Keresés

Részletes keresés

krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 222
Tuti, hogy stah recept volt. Meg regebben volt a musoraban a recept + megjelent a nok lapjaban is.
Egyebkent kosz.
Előzmény: Gabus (221)
Gabus Creative Commons License 2004.03.30 0 0 221
Biztos, hogy Stahl-féle receptet keresel?
Mert Jamie Oliver csinált egyszer fenyőmagos, baconos, kelkáposztás tésztát.
Jamie topikban megtalálod.
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9088589&w=80
12. hsz.
Előzmény: krisztina0726 (210)
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.30 0 0 220
Nem.
Előzmény: Törölt nick (217)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.29 0 0 219
a mai:

PETREZSELYMES SÜLTCÉKLA-SALÁTA

Hozzávalók:

20-24 darab gyerekökölnyi méretű cékla (kb. összesen 1.5 kiló)
2 deci majonéz
3 deci tejszín
4 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors
3-4 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán megmosom és szárazra törlöm a céklákat. Mindegyiket bebugyálom egy-egy darab alufóliába, majd egymás mellé teszem egy tepsibe, és betolom a forró sütőbe. Nagyjából 1 óra kell nekik, hogy teljesen puhára süljenek, de türelmetlen természetem miatt már 45 perc után is megpróbálkozom egy-egy ellenörző késszúrással.

A megsült céklákat aztán hagyom kihűlni, majd gumikesztyűs kézzel mindegyiket kibontom az alufólia-csomagolásból, és meghámozom. Ez egyáltalán nem nagy mutatvány, mert sütés után kifejezetten könnyen megválnak a nyersen egyébként nehezen lefejthető céklahéjak.

A meghámozott céklákat ezek után centis kockákra vágom, beleszórom egy nagy salátástálba, és még gumikesztyűs kézzel megpucolom, majd finomra zúzom a fokhagyma-gerezdeket. A továbbiakban már csupasz kézzel folytatom az ügyködést, de ez csak annyi, hogy 2 csokor petrezselymet apróra vágok, aztán a majonézzel, a tejszínnel és a zúzott fokhagymával együtt hozzákeverem a céklakockákhoz. A salátát végül megsózom, megborsozom, és berakom a hűtőbe 1-2 napra.

Tálalaskor jöhet a többi petrezselyem is, mert ha felaprítva megszórom vele a salátát, az nemcsak szépen mutat rajta, hanem jól is passzol a kellemesen üdítő ízéhez.

8-10 előételnyi adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.29 0 0 218
a vasarnapi musorban elso a BloodyMarys csirke, aztan:

BARACKOS CSIRKECOMB

Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
0,5 liter tejszín
1 nagy doboz barackkonzerv
2 db csirkecomb

Hozzávaló még:
Kevés olaj

Szárított kakukkfű
1 evőkanálnyi liszt

Elkészítés:

Egy közepes serpenyőben olajat forrósítunk és előkészítjük a csirkecombokat. Ehhez kettévágjuk őket keresztben, pontosan a csontok mentén.

A kettévágott csirkecombokat besózzuk, meghintjük egy kis szárított kakukkfűvel és belefektetjük a fűszerezett húsdarabokat a serpenyőbe.

Súly alatt sütjük, ami azt jelenti, hogy valami nehezékkel hozzányomjuk a sütő aljához a csirkedarabokat, a gyorsabb és ropogósabb sülés érdekében. Mi a súlyt úgy oldottuk meg, hogy egy nagy fazékba vizet töltöttünk. (Vigyázat, a vízzel teli fazék imbolyoghat.)

Ezzel a módszerrel a csirkék egyik oldala kb. 3-4 perc alatt, finom ropogóssá válik. Miután a húsok egyik fele már lepirult, levesszük a súlyt és megfordítjuk őket. Ha a művelettel készen vagyunk, visszatesszük a súlyunkat, hogy a combdarabok másik oldala is jó ropogósra sülhessen. Amíg a hússzeletek pirulnak, leszűrjük a barackkonzervet.

Ha eltelt a második sütési idő, a súly levétele után a serpenyőbe tesszük a leszűrt barack-feleket is. Ezáltal néhány perc alatt egy vékony karamellréteg képződik a húsokon, ami még ízletesebbé varázsolja ételünket.

Addig sütjük a gyümölcsöket, amíg át nem melegednek. Ha kész, kiszedjük a combokat és a barackokat egy tányérra.

A serpenyőben maradt karamelles zsiradékba 1 evőkanálnyi lisztet szórunk, ráöntjük a barack levét, és kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük az így keletkező szószt. Ha már szép sima, hozzáöntünk egy kis tejszínt, és ezzel besűrítjük a mártásunkat. Forrásig kevergetjük, majd levesszük a tűzről és már csak a tálalás van hátra.

2 adag lesz belőle

EPRES JOGHURT-REGGELI MOGYORÓVAL

Hozzávalók:

5 deci Földieper lé
2 evőkanál méz
2 evőkanál joghurt
1 citrom reszelt héja és leve
½ kikapargatott vaníliarúd
1 kis marék durvára őrölt mogyoró

Elkészítés:

Először is beleöntöm a gyümölcslevet a turmixba, és hozzákanalazom a mézet és a joghurtot.

Ezek után belereszelem a citrom sárga héját, majd vágódeszkán félbevágom a citromot, és a kifacsart levét is a turmixba öntöm.

Utolsó hozzávaló a vaníliarúd, melyet félbevágom és kikapargatom a belsejét. Ha ezzel megvagyok az aromás pöttyöket is beleteszem a turmixba.

Megnyomom a turmix gombját és 1 percnyi turmixolás után kész is a vitamindús reggeli.

A poharakba töltés után díszítésként apróra tört mogyorót szórok a tetejére.

CSOKIFELFÚJT

Hozzávalók:

10 deka étcsokoládé
2 tojás
2 tojásfehérje
10 deka cukor
1 teáskanál vanília-aroma

a formák kikenéséhez puha vaj és liszt

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 180 C-ra (gázsütőn x-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek 6 darab 1½ decis kerámiatálkát.

A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve megolvasztom, aztán félreteszem. Miközben kihűl, feltöröm az egész tojásokat: a tojásfehérjéket és a tojássárgájákat külön-külön engedem bele egy-egy tálba. A 2 tojásfehérjéhez ezután hozzáadok még kettőt, és robotgéppel lágy habot verek belőle. A félkész habhoz apránként hozzászórom a cukor 2/3-át, és addig verem tovább, míg fényes és kemény lesz.

Visszatérek a kihűlt, olvadt csokihoz. Kézi habverővel hozzákeverem a tojássárgájákat és a vanília-aromát, majd alaposan eldolgozom őket. A vaníliás-tojássárgás csokit utána fakanállal óvatosan összeforgatom a kemény habbal, és a felfújt-masszát szétosztom az előkészített kerámiatálkákban.

A csokifelfújtat 18-20 perc alatt megsütöm a meleg sütőben.

6 adag lesz belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2004.03.26 0 0 217
Krisztina!
Nem a pestos receptet keresed?
Előzmény: krisztina0726 (213)
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.26 0 0 216
Hello Komorka,

Atneztem a topikot, de sajnos nem talaltam a receptet.
Udv.
Krisztina

Előzmény: komórka (214)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.26 0 0 215
a mai menu:

CSÜLKÖS LEPÉNYKÉK

Hozzávalók:

1/2 csomag felengedett leveles tészta
1 tojásfehérje
30 deka finomra darált főtt, füstölt csülök
1 kis pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
10 deka füstölt sajt
1 csokor petrezselyem

olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához

Elkészítés:

Először bekapcsolom a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, előkészítem a lepényeket.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd lisztbe mártott, kb. 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrok belőle x darab körlapot. Ezeket sütőpapíros tepsin egymás mellé teszem és lekenem tojásfehérjével. Ha a sütő már meleg, mehetnek is be 10 percre. Amíg a lepénykék elősütése megtörténik, összeállítom a tölteléket. Ez csak annyi, hogy összekeverem a megdarált csülökhúst, a tejfölt, meg a pépes fokhagymát, aztán alaposan megborsozom.
Végül a halványsárga lepénykéket kiveszem a sütőből, megpakolom a csülkös töltelékkel, és rájuk reszelek annyi füstölt sajtot, amennyi kellemesen beborítja őket. a félkész lepénykéket ezek után visszapakolom a forró sütőbe, és kábé 10 percig ott tartom, hogy a sajt-tető rájuk olvadhasson.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórom meg, és ehetünk is.

krisztina: ha megirnad mi a fo alapanyag az etelben, vagy valami konkretabban mit is keresel, mert fenyomaggal nem tudom megkeresni

Előzmény: krisztina0726 (213)
komórka Creative Commons License 2004.03.26 0 0 214
Krisztina!
Azt hiszem, ezen a topicon van ilyen recept. Sajnos most rossz az internetem, jelenleg kölcsöngépen vagyok.
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.25 0 0 213
Szia Komorka,

Koszonom, de sajnos nem ez a recept amit keresek.

A mai receptet en is lattam es nagyon jol nezett ki foleg, hogy fenyomagos.

Nem tudom mi van velem de most fenyomag mania jott ram.

Udv.
Krisztina

Előzmény: komórka (212)
komórka Creative Commons License 2004.03.25 0 0 212
Erre gondoltál:

GOMBÁS-SZALONNÁS SPAGETTI
HOZZÁVALÓK: 25 dkg spagetti, 10 deka füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 csokor újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25 deka gomba, só és frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 2 deci tejszín, 1 tojássárga
Egy nagy fazékban felteszem forrni a tészta enyhén sós főzővizét, aztán előkészítem a mártást. A szalonnát vékony csíkokra vágom, és egy mélyebb serpenyőben némi olaj kíséretében gyengéd lángon enyhén megpirítom. Azért nem sütöm túl szárazra, hanem csak kissé pörcösre, mert ehhez a mártáshoz akkor jó, ha viszonylag húsos marad. Amíg a szalonnacsíkok sercegve izzadnak, felkarikázom az újhagymák fehér szárait, pépesre zúzom a fokhagymát, a gombákat pedig körömkefével megcsutakolom, aztán szárazra törlöm és ½ centi vékony szeletekre vágom. A lobogva forró vízbe beleteszem a spagettit, és beállítom a főzővekkeren a tészta dobozára írt főzési időt. Ezután visszatérek a mártáskészítéshez. A megpirult szalonnapörcöket kiszedem a serpenyőből, félreteszem, és helycserés támadással belesöpröm a szalonna ízű olajba az újhagymát. Kevergetve puhára párolom, majd hozzá adom a fokhagymát, és várok ½ percet, hogy megérezzem semmivel össze nem téveszthető, sokat ígérő illatát. Ha már orromat megbirizgálta a fokhagyma finom aromája, belekeverem a serpenyőbe a gombaszeleteket, aztán teszek hozzájuk kevés sót (vigyázat, a szalonna is sós!), és sok borsot. A hagymás gombát jó 10 perc alatt lefedve puhára párolom. Amíg a gombaszeletek megpuhulnak, kézi habverővel összekeverem a tejszínt a tojássárgával, aztán a petrezselymet apróra vágom, majd a kifőtt tésztát leszűrőm, és félreteszem. Ha a gombák megpárolódtak, hozzájuk öntöm a tojássárgás tejszínt, és 1-2 perc alatt kevergetve besűrítem a mártást. Utána belezúdítom a lecsepegtetett spagetti-szálakat, hozzákeverem a félretett szalonnapörcöket, és miután ismét megborsoztam, megszórom a gombás spagettit az apróra vágott petrezselyemmel. 2 bőséges adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2004.03.25 0 0 211
A mai stahlkonyhaja.hu-n levő recept szerintem a spenotós penne akar lenni (a kiirásban spenotós sült penne szerepel) a hozzávalók nem ugyanazaok, viszont a recept leirás majdnem megegyezik. Leirom az korábbi spenotós penne receptjét. Szerintem a maiból kihagyták a krémsajtot, kecskesajtot, sonkát és fenyőmagot.
Kriszti a baconosat megnézem és beirom ami van.
SPENOTOS PENNE
HOZZAVALOK: 45 dkg mirelit spenót, 25 dkg ricotta (turóféleség), 25 dkg natur krémsajt, 1/2 dl tejszin, 30 dkg kecskesajt, 15 dkg füstölt, főtt sonka, 40 dkg penne, 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, 2 ek apróra vágott bazsalikom, pici szerecsendió, 1 marék fenyőmag (fenyőmandula) piritva
Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 220 fokra (gázsütő 7-es fokozat), majd a tésztaföző edénybe vizet engedek, picit megsózom és felteszem forrni. Közben összeállitom a spenótkrémet. Lenyisszantom a 45 deka mirelit spenót zacsijának a tetejét- ha reggel átköltöztetem a mélyhütőből a hütőbe, akkor estére felolvad – és a mosogató fölött belekanalazom a tavasziasan zöld pépet egy szürőbe. Alaposan lecsöpögtetem, és mehet is a turmixgépbe. Teszek a spenóthoz 25 deka ricottát. Ezt aż eredetileg olasz, de már Magyarországon is gyártott túróféleséget nagyon szeretem a tésztákhoz: állaga simogatóan krémes, ize visszafogottan lágy és hűtőben jóval tovább eltartható, mint a mi tehéntúrónk. A spenótkrémhez jön még 25 deka natúr krémsajt, fél deci tejszin, 4 gerezdnyi apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, néhány reszelésnyi szerecsendió és 2 evőkanálnyi apróra vágott illatos bazsalikom. Aztán mielőtt megsóznám a pépesre turmixolt, harsányzöld krémet, még hozzákeverek 15 deka apróra vágott, füstült, főtt sonkát is. Ilyenkor már lobogva forr a tészta fözővize, és amint beleöntöm a 40 dekányi pennét, be is állitom aż órát, hogy a dobozon megjelölt időnél ne főjenek tovább a tésztacsövek. Egy száraz serpenyőben aranyszinűre piritok egy nagy maréknyi fenyőmagot, és megreszelek 30 deka kecskesajtot is. A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát beleöntöm egy kivajazott, 1,5 liter űrtartalmú kerámia sütőtálba, aztán összekeverem a sonkakockás spenótkrémmel, a megpiritott fenyőmaggal meg a kecskesajt felével. Szépen eltapicskolom aż egészet, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és miután a tetejét meghintettem a maradék sajtreszelékkel, betolom a sütőbe. 15 perc múlva, amikor a sajtkéreg már rotyog a spenotós penne tetején, mind a négyen megállapitjuk, hogy incsiklandozóan tavaszváró illat tölti be a konyhát.
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.24 0 0 210
Sziasztok,

Sehol nem talalom a fenyomagos, tesztas, salatas, baconos etel receptjet.

Segitenetek??

Koszi
Krisztina

szepyke Creative Commons License 2004.03.24 0 0 209
főleg a websiteról vannak, meg egy-egy "gyüjtés"...

BLOODY MARY-S CSIRKECOMBOK
Hozzávalók:
8 darab csirke-felsőcomb (kb. 1o dekás darabok)
só és frissen őrölt bors
1 csokor újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2 nagyobb szál halványító zeller
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
½ deci vodka
2 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanálnyi Worchestershire-szósz
késhegynyi csilipehely
½ citrom
2 evőkanálnyi apróra vágott zellerzöld
Elkészítés:
Először előkészítek mindent, hogy utána jó iramban tudjak haladni. Ezért a pici felsőcombokat megsózom és megborsozom, az újhagymák fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet pépesre zúzom, a ropogós zellerszárakat pedig vékony szeletekre nyiszatolom.
Utána egy lábosban összeolvasztom a vajat az olívaolajjal, majd erősebbre tekerem a lángot, és átpirítom benne a csirkedarabokat. A kívül pirosas, de belül még sületlen minicombokat kiszedem, és félreteszem.
Ezután belenézek a lábosba, hogy maradt-e az edény alján néhány enyhén odakapott bőrcafat: az a jó, ha igen. Mert amikor rájuk öntöm a vodkát, és a sistergő alkoholban ½ percig fakanállal elkevergetem a húspörköket, akkor azok jó ízükkel együtt finoman feloldódnak.
Ha ezzel megvagyok, lehúzom az edényt a tűzről. Beleszórom a felkarikázott újhagymát, hozzákeverem a pépesre zúzott fokhagymát, levükkel együtt belezuttyintom a hámozott paradicsomokat, és beleteszem a vékony szeletkékre vágott halványító zellert is. Utána megcsepegtetem az egészet intenzív ízű Worchesteshirer-szósszal és hozzászórom a csilit, aztán megsózom, megborsozom, és belepakolom a paradicsommártásba a csirkecombokat.
A Bloody Mary-s csirkét erős lángon felforralom, majd közepesre tekerem a tűz erejét, és lefedve 25 perc alatt puhára főzöm. Ez alatt bőven van időm megreszelni a citrom héját, és apróra vágni zellerzöldet, hogy még azon melegében meghintsem velük a könnyű, nyárias ízű ebédet.
4 adag lesz belőle.

Előzmény: kreativtucsok (208)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.23 0 0 208
hat ezert kerdeztem en is, mert feltunt a hasonlosag,
csak akkor nem mentem volna el a honlapra meglesni, hogy melyik a mai recept
no mindegy, nem kerult semmibe
holnap mar nem lesz Noklapja :-) (ma volt a holnapiban levo)
Előzmény: moes (207)
moes Creative Commons License 2004.03.23 0 0 207
azt nem tudom, de nagy lelkesen fellapoztam a holnapi :-) nők lapját, és ugyanez a recept figyel benne :(

tulajdonképpen persze érthető hogy egy bázisból dolgozik, de odafigyelhetnének rá, hogy ne egyszerre jelenjen meg ugyanaz a recept tobb helyen is...

Előzmény: kreativtucsok (206)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.23 0 0 206
szia Szepyke!

a musorbol valo? a mogyorospuding?
nem lenne jobb, ha jelolnenk ?
mert ugy latom, hogy a musor receptjei csak 1etlen napig vannak kint, ezert viszonylag gyorsaknak kell legyunk :-)
a vasarnapiban meg ugy tunik hogy egyet-egyet megismetelnek a hetkoznapiak kozul, ezert az ismetlodes
elnezest kerek, de gondoltam, jobb ha egyutt maradnak,
inkabb 2x mint egyszer sem legyen meg

Előzmény: szepyke (204)
moes Creative Commons License 2004.03.23 0 0 205
atomtámadás a gyomrom ellen!
Előzmény: szepyke (204)
szepyke Creative Commons License 2004.03.23 0 0 204
MOGYORÓPUDING

Hozzávalók:
20 deka mogyoróbél, 2. 5 deci tej , 2. 5 deci tejszín + kb. 2 deci tejszín, 6 tojássárgája, 10 deka cukor, 1 teáskanál vaníliaaroma, a tetejére édes tejszínhab
A mogyoróbelet megőrlöm, és beleszórom egy száraz, kisebb fazékba. Mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve illatosra pirítom, majd kiveszek belőle 2 evőkanálnyit, és félreteszem díszítésnek.
Az edényben várakozó morzsára ráöntöm a tejet és 2½ decinyi tejszínt. A keveréket erős lángon felmelegítem, de mielőtt elérné a forrpontot, lekapom a tűzről, és megvárom, hogy kihűljön. Ezek után beteszem a hűtőbe, és 1 napon át tartom, mert így a pirított mogyoró íze alaposan beleoldódik.
Másnap a tejszín-tej duót leszűröm –a kiáztatott mogyorómorzsától elbúcsúzok-, és lemérem, hány deci lett. Kipótolom annyi tejszínnel, hogy összesen 5 deci legyen belőle, aztán elkészítem a pudingot.
Előveszek egy akkora fazekat, amelyre kényelmesen ráillik az a fémből készült keverőtál, amelyben összedolgozom majd a hozzávalókat, és az edényben annyi vizet forralok, hogy a tál alja ne érhessen bele.
Miközben melegszik a víz, egy kisebb fazékban meglangyosítom a leszűrt, mogyoróízű tej-tejszínt, egy keverőtálban pedig kézi robotgéppel összehabosítom a tojássárgájákat a cukorral és a vaníliaromával. Ezt követően robotgépről kézi habverőre váltok, aztán a rugós fejű eszközt folyamatosan táncoltatom a tálban, amíg a tojásos-cukros-nutellás-vaníliás keverékhez apránként hozzácsurgatom a langyos mogyoróillatú tejes tejszínt. Amikor ezzel megvagyok, békén hagyom egy pillanatra, és ránézek a forró vizes fazékra.
Ha már erősen gőzölög benne a víz, takarékra csavarom a lángot, és megvárom, amíg a gőzölgés kicsit lecsendesedik. Miután ez megtörtént, ráteszem a fazékra a keverőtálat, aztán kézi habverővel kb. 10 percen át kitartó kevergetéssel mártás állagúra sűrítem be a pudingot. Nem kell jobban, mert ahogy hűl, még tovább sűrűsődik majd. Ezzel el is értem a célegyenest: a mogyoró-pudingot kis tálkákban szétosztom, aztán amikor teljesen kihűlt, mehet a hűtőbe. Tálaláskor a pudingokra édes tejszínhabot púpozok, és meghintem a félretett mogyorómorzsával.
6 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.22 0 0 203
a mai recept

DIÓS RIZS SÜTVE

Hozzávalók:

10 deka dióbél
2 evőkanál olivaolaj
2-3 szál újhagyma
20 deka rizs
kb. 3 ½ deci víz
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

Először sütőpapíron körberajzolom a 30 centi átmérőjű, 6-7 centi mély serpenyőm felső peremét, aztán a körlapot kivágom, és félreteszem. Amikor ezzel megvagyok, kimérem a szárított gomba félretett áztatólevét, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 5 deci legyen. Ezután mozsárban durvára töröm a már megpirított diót, majd bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat).
A serpenyőben megmelegítem az olivaolajat, és 2-3 perc alatt puhára párolom benne a korábban apróra vágott újhagymát. Hozzáadom a megmosott, átválogatott rizsszemeket, aztán pár percen át kevergetve együtt főzöm őket. Amikor a rizsszemek már fényesek, hozzájuk forgatom a diódarabokat, és beleöntöm a serpenyőbe a kimért, erdei gomba illatú vízet. A diós-gombás rizst megsózom, megborsozom, és erős lángon felforralom.
Ahogy elkezd rotyogni, leveszem a tűzről, aztán gyorsan ráhelyezem a sütőpapírból kivágott körlapot. A serpenyő nyelét bebugyolálom több rétenyi alufóliába, hogy veszély nélkül betehessem a forró sütőbe, és ott kb. 10 perc alatt puhára párolom.

4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.21 0 0 202
a vasarnap:

DEBRECENI FEHÉRBORRAL ÉS ALMÁVAL SÜTVE

Hozzávalók:

4 pár debreceni
2-3 evőkanál olaj
10 deka ecetes gyöngyhagyma
1 nagyobb alma
2 fokhagymagerezd
1,5 deci száraz fehérbor
1 deci viz
3 babérlevél
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

1. A debreceniket ötcentis darabokra vágom, aztán az olajat felforrósítom egy nagy és mély serpenyőben. A húsdarabkákat 1-2 perc alatt átsütöm benne, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem.
2. Ha a serpenyő túl száraz lenne, beleöntök még kevés olajat, és a lecsepegtetett gyöngyhagymákat közepes erejű tűzön 3 perc alatt átpárolom benne. (A minihagymákat nem kell teljesen megpuhítani, elég, ha csak elveszítik a nyersességüket, a felületük pedig szép pirossá válik.) Amikor a hagymákkal készen vagyok, lehúzom a serpenyőt a tűzről.
3. Utána meghámozom az almát, aztán negyedekbe vágom, majd a vastag gerezdekből kiszedem a magházas részeket, és az almacikkeket keresztben megfelezem. Miután legyártottam a tömzsi gyümölcsfalatokat, vékony szeletekre vágom a fokhagyma-gerezdeket.
4. Az edénybe visszateszem az átsütött debreceni-darabokat, a félig párolt gyöngyhagymákat, az almakatonákat és a fokhagyma-szeleteket, aztán rájuk öntök annyi bort, amennyi félig ellepi őket. Néhány babérlevél társaságában közepes tűzön 12 perc alatt összefőzöm a mennyei egyveleget, és miközben az étel csendesen elrotyog a serpenyőben, apróra vágom a petrezselymet.
5. A zöld vagdalékkal tálalás előtt meghintem a tunkolnivaló vacsorát, és utána mindenki átadhatja magát az egyszerű ízek pazar csodájának.

4 adag lesz belőle.

CSIRKEMELL FOKHAGYMÁS JUGHURTMÁRTÁSSAL ÉS SÜLT PARADICSOMMAL

Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
2 kemény paradicsom
kb 30 dkg csirkemell filé
fél liter natúr joghurt

hozzávalók még:
kevés olaj
fél fej vöröshagyma
1 gerezd foghagyma
2 evőkanálnyi mustár

Elkészítés:

Egy közepes méretű serpenyőben olajat hevítünk.
Amíg az olaj melegszik, a csirkemelldarabokat megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsomokat 1 centis karikákra vágjuk.
Ha már elég forró az olaj, serpenyőbe helyezzük a hússzeleteket. Hogy még finomabbá tegyük ételünket, akinek van otthon friss rozmaringja rakhat a hús közé egy két szálat. Ha nincs akkor nyugodtan használhatunk hozzá száritott rozmaringot is.
2-3 perces sütés után megfordítjuk a hússzeleteket és melléjük helyezzük a paradicsomkarikákat. Amig a hús és a paradicsom sül, elkészítjük a mártást. Ehez apróra vágunk 1 fél fej vöröshagymát, és lereszelünk 1 gerezd fokhagymát.
Ha ezzel is megvagyunk, egy nagyobb keverőtálba öntjük a joghurtot, hozzászórjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, végül megkoronázzuk 2 evőkanálnyi mustárral. Az egészet jóóóól összekeverjük, és már el is készült az ízletes pikáns, mártásunk is.
Nincs más hátra, mint a tálalás.
Tányérra helyezzük a húst, mellé tesszük a sült paradicsomokat és az egészet leöntjük a mártással.

2 bőséges adag lesz belőle.

ANANÁSZOS TRÓPUSI REGGELI

Hozzávalók:

5 deci Ananászlé
2 deci tej
2 evőkanál kókusztejpor
2 evőkanál méz
1 zöldcitrom reszelt héja
1 kis maréknyi apróra vágott aszalt ananász

Elkészítés:

Ki ne szeretne reggel egyszer csak a trópusokon felébredni? De szerintem otthon is lehet utazni – legalábbis ami az ízeket illeti. Nem kell hozzá más, mint egy pohár ananászlé, egy evőkanál kókusztejpor, egy zöldcitrom, és pillanatok alatt elkészül az egzotikus reggeli. Az ananászhoz tökéletesen illik a kókusz íze – ez utóbbi finomság értékes, jól hasznosuló fehérjékben, zsírokban és kalciumban gazdag . Kókusz pedig nincs a fanyaran friss ízű zöldcitrom nélkül - héja és leve is jó ízeket és illatokat rejt, na meg rengeteg C-vitamint és rostot. És hogy egy kicsit testesebb legyen a reggelink, egy maréknyi aszalt ananász egészíti ki az üdítő ízkombinációt.

1. Beleöntöm a gyümölcslevet a turmixba, hozzákanalazom a mézet, a kókusztejport és a joghurtot, majd belereszelem a zöldcitrom héját.
2. Vágódeszkán félbevágom a zöldcitromot, kifacsarom a levét, és ezt is a turmixba öntöm.
3. Ezek után nincs más hátra, mint összeturmixolni ezt az üdítő reggeli italt.
4. A turmixot 2 üvegpohárba töltöm, és egy kis maroknyi, apróra vágott aszalt ananásszal díszítem a tetejüket.

MEGGYES-MÁKOS MUFFIN

Hozzávalók:

10 deka magozott meggybefőtt
15 deka puha vaj
15 deka cukor
1/2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 deka liszt
3 deka darált mák
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej

tetejére tejszínhab és lecsöpögtetett meggybefőtt

Elkészítés:

1. Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (ez gázsütőnél 6-es fokozat), és a muffintepsi horpadásaiba beleteszek egy-egy papírkapszlit.
2. A meggybefőttet lecsepegtetem, félreteszem, aztán a puha vajat robotgéppel elkeverem a cukorral meg a vaníliaaromával. Ehhez egyenként hozzádolgozom a tojásokat, majd miután a liszthez hozzászórtam a darált mákot, a sütőport és az őrölt fahéjat, fakanállal belekeverem a cukros-tojásos-vajas elegybe.
3. A tésztába belereszelem a citrom héját, utána fellazítom kevés tejjel, tempósan beleforgatom a lecsöpögtetett meggyszemeket, és a masszát kiadagolom a muffintepsi papírral bélelt lyukaiba.
4. A meggyes-mákos muffinok kb. 20 perc alatt megsülnek, aztán amikor kihűltek, feldíszitem mindegyiket tejszínhabbal és egy-egy szem meggyel.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.20 0 0 201
szombaton nincs musor,
vasarnap a legkozelebb
Előzmény: komórka (200)
komórka Creative Commons License 2004.03.19 0 0 200
Sziasztok!
Úgye a szombat vasárnapiakat is beirjátok? Én egy Nők lapjából kiirt receptet adok közre:

FOKHAGYMÁS ECETBEN PÁCOLT GOMBA
HOZZÁVALÓK: 50 deka apró fejű gomba, csipetnyi só, A pácléhez: 2 deci fehérborecet, 2 deci víz, 4 babérlevél, 10 szem fekete bors, 2 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, néhány evőkanálnyi olaj, tálaláskor frissen őrölt bors
A tönkökről először levágom a földes végüket - ezek nem kellenek -, aztán nedves törlőkendővel többször alaposan áttörlöm a gombákat. Ha úgy ítélem meg, hogy még mindig túl koszosak, csap alatt körömkefével is megcsutakolom őket, de csak óvatosan, mert a sok víz a gomba halála, ugyanis kiáztatja az ízét. Miután megtisztítottam a gombákat, felteszek forrni enyhén sós vizet egy nagy fazékban. A lobogva forró vízbe 2-3 percre beledobom a kalaposokat, majd a gyors előfőzés után kihalászom őket, és szűrőbe téve lecsöpögtetem. Ezek után elkészítem a páclevet. Egy kisebb lábosba beleöntöm a fehérborecetet és a vizet, hozzádobom a babérlevelet meg a szemes borsot, aztán teszek bele sót, és néhány perc alatt összeforralom az egészet. Ha mindezzel megvagyok, előveszek 2 darab kb. 4 decis csatos üveget. Belerakom a kihűlt gombákat, közéjük dugdosom a megpucolt, vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdeket, és rájuk öntőm a langyos páclevet. Tetejükre kanalazok kevés olajat úgy, hogy a páclében úszó gombák ne kandikáljanak ki, aztán lezárom az üvegeket. Amikor a páclé is teljesen kihűlt már, a pácolt gombát berakom egy-két hétre a hűtőbe, hogy az ízei minél jobban összeérjenek. Falatozáskor aztán lecsepegtetve kihalászom a gombafejeket az üvegből, elrendezem mindet egymás mellett néhány nagy tányéron, majd meghintem frissen őrölt borssal, és mindegyikbe beleszúrok egy-egy fogpiszkálót. 6 előételnyi adag lesz belőle
PETREZSELYMES SÜLTCÉKLA SALÁTA
HOZZÁVALÓK: 20-24 darab gyerekökölnyi méretű cékla (kb. összesen 1,5 kiló), 2 deci majonéz, 3 deci tejszín, 4 gerezd fokhagyma, só és frissen őrölt bors, 3-4 csokor petrezselyem
A sütőt bekapcsolom 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán megmosom, és szárazra törlőm a céklákat. Mindegyiket bebugyolálom egy-egy darab alufóliába, majd egymás mellé teszem egy tepsibe, és betolom a forró sütőbe. Nagyjából 1 óra keli nekik, hogy teljesen puhára süljenek, de türelmetlen természetem miatt már 45 perc után is megpróbálkozom egy-egy ellenőrző késszúrással. A megsült céklákat aztán hagyom kihűlni, majd gumikesztyűs kézzel mindegyiket kibontom az alufólia-csomagolásból, és meghámozom. Ez egyáltalán nem nagy mutatvány, mert sütés után kifejezetten könnyen megválnak a nyersen egyébként nehezen lefejthető céklahéjak. A céklákat ezek után centis kockákra vágom, beleszórom egy nagy salátástálba, és még gumikesztyűs kézzel megpucolom, majd finomra zúzom a fokhagymagerezdeket. A továbbiakban már csupasz kézzel folytatom az ügyködést, de ez csak annyi, hogy 2 csokor petrezselymet apróra vágok, aztán a majonézzel, a tejszínnel és a zúzott fokhagymával együtt hozzákeverem a céklakockákhoz. A salátát végül megsózom, megborsozom, és berakom a hűtőbe egy-két napra. Tálaláskor jöhet a többi petrezselyem is, mert ha felaprítva megszórom vele a salátát, az nemcsak szépen mutat rajta, hanem jól is passzol a kellemesen üdítő ízéhez. 8-10 elöételnyi adag lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.03.19 0 0 199
AZ ÉN SPAGETTI CARBONÁRÁM


Hozzávalók:

25 deka spagetti
10 deka füstölt szalonna
1 duci gerezd fokhagyma
10 deka friss parmezán
1 chilipaprika
1 tojás
2 tojássárgája
1 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
1/4 teáskanálnyi reszelt szerecsendió
2 evőkanálnyi puha vaj
2 evőkanálnyi száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:

1. Vizet engedek egy fazékba, teszek hozzá sót és felforralom.
2. Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártást. A szalonnát felcsíkozom, a megpucolt fokhagymagerezdet pépesre zúzom, a parmezánt megreszelem, a chilipaprikának pedig levágom a végét, kirázom belőle a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletelem. Aztán a tojást meg a tojássárgájákat kézi habverővel összekeverem a tejszínnel, utána megsózom, megborsozom, reszelek bele szerecsendiót, és hozzászórom a parmezánforgácsok felét.
3. A spagettit belezsuppolom a lobogva forró vízbe, és annyi ideig főzöm, amennyi a dobozára van írva.
4. Miközben a tészatszálak puhulnak, egy nagyobb serpenyőben gyengéd tűzön megolvasztom a vajat. Hozzászórom a szalonnacsíkokat –imádom a vajban piruló szalonna illatát!-, és keveregetve nem szárazra, hanem amolyan közép-pörcösre pirítom. A szalonnacsíkokhoz hozzásöpröm a pépesre zúzott fokhagymát, és ½ perc alatt kevergetve megpárolom. Ezek után erősítek a lángon, és a fokhagymás szalonnához hozzáöntöm a fehér bort. Megvárom, amíg az alkohol sisteregve elpárolog, aztán lehúzom a serpenyőt a tűzről.
5. A megfőtt spagettit leszűröm, lecsepegtetem, és beleborítom a szalonnás serpenyőbe. Visszateszem az edényt közepesen erős tűzre, ráöntöm a tojásos masszát, megszórom a chilipaprikával, és szinte csak gondolatnyi idő alatt kevergetve összemelegítem a tésztavacsorát. (Ha valaki túl száraznak találná, akkor tehet hozzá néhány kanálnyit a tészta főzővizéből.) Akkor a legfinomabb, ha a tojás és a tejszín keveréke krémes marad.
6. Aztán tálalás előtt ráhintem a maradék reszelt parmezánt, ollóval rányesdesem a petrezselymet, és még egyszer megborsozom. Egyszerű és eszméletlen finom.

2 bőséges adag lesz belőle.



nemisbéka Creative Commons License 2004.03.18 0 0 198
GYÖMBÉRES CSIRKEFALATOK ALMÁVAL


Hozzávalók:

30 deka csirkemellfilé
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
1 csokor újhagyma
1 ötcenis friss gyömbérdarab
1 alma
1 + 1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 deci száraz fehérbor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál magos mustár
1 teáskanál méz
1 deci tejszín



Elkészítés:

1. A csirkemellfilét 2-3 centis kockákra vágom, megszórom sóval és őrölt borssal, aztán ráhintek kevés lisztet. Miután alaposan összeforgattam vele, és a lisztszemcsék mindegyik húskockát vékonyan bevonták, félreteszem a csirkefalatokat.
2. Az újhagyma fehér részét felkarikázom, a krumplihámozóval megpucolt gyömbért megreszelem, és a félbevágott, de héjas almából kiszedem a magházas részt, aztán vékony gerezdekre vágom.
3. Utána 1 evőkanálnyi vaj és ugyanennyi olaj keverékén 5 perc alatt kevergetve megsütöm a csirkemell-kockákat. Ha már szép aranybarnák, szűrőlapáttal kiszedem mindet egy nagy tálra, és alufóliával leborítva addig hagyom őket pihenni, amíg elkészítem a gyömbéres mártást.
4. Ehhez először beleöntöm a bort a serpenyőbe, majd a pár perces sistergés után beleteszek még 1 evőkanálnyi vajat, aztán beleszórom a karikákra vágott újhagymát, és kevergetve gyengéden megpárolom őket. Sebtiben hozzájuk szórom a vékony almaszeleteket meg az illatos gyömbérreszeléket, aztán megsózom, megborsozom az egészet. Egy-két kavarás után lefedem a serpenyőt, és amíg az almaszeletek 5 perc alatt vajpuhára párolódnak a gyömbéres borban, ráérősen összekeverem a mártás sűrítését.
5. Egy kisebb tálkába belekanalazom az étkezési keményítőt, a mustárt és a mézet, aztán hozzájuk csurgatom a tejszínt. Az édes-csípős masszát kézi habverővel simára keverem, és félreteszem, hogy leellenőrizzem, vajon megpuhultak-e az almaszeletek.
6. Ha igen, akkor rájuk öntöm a tejszínes-keményítős sűrítést, és visszapakolom a serpenyőbe a parkolópályán pihentett csirkekockákat. Ezek után megvárom, amíg egyet-kettőt rottyan a gyömbéres-almás csirke, és mivel a keményítő miatt szinte azonnal besűrűl a mártás, már el is készült a vacsora.

2 adag lesz belőle.



kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.17 0 0 197
VANÍLIÁS KARAMELLA

Hozzávalók:

10 deka cukor
4 deci tej
1 deci tejszín
1 vaníliarúd
2-3 evőkanál tojáslikőr
a tetejére hideg, édes tejszínhab és őrölt fahéj

Elkészítés:

1. Beleszórom a cukrot egy kis lábosba, és néha-néha megkevergetve, karamellesre olvasztom. Utána lehúzom a tűzről, hátrébb lépek, és hozzáöntöm a tejet meg a tejszínt.
2. Miközben hangos sistergés jelzi a forró karamell és a hideg folyadék találkozást, félbevágom a vaníliarudat, majd egy kés hegyével kikapargatom az illatos belsejét.
3. Utána ezt is meg az üres vanília-darabokat is beledobom a láboskába, és az egészet visszateszem gyenge tűzre. Addig kevergetem, amíg a karamell felolvad a tejes-tejszínes egyvelegben, majd leveszem a lábost a tűzről, és hozzáöntöm a likőrt.
4. Amikor már nem forró, csak langymeleg, kihalászom belőle a vaníliarúd-darabokat, és bögrékbe kanalazom a karamella-italt.
5. Tetejére édes tejszínhabot teszek, amire csinosításul még csipetnyi őrölt fahéjat is szoktam havazni.

moes Creative Commons License 2004.03.17 0 0 196
tán mert tegnap bojkott volt...
Előzmény: Jaspis (195)
Jaspis Creative Commons License 2004.03.16 0 0 195
Jányok, hogyhogy még nincs itt a mai recept? A végén még lemaradunk vmiről. :(

Debreceni fehérborral és almával sütve

Hozzávalók:

4 pár debreceni
2-3 evőkanál olaj
10 deka ecetes gyöngyhagyma
1 nagyobb alma
2 fokhagymagerezd
1½ deci száraz fehérbor
1 deci viz
3 babérlevél
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A debreceniket ötcentis darabokra vágom, aztán az olajat felforrósítom egy nagy és mély serpenyőben. A húsdarabkákat 1-2 perc alatt átsütöm benne, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem.
Ha a serpenyő túl száraz lenne, beleöntök még kevés olajat, és a lecsepegtett gyöngyhagymákat közepes erejű tűzön 3 perc alatt átpárolom benne. (A minihagymákat nem kell teljesen megpuhítani, elég, ha csak elveszítik a nyersességüket, a felületük pedig szép pirossá válik.) Amikor a hagymákkal készen vagyok, lehúzom a serpenyőt a tűzről.
Utána meghámozom az almát, aztán negyedekbe vágom, majd a vastag gerezdekből kiszedem a magházas részeket, és az almacikkeket keresztben megfelezem. Miután legyártottam a tömzsi gyümölcsfalatokat, vékony szeletekre vágom a fokhagyma-gerezdeket.
Az edénybe visszateszem az átsütött debreceni-darabokat, a félig párolt gyöngyhagymákat, az almakatonákat és a fokhagyma-szeleteket, aztán rájuk öntök annyi bort, amennyi félig ellepi őket. Néhány babérlevél társaságában közepes tűzön 12 perc alatt összefőzöm a mennyei egyveleget, és miközben az étel csendesen elrotyog a serpenyőben, apróra vágom a petrezselymet.
A zöld vagdalékkal tálalás előtt meghintem a tunkolnivaló vacsorát, és utána mindenki átadhatja magát az egyszerű ízek pazar csodájának.
4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.15 0 0 194
uj sorozat elindult, ime az 1 het vasarnapi receptje:

Marhatokany Burgundi módra

1 kiló marhalapocka
só és frissen őrölt bors
15 deka szalonna
4+2+2 evőkanál olaj
1 kis doboznyi sűrített paradicsom
1/2 üvegnyi ecetes gyöngyhagyma (kb. 10 deka)
25 deka gomba
A páchoz:
1/2 marhahúsleves-kocka
1 üveg száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
1/2 deci brandy
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes nagyságú, vastag sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 nagy maréknyi friss kakukkfű
4-5 ág friss rozmaring
8 szem feketebors
2 babérlevél

a tálaláshoz 1,1/2 deci tejföl és ugyanennyi tejszín keveréke

Elkészítés:

1. A megmosott, szárazra törölt húst 3 centis kockákra vágom, aztán félreteszem, és elkészítem a pácot.
2. Ehhez először felforralok 5 deci vizet, és feloldom benne a leveskockát. Utána megpucolom a vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd az előbbit elnegyedelem, az utóbbit pedig vékonyan felszeletelem. A répával sem bíbelődöm sokat, levágom a végeit, aztán alaposan megcsutakolom körömkefével, és kb. 3 centis darabokra aprítom. A kocka-húslevest átöntöm egy nagy keverőtálba, hozzácsurgatom a bort és a brandy-t, aztán belekeverem az előkészített vöröshagymát, fokhagymát meg sárgarépát. A friss fűszernövényeket is beledobom a pácba, majd beleszórom a a feketeborsot és a babérlevelet. Ezek után beleforgatom a húskockákat, aztán a tálat lefolpackozva beteszem 1 napra a hűtőbe. Ezalatt a vörösboros pác jól átjárja a hús rostjait, amitől az étel, omlós és mély ízű lesz.
3. Amikor másnap enni akarunk, bekapcsolom a sütőt 140 C-ra (gázsütőn 1-es és a 2-es fokozat közt), és haladok tovább.
4. A pácban érlelt húskockákat és zöldségkeveréket leszűrőm, papírtörlőn alaposan megszárítom, majd enyhén megsózva és megborsozva félreteszem. A szalonnát vékony csíkokra vágom, aztán előveszek egy 30 centi átmérőjű, kb. 6 centi mélységű lábost, ami sütőben is használható, azaz nincs műanyagból a füle. (Ha ilyet nem találok, akkor a műanyagfüleket betekerem több rétegnyi alufóliába, nehogy megolvadjanak.)
5. A lábosba belelötykölök 4 evőkanálnyi olajat, beleteszem a szalonnacsíkokat, és kevergetve kiolvasztom belőlük jóízű zsiradékukat. Amikor aranybarnává váltak, szűrőlapáttal kikapom mindet egy papírtörlővel bélelt tálra, és a lábos alatt erősre tekerem a lángot. Két részletben, kevergetve átpirítom benne a húskockákat, majd miután az összes falat megkapta a védőkérget -a mutatvány arra való, hogy a belül még nyers húsból a lassú sütés közben ne szivároghasson ki az értékes lé-, félreteszem őket. Aztán az edényben maradt zsiradékon néhány perc alatt átpirítom a leszűrt, lecsöpögtetett hagyma-fokhagyma-sárgarépa együttest. Hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a szalonnapörcöket meg az elősütött húskockákat, és beleöntöm a lábosba a leszűrt páclevet. Az egészet megsózom, megborsozom, és felforralom. Ezután a francia marhacsodára alufóliát borítok, majd sütőkesztyűs kézzel átpakolom a forró sütőbe. Itt 3 lassú órán át hagyom, hogy ráérősen és kényelmesen összefőjön, és közben óránként átkeverem.
6. A harmadik óra kezdete körül megtisztítom, és vékony szeletekre vágom a gombát, valamint leszűröm az ecetes lében eltett gyöngyhagymát, Ezt követően előkapok egy közepes méretű serpenyőt, teszek bele 2 evőkanál olajat, és kevés víz kíséretében gyengéden puhára párolom a hagymát. Ha ez megtörtént, erősítek a tűzön, elforralom a levet, és megint teszek a serpenyőbe 2 evőkanál olajat. Beleszórom a gombaszeleteket, megsózom, megborsozom, és kb. 10 perc alatt, kevergetve összepárolom a gyöngyhagymával.
7. Amikor letelt a 3 óra, sütőkesztyűs kézzel kiemelem a hússal teli edényt, és ráteszem a tűzhelyre. Belekeverem a gyöngyhagymás gombát, aztán a sűrű szaftú, gyönyörű színű eledelt mérsékelt tűzőn összeforralom.

Bármilyen krumplis köret jó hozzá, de én legjobban puha fehér kenyérrel szeretem.

2. SÜSSÜNK VALAMIT
GESZTENYÉS CSÓK

Hozzávalók:

15 deka puha vaj
15 deka porcukor
2 tojás
1 narancs
50 deka felengedett mirelit gesztenyemassza
6 deka liszt

Elkészítés:

1. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit, aztán bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra (gázsütőn ez a 4-es és az 5-ös fokozat között van). Amíg bemelegszik, elkészítjük a tésztát.
2. A puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belepottyantjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk őket. Belereszeljük a megmosott, megtörölt narancs héját, és a robotgép segítségével a vajas alapba belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát is. Miután az egészet összehabosítottuk, fakanállal belevegyítjük a lisztet, és elővesszük a nagyobb szupermarketekben vagy konyhatechnikai boltokban kapható habzsákot.
3. Kiválasztjuk a nyomófejek közül azt, amelyikkel a legnagyobb csillagokat lehet formázni, és a kb. 1 centi lyuk-átmérőjű fejet ráillesztjük a zsák végére. A zsákba belekanalazzuk az elkészített tészta harmadát-negyedét. Ezek után megrázogatjuk a zsákot, majd az egyik ujjunkkal befogjuk az alját, és határozott mozdulattal megnyomjuk a felső végét, hogy tömörítsük a tartalmát. Ez a mutatvány azért szükséges, mert így a tészta egyenletesen kitölti a zsákot, és miközben a süticsillagokat nyomjuk ki belőle, nem "köpköd" majd.
4. Most már jöhet az igazi adagolás. Egymástól ujjnyi távolságra 2 centi átmérőjű, apró csillagokat nyomunk a sütőpapíros tepsikre, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük őket, egyik tepsit a másik után.

3. MAJD A BUDAY...

Hozzávalók:

2 szál kolbász
1 közepes cukkíni
1 csomag réteslap
vöröshagyma
olaj

Elkészítés:


4. SZUPER-REGGELI
IMMUNERŐSITŐ REGGELI

Azokon a reggeleken, amikor úgy érezzük, a legkisebb fuvallat is majd' ledönt a lábunkról, szóval amikor nem kifejezetten vagyunk a topon, jól jön egy kis erősítés. Ez a finom gyömbéres-joghurtos reggeli minden alapvető tápanyagot tartalmaz, amire az erősítéshez szükség van. A multivitaminos gyümölcslé gondoskodik az egész napi vitaminforrásról, a joghurt pedig - természetes baktériumaival - számos alapvető táplálék hasznosulását segíti elő. A citromhéj illóolaja nemcsak finom, hanem a fertőzések leküzdésében is fontos szerepe van, a hasonlóan illatos gyömbér pedig immunerősítő hatású. És hogy valami ropogjon is a fogunk alatt, mindehhez jó passzol egy maréknyi durvára tört mandula.

Hozzávalók:

5 deci Prémium Multivitamin
2 evőkanál méz
2 evőkanál joghurt
1 citrom reszelt héja
egy 5 centis gyömbérdarab lereszelve
1 marék apróra tört mandula

Elkészítés:

1. Először beleöntjük a gyümölcslevet a turmixba, majd hozzákanalazzuk a mézet és a joghurtot.
2. Belereszeljük a narancs sárga héját, majd ugyanazon a reszelőn át a megpucolt gyömbérdarabot is.
3. Miután mindezekkel készen vagyunk, nincs más hátra, mint a turmixolás.
4. A kész italokat poharakba töltjük, és megszórjuk őket apróra tört mandulával.

GÁBOR73 Creative Commons License 2004.03.12 0 0 193
Köszi a receptet, nagyon finomra sikerült:-)
Előzmény: komórka (192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!