Keresés

Részletes keresés

szepyke Creative Commons License 2004.04.07 0 0 252
A mai recept:

EMESE TÉSZTASALÁTÁJA
15 deka farfalle vagy penne
só a tészta főzővizébe
1 duci gerezd fokhagyma
2 + 3 evőkanál olívaolaj
12½ deka mozzarella (1 zacskónyi)
8 deka szárított, fodros sonka
15 deka koktélparadicsom
2 deka friss bazsalikomlevél
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Először enyhén sós vízben kifőzöm a tésztát –szigorúan csak annyi ideig, amennyi a dobozára van írva, mert ennek a salátának az a tuti halála, ha a lepkére emlékeztető farfalle vagy a tollhegyre hasonlító penne túl puhára sikeredik hozzá.

Amíg a tészta fő, megpucolom a fokhagymát, aztán pépesre zúzom. Ezek után megvárom, hogy a tészta kellemesen harapható állagúra puhuljon, és miután lecsepegtettem, majd belezsuppoltam egy nagy salátástálba, azon nyomban összekeverem a fokhagymapéppel meg 2 evőkanálnyi olivaolajjal. Így a a tésztadarabok nemcsak ízesek lesznek, de nem is tapadnak addig egymáshoz, amíg elintézem a többi hozzávalót.
Ez pedig annyiból áll, hogy a lecsepegtettett mozzarellát apróra katonákra felkockázom, a sonkafodrokat falatnyi darabokra széttépkedem, és a miniparadicsomokat félbevágom.
Végül ezeket mind-mind összekeverem a kifőtt tésztával, és a langymeleg egyveleget alaposan megborsozom.
A rendes mennyiségű, apróra vágott bazsalikomlevelet csak közvetlenül tálalás előtt keverem bele a salátába, amitől ez gyönyörű színű és zsongító illatú lesz. Aztán ha úgy látom, hogy jólesne neki még 3 evőkanálnyi olivaolaj, akkor azzal megöntözöm, és összeforgatom vele.
2-3 adag lesz belőle.

Gabus Creative Commons License 2004.04.06 0 0 251
Én meg a baconba tekert sajtos aszaltszilvát csináltam meg. Kissé macera töltögetni a sajttal, de nagyon finom. És rettentő tömény. Már a mascarpone is, aztán még hozzá a bacon...

A maradék baconból és fokhagymás mascarponéból pedig tésztaszószt csináltam, kicsit higítottam tejföllel, petrezselyem bele és kész.

nemisbéka Creative Commons License 2004.04.06 0 0 250
Ezt megcsináltam, finom, csak elég tömény, a marcipánt én vékonyabbra nyújtottam, mint ahogy írja és csak egy rétegben tekertem a szilvára, így is teljesen jó volt. Ha nem fogy el azonnal, célszerq hütöben tárolni, ragad, mint az istennyila :).
Előzmény: szepyke (248)
szepyke Creative Commons License 2004.04.06 0 0 249
ERDEI GOMBÁS GALUSKA


Hozzávalók:

10 deka vaj
6-8 friss zsályalevél
5 deka szárított erdei gombából őrölt por
20 deka liszt
1 teáskanálnyi só
frissen őrölt bors
bő 1 deci tej
4 evőkanálnyi víz
5 deka frissen reszelt parmezán



Elkészítés:

Mivel a galuskafőzésben a legtöbb idő azzal megy el, amíg felforr a nagy lábosnyi, enyhén sós víz, felteszem melegedni a vizet.

Amíg a víz eléri a kritikus hőfokot –ilyenkor fülemben mindig visszacseng gimnáziumi fizikatanárom mélyen zengő basszusa-, addig megolvasztom egy mélyebb serpenyőben a vajat, és mikor már épp barnulni kezdene, illata pedig a dióéra emlékeztet, akkor beledobom az apróra vágott zsályát. Keverek rajta egyet-kettőt, és lehúzom a tűzről.

Jöhet a galuskatészta. Ehhez egy nagy tálba beleszórom az isteni illatú erdei gombaport, hozzáhavazom a lisztet, megsózom, megborsozom és beleöntöm a tejet meg a vizet. Fakanállal elkeverem az egészet, aztán ha túl kemény lenne a tészta, akkor öntök még hozzá egy-két evőkanálnyi vizet, ha meg túl lágy, akkor teszek hozzá kevés lisztet.

Amikor lobogva forr a víz, következhet a szaggattás. Pár perces tili-toli a széles fejű fakanállal a lábos felett és már teszem is vissza gyenge tűzre a zsályás vajat, hogy amíg a galuskák főddögélnek, addig ez megmelegedjen.

Végül leszűröm a megfőtt gombás galuskákat, beleforgatom őket az illatos vajba, és a tányérokra púpozom a mennyei eledelt.
Még azon melegében megkoronázom a galuskahalmokat frissen reszelt parmezánnal, és ehetünk is.

2 tányérnyi lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2004.04.05 0 0 248
MARCIPÁNTEKERCS ASZALT SZILVÁVAL

Hozzávalók:

½ deci rum
20 szem magozott aszalt szilva
2 darab 15 dekás marcipántömb
a nyújtáshoz porcukor

Elkészítés:

Az aszalt szilvaszemeket beletesszük egy kisebb edénybe, ráöntjük a rumot, és ha ez nem fedné el, töltünk hozzá kevés vizet is. Az egészet gyorsan összeforraljuk, aztán hagyjuk kihűlni. Ha már kezelhető állapotúra hűlt, leszűrjük, majd lecsöpögtetjük, és a rumtól kótyagos szemeket félretesszük.

A gyúródeszkát szűrőn át meghintjük vékonyan porcukorral, és porcukros kézzel kicsit megsimogatjuk a nyújtófát is, hogy az se tapadjon.

Ezek után a szobahőmérsékletű marcipántömböket enyhén nedves kézzel kicsit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk külön-külön ½ centi vékony négyzetlappá. Ahogy melegszik a massza, úgy lesz egyre könnyebb a nyújtás, és amikor ezzel megvagyunk, mindkét marcipán-négyzet alsó végére kirakunk egy-egy sornyit a lecsepegetett aszalt szilvából. A négyzetlapok jobb meg bal oldalát 1-1 centi szélességben behajtjuk, aztán az alsó, azaz „szilvás” oldaltól indítva feltekerjük a marcipánlapokat úgy, mintha mini-rétesek lennének.

A kész tekercseket jó szorosan becsomagoljuk egy-egy nagyobb darab folpackba, és miután ezzel megadtuk nekik a kellő tartást, betesszük őket a hűtőbe. Itt 1-2 óra alatt szeletelhető állagúra dermednek, de maradhatnak a hűvősben még néhány napot, mert kutyabajuk sem lesz. Amikor aztán eljön a nassolás kényszerítő erejű pillanata, önmérséklettől függően vagy mindkét roládot felszeleteljük centi vastag adagokra, vagy csak az egyikből nyírbálunk le apró boldogság-falatokat, és a maradékot folpack-szorításban visszatesszük a hűtőbe.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.04 0 0 247
hat ez jo!

sajnos nem lattam a musort, a honlapon ezek szerint
atvagtak :-(
ha tudod az etel pontos nevet, esetleg meg lehetne probalni a receptkeresovel
(de nekem meg soha nem sikerult abban semmit megtalalni)

azert megnezem megegyszer, hatha kijavitottak

Előzmény: csipkezso (246)
csipkezso Creative Commons License 2004.04.04 0 0 246
Helló!
Aki látta a délelőtti műsort biztos észrevette, hogy "más volt a dobozban".
1 db padlizsán, három db kifli és 1 db paradicsomkonzerv.
Ebből készített - Buday Péter - padlizsán krokettet pirítóson, paradizsomszósszal.
Pontosan nem tudom leírni a receptet, csak ha megnéztem a videón a leadott műsort.
Előzmény: kreativtucsok (245)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.04 0 0 245
a vasarnapi menu
a het receptje a kremsajttal toltott aszaltszilva nelkul

ZÖLDSÉGES KRUMPLILEPÉNY SÜLTSZALONNÁVAL

Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
Fél zacskó mirelit vegyes zöldség
3-4 szem krumpli
baconszalonna

Hozzávaló még:
kevés olaj
1 fej vöröshagmya
1 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

Először a zöldségek előkészítését végezzük el. Ahhoz, hogy a mirelit keverékünk megőrizze a zamatát és harsogóan szép színeit, nem kifőzzük, hanem megpároljuk.

Amíg a zöldségek gőzölődnek, a meghámozott krumplikat a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük.

Ha mindegyik krumplival végeztünk, egy nagy keverőtálba tesszük és összeállítjuk a tócsni tésztáját. Ehhez a krumplihoz ütünk két tojást, teszünk hozzá egy csipet sót, borsot, majd, hogy lágyabb – és ezáltal tekerhető – maradjon a lepényünk, végül 3 púpos evőkanál lisztet szórunk bele. Ha minden hozzávaló belekerült a tálba, jól összedolgozzuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és mialatt melegszik, leszűrjük a puha zöldségeket, és egy keverőtálban félretesszük.

A lepényt csak akkor kezdjük sütni, ha már eléggé forró az olaj, mert ha nem elég meleg, a sütés során hamar leég. Beleöntjük a lepény tésztánkat a serpenyőbe, és egyenletesen elosztjuk az alján, hogy mindenhol egyforma vastagon terüljön szét. 1-2 percnyi sütés után már meg is fordíthatjuk.

Amíg sül a hatalmas tócsnink másik fele, a bacon szeleteket egymás mellé helyezve „ágyat” készítünk. Újabb 1-2 perc elteltével elkészült a krumpli lepényünk, és óvatosan, lapát segítségével ráhelyezzük a szalonnaszeletekre.

A serpenyőben maradt olajban megpárolunk egy fej csíkokra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntjük a párolt zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk, majd néhány kavarás után hozzáreszelünk 1 gerezd fokhagymát is. Jól összekeverjük, és pár percig melegítjük, hogy ezalatt az idő alatt jól átjárhassa a zöldségkockákat a hagyma fenséges íze.

Ha ezzel is megvagyunk, nincs más hátra, mint összeállítani az ételünket. Ehhez a szalonnán pihenő tócsnira, ráöntjük a megpárolt, ízletes zöldségkeveréket, és nagyon óvatosan, a szalonnacsíkokkal bebugyolálva feltekerjük az egészet. Ha kész a tekercsünk, pár percre visszahelyezzük a forró serpenyőbe, hogy a kívül futó szalonnacsíkok is egy picit megpirulhassanak.

2 bőséges adag lesz belőle

Szuper-reggeli
MENTÁS FRISSITŐ REGGELI

Hozzávalók:

Hozzávalók:
5 deci Tropical gyömölcslé (Narancs-Ananász-Kókusz keveréke)
2 deci tej
2 evőkanál méz
1 zöldcitrom
apróra vágott menta
apróra vágott aszalt Ananász-Papaya mix

Elkészítés:

A turmixgépbe öntöm a gyümölcslevet, utána belekanalazom a mézet, majd beleöntöm a tejet.

Hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és végül mindezeket összeturmixolom.

A kész levet 2 üvegpohárba töltöm és megszórom őket apróra vágott aszalt ananász-papaya mixszel és mentával.

Süssünk valamit
TUTTI-FRUTTI TALLÉROK

Hozzávalók:

Hozzávaló:
15 deka liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
1 doboz színes tortadara (8 deka)
1 narancs
10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 tojás

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 190 C-ra (gázsütőn x-es fokozat), és 2 nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.

Ezután előveszek a tésztához 2 tálat, hogy az egyikbe a „száraz”, a másikba pedig a „nedves” alkotóelemeket teszem.

Az elsőben összekeverem a lisztet, a szódabikarbónát és a színes tortadarát, aztán belereszelem a narancs héját. A másik tálban a puha vajjal indítok. A vajhoz hozzászórom a cukrot, és robotgéppel összehabosítom. A cukros vajhoz ezután géppel hozzádolgozom a tojást, és jöhet bele a narancslé. A megreszelt narancs egyik felének kifacsarom a levét, aztán 3 evőkanálnyit hozzákeverek a cukros-tojásos vajhoz. Ezzel kész a tészta „száraz” és „nedves” része, már csak össze kell kevernem őket. A vajas tálba apránként beleszórom a lisztes egyveleget, és közben fakanállal jól összeforgatom a tarkabarka színű masszát.

A kész tésztából 4½ centi átmérőjű, csapott evőkanálnyi tésztahalmokat rakok ki egymástól viszonylag távol a tepsikre, mert sütés közben a tallérok eredeti átmérőjüknek a duplájára nőnek. Mielőtt az egyik tepsit a másik után betolnám 9-10 percre a sütőbe, ujjammal kicsit megdizájnolom a halmokat, hogy a félgömbökből szabályos tallérok legyenek sütés után.

Az aranybarna szélű tallérok melegen még puhák, de miközben kihűlnek, megkeményednek, és ettől jó ropogósak lesznek.

18-20 tallér lesz.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.02 0 0 244
:-)
ez nagyon egyszerre volt :-)
de messze meg a husvet
Előzmény: szepyke (242)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.02 0 0 243
PULYKAMELL TEJSZÍNNEL ÉS FEHÉRBORRAL

Hozzávalók:

20 deka pulykamellfilé
só és frissen őrölt bors
1 póréhagyma
10 deka füstölt sajt
1½ evőkanál száraz fehér bor
1 deci tejszín
kevés olaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg fölmelegszik, előkészítjük a hozzávalókat.

Először vetünk egy pillantást a megmosott, papírtörlővel szárazra törölt húsra, és megnézzük, melyik irányban szaladnak a rostjai. Amikor megtaláltuk a hosszan futó szálakat, késünket rézsútosan tartva ezekre merőlegesen felvágjuk a pulykamell-darabot 1½ centi vékony, kb. tenyérnyi nagyságú szeletekre.

Miután ezzel biztosítottuk, hogy sülés közben ne ugorjanak össze a szeletek, mindkét oldalukon megsózzuk és megborsozzuk, aztán félretesszük őket. A póréhagymát szintén megmossuk, alaposan megtöröljük, és a zöldes szárrészt meg a szakálkás véget levágjuk, mert ezek nem kellenek. A fehér hagymahengert aztán ½ centi vékonyan felkarikázzuk, és kis időre félretoljuk, amíg a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük a füstölt sajtot. Végül kimérjük a fehér bort meg a tejszínt, és nekilátunk a munka érdemi részének.

Kiválasztunk egy akkora sütőtálat, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a pulykaszeletek, és az alját vékonyan megkenjük olajjal. A sütőtálba beletesszük a hússzeleteket, rájuk szórjuk a hagymakarikákat, majd meglocsoljuk fehér borral és tejszínnel. Ezek után egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal, és vagányul beküldjük 20 percre a forró sütőbe.

Mialatt a tűzhely csendesen eldolgozik helyettünk a szaftos vacsorával –éjjel a tunkolás kifejezetten megnyugtató-, kapcsolgatjuk a némára állított tévét, vagy belepillantunk a gyerek kinthagyott matekleckéjébe, hátha megértjük.

1 bőséges adag lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.04.02 0 0 242
mindenkinek előre nagyon boldog húsvétot!
ne dolgozzátok magatokat halálra!

PULYKAMELL TEJSZÍNNEL ÉS FEHÉRBORRAL,
HOZZÁVALÓK:20 deka pulykamellfilé, só és frissen őrölt bors, 1 póréhagyma, 10 deka füstölt sajt, 1½ evőkanál száraz fehér bor, 1 deci tejszín, kevés olaj a sütőtál kikenéséhez
Bekapcsoljuk a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg fölmelegszik, előkészítjük a hozzávalókat. Először vetünk egy pillantást a megmosott, papírtörlővel szárazra törölt húsra, és megnézzük, melyik irányban szaladnak a rostjai. Amikor megtaláltuk a hosszan futó szálakat, késünket rézsútosan tartva ezekre merőlegesen felvágjuk a pulykamell-darabot 1½ centi vékony, kb. tenyérnyi nagyságú szeletekre. Miután ezzel biztosítottuk, hogy sülés közben ne ugorjanak össze a szeletek, mindkét oldalukon megsózzuk és megborsozzuk, aztán félretesszük őket. A póréhagymát szintén megmossuk, alaposan megtöröljük, és a zöldes szárrészt meg a szakálkás véget levágjuk, mert ezek nem kellenek. A fehér hagymahengert aztán ½ centi vékonyan felkarikázzuk, és kis időre félretoljuk, amíg a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük a füstölt sajtot. Végül kimérjük a fehér bort meg a tejszínt, és nekilátunk a munka érdemi részének. Kiválasztunk egy akkora sütőtálat, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a pulykaszeletek, és az alját vékonyan megkenjük olajjal. A sütőtálba beletesszük a hússzeleteket, rájuk szórjuk a hagymakarikákat, majd meglocsoljuk fehér borral és tejszínnel. Ezek után egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal, és vagányul beküldjük 20 percre a forró sütőbe. Mialatt a tűzhely csendesen eldolgozik helyettünk a szaftos vacsorával –éjjel a tunkolás kifejezetten megnyugtató-, kapcsolgatjuk a némára állított tévét, vagy belepillantunk a gyerek kinthagyott matekleckéjébe, hátha megértjük. 1 bőséges adag lesz belőle.



riki86 Creative Commons License 2004.04.02 0 0 241
Köszi! :o)
Előzmény: csipkezso (236)
kismanó Creative Commons License 2004.04.02 0 0 240
vagy mégis bocsi!!!
kismanó Creative Commons License 2004.04.02 0 0 239

Ezt még nem láttam itt:

CSOKIS KIFLIFELFÚJT BARACKLEKVÁRRAL


Hozzávalók:

30 deka szikkadt kifli (kb. 7 darab)
1 teáskanálnyi + 3 deka puha vaj
4 deci tej
3 deci tejszín
10 deka cukor
2 tojás
2 tojássárga
1 citrom
10 deka tejcsokoládé
3 evőkanálnyi baracklekvár
3 deka puha vaj + 1 teáskanálnyi a sütőtál kikenéséhez



Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat), és teáskanányi vajjal kikenek egy másfél literes, 30 x 20 centi méretű sütőtálat.

A megszikkadt kifliket ujjnyi vastagon felkarikázom, aztán a tejet meg a tejszínt beleöntöm egy vízzel kiöblített lábosba, és összemelegítem. Amíg melegszik, egy nagy tálban kézi habverővel elkeverem az egész tojásokat a tojássárgákkal meg a cukorral.

Utána a cukros tojáshoz folytonos keverés mellett apránként hozzáadom a meleg tejszínes tejet, reszelek bele egy kis citromhéjat, és a kiflikorongokat alaposan beleforgatom. Összeállításkor először belesimítom a kivajazott sütőtálba a nedves kiflikarikákat. A mennyei eledelben imitt-amott elrejtek darobokra tört csokifalatokat és félteáskanálnyi baracklekvár-gondolatokat, végül elmorzsolok rajta 3 dekányi puha vajat, és 45 percre betolom a meleg sütőbe. Ha félóra után úgy látom, hogy nagyon pirulna, akkor lazán, de nem tapadósan alufóliát borítok rá.

4-6 adag lesz belőle.



komórka Creative Commons License 2004.04.01 0 0 238
SÜLT PAPRIKA OLAJBOGYÓKRÉMMEL TÖLTVE
HOZZÁVALÓK:20 deka magozott, fekete olajbogyó, 1 evőkanál kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál + 4 evőkanál olivaolaj, 1 csupor friss bazsalikom, frissen őrölt fekete bors, 1 üveg 35 dekás sültpaprika konzerv, 2 teáskanál balzsamecet
A töltelékhez először beleszórom a lecsöpögtetett, kimagozott olajbogyókat a turmixgépembe, aztán ezekhez hozzáteszem a kapribogyókat meg az apróra vágott vágott fokhagyma-gerezdeket. Belelötykölök a gépbe 6 evőkanálnyi olivaolajat, majd pár levél híján hozzátépkedem az összes bazsalikomot. Az egészet pépesre turmixolom, és miután a sűrű, intenzív ízű olajbogyókrémet kikanalaztam a gépből, alaposan megborsozom. Aztán kihalászom az üvegből a sült paprikákat, folyóvíz alatt lemosom őket, és papírtörlőn leitatom róluk a vizet. A tekercseléshez minden egyes paprikát felvágok 4-4 vékony csíkra, a szélesebb végékre teszek egy-egy teáskanálnyi olajbogyókrémet, és mintha piskótaroládot készítenék, úgy rollnizom fel a falatokat. A fogpiszkálóval rögzített gurigákat egymás mellé ültetem egy nagy tálra, lötykölök rájuk 4 evőkanálnyi olivaolajat és kevés balzsamecetet, majd ízes díszítésként meghintem mindet az apróra vágott, félretett bazsalikommal. 4 adag lesz belőle.
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.31 0 0 237
itt volt am a 202-ben :-)
neztem a Noklapjakat, nagy resze most megy parhuzamosan a tv-vel

ja, es szia Riki, itt is talalkozunk? egy jo muffinert erdemes ide is ellatogatni :-)
de ez a csokifelfujt, ami elozo vasarnap volt nekem meginkabb izgatja a fantaziamat, mint holmi muffin
valaki mar probalta?
csak sutom nincs egyenlore hozza

Előzmény: riki86 (235)
csipkezso Creative Commons License 2004.03.31 0 0 236
MEGGYES-MÁKOS MUFFIN

Hozzávalók:

10 deka magozott meggybefőtt
15 deka puha vaj
15 deka cukor
1/2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 deka liszt
3 deka darált mák
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej

tetejére tejszínhab és lecsöpögtetett meggybefőtt

Elkészítés:

1. Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (ez gázsütőnél 6-es fokozat), és a muffintepsi horpadásaiba beleteszek egy-egy papírkapszlit.

2. A meggybefőttet lecsepegtetem, félreteszem, aztán a puha vajat robotgéppel elkeverem a cukorral meg a vaníliaaromával. Ehhez egyenként hozzádolgozom a tojásokat, majd miután a liszthez hozzászórtam a darált mákot, a sütőport és az őrölt fahéjat, fakanállal belekeverem a cukros-tojásos-vajas elegybe.

3. A tésztába belereszelem a citrom héját, utána fellazítom kevés tejjel, tempósan beleforgatom a lecsöpögtetett meggyszemeket, és a masszát kiadagolom a muffintepsi papírral bélelt lyukaiba.

4. A meggyes-mákos muffinok kb. 20 perc alatt megsülnek, aztán amikor kihűltek, feldíszitem mindegyiket tejszínhabbal és egy-egy szem meggyel.

Gondolom, gyorsan meg is sütöd?

Előzmény: riki86 (235)
riki86 Creative Commons License 2004.03.31 0 0 235
Szia Tücsi!

Annyira naprakész vagy, remélem tudsz nekem segíteni!
Az lenne a nagy kérdésem, hogy a Stahl féle meggyes-mákos muffint, amit a muffinos topikban nagyon dicsértek, azt merre találom. Ha nem okozna nehézséget, akkor bekopiznád ide nekem? :o)
Előre is köszi!!! :o)))

Előzmény: kreativtucsok (233)
Áfony Creative Commons License 2004.03.31 0 0 234
Szia Tücsök. Én például minden nap megnézem a recepteket mert a tv-ben nem látom. Nagyon jó hogy mindig beírod. Ne hagyd abba lécci.:)))
Előzmény: kreativtucsok (230)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.31 0 0 233
itt egy pestos, lehet hogy volt mar, nem tudom,
a konyvbol szedtem, nem a musorbol
ha valaki ker valamelyik noklapja receptet az majd szol?
most nekiallok rendbe szedni oket, s irok egy tartalomjegyzeket, s ahogy idom-kedvem engedi kerhettek egyet-egyet, begepelgetem, ha nem fordult meg elo a musorban

SPAGETTI FRISS PESTÓVAL

A pesto a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb ízű, olasz eredetű tésztáravalója. Én gyakran szoktam nyaranta készíteni és elbizakodottság nélkül állítom, hogy bárki, aki kipróbálja ezt a receptet, igazat ad majd nekem, hogy a friss pesto íze ugyanúgy mérföldekre van a nagyobb hiper-szuperekben kapható, üveges változatáétól, mint Itália a Kárpát-medencétől. A bazsalikomos pesto nem pesto fenyőmag nélkül. Itthon bioboltokban kapható ez a méretében jólfejlett szotyolára hasonlító, ám kívűl ropogós, belül pedig puha magocska Enyhén megpirítva isteni az illata meg az íze.

Hozzávalók:

4 deka friss bazsalikomlevél
1 dundi fokhagymagerezd
2 deka frissen reszelt parmezán
2 deka fenyőmag
1 deci jó olivaolaj
só és frissen őrölt fekete bors

20-25 deka spagetti
1 teáskanál só
maroknyi frissen reszelt parmezán

Ez a mártás könnyedén és pár perc alatt elkészíthető egy turmixgépben.
A bazsalikomleveleket megmosom, megszárítgatom papírtörlőn és beletépkedem a turmixgépbe. A meghámozott fokhagymát vékony szeletkere vágom és hozzászórom a bazsalikomhoz. Mehet utána a gépbe a frissen reszelt parmezán is meg a száraz serpenyőben aranybarnára pirítgatott fenyőmag. Végül megöntözöm az egészet az olivaolajjal és már nyomom is a turmixgép gombját, hogy 1 perc alatt simára keverje a mártást..
Kikanalazom a gépből a kész pestot egy mélyebb és szélesebb edénybe, aztán megsózom és tekerek hozzá bőven borsot.
A tésztafőző fazékban enyhén sós vizet forralok és ha már lobog, akkor beleszórom annyi időre a spagettit, ahány perc a dobozán van. Nem többre, nem kevesebbre: azért írják rá a pontos főzési percet, mert éppen ennyi idő kell a tésztának, hogy al dente, azaz harapnivaló legyen az állaga.
A megmelegített pestohoz keverem a lecsöpögtetett spagettit és ha úgy látom, teszek hozzá 1-2 kanálnyit a tészta főzővizéből, aztán tányérokra szedjük az olasz tésztacsodát és megszórjuk még frissen reszelt parmezánnal is.
2 adag lesz belőle.

Csilla Creative Commons License 2004.03.31 0 0 232
fonhalkrémes szendvics = tonhalkrémes szendvics
Bocsi.
Előzmény: Csilla (231)
Csilla Creative Commons License 2004.03.31 0 0 231
Sziasztok!
Csendes olvasóként én is innen másolom ki a recepteket, mert én nagyon kedvelem ahogz SJ főz. Persze nem mindent de úgy általában, és amit már kipróbáltam az fincsi is volt, például a fonhalkrémes szendvics állandó kaja, meg a turbó rakott krumpli is.
Hétköznap egyáltalán nem tudom megnézni és van hogy hétvégén is kimarad ezért én örülök, hogy van honnan levadászni. Köszönet érte.
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.31 0 0 230
nekem rendszeresen jar a nl, da a korabbi (2003 elso felev?) receptek nincsenek meg, de kb. szept-oktobertol mar gyujtottem oket,
most meg rendszereznem kell, aztan tudok onnan is
bemasolni...max. az ujsagolvasasom idorendje kicsit fel szokott borulni, vannak meg regebbi lapszamok amiket nem lattam
nem tudja veletlenul valaki, miota kozli a cikkeket a nl-ja?
en szivesen bemasolom, de ugy tunt mintha nem lenne erdeklodo a receptekre :-)
Előzmény: komórka (228)
szepyke Creative Commons License 2004.03.31 0 0 229
CSOKIS KIFLIFELFÚJT BARACKLEKVÁRRAL
Hozzávalók:
30 deka szikkadt kifli (kb. 7 darab)
1 teáskanálnyi + 3 deka puha vaj
4 deci tej
3 deci tejszín
10 deka cukor
2 tojás
2 tojássárga
1 citrom
10 deka tejcsokoládé
3 evőkanálnyi baracklekvár
3 deka puha vaj + 1 teáskanálnyi a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat), és teáskanányi vajjal kikenek egy másfél literes, 30 x 20 centi méretű sütőtálat.

A megszikkadt kifliket ujjnyi vastagon felkarikázom, aztán a tejet meg a tejszínt beleöntöm egy vízzel kiöblített lábosba, és összemelegítem. Amíg melegszik, egy nagy tálban kézi habverővel elkeverem az egész tojásokat a tojássárgákkal meg a cukorral.

Utána a cukros tojáshoz folytonos keverés mellett apránként hozzáadom a meleg tejszínes tejet, reszelek bele egy kis citromhéjat, és a kiflikorongokat alaposan beleforgatom. Összeállításkor először belesimítom a kivajazott sütőtálba a nedves kiflikarikákat. A mennyei eledelben imitt-amott elrejtek darobokra tört csokifalatokat és félteáskanálnyi baracklekvár-gondolatokat, végül elmorzsolok rajta 3 dekányi puha vajat, és 45 percre betolom a meleg sütőbe. Ha félóra után úgy látom, hogy nagyon pirulna, akkor lazán, de nem tapadósan alufóliát borítok rá.
4-6 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2004.03.31 0 0 228
Sziasztok!
Én pl. nagyon örülök, hogy valaki beirja a recepteket. Nők Lapjához nem jutok csak ritkán. A TV2-t nem tudom fogni, nem vagyok mindig internet közelben. Ezért nagyon jólesik, ha valaki beirja. ha nem esik nehezetekre, akkor továbbra is irjátok be. Ha nekem is van valami ujabb receptem, akkor én is megpróbálom beirni. Innen és a nlc-ből egész szép kis gyűjteményem jött össze. Ezt a baconos aszaltszilvát én ettem valahol és igen jó, csak ajánlani tudom!
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.30 0 0 227
:-) navegre
Előzmény: Gabus (226)
Gabus Creative Commons License 2004.03.30 0 0 226
Hát láttam a tv-ben.
De lásd kivel van dolgod! :-))
(kellett nekem beleszólni. Na de ebből nem csinálunk rendszert!) :-)
Íme:

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT ASZALT SZILVA SZALONNABUROKBAN

Hozzávalók:

20 deka magozott aszalt szilva
kb. 2 deci száraz vörösbor
15 deka natúr krémsajt
1 duci gerezd fokhagyma
1 teáskanál magos mustár
frissen őrölt bors
10 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna
1 baguette

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom 220 C-ra (gázsütőn 7-es fokozat), és mielőtt összebarkácsolnám a falatokat, megszámolom, pontosan hány szilvaszemem van. Aztán előveszek ugyennyi fogpiszkálót, és vízbe áztatom őket vízbe, hogy átnedvesedve ne tudjanak majd megégni a sütőben.

Utána az aszalt szilvákat beleteszem egy kis lábosba, és felnyitotok egy palack vörösbort. Annyit öntök belőle a szilvaszemekre, amennyi ellepi őket, majd a vörösboros szilvát felforralom. Ahogy rottyan egyet, lehúzom a tűzről, és félreteszem.

A töltelékhez egy kis tálkába belekanalazom a krémsajtot, aztán finomlyukú reszelőn át hozzápépesítem a megpucolt fokhagymát, és mustárral meg frissen őrölt borssal jól összekeverem az egészet. (Nem sózom meg, mert a füstölt szalonna kellően sóssá teszi majd a falatokat. A „kellően sós” jelentése pedig elég egyértelmű egy tipikus borkorcsolya esetén…)

Ha mindezekkel megvagyok, akkor a vékony szalonnaszeleteket olyan hosszú csíkokra vágom, hogy könnyedén körbe ölelhessék a gyümölcsöket, a megduzzadt szilvákat pedig leszűröm. Aztán kihalászom a vízből a fogpiszkálókat, papírtörlőn szétterítetem őket, és elkezdem a töltögetést.

Éles késsel kicsit belevágok a szilvákba ott, ahol eredetileg a magjuk volt, majd utána ujjammal kitágítom a lyukat, és beleszuszakolok ide egy kis sajtkrémet.

A sajtkrémmel tölött szilvákat körbeburkolom egy-egy szalonacsíkkal, és miután jólirányzott mozdulattal mindegyik csomagot rögzítetem egy fogpiszkálóval, egymás mellé ültetetem őket egy tepsin.

A forró sütőben kb. 10 perc alatt úgy sülnek meg, hogy a füstölt szalonna enyhén ropogósra pirul, de nem szárad ki, szilvaszemek közepén pedig a sajtkrém finoman meglágyul.

Amíg a falatok süldögélnek, vékony szeletekre karikázom a baguette-et.
Ha a szalonnaburkos szilvák megsültek, akkor kiveszem őket a sütőből, és még melegen ráültetem mindet egy-egy kenyértalpra. Így a füstölt szalonna isteni cseppjei nem vesznek kárba, hanem a baguette-szeletek szomjasan magukba kortyolják. Pont úgy, ahogy mi teszünk a felnyitott palacknyi, maradék vörösborral.

4 adag lesz belőle.

Előzmény: kreativtucsok (225)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.30 0 0 225
s akkor hol a mai recept? :-)
Előzmény: Gabus (224)
Gabus Creative Commons License 2004.03.30 0 0 224
Ha magadnak úgyis gyűjtöd, akkor egy plusz copy-paste remélhetőleg nem nagy megterhelés, szóval én örülök, ha ideteszed. :-)
Régebben nem csíptem SJ-ot, most se nagyon, de a múltkori csülkös levelestészta-pogácsája, na meg a mai sajtos, baconos aszaltszilvája, hát az nagyon nyami(nak tűnik, még nem próbáltam.)
Előzmény: kreativtucsok (223)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.30 0 0 223
Sziasztok!

szoljatok, ha mar nem kellenek a receptek
mert magamnak amugy is gyujtom :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!