelhető nedvesség, viszont a leírt panaszokat észleljük. És a lakásban akár derék magasságban is előjönnek a penészvirágok. A falak és a padló JÉG hideg télen-nyáron...
Egyik évben vegyestüzelésű kályhával is fűtöttünk télen, akkor jobb volt a helyzet, valószínűleg a belső "szárító" hatás miatt. Ám azokon a területeken, ahová nem jutott el a kályha hatóereje (pl. fürdőszoba, ahol nincsen semmilyen fűtésünk! csak hősugárzó...), ott ugyanúgy lecsapódott a belső fal tövében a pára.

A "gáz" az, hogy azóta született egy kisbabánk, így a kályha visszaállítását ugyanúgy meg kell gondolnunk, mint a "nem csinálunk semmit" verziót.
Nem egyszerű a helyzet... Ráadásul idén valószínűleg nem tudunk építkezni, így a legkedvezőbb árú és eredményű megoldást kéne megtalálnunk.

A házhoz van bővítési tervünk, de az a félelmünk, hogy ha hozzátoldanánk még néhány négyzetmétert, csak növelnék a penész felségterületét. A tervben aláalapozás szerepel, de az meg aranyárban van, és nem biztos, hogy megoldást jelentene.

Nos? :-))))
Szerintetek??? :-)
Előre is köszi a közös elmélkedést!
Előzmény: sz0989 (296)
sz0989 Creative Commons License 2007.05.08 0 0 296

Szerintem úgy gondolta, hogy az a két sor tégla a lábazat magassága, egyébként mindenben igazad van, a legfontosabb lenne a fali vízszigetelés rendbetétele mindenekelőtt.

A külső hőszigetelés ezen az állapoton csak erősen rontana, hoszen a falba bekerülő nedvesség már csak befelé tudna párologni.

 

Előzmény: cszoli (295)
cszoli Creative Commons License 2007.05.08 0 0 295

Szerintem dózer, bútorostul...

De most a viccet félretéve, ha 2 sor tégla az alap, az statikailag gáz. A leírtak alapján valószínű a talajból nedvesedig felfelé, ezen a hőszigetelés csak rontani fog (a fal külső részéről a nedvesség nem tud kifele menni így befele fog). A laminált padló pedig semmi perc alatt fel fog púposodni. A nedvességet eltakarni lehet, de ez csak struccpolitika.

Szerintem mindenképp beszélj valami súlyosan szakemberrel, mielőtt milliókat költesz egy romra.

Előzmény: twoinone (294)
twoinone Creative Commons License 2007.05.04 0 0 294
Üdv a Fórumnak!

Tanácsot szeretnék kérni. A házunk kb 50 éves, talajszinten van, az alapja mindössze 2 sor tégla. Bent a padlón kőburkolat van, ami persze, nagyon hideg... A ház nincsen körbeszigetelve sem, és tudtommal a szobák padlózatának betonjából is kimaradt a hungarocell.
A lakásban dohos szag van, és szinte minden fal penészes, legfőképpen alul, és nem csak a sarkokban... Ha bármit akárcsak 10-15 centire a fal közelébe teszünk, előbb-utóbb kialakulnak a tárgy körül a penészgomba-pöttyök... Nem is beszélve a szekrények, komódok, levegős (!) könyvespolcok mögötti állapotokról.

Kis házunkban a penészgombák számos fajtája fellelhető... (ez olyan "Spektrumosan" hangzott, de sajnos, ezt az élővilágot nagyon szeretném valahogy kiírtani a felségterületemről...) Vannak kis koromfekete pöttyök a fürdőszoba plafonján, egybefüggő szürkés-dohosszagúak a szekrények mögött, és már a ruhásszekrényt is ki kellett pakolnunk, mert dohosak lettek benne a ruhák! És vannak olykor "fehéres-habosak" a kanapé mögött, lent, a szőnyeg és a fal találkozásánál... Ez borzasztó! Mindemellett a lakás belülről szépen felújítva, gyönyörűen rendbetéve, csakhát "rohadunk". Még leírni is szörnyű...

A tervek szerint idén körbeszigetelnénk kívülről és lelamináltoznánk belülről, hátha jobb lesz a padlón a hőérzet. De nem tudom, használ-e ez valamit a problémánk szempontjából?

Minden tanácsot szívesen fogadok, mert valamit sürgősen tennem kell...!

Előre is köszönöm!
0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.03.09 0 0 293

Köszi, teljesen érthető amiket írtál.

Tapasztalatból tudom, hogy egy (hőhidas ?) hideg sarkot simán el lehet takarni mennyezeti elemek (hungarocell) felragasztásával. Az elemek közt kifugázva.

Kell egy kis ráhagyás és akkor a hungarocell mellett sincs gond.

Na most ez pár száz Ft mindössze, ezért talán nem érdemes milliós beruházást eszközölni.

Néhány évig jól működött ez az előző lakásban.

Ennél szebb megoldás lenne (lesz?) a parfa, amely szép is.

Láttam már konyhában és fürdőszobában (!) is. Csak nem tudom hogy lehet ilyen f*szán megcsinálni.

cszoli Creative Commons License 2007.03.08 0 0 292

Árnyaltabban fogalmazva ez úgy néz ki, hogy ugye a penészedés nedvesség jelenlétében indul, ami falon általában párakicsapódás formájában jelentkezik. Párakicsapódás egy adott felületen a harmatpont körül keletkezik, ami a felületi hőmérséklet és a relatív páratartalom függvénye (ez utóbbi pedig az abszolút páratartalomtól és a levegő hőmérsékletétől függ).

A páradiffúziós számítások pont azt szolgálják, hogy a szerkezetben sehol se csapódhasson ki a pára, így se penész- se fagykár ne roncsolja a falazatot.

 

Ahogy belülről mész kifelé a falon (a rétegrenden), úgy hűl/melegszik (télen/nyáron) az adott réteg, függően a rétegek hőátbocsátási (ha úgy tetszik, szigetelési) képességétől. Ha pl. van egy vékony tömör téglafalad és azon kívül egy vastag hungarocell, akkor a tömör tégla, mivel rossz szigetelő, külső felülete is közel a benti hőmérsékletű lesz, majd az egész hőmérsékletkülönbség a jó szigetelő hungarocellen egyenlítődik ki, ez világos. Ha egy vastag porotherm téglafalad és egy vékony szigetelésed van, a tégla külső fala lényegesen hidegebb lesz, mint a belső, és a maradék hőmérsékletkülönbség a szigetelésen keresztül egyenlítődik ki.

 

A másik faktor a pára, ami a nem párazáró anyagokon keresztül mindig a kisebb páratartalom (azaz leginkább kifelé) diffundál. Bár a tégla a belső páratartalom jelentéktelen részét engedi át, azért van diffúzió, ennek mértéke a rétegek páradiffúziós ellenállásától függ. Egy jó rétegrend kifelé csökkenő ellenállású, fordított esetben ugyanis feltorlódna a pára egy réteghatáron (több megy oda, mint ami tovább tud menni).

 

Például a második példánál, mivel a porotherm porózus anyag, kicsi a páradiffúziós ellenállása, viszont remek hőszigetelő, egy adott vastagságnál kevesebb hungarocell azt fogja eredményezni, hogy a fal külső felületén az alacsony hőmérséklet és az odajutó pára miatt a külső hőszigetelés alatt fog penészedni.

 

Ha belül szigetelsz, függően a szigetelés páradiffúziós és hőszigetelő képességétől, valamint attól, mennyire van légáramlás a belső réte mögött, fog vagy nem fog adott esetben penészedni a szerkezet, attól függően, hogy a belső szigetelés és a fal találkozásánál hogy alakulnak a pára- és hőmérsékleti viszonyok.

 

Remélem, most már kicsit árnyaltabban látod a kérdést, és azt, hogy senki nem cseszegetni akar, csak ez egy elég bonyolult és sokváltozós témakör.

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (284)
ppmr Creative Commons License 2007.03.02 0 0 291
A (Hő)Szigetelés topicban érdeklődtél már? Érdemes lenne ott is megemlítened a problémát, szerintem.
Előzmény: 0660_Rúl_Ez (289)
klimakiraly Creative Commons License 2007.03.01 0 0 290
Szia!

Egy párátlanító gép sem sokkal több a 40 * 1 000 HUF-nál.
Meg vannak cégek akik bérbe is adják ki próbálod ha jó marad, ha nem akkor ragasztasz. :-)

K.K.

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (289)
0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.03.01 0 0 289

Novemberben jött elő a probléma. Ekkor beszereztem egy páramérőt.

65-70% volt. Utánaolvastam a dolgoknak (műanyag ablak, harmatpont, szigetelés, diszperziós festék...).

Azóta naponta egy 10perces kersezthuzat ->50-55% páratartalom.

Javult a helyzet, de még mindig maradtak kritikus helyek.

Nyáron folytatjuk a tavaly félbemaradt festést (penészgátló diszperzittel). Számít a festék: ahol tavaly sima dulux-szal lefestettük, már az is jobb lett mint az előző tulaj festése.

 

Emellett kipróbálom ezt a parafa csodát - jelentkezzen, akinek van tapasztalata!

Olyan nagyot nem bukhatok vele, hiszen összesen nem volt 1m2 penészünk...

Pénzben pedig 1200-4000 Ft/m2 típustól, felületkezeléstől függően. Max 30m2-re kell (hogy ne úgy nézzen ki, hogy eltakarunk valamit :-)

 

 

Fido Dido Creative Commons License 2007.03.01 0 0 288
Nem a festéken múlik! :)
Előzmény: 0660_Rúl_Ez (282)
klimakiraly Creative Commons License 2007.02.28 0 0 287
Szia!

Én a páratartalom pontos megmérésével kezdeném.
Ha 65%RH felett van akkor szigetelni szinte felesleges, akkor is kicsapódik.

Legyen 55 - 60%RH között és ha így kicsapódik, na akkor kell agyalni a szigetelésen.

K.K.
Előzmény: 0660_Rúl_Ez (285)
ppmr Creative Commons License 2007.02.28 0 0 286

Sok helyen olvashatod, hogy belülről tilos szigetelni, csak épp ő válaszolt. Én kb másfél éve olvasgatok ilyen topicokat és mindenhol ezt írják. Pont a sok olvasás miatt is gondolom, hogy próba szerencse, nem mindenkinél ugyanolyanok a körülmények, de ha nem akarod feleslegesen kidobni a pénzt, olyat is kérdezz meg, akinek van tapasztalata, mert a gyártó úgy is azt írja,  amit a kedves vevő hallani akar.

Bocs a kéretlen tanácsért, isten látja lelkem, nem a rossz indulat vezérel. :)

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (284)
0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.02.28 0 0 285

3 választási lehetőségem van:

1) hófehér mészfalak (depressziós lennék tőle)

2) télen fújkálom, törölgetem a penészfoltokat, nyáron javítgatom a festést (na nem!!!)

3) a kritikus helyeken falburkolóval dobom fel a házat (előre menekülés :-), néhány 10ezer Ft

4) lenne a külső szigetelés (egyelőre nincs 1,5millám)

0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.02.28 0 0 284

Köszi, hogy reagáltál. A te véleményed alapján minden beltéri falburkolat vagy falvédő mögött penész van (mivel hidegebb a fal).

 

A parafáról többek közt ezeket írják:

  • tartósan jó hőszigetelő képességű,
  • vízálló, víztaszító, kapilláris vízfelszívása nincs, sejtszerkezetébe nem szívódik fel a nedvesség,
  • penész-, baktérium- és korhadás álló, a rovarok, rágcsálók nem támadják meg,...
  •  

    Van aki a fürdőszobát is ezzel burkolja (alul/felül/oldalt!) - tehát gondolom minden csak technológia kérdése - erre irányult a kérdésem.

     

    - Az illesztéseknél mire kell figyelni?

    - Milyen felületkezelést ajánlotok?

    - 2mm-es tekercs vs 3mm-es lapok?

     

     

    Előzmény: sz0989 (283)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!