Keresés

Részletes keresés

<Euro> Creative Commons License 2011.01.30 0 0 623

Sziasztok!

 

Egy megerősítést szeretnék!

 

Ugye jól tudom, hogy ha kötelező magánnyugdíj-pénztári tag maradok, akkor nyugdíjazásomat követően a pénztárnál lévő megtakarításomat egy összegben is felvehetem majd, valamint hogy a megtakarítás örökölhető függetlenül attól, hogy adott esetben mikor halok meg?

eznemmentseg Creative Commons License 2011.01.28 0 0 620

Ugyan már, miket gondolsz? :DDD  Mondjuk ez még egy ok arra, hogy nagyívben elkerüljem az OTP-t.

Előzmény: Törölt nick (619)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.27 0 0 619

Lassú az OTP-pénztártagok tájékoztatása

Az értesítők csak most érkeznek, de az ügyfélszolgálatokon a pénztár szerint nem volt gond. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Vajon van-e ennek barmi koze ahhoz, hogy Csanyi vegul lefekudt a politikusoknak?

johevi Creative Commons License 2011.01.27 0 0 618

Teljesen reális a reálhozam, ezt mindenki tulremélte. És ez még csökkenni is fog, naponta fog változni, hiszen az MNYP-k nem ugy szállnak ki a papírjaikból, ahogy tervezték, plusz a tőzsde és más papírok piaca ( pont az esetleges beváltások miatt ) is lenyomja a reálhozamot. Ez egyébként nem az ő hibájuk vagy működésük kritikája, ez a beszántásuk bejelentésének hozománya.

Előzmény: kicsizsu69 (612)
johevi Creative Commons License 2011.01.27 0 0 617

Neten nem lehet lekérdezni az egyenleget? Értesítőt nem küldtek?

Előzmény: KakasHerceg (615)
Híd Creative Commons License 2011.01.26 0 0 616

Túl sokan telefonálnak, a többi mnyp-nél is ez van, próbáld az e-mailt.

Előzmény: KakasHerceg (615)
KakasHerceg Creative Commons License 2011.01.26 0 0 615

Sziasztok tud valamit valaki az Évgyűrükről ???kinek van ott pénztára??mert én ott vagyok ésegy hete nem érem előket márirtam nekik hogy feljelentemőket!!nem tudom mivan pénzemmel mit tegyek ha továbra sem érem előket??

Híd Creative Commons License 2011.01.25 0 0 614

2009. január 1-jén átváltották az egyenlegeket befektetési egységekre (az OTP-nél és az ING-nél korábban) úgy, hogy 1 Ft = 1 befektetési egység. Azóta ezeknek az egységeknek az árfolyama változik, ez mutatja meg, hogyan teljesít a portfólió.

Kb. úgy működik, mint a részvényárfolyam, pl. 1 forint a névérték, az árfolyam meg lehet több és kevesebb is.

A reálhozamodat ebből nem lehet kiszámítani, hiszen a korábban elért hozam+tőke együttesen lett beváltva 1 forintos befektetési egységekre, az azóta befizetett pénzből pedig nem 1 forintos, hanem mindig az aktuális értéken vásároltál befektetési egységeket.

Előzmény: kicsizsu69 (612)
Híd Creative Commons License 2011.01.25 0 0 613

Azt javaslom, hogy válaszd valamelyik nagyot, ahol többféle portfólió van, azokat profin kezelik, és ha változtatni szeretnél a kockázaton, házon belül megteheted. Ha fontos, hogy naponta lásd az árfolyamot, akkor olyat válassz, amelyiknél azt is közlik. Ezek azok: http://apps.pszaf.hu/penztarfolyam/DailyList.aspx?penztartipusid=1

 

(Lehet, hogy a Honvéd zárt kassza, és ha nem vagy katona vagy hozzátartozó, nem tudsz majd belépni.)

 

Az, hogy a belépésnél vállalsz valamekkora havi befizetést, csak egy formaság, később akkor és annyiszor változtathatsz, ahányszor csak szeretnél. Írj be pl. havi 5 ezret, és kész. Semmi jelentősége ennek, úgyis annyit fizetsz minden hónapban, amennyit jónak látsz. Ha a minimumot beteszed, ez 1-2-3 ezer forint havonta, akkor nincs gond. Ha nem teszed be, akkor előfordulhat, hogy elkezdenek pénzt vonni a működésükre a felhalmozott hozamból, esetleg kizárnak a pénztárból.

Előzmény: netnet11 (611)
kicsizsu69 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 612

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire lehet azzal számolni amit az interneten találtam a magánynyugdíjszámlámon?

Allianz nál vagyok, növekedési portfólión és 2011. 01.01. -én az áll , hogy napi egyenleg 802.193 db (mert a befektetési egység db. számban van megadva) - forintban pedig 1.101.269. ft. Most ez mit jelent pontosan?  A kettő különbsége az a reálhozamom és kb. ezt foglyák kifizetni?  Mert én kaptam egy levelet még  tavaly decemberben a mny-tól amiben viszont az állt, hogy az " ön egyenlege dec. 15-én . 1.072.139. ft . Az Ön reálhozama október 31-én 81.766 Ft (amely a kifizetés időpntjáig változhat a pénztári hozamok és az infláció függvényében)   Na már most ez a 81.766 ft - az nagyon kevés szerintem! 12 éve vagyok tag több mint 1. mó ft-nak csak ennyi lenne a kifizethető hozama, vagy az amit jelen pillanatban a neten látok. Mert ugye az majdnem 300.000 ft jelen pillanatban az már egy kicsit jobban hangzik.  Telefonon hiába érdeklődöm órák alatt sem veszik fel a telefont.  Ki ért ehez?

netnet11 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 611

sziasztok!

önkéntes nyugdíjpénztárba szeretnék belépni (indok: kapok némi pénzt, amit vagy ide teszek, vagy nem kapom meg:)).

 

melyik pénztárt javasoljátok? néztem a pszáf-os oldalt,próbáltam kutatni a fedezeti százalékokat, és a működési költségeket, de nem nagyon jutottam előre.

 

a másik problémám, hogy belépéskor meg kell mondani, hogy mennyi havi befizetést vállalok. ez miylen hosszú időre szól? ha év közben munkahelyet váltok és már nem lesz lehetőségem önkéntes nyugdíjpénztári befizetésre, akkor ezen lehet változtatni?

 

köszönöm!

uhu20 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 610

Középiskolákban 2000 óta szerepel a gazdaságismeret modul a társadalomismeret tantárgyon belül. Igaz, ez alapvetően csak a gimikban van és csak nagyon kicsi óraszámban, de az általad, általatok felsorolt fogalmak a tananyag részei. Bár és ez is igaz, sok helyen csak papíron.

Előzmény: Axióma (608)
promontorgrofja Creative Commons License 2011.01.24 0 0 609

Abban egyetértek, hogy sokkal komolyabb pénzügy oktatás kellene. Az, hogy ennek a bankok és más pénzügyi szolgáltatók tényleg örülnének-e, abban nem vagyok biztos. Ugyanis az ismerethiánynak ők jelenleg szerintem haszonélvezői.

 

Ami a konkrét esetet illeti:

 

- értem, hogy a nettó befizetésen számolt hozammutató az jelzi pontosan az alapkezelő teljesítményét, de engedtessék meg, hogy mint tagot engem az összesített teljesítmény érdekeljen elsősorban.

- egyébként pedig, ha azonosak a levont díjak, akkor ugye a buttó költségekkel számolt mutató is remekül alkalmas az alapkezelők összehasonlítására.

- Az, hogy azonosak a levont díjak, az egyébként a manyup rendszer egyik anomáliája volt, mert a törvényhozók naiv elvárása az volt, hogy a díjak mértékében majd versenyezni fognak a pénztárak. Ehelyett egy-két kivétellel mindenki szemrebbenés nélkül levonta a törvényi maximumot.

Előzmény: Axióma (608)
Axióma Creative Commons License 2011.01.24 0 0 608

Mivel egyseges volt a levont dij, es a lenyeg egyreszt az egyes manyup-ok kozti osszehasonlithatosag (az megvolt), masreszt meg a befektetesi hozamat a befektetett penzbol szamolva tudjuk csak realisan masik befekteto teljesitmenyevel osszehasonlitani (jo-e az alapkezelo, aki nem a manyup maga), ezert ez jelen esetben teljesen megfelelt. Bar ertem mit mondasz, egyet nem ertek. [Ha csak siman ertekpapirszamlat nyitsz eyg bankban, annak siman van nem is kicsi koltsege, es akkor me'g nem is segitenek hogy hogyan lesz jobb befektetned.]

Egyszeruen nagyon hianyzik a penzugyi oktatas, mar altalanos iskolatol kezdve. Nalunk anno kulon otost kapott aki tortenelembol az ujkornal megmondta, hogy mi a profit es a mehrwert kozott a kulonbseg, ami pont ugyanezt feszegeti: mas a munkavallalo es mas a munkaado szemszoge, es a sajat szempontjabol meg azt is mondhatjuk hogy mindkettonek igaza van (bar ott is a m.vallalonak kevesbe). Sok-sok ilyet kene latni, meg penzugyi fogalmakat magyarazni, mar alsoban is.

Előzmény: promontorgrofja (607)
promontorgrofja Creative Commons License 2011.01.24 0 0 607

Nézd, a bankoknak az az érdeke, hogy a "papíron" jól mutassanak a hozamok, tehát ők természetesen olyan módon fogják ezeket számolni, hogy lehetőleg minél kevesebb költség legyen benne. Az ügyfélnek meg az az érdeke, hogy a költségek is "képben legyenek", mert az ő szempontjából az mutatja meg, hogy tényleg megéri-e a befektetés. (Gondolom, ha Te befektetsz pénzt, Téged is a teljes befizetésedre vetített hozam érdekel, nem?) Az, hogy az állam miért hagyja, hogy a sztandard mutatók inkább a bankok szájaíze szerint legyenek definiálva, az egy messzire vezető kérdés.

 

Egyébként meg, ahogy Te is mondtad, a bank az egy tészta (sok termék, sokfajta szolgáltatás), a nyugdíjpénztár meg egy másik (egy nagyon jól definiált, körülhatárolt szolgáltatással). Az előbbinél többé-kevésbé megértem és elfogadom a bonyolult díjstruktúrát (bár ott is az olyan bankokat preferálom, amelyek kevesebbet "trükköznek"), az utóbbinál viszont ezt nem tartom indokoltnak. Itt szerintem elég egyértelmű, hogy a tag szempontjából a  bruttó költségekre számolt hozam mutatja meg a pénztár tényleges teljesítményét.

 

Persze ez mellékszál, mert a poszt mondanivalója az, hogy az eredetileg a tag hátrányára belőtt szabály kivételesen a visszájára fordult. Avagy "aki másnak vermet ás...", ugye. Bár az egész sztorit tekintve ez azért sovány vigasz.

 

 

 

 

Előzmény: Axióma (606)
Axióma Creative Commons License 2011.01.24 0 0 606

Ez csak latvanyilag van igy, ahogy mondod (lasd meg a bank szerepe mint standardizalt termekeken keresztul kozvetites a kolcsonfelvevok es befektetok kozott), de csak latvanyilag fizetsz "ezert" vagy "azert". Tok mind1, hogy most alacsony kamatot ad (onnan veszi le a sapot), vagy szamlanyitasi dijat fizettet, vagy havonta fizetsz, a lenyeg az, hogy az osszes bentlevo penzre vetitve a koltsegei es nyeresege ki vannak fizetve. Aztan vannak akik a nyertesei, vannak akik vesztesei a rendszernek (pl. hitelkartya kesedelembe esok vs. a visszaterites miatt netto nyeresegben levok). Igy is bonyolult a dijrendszeruk, mert valamennyire igazsagosnak kell erezzek az ugyfelek is. A manyup-ban viszont 1 fele termek van, azt lehet egyfelekeppen sapolni. A mertekkel lehet vitatkozni, de hogy a dijat nem kell a hozamba szamolni, az mindenhol adott (az EBKM-ben sincs benne...)

Előzmény: promontorgrofja (605)
promontorgrofja Creative Commons License 2011.01.24 0 0 605

Modjuk egy bankszámla esetén én azt úgy tekintem, hogy ott kényelmi szolgáltatásokért fizetsz (utalások, kártya, internetbank), nem a betétekért.

 

Plusz azok tipikusan pár hónapos, max. egy-két éves betétek, amikért ráadásul még kamatadót is fizetsz, tehát teljesen más állatfaj...

Előzmény: Axióma (604)
Axióma Creative Commons License 2011.01.24 0 0 604

Persze, eletbiztinel is ezt csinaljak (csak ott nagysagrendekkel durvabb a levonas, az adokedvezmeny alig hozta vissza, csak me'g garancia se volt ra). A brutto befizetesre nezve nyilvan negativ a legtobb realhozam, de ez a legegyszerubb bankszamlara (lekotott betetre) is igaz, mert ott meg (altalaban) szamlavezetesi dijat kell fizetni...

Előzmény: promontorgrofja (602)
promontorgrofja Creative Commons License 2011.01.24 0 0 603
Előzmény: promontorgrofja (602)
promontorgrofja Creative Commons License 2011.01.24 0 0 602

Én is sokáig azt gondoltam, hogy nem lesz jelentős összeg nemrég számolgattam egy kicsit ( hozamgarantált tőke és "reálhozam" )  és szerintem nem is lesz olyan kevés: úgy tűnik ugyanis, hogy a hozamgarantált tőkét a nettó befizetésekből számítják, így pedig jóval alacsonyabb a határ, amit el kell érni az egyenlegednek ahhoz, hogy rálhozamod legyen.

Előzmény: kano27 (598)
qayxsw Creative Commons License 2011.01.20 0 0 601

Ha visszaadod az államnak, akkor szerintem inkább hagyjad.

Pár ezer forinttal több reálhozamért (mert sajnos sztem ennyiről beszélünk) nem éri megfizetni egy ügyvédet... szerintem.

Előzmény: 80huszar (600)
80huszar Creative Commons License 2011.01.20 0 0 600
Valószínű,hogy nem lesz sok,de nem mindegy hogy kb.370000ft v. kb. 900000ft -ból számolják a reálhozamot
Előzmény: Törölt nick (599)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.20 0 0 599

2. A munkáltató a késedelem miatt késedelmi pótlékot fizet, amelyet a manyu az érintett dolgozók között kell, hogy felosszon. Tök felesleges egyből ügyvéddel előhozakodni.

Előzmény: Híd (596)
kano27 Creative Commons License 2011.01.20 0 0 598

Nyilván senkinél nem lesz sok. Nem véletlenül adómentesen felvehető.

Előzmény: guriga64 (593)
Híd Creative Commons License 2011.01.19 0 0 597

1. ...2008 kivételével az OTP elég jó hozamokat ért el.

Előzmény: Híd (596)
Híd Creative Commons License 2011.01.19 0 0 596

1. Igen, betudható a munkáltató hibájának is, 2008 kivételével az OTP

2. Szerintem perelheted, de kérdezz meg erről egy ügyvédet. Ha a felvehető reálhozam miatt csinálod, akkor nem biztos, hogy megéri, mert az csak a töredéke lehet a hozamnak.

Előzmény: 80huszar (595)
80huszar Creative Commons License 2011.01.19 0 0 595

Üdv mindenkinek!

Egy kis tanács kellene magánnyugdíj ügyben.

Az össz befizetésem közel 2.600.000Ft ebből a hozam "csak" ~370.000Ft.A munkáltatóm elég rendszertelenül fizette a tagdíjjat pl:2002 februári díjjat 2006-ban fizette be.Jelen pillanatban rendezve van minden.A kérdésem a következő:

1.A kevés hozam betudható-e a késedelmes fizetéseknek-amik 2001től 2009ig rendszeresen előfordult- vagy simán ennyit buktam a rossz pénztár(OTP) választással.

2.Ha a munkáltató miatt következett be a hozam kiesés akkor perelhető-e a munkáltatón az elmaradt összeg?

Egy-két ismerősömnek is ekkora befiz. van,de nekik 8-900.000Ft a hozam.

Kösz a segítséget.

Híd Creative Commons License 2011.01.19 0 0 594

Ennyiből nem lehet megmondani. Havonta meg kell nézni a befizetésedet és az inflációt is.

Előzmény: guriga64 (593)
guriga64 Creative Commons License 2011.01.19 0 0 593

Sziasztok! Ma kaptam értesitést. Tőke 2169000 hozam 682000 ft. 1988-tól vagyok  MNYP-tag. Vajon mennyi lesz a felvehető reálhozam?

qayxsw Creative Commons License 2011.01.19 0 0 592

Van egy ilyen mondat is a mnyp-ban, ami most megint elvette a kedvem a maradástól:

 

"Az egyösszegű kifizetésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a pénztártag a nyugdíjkorhatár eléréséig a különböző magánnyugdíj pénztárakban megszerzett tagsági viszonya a 180 hónapot nem éri el, 180 hónap tagság után az egyösszegű kifizetést nem lehet választani. "

 

180 hónap 15 év, ami nekem bőven meg lesz nyugdíjig. Ha meg onnan is csak járadékot fognak adni, akkor meg lehet havi plussz pár ezer forintért nem éri meg arra spekulálni, hogy nem fogsz Mo-on többet dolgozni.

(én is hasonló cipőben, csak kicsivel több pénzzel és férjhez megyek külföldre)

Előzmény: gluki23 (591)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!