Keresés

Részletes keresés

bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.18 0 0 13
Hi The Dark One
Sipos ur konyvet tudom kolcsonozni, ha emilsz nekem. Ebben az a jo, hogy a benne levo erolkodok melle reszletes elesztesi utasitas jar. Urban ur cuccai melle be kell szerezned azt a radioTecnikat vagy Hobby Elektronikat amiben a kapcsrajzokat publikalta, uganis ott van leirva az elesztes mikentje. Ha tole veszel kit-et olyan jo kozepes erolkodod lesz. Kelene szerezni valami konyvet a hangerolkodok merestechnikajarol, vagy el kellene olvasni a RadioTechnika '88-as szamait.
Mindenkeppen kelleni fog a szkopod. Kezelni nem ordongosseg.
Ha nincs hanggeneratorod akkor menj el az Oktogonra. Ott a Conrad(?) shopban vehetsz olyan ezustlemezt hogy a cd jatszodat hasznalhatod hanggeneratornak, ha eleg bator vagy. Ez kulonosen a THD, nemlin. torzitasok, 0-atmeneti torzitas minimalasara jo, meg mondjuk arra, hogy szimmetrizald a csatornakat.
Kulon macera a doboz kerdese. Conradeknal az is van, esetleg megveheted a potikat, csatlakozokat, kabeleket is ott.
Tapegyseg - ez huzos dolog. Toroid trafo: Szep, jo csak rohadt draga. Hypersil-bol a harmadabol megvagy.
Arnyekolas, foldhurok. Ez egy kicsit huzos ugy. Sipos ur konyve erre is ad tanacsokat.
pic Creative Commons License 1999.02.18 0 0 12
The Dark One
:)
Nem komplett, Neked kell összeszeszerelni, és csak egy csatorna. + még kell táp + mechanika.
Úgyhogy összesen benne lesz 15-ben. Bár mondjuk még így is olcsóbb a gyári erőlködőknél, és némelyiknél talán a hangja is jobb lehet. De ehhez nagyon oda kell figyelni. Nem is elsősorban a panel szerelésekor, hanem az összeállításkor. (földhurkok, brumm, miegymás..)
Várom emiled.

pic
Előzmény: The Dark One (11)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.18 0 0 11
3900 egy "komplett" QUAD erositoert?????

Nem kicsit keves ez? Valami nem stimmel itten.
Amugy segitsegedet elfogadom, majd kuldok email-t
Előzmény: pic (10)
pic Creative Commons License 1999.02.18 0 0 10
The Dark One
az Urbán Elektronikánál lehet kapni. Tel.: 322-8892. Dózsa GY út-Jobbágy u. sarka.

Csak azért javasoltam, mert ha valaki gyakorlatlan építő, és az erősítők elméletével sincs részletesen tisztában, akkor jobb, ha egy relatív könnyen utánépíthető darabot választ. Itt adnak NYÁK-ot, alkatrészeket zuzammen3.900 Ft-ért ohne AFA.
Javallanám még Sipos Gyula: Rádiókészülékek és hangerősítők építése c. könyvét beszerzni - könyvtárból, amelyből az erősítők összeállítására - huzalozás, tápellátás - kaphatsz útmutatást.
Szívesen segítek, ha tudok

pic
Előzmény: The Dark One (9)
The Dark One Creative Commons License 1999.02.17 0 0 9
A helyes URL

cybersake.www.cistron.nl/igbt/homemade.htm
errol kernem a velemenyeket
The Dark One Creative Commons License 1999.02.17 0 0 8
Koszonom szepen a valaszokat.

pic:
Nem vagyok gyakorlott, az a kit az erdekesnek tunik nekem. Nincs most itthon friss hobby elektronikam, letudnad irni a cimet nekem?

bnoplwk2
Nos a pontos helyzet az, hogy nagy HiFi imado vagyok, van itthon egy Marantz PM-68-as erositom, fanatikusan imadom a hangjat (TDL RTL2SE hangfalak), szoval ha lehet, akkor ehez kepest viszonyitsd az igenyeimet. Felreertes ne essek, nem High-End erositot szeretnek epiteni (nemtudom, hogy nalad az elfogadhato mit jelent).Magaert az epites kedveert akarom foleg csinalni az egeszet, de ha annyira szarra sikerulne, akkor bizony elkeserednek. Van itthon egy oszciloszkopom, elegge regi, meg fogalmam sincs hogyan kell hasznalni. A zaj mellesleg nem gaz, az erositorol megy most is a hang es kurva jo (mar relativ szempontbol).Dolby erolkodot nem akarok venni, a hk-k ugyis csak 4 csatornat tamogatnak egyenlore. Szivesen belevagnek a dologba, dehat segitseg nelkul nehez ezekszerint. Esetleg ha van idod....

Mindenesetre egyelore semmi kulonoset nem szeretnek, elegy egy bemenet, 2 csatorna, hangero, esetleg bass/treble maximum, csatornankent mondjuk kb. 50W. majd kesobb egy Subbassusos megoldast akarok beiktatni

jo-lenne-tudni
epiteni szeretnek, de a vegeredmeny sem artana ha jo lenne ha erted, hogy mirol beszelek:)

A hozzaertok mondjak el a velemenyuket lecci:
jo_lenne_tudni Creative Commons License 1999.02.17 0 0 7
Az utolso mondat helyesen:

Remelem nem erted felre!
jo_lenne_tudni Creative Commons License 1999.02.17 0 0 6
Csatlakozom az elottem szolokhoz, es en is a Quad 405t javallanam, otthon van is hozza valamilyen oreg, fenymasolt kapcsrajzom meg leirasom, de nem sok. Nem tudom szamodra mi az elvezet. Epiteni vagy hallgatozni?

Ha csak hallgatozni szeretnel, akkor egy hasznalt erositot veve olcsobban meg tudod uszni, es nagyobb a valoszinusege, hogy jobban is szol.
Ha viszont epitkezni szeretnel, akkor bnoplwk2val egyet ertek. Sok melo lesz, "speci" felszereles kell hozza, a nagypapa pillanatpakaja meg egy multimeter sajna nem eleg .... :-) Remelem ne merted felre!
nyelvtan Creative Commons License 1999.02.17 0 0 5
alíg=alig
Előzmény: The Dark One (-)
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.17 0 0 4
Szia The Dark One
Nem is tudom, hogy rábeszéljelek inkább, vagy lebeszéljek tóla.
-Kelleni fog neked szkóp, hang/szigmál generátor, torzításmérő, jó minőségű DVM
Sajna egy kapcsrajz + nyákrajz általában édeskevés.
Hogy sípos Gyula cikkére utaljak RT Évkönyv '98 egy erölködőnek a termikus viselkedését is tervezni kell. Jelenleg erre nemsok publikus módszer van, ami van az is a gyártók 7 pecsétes titka.
További igen kemény kérdés a földhurok/PC digitális zaja [Kapcsoló üzemű táp + a proci 5-6 Amperes impulzusüzemű áramlökései]. Ez ellen védekezni mondjuk olyan hangkártyával lehet csak aminek van optikai SPDIF kimenete ezzel leválaszthatod a PC-t. Ekkor viszont kell tenned a készülékbe "DIGI" preamp-ot D/A konvertert [extra 50 eFt] és újabb kritikus probléma megint a D/A konverternél jelentkező digitális zaj problémája.

Alkatrészkérdés: Szerintem egy-két ökölszabályt betartva, jelútba elkót nem teszünk, lehetőleg 1% tűrésű fémréteg ellenállásokat használunk a passzív elemek jók lesznek. A Bibi a tranyók körül lesz. Végfok tranyók párbaválogatása és az hogy ugyanazon gyártó ugyanazon szériába tartozó termékei is rohadtnagy szórást tartalmaznak a műszaki paraméterek tekintetében. Itt most ell kell dönteni, hogy egy nagyon átlagos erölködőt akarsz, vagy pedig egy igényeset. Ekkor viszont válogatni kell, nagyon nagyon sok tranyó közül.
Igen kemény kérdés a trafó+zavarszűrés+stabilizátorok ügye is.

A Javallot quad 405 klónról annyit hogy szerintem bonyolult kapcsolás. Élesztése sok szakértelmet igényel és borzasztóan háklis a kimenőtranyók minőségére. A tapasztalatom azt mutatja hogy 8-ból jó ha három szokott tisztességesn sikerülni.

Hüje tanácsom: Vegyél eggy Dolby Prologic erölködőt pl Onkyo. OK hogy kb az ár harmadáért rakod ossze a saját 4 vagy 5 csatisodat, de: Majdnem biztos vagyok benne, hogy az Onkyo szebben fog szólni. Az már csak hab a tortán hogy lesz egy kafa házimozi hangrendszered is.
pancho Creative Commons License 1999.02.17 0 0 3
elektronika, rövid o
pic Creative Commons License 1999.02.17 0 0 2
fuh
aránydetektort, sztereo-demodulátort, etc.
Mivel sok "javítóembernek" nem volt megfelelő műszerparkja a komoly javítások utáni behangoláshoz, nekik próbáltak segíteni. Nyilván ez elsősorban a tuner beállítására szolgált.

pic
Előzmény: fuh (0)
pic Creative Commons License 1999.02.17 0 0 1
The Drark One,
jó lenne tudni mekkora teljesítményt is szeretnél kivenni a gépből.
Egyébként - bár lehet egyszerűnek tűnik - igazán jó végfokot nehéz otthon gyártani.
Milyen hangfalaid vannak?
Ha csak számítógéphez akarod használni akkor javallom Neked a Quad405-öt, ami régi konstrukció, de jól szól.
Ha nem vagy gyakorlott, akkor inkább kitbe vedd meg.
Kompletten kapható a Hobby Elektronikában is reklámozott cégnél.

üdv

pic
Előzmény: The Dark One (-)
fuh Creative Commons License 1999.02.17 0 0 0
sőbe !
Én azt kérdezem a whitefülűektől, hogy mi a fészkes fenének sugározták a beállítójeleket a hármas műsoron évekig, mit kell egy HiFi készüléken beállítani ? Ne vessetek meg tudatlanságomért, csak egy sz*r, konzumer Fisher tornyom van.
The Dark One Creative Commons License 1999.02.17 0 0 topiknyitó
Üdvözletem.

Nagyon remélem, hogy a Törzsasztal berkeiben található elég profi és hobbybarkács, és tudna itten mindenféle segítséget nyújtani érdeklődőknek. Az én kérdésem a következő lenne.

A PC-khez mostanság kezdenek kijönni a jobbnál-jobb hangkártyák, amik már 2-nél több kimenettel bírnak. Emiatt eldöntöttem, hogy szeretnék építeni egy erősítőt. Tudom, hogy ennek főleg a régi időkben volt hagyománya, amikor még alíg lehetett beszerezni normális erősítőket, de IMHO ma is sokan csinálják. Amerikában tucatnyi kit létezik, itthon nem nagyon hallottam róla, esetleg egy-két egyszerűbb darab a Hobby Elektrónikában. Amihez a tisztelt társaság segítségét kérném, az az, hogy honnan találok jó kapcsolási rajzot/nyákképet stb. A neten néztem, de amatőr létemre (azért már raktam össze egy pár áramkört kapcsolási rajz alapján, de ilyen nagy kaliberü dolgot még nem) volt elég homályos rész. Továbbá az a kérdésem, hogy hol találok idehaza minőségi alkatrészeket, merthogy ugye az is számít, hol találom a szűkséges Toroid tekercseket, stb. Akár személyes találkozóban is benne lennék, ha lenne valaki, aki esetleg elmagyarázna egy ilyen komplett műveletet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!