Keresés

Részletes keresés

beat street Creative Commons License 2007.01.07 0 0 221

Kedves CFS,

 

köszönöm a választ illetve a kérdéseket.

 

A helyzet az, hogy igazából nem tudom pontosan meghatározni a kialakulás idejét. Én ugyanis olyan helyen vettem észre, ami szabad szemmel látható. Ezek után tüzetesebben megvizsgáltam a fal többi részét ( bútorok, ágy mögött), akkor láttam, hogy nem arról a néhány tenyérnyi helyről van csak szó a szoba felső sarkaiban.

 

Sokat gondolkodtam, hogy mi lehet a kialakulás oka. Még az előző lakó életvitelét is próbáltam összevetni a mienkkel (rengeteg a különbség, ő egyedülálló könyvelő hölgy, kevés bútorral, ritka főzéssel, mi 2 gyerekes család, mindenben az ellenkezője). A mi életvitelünkben nem történt változás, nyílászáró-csere nem volt.

 

Igazából 1 dolog van, amit el tudok képzelni: a 3,5 év alatt volt egy kb.:7-8 hónapos időszak, amikor a nagyobbik már bölcsibe járt, a kisebbik még nem született meg. Mivel a feleségem meg én is dolgozni jártunk, reggel levettük a termosztátot 17-18 C fokra, hogy ne fűtse feleslegesen a lakást.

Mivel azonban alacsonyabb levegő hőmérséklethez azonos páratartalom mellett alacsonyabb harmantpont tartozik - csak erre tudok gondolni.

 

A penészölőkkel kapcsolatban: ezt én is hallottam, csak sem az általam utoljára vett hypón, sem a penész spray-n nem találtam összetétel vagy hatóanyag leírást, így a biztonság kedvéért ez utóbbit vettem meg.

 

Alpintechnika: bár nem tudom, hogy az állványozáshoz képest mibe kerül, úgy tudom, ez sem olcsó. Összeségében: 3. emelet, vakolat bontás+szigetelés+újravako

lás, szerintem millió feletti összeg. Ennyit nem vagyok hajlandó áldozni, figyelembe véve, hogy -minden bizonnyal - nem ez a végső lakhelyem.

 

Gondolkozom még belső szigetelésen - a fűtési költségek miatt - ezért ha nem gond, lesz majd ezzel kapcsolatban kérdésem. Csak még magamban is le kell tisztáznom a dolgokat, gondolatokat.

 

üdv: b.s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (219)
yby Creative Commons License 2007.01.07 0 0 220
Kedves Beat street!
Köszönöm a válaszod és hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. Így már könnyebb szívvel kezdek a "fújkáláshoz"
Üdv:Yby
Előzmény: beat street (218)
beat street Creative Commons License 2007.01.06 0 0 218

Szia KK,

 

kösz a segítséget, közben megtaláltam a harmatpont-páratartalom-hőmérséklet táblázatot.

 

Üdv Yby: bár nem vagyok annyira szakértő a témában, a saját tapasztalataimat tudom megosztani veled. Az én falam is sárga, bár nagyon enyhe árnyalat. A kereskedelemben kapható penészölő spray-vel fújtam be és a fal megtartotta a színét. Bár nekem a bútor takarja, amelyek kb. fél méterre most el vannak húzva, elképzelhető, hogy teljes elhúzásnál, árnyék nélkül észre lehetne venni színeltérést.

Szerintem ez a falfesték minőségétől, illetve a kezelés módjától is függ. Én például fújtam, mint az ökör, természetesen megfolyt, ami látszik, de attól még sárga.

Azt gondolom azonban, hogy ha penészes a falad, akkor ezen az "apróságon" ne akadj fenn, az újrafestés sem pénzben, sem időben nem nagy durranás. Inkább azon izgulj, hogy ha most megszünteted a penészt, ne jöjjön elő jövőre (vagy 2 hét múlva).

Amúgy én a TTL nevű szőnyegáruházban vettem, "Schimmel Spray" néven árulják, nem olcsó, 1780 Ft egy flakon, viszont német gyártmány, nem kínai és nekem fullra eltüntette.

 

üdv mindkettőtöknek: b.s.  

yby Creative Commons License 2007.01.06 0 0 217
Sziasztok! Ha színesre festett falon jelenik meg a penész, mivel lehet eltávolítani úgy, hogy a szín se fakuljon ki? Előre is kösz a segítséget.
klimakiraly Creative Commons License 2007.01.06 0 0 216
Szia!

Igen a szellőztetés nem mindig megoldás.
Minél hidegebb van kint annál többet kellene, annál drágább, sok meleget kiengedsz.
Tudni kellene milyen most a belső páratartalmad, és persze a falhőfokát is.
Mert lehet olyan alacsony páratartalom adódik amit már az emberi szervezet nem jól visel, akkor szigetelni kell.
Ha csak a páratartalmad magas akkor egy párátlanító gép is megoldás lehet.


K.K.

ps: Remélem így korán reggel jól olvastam le az értékeket.
Ha a szoba hőmérséklete 25°C/70%RH akkor 19°C falra kicsapódik a pára.
Ha 25°C/60%RH akkor 16,5°C.
Ha 23°C/70%RH akkor 17°C.
Ha 23°C/60%RH akkor 15°C.
Előzmény: beat street (215)
beat street Creative Commons License 2007.01.05 0 0 215

Köszi, már azt hittem, nem válaszol senki.

 

Régi a lakás, egy 3 emeletes társasház 3. emeletén. Tudom, hogy az a gond, hogy nincs külső szigetelés. Sajnos a ház nem szavazza meg anyagi okokból - bár részükről megértem a dolgot. A ház ugyanis a 60-as években épült, de a 3. szint később lett ráhúzva, kb. 85-ben, csak a kivitelezés hanyag volt, ilyen mértékben. Így az alsó lakóknál nincs ilyen jellegű probléma. A szigetelésre még hajlandó is lennék áldozni, de a beállványozás költsége igencsak megnyomja az árat.

 

Viszont felmerült még kérdésem ezzel kapcsolatban: az elmélet szerintem is jó, de tartok attól, hogy a gyakorlatban nem biztos, hogy kivitelezhető. Mert mi van akkor, ha a belső hőmérséklet és a fal hőmérséklete olyan alacsony páratartalmat ad meg (még nem volt időm utánanézni), amit akkor sem tudok elérni, ha egész nap szellőztetek?

 

Ha válaszolsz, kérdeznék még.

 

üdv: beat street

Előzmény: klimakiraly (214)
klimakiraly Creative Commons License 2007.01.05 0 0 214
Szia!

Teljesen jól mondod.

Még új vagy régi a lakás?

K.K.
Előzmény: beat street (213)
beat street Creative Commons License 2007.01.05 0 0 213
Üdv mindenkinek,

elsősorban járókelőtől vagy CFS-től várok választ (úgy látom, ők itt a leghozzáértőbbek).

Végigolvastam a topikot, és azt a következtetést vontam le, hogy a penészt el lehet kerülni, ha nem adottak a kialakulásának a feltételei. Úgyhogy a kérdésem a következő lenne:

A fal és a levegő hőmérséklete, a páratartalom illetve a harmatpont négyes fogat között összefüggés van.
A fal hőmérséklete illetve a szoba levegőjének a hőmérséklete fix (illetve a fal hőmérséklete a külső hőmérséklettől függően változik, de, mondjuk tudok készíteni egy grafikont 3C fokos lépcsővel).
A harmatpont a páratartalomtól függően változik. Ergo adott hőmérsékleteknél meg tudom nézni, hogy mi az a páratartalom érték, aminél a lecsapódás bekövetkezik. Ha veszek egy páratartalom mérőt és a szellőztetést úgy végzem (akár kereszthuzattal), hogy mindig a kritikus érték alatt maradjon, akkor elméletileg nem lehet gond a penész kialakulásával.
Kérdésem: helytálló-e az elméletem?

Az ok természetesen, mint mindenkinél: megjelent a penész a lakásban.

Segítségeteket előre is köszönöm.
kelemensandor Creative Commons License 2006.04.06 0 0 212

Üdvözlet!

 

Falnedvesség problémájának megelőzésére, kezelésére ajánlom a Vaporex habarcsadalékokat: www.vaporex.hu.

 

Jó munkát!

jarokelo Creative Commons License 2006.03.10 0 0 211

Tisztelt Topictársak!

 

Ha valakinek olyan gondja van, hogy a penész az után jelentkezett, hogy elkészült az utólagos hőszigetelés, vagy ez után sem szűnt meg, az írjon ide. Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.02 0 0 210
Kosz az egyutterzest:)
A mienk tobb mint 1 evet kesett, es rengeteg dolog el lett cseszve,, a penesz a legegetobb:(

Peter
Előzmény: Jamie25 (209)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.01 0 0 209

Megértem, hogy elakartad kerülni. Csak sajnos manapság már az a furcsa ha nincs gond a kivitelezőkkel. A mi házunk átadása 7.hónapja csúszik...

Drukkolok hogy kijavítsák a hibáz és ne kelljen pereskedni emiatt!

 

Előzmény: Törölt nick (208)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.01 0 0 208
Majus 30-ig varok aztan perelem , ha nem csinalja meg rendesen.
Ezt akartam elkerulni.

Peter
Előzmény: Jamie25 (207)
Jamie25 Creative Commons License 2006.03.01 0 0 207
Peter: a történet tanulságos, remélhetőleg tényleg megoldódik a dolog a vállalt határidőre! Nem olcsó az igazságügyi szakértő díja, de itt mérlegelni kell hogy mekkora az a kár ami ezzel neked okozott a kivitelező. Ha kihívod a szakértőt és Ő egyértelműen megállapítja neked hogy a kivitelező a felelős, akkor ennek a vizsgálatnak a díját behajthatod a kivitelezőn - persze a javítást is. Tudom hogy rengeteg procedúra és sokan nem mennek bele, mérlegelni kell a probléma súllyosságát és az esetleges kárt. Én úgy gondolom hogy mindenképpen hívnék szakértőt -mégha drága is- mert az ebből a hibából eredendő károk többe kerülhetnek ha nem lesznek kijavítva. A penészölő szerekkel ritkán lehet jó eredményt elérni, ha szerkezeti hiba okozza a penészesedést, mivel ugyanúgy megmarad a lehetőség arra hogy újból képződjön sajnos.
Tudomásom szerint a békéltető tárgyalás eredménye nem kötelező érvényű és ha azt nem tartja be a kivitelező, annak nincs következménye. De azt semmi nem tiltja hogy polgári peres úton szerezz érvényt az igazadnak! Itt is hangsúlyoznám hogy nem könnyű erre az útra lépni és vállalni a hercehurcát ezzel kapcsolatban, de ha nagy a gond, akkor nem marad más lehetőség vagy per vagy saját pénzen kijavíttatjuk...
Előzmény: Törölt nick (206)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.01 0 0 206

Hali!

 

Elnezest egy kicsit hosszu lesz.

 

A tortenet roviden:

 

Uj epitesu tarsashaz, 2004 nyaran koltoztunk be (2002-ben kezdtek, elhuzodott, 2003 telen allandoan futottem, csontszaraz falak:)  a konyham folott egy kb. 3 m2-es nyitott erkely, amit a kivitelezo nem szigetelt le kivulrol, felulrol rendesen, igy minden evben megjelenik a penesz .

probaltam mindenfele irtoval,(bref,"shimmel", stb.) a legjobb eddig a teckoban vett Master nevu irto, amivel a tapasztalat, hogy ahol bekentem ott nem olyan gyorsan es erosen jon vissza.

A kivitelezo megigerte, hogy leszigeteli kivulrol rendesen, a gond az volt tobbek kozott, hogy mivel a keresztlanya lakik folottunk, a szabalyoknak megfelelo szigeteles valoszinu, hogy megemeli az erkely szintet, ugye ezt nem akarta igy azota is huzodik...

Szoval megkerestem a fogyasztovedelmet, elhajtottak, hogy nem az o hataskoruk, erre visszairtam, hogy nezzek mar at a rajuk vonatkozo jogszabalyokat, erre, a kamarahoz iranyitottak, bekelteto targyalasra.

Minden bizonyitekot bevittem, ket ev kb. 100 fotojat minden fele idoszakbol, szogbol, tokeletesen latszodtak a hohidak, foltok stb.

A targyalas egy vicc volt, ok tenyleg bekeltetni akartak, en meg azt, hogy a problemak megoldodjanak. 

A kivitelezo elismerte  a felelosseget, es ujbol igeretet tett, hogy megcsinalja iden majus 30-ig., de azzal a kikotessel, hogy az erkely szintje nem emelkedik meg, szoval nesze semmi ...

Kivancsian varom.

A hatarozat amit hoztak, semmit nem er, ugyanis, ha nem csinalja meg akkor az osszes retorzio, hogy en nyilvanossagra hozahatom az esetet sajat koltsegemen, a nevek elhallgatasaval:)

A fuggetlen szakerto min128 000 Ft+Afa koltseggel vegezne vizsgalatot, ha lenne penzem a perre, amitol ugye odzkodok.

 

Hat ennyi.

Ja es a ceg az debrecenben a Lakoterv Kft. ajanlom, hogy mindenki kerulje nagy ivben

 

Peter

 

 

 

 

Előzmény: Jamie25 (194)
duncanx Creative Commons License 2006.02.20 0 0 205

érdekes az enyémben (illetve amit mi csinálunk soha) nincs ilyen......

 

ez egy tipikus szigetelési hiba, hőhíd. nyugodtan reklamáld meg (készíttes esetleg hőkamerás felvételt és akkor nincs vita)

 

.... a másik kedvencemmel diszperzit alapú festékkel, ami ugyebár szerves alapú, így van mit eszegetni a penészgombának :)

Előzmény: ZsoltA206 (193)
syme Creative Commons License 2006.02.18 0 0 204

Kösz, de ez nem volt válasz a kérdésemre!

Gondolod ha már 3 éve küzdök vele ezt nem tudom?!

Szóval tudna valaki segíteni?

Előzmény: kr0650 (203)
kr0650 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 203
Nézd meg a 197-es hozzászólást.
A fürdőnél ha csempeburkalat kerül a belső szigetelésre, akkor a párát bezárod, és lehet, hogy a falszekezet károsodik.
Előzmény: Syme (202)
Syme Creative Commons License 2006.02.17 0 0 202

Sziasztok!

 

3 éve kűzdök a penészesedéssel, de igazándiból csaka belső fal hőszigetelése (közetgyapot gipszkarton) oldotta meg a problémámat!

Jelenleg éppen fürdőszoba felújítás előtt állok és az egyik falamat le szeretném belűlről szigetelni! Impregnált gipszkartonról lebeszéltek! Tudna valaki segíteni, milyen anyag lenne a legalkalmasabb erre a célra!

Ha jól tudom létezik valami cementborításu hungarocel cucc, de fogalmam sincs, hogy mi a neve!

 

Előre is köszi

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.15 0 0 201
Minden új házban előfordul, ahol nem várták meg a szerkezet kiszáradását, nem gondoskodnak a szükséges légcseréről és hőhidat hagytak.
Máshol nem szokott előfordulni.
Előzmény: ZsoltA206 (193)
td cdx Creative Commons License 2006.02.14 0 0 200
Ha égéstermék-elvezetés nélküli vízmelegítő dolgozik a kamrában, valószínű az tenyészti a penészt. Persze a hőhíd is okozhatja, de a kettő együtt a legrosszabb.
üdv:PL
Előzmény: lypy (196)
lypy Creative Commons License 2006.02.14 0 0 199
Nagyon köszönöm,utána fogok nézni.
Előzmény: kr0650 (197)
monyesz Creative Commons License 2006.02.14 0 0 198

Ha új építés, és azonnal ráraktás az EPS hőszigetelést, akkor tényleg normális... Csak az nem aki ezt így csinálja ! Mert az EPS nem engedi kifelé a párát, a fal száradni akar, tehát befelé dolgozik.

Jó lenne tudni mennyi a páratartalom, ha magas akkor szellőztetni kell, és 1-2 évet várni. Ha hőhidas a szerkezet, akkor a penséz később (normál páratartalom mellett) is meg fog jelenni.

Előzmény: ZsoltA206 (193)
kr0650 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 197
A penész mindig attól van, hogy a falszerkezet hőhidas, és a belső felületi hőmérséklet alacsonyabb a benti légállapothoz tartozó harmatponti hőmérsékletnél.
A megoldás a külső hőszigetelés, a szellőztetés.
Van egy uj módszer a penész ellen itt:
masterclima
Nincs közöm a céghez, én épületgépész vagyok !!
Előzmény: lypy (196)
lypy Creative Commons License 2006.02.14 0 0 196

Szióka!

Tudnál nekem tanácsot adni? Nálunk konvektoros gázfűtés van=>nem egyenletes a hőmérséklet a lakásban. Kb. 2 hónapja kezdődött,hogy a spejz fala elkezdett penészedni,méghozzá korom fekete penész.Olyan 2 négyzetméter területű, bent van a hűtő, mosógép és gázbojler.Elhúzható ajtó van rajt, ami szinte mindig nyitva van a szellőzés miatt. De a fekete penész megállíthatatlan.Van valami tipped? Az biztos,hogy magas a páratartalom, de párátlanítóra egyenlőre nincs keret.Mit tegyek?Előre is köszi lypy

Előzmény: klimakiraly (181)
ZsoltA206 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 195

Szia.

Nagyon szépen köszönöm az infokat !

Előzmény: Jamie25 (194)
Jamie25 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 194
ZsoltA206: szvsz nem normális jelenség ez minden új háznál. Ha a szellőztetés megoldott és nem magas a páratartalom a házban, akkor inkább technológiai gond lesz, mivel általában azokon a helyeken jön ki ahol a leghőhidasabb a szerkezet. Ha ez így van, akkor mondhat bármit a kivitelező -sajnos ez az általános hozzáállás a részükről, hogy miután eladták a lakást mossák kezekeit és nem akarnak tudni a problémákról:( - minden képpen technológiai hiányosság lesz. Érdemes talán előszőr páramentesítő készülékkel próbálkozni és megnézni hogy mennyi nedvességet gyűjt be a levegőből. Ebből következtetni lehet a levegő páratartalmára és így látod hogy van e szellőztetési probléma. Lehet hogy maga a falszerkezet nincs kiszáradva és ebből jön a pára, ami aztán a leghidegebb részen lecsapódik.
Penészölő mindenképpen kell valami, elég sok típust írtak itt a fórumon már. Ha letörlöd vele, pár héten belül látható hogy újra visszajön e vagy sem. Ha visszajön és a páratartalom normális a helyiségben akkor általában marad a szerkezeti hiba.
Végső megoldásnak ha nem tudsz megegyezni a kivitelezővel - és nem segít sem a páramentesítés, sem a penészölő - akkor hívj igazságügyi szakértőt aki ad szakvéleményt neked, a megyei kamaránál megadják a számát.
Előzmény: ZsoltA206 (193)
ZsoltA206 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 193

Szia.

Köszi.

A kivitelező szerint mindent rendesen megcsináltak és ez minden új házban előfordul.

Előzmény: monyesz (192)
monyesz Creative Commons License 2006.02.13 0 0 192

Hőszigetelni, hőszigetelni, hőszigetelni !

Szellőztetni, szellőztetni, szellőztetni !

Átmenetileg meg penészölő, -gátló spray-vel eltüntetni, mert ez nem egészséges hosszú távon...

Előzmény: ZsoltA206 (191)
ZsoltA206 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 191

Sziasztok.

Zsolt vagyok egy másik fórumról tudnátok erre valami megoldást ? :

 

   

Egy kicsit penészedik a fal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!