Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.03.26 0 0 217
Krisztina!
Nem a pestos receptet keresed?
Előzmény: krisztina0726 (213)
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.26 0 0 216
Hello Komorka,

Atneztem a topikot, de sajnos nem talaltam a receptet.
Udv.
Krisztina

Előzmény: komórka (214)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.26 0 0 215
a mai menu:

CSÜLKÖS LEPÉNYKÉK

Hozzávalók:

1/2 csomag felengedett leveles tészta
1 tojásfehérje
30 deka finomra darált főtt, füstölt csülök
1 kis pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
10 deka füstölt sajt
1 csokor petrezselyem

olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához

Elkészítés:

Először bekapcsolom a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, előkészítem a lepényeket.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd lisztbe mártott, kb. 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrok belőle x darab körlapot. Ezeket sütőpapíros tepsin egymás mellé teszem és lekenem tojásfehérjével. Ha a sütő már meleg, mehetnek is be 10 percre. Amíg a lepénykék elősütése megtörténik, összeállítom a tölteléket. Ez csak annyi, hogy összekeverem a megdarált csülökhúst, a tejfölt, meg a pépes fokhagymát, aztán alaposan megborsozom.
Végül a halványsárga lepénykéket kiveszem a sütőből, megpakolom a csülkös töltelékkel, és rájuk reszelek annyi füstölt sajtot, amennyi kellemesen beborítja őket. a félkész lepénykéket ezek után visszapakolom a forró sütőbe, és kábé 10 percig ott tartom, hogy a sajt-tető rájuk olvadhasson.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórom meg, és ehetünk is.

krisztina: ha megirnad mi a fo alapanyag az etelben, vagy valami konkretabban mit is keresel, mert fenyomaggal nem tudom megkeresni

Előzmény: krisztina0726 (213)
komórka Creative Commons License 2004.03.26 0 0 214
Krisztina!
Azt hiszem, ezen a topicon van ilyen recept. Sajnos most rossz az internetem, jelenleg kölcsöngépen vagyok.
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.25 0 0 213
Szia Komorka,

Koszonom, de sajnos nem ez a recept amit keresek.

A mai receptet en is lattam es nagyon jol nezett ki foleg, hogy fenyomagos.

Nem tudom mi van velem de most fenyomag mania jott ram.

Udv.
Krisztina

Előzmény: komórka (212)
komórka Creative Commons License 2004.03.25 0 0 212
Erre gondoltál:

GOMBÁS-SZALONNÁS SPAGETTI
HOZZÁVALÓK: 25 dkg spagetti, 10 deka füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 csokor újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25 deka gomba, só és frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 2 deci tejszín, 1 tojássárga
Egy nagy fazékban felteszem forrni a tészta enyhén sós főzővizét, aztán előkészítem a mártást. A szalonnát vékony csíkokra vágom, és egy mélyebb serpenyőben némi olaj kíséretében gyengéd lángon enyhén megpirítom. Azért nem sütöm túl szárazra, hanem csak kissé pörcösre, mert ehhez a mártáshoz akkor jó, ha viszonylag húsos marad. Amíg a szalonnacsíkok sercegve izzadnak, felkarikázom az újhagymák fehér szárait, pépesre zúzom a fokhagymát, a gombákat pedig körömkefével megcsutakolom, aztán szárazra törlöm és ½ centi vékony szeletekre vágom. A lobogva forró vízbe beleteszem a spagettit, és beállítom a főzővekkeren a tészta dobozára írt főzési időt. Ezután visszatérek a mártáskészítéshez. A megpirult szalonnapörcöket kiszedem a serpenyőből, félreteszem, és helycserés támadással belesöpröm a szalonna ízű olajba az újhagymát. Kevergetve puhára párolom, majd hozzá adom a fokhagymát, és várok ½ percet, hogy megérezzem semmivel össze nem téveszthető, sokat ígérő illatát. Ha már orromat megbirizgálta a fokhagyma finom aromája, belekeverem a serpenyőbe a gombaszeleteket, aztán teszek hozzájuk kevés sót (vigyázat, a szalonna is sós!), és sok borsot. A hagymás gombát jó 10 perc alatt lefedve puhára párolom. Amíg a gombaszeletek megpuhulnak, kézi habverővel összekeverem a tejszínt a tojássárgával, aztán a petrezselymet apróra vágom, majd a kifőtt tésztát leszűrőm, és félreteszem. Ha a gombák megpárolódtak, hozzájuk öntöm a tojássárgás tejszínt, és 1-2 perc alatt kevergetve besűrítem a mártást. Utána belezúdítom a lecsepegtetett spagetti-szálakat, hozzákeverem a félretett szalonnapörcöket, és miután ismét megborsoztam, megszórom a gombás spagettit az apróra vágott petrezselyemmel. 2 bőséges adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2004.03.25 0 0 211
A mai stahlkonyhaja.hu-n levő recept szerintem a spenotós penne akar lenni (a kiirásban spenotós sült penne szerepel) a hozzávalók nem ugyanazaok, viszont a recept leirás majdnem megegyezik. Leirom az korábbi spenotós penne receptjét. Szerintem a maiból kihagyták a krémsajtot, kecskesajtot, sonkát és fenyőmagot.
Kriszti a baconosat megnézem és beirom ami van.
SPENOTOS PENNE
HOZZAVALOK: 45 dkg mirelit spenót, 25 dkg ricotta (turóféleség), 25 dkg natur krémsajt, 1/2 dl tejszin, 30 dkg kecskesajt, 15 dkg füstölt, főtt sonka, 40 dkg penne, 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, 2 ek apróra vágott bazsalikom, pici szerecsendió, 1 marék fenyőmag (fenyőmandula) piritva
Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 220 fokra (gázsütő 7-es fokozat), majd a tésztaföző edénybe vizet engedek, picit megsózom és felteszem forrni. Közben összeállitom a spenótkrémet. Lenyisszantom a 45 deka mirelit spenót zacsijának a tetejét- ha reggel átköltöztetem a mélyhütőből a hütőbe, akkor estére felolvad – és a mosogató fölött belekanalazom a tavasziasan zöld pépet egy szürőbe. Alaposan lecsöpögtetem, és mehet is a turmixgépbe. Teszek a spenóthoz 25 deka ricottát. Ezt aż eredetileg olasz, de már Magyarországon is gyártott túróféleséget nagyon szeretem a tésztákhoz: állaga simogatóan krémes, ize visszafogottan lágy és hűtőben jóval tovább eltartható, mint a mi tehéntúrónk. A spenótkrémhez jön még 25 deka natúr krémsajt, fél deci tejszin, 4 gerezdnyi apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, néhány reszelésnyi szerecsendió és 2 evőkanálnyi apróra vágott illatos bazsalikom. Aztán mielőtt megsóznám a pépesre turmixolt, harsányzöld krémet, még hozzákeverek 15 deka apróra vágott, füstült, főtt sonkát is. Ilyenkor már lobogva forr a tészta fözővize, és amint beleöntöm a 40 dekányi pennét, be is állitom aż órát, hogy a dobozon megjelölt időnél ne főjenek tovább a tésztacsövek. Egy száraz serpenyőben aranyszinűre piritok egy nagy maréknyi fenyőmagot, és megreszelek 30 deka kecskesajtot is. A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát beleöntöm egy kivajazott, 1,5 liter űrtartalmú kerámia sütőtálba, aztán összekeverem a sonkakockás spenótkrémmel, a megpiritott fenyőmaggal meg a kecskesajt felével. Szépen eltapicskolom aż egészet, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és miután a tetejét meghintettem a maradék sajtreszelékkel, betolom a sütőbe. 15 perc múlva, amikor a sajtkéreg már rotyog a spenotós penne tetején, mind a négyen megállapitjuk, hogy incsiklandozóan tavaszváró illat tölti be a konyhát.
krisztina0726 Creative Commons License 2004.03.24 0 0 210
Sziasztok,

Sehol nem talalom a fenyomagos, tesztas, salatas, baconos etel receptjet.

Segitenetek??

Koszi
Krisztina

szepyke Creative Commons License 2004.03.24 0 0 209
főleg a websiteról vannak, meg egy-egy "gyüjtés"...

BLOODY MARY-S CSIRKECOMBOK
Hozzávalók:
8 darab csirke-felsőcomb (kb. 1o dekás darabok)
só és frissen őrölt bors
1 csokor újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2 nagyobb szál halványító zeller
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
½ deci vodka
2 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanálnyi Worchestershire-szósz
késhegynyi csilipehely
½ citrom
2 evőkanálnyi apróra vágott zellerzöld
Elkészítés:
Először előkészítek mindent, hogy utána jó iramban tudjak haladni. Ezért a pici felsőcombokat megsózom és megborsozom, az újhagymák fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet pépesre zúzom, a ropogós zellerszárakat pedig vékony szeletekre nyiszatolom.
Utána egy lábosban összeolvasztom a vajat az olívaolajjal, majd erősebbre tekerem a lángot, és átpirítom benne a csirkedarabokat. A kívül pirosas, de belül még sületlen minicombokat kiszedem, és félreteszem.
Ezután belenézek a lábosba, hogy maradt-e az edény alján néhány enyhén odakapott bőrcafat: az a jó, ha igen. Mert amikor rájuk öntöm a vodkát, és a sistergő alkoholban ½ percig fakanállal elkevergetem a húspörköket, akkor azok jó ízükkel együtt finoman feloldódnak.
Ha ezzel megvagyok, lehúzom az edényt a tűzről. Beleszórom a felkarikázott újhagymát, hozzákeverem a pépesre zúzott fokhagymát, levükkel együtt belezuttyintom a hámozott paradicsomokat, és beleteszem a vékony szeletkékre vágott halványító zellert is. Utána megcsepegtetem az egészet intenzív ízű Worchesteshirer-szósszal és hozzászórom a csilit, aztán megsózom, megborsozom, és belepakolom a paradicsommártásba a csirkecombokat.
A Bloody Mary-s csirkét erős lángon felforralom, majd közepesre tekerem a tűz erejét, és lefedve 25 perc alatt puhára főzöm. Ez alatt bőven van időm megreszelni a citrom héját, és apróra vágni zellerzöldet, hogy még azon melegében meghintsem velük a könnyű, nyárias ízű ebédet.
4 adag lesz belőle.

Előzmény: kreativtucsok (208)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.23 0 0 208
hat ezert kerdeztem en is, mert feltunt a hasonlosag,
csak akkor nem mentem volna el a honlapra meglesni, hogy melyik a mai recept
no mindegy, nem kerult semmibe
holnap mar nem lesz Noklapja :-) (ma volt a holnapiban levo)
Előzmény: moes (207)
moes Creative Commons License 2004.03.23 0 0 207
azt nem tudom, de nagy lelkesen fellapoztam a holnapi :-) nők lapját, és ugyanez a recept figyel benne :(

tulajdonképpen persze érthető hogy egy bázisból dolgozik, de odafigyelhetnének rá, hogy ne egyszerre jelenjen meg ugyanaz a recept tobb helyen is...

Előzmény: kreativtucsok (206)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.23 0 0 206
szia Szepyke!

a musorbol valo? a mogyorospuding?
nem lenne jobb, ha jelolnenk ?
mert ugy latom, hogy a musor receptjei csak 1etlen napig vannak kint, ezert viszonylag gyorsaknak kell legyunk :-)
a vasarnapiban meg ugy tunik hogy egyet-egyet megismetelnek a hetkoznapiak kozul, ezert az ismetlodes
elnezest kerek, de gondoltam, jobb ha egyutt maradnak,
inkabb 2x mint egyszer sem legyen meg

Előzmény: szepyke (204)
moes Creative Commons License 2004.03.23 0 0 205
atomtámadás a gyomrom ellen!
Előzmény: szepyke (204)
szepyke Creative Commons License 2004.03.23 0 0 204
MOGYORÓPUDING

Hozzávalók:
20 deka mogyoróbél, 2. 5 deci tej , 2. 5 deci tejszín + kb. 2 deci tejszín, 6 tojássárgája, 10 deka cukor, 1 teáskanál vaníliaaroma, a tetejére édes tejszínhab
A mogyoróbelet megőrlöm, és beleszórom egy száraz, kisebb fazékba. Mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve illatosra pirítom, majd kiveszek belőle 2 evőkanálnyit, és félreteszem díszítésnek.
Az edényben várakozó morzsára ráöntöm a tejet és 2½ decinyi tejszínt. A keveréket erős lángon felmelegítem, de mielőtt elérné a forrpontot, lekapom a tűzről, és megvárom, hogy kihűljön. Ezek után beteszem a hűtőbe, és 1 napon át tartom, mert így a pirított mogyoró íze alaposan beleoldódik.
Másnap a tejszín-tej duót leszűröm –a kiáztatott mogyorómorzsától elbúcsúzok-, és lemérem, hány deci lett. Kipótolom annyi tejszínnel, hogy összesen 5 deci legyen belőle, aztán elkészítem a pudingot.
Előveszek egy akkora fazekat, amelyre kényelmesen ráillik az a fémből készült keverőtál, amelyben összedolgozom majd a hozzávalókat, és az edényben annyi vizet forralok, hogy a tál alja ne érhessen bele.
Miközben melegszik a víz, egy kisebb fazékban meglangyosítom a leszűrt, mogyoróízű tej-tejszínt, egy keverőtálban pedig kézi robotgéppel összehabosítom a tojássárgájákat a cukorral és a vaníliaromával. Ezt követően robotgépről kézi habverőre váltok, aztán a rugós fejű eszközt folyamatosan táncoltatom a tálban, amíg a tojásos-cukros-nutellás-vaníliás keverékhez apránként hozzácsurgatom a langyos mogyoróillatú tejes tejszínt. Amikor ezzel megvagyok, békén hagyom egy pillanatra, és ránézek a forró vizes fazékra.
Ha már erősen gőzölög benne a víz, takarékra csavarom a lángot, és megvárom, amíg a gőzölgés kicsit lecsendesedik. Miután ez megtörtént, ráteszem a fazékra a keverőtálat, aztán kézi habverővel kb. 10 percen át kitartó kevergetéssel mártás állagúra sűrítem be a pudingot. Nem kell jobban, mert ahogy hűl, még tovább sűrűsődik majd. Ezzel el is értem a célegyenest: a mogyoró-pudingot kis tálkákban szétosztom, aztán amikor teljesen kihűlt, mehet a hűtőbe. Tálaláskor a pudingokra édes tejszínhabot púpozok, és meghintem a félretett mogyorómorzsával.
6 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.22 0 0 203
a mai recept

DIÓS RIZS SÜTVE

Hozzávalók:

10 deka dióbél
2 evőkanál olivaolaj
2-3 szál újhagyma
20 deka rizs
kb. 3 ½ deci víz
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

Először sütőpapíron körberajzolom a 30 centi átmérőjű, 6-7 centi mély serpenyőm felső peremét, aztán a körlapot kivágom, és félreteszem. Amikor ezzel megvagyok, kimérem a szárított gomba félretett áztatólevét, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 5 deci legyen. Ezután mozsárban durvára töröm a már megpirított diót, majd bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat).
A serpenyőben megmelegítem az olivaolajat, és 2-3 perc alatt puhára párolom benne a korábban apróra vágott újhagymát. Hozzáadom a megmosott, átválogatott rizsszemeket, aztán pár percen át kevergetve együtt főzöm őket. Amikor a rizsszemek már fényesek, hozzájuk forgatom a diódarabokat, és beleöntöm a serpenyőbe a kimért, erdei gomba illatú vízet. A diós-gombás rizst megsózom, megborsozom, és erős lángon felforralom.
Ahogy elkezd rotyogni, leveszem a tűzről, aztán gyorsan ráhelyezem a sütőpapírból kivágott körlapot. A serpenyő nyelét bebugyolálom több rétenyi alufóliába, hogy veszély nélkül betehessem a forró sütőbe, és ott kb. 10 perc alatt puhára párolom.

4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.21 0 0 202
a vasarnap:

DEBRECENI FEHÉRBORRAL ÉS ALMÁVAL SÜTVE

Hozzávalók:

4 pár debreceni
2-3 evőkanál olaj
10 deka ecetes gyöngyhagyma
1 nagyobb alma
2 fokhagymagerezd
1,5 deci száraz fehérbor
1 deci viz
3 babérlevél
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

1. A debreceniket ötcentis darabokra vágom, aztán az olajat felforrósítom egy nagy és mély serpenyőben. A húsdarabkákat 1-2 perc alatt átsütöm benne, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem.
2. Ha a serpenyő túl száraz lenne, beleöntök még kevés olajat, és a lecsepegtetett gyöngyhagymákat közepes erejű tűzön 3 perc alatt átpárolom benne. (A minihagymákat nem kell teljesen megpuhítani, elég, ha csak elveszítik a nyersességüket, a felületük pedig szép pirossá válik.) Amikor a hagymákkal készen vagyok, lehúzom a serpenyőt a tűzről.
3. Utána meghámozom az almát, aztán negyedekbe vágom, majd a vastag gerezdekből kiszedem a magházas részeket, és az almacikkeket keresztben megfelezem. Miután legyártottam a tömzsi gyümölcsfalatokat, vékony szeletekre vágom a fokhagyma-gerezdeket.
4. Az edénybe visszateszem az átsütött debreceni-darabokat, a félig párolt gyöngyhagymákat, az almakatonákat és a fokhagyma-szeleteket, aztán rájuk öntök annyi bort, amennyi félig ellepi őket. Néhány babérlevél társaságában közepes tűzön 12 perc alatt összefőzöm a mennyei egyveleget, és miközben az étel csendesen elrotyog a serpenyőben, apróra vágom a petrezselymet.
5. A zöld vagdalékkal tálalás előtt meghintem a tunkolnivaló vacsorát, és utána mindenki átadhatja magát az egyszerű ízek pazar csodájának.

4 adag lesz belőle.

CSIRKEMELL FOKHAGYMÁS JUGHURTMÁRTÁSSAL ÉS SÜLT PARADICSOMMAL

Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
2 kemény paradicsom
kb 30 dkg csirkemell filé
fél liter natúr joghurt

hozzávalók még:
kevés olaj
fél fej vöröshagyma
1 gerezd foghagyma
2 evőkanálnyi mustár

Elkészítés:

Egy közepes méretű serpenyőben olajat hevítünk.
Amíg az olaj melegszik, a csirkemelldarabokat megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsomokat 1 centis karikákra vágjuk.
Ha már elég forró az olaj, serpenyőbe helyezzük a hússzeleteket. Hogy még finomabbá tegyük ételünket, akinek van otthon friss rozmaringja rakhat a hús közé egy két szálat. Ha nincs akkor nyugodtan használhatunk hozzá száritott rozmaringot is.
2-3 perces sütés után megfordítjuk a hússzeleteket és melléjük helyezzük a paradicsomkarikákat. Amig a hús és a paradicsom sül, elkészítjük a mártást. Ehez apróra vágunk 1 fél fej vöröshagymát, és lereszelünk 1 gerezd fokhagymát.
Ha ezzel is megvagyunk, egy nagyobb keverőtálba öntjük a joghurtot, hozzászórjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, végül megkoronázzuk 2 evőkanálnyi mustárral. Az egészet jóóóól összekeverjük, és már el is készült az ízletes pikáns, mártásunk is.
Nincs más hátra, mint a tálalás.
Tányérra helyezzük a húst, mellé tesszük a sült paradicsomokat és az egészet leöntjük a mártással.

2 bőséges adag lesz belőle.

ANANÁSZOS TRÓPUSI REGGELI

Hozzávalók:

5 deci Ananászlé
2 deci tej
2 evőkanál kókusztejpor
2 evőkanál méz
1 zöldcitrom reszelt héja
1 kis maréknyi apróra vágott aszalt ananász

Elkészítés:

Ki ne szeretne reggel egyszer csak a trópusokon felébredni? De szerintem otthon is lehet utazni – legalábbis ami az ízeket illeti. Nem kell hozzá más, mint egy pohár ananászlé, egy evőkanál kókusztejpor, egy zöldcitrom, és pillanatok alatt elkészül az egzotikus reggeli. Az ananászhoz tökéletesen illik a kókusz íze – ez utóbbi finomság értékes, jól hasznosuló fehérjékben, zsírokban és kalciumban gazdag . Kókusz pedig nincs a fanyaran friss ízű zöldcitrom nélkül - héja és leve is jó ízeket és illatokat rejt, na meg rengeteg C-vitamint és rostot. És hogy egy kicsit testesebb legyen a reggelink, egy maréknyi aszalt ananász egészíti ki az üdítő ízkombinációt.

1. Beleöntöm a gyümölcslevet a turmixba, hozzákanalazom a mézet, a kókusztejport és a joghurtot, majd belereszelem a zöldcitrom héját.
2. Vágódeszkán félbevágom a zöldcitromot, kifacsarom a levét, és ezt is a turmixba öntöm.
3. Ezek után nincs más hátra, mint összeturmixolni ezt az üdítő reggeli italt.
4. A turmixot 2 üvegpohárba töltöm, és egy kis maroknyi, apróra vágott aszalt ananásszal díszítem a tetejüket.

MEGGYES-MÁKOS MUFFIN

Hozzávalók:

10 deka magozott meggybefőtt
15 deka puha vaj
15 deka cukor
1/2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 deka liszt
3 deka darált mák
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej

tetejére tejszínhab és lecsöpögtetett meggybefőtt

Elkészítés:

1. Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (ez gázsütőnél 6-es fokozat), és a muffintepsi horpadásaiba beleteszek egy-egy papírkapszlit.
2. A meggybefőttet lecsepegtetem, félreteszem, aztán a puha vajat robotgéppel elkeverem a cukorral meg a vaníliaaromával. Ehhez egyenként hozzádolgozom a tojásokat, majd miután a liszthez hozzászórtam a darált mákot, a sütőport és az őrölt fahéjat, fakanállal belekeverem a cukros-tojásos-vajas elegybe.
3. A tésztába belereszelem a citrom héját, utána fellazítom kevés tejjel, tempósan beleforgatom a lecsöpögtetett meggyszemeket, és a masszát kiadagolom a muffintepsi papírral bélelt lyukaiba.
4. A meggyes-mákos muffinok kb. 20 perc alatt megsülnek, aztán amikor kihűltek, feldíszitem mindegyiket tejszínhabbal és egy-egy szem meggyel.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.20 0 0 201
szombaton nincs musor,
vasarnap a legkozelebb
Előzmény: komórka (200)
komórka Creative Commons License 2004.03.19 0 0 200
Sziasztok!
Úgye a szombat vasárnapiakat is beirjátok? Én egy Nők lapjából kiirt receptet adok közre:

FOKHAGYMÁS ECETBEN PÁCOLT GOMBA
HOZZÁVALÓK: 50 deka apró fejű gomba, csipetnyi só, A pácléhez: 2 deci fehérborecet, 2 deci víz, 4 babérlevél, 10 szem fekete bors, 2 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, néhány evőkanálnyi olaj, tálaláskor frissen őrölt bors
A tönkökről először levágom a földes végüket - ezek nem kellenek -, aztán nedves törlőkendővel többször alaposan áttörlöm a gombákat. Ha úgy ítélem meg, hogy még mindig túl koszosak, csap alatt körömkefével is megcsutakolom őket, de csak óvatosan, mert a sok víz a gomba halála, ugyanis kiáztatja az ízét. Miután megtisztítottam a gombákat, felteszek forrni enyhén sós vizet egy nagy fazékban. A lobogva forró vízbe 2-3 percre beledobom a kalaposokat, majd a gyors előfőzés után kihalászom őket, és szűrőbe téve lecsöpögtetem. Ezek után elkészítem a páclevet. Egy kisebb lábosba beleöntöm a fehérborecetet és a vizet, hozzádobom a babérlevelet meg a szemes borsot, aztán teszek bele sót, és néhány perc alatt összeforralom az egészet. Ha mindezzel megvagyok, előveszek 2 darab kb. 4 decis csatos üveget. Belerakom a kihűlt gombákat, közéjük dugdosom a megpucolt, vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdeket, és rájuk öntőm a langyos páclevet. Tetejükre kanalazok kevés olajat úgy, hogy a páclében úszó gombák ne kandikáljanak ki, aztán lezárom az üvegeket. Amikor a páclé is teljesen kihűlt már, a pácolt gombát berakom egy-két hétre a hűtőbe, hogy az ízei minél jobban összeérjenek. Falatozáskor aztán lecsepegtetve kihalászom a gombafejeket az üvegből, elrendezem mindet egymás mellett néhány nagy tányéron, majd meghintem frissen őrölt borssal, és mindegyikbe beleszúrok egy-egy fogpiszkálót. 6 előételnyi adag lesz belőle
PETREZSELYMES SÜLTCÉKLA SALÁTA
HOZZÁVALÓK: 20-24 darab gyerekökölnyi méretű cékla (kb. összesen 1,5 kiló), 2 deci majonéz, 3 deci tejszín, 4 gerezd fokhagyma, só és frissen őrölt bors, 3-4 csokor petrezselyem
A sütőt bekapcsolom 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán megmosom, és szárazra törlőm a céklákat. Mindegyiket bebugyolálom egy-egy darab alufóliába, majd egymás mellé teszem egy tepsibe, és betolom a forró sütőbe. Nagyjából 1 óra keli nekik, hogy teljesen puhára süljenek, de türelmetlen természetem miatt már 45 perc után is megpróbálkozom egy-egy ellenőrző késszúrással. A megsült céklákat aztán hagyom kihűlni, majd gumikesztyűs kézzel mindegyiket kibontom az alufólia-csomagolásból, és meghámozom. Ez egyáltalán nem nagy mutatvány, mert sütés után kifejezetten könnyen megválnak a nyersen egyébként nehezen lefejthető céklahéjak. A céklákat ezek után centis kockákra vágom, beleszórom egy nagy salátástálba, és még gumikesztyűs kézzel megpucolom, majd finomra zúzom a fokhagymagerezdeket. A továbbiakban már csupasz kézzel folytatom az ügyködést, de ez csak annyi, hogy 2 csokor petrezselymet apróra vágok, aztán a majonézzel, a tejszínnel és a zúzott fokhagymával együtt hozzákeverem a céklakockákhoz. A salátát végül megsózom, megborsozom, és berakom a hűtőbe egy-két napra. Tálaláskor jöhet a többi petrezselyem is, mert ha felaprítva megszórom vele a salátát, az nemcsak szépen mutat rajta, hanem jól is passzol a kellemesen üdítő ízéhez. 8-10 elöételnyi adag lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.03.19 0 0 199
AZ ÉN SPAGETTI CARBONÁRÁM


Hozzávalók:

25 deka spagetti
10 deka füstölt szalonna
1 duci gerezd fokhagyma
10 deka friss parmezán
1 chilipaprika
1 tojás
2 tojássárgája
1 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
1/4 teáskanálnyi reszelt szerecsendió
2 evőkanálnyi puha vaj
2 evőkanálnyi száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:

1. Vizet engedek egy fazékba, teszek hozzá sót és felforralom.
2. Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártást. A szalonnát felcsíkozom, a megpucolt fokhagymagerezdet pépesre zúzom, a parmezánt megreszelem, a chilipaprikának pedig levágom a végét, kirázom belőle a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletelem. Aztán a tojást meg a tojássárgájákat kézi habverővel összekeverem a tejszínnel, utána megsózom, megborsozom, reszelek bele szerecsendiót, és hozzászórom a parmezánforgácsok felét.
3. A spagettit belezsuppolom a lobogva forró vízbe, és annyi ideig főzöm, amennyi a dobozára van írva.
4. Miközben a tészatszálak puhulnak, egy nagyobb serpenyőben gyengéd tűzön megolvasztom a vajat. Hozzászórom a szalonnacsíkokat –imádom a vajban piruló szalonna illatát!-, és keveregetve nem szárazra, hanem amolyan közép-pörcösre pirítom. A szalonnacsíkokhoz hozzásöpröm a pépesre zúzott fokhagymát, és ½ perc alatt kevergetve megpárolom. Ezek után erősítek a lángon, és a fokhagymás szalonnához hozzáöntöm a fehér bort. Megvárom, amíg az alkohol sisteregve elpárolog, aztán lehúzom a serpenyőt a tűzről.
5. A megfőtt spagettit leszűröm, lecsepegtetem, és beleborítom a szalonnás serpenyőbe. Visszateszem az edényt közepesen erős tűzre, ráöntöm a tojásos masszát, megszórom a chilipaprikával, és szinte csak gondolatnyi idő alatt kevergetve összemelegítem a tésztavacsorát. (Ha valaki túl száraznak találná, akkor tehet hozzá néhány kanálnyit a tészta főzővizéből.) Akkor a legfinomabb, ha a tojás és a tejszín keveréke krémes marad.
6. Aztán tálalás előtt ráhintem a maradék reszelt parmezánt, ollóval rányesdesem a petrezselymet, és még egyszer megborsozom. Egyszerű és eszméletlen finom.

2 bőséges adag lesz belőle.



nemisbéka Creative Commons License 2004.03.18 0 0 198
GYÖMBÉRES CSIRKEFALATOK ALMÁVAL


Hozzávalók:

30 deka csirkemellfilé
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
1 csokor újhagyma
1 ötcenis friss gyömbérdarab
1 alma
1 + 1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 deci száraz fehérbor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál magos mustár
1 teáskanál méz
1 deci tejszín



Elkészítés:

1. A csirkemellfilét 2-3 centis kockákra vágom, megszórom sóval és őrölt borssal, aztán ráhintek kevés lisztet. Miután alaposan összeforgattam vele, és a lisztszemcsék mindegyik húskockát vékonyan bevonták, félreteszem a csirkefalatokat.
2. Az újhagyma fehér részét felkarikázom, a krumplihámozóval megpucolt gyömbért megreszelem, és a félbevágott, de héjas almából kiszedem a magházas részt, aztán vékony gerezdekre vágom.
3. Utána 1 evőkanálnyi vaj és ugyanennyi olaj keverékén 5 perc alatt kevergetve megsütöm a csirkemell-kockákat. Ha már szép aranybarnák, szűrőlapáttal kiszedem mindet egy nagy tálra, és alufóliával leborítva addig hagyom őket pihenni, amíg elkészítem a gyömbéres mártást.
4. Ehhez először beleöntöm a bort a serpenyőbe, majd a pár perces sistergés után beleteszek még 1 evőkanálnyi vajat, aztán beleszórom a karikákra vágott újhagymát, és kevergetve gyengéden megpárolom őket. Sebtiben hozzájuk szórom a vékony almaszeleteket meg az illatos gyömbérreszeléket, aztán megsózom, megborsozom az egészet. Egy-két kavarás után lefedem a serpenyőt, és amíg az almaszeletek 5 perc alatt vajpuhára párolódnak a gyömbéres borban, ráérősen összekeverem a mártás sűrítését.
5. Egy kisebb tálkába belekanalazom az étkezési keményítőt, a mustárt és a mézet, aztán hozzájuk csurgatom a tejszínt. Az édes-csípős masszát kézi habverővel simára keverem, és félreteszem, hogy leellenőrizzem, vajon megpuhultak-e az almaszeletek.
6. Ha igen, akkor rájuk öntöm a tejszínes-keményítős sűrítést, és visszapakolom a serpenyőbe a parkolópályán pihentett csirkekockákat. Ezek után megvárom, amíg egyet-kettőt rottyan a gyömbéres-almás csirke, és mivel a keményítő miatt szinte azonnal besűrűl a mártás, már el is készült a vacsora.

2 adag lesz belőle.



kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.17 0 0 197
VANÍLIÁS KARAMELLA

Hozzávalók:

10 deka cukor
4 deci tej
1 deci tejszín
1 vaníliarúd
2-3 evőkanál tojáslikőr
a tetejére hideg, édes tejszínhab és őrölt fahéj

Elkészítés:

1. Beleszórom a cukrot egy kis lábosba, és néha-néha megkevergetve, karamellesre olvasztom. Utána lehúzom a tűzről, hátrébb lépek, és hozzáöntöm a tejet meg a tejszínt.
2. Miközben hangos sistergés jelzi a forró karamell és a hideg folyadék találkozást, félbevágom a vaníliarudat, majd egy kés hegyével kikapargatom az illatos belsejét.
3. Utána ezt is meg az üres vanília-darabokat is beledobom a láboskába, és az egészet visszateszem gyenge tűzre. Addig kevergetem, amíg a karamell felolvad a tejes-tejszínes egyvelegben, majd leveszem a lábost a tűzről, és hozzáöntöm a likőrt.
4. Amikor már nem forró, csak langymeleg, kihalászom belőle a vaníliarúd-darabokat, és bögrékbe kanalazom a karamella-italt.
5. Tetejére édes tejszínhabot teszek, amire csinosításul még csipetnyi őrölt fahéjat is szoktam havazni.

moes Creative Commons License 2004.03.17 0 0 196
tán mert tegnap bojkott volt...
Előzmény: Jaspis (195)
Jaspis Creative Commons License 2004.03.16 0 0 195
Jányok, hogyhogy még nincs itt a mai recept? A végén még lemaradunk vmiről. :(

Debreceni fehérborral és almával sütve

Hozzávalók:

4 pár debreceni
2-3 evőkanál olaj
10 deka ecetes gyöngyhagyma
1 nagyobb alma
2 fokhagymagerezd
1½ deci száraz fehérbor
1 deci viz
3 babérlevél
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A debreceniket ötcentis darabokra vágom, aztán az olajat felforrósítom egy nagy és mély serpenyőben. A húsdarabkákat 1-2 perc alatt átsütöm benne, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem.
Ha a serpenyő túl száraz lenne, beleöntök még kevés olajat, és a lecsepegtett gyöngyhagymákat közepes erejű tűzön 3 perc alatt átpárolom benne. (A minihagymákat nem kell teljesen megpuhítani, elég, ha csak elveszítik a nyersességüket, a felületük pedig szép pirossá válik.) Amikor a hagymákkal készen vagyok, lehúzom a serpenyőt a tűzről.
Utána meghámozom az almát, aztán negyedekbe vágom, majd a vastag gerezdekből kiszedem a magházas részeket, és az almacikkeket keresztben megfelezem. Miután legyártottam a tömzsi gyümölcsfalatokat, vékony szeletekre vágom a fokhagyma-gerezdeket.
Az edénybe visszateszem az átsütött debreceni-darabokat, a félig párolt gyöngyhagymákat, az almakatonákat és a fokhagyma-szeleteket, aztán rájuk öntök annyi bort, amennyi félig ellepi őket. Néhány babérlevél társaságában közepes tűzön 12 perc alatt összefőzöm a mennyei egyveleget, és miközben az étel csendesen elrotyog a serpenyőben, apróra vágom a petrezselymet.
A zöld vagdalékkal tálalás előtt meghintem a tunkolnivaló vacsorát, és utána mindenki átadhatja magát az egyszerű ízek pazar csodájának.
4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.15 0 0 194
uj sorozat elindult, ime az 1 het vasarnapi receptje:

Marhatokany Burgundi módra

1 kiló marhalapocka
só és frissen őrölt bors
15 deka szalonna
4+2+2 evőkanál olaj
1 kis doboznyi sűrített paradicsom
1/2 üvegnyi ecetes gyöngyhagyma (kb. 10 deka)
25 deka gomba
A páchoz:
1/2 marhahúsleves-kocka
1 üveg száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
1/2 deci brandy
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes nagyságú, vastag sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 nagy maréknyi friss kakukkfű
4-5 ág friss rozmaring
8 szem feketebors
2 babérlevél

a tálaláshoz 1,1/2 deci tejföl és ugyanennyi tejszín keveréke

Elkészítés:

1. A megmosott, szárazra törölt húst 3 centis kockákra vágom, aztán félreteszem, és elkészítem a pácot.
2. Ehhez először felforralok 5 deci vizet, és feloldom benne a leveskockát. Utána megpucolom a vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd az előbbit elnegyedelem, az utóbbit pedig vékonyan felszeletelem. A répával sem bíbelődöm sokat, levágom a végeit, aztán alaposan megcsutakolom körömkefével, és kb. 3 centis darabokra aprítom. A kocka-húslevest átöntöm egy nagy keverőtálba, hozzácsurgatom a bort és a brandy-t, aztán belekeverem az előkészített vöröshagymát, fokhagymát meg sárgarépát. A friss fűszernövényeket is beledobom a pácba, majd beleszórom a a feketeborsot és a babérlevelet. Ezek után beleforgatom a húskockákat, aztán a tálat lefolpackozva beteszem 1 napra a hűtőbe. Ezalatt a vörösboros pác jól átjárja a hús rostjait, amitől az étel, omlós és mély ízű lesz.
3. Amikor másnap enni akarunk, bekapcsolom a sütőt 140 C-ra (gázsütőn 1-es és a 2-es fokozat közt), és haladok tovább.
4. A pácban érlelt húskockákat és zöldségkeveréket leszűrőm, papírtörlőn alaposan megszárítom, majd enyhén megsózva és megborsozva félreteszem. A szalonnát vékony csíkokra vágom, aztán előveszek egy 30 centi átmérőjű, kb. 6 centi mélységű lábost, ami sütőben is használható, azaz nincs műanyagból a füle. (Ha ilyet nem találok, akkor a műanyagfüleket betekerem több rétegnyi alufóliába, nehogy megolvadjanak.)
5. A lábosba belelötykölök 4 evőkanálnyi olajat, beleteszem a szalonnacsíkokat, és kevergetve kiolvasztom belőlük jóízű zsiradékukat. Amikor aranybarnává váltak, szűrőlapáttal kikapom mindet egy papírtörlővel bélelt tálra, és a lábos alatt erősre tekerem a lángot. Két részletben, kevergetve átpirítom benne a húskockákat, majd miután az összes falat megkapta a védőkérget -a mutatvány arra való, hogy a belül még nyers húsból a lassú sütés közben ne szivároghasson ki az értékes lé-, félreteszem őket. Aztán az edényben maradt zsiradékon néhány perc alatt átpirítom a leszűrt, lecsöpögtetett hagyma-fokhagyma-sárgarépa együttest. Hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a szalonnapörcöket meg az elősütött húskockákat, és beleöntöm a lábosba a leszűrt páclevet. Az egészet megsózom, megborsozom, és felforralom. Ezután a francia marhacsodára alufóliát borítok, majd sütőkesztyűs kézzel átpakolom a forró sütőbe. Itt 3 lassú órán át hagyom, hogy ráérősen és kényelmesen összefőjön, és közben óránként átkeverem.
6. A harmadik óra kezdete körül megtisztítom, és vékony szeletekre vágom a gombát, valamint leszűröm az ecetes lében eltett gyöngyhagymát, Ezt követően előkapok egy közepes méretű serpenyőt, teszek bele 2 evőkanál olajat, és kevés víz kíséretében gyengéden puhára párolom a hagymát. Ha ez megtörtént, erősítek a tűzön, elforralom a levet, és megint teszek a serpenyőbe 2 evőkanál olajat. Beleszórom a gombaszeleteket, megsózom, megborsozom, és kb. 10 perc alatt, kevergetve összepárolom a gyöngyhagymával.
7. Amikor letelt a 3 óra, sütőkesztyűs kézzel kiemelem a hússal teli edényt, és ráteszem a tűzhelyre. Belekeverem a gyöngyhagymás gombát, aztán a sűrű szaftú, gyönyörű színű eledelt mérsékelt tűzőn összeforralom.

Bármilyen krumplis köret jó hozzá, de én legjobban puha fehér kenyérrel szeretem.

2. SÜSSÜNK VALAMIT
GESZTENYÉS CSÓK

Hozzávalók:

15 deka puha vaj
15 deka porcukor
2 tojás
1 narancs
50 deka felengedett mirelit gesztenyemassza
6 deka liszt

Elkészítés:

1. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit, aztán bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra (gázsütőn ez a 4-es és az 5-ös fokozat között van). Amíg bemelegszik, elkészítjük a tésztát.
2. A puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belepottyantjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk őket. Belereszeljük a megmosott, megtörölt narancs héját, és a robotgép segítségével a vajas alapba belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát is. Miután az egészet összehabosítottuk, fakanállal belevegyítjük a lisztet, és elővesszük a nagyobb szupermarketekben vagy konyhatechnikai boltokban kapható habzsákot.
3. Kiválasztjuk a nyomófejek közül azt, amelyikkel a legnagyobb csillagokat lehet formázni, és a kb. 1 centi lyuk-átmérőjű fejet ráillesztjük a zsák végére. A zsákba belekanalazzuk az elkészített tészta harmadát-negyedét. Ezek után megrázogatjuk a zsákot, majd az egyik ujjunkkal befogjuk az alját, és határozott mozdulattal megnyomjuk a felső végét, hogy tömörítsük a tartalmát. Ez a mutatvány azért szükséges, mert így a tészta egyenletesen kitölti a zsákot, és miközben a süticsillagokat nyomjuk ki belőle, nem "köpköd" majd.
4. Most már jöhet az igazi adagolás. Egymástól ujjnyi távolságra 2 centi átmérőjű, apró csillagokat nyomunk a sütőpapíros tepsikre, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük őket, egyik tepsit a másik után.

3. MAJD A BUDAY...

Hozzávalók:

2 szál kolbász
1 közepes cukkíni
1 csomag réteslap
vöröshagyma
olaj

Elkészítés:


4. SZUPER-REGGELI
IMMUNERŐSITŐ REGGELI

Azokon a reggeleken, amikor úgy érezzük, a legkisebb fuvallat is majd' ledönt a lábunkról, szóval amikor nem kifejezetten vagyunk a topon, jól jön egy kis erősítés. Ez a finom gyömbéres-joghurtos reggeli minden alapvető tápanyagot tartalmaz, amire az erősítéshez szükség van. A multivitaminos gyümölcslé gondoskodik az egész napi vitaminforrásról, a joghurt pedig - természetes baktériumaival - számos alapvető táplálék hasznosulását segíti elő. A citromhéj illóolaja nemcsak finom, hanem a fertőzések leküzdésében is fontos szerepe van, a hasonlóan illatos gyömbér pedig immunerősítő hatású. És hogy valami ropogjon is a fogunk alatt, mindehhez jó passzol egy maréknyi durvára tört mandula.

Hozzávalók:

5 deci Prémium Multivitamin
2 evőkanál méz
2 evőkanál joghurt
1 citrom reszelt héja
egy 5 centis gyömbérdarab lereszelve
1 marék apróra tört mandula

Elkészítés:

1. Először beleöntjük a gyümölcslevet a turmixba, majd hozzákanalazzuk a mézet és a joghurtot.
2. Belereszeljük a narancs sárga héját, majd ugyanazon a reszelőn át a megpucolt gyömbérdarabot is.
3. Miután mindezekkel készen vagyunk, nincs más hátra, mint a turmixolás.
4. A kész italokat poharakba töltjük, és megszórjuk őket apróra tört mandulával.

GÁBOR73 Creative Commons License 2004.03.12 0 0 193
Köszi a receptet, nagyon finomra sikerült:-)
Előzmény: komórka (192)
komórka Creative Commons License 2004.03.11 0 0 192
CSOKOLÁDÉTRÜFFLI
Csokoládé és csokoládé között nagy különbség van. Bár Gombóc Artúr mindegyiket szerette, én, ha étcsokoládéról van szó, akkor kicsit finnyás vagyok. Ezért mindig megnézem a csomagolópapíron, hogy hány százalékos a csokoládé kakaótartalma. Ha sütni kell, akkor rendben van, lehet 45-50%-os, de ha önmagában eszem, akkor azért megpróbálom 70%-osnál alább nem adni.
HOZZÁVALÓK: 1 vaníliarúd, 1.5 deci tejszín, 20 deka étcsokoládé , 3 deka vaj, a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor
A vaníliarudat kis, éles késsel hosszában félbevágom, és a kés tompa részével pedig kikaparom belőle a fekete, kis szemecskéket. Egy pici lábosba beleöntöm a tejszínt, belekeverem a vaníliaszemeket és hozzádobom a félbevágott vaníliarudat is. Gyorsan felforralom, aztán lekapom a tűzről, és legalább félórát hagyom állni, hogy a vanília íze jól átjárja a tejszínt. Aztán gőz fölött megolvasztom a darabkákra tört csokoládét és miután levettem a tűzről az olvadt csokit, hozzákeverem a vajat. Szűrőn át a vajas csokoládéhoz öntöm a finom illatú tejszínt, a vaníliarudat meg kidobom. Utána fogom az egészet és beelöntöm egy nagy, lapos műanyag dobozba. Ugyanis minél jobban terül, annál gyorsabban hűl ki és szilárdul meg olyan állagúra, hogy könnyen lehessen belőle majd golyókat formázni. A csokimasszát beteszem a hűtőbe és pár órára, de akár pár napra is benne hagyom. (Sőt, akár le is lehet fagyasztani egy-két hónapra, kutya baja nem lesz.) Tenyerem közé veszek 1-1 evőkanálnyit a csokimasszából és csinos golyókká formálom őket, majd belehempergetem mindegyiket egy müzlis tálkába beleszórt kakaóporba. A golyó-formálás bizony csuklóig csokoládés kézzel jár, de istenem! Gondoljunk arra, mit nem adtunk volna ezért az édes szutyokért gyerekkorunkban! Ha készen van egy golyóbis, akkor sütőpapírral borított tálcára teszem és folytatom a trüfflikészítést. Ha már mindegyik csokigolyó a tálcán csücsül, akkor beteszem őket a hűtőbe, hogy a kézmelegtől picit meglágyult trüfflik újra megdermedhessenek. Végül a kész trüffliket valamilyen jobb papírboltban vagy ÁPISZ-ban vásárolt kapszlikba ültetetgetem és visszateszem őket a hűtőbe Tíz napig is elvannak a hidegben - már, ha el nem fogynak addig. Mert még várat magára annak a jelenségnek a tudományos magyarázatra, hogy vajon miért hat megsemmisitően a trüfflikre a csokoládét amúgy nem szerető férfiak jelenléte-, de érdemes egy órával evés előtt kivenni a golyókat, mert finomabb és intenzívebb lesz az ízük így. 20 csokoládétrüffli lesz belőle.
GÁBOR73 Creative Commons License 2004.03.11 0 0 191
Sziasztok!
A múlt vasárnapi (03.07.) műsorban láttam a csokis trüffli nevű finomság elkészítését. Sajnos nem jegyeztem meg a receptet, ha valaki tudja, nagyon örülnék ha feltenné vagy elküldené...
A feleségemet akarom vele meglepni:-)

Előre is köszi!

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.09 0 0 190
sajtkeksz

egy heti tv-s ujsagban lattam ezt a receptet, igaz nem telejesen ugyanez, s a mennyisegek is eltertek, ezek szerint innen koppintottak
kulonben nagyon egyszeru es finom, en pogacsaszaggatoval dolgoztam, de jo otlet, igy sokkal egyszerubb es nem kell kisodorni, meg gyurogatni

Előzmény: komórka (189)
komórka Creative Commons License 2004.03.09 0 0 189
Hadd tegyek hozzá én is egy pár receptet:
ROPOGÓS MOGYORÓS KORONGOK
HOZZÁVALÓK: 25 dkg. liszt, fét tk. fahéj, só, 1 tk. sütőpor, 10 dkg. mogyoró, 10 dkg. vaj, 5 dkg. barnacukor, 1 tojás, 1 nagy narancs héja, kb. 5 dkb. csokoládé a kekszek diszitéséhez.
Egy nagy tálba beleszitálok huszonöt deka lisztet, és belekeverek egy csipetnyi sót, fél teáskanálnyi őrölt fahéjat, egy púpos teáskanalnyi sütőport meg tiz deka finomra őrölt mogyorót, amelyet előtte száraz serpenyőben illatosra pirítottam Aztán egy másik tálban fakanállal összekeverek tiz deka puha vajat tíz deka kristálycukorral meg öt deka barnacukorral, hozzácsepegtetek egy teáskanál vanilíaaromát, és fakanálról robotgépre váltva, három-négy perc alatt habosra keverem a cukros vajat. Hozzáütök egy nagy tojást, belereszelem egy megmosott narancs héját, akkor jöhet újra a fakanál. A mogyorós lisztet apránként beledolgozom a tésztába. Amikor már olyan sűrű, hogy fakanállal nem lehet keverni, akkor saját kacsómmal gyúrom kicsit meg tovább. Ahogy összeállt, két darab tíz centi hosszú, öt centi vastag hurkát formálok belőle, becsavarom azokat folpackba, és besüllyesztem tizenöt perce a mélyhűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a tészta. Előmelegítem a sütőt 190 C-ra (gáznál ez 5-ös fokozat) és a megkeményedett „tésztahurkákat" nem nyújtogatom, hanem vágódeszkán éles késsel felszeletelem félcentis körlapokra, és a sütöpapírral boritott sütőlemezre szellősen egymás mellé pakolt korongokat tizenkét perc alatt aranybarnára sütöm. Ha kihültek, akkor mindet kirakom egymás mellé, majd egy kicsi nejlontasakba gőzön felolvasztott, langyos csokit kanalazok, aztán ollóval lecsipem a zacsi végét, és becsikozom csokival akekszeket.
ROPOGÓS SAJTKEKSZ
HOZZÁVALÓK: 20 deka márványsajt, 10 deka puha vaj, 1 tojás sárgája, 20 deka liszt, só, frissen őrölt bors, 1 tojás fehérje,
Először összemorzsolom a márványsajtot a puha vajjal és a tojás sárgájával, majd beledolgozom a lisztet. Ezután megsózom, megborsozom az egészet, majd csinos kis hurkát sodrok belőle, azt lefolpackozom, és 10-15 percre beteszem a mélyhűtőbe. Közben bekapcsolom a sütőt 200 C-ra, sütőpapírt borítok egy nagy tepsire, és miután letelt a negyed óra, kiveszem a sajthurkát a fagyosból. Kibontom a házi csomagolást, és olyan fél centis körlapokat szelek a tésztából, megkenem tojásfehérjével és apróra vágott dióval meghintem, melyeket aztán 10-15 perc alatt sütök meg az előmelegített sütőben.
szepyke Creative Commons License 2004.03.09 0 0 188
ROZMARINGOS BROKKOLIKRÉMLEVES
Hozzávalók:

2 kis fej brokkoli

3 deci alap csirkeleves

˝ pohárnyi tejszínt

1 evokanálnyi apróra vágott, friss rozmaring


esetleg kis maréknyi mandula
Eloször rózsáira szedem a brokkolit, aztán az egyik fazekamba kevés vizet öntök és beleteszem az edénybe a kukta fém párolóbetétjét. Erre ültetem rá a brokkolidarabkákat és gyorsan felforralom a vizet alattuk. Utána lefedem a fazekat és pár perc alatt így a goz úgy puhítja meg a zöldséget, hogy közben egyáltalán nem oldja ki az ízét.
Most jön a turmixgép: beleöntöm az ALAP CSIRKELEVEST, hozzáteszem a puha brokkolit, belekanalazom a tejszínt és összeturmixolom az egészet. Szórok bele evokanálnyi apróra vágott rozmaringot, ha kell, akkor megsózom és amikor épp van otthon, akkor serpenyoben megpirított mandulát is szórok a tetejére. Zárható dobozba öntöm, készen is van.
1 adag lesz belole.

ROZMARINGOS-OLAJBOGYÓS KENYÉR
Hozzávalók:

7 gramm szárított éleszto

4 evokanál + 3 deci meleg víz

1 evokanál olivaolaj

1 evokanál só

˝ teáskanál frissen orölt bors

2 teáskanál cukor

1 evokanál apróra vágott, friss rozmaring

50 deka + esetleg még 5 deka liszt (rétes lisztet szoktam használni, de sütöttem már kenyeret finom lisztbol is: ennyit a mai lisztek minoségérol)

5 deka magozott, fekete olajbogyó

olaj a tál kikenéséhez

liszt a gyúródeszka megszórásához

1 tojássárga + 1 teáskanál víz a tészta megkenéséhez
Beleszórom a szárított élesztot egy nagy tálba és simára keverem 4 evokanál meleg vízzel.
Kimérek 3 deci meleg vízet, hozzálöttyintem az olivaolajat, belekeverem a sót, tekerek hozzá frissen orölt borsot, hozzákeverem a cukrot és beleszórom az apróra vágott, friss rozmaringot is. Ezt a kevercset aztán fakanállal hozzákeverem az addigra már kicsit felhabosodott élesztos vízhez.
Utána fakanálról dagasztókarú kézirobotgépre váltok és a lassú fokozatra kapcsolt géppel folyamatosan kevergetve apránként beledolgozom a folyadékba a mikroban meglangyosított réteslisztet.
Jön a dagasztás, dolgozzon a nagyobb fokozatra kapcsolt gép úgy 6-7 percig, amíg fényesen sima és lyukacsos lesz a se túl kemény, se túl lágy tészta. Ha épp úgy látom – és ez kzárólag a liszttol függ-, akkor még szórok bele úgy 5 dekányit.
Ha ezzel megvagyok, akkor leteszem a gépet és rászórom a tésztára a lecsöpögtetett, apróra vágott olajbogyót. Aztán saját két kis kezemmel még 2 percig tovább dagasztom a kenyértésztát, hogy jó alaposan beledolgozzam az olajbogyódarabkákat.
Kiolajozok vékonyan egy nagy tálat és belehempergetem a tésztát, hogy mindenhol megpuszilja az olaj, majd rányomogatok a tészta tetejére egy darabka folpackot, hogy ne száradjon ki.
Aztán vagy mehet a hutobe éjszakázni vagy ha kint hagyom és 45-60 perc múlva, mikor már duplájára nott, akkor ököllel finoman rácsapdosok, hogy a ducira puffadt tészta kilehelje a lelkét: esküszöm, pont ilyen hangot ad.
Lisztezett deszkán 1 perc alatt gyorsan átgyúrom a tésztát, utána veknire formázom (lemértem a múltkor, 23 cm x 12 cm nagyságú, enyhén ovális alakú lett) és réteszem egy vékonyan megolajozott sütolapra. Egy konyharuhával letakarom a csinos kis veknimet és hagyom, hogy fél óra alatt újra a duplájára keljen.
Amíg növöget, addig elomelegítem a sütot 200 C-ra (gázsüton 6-os fokozat).
Mikor már szép méretes, akkor elkeverem a tojássárgáját egy kis vízzel, lekenem vele a kenyeret –ha valaki gondolja, néhány apróbb, nem túl mély vágást ejthet is a felületén- és 45 perc alatt megsütöm.
Ha kész van –az alját, ha megkocogtatjuk, akkor kongó hangot ad ilyenkor-, akkor az aranybarna, illatos és ropogós kérgu büszkeségemet rácsra teszem, hogy alul-felül jól ki tudjon hulni.
1 vekni lesz belole.

ROZSOS-DIÓS KENYÉR
Hozzávalók:

1 deka szárított éleszto

4 evokanál + 3 deci meleg víz

20 deka rozsliszt

35 deka rétesliszt

5 deka dióbél

1 evokanál olivaolaj

1 evokanál só

˝ teáskanál frissen orölt bors

2 teáskanál barna cukor

1 teáskanál köménymag

olaj a tál kikenéséhez

liszt a gyúródeszka megszórásához

1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
Beleszórom a szárított élesztot egy nagy tálba és simára keverem 4 evokanál meleg vízzel. A kétféle lisztet összekeverem egy külön tálkában, a diót pedig száraz serpenyoben illatosra pirítom és mozsárban durvára töröm.
3 deci meleg vízhez hozzákeverem az olivaolajat, beleteszem a sót, a frissen orölt borsot és a barna cukrot meg a köménymagot is. Beleöntöm ezt a kevercset az addigra már kicsit felhabodosott élesztos vízbe és fakanállal simára keverem az egészet.
Utána apránként beleszórom a mikroban meglangyosított lisztkeveréket, de közben folyamatosan keverem a lassú fokozatra kapcsolt dagasztókarú kézirobotgéppel. Majd nagyobb fokozatra kapcsolom a robotgépet és úgy 6-7 percig alatt fényesen simára és lyukacsosra dagasztom a géppel a se túl kemény, se túl lágy tésztát.
Beleszórom a tésztába az illatosra pirított diódarabkákat és még 2 percig tovább dagasztom a kenyértésztát a kezemmel, hogy gondosan beledolgozhassam a diót.
Kiolajozok vékonyan egy nagy tálat, meghempergetem benne a tésztát, majd rányomogatok a tetejére egy darabka folpackot, hogy ne száradjon ki.
Meleg helyen 45-60 percen át hagyom kelni, hogy a duplájára nojjön, aztán ököllel könnyedén rácsapodosok néhányat a megkelt tésztára.
Lisztezett deszkán 1 perc alatt gyorsan átgyúrom a tésztát és aztán kb. 23 cm X 12 cm nagyságú veknire formázom. Vékonyan megolajozott sütolapra teszem és letakarom egy konyahruhával. Jön a második kelesztés, úgy fél óra kell ahhoz, hogy megint a duplájára nojjön.
Ezalatt elomelegítem a sütot 200 C-ra (gázsüton 6-os fokozat).
Amikor már újra megkelt, akkor villával enyhén felvert tojásfehérjével lekenem a tetejét és 55 perc alatt megsütöm a rozsos-diós kenyeret.
Amikor már kongón kopogós az alja, akkor kiveszem a sütobol és rácsra teszem, hogy alul-felül ki tudjon hulni.
1 vekni lesz belole.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!