Keresés

Részletes keresés

Dínó Creative Commons License 2007.07.20 0 0 299

ugyan eltelt már két hónap..... :)

 

Én a tiédnél sokkal jobb alapú házat bontottam el a felújítás/bővítés helyett és utólag cseppet sem bántam meg. Egy háznál az alap az egyik legfontosabb dolog, ezt utólag helyrehozni nagyon macerás és még ennél is költségesebb. A környeztemben előfordult példák alapján állítom, hogy SOHA nem lesz normális egy ilyen problémás ház, bármennyit is költesz rá.

Megpróbálod a legolcsóbban megúszni, de menet közben kiderülnek az eddig rejtőzködő további gondok és a végén úgy jársz, hogy többet költesz mintha újat építettél volna. A végeredmény pedig csak egy problémákkal küszködő öreg, toldott-foldott ház.

 

Szerintem a helyrehozatalra szánt nem kevés pénzből (statikus vizsgálat, szükség szerint alapozás megerősítése, vízszigetelés megoldása a falak alatt, aljzat felszedése, hőszigetelés, újrabetonozás) inkább építsd fel melette a "bővítést" (normális alappal, lábazattal, szigeteléssel), költözz át oda aztán bontsd el a régit és építsd újra fel.

Előzmény: twoinone (297)
miszter07 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 298
Én mindenképpen megnézetném a házat építésszel (és talán egy statikussal is). Félek, hogyha a házat toldozod-foldozod, a végén nagy befektetett munkával egy közel sem tökéletes megoldásig tudsz csak eljutni...
Előzmény: twoinone (297)
twoinone Creative Commons License 2007.05.11 0 0 297
Sziasztok,

az a két sor tégla tényleg az alapja a háznak, nincs lábazata, és a padlószint a kerttel van egy magasságban. (talajszinten van a ház) A két sor tégla alatt valami ősöreg betonmaradvány van szétporladva.
A falak nem szívnak fel nedvességet, nem látható és nem érzékelhető nedvesség, viszont a leírt panaszokat észleljük. És a lakásban akár derék magasságban is előjönnek a penészvirágok. A falak és a padló JÉG hideg télen-nyáron...
Egyik évben vegyestüzelésű kályhával is fűtöttünk télen, akkor jobb volt a helyzet, valószínűleg a belső "szárító" hatás miatt. Ám azokon a területeken, ahová nem jutott el a kályha hatóereje (pl. fürdőszoba, ahol nincsen semmilyen fűtésünk! csak hősugárzó...), ott ugyanúgy lecsapódott a belső fal tövében a pára.

A "gáz" az, hogy azóta született egy kisbabánk, így a kályha visszaállítását ugyanúgy meg kell gondolnunk, mint a "nem csinálunk semmit" verziót.
Nem egyszerű a helyzet... Ráadásul idén valószínűleg nem tudunk építkezni, így a legkedvezőbb árú és eredményű megoldást kéne megtalálnunk.

A házhoz van bővítési tervünk, de az a félelmünk, hogy ha hozzátoldanánk még néhány négyzetmétert, csak növelnék a penész felségterületét. A tervben aláalapozás szerepel, de az meg aranyárban van, és nem biztos, hogy megoldást jelentene.

Nos? :-))))
Szerintetek??? :-)
Előre is köszi a közös elmélkedést!
Előzmény: sz0989 (296)
sz0989 Creative Commons License 2007.05.08 0 0 296

Szerintem úgy gondolta, hogy az a két sor tégla a lábazat magassága, egyébként mindenben igazad van, a legfontosabb lenne a fali vízszigetelés rendbetétele mindenekelőtt.

A külső hőszigetelés ezen az állapoton csak erősen rontana, hoszen a falba bekerülő nedvesség már csak befelé tudna párologni.

 

Előzmény: cszoli (295)
cszoli Creative Commons License 2007.05.08 0 0 295

Szerintem dózer, bútorostul...

De most a viccet félretéve, ha 2 sor tégla az alap, az statikailag gáz. A leírtak alapján valószínű a talajból nedvesedig felfelé, ezen a hőszigetelés csak rontani fog (a fal külső részéről a nedvesség nem tud kifele menni így befele fog). A laminált padló pedig semmi perc alatt fel fog púposodni. A nedvességet eltakarni lehet, de ez csak struccpolitika.

Szerintem mindenképp beszélj valami súlyosan szakemberrel, mielőtt milliókat költesz egy romra.

Előzmény: twoinone (294)
twoinone Creative Commons License 2007.05.04 0 0 294
Üdv a Fórumnak!

Tanácsot szeretnék kérni. A házunk kb 50 éves, talajszinten van, az alapja mindössze 2 sor tégla. Bent a padlón kőburkolat van, ami persze, nagyon hideg... A ház nincsen körbeszigetelve sem, és tudtommal a szobák padlózatának betonjából is kimaradt a hungarocell.
A lakásban dohos szag van, és szinte minden fal penészes, legfőképpen alul, és nem csak a sarkokban... Ha bármit akárcsak 10-15 centire a fal közelébe teszünk, előbb-utóbb kialakulnak a tárgy körül a penészgomba-pöttyök... Nem is beszélve a szekrények, komódok, levegős (!) könyvespolcok mögötti állapotokról.

Kis házunkban a penészgombák számos fajtája fellelhető... (ez olyan "Spektrumosan" hangzott, de sajnos, ezt az élővilágot nagyon szeretném valahogy kiírtani a felségterületemről...) Vannak kis koromfekete pöttyök a fürdőszoba plafonján, egybefüggő szürkés-dohosszagúak a szekrények mögött, és már a ruhásszekrényt is ki kellett pakolnunk, mert dohosak lettek benne a ruhák! És vannak olykor "fehéres-habosak" a kanapé mögött, lent, a szőnyeg és a fal találkozásánál... Ez borzasztó! Mindemellett a lakás belülről szépen felújítva, gyönyörűen rendbetéve, csakhát "rohadunk". Még leírni is szörnyű...

A tervek szerint idén körbeszigetelnénk kívülről és lelamináltoznánk belülről, hátha jobb lesz a padlón a hőérzet. De nem tudom, használ-e ez valamit a problémánk szempontjából?

Minden tanácsot szívesen fogadok, mert valamit sürgősen tennem kell...!

Előre is köszönöm!
0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.03.09 0 0 293

Köszi, teljesen érthető amiket írtál.

Tapasztalatból tudom, hogy egy (hőhidas ?) hideg sarkot simán el lehet takarni mennyezeti elemek (hungarocell) felragasztásával. Az elemek közt kifugázva.

Kell egy kis ráhagyás és akkor a hungarocell mellett sincs gond.

Na most ez pár száz Ft mindössze, ezért talán nem érdemes milliós beruházást eszközölni.

Néhány évig jól működött ez az előző lakásban.

Ennél szebb megoldás lenne (lesz?) a parfa, amely szép is.

Láttam már konyhában és fürdőszobában (!) is. Csak nem tudom hogy lehet ilyen f*szán megcsinálni.

cszoli Creative Commons License 2007.03.08 0 0 292

Árnyaltabban fogalmazva ez úgy néz ki, hogy ugye a penészedés nedvesség jelenlétében indul, ami falon általában párakicsapódás formájában jelentkezik. Párakicsapódás egy adott felületen a harmatpont körül keletkezik, ami a felületi hőmérséklet és a relatív páratartalom függvénye (ez utóbbi pedig az abszolút páratartalomtól és a levegő hőmérsékletétől függ).

A páradiffúziós számítások pont azt szolgálják, hogy a szerkezetben sehol se csapódhasson ki a pára, így se penész- se fagykár ne roncsolja a falazatot.

 

Ahogy belülről mész kifelé a falon (a rétegrenden), úgy hűl/melegszik (télen/nyáron) az adott réteg, függően a rétegek hőátbocsátási (ha úgy tetszik, szigetelési) képességétől. Ha pl. van egy vékony tömör téglafalad és azon kívül egy vastag hungarocell, akkor a tömör tégla, mivel rossz szigetelő, külső felülete is közel a benti hőmérsékletű lesz, majd az egész hőmérsékletkülönbség a jó szigetelő hungarocellen egyenlítődik ki, ez világos. Ha egy vastag porotherm téglafalad és egy vékony szigetelésed van, a tégla külső fala lényegesen hidegebb lesz, mint a belső, és a maradék hőmérsékletkülönbség a szigetelésen keresztül egyenlítődik ki.

 

A másik faktor a pára, ami a nem párazáró anyagokon keresztül mindig a kisebb páratartalom (azaz leginkább kifelé) diffundál. Bár a tégla a belső páratartalom jelentéktelen részét engedi át, azért van diffúzió, ennek mértéke a rétegek páradiffúziós ellenállásától függ. Egy jó rétegrend kifelé csökkenő ellenállású, fordított esetben ugyanis feltorlódna a pára egy réteghatáron (több megy oda, mint ami tovább tud menni).

 

Például a második példánál, mivel a porotherm porózus anyag, kicsi a páradiffúziós ellenállása, viszont remek hőszigetelő, egy adott vastagságnál kevesebb hungarocell azt fogja eredményezni, hogy a fal külső felületén az alacsony hőmérséklet és az odajutó pára miatt a külső hőszigetelés alatt fog penészedni.

 

Ha belül szigetelsz, függően a szigetelés páradiffúziós és hőszigetelő képességétől, valamint attól, mennyire van légáramlás a belső réte mögött, fog vagy nem fog adott esetben penészedni a szerkezet, attól függően, hogy a belső szigetelés és a fal találkozásánál hogy alakulnak a pára- és hőmérsékleti viszonyok.

 

Remélem, most már kicsit árnyaltabban látod a kérdést, és azt, hogy senki nem cseszegetni akar, csak ez egy elég bonyolult és sokváltozós témakör.

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (284)
ppmr Creative Commons License 2007.03.02 0 0 291
A (Hő)Szigetelés topicban érdeklődtél már? Érdemes lenne ott is megemlítened a problémát, szerintem.
Előzmény: 0660_Rúl_Ez (289)
klimakiraly Creative Commons License 2007.03.01 0 0 290
Szia!

Egy párátlanító gép sem sokkal több a 40 * 1 000 HUF-nál.
Meg vannak cégek akik bérbe is adják ki próbálod ha jó marad, ha nem akkor ragasztasz. :-)

K.K.

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (289)
0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.03.01 0 0 289

Novemberben jött elő a probléma. Ekkor beszereztem egy páramérőt.

65-70% volt. Utánaolvastam a dolgoknak (műanyag ablak, harmatpont, szigetelés, diszperziós festék...).

Azóta naponta egy 10perces kersezthuzat ->50-55% páratartalom.

Javult a helyzet, de még mindig maradtak kritikus helyek.

Nyáron folytatjuk a tavaly félbemaradt festést (penészgátló diszperzittel). Számít a festék: ahol tavaly sima dulux-szal lefestettük, már az is jobb lett mint az előző tulaj festése.

 

Emellett kipróbálom ezt a parafa csodát - jelentkezzen, akinek van tapasztalata!

Olyan nagyot nem bukhatok vele, hiszen összesen nem volt 1m2 penészünk...

Pénzben pedig 1200-4000 Ft/m2 típustól, felületkezeléstől függően. Max 30m2-re kell (hogy ne úgy nézzen ki, hogy eltakarunk valamit :-)

 

 

Fido Dido Creative Commons License 2007.03.01 0 0 288
Nem a festéken múlik! :)
Előzmény: 0660_Rúl_Ez (282)
klimakiraly Creative Commons License 2007.02.28 0 0 287
Szia!

Én a páratartalom pontos megmérésével kezdeném.
Ha 65%RH felett van akkor szigetelni szinte felesleges, akkor is kicsapódik.

Legyen 55 - 60%RH között és ha így kicsapódik, na akkor kell agyalni a szigetelésen.

K.K.
Előzmény: 0660_Rúl_Ez (285)
ppmr Creative Commons License 2007.02.28 0 0 286

Sok helyen olvashatod, hogy belülről tilos szigetelni, csak épp ő válaszolt. Én kb másfél éve olvasgatok ilyen topicokat és mindenhol ezt írják. Pont a sok olvasás miatt is gondolom, hogy próba szerencse, nem mindenkinél ugyanolyanok a körülmények, de ha nem akarod feleslegesen kidobni a pénzt, olyat is kérdezz meg, akinek van tapasztalata, mert a gyártó úgy is azt írja,  amit a kedves vevő hallani akar.

Bocs a kéretlen tanácsért, isten látja lelkem, nem a rossz indulat vezérel. :)

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (284)
0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.02.28 0 0 285

3 választási lehetőségem van:

1) hófehér mészfalak (depressziós lennék tőle)

2) télen fújkálom, törölgetem a penészfoltokat, nyáron javítgatom a festést (na nem!!!)

3) a kritikus helyeken falburkolóval dobom fel a házat (előre menekülés :-), néhány 10ezer Ft

4) lenne a külső szigetelés (egyelőre nincs 1,5millám)

0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.02.28 0 0 284

Köszi, hogy reagáltál. A te véleményed alapján minden beltéri falburkolat vagy falvédő mögött penész van (mivel hidegebb a fal).

 

A parafáról többek közt ezeket írják:

  • tartósan jó hőszigetelő képességű,
  • vízálló, víztaszító, kapilláris vízfelszívása nincs, sejtszerkezetébe nem szívódik fel a nedvesség,
  • penész-, baktérium- és korhadás álló, a rovarok, rágcsálók nem támadják meg,...
  •  

    Van aki a fürdőszobát is ezzel burkolja (alul/felül/oldalt!) - tehát gondolom minden csak technológia kérdése - erre irányult a kérdésem.

     

    - Az illesztéseknél mire kell figyelni?

    - Milyen felületkezelést ajánlotok?

    - 2mm-es tekercs vs 3mm-es lapok?

     

     

    Előzmény: sz0989 (283)
    sz0989 Creative Commons License 2007.02.27 0 0 283

    Érdekes, hogy mindig ugyanaz a történet...

     

    A belső oldali hőszigeteléssel csak azt érjük el, hogy a fal még hidegebb lesz, és még jobban lecsapódik rá a pára, és még jobban penészedik. Egyetlen "előnye", hogy az a penész nem látszik, mert eltakarja a parafa.

    Belső oldali hőszigetelésnél tökéletes párazárást kell biztosítani, amit a parafa biztos nem tud.

    Előzmény: 0660_Rúl_Ez (282)
    0660_Rúl_Ez Creative Commons License 2007.02.27 0 0 282

    Egy éve költöztünk be egy 3 éves házba. Az előző tulaj egyedül lakott benne, mi viszont 4-en jobban termeljük a párát.

    Ezért nekünk is előjött sok apró helyen a penész.

    Érdekes, hogy a fürdőszobában nem (csak itt fehérek a falak).

    Érdekes, hogy az északi szobában nem (Dulux napsárga).

    Tehát sok múlik a festéken!

     

    Előremenekülést tervezünk: belső parafa szigeteléssel (külső anyagi okok miatt nem jöhet szóba). Annyi szépet/jót írnak a forgalmazók róla: örökéletű, penész/atka nem szereti, stb.

     

    El is kezdtük, bár annyira nem könnyű a munka vele, mint agogy azt írták.

    Egyelőre csak egy 8x0.5m-es 2mm vastag tekercset vettünk próbakéépen 4800Ft-ért.

     

    Másnak van-e már tapasztalata ezen a téren, mire kell odafigyelni? (tökéletes illesztés/lakkozás/szinezés/viaszolás)

    Peter Kropotkin Creative Commons License 2007.02.24 0 0 281
    "Ha régi épületről van szó, ott a külső szigeteléssel és vízszigeteléssel kell először javítani a szerkezeten, anélkül örök probléma marad a penész."

    Én azt vettem észre, hogy amíg az "eredeti" hengereltfalas festés volt a nagyapám által az 50-es években épített házban, addig SOHA nem penészedett semmi.Amióta festettettünk kb. 10 éve azóta szívunk a penésszel.
    Én ebből azt a következtetést vontam le, hogy a régi festékanyagok, glettek hagyták szellőzni a falat, a mostani "műanyag" alapúak már nem.Ezért csapódik le a pára.
    Úgyhogy én most olyan öreg szakit keresek, aki hagyományos glettet használ és meszet:)).
    Előzmény: Törölt nick (45)
    Sanyivat Creative Commons License 2007.02.17 0 0 280

    Hali!

     

    Legújabban azt ötöltem ki, mivel csak a fürdőszoba felső sarkában jelentkezik a penész és a meleget sem szeretném állandó jelleggel kieregetni a nyitott kisablakon, beállítottam egy szobai ventillátort. Ezzel fújatom az ominózus falrészt. Ha a számításaim nem csalnak, akkor ez szárító hatást vált ki a falfelületen és talán megállítja a további burjánzást egy falfertőtlenítés után.

    Előzmény: sz0989 (279)
    sz0989 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 279

    Penészednek a falak a nyílászárócsere után?

    Elég baj, mert még nem is nagyon volt kint hideg. Ezt a problémát mindenképpen meg kell oldani, mert tartós mínuszok esetén sokkal-sokkal rosszabb lesz.

    Előzmény: Sanyivat (278)
    Sanyivat Creative Commons License 2007.02.15 0 0 278

    Hát le vagyok sújtva, hogy az UV fény a gombákra nem hat. Azt hiszem, mivel régebbi típusú családi házban lakom, a plafonra szerelek egy szellőző nyílást. Mivel gyakorlatilag az összes külső nyílászáróm most már tökéletesen zár, csak a belsők nem, így nagyobb kiáramlás csak akkor várható, ha a külsők közül valamelyiket megnyitjuk. Addig csak kicsi lesz a kiáramlás, mely túl sok meleget nem visz el. Azt hiszem, a fürdőszobában lesz a helye, mivel ez a leg veszélyeztetetebb objektum.

    Azt azonban nem értem, hogy amikor propagálják a régi nyílászárók cseréjét energia takarékosság miatt, nem hangzanak el a légcsere miatt bekövetkező káros változások (penészedés megjelenése, CO felgyülemkezés).

    Előzmény: pannon-puma (276)
    memorix Creative Commons License 2007.02.15 0 0 277
    pannon-puma Creative Commons License 2007.02.14 0 0 276
    Szerintem inkább a szellőzést, szellőztetést kellene megoldanod. Ha valóban a nyílászáró cseréje után jöttek elő a penész foltok, valszeg azért mert túl jól zár az ablak. A réginél volt egy kis zúg, ezért kiszellőzött a lakás és nem tudott a pára lecspódni. Gyakran szellőztess, talán megoldódik a problémád.
    Előzmény: Sanyivat (274)
    Fido Dido Creative Commons License 2007.02.14 0 0 275
    Az UV baktérium és vírusölő. A penészgomba nem fog meghatódni tőle!
    Előzmény: Sanyivat (274)
    Sanyivat Creative Commons License 2007.02.14 0 0 274

    Üdv Mindenkinek!

     

    Sajnos az én lakásomban is megjelent a penész a falon, miután tavaly kicseréltem az összes régi nyílászárómat. Igaz, kevesebb a fűtésszámlám. Megvettem a HANNO nevű gombaírtó szert, de csak átmeneti a hatása, igaz azonnali. Viszont arra gondoltam, mi lenne, ha ultraibolya fénnyel ölném meg a penészgombákat. Ha az ivóvizet is ezzel csírátlanítják, a gombaféléket is megöli. Szakirodalomban olvastam, hogy az élő szervezetben az örökítő DNS láncot zúzza szét, így elhal rövid időn belül az organizmus. Ezt próbálom ki, csak szereznem kell egy UV sugarakat kibocsátó lámpát. De ezekből is van három hullámhosszúságú. Nem tudom mennyibe fog kerülni és melyik típus lenne a legjobb. Ha van valakinek ötlete ezügyben, kérem válaszoljon.

    dgn Creative Commons License 2007.01.24 0 0 273

    Sziasztok!

     

    Sok szó esik itt a penészölő szerekről. Ajánlani tudom mindenkinek a HYPO-t ami szintén aktív klóros oldat csak egy kicsit gyengébb (max 3 %) a "hivatalos" penészölő (5-6%) szernél, cserébe büdösebb és olcsóbb. (a helyi boltban 1380ft./0,5l vs 99ft./1 l)

     

    Nálunk a konyhában alakult ki jelentős penészesedés, ennek tüneti kezelésére olaj lábazatot készítettem, és az ok megszüntetésére a külső oldalon szigeteltem.

    Eddig működik, bár elég meleg van.

     

    Az fürdőszobában is volt néhány pötty ezeket is lekentem a konyha festésekor.

    Kb. 1 hónap múlva a foltos javítás szélén jelent meg a penészesedés, ebből arra kell következtetnünk, hogy a diszperzites felület sokkal jobb élőhely a gombák számára.

     

     

    mildew Creative Commons License 2007.01.24 0 0 272
    Ha előre is rakok, akkor az elég érdekesen nézne ki, nem? (az ajtajára vagy a fiókok előlapjára??? Vagy arra gondolsz, hogy a szoklira?) Mi van, ha a tetejére vágok? Magyarul: a hátlap aljára és a fedlapra?
    Előzmény: Fido Dido (271)
    Fido Dido Creative Commons License 2007.01.24 0 0 271
    A hátlapra kevés. Előre is kell, hogy valahol ki tudjon szellőzni.
    Előzmény: mildew (270)
    mildew Creative Commons License 2007.01.23 0 0 270
    Ezek szerint, ha a szekrény hátlapjára szellőzőket vágok, akkor az segít? Sajna nincs lehetőségem a bűtort előrébb hozni :-(
    Előzmény: sysco (269)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!