Keresés

Részletes keresés

komórka Creative Commons License 2004.03.11 0 0 192
CSOKOLÁDÉTRÜFFLI
Csokoládé és csokoládé között nagy különbség van. Bár Gombóc Artúr mindegyiket szerette, én, ha étcsokoládéról van szó, akkor kicsit finnyás vagyok. Ezért mindig megnézem a csomagolópapíron, hogy hány százalékos a csokoládé kakaótartalma. Ha sütni kell, akkor rendben van, lehet 45-50%-os, de ha önmagában eszem, akkor azért megpróbálom 70%-osnál alább nem adni.
HOZZÁVALÓK: 1 vaníliarúd, 1.5 deci tejszín, 20 deka étcsokoládé , 3 deka vaj, a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor
A vaníliarudat kis, éles késsel hosszában félbevágom, és a kés tompa részével pedig kikaparom belőle a fekete, kis szemecskéket. Egy pici lábosba beleöntöm a tejszínt, belekeverem a vaníliaszemeket és hozzádobom a félbevágott vaníliarudat is. Gyorsan felforralom, aztán lekapom a tűzről, és legalább félórát hagyom állni, hogy a vanília íze jól átjárja a tejszínt. Aztán gőz fölött megolvasztom a darabkákra tört csokoládét és miután levettem a tűzről az olvadt csokit, hozzákeverem a vajat. Szűrőn át a vajas csokoládéhoz öntöm a finom illatú tejszínt, a vaníliarudat meg kidobom. Utána fogom az egészet és beelöntöm egy nagy, lapos műanyag dobozba. Ugyanis minél jobban terül, annál gyorsabban hűl ki és szilárdul meg olyan állagúra, hogy könnyen lehessen belőle majd golyókat formázni. A csokimasszát beteszem a hűtőbe és pár órára, de akár pár napra is benne hagyom. (Sőt, akár le is lehet fagyasztani egy-két hónapra, kutya baja nem lesz.) Tenyerem közé veszek 1-1 evőkanálnyit a csokimasszából és csinos golyókká formálom őket, majd belehempergetem mindegyiket egy müzlis tálkába beleszórt kakaóporba. A golyó-formálás bizony csuklóig csokoládés kézzel jár, de istenem! Gondoljunk arra, mit nem adtunk volna ezért az édes szutyokért gyerekkorunkban! Ha készen van egy golyóbis, akkor sütőpapírral borított tálcára teszem és folytatom a trüfflikészítést. Ha már mindegyik csokigolyó a tálcán csücsül, akkor beteszem őket a hűtőbe, hogy a kézmelegtől picit meglágyult trüfflik újra megdermedhessenek. Végül a kész trüffliket valamilyen jobb papírboltban vagy ÁPISZ-ban vásárolt kapszlikba ültetetgetem és visszateszem őket a hűtőbe Tíz napig is elvannak a hidegben - már, ha el nem fogynak addig. Mert még várat magára annak a jelenségnek a tudományos magyarázatra, hogy vajon miért hat megsemmisitően a trüfflikre a csokoládét amúgy nem szerető férfiak jelenléte-, de érdemes egy órával evés előtt kivenni a golyókat, mert finomabb és intenzívebb lesz az ízük így. 20 csokoládétrüffli lesz belőle.
GÁBOR73 Creative Commons License 2004.03.11 0 0 191
Sziasztok!
A múlt vasárnapi (03.07.) műsorban láttam a csokis trüffli nevű finomság elkészítését. Sajnos nem jegyeztem meg a receptet, ha valaki tudja, nagyon örülnék ha feltenné vagy elküldené...
A feleségemet akarom vele meglepni:-)

Előre is köszi!

kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.09 0 0 190
sajtkeksz

egy heti tv-s ujsagban lattam ezt a receptet, igaz nem telejesen ugyanez, s a mennyisegek is eltertek, ezek szerint innen koppintottak
kulonben nagyon egyszeru es finom, en pogacsaszaggatoval dolgoztam, de jo otlet, igy sokkal egyszerubb es nem kell kisodorni, meg gyurogatni

Előzmény: komórka (189)
komórka Creative Commons License 2004.03.09 0 0 189
Hadd tegyek hozzá én is egy pár receptet:
ROPOGÓS MOGYORÓS KORONGOK
HOZZÁVALÓK: 25 dkg. liszt, fét tk. fahéj, só, 1 tk. sütőpor, 10 dkg. mogyoró, 10 dkg. vaj, 5 dkg. barnacukor, 1 tojás, 1 nagy narancs héja, kb. 5 dkb. csokoládé a kekszek diszitéséhez.
Egy nagy tálba beleszitálok huszonöt deka lisztet, és belekeverek egy csipetnyi sót, fél teáskanálnyi őrölt fahéjat, egy púpos teáskanalnyi sütőport meg tiz deka finomra őrölt mogyorót, amelyet előtte száraz serpenyőben illatosra pirítottam Aztán egy másik tálban fakanállal összekeverek tiz deka puha vajat tíz deka kristálycukorral meg öt deka barnacukorral, hozzácsepegtetek egy teáskanál vanilíaaromát, és fakanálról robotgépre váltva, három-négy perc alatt habosra keverem a cukros vajat. Hozzáütök egy nagy tojást, belereszelem egy megmosott narancs héját, akkor jöhet újra a fakanál. A mogyorós lisztet apránként beledolgozom a tésztába. Amikor már olyan sűrű, hogy fakanállal nem lehet keverni, akkor saját kacsómmal gyúrom kicsit meg tovább. Ahogy összeállt, két darab tíz centi hosszú, öt centi vastag hurkát formálok belőle, becsavarom azokat folpackba, és besüllyesztem tizenöt perce a mélyhűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a tészta. Előmelegítem a sütőt 190 C-ra (gáznál ez 5-ös fokozat) és a megkeményedett „tésztahurkákat" nem nyújtogatom, hanem vágódeszkán éles késsel felszeletelem félcentis körlapokra, és a sütöpapírral boritott sütőlemezre szellősen egymás mellé pakolt korongokat tizenkét perc alatt aranybarnára sütöm. Ha kihültek, akkor mindet kirakom egymás mellé, majd egy kicsi nejlontasakba gőzön felolvasztott, langyos csokit kanalazok, aztán ollóval lecsipem a zacsi végét, és becsikozom csokival akekszeket.
ROPOGÓS SAJTKEKSZ
HOZZÁVALÓK: 20 deka márványsajt, 10 deka puha vaj, 1 tojás sárgája, 20 deka liszt, só, frissen őrölt bors, 1 tojás fehérje,
Először összemorzsolom a márványsajtot a puha vajjal és a tojás sárgájával, majd beledolgozom a lisztet. Ezután megsózom, megborsozom az egészet, majd csinos kis hurkát sodrok belőle, azt lefolpackozom, és 10-15 percre beteszem a mélyhűtőbe. Közben bekapcsolom a sütőt 200 C-ra, sütőpapírt borítok egy nagy tepsire, és miután letelt a negyed óra, kiveszem a sajthurkát a fagyosból. Kibontom a házi csomagolást, és olyan fél centis körlapokat szelek a tésztából, megkenem tojásfehérjével és apróra vágott dióval meghintem, melyeket aztán 10-15 perc alatt sütök meg az előmelegített sütőben.
szepyke Creative Commons License 2004.03.09 0 0 188
ROZMARINGOS BROKKOLIKRÉMLEVES
Hozzávalók:

2 kis fej brokkoli

3 deci alap csirkeleves

˝ pohárnyi tejszínt

1 evokanálnyi apróra vágott, friss rozmaring


esetleg kis maréknyi mandula
Eloször rózsáira szedem a brokkolit, aztán az egyik fazekamba kevés vizet öntök és beleteszem az edénybe a kukta fém párolóbetétjét. Erre ültetem rá a brokkolidarabkákat és gyorsan felforralom a vizet alattuk. Utána lefedem a fazekat és pár perc alatt így a goz úgy puhítja meg a zöldséget, hogy közben egyáltalán nem oldja ki az ízét.
Most jön a turmixgép: beleöntöm az ALAP CSIRKELEVEST, hozzáteszem a puha brokkolit, belekanalazom a tejszínt és összeturmixolom az egészet. Szórok bele evokanálnyi apróra vágott rozmaringot, ha kell, akkor megsózom és amikor épp van otthon, akkor serpenyoben megpirított mandulát is szórok a tetejére. Zárható dobozba öntöm, készen is van.
1 adag lesz belole.

ROZMARINGOS-OLAJBOGYÓS KENYÉR
Hozzávalók:

7 gramm szárított éleszto

4 evokanál + 3 deci meleg víz

1 evokanál olivaolaj

1 evokanál só

˝ teáskanál frissen orölt bors

2 teáskanál cukor

1 evokanál apróra vágott, friss rozmaring

50 deka + esetleg még 5 deka liszt (rétes lisztet szoktam használni, de sütöttem már kenyeret finom lisztbol is: ennyit a mai lisztek minoségérol)

5 deka magozott, fekete olajbogyó

olaj a tál kikenéséhez

liszt a gyúródeszka megszórásához

1 tojássárga + 1 teáskanál víz a tészta megkenéséhez
Beleszórom a szárított élesztot egy nagy tálba és simára keverem 4 evokanál meleg vízzel.
Kimérek 3 deci meleg vízet, hozzálöttyintem az olivaolajat, belekeverem a sót, tekerek hozzá frissen orölt borsot, hozzákeverem a cukrot és beleszórom az apróra vágott, friss rozmaringot is. Ezt a kevercset aztán fakanállal hozzákeverem az addigra már kicsit felhabosodott élesztos vízhez.
Utána fakanálról dagasztókarú kézirobotgépre váltok és a lassú fokozatra kapcsolt géppel folyamatosan kevergetve apránként beledolgozom a folyadékba a mikroban meglangyosított réteslisztet.
Jön a dagasztás, dolgozzon a nagyobb fokozatra kapcsolt gép úgy 6-7 percig, amíg fényesen sima és lyukacsos lesz a se túl kemény, se túl lágy tészta. Ha épp úgy látom – és ez kzárólag a liszttol függ-, akkor még szórok bele úgy 5 dekányit.
Ha ezzel megvagyok, akkor leteszem a gépet és rászórom a tésztára a lecsöpögtetett, apróra vágott olajbogyót. Aztán saját két kis kezemmel még 2 percig tovább dagasztom a kenyértésztát, hogy jó alaposan beledolgozzam az olajbogyódarabkákat.
Kiolajozok vékonyan egy nagy tálat és belehempergetem a tésztát, hogy mindenhol megpuszilja az olaj, majd rányomogatok a tészta tetejére egy darabka folpackot, hogy ne száradjon ki.
Aztán vagy mehet a hutobe éjszakázni vagy ha kint hagyom és 45-60 perc múlva, mikor már duplájára nott, akkor ököllel finoman rácsapdosok, hogy a ducira puffadt tészta kilehelje a lelkét: esküszöm, pont ilyen hangot ad.
Lisztezett deszkán 1 perc alatt gyorsan átgyúrom a tésztát, utána veknire formázom (lemértem a múltkor, 23 cm x 12 cm nagyságú, enyhén ovális alakú lett) és réteszem egy vékonyan megolajozott sütolapra. Egy konyharuhával letakarom a csinos kis veknimet és hagyom, hogy fél óra alatt újra a duplájára keljen.
Amíg növöget, addig elomelegítem a sütot 200 C-ra (gázsüton 6-os fokozat).
Mikor már szép méretes, akkor elkeverem a tojássárgáját egy kis vízzel, lekenem vele a kenyeret –ha valaki gondolja, néhány apróbb, nem túl mély vágást ejthet is a felületén- és 45 perc alatt megsütöm.
Ha kész van –az alját, ha megkocogtatjuk, akkor kongó hangot ad ilyenkor-, akkor az aranybarna, illatos és ropogós kérgu büszkeségemet rácsra teszem, hogy alul-felül jól ki tudjon hulni.
1 vekni lesz belole.

ROZSOS-DIÓS KENYÉR
Hozzávalók:

1 deka szárított éleszto

4 evokanál + 3 deci meleg víz

20 deka rozsliszt

35 deka rétesliszt

5 deka dióbél

1 evokanál olivaolaj

1 evokanál só

˝ teáskanál frissen orölt bors

2 teáskanál barna cukor

1 teáskanál köménymag

olaj a tál kikenéséhez

liszt a gyúródeszka megszórásához

1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
Beleszórom a szárított élesztot egy nagy tálba és simára keverem 4 evokanál meleg vízzel. A kétféle lisztet összekeverem egy külön tálkában, a diót pedig száraz serpenyoben illatosra pirítom és mozsárban durvára töröm.
3 deci meleg vízhez hozzákeverem az olivaolajat, beleteszem a sót, a frissen orölt borsot és a barna cukrot meg a köménymagot is. Beleöntöm ezt a kevercset az addigra már kicsit felhabodosott élesztos vízbe és fakanállal simára keverem az egészet.
Utána apránként beleszórom a mikroban meglangyosított lisztkeveréket, de közben folyamatosan keverem a lassú fokozatra kapcsolt dagasztókarú kézirobotgéppel. Majd nagyobb fokozatra kapcsolom a robotgépet és úgy 6-7 percig alatt fényesen simára és lyukacsosra dagasztom a géppel a se túl kemény, se túl lágy tésztát.
Beleszórom a tésztába az illatosra pirított diódarabkákat és még 2 percig tovább dagasztom a kenyértésztát a kezemmel, hogy gondosan beledolgozhassam a diót.
Kiolajozok vékonyan egy nagy tálat, meghempergetem benne a tésztát, majd rányomogatok a tetejére egy darabka folpackot, hogy ne száradjon ki.
Meleg helyen 45-60 percen át hagyom kelni, hogy a duplájára nojjön, aztán ököllel könnyedén rácsapodosok néhányat a megkelt tésztára.
Lisztezett deszkán 1 perc alatt gyorsan átgyúrom a tésztát és aztán kb. 23 cm X 12 cm nagyságú veknire formázom. Vékonyan megolajozott sütolapra teszem és letakarom egy konyahruhával. Jön a második kelesztés, úgy fél óra kell ahhoz, hogy megint a duplájára nojjön.
Ezalatt elomelegítem a sütot 200 C-ra (gázsüton 6-os fokozat).
Amikor már újra megkelt, akkor villával enyhén felvert tojásfehérjével lekenem a tetejét és 55 perc alatt megsütöm a rozsos-diós kenyeret.
Amikor már kongón kopogós az alja, akkor kiveszem a sütobol és rácsra teszem, hogy alul-felül ki tudjon hulni.
1 vekni lesz belole.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.02.28 0 0 187
TunciBunci!

a kokuszos kuglof recipejebol kimaradt a vaj mennyisege
csak most hogy szerettem volna megsutni, nem talalom benne :-)
azert majd csak kitalalom

Előzmény: TünciBünci (178)
Large Display Creative Commons License 2004.02.27 0 0 186
Sziasztok!

A lekváros mandulatallérokat mindenkinek ajánlom. Kipróbáltam, nagyon finom (mandulaaroma helyett én rum, mert éppen az volt itthon.)
Viszont a csokis süti, vagy tallér már nem tudom melyik volt nekem olyan lett, mint a chokito (ronda és finom) szerintem ott hiányzik némi tej, vagy valami hasonló.

Előzmény: szepyke (173)
szepyke Creative Commons License 2004.02.25 0 0 185
PIZZAMÁRTÁS
Hozzávalók:

1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv

2 teáskanál szárított oregano

2 gerezd fokhagyma

2 evokanál olivaolaj

1 evokanálnyi surített paradicsompép

frissen orölt fekete bors
Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.
A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az eros illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.
Löttyintek hozzá olivaolajat és belekanalazom a surített paradicsomot.
Tekerek hozzá frissen orölt borsot –sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.
4 nagy pizzához elég.

PIZZATÉSZTA
Pizzatésztát készíteni pontosan ugyanannyira nem ördongösen nehéz konyhai bravúr, mint az otthoni kenyérsütés. Márcsak azért is mondom ezt, mert a pizzatészta maga sem más, mint egy egyszeru kenyértészta. És állítólag ez is eredétenek magyarázata: az olasz pékek kimaradt kenyértészta-darabkákból sütötték kemencéikben régebben pizzákat.
Hozzávalók:

1 kiló liszt

2 lapos evokanál só

1 evokanál szárított oregano

frissen orölt fekete bors

2 tasak szárított éleszto

2 teáskanál cukor

6 deci langyos víz

6 evokanál olivaolaj

olivaolaj a tál kikenéséhez
Eloször langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztességes mennyiségu frissen orölt borsot.
Utána a legnagyobb keverotálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztot és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olivaolajat is.
Eloszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztos-olajos vízbe apránként belekeverni a fuszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát.
Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.
Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlo részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a többi cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadoznának, akkor huvosebb helyre költöztetem oket.)
A kis jóindulattal körlapnak is nevezheto pizzát enyhén megolajozott sütolapra teszem és 15 perces piheno után jöhet rá vékonyan a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekre épp kedvünk támad. Elomelegített 220 C-os (gázsüton 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függoen, hogy mivel pakoltuk meg oket.
4 tekintélyes méretu pizza lesz belole 8 ember számára.

nah, a P-t kivégeztem!
:-)

moes Creative Commons License 2004.02.25 0 0 184
a tonhalpuffancsot kipróbáltam. nagyon jó!
Előzmény: szepyke (183)
szepyke Creative Commons License 2004.02.25 0 0 183
PARMEZÁNOS ZÖLDBORSÓPÜRÉ FÜSTÖLT SONKÁVAL
Hozzávalók:

2 evokanál vaj

30 deka mirelit zsenge zöldborsó

8 deka friss parmezán

3 deci tejszín

frissen reszelt szerecsendió

frissen orölt fekete bors

2 csokor (nem tévedés!) friss petrezselyem

2 vastag szelet füstölt, fott sonka
Egy teflonserpenyoben alacsony lángon felolvasztom a vajat, aztán hozzászórom a mélyhutobol elokotort fagyos, zöld gyöngyöket és fedo alatt puhára párolom oket.
Közben megreszelem a friss parmezánt és eloszedem a turmixgépemet a polc mélyérol. Gyorsan beleteszem a gépbe a puha zöldborsót, a reszelt parmezánt és hozzálöttyinttem a tejszínt is. A turmixgép fölött alaposan megdörzsölgetem a pici, kézi reszelon háromszor-négyszer a kemény szerecsendiót, utána jöhet a frissen orölt bors és ollóval a kupac tetejére nyesem a rengeteg, friss petrezselymet is. Sózni nem szoktam, mert a sajt elég sós szerintem.
És lazsálok: a gép dolgozik, az alkotó pihen.
Végül ugyanabban a teflonserpenyoben, amelyben a borsót pároltam –ismert a jelszó: kevesebb mosogatás, több öröm-, gyorsan illatosra pirítok 2 nagy szelet, ujjnyi vastag füstölt, fott sonkát és boldog várakozással pakolom ki a tányérokra egymás mellé a harsogóan zöld, parmezános zöldborsópüré-halmokat meg a mélyvörös hússzeleteket. Igen, igen, ehetünk is!
2 adag lesz belole.

PENNE FETÁVAL ÉS FEKETE OLAJBOGYÓVAL
Hozzávalók:

2 evokanál olivaolaj

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

25 deka feta

5 deka dióbél

10 deka fekete, magozott olajbogyó

1 csupor friss bazsalikom

az enyhén sós vízben kifozött 75 deka penne fele
Eloször felkarikázom az újhagymát, aztán a megpucolt fokhagymát átnyomom a fokhagymaprésen. Az olajbogyót leszuröm, a diót pedig 1-2 perc alatt illatosra pirítom egy pici, száraz serpenyoben és ha kihult, akkor durvára töröm egy mozsárban.
Ha mindezzel kész vagyok, akkor eloveszek egy mélyebb serpenyot és az olivaolajon megpárolom a pépes fokhagymával elkevert újhagymakarikákat. Ha már szinte átlátszó és puha az újhagyma, akkor hozzáteszem a fetát, beleszórom az illatos diómorzsákat és az apróra vágott, éjsötét olajbogyókat is.
Kevergetve összemelegítem az egészet, hogy a sajt felolvadjon és végül jöhet bele az apróra vágott, friss bazsalikom. (A mártás elore elkészítheto, nyugodtan állhat 1 napot a hutoben.)
A kifott, lecsepegtetett tésztát és a mártást gyorsan összekeverem, aztán már ehetjük is.
3 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belole.

PENNE FRISS DIÓMÁRTÁSSAL
készen van.
Hozzávalók:

5 deka dióbél

1 nagy csokor petrezselyem

1 citrom

1 deci nagyon jó olivaolaj

só és frissen orölt bors

20 deka penne

5 deka frissen reszelt parmezán
Amíg enyhén sós, lobogóan forró vizben kifozöm a tésztát, addig el is készül a mártás.
Ehhez eloször száraz serpenyoben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a diót, aztán ha kicsit kihult, akkor vagy beleszórom mozsárba és abban töröm durvára, vagy beleteszem egy kis zacskóba és csapok rá néhány nagyot egy nyújtófával.
Utána a durvára tört diót beleszórom a turmixgépbe és ollóval gyorsan hozzányesem a nagy csokor petrezselymet. Belereszelem a megmosott citrom héját, hozzácsurgatom a gyönyöru, zöldessárga olivaolajat és megsózom, megborsozom az egészet. Aztán megnyomom a turmixgép gombját és 1 perc múlva kész is a diómártás.
Egy mélyebb, nagyobb serpenyoben megmelegítem a kész szószt, összekeverem a leszurt pennével és teszek hozzá még 1-2 evokanálnyit a tészta fozovízébol.
Amikor kiszedem egy-egy tányérra az ígéretesen illatos diómártásos pennét, akkor mindig szórok rá boven frissen reszelt parmezánt is.
2 adag lesz belole.

PENNE SÜLT ZÖLDSÉGGEL ÉS FRISS ROZMARINGGAL
Hozzávalók:

2 cukkini

1 padlizsán

1 édeskömény

1 lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

3 evokanál olivaolaj

frissen orölt fekete bors

20 deka kecskekrémsajt

1 csupor friss rozmaring

az enyhén sós vízben kifozött 75 deka penne fele
A sütot bekapcsolom 200 C-ra (gázsüto 6-os fokozata) és amíg felmelegszik, addig nekilátok a zöldségeknek.
A cukkinit meg a padlizsánt kétcentis karikára vágom, az édesköményt pedig egycentis csíkokra nyiszatolom föl. Gyorsan felkarikázom még a lilahagymát és a megpucolt fokhagymát is.
Aztán mindezt beleszórom egy tepsibe és összekeverem olivaolajjal meg frissen orölt borssal. Lefedem az egészet alufóliával és úgy 45 perc alatt illatosra sütöm-párolom így a zöldségeket. Keverek rajtuk egyet, aztán fólia nélkül visszatolom még a vega-álmot egy negyedórára a sütobe, hadd szoláriumozzanak csak a darabkák. (A sült zöldségek 1 nappal korábban is elkészíthetok.)
A zöldségkavalkádot belekanalazom egy mélyebb serpenyobe és hozzákeverem a kecskekrémsajtot meg az apróra vágott rozmaringot. Sózom és tekerek rá még frissen orölt borsot. Mielott hozzátenném a lecsöpögtetett tésztát, elotte még azért közepes tuzön kicsit összemelegítem a krémes, rozmaringillatú zöldségeket.
3 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belole.

PETREZSELYMES TONHALPUFFANCS
Hozzávalók:

2 kis doboz tonhalkonzerv

2 evokanál száraz fehér bor

4 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

só és frissen orölt fekete bors

2 kis csokor petrezselyem

1 deci víz

10 deka liszt

olaj a puffancsok sütéséhez

HÁZI MAJONÉZ vagy néhány csepp citromlével és frissen orölt borssal feljavított, tubusos majonéz
Lecsöpögtetem a tonhaldarabkát, aztán belekanalazom oket a turmixgépembe.
Hozzájuk lötykölöm a fehér bort, az apróra vágott újhagymát, a vékony szeletekre felvágott fokhagymát, szórok hozzá pici sót és tekerek bele jó sok frissen orölt borsot. Utána ollóval belevagdosom a petrezselymet is –teljesen felesleges elotte apróra vágni, mert a turmixgép úgyis elvégzi ezt a munkát helyettünk-, aztán felöntöm az egészet 1 deci vízzel és már nyomom is a gombot.
Ha a gép pépesre szétturmixolta, akkor kiöntöm a halas masszát egy tálba, belekeverem a lisztet és lefedve berakom a puffancsok tésztáját a hutobe 1 órára.
Amikor aztán enni akarjuk, akkor egy mélyebb, nagyobb serpenyobe jó 4 centi vastagon olajat öntök, közepes tuzön felforrósítom és ha már meleg az olaj, akkor púpos teáskanálnyi adagokban beleszaggattom a halas tésztát.
Az 1-2 perc alatt aranybarnára sülo puffancsokat szurokanállal kiszedegetem és kicsit lecsöpögtetem róluk az olajat. A ropogós falatkákat még melegen, de nem tuzforrón házi majonézbe tunkoljuk, aztán szép sorrendben és felváltva -egyiket Saci, másikat én-, mindet megesszük.

szepyke Creative Commons License 2004.02.25 0 0 182
nah, jönnek a P-k:

PAD THAI
Hozzávalók:

20 deka cérnavékony rizstészta

5 evokanál víz

1 teáskanál tamarindpaszta

3 deka pálmacukor

2 evokanál rizsecet

2 evokanál thai halszósz (nam pla)

csipetnyi szárított csilipehely

4 evokanál olaj

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

25 deka fagyasztott, apró rák

5 deka sózott, pirított földimogyoró

1 csupor friss korianderzöld

1 zöldcitrom

esetleg 2 maréknyi friss szójacsíra
Beleszórom a rizstésztát egy jó nagy tálba, leöntöm forró vízzel és lefedem egy darab alufóliával, hogy 15 perc alatt megpuhuljon.
Közben egy kis serpenyoben felhigítom vízzel a suru tamarindpasztát. Aztán hozzáteszem a pálmacukrot, a rizsecetet, a thai halszószt és megszórom még az egészet csipetnyi szárított csilipehellyel. Lassú tuzön felforralom a szószt és gyöngyözo forrásban tartom 5 percig.
Jön az imádott wok: belelöttyintem az olajat és közepes tuzön 2 perc alatt megpárolom benne a karikára vágott újhagymát meg az összezúzott fokhagymát. A puha hagymához hozzákeverem az aprócska rákokat és erosebb tüzön 3 perc alatt átlátszóra párolom oket a wokban.
A megpárolt tengeri herkentyukhöz öntöm a kisebb serpenyoben várakozó ízes szószt meg az addigra megpuhult és jó alaposan kinyomkodott, puha rizstésztát. Beledobok a wokba még egy maréknyi sózott, pirított földimogyorót is –a tíz dekás zacskóból nem is marad több, mire ideáig érek a fozésben- és az egészet rázogatva fozöm még úgy 4-5 percig, hogy a lé fele elpárologjon a tésztáról.
Megszórom gyorsan az apróra vágott korianderzölddel, meglocsolom a zöldcitrom kifacsart levével és ha éppen kaptam, akkor belekeverem a friss szójacsírát is.
Tetetemes mennyiség lesz belole 2 ember számára.

PADLIZSÁNKRÉMES SZENDVICS SÜLT PAPRIKÁVAL

Hozzávalók:

1 testesebb padlizsán

2 duci fokhagymagerezd

5 evokanál olivaolaj

só és frissen orölt fekete bors

4 friss zsemlebuci

2 darab olajos-ecetes sült paprika
Eloször feltekerem a sütot a maximumra, mert legalább negyedóráig tart, míg bemelegszik.
Aztán a padlizsánt itt-ott-amott egy villával kicsit megszurkálom, hogy sülés közben ne durranjon majd szét és ha már forró a süto, akkor úgy 45 perc alatt puhára sütöm benne.
A kihult padlizsán krémes belsejét összekeverem a zúzott fokhagymával és az olivaolajjal, majd megsózom és megborsozom a padlizsánkrémet.
A friss bucikat félbevágom, megpakolom oket alaposan a krémmel és teszek mindegyikbe egy-két vékony szelet, sült paprikacsíkot. A parázson sült, olajos-ecetes lében eltett paprikákat –a mediterrán konyha gyöngyszemei- a dubroviniki piacon veszem, de mostanában Magyarországon is árulják nagyobb közértekben, mint különleges savanyúságot.
A padlizsános szendvicseket alufóliába bugyolálom és beteszem oket a hutotáskába, hogy magunkkal vihessük a tengerpartra.
4 szendvics lesz belole.

PÁRMAI SONKÁS- DUPLA PARADICSOMOS TOPPING
Hozzávalók:

10 szem koktélparadicsom

10 szem olajban eltett aszalt paradicsom

20 deka pármai sonka

2 maréknyi friss bazsalikomlevél

10 deka friss parmezán

15 deka pizza-mozzarella
A pármai sonkát hosszú cafatokra vágjuk és gondosan félretesszük, hogy a pizzabuli közösségi hangulatában még véletlenül se váljanak kámforrá mielott a pizzára kerülnének.
A megmosott, kicsumázott liliputi paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk, a lecsöpögtetett aszalt paradicsomokat pedig félbe.
A sonakcsíkokat és a kétféle paradicsom-darabkákat rátesszük a PIZZAMÁRTÁSSAL vékonyan megkent pizzára.
Ollóval rávagdosunk vékony csíkokban friss bazsalikomot és megszórjuk a pizzát a kétféle sajt megreszelt keverékével.
1 nagy pizzára elég.

PARMEZÁNOS OSTYÁK

Hozzávalók:

4 deka friss parmezán

1 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem

2 deka dió


A sütőt bekapcsolom 175 C-ra (gázsütőn ez a 4-es fokozat) és egy tepsibe sütőpapírt fektetek.
A parmezánt a kézi reszelő nagylyukú oldalán megreszelem és 4-5 centi átmérőjű, kör alakú halmokban elszórom a sütőpapíron a sajtreszeléket.
A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom, aztán ha kihűlt, akkor mozsárban durvára töröm, vagy beleteszem egy kis zacskóba és rácsapok néhányszor egy nyújtófával.
Megszórom a sajtkupacokat a diódarabkákkal és mindegyik tetejére teszek egy csipetnyi apróra vágott, friss petrezselymet.
8 perc alatt sütöm illatosra a parmezános ostyákat a meleg sütőben, majd 1 perc után széles pengéjű késsel leemelem a sütőpapírról a még picit puha ostyákat és rácsra teszem őket, hogy azon hűljenek ki és keményedjenek meg.
10 ostya lesz belőle

most egyenlőre ennyi, mert ezt egyszer már bemásoltam, de letiltott, úgyhogy a többit később...

csipkezso Creative Commons License 2004.02.14 0 0 181
Szia!

Szerintem is nagyon finom.
Még csak friss spenótból csináltam eddig, de ha azt mondod jó fagyasztottból is, akkor kipróbálom, mert most már elég drága a Nagycsarnokban. Ebből tripla adagot szoktam csinálni, nálunk mindenki szereti.

Még nagyon bevált a sűlt paradicsom kecskesajttal, olívabogyóval.Egy tejszínes krémsajtot kikeverek egy kis tejföllel,joghurttal- mikor mi van otthon - abba teszek egy kevés natur kecskesajtot(ez mindig puha mert frissen veszem a maszek tejesnél, a szárazabbat lehetne reszelni is, de az jóval drágább).Miután rákentem a paradicsomra, még a tetejére is jut a kecskesajtból. Amúgy mindent úgy csinálok ahogy le van írva.(Nekünk kakukkfűvel jobban ízlik, mint bazsalikommal)

Előzmény: carbonara (179)
csipkezso Creative Commons License 2004.02.14 0 0 180
Köszönöm szépen a receptet!

Előzmény: TünciBünci (178)
carbonara Creative Commons License 2004.02.14 0 0 179
Čn is megcsináltam a krémes spenótot sonkával, állati finom lett, nagyon ajánlom mindenkinek.

Spanót = mirelit leveles
Sonka = gépsonka
Sajt = fele parmezán, fele eidámi

Előzmény: snoopy_beagle (168)
TünciBünci Creative Commons License 2004.02.14 0 0 178
Sziasztok,

Akkor a kért recept.....
Kókuszos kuglóf:
Hozzávalók:
10 dkg cukor
1 cs. van cukor
4 tojás
30 dkg liszt
1 cs, sütőpor
1 evőkanál citromlé
6 -"- narancslé
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg kandírozott meggy vagy meggybefőtt
A vajat a cukorral, van.cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a citrom és narancslevet, majd óvatosan belekeverjük a lisztet, sütőport, meggyet és a kókusz reszeléket.
Kivajazott formába öntjük és közepes lángon megsütjük.)
Kicsit módositottam a recepten, én szeretem mindig külön felverni a tojásfehérjét, jót tesz a sütinek, könnyű lesz tőle.És persze a legvégén adtam hozzá, amikor már minden hozzávaló benne volt.
Jó sütögetést!!!

kreativtucsok Creative Commons License 2004.02.13 0 0 177
szia,

a kokuszos kuglof engem is erdekelne

koszi

Előzmény: TünciBünci (175)
csipkezso Creative Commons License 2004.02.13 0 0 176
Szia! Szeretném kérni a kókuszos kuglóf receptet.
Előre is köszönöm!
Előzmény: TünciBünci (175)
TünciBünci Creative Commons License 2004.02.13 0 0 175
Hellóka Cicvarek!

Nem használtam a papirkosárkákat,a formákat vajaztam ki, nem tom' miként reagáltak volna,bár teljesen normális állagú volt a tészta, nem hiszem,hogy gond lenne vele.Azóta egyébként találtam egy másik variációt is , csak ott a citrom helyett narancsot használ, és nem muffinsütőben, hanem hagyományos tepsiben süti,aztán felvagdossa kockákra, még nem próbáltam, viszont ez a sok citrom és narancslé jót tesz a sütiknek az tuti, tegnap kókuszos kuglófot sütöttem, abba is zuttyantottam 1 narancs levét, és egy jó nagy ek.citrom levet is.Szuper finom lett, ha érdekel a recept elküldöm,ja ebben van liszt (én teljeskiörlésüt használok, néha magában, de szoktam felesben is a sima liszttel).
Üdv.
Előzmény: Törölt nick (174)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.13 0 0 174
off
Tünci!
Kikented a muffinformát, vagy papírkosárkákba raktad? Ha utóbbi, akkor nem ragadtak bele?
offoff
Előzmény: TünciBünci (172)
szepyke Creative Commons License 2004.02.13 0 0 173
jön az L:

LEKVÁROS MANDULATALLÉROK

Hozzávalók:

35 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 teáskanál mandulaaroma

1 citrom reszelt héja

35 dkg liszt

5 dkg mandula

csipet só

2 dkg gyümölcslekvár


Egy nagyobb tálban fakanállal elkeverek 35 deka puha vajat 15 deka porcukorral, aztán hozzáadok 1 teáskanálnyi mandulaaromát, belereszelem 1 nagy citrom héját és robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverem az egészet.
Utána 3-4 részletben beleszórok a cukros-citromos vajba 35 deka lisztet, amihez tettem előtte csipetnyi sót és 5 deka durvára tört mandulát, majd a kész tésztát berakom 1 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Előmelegítem a sütőt 175 C-ra (gázon 4-es fokozat), és enyhén nedves kézzel dió nagyságú darabkákat csipkedek ki a tésztából. Ezeket aztán a tenyerem közt jó 2 centis golyókká formálom és egymás mellé ültetetem a sütőpapírral fedett tepsikre. Mindegyikük közepébe belenyomom a hüvelykujjamat, a krátereket pedig megtöltöm 1-1 teáskanálnyi olyan lekvárral, ami pont van otthon.
18-20 perc kell ahhoz, hogy a meleg sütőből aranybarna, falatnyi tallérokat vehessek elő, amelyek közepében, akár bross foglalatában a drágakő, ott csücsül a karamellesre olvadt lekvárpötty.


M:

MOGYORÓKRÉMES CSIRKE FRISS KORIANDERREL
Hozzávalók:

1 csirkemellfilé

só és frissen orölt fekete bors

1 evokanál liszt

2 evokanál olaj

1 evokanál vaj

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 darab 6 centis, friss gyömbér

2 evokanál curry-por

5 evokanál földimogyorókrém

1 deci víz

1 evokanál szójaszósz

1 evokanál barna cukor

1 zöldcitrom

1 csupor friss koriander
Eloször felkockázom jó kétcentisre a borétol megfosztott csirkemellfilét, aztán megsózom, megborsozom és összekeverem egy kanál liszttel, hogy sülés közben ne ragaszkodjanak majd a húskockák annyira egymáshoz.
Aztán serpenyoben felforrósítok kanálnyi olajat kanálnyi vajjal -nem tudom a magyarázatát, miért jó olaj és vaj keverékében sütni a húst, de hogy így izesebb, az biztos- és puhára pirítom benne a csirkedarabkákat.
Eloveszek egy másik serpenyot és kanálnyi olajon megpárolom benne az apróra vágott újhagymát, aztán hozzákeverem az összezúzott fokhagymát és belereszelem a megpucolt gyömbért is. Utána lehúzom a tuzrol a serpenyot és a gyömbéres hagymához keverem a curry-port meg földimogyorókrémet. A mártást felhigítom a vízzel, összekeverem a szójaszósszal és barna cukorral, majd belefacsarom a zöldcitrom levét is.
Visszateszem a mártást a tuzre és néhány perc alatt összeforralom. Végül belekeverem a megpirított csirkekockákat, ezekkel együtt is összerottyantom még az egészet, aztán a mogyorómártásos csirkét megszórom apróra vágott firss korianderzölddel.

N:

NARANCSLIKORÖS EPER
Hozzávalók:

50-60 deka eper

4 evokanál porcukor

2 vaníliarúd

8 evokanál Cointreau vagy más narancslikor

1 narancs
A megmosott, lecsumázott epreket papírtörölközon megszárítgatom, aztán mindegyiket vékony szeletekre vágom és beleszórom egy mélyebb tálba.
A mozsaramban beleteszem a porcukrot, hozzádobom a felhasított vaníliarúdakat és 1-2 perc alatt összemorzsolom törovel úgy, hogy szinte minden egyes cukorszemcse átvehesse a vanília isteni aromáját. Ezzel az igazi vaníliáscukorral, amelynek az íze fényévekvre van a zacskós változatétól, szórom meg a tálban várakozó eperszeleteket.
Végül lötykölök rá narancslikort és, erosítendo a narancsízt, ráreszelem a megmosott narancs héjat is. Lefedve beteszem a hutobea narancslikorös epret, hogy néhány óra alatt összeérhessenek az ízek.
Vaníliafagyival vagy édes tejszínhabbal, de akár mindkettovel egyszerre is nagyon finom. Nem tudom, hány adag, mert én akár az egészet képes vagyok megenni, de valószínuleg elég 4 édesszájú, ám nálam kicsit mértéktartóbb embernek.

NARANCSOS CSOKOLÁDÉHAB

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé

4 egész tojás

1 narancs reszelt héja

esetleg 1 evőkanál narancslikőr


Azzal kezdem, hogy 20 deka kockákra tört étcsokit beleszórok egy olyan kis tálba, amely nem zuhan bele, hanem csak éppen beleillik egy kisebb fazékba, amelybe előtte jó háromujjnyi forró vizet töltöttem.
Ezt az egészet felteszem a tűzre, hogy a gőz melegétől megolvadjon, közben pedig robotgéppel jó kemény habot verek 4 tojásfehérjéből, aztán leveszem a már megolvadt csokimasszát.
Ha már viszonylag langyos, akkor egyenként belekeverem a 4 tojássárgát, – a legjobb ehhez a kézi, rugós végű habverő – majd lereszelem hozzá a narancs héját, és ha épp van otthon, akkor jöhet bele 1 evőkanál narancslikőr is.
Majd néhány kanálnyi habbal fellazítom a tojássárgától picit megkeményedő csokit, aztán ezt beleöntöm a megmaradt habba és egy fakanál segítségével széles és nagy mozdulatokkal összekeverem az egészet úgy, hogy lehetőleg minél kevésbé törjön össze a krémes hab.
Poharakba kanalazom, és mehet a hűtőbe.
Ennyi, de vigyázat, olyan egyszerű és finom, hogy könnyen rá lehet kapni rendszeres és ipari mennyiségű adag előállítására!

NUTELLÁS MUFFIN
Sokunk kedvence ez a turbó-édesség, és nemcsak azért, mert pikk-pakk elkészül, hanem azért is, mert extrán csokis, és duplán mogyorós - azaz maga a mogyorós csokoládé-álom.
Hozzávalók:

10 deka mogyoróbél

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

20 deka liszt

1 teáskanál sütőpor

30 deka puha vaj

30 deka cukor

4 tojás

15 deka Nutella

2 evőkanál tej

A mázhoz:

10 deka étcsoki

20 deka tejcsoki

10 deka vaj
Bekapcsoltam a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez 6-os fokozat) és papírkapszlival kibéleltem 2 muffintepsi összesen 24 db horpadását.
A tésztához száraz serpenyőben illatosra pirítottam 10 deka mogyorót, aztán amikor már kihűlt, kávéörlőben finomra őröltem, és a mogyorómorzsát hozzászórtam 3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaóporral meg 1 teáskanálnyi sütőporral összekevert 20 deka liszthez.
Utána egy nagy tálba beletettem 30 deka puha vajat és ugyanennyi cukrot, majd 3-4 perc alatt kézi robotgéppel habosra kevertem a cukros vajat. Egyenként hozzáütöttem 4 tojást –mielőtt új tojás pottyant volna bele, előtte mindig alaposan elkevertem az előzőt–, majd elköszöntem a gépi erőtől, mert 15 deka Nutellát már fakanállal is könnyedén hozzá tudtam kavarni a sárga mixturához.
Végül pár részletben beledolgoztam még a kakaós-mogyorós lisztet is, és miután 2 evőkanálnyi tejjel kicsit lazítottam a tésztán, a nyersen is jóízű kevercset belekanalaztam a papírkapszlival bélelt muffinhorpadásokba.
Azalatt a 20 perc alatt, amíg a két tucatnyi muffin egyszerre süldögélt a sütőben, nekiláttam a bevonatnak. Darabkákra törtem 10 deka étcsokit és 20 deka tejcsokit, majd 10 deka vaj társaságában gőz fölött megolvasztottam a csokiduót. Kicsit kavargattam, hogy szép sima legyen, aztán kihűtöttem és amikor már a kész nutellás muffinok sem voltak olyan melegek, hogy elfolyjon rajtuk a sűrűre dermedt csokikrém, akkor rájuk kanalaztam a csokibevonatot.

Hu, ezt már megcsináltam egy párszor!
hihetetlen finom!!!!

TünciBünci Creative Commons License 2004.02.11 0 0 172
Sziasztok!
Kipróbáltam tegnap a citromos muffint, bátran ajánlom mindenkinek, valóban nem hiányzik belőle a liszt, pedig voltak fenntartásaim ezzel kapcsolatban.Mandula helyett dióval készitettem el (az volt itthon), és barna cukrot használtam (mostanában ezzel sütök-főzök), valóban puha maradt másnap is, bár nem érte túl a reggelt :o)
Ha van valakinek talomban alacsony kalóriás süti, nasi, bármiféle fincsiség receptje ,már ha létezik ilyen :o) Kérlek Benneteket ne fosszatok meg tőle!!
Köszi előre is!
its me Creative Commons License 2004.02.07 0 0 171
koszonom a valaszod, kreativtucsok! bemasoltam a receptet, hatha mas is megnezne. asszem, kiprobalom hamarosan :)

Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citrom
3 tojás
15 deka őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 deka cukor

A citromokat beletettem egy kis lábosba és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vettem a lángot és fedő alatt 20 percig csendes bugyogásban tartottam a gyümölcsöket. Ennyi idő elég volt, hogy megpuhuljanak, aztán kellett még további 30 perc, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek.
Bekapcsoltam a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és nekiláttam a pofonegyszerű tésztakészítésnek.
A citromokat félbevágtam, a magokat a kés hegyével kipiszkáltam belőlük és a magnélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágtam. Igen, szőrőstül-bőrőstűl, azaz puha héjával és lágy belsejével együtt.
Elővettem a késes betétű robotgépet és máris zuttyantottam bele a citromdarabokat, hozzájuk küldtem a tojásokat, és a géppel addig kevertem, míg szinte sima massza nem lett belőle. Maradtak benne imitt-amott hangyakörömnyi citromhéjdarabkák, de azokra finom volt rábukkani a már kész muffinokban.
Hozzászórtam még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport meg cukrot, és megint jöhetett a gépi kevercselés.
Ezzel kész is volt a tészta, és belekanalaztam a papírkapszlikkal kibélelt 12 tepsihorpadásba. Aztán betoltam a tepsit a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütöttem a muffinokat, amelyek a lédús citrompép miatt még 1-2 nap múlva sem száradtak ki.
12 muffin lesz belőle.

Előzmény: kreativtucsok (170)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.02.07 0 0 170
nem hianyzik belole a liszt!
helyette daralt mandula/dio van, nyugodtan sussed
hogy a sutopor minek? talan van hatasa liszt nelkul is :-)
en inkabb a citromot sokalltam benne, de mennyi is igazabol az a x db citrom?
es van kicsi citrom, meg nagyobbacska, meg megnagyobb szoval...
Előzmény: its me (169)
its me Creative Commons License 2004.02.06 0 0 169
udv forumosok!
lenne egy kerdesem. neztetek mar stahl oldalan a citromos-mandulas muffint? mert nagyon jol hangzik, de en egy kis lisztet hianyolok belole... vagy lehet muffint kesziteni liszt nelkul? de akkor minek a sutopor bele.
segitsetek :)
jo sutest mindenkinek!
snoopy_beagle Creative Commons License 2004.02.06 0 0 168
isteni finom :-)
mondjuk én érzés szerint csináltam és nem pármai sonkát hanem egy kicsit olcsóbbat raktam bele. a tetejét pedig még megszórtam egy kevés zsemlemorzsával ami jól megpirult.
nyami-nyami. nagyon éhes lettem. lehet hogy gyorsan csinálok is egy kis adagot. :-)
Előzmény: carbonara (167)
carbonara Creative Commons License 2004.02.06 0 0 167
Próbálta már valaki a krémes spenótot sonkával ? Nekem nagyon soknak tünik a fejenként 2 deci tejszin, folyadékban és föleg kalóriában (+ 5 dkg parmezán + 5 dkg sonka ! )
Előzmény: szepyke (166)
szepyke Creative Commons License 2004.02.06 0 0 166
jönnek a K-k!

KÓKUSZOS TIRAMISU

Hozzávalók:

3 tojás

25 deka mascarpone

10 deka porcukor

3 evőkanál rum

2 zöldcitrom

5 dkg kristálycukor

1 csomag kókuszreszelék

1-2 doboz babapiskóta


Ehhez a frissítő édességhez először habosra keverem a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, hozzászórom a kókuszreszeléket, aztán pedig jöhet a zöldcitrom leve is. Ezután a tojásfehérjéből csipet sóval habot verek, majd fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverem a kókuszos krémmel.
Ezután elkészítem a szirupot: a forró vizet, a kristálycukrot, a zöldcitrom levét és a rumot sűrű és illatos sziruppá keverem.
Jöhet a rétegezés: desszertes tálkát veszek elő, melybe egy sor szirupba áztatott babapiskóta, rá pedig egy sor kókuszkrém kerül, egészen addig, amíg az összes finom hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókuszreszeléket havazok.

KORIANDERES PÁC HALAKHOZ
Hozzávalók:

70 deka felengedett, mirelit tonhal

só és frissen őrölt bors

A páchoz

1 zöldcitrom

3 deci olaj

½ deci száraz fehér bor

2 evőkanál koriandermag

A sütéshez

5 deka vaj


A felengedett tonhaldarabokat tenyérnyi szeletekre vágom, mindkét oldalukat megsózom és megborsozom, aztán félreteszem őket.
A páchoz lereszelem a zöldcitromróL a héját, majd kezemen átszűrve belefacsarom a levét egy jó nagy műanyagdobozba. Ugyanebbe a dobozba beleszórom a lereszelt zöldcitromhéjat, beleöntöm az olajat meg a fehér bort, majd miután mozsárban megtörtem a koriandermagot, azt is belekeverem.
A páclébe belefektetem a halszeleteket, lefolpackozom a dobozt, és 1-2 órára berakom a hűtőbe.

Mielőtt enni akarnánk, kiveszem a hűtőből, és megvárom, amíg a halszeletek szobahőmérsékletűre melegednek. Utána kiemelem őket a pácból, és papírtörlőn egymás mellé terítem. Ha lecsepegtek, kezdődhet a halsütés.
Ez úgy történik, hogy először gyengéd lángon megolvasztom a vajat egy óriási vagy két közepes méretű serpenyőben. Aztán közepes erejűre csavarom a serpenyő(k) alatt a lángot, és vigyázva, nehogy belecseppenjen a szeletekről alkoholos páclé a nyílt lángba, beleteszem a meleg vajba a haldarabokat. Oldalanként 3-3 percig rotyogtatom őket, és ehetünk is rögtön.
4 adag lesz belőle.

KORIANDERES SÁRGARÉPALEVES MAZSOLÁVAL
Hozzávalók:

2-3 közepes nagyságú sárgarépa

3 deci alap csirkeleves

½ pohárnyi tejszín

só és frissen orölt fekete bors

1 evokanálnyi apróra vágott korianderzöld

1 evokanálnyi aranyszínu mazsola
A sárgarépát alaposan megmosom és erosen végigdörgölöm egy körömkefével, aztán 2-3 centis darabokra felvágom.
Jöhet a párolás. Kevés vizet engedek egy fazékba, beleteszem a kukta fém párolóbetétjét és ebbe szórom bele a répádarabokat. Felforralom a vizet, lefedem a lábost és a gozben, ugyanúgy ahogy eddig a többi zöldséget, a répát is megpárolom. A turmixgép már szinte magától tudja, hogy mi jön: az ALAP CSIRKELEVES, a párolt és már nem tuzforró sárgarépa, a tejszín - aztán megnyomom a gombot.
A levest megsózom, tekerek hozzá frissen orölt fekete borsot, keverek bele apróra vágott korianderzöldet – Ázsia ízei zöld levélkék formájában-, aztán beleszórom a levesbe a megmosott mazsolákat is. Azért nem fozöm meg picit sem elore ezeket az édes, töpörödött szoloszemeket, mert kelloképpen megpuhulnak a levesben másnapra azalatt, amíg a hutoben éjszakázik a dobozolt ebéd.
1 adag lesz belole.

KRÉMES SPENÓT SONKÁVAL
Hozzávalók:

50 deka zsenge spenótlevél

2 tojás

4 deci tejszín

10 deka frissen reszelt parmezán

10 deka pármai sonka

só és frissen orölt fekete bors

frissen reszelt szerecsendió
Elomelegítem a sütot 190 C-ra (gázsüton 5-ös fokozat) és gyorsan felteszek forrni egy lábosba vizet.
Ha forr, akkor beledobom a megpucolt, megmosott spenótleveleket és aztán 1 perc múlva ki is kapom oket. Egy tésztaszuroben alaposan lecsöpögtetem a spenótot és ujjnyi csíkokra vágom a leveleket, hogy majd tisztán és eroteljesen érezhessem az ízüket, nem mint valami pépes maszatként.
Egy tálban kézi habverovel –nem az elektromossal, hanem az óvodai jelként is közkedvelt, hagyományos fajtával- enyhén habosra verem a tojásokat a tejszínnel, beleszórom a frissen reszelt parmezánt és a vékony csíkokra vágott sonkát. Picit megsózom –csak óvatosan, mert már maga a sonka és a sajt is eléggé sós-, aztán tekerek hozzá borsot és reszelek bele boven szerecsendiót is. Gyorsan beleforgatom ebbe a spenótcsíkokat és az egészet beleöntöm egy akkora sütoedénybe, hogy 4 centinél ne álljon benne vastagabban a krémes spenót.
A meleg sütoben 30 perc alatt sül aranybarnára úgy, hogy a teteje ropogós lesz, az alja pedig krémesen lágy.
2 boséges adag lesz belole.

KRÉMES ÚJKRUMPLI
Hozzávalók:

1.5 kiló hámozott újkrumpli

1 teáskanál só

1.5 deci HÁZI MAJONÉZ

2 deci tejszín

2 deci tejföl

3 evokanál fehérbor-ecet

2 teáskanál mustár

2 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

só és frissen orölt bors
A megmosott újkrumplikat beleszórom egy nagy fazékba és leöntöm annyi vízzel, amennyi boségesen ellepi a szemeket. Megsózom a vizet, felforralom és 20 perc alatt puhára fozöm a az újkrumplikat. Utána leöntöm a vizet és egy nagy szuroben lecsepegtetem a megpuhult szemeket.
Ha már lecsöpögtek, de még langyosak, akkor egy nagy tálban összenyomkodom oket a krumplitörovel és a krumplipéphez keverem a majonézt, a tejszínt, a tejfölt, a fehérbor ecetet meg a mustárt.
Apróra vágom az újhagymák zöld részéit, a fokhagymát átpaszírozom a fokhagymaprésen és mehetnek ezek is a püréhez. Végül megsózom –jócskán kell bele-, megborsozom és lefedve teszem be a hutobe.
8 adag lesz belole.

és egy bonusz L:

LEKVÁROS MANDULATALLÉROK

Hozzávalók:

35 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 teáskanál mandulaaroma

1 citrom reszelt héja

35 dkg liszt

5 dkg mandula

csipet só

2 dkg gyümölcslekvár


Egy nagyobb tálban fakanállal elkeverek 35 deka puha vajat 15 deka porcukorral, aztán hozzáadok 1 teáskanálnyi mandulaaromát, belereszelem 1 nagy citrom héját és robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverem az egészet.
Utána 3-4 részletben beleszórok a cukros-citromos vajba 35 deka lisztet, amihez tettem előtte csipetnyi sót és 5 deka durvára tört mandulát, majd a kész tésztát berakom 1 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Előmelegítem a sütőt 175 C-ra (gázon 4-es fokozat), és enyhén nedves kézzel dió nagyságú darabkákat csipkedek ki a tésztából. Ezeket aztán a tenyerem közt jó 2 centis golyókká formálom és egymás mellé ültetetem a sütőpapírral fedett tepsikre. Mindegyikük közepébe belenyomom a hüvelykujjamat, a krátereket pedig megtöltöm 1-1 teáskanálnyi olyan lekvárral, ami pont van otthon.
18-20 perc kell ahhoz, hogy a meleg sütőből aranybarna, falatnyi tallérokat vehessek elő, amelyek közepében, akár bross foglalatában a drágakő, ott csücsül a karamellesre olvadt lekvárpötty.

nah, akkor egy M-is jöhet, most van időm:

MOGYORÓKRÉMES CSIRKE FRISS KORIANDERREL
Hozzávalók:

1 csirkemellfilé

só és frissen orölt fekete bors

1 evokanál liszt

2 evokanál olaj

1 evokanál vaj

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 darab 6 centis, friss gyömbér

2 evokanál curry-por

5 evokanál földimogyorókrém

1 deci víz

1 evokanál szójaszósz

1 evokanál barna cukor

1 zöldcitrom

1 csupor friss koriander
Eloször felkockázom jó kétcentisre a borétol megfosztott csirkemellfilét, aztán megsózom, megborsozom és összekeverem egy kanál liszttel, hogy sülés közben ne ragaszkodjanak majd a húskockák annyira egymáshoz.
Aztán serpenyoben felforrósítok kanálnyi olajat kanálnyi vajjal -nem tudom a magyarázatát, miért jó olaj és vaj keverékében sütni a húst, de hogy így izesebb, az biztos- és puhára pirítom benne a csirkedarabkákat.
Eloveszek egy másik serpenyot és kanálnyi olajon megpárolom benne az apróra vágott újhagymát, aztán hozzákeverem az összezúzott fokhagymát és belereszelem a megpucolt gyömbért is. Utána lehúzom a tuzrol a serpenyot és a gyömbéres hagymához keverem a curry-port meg földimogyorókrémet. A mártást felhigítom a vízzel, összekeverem a szójaszósszal és barna cukorral, majd belefacsarom a zöldcitrom levét is.
Visszateszem a mártást a tuzre és néhány perc alatt összeforralom. Végül belekeverem a megpirított csirkekockákat, ezekkel együtt is összerottyantom még az egészet, aztán a mogyorómártásos csirkét megszórom apróra vágott firss korianderzölddel.

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.05 0 0 165
Én is MINDIG teszek bele egy kis mustárt az elején. :)
Előzmény: komórka (164)
komórka Creative Commons License 2004.02.05 0 0 164
Sziasztok!
Én szorgalmasan gyüjtögetem a S.J. receptjeit és sokat el is készitettem, a leirásokat mindig saját kútfő (és a tapasztalatom szerint) módositottam. Tudomásul vettem, hogy a mai könyvek valamilyen oknál fogva nem pontosak, nem nézik át stb. Maradjunk ennyiben.
Apropó majonéz: én egy kolléganőmtől tanultam - miután panaszkodtam, hogy sose lesz kemény a majonézem - hogy az elején tegyek bele mustárt. Amikor ezt a tanácsot kaptam akkor még olivaolajról csak hallottunk! Ezt azóta is betartom. Dehát ez is csak egy módszer!
Szaszika Creative Commons License 2004.02.05 0 0 163
Valóban mindenki ízlés szerint sóz, de egy kezdő háziasszony, az szigorúan a recept szerint.

örüljünk neki, hogy valaki írogatja a recepteket. bocsi :-))

Én nem azt kritizáltam ,aki ide bemásolta, azzal tisztában vagyok, hogy ez Szepykének nagy munka, hanem azt, aki leírta!
És ha ez a könyvében is így jelenik meg, akkor qrvára lehet örülni, hogy kiad valaki több ezer forintot, a nagy semmiért! :-(((

Tovább nem is olvastam a recepteket, mert az első baki után leblokkoltam! :-/)))

Előzmény: snoopy_beagle (162)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!