Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.10 0 0 120
Csaba egyik nap felmerült a nyelvtudás kérdése: "Kiváncsi lennék, hogy Fakász-Lassu-Katona triumvirátusból ki tud valamilyen idegen nyelvet, tárgyalószinten?! Mert lehet, hogy megtudnak szólalni, de azt, hogy tárgyalószinten beszéljenek egy nyelvet, azt erősen megkérdőjelezem." na szóval akkor doo you speaking english or sprechen Sie deutsch other gavaris po russki ili sprechen ju franciául,spanyolul,olaszol,urduul,stb?:)))
egyinotai Creative Commons License 2006.01.10 0 0 119

Tisztelt Katona Csaba,

 

 

"A leírtak alapján úgy gondolom a képviselői tevékenységünkről, csekély információval rendelkezik..." mondatra valószínüleg sokan azt válaszolnák hogy IGEN...

 

Ezen az információhiányos helyzeten sokat segítene ha minden önkörmányzati képviselőnek lenne egyéni honlapja...(pl. www.katonacsaba.hu) ahol nyilvánosságra lehet hozni a végzett munkát, előterjesztéseket, javaslatokat (azokat is amelyeket a képviselőtársak ill. a testület nem támogatott) nem is beszélve az egyéb lehetőségekről (Fórumok , Hírlevelek ,Online fogadóóra - chat?)

 

 

 

"Javaslom, keresse fel az önkormányzati hivatal szervezési irodáját, ahol bizonyára szívesen tájékoztatják önt"...nem biztos hogy a legoptimálisabb megoldás egy Választópolgár számára.

 

Üdvözlettel,

 

egyinotai

Előzmény: katona-csaba (117)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.10 0 0 118
szervusz Csaba! köszöntelek a fórumon,remélem ezentúl Te is rendszeresen fogsz itt irni. Attila
Előzmény: katona-csaba (117)
katona-csaba Creative Commons License 2006.01.10 0 0 117
Tisztelt ShellSport!

Ismerőseim hívták fel figyelmemet az Ön fórumozó munkásságára. Az itt elhangzott „állításaira” szeretnék röviden reagálni, mint az írásban említett „triumvirátus” egyik tagja.
Először is a szimpátia, erre csak annyit, - kinek a pap, kinek a papné. A leírtakból ugyan is nem derül ki számomra, hogy az Ön személyes szimpátiája miből táplálkozik.
Érzelmi kötődésből, vagy a testületi munkánk ismeretéből.
A leírtak alapján úgy gondolom a képviselői tevékenységünkről, csekély információval rendelkezik. Javaslom, keresse fel az önkormányzati hivatal szervezési irodáját, ahol bizonyára szívesen tájékoztatják önt az általunk végzett munkáról, előterjesztésekről, javaslatokról. Amennyiben nem ragaszkodik az ismeretlenség „jótékony” homályához szívesen adok önnek felvilágosítást személyesen is. Pár példa: előző ciklus (1998-2002)
Szindbád Kht. létrehozásának kezdeményezése (vár idegenforgalmi hasznosítása, felújítása). Waldstein terv kezdeményezése: - iskolai eszközbeszerzés, - vár körüli park látványterv, - templomok felújításához való hozzájárulás, - művészeti alkotások restaurálása, - útfelújítás csak terv maradt (a határozat nem került végrehajtásra). Széchenyi-terv várfelújítás kezdeményezése.
Ebben a ciklusban (2002-2004) a többségi szocialista és liberális városvezetés lehetetlenné tette aktív részvételünket a munkában ennek ellenére kezdeményezésünkre sikerült a Zrínyi iskola megmentése a bezárástól. Javaslatot tettünk többek között a vállalkozókkal való aktív kapcsolattartásra, pályázat figyelő és író munkacsoport létrehozására, rehabilitációs központ kialakítására stb., hogy ezek nem vagy csak részben valósultak meg az nem a mi akaratunkon múlott.
Remélem felénk áradó bizalmát (szimpátiáját) nem változtatom meg, ha pár szóval kritizálom az ön által leírtakat.
Ami az egész írásával kapcsolatban felháborító az a módszer. Általánosítsunk: …” Személy szerint szimpatikus Leszkovszki. A Lassu, Fakász, Katona triumvirátus egyáltalán nem szimpatikus.”…. Mossunk össze: ….”Jó, igaz, hogy Jámbor és Lukács képviselők nem viselkedtek valami illemtudóan, mikor kijött a Tv. DE! Ha ugyanez van a másik oldalon, eljön egy bal oldali Tv, akkor mi a garanca arra, hogy nem ez lett volna?…” (megjegyzem Lukács nevű képviselő jelenleg nincs a testületben, a TV műsorban a Jámbor úron kívül Vámosi úr és Deákné képviselőasszony szerepelt a testületi tagok közül). Tények közlése nélkül állítsunk valótlanságot: ….” Ezzel csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy egyik kutya, másik eb! Mindkét oldalnak 2 célja van: hatalom szerzés, és hogy minél vastagabbra tömjék a péntárcájukat...”
Erre a megjegyzésére reagálva, arra kérném Önt, hogy minden olyan ismeretet, adatot, ami a személyemmel kapcsolatos állításait alátámasztja tegyen közzé. Amennyiben ilyennel nem rendelkezik, kérem a későbbiekben, tartózkodjon a hasonló jellegű írásoktól.
Tisztelettel: Katona Csaba
Előzmény: ShellSport (96)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.09 0 0 116
kedves Egyinotai! nekem inkább tapasztalat belföldi és külföldi vonatkozásban egyaránt. egy nyugati cégnél egy felvételi interjú eleve nem magyarul zajlik,ott ül előtted 3-4-5német,amerikai,angol,stb,aztán "na herr xy bitte presentiert!":)) lobogtathatod a nyelvvizsgádat,őket az nem érdekli. de ez egy másik téma,hogy mit ér a papir.ismerősöm középfokú angollal New Yorkban nem tudott buszjegyet venni....
Előzmény: egyinotai (115)
egyinotai Creative Commons License 2006.01.09 0 0 115

Hello ExxonValdez,

 

"akinek meg van nyelvvizsgája az nem tud tárgyalóképesen idegen nyelven"

 

szerintem ez így ebben a formában nagyfokú általánosítás.

 

Üdv,

 

egyinotai

 

 

Előzmény: Törölt nick (113)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.08 0 0 114
semmi infóm a Gyapayról.talán 3hete olvastam róla a Naplóban
Előzmény: ShellSport (112)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.08 0 0 113
Kedves Shell! honnan jött a nyelvismeret téma? 2006 van nálam.és tőlem úgy 1993 óta megkövetelik a munkahelyeimen hogy beszéljek nyelvet.csak ezért. " Még a legnagyobb cégeknél is akad, hogy tolmácsokat alkalmaznak." ilyenre az elmúlt 10évből nincs emlékem.egy nagyobb cég eleve nem vesz fel nyelvtudás nélkül kollégát,tehát tolmács kizárva.igy néz ki egy középfokú végzettséget igénylő munkakör kiirása: Termelési kontroller - Veszprém Referencia szám: 647 "Német, multinacionális megbízónk részére keresünk termelési kontrollert. Elvárások: - Integrált rendszer ismerete (SAP, BaaN), kiváló számítógépes ismeretek - Költségkalkuláció- és költségelemzés, anyagkönyvelés, - Kiváló német-és/ vagy angol nyelvtudás - Minimum 2 éves termelési szakmai tapasztalat - Előny a Supply Chain Controlling- ban szerzett ismeret és tapasztalat - Kezdeményezőkészség, magas szintű költségcentrikus - és profitorientált beállítottság - Logikus gondolkodásmód, problémamegoldó képesség - Nagyfokú terhelhetőség Amit megbízónk kínál: - Versenyképes fizetés - Multinacionális munkakörnyezet Jelentkezés: Kérjük, küldje el magyar és idegen nyelvű önéletrajzát, valamint motivációs levelét" remélem az új hivatalban is legalább ilyen képességű kollégák dolgoznak majd,hatékonyan.:) "akik nyelvismerettel rendelkeznek, azoknak természetesen jár a nyelvpótlék" ez annak jár akinek van nyelvvizsgája.de akinek meg van nyelvvizsgája az nem tud tárgyalóképesen idegen nyelven,kör bezárult.amúgy meg bruttó 6000forint. "Írod, hogy Palota Pláza. Kérdem én: Minek?" kérdem én miért ne? parkolóházzal,szökőkutakkal,halk zenével,átriumokkal.nincs rá igény Shell? "Mozi: aki mozizni akar, és ide főleg a fiatalok tartoznak, bemennek Fehérvárra vagy Veszprémbe és megnézik a filmet az 5.1-es Multiplexben."esetleg be is költözzenek? mert akkor nem kéne utazniuk ha mozizni akarnak.de Pesten meg nagyobb multiplex van mint Fehérváron.meg pl Tropicarium.inkább oda költözzenek nem?:) Shell egy valamit mondj,ami ötlet,amit fejlesztésre javasolsz! vagy bontsuk le Várpalotát,költözzünk be Fehérvárra,ha már úgyis ott kell dolgzni,ha már úgyis ott a multiplex,ha már úgyis ott költjük a pénzünket.irjuk ki: Várpalota élt 1350-2006,béke poraira
Előzmény: ShellSport (112)
ShellSport Creative Commons License 2006.01.08 0 0 112

Kedves Exxon!

 

Ez a nyelvismeret ez nem tudom, hogy honnan jött? Még a legnagyobb cégeknél is akad, hogy tolmácsokat alkalmaznak. Amúgy, a hivatalban nincs kifejezetten "tolmács" állás, az ottdolgozókat kérik fel, hogy segítsenek, ha külföldi vendégek érkeznek, igaz, akik nyelvismerettel rendelkeznek, azoknak természetesen jár a nyelvpótlék, ami szerintem rendjén is van. Kiváncsi lennék, hogy Fakász-Lassu-Katona triumvirátusból ki tud valamilyen idegen nyelvet, tárgyalószinten?! Mert lehet, hogy megtudnak szólalni, de azt, hogy tárgyalószinten beszéljenek egy nyelvet, azt erősen megkérdőjelezem. Csak zárójelben mondom, hogy a Megyó és a Gyurcsány is több idegennyelven beszél, Orbán pedig egyedül angolt dadogja... Írod, hogy Palota Pláza. Kérdem én: Minek? Nincs elég bolt a városban? Azzal nem oldódik meg a munkahely probléma, 10-20 embert felvesznek és kész. Mozi: aki mozizni akar, és ide főleg a fiatalok tartoznak, bemennek Fehérvárra vagy Veszprémbe és megnézik a filmet az 5.1-es Multiplexben.

Tényleg, Gyapay mesterről tud valaki valamit? Mert eléggé csönd lett körülötte....

Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.08 0 0 111
egyébként szeretnék róla olvasni valamit,hogy az elmúlt 15év számomra és mások számára milyen jó volt.szeretnék róla olvasni,hogy nekem és másoknak milyen jó volt az elmúlt években és napjainban is ingázni azért hogy dolgozhassak. szeretnék róla olvasni,hogy milyen jó volt maximális súlyadót fizetni éveken át,hogy végre valahára nekiugorjanak utakat épiteni.szeretnék róla olvasni hogy milyen jó a palotai fiataloknak a "Palota Plázába" behúzodni szakadó esőben megnézni a multiplexben valamelyik 5.1es hangminőségű filmet. szeretnék róla olvasni,hogy milyen országos hirű rendezvények vannak Palotán.szeretnék róla olvasni,hogy melyik sportot vagy egyébb hobbit űzők tekintik "Mekkájuknak" Várpalotát.ilyenekről szeretnék olvasni. mindezt azért irtam,hogy végre valami jó is elhangozzék itt,ne csak a károgásunk innen"jobbról":)))
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.08 0 0 110
Kedves Egyinotai! köszönöm irásod.) egy kicsit még elemezzük ezt a károkozás dolgot. Palotán az a helyzet,hogy nincs munkahelyválasztási alternativa.Egy lehetősége van annak,aki dolgozni akar,az ingázás.a helyben levő munkahelyekre kihalás utján lehet talán bejutni.(arra kevésre ami van). Teljesen más lenne a szituáció,ha helyben lenne X kft,mely kinál nekem havi 75000 forintos fizetést,illetve ezzel szemben ott lenne a fehérvári Y kft,mely adna nekem havi 90000 forintos fizetést.tehát nincs választási lehetőség,hogy ok,ingázok,magasabb bérértvagy helyben maradok kevesebbért,de akkor több időm lesz.de ez dolog is igy zsákutca,mert ugyan miért kéne annak kialakulnia,hogy a palotai bér kevesebb legyen mint a fehérvári? mielőtt irná valaki,hogy hülyeséget irok,akkor elmondanám,hogy a fehérvári bérek kb 20%-al magasabbak a veszprémieknél.az egyik fehérvári székhelyű munkaerőkölcsönző cég,a veszprémi multihoz kölcsönadott embereknek 64000-et mig a fehérvárihoz adottaknak 69000-et fizet.ha meg a budapesti téma is belekerült,akkor emlitsük meg Z kft-t,amely a palotai,fehérvári bérrel szemben kinálna nekem 140000 forint fizetést.gondolom talán olvastad,hogy a pesti átlagbér az bruttó 1900000f forint.ezért kicsit meredek összehasonlitani Várpalotával,ahol eleve munkahely sincs. a helyijáratbérletet eleve nem számoltam.ugyanis mindig lesznek emberek akik helyijárattal,egy részük kocsival,egy részük biciklivel,egy része motorral,egy része pedig gyalog fog a munkahelyére közlekedni. egyébként munkahelytéren nemcsak Várpalotával,hanem talán egész Veszprém megyével gond van.számomra ennek fényes bizonyitéka a Napló álláshirdetésrovatának összehasonlitása a Fejér megyi Hirlap állásrovatával. nézze csak meg valaki a most pénteken megjelent számokat.a Naplóban talán féloldal az állásirdetés,szemben a Hirlappal,ahol jó másfél oldal. jó 10-11éve olvasom párhuzamosan a két napilapot,ez a különbség régóta fennáll.
Előzmény: egyinotai (109)
egyinotai Creative Commons License 2006.01.08 0 0 109

Kedves ExxonValdez,

 

Akkor ezek szerint a budapesti Városvezetés  kb. évi 82 milliárd Forint kárt okoz még akkor is ha Budapestre hozza a munkahelyeket... (1 millió dolgozó, 6900Ft havibérlet ahol nincs 80% költségtérítés)... és még az utazással eltöltött időt nem is számoltam :)

 

Félretéve a tréfát: amennyiben az általad említett 3000 ember helyben találna munkát maximum az utazással töltött időt tudná megspórolni, mivel a helyi buszbérlet ára 2160Ft (egyvonalas).

 

Természetesen ha a megspórolt időt a családdal töltik akkor annak a pénzbeni értéke megbecsülhetetlen...

 

Üdv,

egyinotai

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (102)
egyinotai Creative Commons License 2006.01.08 0 0 108

Szereintem  BF egy újság a sok között.

 

Aki nem akarja, nem olvassa el. Én elolvastam és a cikkírók egyéni véleményét tiszteletben tartom...

 

Az újság segít azoknak akiknek nincsen internet hozzáférésük mivel néhány cikktől és reklámtól eltekintve a várpalotai Fidesz honlapon található írások jelentek meg benne :)

 

üdv,

egyinotai

 

 

Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.07 0 0 107
kezembe került a Bakonyi Figyelő.a mocskolódásokat meg a hamis állitásokat keresem benne de nem találom.ha valaki tud segitsen, melyik részébe vannak. köszi
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.07 0 0 106
szia Átgondoltan! az M8 valahol LItér térségében kanyarodik délnek,Enying-Lepsény térségében keresztezi az M7est majd Enyingtől délre,Mezőkomárom magasságában keletre fordul és Káloz-Soponya magasságában halad tovább,nagyjából Sárbogárd-Aba között.Innen megy nyilegyenesen Dunaújvárosnak,hogy a hidon áthaladva M4 néven menjen Szolnok-Debrecen irányába. a matekpéldámon nem tudom mi a zavaros? a 4-5000 hiradás és hardveriparban dolgozott palotai közül jelenleg kb 3000aktiv,a felette levő 1-2000ember meg szétszórodott más iparágakban,kereskedelemben,stb. mi ebbe a kinai? na akkor én is dobom a kérdést: a Polgármesteri Hivatal dolgozói,a képviselők,polgármester,alpolgármester,jegyző,stb hogy állnak nyelvismerettel? nyelvismereten tárgyalásszintű angol,német,olasz,holland,francia stb nyelvtudást értek.esetleg középszinten japánul beszélő emberünk van? mert ha ez nincs meg akkor már eleve megvan egy indok a váltásra.
Előzmény: Átgondoltan (105)
Átgondoltan Creative Commons License 2006.01.07 0 0 105

Nos akkor Veszprémnél lefordul délnek és Enyignek megyen, vagy M8-lesz Palotánál? Melyik? Vagy eldöntött már és én nem értem? (ez most tényleg kérdés,nem piszkálódás)

A számtani példáid magyarázata már kissé "zavaros", se baj mindenki vonja le a konzekvenciát . 

Válaszod köszönöm. 

Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 104
Kedves Átgondoltan! nem tudom mennyi idő mire kész lesz az M8-as,az bizti hogy a dunaújvárosi hid épül,és mivel Fejér megyében is lesz szakasza Enyingtől-Dunaújvárosig,ismerve Fejér megye élenjárását,szerintem sürgetve lesz az az út.azt tudom,hogy Fehérvár azért lobbyzott,hogy Veszprém után ne kanyarodjon délre a leendő M8 hanem jöjjön Palotának. Mechatronikai műszerészek: nem olvastad el elég figyelmesen az irásaimat.valóban 4-5000 az a szám,kb ennyi palotai dolgozott és dolgozik a hardver és hiradástechnikai iparban.ebben a számban benne van az az egykori Philips dolgozó aki mondjuk ma a Lidl diszkontban pénztáros(ez csak példa) a 3000 ingázó lehet hogy alulbecsült adat.utána kéne számolni jobban.kiindulásnak elég ha egy ingázó buszon 50fővel számolsz,megnézed hány busz van Fehérvár és Veszprém irányába,és a Philips,Balda,Denso estében hozzáadsz egy plusz műszakot,a szabadheteseket,vagy 4+2-ben a szabadkétnaposokat. egy példa: Visteon Hungary.2busz jár Palotáról,igazgatói utasitásuk szerint visteonos dolgozó nem állhat a buszon.az két busznál kb 80-100fő/műszak.és van 3műszak.az csak ennek az egy cégnek az esetében mindjárt 250-300fő. de a szomszédban a Sanminánál ennek a létszámnak legalább a háromszorosa dolgozik. a fehérvári számokkal kapcsolatban a számaim annyira túlzóak,hogy az IBMnél érintett voltam decemberben egy interjún,ott került szóba a 300-as létszám,a Denso és Alcoa esetében pedig volt kollégák dolgoznak érintett beosztásban miáltal ismerik a tervszámokat,gyártás,humánerőforrás,stb.
Előzmény: Átgondoltan (103)
Átgondoltan Creative Commons License 2006.01.06 0 0 103

Köszönöm válaszod.

A 8-as mostanában sőt az elköv.10-ben sem lesz M-betűs ha akarják ha nem és erről ne nyissunk vitát. Teljesen felesleges( ha csak a  Horvátok nem jönnek és féláron megbulizzák a dolgot).

Szerintem tényleg ne írjunk ódákat. Valamelyest igazad van a körképpel kapcsolatban, ma beszéltem egy  Fehérvári fejvadásszal, a felvételek valóban igazak, csak a számaid néminemüleg túlzóak.

Más. 

"van kb 4-5000 képzett gyakorlott mechatronikai műszerészünk"

Csak még egy kérdés tegnap még volt pontosan 4-5000 mechatronikusunk, s ma 3000 ingáznak?Értem én. Közben 2000 mechatronikusunk állástalan(vagy várpalotán kaptak állást vagy elköltöztek), hogy ne is beszéljünk a többiekről akik mással foglalkoznak.

Szépek ezek a számok, igazán szépek. Csak vigyázni kell ezekkel a számtani okfejtésekkel mert ebben az esetben nem azért szakad le a híd mert kicsire mérteztük, hanem saját súlya alatt.

Előre, ne hátra! Minde jót a csapatnak! :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 102
ime a számitás: 3000 ingázó esetén havi bontásban a következő kárt okozza a városvezetés amiért nem hozott munkahelyeket a városba: a 25kmes buszbérlet 13900Ft.ennek 80%-át állja a munkáltató,20%-ot a dolgozó nyel le: az 2790Ft/hó. havonta 3000 embernél ez 8340000Ft,évente 100080000Ft.kamatok nélkül. ha számolom az utazással eltöltött időt,és pl a Manpower vagy a PannonJob által adott operátori 69000Ft-os bér 329Ft-os órabérével számolok,akkor az napi 2óra kiesés,az naponta 3000embernél 1974000Ft,havonta 21 munkanappal:41454000Ft,évente 497448000Ft kár okozása az embereknek. ez igy együtt évi 597528000Ft kamatok nélkül
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 101
Kedves Egyinotai! ez nem szöveg,ez pusztán matematika.ennyit buknak a palotai ingázók évente a bérlettérités+az utazással kiesett órák miatt.de a szám könnyen lehet hogy a valóságban ennél magasabb,illetve a kamat nincs beleszámolva.3000 fő ingázóval lett számolva,pontos adatom nincs,de lehet hogy ennél magasabb ez a szám.
Előzmény: egyinotai (100)
egyinotai Creative Commons License 2006.01.06 0 0 100

Hello Mindenkinek!

 

Kedves ExxonValdez, megmagyaráznád nekem a "...Palotán évente 540milliót bukva..." részt? Honnan ez az összeg?

 

Köszönettel,

 

egyinotai

 

 

Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 99
Németországban 33 expóról tudok különböző városokban.tehát van 33db "BNV"-jük. a BNV is egész éves rendezvény,mindig van speciális szakkiállitás. a 33 németországi expó tehát azt jelenti,hogy egész évben,minden napra jut valami nemzetközi vásár A-tól Z-ig. a palotai hivatalból melyiken mikor volt kinn valaki? csak azért mert a cégek azok általában ilyen rendezvényen szeretnek megjelenni,és egy ilyen rendezvényen egykupacon van a világ többezer multija(falra tudok mászni amikor olyat hallok hogy elfogytak a multik....)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 98
Kedves Átgondoltan! jó hosszúra sikeredett a válaszod,szerintem több részre kéne bontani a témát,mert lassan lexikon vastagságú lesz a mondandónk:) "Természetesen az itthoni “kis”(mert ugye már Fehérvár cégek sem az emelkedő kategóriába tartoznak hanem a sülyedő 0-ba, beruházások terén) beruházásokról tudhatsz. És ha jól körülnézek kezd mindenhol gyászos lenni helyzet (a kinai piac rengeteg beszállítónak megkeseríti az életét). Talán egy olyan kis és középvállalkozói réteget kéne idecsábítani akik a nagy cégeknek beszállítójává tudnak válni, de bizton lehet rájuk számítani mert a “túlélés” létkérdésük, nem 5-10 éves ciklusban gondolkodnak." kár hogy nem vagy képben a fehérvári cégekkel kapcsolatban.már áll a Denso Hungary új csarnoka,keresik a munkaerőt,1000-1500 ember lesz felvéve.operátorok,technikusok,mérnökök,stb. Alcoa Europe,Székesfehérvár:dollárban százmilliós nagyságrendű beruházás,a project 90%-ban kész,a felvételi eljárások folyamatban,munkaerőszükséglet 1000fő környékén mozog. Videoton Holding:500 fő körüli munkaerőszükséglet egy új céghez,amely ipari elszivóberendezéseket gyárt,felfuttatás 2006 első félévében. ezenkivűl a Videoton egyéb kisebb cégeihez is mindig van felvétel IBM Fehérvár:nagyjából 300fő középfokú végzettségű,informatikai képzést vállaló,angolul kommunikációs szinten beszélő rendszeradminisztrátorra van szükség az első félévben. Hát ennyit a fehérvári cégek mélyrepüléséről.nekem ennyi az infóm,de biztos vagyok benne,hogy ez töredéke a valós helyzetnek,Fehérvár nem engedheti meg magának hogy kiürüljön. Szerintem hasznos lenne az üres Napló helyett a pörgősebb Fejér megyei Hirlapot olvasni.szerencsére Palotán is kapható. Egyébként nem véletlenül emlegetek 5-10 500fős céget.ezek kis cégek,az általad emlegetett nagy cégek beszállitói.nálam a nagy cég 5000főt foglalkoztat a közepes 1000-2000et a kicsi meg 1000 alatt.a többi az mikrocég. a német céges példámat kicsit kiforgattad,de ha dolgoztál már a versenyszférában akkor képben lennél a helyzettel.a versenyszférában minden munkaidőpercnek ára van,nem lehet lógni,az nem hivatal.tehát az egykori igazgatómnak nagyon is igaza volt.polgármesternek pl kiváló lenne,de ő ilyesmivel nem foglalkozik.sajnos a hangnememről:nézd,ha azt elértem vele,hogy felráztam néhány embert,akik aludtak azt mondom megérte.azért ne aggódj,nem vagyok én olyan "fröcsögős fenevad",ismerem én az illemet,de itt szükség volt egy kis ébresztésre.:)elnézést ha hangnemem bántó volt számodra.az igaság néha fájó tud lenni:) "És kérlek ezt a 15-évet nem Te adtad neki fogd már fel tehát el sem veheted, és ne sértsd azt a másik 6-ot hogy lehet hogy szar játékot választottak (emlékszel óvoda)!! Szedjétek össze magatokat és mutassátok meg, nagyon nagy kíváncsisággal , és hidd el örömmel fogja konstatálni mindkét oldal a sikereiteket, hiszen közös a cél." mégis ki adta nekik azt a 15évet? Istentől kapták vagy Buddhától? ezen nem tudom miért akadsz ki,de a mi adtuk nekik a sanszot,hogy produkáljanak.te ő én ők ti,stb attól tartok,hogy ez a becsontosodott játékosgárda már nem vevő az ötletekre.azért lett eljuttatva hozzájuk néhány ötlet.tudok egy balos képviselőről,aki eleve kijelentette,hogy "Palotán munkahelyet nem lehet teremteni".nos,no comment,ilyen hozzáálláshoz nem fogok ötleteket adni.:) a "bányászkéz nem alkalmas chipgyártásra" szlogenről nem is beszélve.itt gyökeresen új csapat kell,új Nationalelf:))) "Japán hitel emlegetéséről meg csak annyit, hogy szívesen kiszedném a csatornát alólad + (közművek) befizetném a rád eső hiteltörlesztést, és nyugodttan folyjék tovább a szar a házad alá. Tudom fantasztikus megváltó ötletekkel rendelkeztél már annak idején is. Mindenki csak szidni tudja, ismét várom a csillogást." nézd,kis falvak japán hitel nélkül lettek közművesitve.gáz,csatorna,stb.önerőből. de a japán hitel téma számomra már 98-ban Téma off volt.kész van,megvan,lennvan,ha beszélgetünk,anekdotázunk róla attól nem leszünk jobbak.mondandód egyik fele nem világos:"Tudom fantasztikus megváltó ötletekkel rendelkeztél már annak idején is."ha ez személyeskedés akkor én most nem láttam semmit.... Mór: ha a 81es valóban nagyobb forgalmat bonyolitana a 8asnál,akkor ugyan miért nem a 81est 4sávositják,és miért a 8ast akarják M8 autópályává fejleszteni??? a 81es Győrben végződik a 8as Rábafüzesben.a 8as kapu Olaszországra,az Adriára,sőt,talán Dél-Németországra is. tehát ez megint csak egy mese,hogy mer "bezzeg ott az autópálya". a móri polgármester tőlem megkérdezte,hogy "mikor óhajtjátok már lecserélni a városvezetést...?" "Sajana egyébb iránt sok szempontból szebb lány Mór. De azt hiszem az igazsághoz hozzátartozik számomra is meghökkentő ennek a városnak a fejlődése, és nem mellesleg, tényleg valamit jól csináltak nagyon jól. J" mitől szebb? nekik Vértesük van,nekünk Bakonyunk meg Baglyasunk.nekünk Thuryvárunk van,nekik Csókakőjük.jó,van móri1000jójuk.nekünk az nincs. tudod,talán mert sváb város,vették a fáradságot,és kimentek németbe a rokonokhoz.mi meg Wolfsbergnél messzebb nem voltunk sörözni... 18-49éves célcsoport “ "halló én nem tecsós-s vásárló vagyok hanem választó polgár. Ismételten rossz a megközelítés. De ha úgy nézzük a kedvedért erre a politikára, ezzel, főképp ezzel a stílussal nem vagyok vevőd! A gondolataidra már annál jobban, ismétlem lehet belőlük csemegézni . J " nos ez a célcsoport az,aki még le fog élni ebben a városban 10-20-30-40-50évet. nekik nem mindegy,hogy mi lesz itt ebben a városban. lehet hogy durva leszek:ha én nyugdijas lennék,és minden hónapban hozná a postás a nyugdijam,akkor valószinűleg nem az lenne a legnagyobb gondom hogy hány cég települ be,hanem hogy legyen jóidő,és a parkban tisztaság,a padok szépek legyenek,stb.ezt én megértem,de azt a nyugdijat az a bizonyos 18-49éves célcsoport termeli meg,Palotán évente 540milliót bukva a mutatványon,Fehérvárra és Veszprémbe ingázva.de ezekszerint te nem a 18-49éves célcsoportban vagy,ezért nem vagy érintve ebben a témában:) "öfff, böfff megettem de valamiért visszajött. Áááá megvan Javítsanak ki de a fent nevezett szakma középszintű tanulmányokhoz kötött. 4-5000 ???????????? Betanított munkás, nem így hívják, aki látott beültető gépet." nos,anno az IBMnél a cég gondolkodott,hogy bizonyos munkában töltött idő után egy belső vizsgával(ami amúgy is mindig volt a certifikációk miatt) OKJ-s "mechatronikai műszerész/szerelő" bizonyitványt adna a dolgozóknak.azt sajnos nem tudom hogy ez az elképzelés min bukott meg. a 4000-5000es számhoz.csak az IBMnél 2001őszéig 54000munkavállaló dolgozott szerte az országból.Palota elég szép számban képviselte magát ennél a cégnél. ha csak azt számolom mennyi busz ment direktbe oda,naponta 3xor+a szabad hetét töltő műszak,akkor nem állok messze az emlitett számtól. "Eszem megáll mondaná Ford Ferling Ugye nem ez volt brillírozásod fő aduja. El ne meséld egy cégvezetőnek sem akit ide akarsz hozni, mert sarkon fordulnak, és aki az előszobában várakozott még az is elszalad.( na jó ez sem én vagyok ) de egye fene jól esett. Komolyan nagyon sok ember dolgozott városunkból ilyen cégnél, így hát valóban esélyt lehet latolgatni, de ez nagyon nagyon kevés…" ugye nem azt akarod nekem mondani,hogy pl Nyugaton vagy az USA-ban nemléteznek betanitott munkások? szerinted pl Detroitban a GMnél kik dolgoznak? vagy az Intelnél,az AMDnél szerinted mérnökök kezelik a gyártósor gépeit? az IBM mainzi központjában kb 2000 betanitott munkás csinálta azt,mint itt Fehérváron. a Knorr-Bremse német gyáraiban mérnökök gyártják a menetstabilizátorokat a kamionokhoz? a Maxxonnál Svájcban mérnökök pakolják össze a GPS alkatrészeket? nem sorolom tovább. a szélhez: egyszer sétálj fel Beszállóról Palotára,érezni az "előkeretet" amit a város ad:) biztosan kimaradt pár dolog,de igy elsőre most ennyi jutott eszembe.ha még valami beugrik ugyis megirom:)
Előzmény: Átgondoltan (94)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 97
Kedves Shell! igen,valóban kerülnünk kell a személyeskedést,mert az nem vezet jóra.érvek-ellenérvek,pro és kontra.hogy mennyire reprezentativ? nem tudom.de az se reprezentativ ami most van a városban.eleve nem lehet reprezentativ ami finoman fogalmazva is 0. kitartok véleményem mellett,hogy a jelenlegi vezetés az emberek fásultáságának köszönheti létét.az általam emlegett 18-49éves "célcsoport" sajnos nem politizál(egyébként én 32éves vagyok).elég csak nézni a városi tévé adásait,az ünnepségeket,rendezvényeket.ugyanaz az 50-60ember jár mindenhova. aki robotol Veszprémben és Fehérváron,folyamatos műszakban,hétvégén is,örül hogy a családjával lehet,és nem foglalkozik közélettel. ezt a családból,a szüleimről is tudom.ők sem mentek el szavazni,egészen a legutóbbi választásig.mert nem érdekelte őket,hajtottak,örültek egy-egy szabad hétvégének.a távolmaradás meg egyenlő az igennel a fennálló rendszerre. na,akkor lépjünk tovább a válaszomra: "Mennyire találja meg az adott párt a választókat? Mennyire képes elhódítani a másik párt szavazóit?" Várpalotán a történet nem pártról szól.két oldalról szól a dolog:az egyik oldalnak jó az ami most van.a másiknak nem.a szocialisták közt is szép számmal vannak olyanok akiknek nem jó,tehát őket is magunk közé soroljuk. ide tartozik,hogy én egyetlen pártnak se vagyok tagja.se a kutyának,se az ebnek:)) " Személy szerint szimpatikus Leszkovszki." mint emberrel nekem sincs vele semmi bajom,köszönünk egymásnak ha találkozunk.sőt,mérsékeltsége talán még be is jön,de most már jó lenne egy kicsit nyüzsgőbbé válni.mivel ő már nem lesz nyüzsgőbb,ezért kellenne neki visszavonulnia,és átadni a stafétabotot.néhány kollégájával egyetemben. "A Lassu, Fakász, Katona triumvirátus egyáltalán nem szimpatikus." kinek a pap kinek a papné.azt tudom,hogy kisebbségben vannak,és a "sok lúd disznót győz" érvényesül.számtalan ötletüket söpörték már le. "Mikor a Fakász egy-egy gyűlésen nem érti, amit már a 80 éves nagymamám is megértett, akkor elgondolkodom azon, hogy Ő vajon a városért van?" azok a szocialista képviselők,akik nem értették meg az elmúlt 15évben,hogy a város jövöje a munkahelyteremtésben van,azok a városért vannak? szerintem nem.látod,pro és kontra. "Ha ugyanez van a másik oldalon, eljön egy bal oldali Tv, akkor mi a garanca arra, hogy nem ez lett volna?" tömör a válaszom,fogalmam sincs.de talán kerüljünk előbb olyan szituációba,hogy eljöhessen az a bal oldali tévé,aztán megkapjuk kérdésedre a választ.:) "Mindkét oldalnak 2 célja van: hatalom szerzés, és hogy minél vastagabbra tömjék a péntárcájukat..."mindkét oldalt emlegeted,de én személy szerint egyik oldalhoz sem tartozok már irtam:)
Előzmény: ShellSport (96)
ShellSport Creative Commons License 2006.01.06 0 0 96

Hello mindeki!

 

Köszönöm a segítséget Exxon. Meg is néztem, és a HVG-ben volt kedves Németh úr.

 

Nagyon érdekes ez a fórum dolog. Itt vitázunk, vitázunk, de meggyőzni úgysem tudjuk egymást. Jó is, meg nem is, hogy ütköztetjük az érveinket. Egyrészt jó, mert megismerjük, hogy a városban milyen hangulat uralkodi (ami persze nem reprezentatív!), másrészt rossz, mert néha, vagy talán gyakran, átmegy személyeskedésbe az ügy(természetesen ez alól én sem vagyok kivétel, sőt). Oké, hogy mindenki változtatni akar. DE hogy? Mennyire találja meg az adott párt a választókat? Mennyire képes elhódítani a másik párt szavazóit? Van az emberekben, így bennem is, a palotai politikában szereplőkről kialakult kép, ami nem feltétlenül valós. Személy szerint szimpatikus Leszkovszki. A Lassu, Fakász, Katona triumvirátus egyáltalán nem szimpatikus. Mikor a Fakász egy-egy gyűlésen nem érti, amit már a 80 éves nagymamám is megértett, akkor elgondolkodom azon, hogy Ő vajon a városért van? Jó, igaz, hogy Jámbor és Lukács képviselők nem viselkedtek valami illemtudóan, mikor kijött a Tv. DE! Ha ugyanez van a másik oldalon, eljön egy bal oldali Tv, akkor mi a garanca arra, hogy nem ez lett volna?

 

Ezzel csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy egyik kutya, másik eb! Mindkét oldalnak 2 célja van: hatalom szerzés, és hogy minél vastagabbra tömjék a péntárcájukat...

 

Üdvözlettel: ShellSport 

Átgondoltan Creative Commons License 2006.01.05 0 0 95
Bocsánat: Tisztelt

ExxonValdez !

Előzmény: Átgondoltan (94)
Átgondoltan Creative Commons License 2006.01.05 0 0 94

Tiszetelt ExxonValdez !

Köszönöm a válaszodat, így kellene minden oldalnak kinéznie(érvek-ellenérvek). A csillanásaid azért még tompák egy kicsit számomra de köszönöm hogy vetted a fáradságot, (és tényleg komolyan gondolom) és kifejtetted álláspontodat.

Azt hogy egy cég mennyit termel, persze a valóságban mi a limit hogy holnap találkozhassál a kapuval és a csarnokkal amit ma otthagytál (és ne a vasgerendákat rögzítő csavarhelyekkel), az orrodra kötik de hogy az itt megtermelt extraprofitot valójában hova fektetik be, arról ne is álmodjál tudni. Természetesen az itthoni “kis”(mert ugye már Fehérvár cégek sem az emelkedő kategóriába tartoznak hanem a sülyedő 0-ba, beruházások terén) beruházásokról tudhatsz. És ha jól körülnézek kezd mindenhol gyászos lenni helyzet (a kinai piac rengeteg beszállítónak megkeseríti az életét). Talán egy olyan kis és középvállalkozói réteget kéne idecsábítani akik a nagy cégeknek beszállítójává tudnak válni, de bizton lehet rájuk számítani mert a “túlélés” létkérdésük, nem 5-10 éves ciklusban gondolkodnak.

 

“német cégnél dolgoztam,rövidebb munkanélküliség után mentem oda.szóltam a főnökömnek az igazgatónak,hogy ki kéne jelentkeznem a munkaügyi hivatalból.az volt a válasz,hogy " mi termeljük a GDP-t az ő fizujukat,majd ha akar valamit akkor idejön a hivatalnok,van kocsijuk,amit a mi adónkból vettek,te nem mész sehova,neked itt van dolgod"a végén levelezés utján oldottam meg a kijelentkezést mert nem engedett el a hivatalba. “

 

Remek legközelebb az adót sem fizetik be mondván hogy “zabálni már kaptatok”(ez csak túlzás volt) és te ezt remek példának tartod, sajnálhatod.

 

“elvégre 15éves uralmat kell eltakaritani hogy fejlődjön a város. egy haverom tudod mit mondott amikor 5milliárd volt a lottónyeremény? ha megnyerné bemenne a Pogármesteri Hivatalba és közölné hogy 3perce van mindenkinek hogy elhagyja a várost,mert innentől magánterület! döntsd el,hogy a rezsim oldalán állsz vagy követed a Zichyek és Sztáray nyomdokait és lomtalanitod a várost a hulladéktól.... a visszaszámlálás megindult”

 

 

Szerintem IMMÁRON 15 éve visszaszámlálsz. Esetleg valamit át kéne gondolnod. Szédületes tempó, cél a mínusz végtelen???? Esetleg a te fejecskédbe kéne takarítani, mert vannak ott nagyon jó gondolatok is és ha ezt a szélsőséges hangnemet kiiktatnád tényleg vihetnéd valamire. Egyébként mit Kövér papa nyomdokaiba lépve ismét zuhantok egyet, aztán basz….juk és nem lesz egy olyan ember aki idehozza a cégeket(ezt most komolyan mondtam) Légy már Úriember ezt valahogy nem oktatják a szuper logisztikai suliban csak a takarítsunk el mindenkit (igen az üzletben ez a szabály) de a jó “politikus” viselkedik. És némiképp ha jól látom ez egy politikai topic

Az eltörölni, eltakaritani sehol sem kifizetődő………

 

“15évig nem jöttek rá,akkor most már ne is jöjjenek rá.sorry,adtunk rá elég időt. "

 

És kérlek ezt a 15-évet nem Te adtad neki fogd már fel tehát el sem veheted, és ne sértsd azt a másik 6-ot hogy lehet hogy szar játékot választottak (emlékszel óvoda)!! Szedjétek össze magatokat és mutassátok meg, nagyon nagy kíváncsisággal , és hidd el örömmel fogja konstatálni mindkét oldal a sikereiteket, hiszen közös a cél.

 

Japán hitel emlegetéséről meg csak annyit, hogy szívesen kiszedném a csatornát alólad + (közművek) befizetném a rád eső hiteltörlesztést, és nyugodttan folyjék tovább a szar a házad alá. Tudom fantasztikus megváltó ötletekkel rendelkeztél már annak idején is. Mindenki csak szidni tudja, ismét várom a csillogást.

 

Mór: Jó példa, csak emberek megint kifelejtettük az egyenletből hogy az észak déli összekötő mentén fekszik az északi autópálya mely nyugati összekötetést biztosítja az út eleje és “Fehérvár a vége”(Talán a legkiemeltebb kamion útvonal, “10”x nagyobb áruforgalmat forgalmat bonyolít mint a 8-as). Ismétlem nagyon fontos a megközelíthetőség. Sajana egyébb iránt sok szempontból szebb lány Mór. De azt hiszem az igazsághoz hozzátartozik számomra is meghökkentő ennek a városnak a fejlődése, és nem mellesleg, tényleg valamit jól csináltak nagyon jól. J

 

És emberek legyen már valaki annyira tökös hogy elballag és megkérdez néhány cégtulajdonost vaj miért ennyire csúnya mi “lányunk”. Szeretettel várom a merész vállalkozók jelentkezését.

Ezzel végre pontot lehetne tenni, vaj a vezetésünk állt vasvillával a határban és üldözte el a cégeket vagy tényleg csúnya a leányzó fekvése.

 

“18-49éves célcsoport “

 

halló én nem tecsós-s vásárló vagyok hanem választó polgár. Ismételten rossz a megközelítés. De ha úgy nézzük a kedvedért erre a politikára, ezzel, főképp ezzel a stílussal nem vagyok vevőd! A gondolataidra már annál jobban, ismétlem lehet belőlük csemegézni . J

 

“van kb 4-5000 képzett gyakorlott mechatronikai műszerészünk”

 

Böfff, böfff megettem de valamiért visszajött. Áááá megvan

Javítsanak ki de a fent nevezett szakma középszintű tanulmányokhoz kötött. 4-5000 ????????????

Betanított munkás, nem így hívják, aki látott beültető gépet. Eszetlen jó a marketinged csak keresd meg hozzá a célcsoportodat. J Eszem megáll mondaná Ford Ferling

Ugye nem ez volt brillírozásod fő aduja. El ne meséld egy cégvezetőnek sem akit ide akarsz hozni, mert sarkon fordulnak, és aki az előszobában várakozott még az is elszalad.( na jó ez sem én vagyok ) de egye fene jól esett.

Komolyan nagyon sok ember dolgozott városunkból ilyen cégnél, így hát valóban esélyt lehet latolgatni, de ez nagyon nagyon kevés…

 

“mivel az ipari park a Tesco betelepülésével szerintem kb 30%-ban betelt,a maradék placcra meg 2-3 500fős cég férne el,(a munkanélküliséget 5-10db 500fős cég oldaná meg)parkolókkal,csarnokkal egyben,ezért már most gondolkodni kell,hogy a leendő Déli-elkerülőút mentén,Beszálló-Ősi felé levő kihasználatlan szántóföldet ipari beruházások betelepitésére kell hasznositani. a vasút és a jelenlegi Csákányhid-Vasútiátjáró közti elkerülőút közti sávba a hely keskeny volta miatt meg 8-10-12db szélerőmű javallott.ugyanezt képzelem el a szeméttelep mellé is.”

 

Persze a palotai parkban már max zsibvásárt tudsz rendezni a Tecsó parkolójában. 30%??. Nézz utána.

Déli elkerülő mentén ipari park jó ötlet. Kérdezzük meg a költségvetést, uniós pályázatok stb.

A szélerőmű nagyon jó csak a város északi oldalán és oda is vagy 50. Áramlástanilag sajna a város nem jó “előkeret” északi szél a meghatározó.

Lesznek itt okos gondolatok hajrá.

Üdv:

Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.05 0 0 93
egy belinkelés a palotai honlap hozzászólásaiból.nemcsak én láttam a különbséget a külföld és hazánk közt.... GoDmAn 2006. Január 05. 10:43:53 Sziasztok!Elore szolok,nem akarok megbantani senkit.Sot!Minden tiszteletem a Tietek,hogy igy,vagy ugy,de foglalkoztok a varos eletevel,es kifejtitek a velemenyeteket.Tudjatok,kb 2 es fel eve kulfoldon dolgozok,de latom semmi sem valtozott otthon.:oI Vendegkonyvbe szerettem volna irni,de ez inkabb forumnak tunik szamomra.Igy vegigolvasva szinte mindenkinek mindenben kicsit igaza van,de szerintem, ha 10 ev mulva neznem meg ennek a varosnak az oldalat,ugyan ezt latnam.Talan ezert van a varos ott ahol,ennyi idovel a rendszervaltas utan.Mindent felreteve, utolag is nagyon Boldog Karacsonyt es sikerekben sokkal gazdagabb Uj Eszetndot kivanok mindenkinek.
Németh Árpi Creative Commons License 2006.01.05 0 0 92

Szia, ShellSport,

 

nem emlékszem, hogy valaha bántottalak, vagy magamról olyanokat állítottam volna, amiket alant leírtál. Azt javaslom, illő visszafogottsággal közelítsünk egymáshoz.

 

Sőt, én nem a Fidesz, hanem Németh Árpád vagyok, amit leírok, az a saját véleményem.

 

Képzeld, én meg azt olvastam (már nem emlékszem, melyik külföldi lapban), hogy ha az MSZP nyer tavasszal, akkor 1000 Ft lesz egy euró. Egy másik azt írta, hogy 100.000 Ft lesz. A címére ennek sem emlékszem :-) Lehet ilyeneket írni, de minek? Ki beszél itt akármilyen pártról? Szerinted ha pl. én azt mondom, hogy munkahelyeket kell létrehozni Várpalotán, akkor ez rossz, mert én - aki Fidesz tag vagyok - mondom, ha meg pl. Katona László - aki meg MSZP-s -, akkor jó? Érdemes azt nézni, hogy mit mond valaki, nem azt, hogy ki mondja, mert nem ezen múlik véleményem szerint.

 

A helyben kiírt közbeszerzésekről helyben döntenek.

 

Üdvözlettel,

N.Á.

 

 

Előzmény: ShellSport (88)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.05 0 0 91
Shell ime itt a cikk,amire hivatkoztál,hogy felmehet az euró 280-ig.de légyszives ne ragadj ki belőle félmondatot,és tényként közöld,mert ami irtál az nem állja meg a helyét. te azt irtad,hogy a fideszes győzelem esetén 280forintos euro várható.ezzel szemben ha elolvasod a cikket,az egyik gazdasági elemző emlit lehetőségként 280-as eurot,azt is átmeneti időre,kicsit emlékeztetve a lengyelországi helyzetre. ime a cikk: "Az eleje viszonylag bamba volt, ám a kamatcsökkentési ciklus beindulásával megélénkült a piac, a likviditás, az érdeklődés és a forgalom felpörgött - jellemezte a 2005-ös évet Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. Az év során viszonylag széles sávban ingadozott az euró forintárfolyama. A jegyzés március elején felülről súrolta a 241-es szintet, decemberben pedig 256 fölé is benézett. A tavaszi mélypont után a sorozatos kamatcsökkentésekkel párhuzamosan május végére 254 fölé került az árfolyam. A kamatvágások folytatódtak, de a forint mégis erősödött, augusztus közepére 244 alá süllyedt a kurzus. Szeptembertől ismét hegymenet jött az euróárfolyamban, az idei utolsó, szeptember 20-tól érvényes kamatvágás után - azóta 6,00 százalékon áll a kamatráta - tovább gyengült a forint. A GKI Gazdaságkutató Rt. értékelése szerint a forint árfolyama a negyedik negyedévben ingadozóbbá vált, de továbbra is erős. Ez történt Ahogyan csökkent a kamatszint, a piac egyre inkább figyelt arra, milyen helyzetben van a gazdaság - fogalmazott az ING tradere. Szerinte míg korábban a 250 alatti szinteket a magyar makrogazdaság helyzete egyáltalán nem indokolta, s az csak a magas kamatnak volt tulajdonítható, az év végére helyére került az árfolyam. Kolba Miklós szerint jelen kamatszint mellett a befektetők a jövőben is jobban odafigyelnek majd a magyar makrogazdasági, költségvetési helyzetre mint korábban. A következő évben két meghatározó tényező befolyásolhatja a forint kurzusát: a parlamenti választások és az, hogy ki fog derülni, valójában mennyi lesz a költségvetési hiány. Színt kell vallani abban is, hogy Magyarország mikorra lesz képes teljesíteni az euróbevezetés feltételeit. A szakember úgy véli, ellenzéki győzelem esetén a nyertes politikai oldal azonnal feltárja majd, milyen helyzetben van a költségvetés, a gazdaság, mennyire vannak távol a maastrichti kritériumok. Zuhanhat a forint A csontváz kiesik a szekrényből, a forint megzuhan - vázolta a lehetséges forgatókönyvet. Az euró kurzusa 280 forintig is elszaladhat, majd visszatér a 250-260-as sávba, s ez utóbbi lehet a domináns az év folyamán - véli az üzletkötő. Az árfolyam elszállása ugyanakkor nem lesz kritikus, Ha a jelenlegi kabinet marad, vélhetően nem lesz akkora mértékű a "bevallás", vagyis sokminden továbbra is rejtve marad, ami a gazdaság szereplői szempontjából. A választások kapcsán Skáre Balázs a lengyel példára hivatkozott, vagyis elképzelhető, hogy a forint - ahogyan 2005-ben a lengyelországi választások idején a zloty - erősödésbe kezd, az euró pedig akár 250 alá is bemehet. A szakember ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy a forint meg sem fogja érezni a politikai fejleményeket, de amennyiben az euró kurzusa 255-256 felett marad, az előre jelezheti a 260-270-es sávba való belépést. Mit lép az MNB? Az ellenzéki győzelem esetére prognosztizált forintesés várhatóan nem lesz kritikus nagyságú - teszi hozzá az ING szakértője -, mert az MNB egyrészt kamatemeléssel is beavatkozhat, másrészt bevetheti az eddig szorgosan gyűjtögetett eurótartalékot is. Talán a befektetők is vannak már olyan tapasztaltak, illetve kevéssé agresszívak, hogy ne forgassák ki gyökeresen forgassák a forintot a helyéből - véli a trader. A GKI elemzése mindehhez azt teszi hozzá, hogy a magas hazai államháztartási hiány és a befektetőket elbizonytalanító választási retorika miatt a választásokig már nem valószínű az alapkamat csökkentése."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!