Keresés

Részletes keresés

snoopy_beagle Creative Commons License 2004.02.04 0 0 162
szerintem mindenki ízlés szerinti sóval csinálja és egyáltalán örüljünk neki, hogy valaki írogatja a recepteket.
bocsi :-))
Előzmény: Szaszika (159)
Szaszika Creative Commons License 2004.02.04 0 0 161
Köszi!

Nem az a baj, hogy sok sót ír, hanem az, hogy van olyan aki ez alapján el is készíti!
Ilyen "sajtóhiba" alapján aztán nem a korrekrot, vagy a tördelőt fogják szidni, hanem azt, aki a recipét megalkotta.

Ha én lediktálnék egy kolbászreceptet, és aki írja, a 2-2,5% só helyett véletlenűl, egy elütés folytán 3-3,5%-ot írna, és ennek alapján valaki rendesen el is sózná azt a kolbászt, nem azt szidnák, aki leírta, hanem a "hülye hentest", és igaza lenne az illetőnek, mert az a "hülye hentes", miért nem olvassa át, amit leírnak mielőtt rábólint!

Előzmény: carbonara (160)
carbonara Creative Commons License 2004.02.04 0 0 160
Brávo !! Gyönyörü a tortád.
És teljesen igazad van majonéz - ügyben !
Előzmény: Szaszika (159)
Szaszika Creative Commons License 2004.02.04 0 0 159
Sziasztok!

Csak úgy becsöppentem egy kicsit tanulni, de rögtön az első hozzászólás elvette a kedvemet mindentől :-/)

HÁZI MAJONÉZ
Hozzávalók: 1 tojássárga ½ teáskanál só 1.5 deci nagyon jó minoségu olivaolaj frissen orölt fekete bors

Nagyon nem értek hozzá, de egy tojássárghájához, és másfél deci olajhoz, nem túlzás egy kicst az a fél teáskanál só? Én 3-4 tojáshoz, 3-4 deci olajhoz is csak egy bő fél mokkáskanállal teszek, mégsem sótlan!

A kellemes csuklóedzés után a kész mártáshoz hozzátekerek némi frissen orölt borsot és belekekeverek pár cseppnyi, friss citromlevet is.

Homályosítsatok fel végre! Azt a pár csepp citromlevet, nem az olaj előtt kellene belekeverni? ugyanis az sűrűsiti be az egészet!

1.5 deci lesz belole.

Na és a tojássárgája elpárolgott keverés közben? mi lett vele? mert ha nem, akkor miért csak másfél deci? :-/)

Elnézést, hogy itt voltam!
Szászika
egy kötekedő hentes. :-p)

Ilyen egy hidegtál, saját kreáció


Előzmény: szepyke (158)
szepyke Creative Commons License 2004.02.02 0 0 158
akkor a H-k és az I-kés a J-k:

HÁZI MAJONÉZ
Hozzávalók:

1 tojássárga

½ teáskanál só

1.5 deci nagyon jó minoségu olivaolaj

frissen orölt fekete bors

pár csepp friss citromlé
Eloveszem a kézi, de nem elektromos habveromet –egyik kedvenc konyhai eszközöm, amihez csak lehet, ezt használom, mert ezzel jobban érzem az anyagokat, mintha géppel keverném– és egy kisebb, de mélyebb keverotálban alaposan felverem a tojássárgáját a sóval.
Aztán eloször szinte cseppenként, de késobb már felbátorodva keverem hozzá az olivaolajat. Két szabály van csak és azok a következok: egyrészt nem szabad türelmetlennek lenni, hanem tényleg apránként kell az olivaolajat a tojássárgához adni –hihetelen, hogy mennyi olajat tud felvenni egyetlen tojássárga- ;a másik, hogy folyamatosan keverni kell olajcsepegtetés közben a majonézt.
A kellemes csuklóedzés után a kész mártáshoz hozzátekerek némi frissen orölt borsot és belekekeverek pár cseppnyi, friss citromlevet is.
1.5 deci lesz belole.

IGAZI VANÍLIASZÓSZ
Hozzávalók:

2.5 deci tej

2.5 deci tejszín

1 vaníliarúd

5 tojássárgája

10 deka cukor

1 evokanál étkezési keményíto
Összeöntöm egy lábosban a tejet meg a tejszínt, aztán beleteszem a félbevágott vaníilarudat és addig melegítem, amíg majdnem felforr. Pont mielott bugyogna, leveszem a tuzrol és hagyom néhány percig állni, hogy beleoldódjon tej és a tejszín keverékébe az igazi vaníliaíz.
Aztán kézi és nem elektromos habverovel habosra keverem a tojássárgát a cukorral és az étkezési keményítovel, majd merokanalanként hozzáadom az átszurt vaníliás tejszínes tejet úgy, hogy közben folyamatosan kavarom-keverem az egészet.
Utána nagyon gyenge tuzön vagy goz fölött besurítem a szószt. Tudom, ez további csuklóedzést jelent, de arra, hogy igazán selymes legyen, nincs más megoldás csak a kitartó kevergetés.
Amikor már elég suru, akkor leveszem a mártást a gyenge tuzrol vagy gozrol és megpihenek. Jöhet a kézi robotgép, dolgozzon az helyettem, amíg ki nem hül a habos, igazi vaníliamártás.
Bo 5 deci lesz belole.

JOGHURTOS-GYÖMBÉRES NARANCSTORTA NARANCSOS HABBAL

Hozzávalók:

A tortához:

4 tojás

2 pohár cukor

1 teáskanál vaníliaaroma

1 pohár joghurt

½ pohár olaj

2 narancs

2 ½ pohár liszt

2 teáskanál sütőpor

½ teáskanál őrölt fahéj

vaj és liszt a tortaforma kikenéséhez

A krémhez:

30 deka narancslekvár

3 deci hideg tejszín


Bekapcsolom a sütőt 180 C-ra (ez gázsütőnél 4-es fokozat), letépek egy nagy darab sütőpapírt, vastag filctollal körberajzolom rajta a 24 centi átmérőjű, kapcsos tortaformámat és aztán ollóval kivágom a körlapot. A tortaformát belülről kivajazom, kilisztezem és beleteszem az aljába a kivágott körlapot.
Amíg a sütő melegszik, az alatt gyorsan összeállítom a tortát. Kézi robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral meg a vaníliaaromával. Aztán fakanállal hozzákeverem ehhez a joghurtot, beleöntöm az olajat, belereszelem a megmosott narancsok héját és az egyik narancs átszűrt levéből is beleteszek 2 evőkanálnyit. A gyömbérről leszedem a kérges héjat, a kézi reszelő aprólyukú oldalán pépesre reszelem és belekeverem a tésztába. A lisztet összeszitálom a sütőporral és az őrölt fahéjjal, aztán már mehetnek is a tésztához.
A narancsos-gyömbéres masszát beleöntöm a kivajazott, kilisztezett, sütőpapírral fedett aljú tortaformába és beteszem a meleg sütőbe. 35-40 perc kell neki ahhoz, hogy kész legyen, bár az utolsó perceket rendszerint már alufóliával leborítva süldögéli végig. De hogy biztos legyek benne, vékony kötőtűt szoktam beleszúrni és ha kihúzva nem ragad rá semmi, akkor megnyugodhatok, hogy megsült.
Rácsra teszem a kapcsos formát - ami egész egyszerűen annyit jelent, hogy a gáztűzhelyem rácsára helyezem - és hagyom, hogy kihűljön.
A krémhez kemény habbá verem a jéghideg tejszínt, óvatosan összekeverem a narancslekvárral, majd belekanalazom egy mártásos tálba, hogy mindenki jó nagy kupacokat szedhessen belőle a tortaszelete mellé.
8 adag lesz belőle.

Darkmoon Creative Commons License 2004.01.28 0 0 157
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA MELL BACONBUROKBAN
HOZZÁVALÓK:
1 kiló pulykamell. só és frissen őrölt bors, 40 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna . 1 deci olaj, A TÖlTELÉKHEZ: . 3 zsemle kb. 3 deci tej. 30 deka mirelit gesztenye, felengedve, 10 deka puha vaj, 3 tojás, 30 deka darált sertéshús . só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió,
A ZÖLDSÉGÁGYHOZ: 15 deka sárgarépa, 10 deka póréhagyma, de csak a zöld része, 10 deka fehérrépa. 10 deka zellergumó. só és frissen őrölt bors, néhány babérlevél,
A MÁRTÁSHOZ: 3 deci száraz fehérbor, 10 deka vaj, 1, 5 deci tejszín
A töltelékhez beáztatjuk tejbe a zsemléket, és miután magukba szívták, kinyomkodjuk őket, aztán apróra vágjuk. A felengedett gesztenyeszemeket is felaprítjuk, majd a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal. A vajas tojáshoz hozzáadjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott gesztenyét meg a kinyomkodott zsemlét. A tölteléket megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezésül reszelünk hozzá szerecsendiót is. (Tipp: A töltelék pár órával korábban is elkészíthető. Felhasználásig tartsuk hűtőben!) A pulykamellet tenyérnyi szeletekre vágjuk, fél centi vastagra kiklopfoljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, aztán a szeleteken egyenletesen elosztjuk a tölteléket. A megkent hússzeleteket feltekerjük, körbeburkoljuk a szaIonnalapokkal, és a burkot hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük. Bekapcsoljuk a sütőt 180 oC-ra (gázsütőn 4-es fokozat). A zöldségágyhoz megtiszítjuk a sárgarépát, a póréhagyma zöld részét, a fehérrépát és zellergumót, majd mindegyik zöldséget félcentis darabokra aprítjuk. A zöldségkeveréket sóval, borssal ízesítjük, teszünk hozzá néhány babérlevelet, és egy akkora tepsibe simítjuk, amelyben később könnyen elférnek egymás mellett a töltött pulykatekercsek. Ezután a hústekercset rátesszük a zöldségágyra, meglocsoljuk az olajjal, öntünk rá kb. 1-1, 5 deci vizet, és az előmelegített sütőben többszöri locsolgatással, 50-60 percig sütjük. Ha szükséges, akkor közben folyamatosan pótoljuk a húsról a vizet, de csakis meleg vízzel, hogy ne csökkentsük a hőmérsékletét! A megsült húst letakarjuk alufóliával, és a zöldségágyból elkészítjük a mártást. Ehhez a megmaradt zöldségeket kikanalazzuk egy serpenyőbe, és közepesen erős lángon kevergetve, enyhén pirultra sütjük. Utána felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és felforraljuk. Átszűrjük finom Iyukú szűrőn, és sóval, borssal ízesítjük. Tálalás előtt a pulykatekercsekből kivesszük a hústűket, illetve a fogvájókat, és a húst rézsútosan egyenletes szeletekre vágjuk. A tányérokra rákanalazunk a mártásból, aztán erre ráhelyezzük a pulykaszeleteket. (Tipp: A pulykatekercsek és a mártás egy nappal korábban is elkészíthető. A megsült húst alufóliába burkolva és előmelegített sütőben, a mártást pedig takaréklángon és kevergetve melegítsük fel!) 6 adag lesz belőle.
szepyke Creative Commons License 2004.01.27 0 0 156
nah, akkor jöjjenek a G-k!

GRILLEZETT ROZMARINGOS TINTAHAL
Hozzávalók:

50 deka elokészített tintahal

1 deci olivaolaj

3 gerezd fokhagyma

2 evokanál apróra vágott, friss rozmaring

só és frissen orölt fekete bors

1-2 citrom
Még reggel bepácolom és berakom a hutobe a megmosott és papírtörlon alaposan megszárítgatott tinthalakat, hogy a rozmaringos-fokhagymás íz jól átjárhassa oket estig.
A pác igazán nem bonyolult: csak összekeverem az olivaolajat az összezúzott fokhagymával és apróra vágott friss rozmaringgal és már öntözöm is vele a tintahalakat.
Mielott a grillsüton isteni aranybarnára sülnének a lecsöpögtetett tintahalak, még megszórom oket sóval és borssal is.
Olyan az ízük, hogy még jövore sem felejtjük el milyen kellemes vacsora is a friss citromlével megspriccelt, grillezett tintahal némi ropogós baguette-tel és egy-két pohár száraz fehér borral.
2 adag lesz belole.

GRILLEZETT SÁRGABARACK VANÍLIAFAGYIVAL ÉS KARAMELLÁS SZÓSSZAL
Hozzávalók:

8 gombóc vaníilafagyi

A karamellás mártáshoz:

20 deka puha karamellacukorka

20 deka vaj

2 deci tejszín

2 evokanál Amaretto vagy más mandulalikor

A sült sárgabarackhoz:

16 szem sárgabarack

8 evokanál cukor

˝ teáskanál orölt fahéj

puha vaj az alufólia megkenéséhez
A karamellaszószhoz egy nagy vágódeszkán apróra vágom a puha karamellacukorkát, aztán beleszórom egy kisebb lábosba. Hozzáteszem a vajat, ráöntöm a tejszínt, belelötykölöm a mandulalikort és lassú tuzön kevergetve pár perc alatt selymesen surure összeolvasztom a mártást. Nyugodtan állhat a hutoben jó néhány napot, de mielott ennénk, mindig meglangyosítom.
A sárgabarackokat úgy csomagolom be alufóliába, hogy letépek 8 darab, nagy tenyérnyit a gurigáról, aztán puha vajjal megkenem az alufóliadarabok valamelyik oldalát és minden megvajazott fóliára teszek 2-2 szem kimagozott, félbevágott sárgabarackot. Mielott beburkolnám a gyümölcsöket, elotte megszórom oket 1-1 evokanálnyi, orölt fahéjjal elkevert cukorral.
A fóliába csavart sárgabarackok úgy 10 perc alatt sülnek meg a grillrácson.
Mindenki kedvére bontogathatja a forró, sült sárgabarackos tasakokat és kanalazhatja hozzá a karamellamártással megöntözött, hideg vaníliafagyit.
8 adag lesz belole.

GRILLEZETT SZÓJASZÓSZOS CSIRKE
Hozzávalók:

6 csirkemellfilé

1 pohárnyi szójaszósz

2 pohárnyi száraz sherry (például Sandeman vagy Tio Pepe)
A már eleve csont nélküli filékrol leszedem a bort, megmosom a husikat és papírtörlon megszárítgatom oket.
Utána hosszában mindegyik csirkemellfilét elfelezem, majd a feleket hosszában félbevágom. Aztán a 24 negyedet belerakom egy szélesebb muanyagdobozba és mivel a szójaszósz orült sós, egyáltalán nem kell sózom meg a csirkemell-darabokat.
Összekotyvasztom a páclevet. Ehhez eloször eloveszek egy kancsót meg 2 ugyanakkora poharat, aztán az egyik pohárba jöhet a szójaszósz, a másikba meg a sherry. Beleöntöm mindkettot a kancsóba és töltök még hozzájuk egy újabb pohár száraz sherry-t. A kancsóból öntözöm meg a muanyagdobozba pakolt csirkemell-darabokat. Ha nem lepné el oket teljesen a páclé, akkor készítek még belole egyharmadnyi szójaszósz és kétharmadnyi sherry keverékébol.
Lefedem a dobozt és berakom a hutobe 1-2 napra. Ha eszembe jut, akkor néha megforgatom a szójaszószos sherry-ben pácolódó husikat.
Oldalanként kb. 6-6 perc alatt sülnek meg a bepácolt csirkemell-darabok az olajozott grillrácson.
8 éhes ember lakmározhat belole.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.01.25 0 0 155
csokisak, volt mar?
mindegy, ez volt ma:

1. Brownies

Hozzávalók:

1 teáskanálnyi puha vaj a tortaforma kikenéséhez
10 deka étcsokoládé
10 deka liszt
1/2 teáskanálnyi sütőpor
2 deka cukrozatlan kakaópor
2 nagy tojás
2 teáskanálnyi neszkávé
szuk 1 deci semleges ízű olaj
1 maroknyi dióbél

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és teáskanálnyi puha vajjal kikenek egy 24 centi átmérőjű, fodros szélű, viszonylag lapos tortaformát.
Aztán az étcsokit apróra darabkákra vágom, beleszórom egy keverőtálba, és hozzáadom a lisztet, a kakaóport meg a sütőport. Utána egy kisebb tálban feloldom a neszkávét 1 evőkanálnyi langyos vízben, beleütöm a tojásokat, hozzáöntöm az olajat, és az egészet simára keverem kézi habverővel.
A sűrű, tojásos masszát fakanállal beledolgozom a kakaós-sütőporos-csokidarabkás lisztbe, majd a kész tésztát átkanalazom a kivajazott tortaformába. A fakanállal elsimogatom, hogy egyenletes legyen a vastagsága, rápötyögtetek a tetejére néhány dióbelet, és betolom a meleg sütőbe 18-2o percre. Mivel az ismétlés nemcsak a tudás anyja, hanem a sikeres brownie-é is, megint szólok: ez az édesség akkor van kész, ha a sütési percek leteltével igenis ragad némi csokis massza a beleszúrt tűre. Mert ha már nem, akkor kihűlve csontszáraz lesz, hiszen miután kijön a sütőből, a bennemaradt hő még tovább dolgozik.
A dús csokitorta pedig mindennel finom: tejszínhabbal, vaníliafagyival, piros gyümölcsökkel, vagy csak egyszerűen önmagában.
6 adag lesz belőle.

2. Csokoládés tallérok

Hozzávalók:

20 deka liszt
2 deka cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 tojás
15 deka étcsoki

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.
A lisztet meg a cukrozatlan kakaóport szűrőn át beleszitálom egy tálba, majd hozzájuk keverem a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. Nagy késsel morzsányi darabokra vágom az étcsokit, hozzászórom a kakaós liszthez, és előveszek egy másik tálat. Ebben robtogéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral, aztán belepottyantom a tojást, és ezt is eldolgozom a géppel.
A tészta összeállítása csak annyi, hogy a tojásos-cukros vajba fakanállal belekeverem a csokimorzsás-kakaós lisztet, és miután összedolgoztam az egészet, már adagolhatom is ki a tepsire.
A csokis masszából evőkanállal kirakok egymástól tisztes távolságban 18-20 halmot, és 16 percre betolom őket a forró sütőbe.
Ennyi idő alatt a tallérok úgy sülnek ropogóssá, hogy közepükben megmarad egy gondolatnyi lágy, olvadt csokis falat: íme, így készülnek a töltött kekszek töltelék nélkül.
18-20 darab lesz belőle.

3. Mini csokitorták

Hozzávalók:

20 deka étcsokoládé
4 teáskanál baracklekvár
1 evőkanálnyi tej
8 deka puha vaj + egy kevés a csészék kikenéséhez
8 deka cukor
1 teáskanálnyi vaníliaaroma
3 tojás
5 deka liszt + egy kevés a csészék kikenéséhez

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 220 C-ra (gázsütőn 7-es fokozat), és kivajazok meg kilisztezek 4 kétdecis, hőálló kávéscsészét.
Az étcsokoládét beletördelem egy fémtálkába, aztán vizet melegítek egy kis lábosban, és amikor már gőz szállingózik föl belőle, ráültetetem a csokis tálat. Az étcsokit kevergetve simára olvasztom, majd leveszem a gőzről, és hagyom, hadd langyosodjon kicsit.
Robotgéppel összehabosítok 8 deka puha vajat ugyanannyi cukorral, aztán elmosom a habverőket, és a tiszta karokkal 3 perc alatt sűrű habot verek a vaníliaaromával megcsepegtetett tojásokból.
Ha ezekkel megvagyok, fakanalat ragadok. Óvatos mozdulatokkal először a tojáshabot forgatom bele a cukros vajba, majd az olvadt és langyosra hűlt étcsokit, legvégül pedig a lisztet.
Az előkészített csészéket félig töltöm a csokis tésztával, aztán mindegyik masszakupacra teszek 1-1 teáskanálnyi lekvárt. Igazságosan elosztom a bögrékben a maradék tésztát, és belerakom őket egymás mellé egy tepsibe.
A mini csokitorták 12-13 perc alatt készülnek el a forró sütőben. Utána kiveszem őket onnan, várok 1-2 percet, és mindegyikre ráteszek egy-egy kistányért, hogy határozott mozdulattal kiborítsam rájuk az egyszemélyes desszerteket.
Nagy �óh�-k és �ah�-k szokták kísérni azt a pillanatot, amikor vendégeim belekanalaznak a csokiálmokba, és azok közepéből finoman kicsorog a sűrű, illatos lekvár. 4 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2004.01.21 0 0 154
Még egy H betűs
HERINGSALÁTA saláta
HOZZÁVALÓK: 60 deka krumpli, 2 evőkanál mirelit szeder, 20 deka pácolt hering, 10 deka ecetes cékla, 10 deka ecetes uborka, 1 nagyobb alma, néhány csepp friss citromlé, Az öntethez: 1,5 deci tejszín, 1,5 deci tejföl, 2 teáskanál mustár, só és frissen őrölt bors, 1 csokor friss kapor, néhány szelet rozskenyér
:A krumplikat meghámozom, aztán centi vastag karikákra vágom, és beleteszem egy lábosba. Engedek rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, majd teszek a vízbe kevés sót, és erős tűzön felforralom. Ahogy felforrt, visszaveszem a tüzet közepesre, és ránézek az órára, mert innentől számítva 12 perc múlva a krumpliszeletek harapnivalóan puhára főnek. Aztán közben tovább készülődök. Kihalászom a fagyosból a mirelit szedret, kiszórok belőle egy tálkába 2 evőkanálnyit, és odarakom a krumpli közelébe, hogy kiolvadjon. A heringeket az üvegben lévő hagymakarikákkal együtt, valamint az ecetes céklát meg az uborkákat lecsepegtetem, és mindet felaprózok falatnyi darabokra. Az almát nem hámozom meg, hanem úgy ahogy van, felnegyedelem, aztán a negyedekből kiveszem a magházas részt, és a vastag almacikkeket dobókocka méretűre aprítom. Megcsöpögtetem őket kevés citromlével, hogy ne színeződjenek el, és következik az öntet-készítés . Először apróra vágom a kaprot, aztán kézi habverővel simára keverem a tejszínt a tejföllel meg a mustárra. Az öntetet megsózom, megborsozom, és hozzáhintem a kaporpöttyöket. A megfőtt krumpliszeleteket leszűröm, aztán anélkül, hogy leöblíteném hideg vízzel, beleteszem a karikákat egy nagy salátástálba. Hozzájuk küldöm az almakockákat, a feldarabolt heringeket, az apróra vágott hagymakarikákat, és a falatnyira szeletelt ecetes céklákat meg savanyú uborkákat. Az egészet jól összeforgatom a kapros mártással, és tálalás előtt elpötyögtetetm a tetején a felolvadt szeder-szemeket. A heringsalátához pirított rozskenyeret szoktunk enni, és ünnepnapokon egy palack száraz pezsgőt is kinyitunk hozzá. 4 adag lesz belőle.
Darkmoon Creative Commons License 2004.01.21 0 0 153
HARCSA MUSTÁRMÁRTÁSSAL
Szerintem a harcsa az egyik legfinomabb magyar halféle. Dús húsába pompás beleharapni, mert van textúrája, ugyanakkor mégis puha és lágy. Semleges íze miatt elvileg sokféleképpen el is lehetne készíteni, és a feltételes módot azért használom, mert mi legtöbbször mégis mindig harcsapaprikásként szoktuk enni kapros-juhtúros csuszával. Pedig ha nem is százféleképpen, de legalább húsz különböző módon könnyedén el tudnám képzelni - legyen ez az alábbi recept az egyik.
Hozzávalók:1 csokor újhagyma , 4 kicsi savanyú uborka, 1 gerezd fokhagyma, 2 púpos evőkanál dijoni mustár, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő , 3 deci tejszín, 2 deci tejföl, 80 deka harcsaszelet (7-8 patkóalakú szelet), só és frissen őrölt bors, 3 evőkanál liszt, 3 deka vaj , 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál száraz fehér bor, 1 citrom,
Mielőtt belekezdenék a halsütésbe, előkészítek néhány hozzávalót. Az újhagymák fehér részét és a savanyúságos üvegből kihalászott ubikat vékonyan felkarikázom, a megpucolt fokhagymát apróra vágom, majd a mártáshoz egy tálkában kézi habverővel simára keverem az étkezési keményítőt a mustárral, a tejföllel meg a tejszínnel. Ha ezekkel megvagyok, jöhetnek a harcsaszeletek. A haldarabokat 2 centis kockákra vágom -középső, szinte csontkeménységű gerincdarabjukat kihagyom-, aztán beleszórom őket egy tálba. Rájuk hintek sót, borsot meg lisztet, és kicsit össze is forgatom a kockákat a tapadásgátló liszttel. A sütéshez egy nagy és mély serpenyőben finoman összeolvasztom a vajat az olajjal, majd közepesen erősre csavarom a lángot, és 6-8 perc alatt megsütöm benne a halkockákat. Szűrőlapáttal kihalászom őket, és amíg pihennek, elkészítem a mustármártást. Abba a serpenyőbe, amelyikbe a harcsát sütöttem, beleszórom az újhagymakarikákat, és miután megpároltam őket, hozzájuk keverem a fokhagymát. Amikor ½ perc múlva megcsapja orromat a fokhagyma illata, egy pillanatra erősebbre veszem a lángot, és ráöntöm a hagymákra a fehér bort. Ahogy a finom nedű elpárolgott, rögtön visszatekerem a lángot közepes erejűre, és a serpenyőbe beleöntöm a mustáros-keményítős mártásalapot. Utána visszateszem a harcsakockákat is, majd hozzákeverem az uborkakarikákat, aztán belereszelem a citrom illatos héját, és folyamatosan kevergetve néhány perc alatt besűrítem a mártást. Eközben a halkockák is átmelegednek, és már csak só meg bors hiányzik a szószból, és ehetünk is.
Előzmény: szepyke (152)
szepyke Creative Commons License 2004.01.21 0 0 152
akkor jöjjenek a H-k!
bár ebből nincs sok

HÁZI MAJONÉZ
Hozzávalók:

1 tojássárga

½ teáskanál só

1.5 deci nagyon jó minoségu olivaolaj

frissen orölt fekete bors

pár csepp friss citromlé
Eloveszem a kézi, de nem elektromos habveromet –egyik kedvenc konyhai eszközöm, amihez csak lehet, ezt használom, mert ezzel jobban érzem az anyagokat, mintha géppel keverném– és egy kisebb, de mélyebb keverotálban alaposan felverem a tojássárgáját a sóval.
Aztán eloször szinte cseppenként, de késobb már felbátorodva keverem hozzá az olivaolajat. Két szabály van csak és azok a következok: egyrészt nem szabad türelmetlennek lenni, hanem tényleg apránként kell az olivaolajat a tojássárgához adni –hihetelen, hogy mennyi olajat tud felvenni egyetlen tojássárga- ;a másik, hogy folyamatosan keverni kell olajcsepegtetés közben a majonézt.
A kellemes csuklóedzés után a kész mártáshoz hozzátekerek némi frissen orölt borsot és belekekeverek pár cseppnyi, friss citromlevet is.
1.5 deci lesz belole.

odibaby Creative Commons License 2004.01.19 0 0 151
Köszi, akkor kipróbálom! :-)
Előzmény: kreativtucsok (149)
szepyke Creative Commons License 2004.01.19 0 0 150
nah, jöhetnek a G-k
de nem a pontok...
csak a G betűs receptek, ime:

GRILLEZETT ROZMARINGOS TINTAHAL
Hozzávalók:

50 deka elokészített tintahal

1 deci olivaolaj

3 gerezd fokhagyma

2 evokanál apróra vágott, friss rozmaring

só és frissen orölt fekete bors

1-2 citrom
Még reggel bepácolom és berakom a hutobe a megmosott és papírtörlon alaposan megszárítgatott tinthalakat, hogy a rozmaringos-fokhagymás íz jól átjárhassa oket estig.
A pác igazán nem bonyolult: csak összekeverem az olivaolajat az összezúzott fokhagymával és apróra vágott friss rozmaringgal és már öntözöm is vele a tintahalakat.
Mielott a grillsüton isteni aranybarnára sülnének a lecsöpögtetett tintahalak, még megszórom oket sóval és borssal is.
Olyan az ízük, hogy még jövore sem felejtjük el milyen kellemes vacsora is a friss citromlével megspriccelt, grillezett tintahal némi ropogós baguette-tel és egy-két pohár száraz fehér borral.
2 adag lesz belole

GRILLEZETT SÁRGABARACK VANÍLIAFAGYIVAL ÉS KARAMELLÁS SZÓSSZAL
Hozzávalók:

8 gombóc vaníilafagyi

A karamellás mártáshoz:

20 deka puha karamellacukorka

20 deka vaj

2 deci tejszín

2 evokanál Amaretto vagy más mandulalikor

A sült sárgabarackhoz:

16 szem sárgabarack

8 evokanál cukor

½ teáskanál orölt fahéj

puha vaj az alufólia megkenéséhez
A karamellaszószhoz egy nagy vágódeszkán apróra vágom a puha karamellacukorkát, aztán beleszórom egy kisebb lábosba. Hozzáteszem a vajat, ráöntöm a tejszínt, belelötykölöm a mandulalikort és lassú tuzön kevergetve pár perc alatt selymesen surure összeolvasztom a mártást. Nyugodtan állhat a hutoben jó néhány napot, de mielott ennénk, mindig meglangyosítom.
A sárgabarackokat úgy csomagolom be alufóliába, hogy letépek 8 darab, nagy tenyérnyit a gurigáról, aztán puha vajjal megkenem az alufóliadarabok valamelyik oldalát és minden megvajazott fóliára teszek 2-2 szem kimagozott, félbevágott sárgabarackot. Mielott beburkolnám a gyümölcsöket, elotte megszórom oket 1-1 evokanálnyi, orölt fahéjjal elkevert cukorral.
A fóliába csavart sárgabarackok úgy 10 perc alatt sülnek meg a grillrácson.
Mindenki kedvére bontogathatja a forró, sült sárgabarackos tasakokat és kanalazhatja hozzá a karamellamártással megöntözött, hideg vaníliafagyit.
8 adag lesz belole.

GRILLEZETT SZÓJASZÓSZOS CSIRKE
Hozzávalók:

6 csirkemellfilé

1 pohárnyi szójaszósz

2 pohárnyi száraz sherry (például Sandeman vagy Tio Pepe)
A már eleve csont nélküli filékrol leszedem a bort, megmosom a husikat és papírtörlon megszárítgatom oket.
Utána hosszában mindegyik csirkemellfilét elfelezem, majd a feleket hosszában félbevágom. Aztán a 24 negyedet belerakom egy szélesebb muanyagdobozba és mivel a szójaszósz orült sós, egyáltalán nem kell sózom meg a csirkemell-darabokat.
Összekotyvasztom a páclevet. Ehhez eloször eloveszek egy kancsót meg 2 ugyanakkora poharat, aztán az egyik pohárba jöhet a szójaszósz, a másikba meg a sherry. Beleöntöm mindkettot a kancsóba és töltök még hozzájuk egy újabb pohár száraz sherry-t. A kancsóból öntözöm meg a muanyagdobozba pakolt csirkemell-darabokat. Ha nem lepné el oket teljesen a páclé, akkor készítek még belole egyharmadnyi szójaszósz és kétharmadnyi sherry keverékébol.
Lefedem a dobozt és berakom a hutobe 1-2 napra. Ha eszembe jut, akkor néha megforgatom a szójaszószos sherry-ben pácolódó husikat.
Oldalanként kb. 6-6 perc alatt sülnek meg a bepácolt csirkemell-darabok az olajozott grillrácson.
8 éhes ember lakmározhat belole.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.01.18 0 0 149
igen, en sutottem ilyet
tomeny, de nem rossz
a liszt helyett dio/mandula van

egy fagyasztas utan meg finomabb
izles dolga

Előzmény: odibaby (148)
odibaby Creative Commons License 2004.01.18 0 0 148
Ezt a citromos-mandulás muffint kipróbálta már valaki? Jól értem, tényleg nincs benne liszt?

odi

sziltunde Creative Commons License 2004.01.18 0 0 147
sziasztok.

pár hónapja láttam a tv-ben egy Stahl féle lazac receptet. Lazac apróra vágva,vmilyen szójaszószba mártva rizstésztával tálalva. Lényege az volt, hogy 5 perc alatt kész. Nincs meg vmkinek véletlenül ez a recept?, akkor nem tudtam leírni és olyan jól nézett ki. Ide tudná vki írni? megköszönném.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.01.16 0 0 146
azt hiszem meg nem volt:

CSIRKE SZTROGANOV

1 csirkemell filé

frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 csomag újhagyma
15 deka gomba
1 deci tejföl
1/2 teáskanál magos mustár
1-2 kis csemegeuborka

Elkészítés:

Azzal kezdem, hogy 2 centis kockákra vágok egy kábé 30 dekás csirkemell filét, alaposan megsózom és megborsozom őket, aztán pedig rájuk szórok 1 evőkanál lisztet, hogy ne tapadjanak majd annyira sülés közben egymáshoz.
Ezután egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben 1 evőkanálnyi olvasztott vaj és ugyanennyi olaj keverékén 2 perc alatt halványpirosra sütöm a csirkedarabkákat. Szűrőlapáttal kiszedem őket és alufóliával lefedve rövid időre félreteszem a kockákat, hadd pihenjenek. A serpenyőbe újra 1 evőkanál vajat meg ugyanennyi olajat teszek és gyengéden megpárolok benne csokornyi karikákra vágott újhagymát. Hozzáteszek 15 deka vékonyra felszeletelt gombát, közepes erősségűre tekerem a lángot és puhára párolom a gombaszeleteket is. Közben összekeverek 1 deci tejfölt, ugyanennyi tejszínt és 1 teáskanál magos mustárt, majd ezt a mártást hozzáteszem a hagymás gombához. Visszarakom a serpenyőbe a csirkekockákat, összekeverem az egészet és lefedve 5 perc alatt összefőzőm a mártásos csirkét. Végül kihalászok a savanyúságos üvegből 1-2 darab csemegeuborkát és icipici darabkákra vágva ezeket is hozzákeverem az illatos, krémes húsfalatokhoz.

komórka Creative Commons License 2004.01.15 0 0 145
FARFALLE PAPRIKAMÁRTÁSSAL ÉS PIRÍTOTT DIÓVAL tésztafélék
HOZZÁVALÓK: 30 deka farfalle, 2 piros kaliforniai paprika, 1 maréknyi dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 piros chilipaprika, 8 deka frissen reszelt parmezán, 1 evőkanálnyi koriandermag, 2.5 deci tejszín, só és frissen őrölt bors
A paprikák sütésével kezdek, mert amíg nylonzacsiba téve saját gőzük felpuhítja a megpörköldőtt, és emiatt papírral egyszerűen letörölhető héjukat, azalatt van időm a többi teendőre. A paprikasütéshez a tűzhelyen erősre csavarom a lángot, aztán ráteszem a lángra a hőelosztó-lapot. Erre egymás mellé odafektetetem a paprikákat, és egy nagy húscsípesszel kb. 10 percen át forgatgatom őket a forró fémlapon, hogy a héjuk feketére süljön. Ha már jó szenesek, akkor húscsipesszel megfogom a paprikákat, és pár percre bedugom mindkettőt egy jól zárodó nylonzacskóba. Amíg a sült paprikák pihennek és puhulnak, folytatom tovább a vacsorakészítést. Egy nagy fazékba vizet engedek a tésztafőzéshez, szórok bele sót és felteszem forrni. Aztán egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom a diót, majd a megpucolt fokhagyma-gerezdeket apróra vágom, a kimagozott chilipaprikát pedig vékonyan felszeletelem. Miután a parmezánt is megreszeltem, a pirított diót a koriandermagokkal együtt durvára töröm a mozsaramban, és megnézem a sült paprikáimat. Kicsit megnyomkodom őket a zacskón át, hogy puhák-e, és ha már igen, kiveszem őket a pihenőhelyükről. Levágom róluk a szárukat, aztán néhány darab papírtörlővel óvatosan, hogy ne égessem meg a kezem, lesöprögetem külsejükről a fekete héjukat. Ezek után félbevágom őket, és újabb adag papírral a magokat is kitörlöm belőlük. Ha ezzel megvagyok, a lobogva forró vízbe beleöntöm a tésztát, és amíg megfő, összeturmixolom a mártást. A gépbe darabkákra szelve beleteszem a megsült paprikákat, az apróra vágott fokhagymát, a reszelt parmezán felét, és 2 teáskanálnyi híján az összes korianderes diómorzsát. Beleöntöm a gépbe a tejszínt, aztán az egészet összepépesítem. A narancsos-rózsaszínes paprikamártást átöntöm egy közepes méretű, mélyebb serpenyőbe, megsózom, megborsozom, és gyengéd lángon átmelegítem. Amíg hőmérésklete eléri az ideális fokot –nem kell, hogy forrjon, csak finoman gőzölögjön-, addig leszűröm és lecsepegtetetm a megfőtt tésztát. Aztán a puha farfalle-darabokat belekeverem a sültpaprika-mártásba, és tetejét melegében megszórom a maradék parmezánnal meg a félretett, korianderes diómorzsával. 2 adag lesz belőle.
FEHÉRCSOKI-HAB sütemények
HOZZÁVALÓK: 20 dkg fehér csokoládé, 0.5 dl tej, 2.5 dl hideg tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 evőkanál brandy, 8 deka meggydzsem, 5 deka étcsokoládé a díszítő forgácsokhoz
Egy lábosban felforralok kétujjnyi vizet, majd csökkentem a tűz erősségét, hogy csak gyöngyözzön. Apróbb darabokra töröm a fehér csokoládét és beleteszem egy olyan hőálló keverőtálba, amely pont ráillik majd a lábosra, majd ráöntöm a tejet is. Ráteszem a csokoládés keverőtálat a lábosra és finom gőz fölött megolvasztom a darabokra tört fehér csokoládét. Néha megkeverem, hogy egyenletesen olvadjon, majd ha megolvadt a csokoládé, leveszem a lábosról. Amíg a csokoládé olvad, elektromos kézi habverővel kemény habbá verem a hideg tejszínt, majd beteszem a tejszínhabot a hűtőbe. Felforralom újra a lábosban a vizet, – ha kell, akkor pótolom az elforrt mennyiséget - majd csökkentem a tűz erősségét. A tojássárgákat beleteszem egy olyan hőálló keverőtálba, amely pont ráillik a lábosra. Hozzáadom a cukrot és a brandyt, majd fakanállal kicsit összekeverem az egészet. A tálat gőz fölé teszem, és kézi habverővel folyamatosan keverem 2 percig a cukros tojást, hogy sűrű és világos legyen a krém. Leveszem a gőzről és 5 percig elektromos kézi habverővel verem tovább, hogy kihűljön. Összekeverem a csokoládéhabot: először belekeverem az olvadt csokoládét a tojáshabba, aztán hozzáadom a tejszínhabot. Poharakba kanalazom a kész csokoládéhabot úgy, hogy tetszés szerint az aljára vagy a közepére egy vagy több rétegnyi meggydzsemet teszek. Csokiforgáccsal díszitem, majd tálalásig a hűtőszekrénybe teszem őket.
FEHÉRRÉPA. DAUPHINOISE-MÓDRA zöldségételek
Falom a jó szakácskönyveket. És olvasom, főzöm, lapozom, jegyzetelem, összehasonlítom őket. De leginkább: továbbgondolom Sokáig nem találtam meg, mit szerethetnék a világhíres Paul Bocuse-ben. Olvastam, hogy a nouvelle cuisine felkent apostola. Igen, de engem nem érintett meg az egészségre hivatkozó mozgalom, melynek egyes elvakult képviselői ínyencfalatként kínálták a tengeri algahabot. Olvastam, hogy ő volt az első olyan francia szakács, aki Becsületrendet kapott. Igen, de előtte katonai szolgálatáért már egy másikkal is kitüntették. Olvastam, hogy lyoni éttermeibe úgy zarándokolnak a gasztronómia megszállottai, mint a muzulmán hívők Mekkába. Igen, de akkor miért van egy másik vendéglője az amerikai gagyigyárban, a Disney Worldben? Évek kellettek hozzá, hogy újra- meg újralapozzam A piac konyhája címú könyvét, és megfejtsem magam számára Paul Bocuse sikerének a titkát. És ez számomra nem más, mint az, hogy főzéskor rendszerben kell gondolkodni, és a legegyszerűbb alapanyagokból is a legjobb minőségűt érdemes csak használni. Bocuse vett rá arra, hogy értékeljem a leghétköznapibb zöldségek eredeti ízét, és ő nyi totta fel a szememet a francia konyha klasszikus ételkészítési szokásaira. Aztán már csak rajtam állt, hogya dauphinoise módot, amikor tejszínnel, fokhagymával és sajttal sütik össze a krumplit, kipróbáljam a statisztaszerepre kárhoztatott fehérrépával is. Megérte Bocuse-t meg szeretni.
HOZZÁVALÓK: 1 duci gerezd fokhagyma, 3 deci tejszín, kb. 60 deka fehérrépa, (hogy pucolás és szeletelés után bő fél kiló maradjon belőle), 1 deci tej, 1 tojás, 10 deka parmezán, 1 késhegynyi frissen részeit szerecsendió, só és frissen őrölt bors, 5 deka vaj
Egy 1,5 liter űrtartalmú, 20x30 .centi nagyságú sűtőtálat bedörgölök a félbevágott fokhagymagerezddeI. Aztán a gerezdet kézi reszelőn át belereszelem a tejszínbe, hogy íze jól beleoldódhasson a dús folyadékba. Megpucolom a megmosott fehérrépákat, és éles késsel fel karikázom őket fél centi vékony szeletekre.A répaszeleteket beleszórom egy lábosba, teszek hozzájuk egy kis sót, és öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi bőven elle pi őket. Felforralom, és amint lobog a víz, kezdem lesni az órát. Nem szabad túlpuhítani aszeleteket, mert akkor elveszítik ízüket, márpedig, igenis van nekik, ha nem főzzük ki belőlük. Háromperces forrdogálás után a se túl puha-se túl kemény répaszeleteket leszűröm, engedek rájuk hideg vizet és miután alaposan lecsöpögtettem őket, belezuttyantom mindet egy nagy keverőtálba. Bekapcsolom a sütőt 220 Celsius fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A tej hez hozzáütöm a tojást, kézi habverővel összekeverem, és a fokhagymás tejszínnel együtt ráöntöm a fehérrépa-szeletekre. Belereszelem a parmezán felét és a szinte bódítóan aromás szerecsendiót, aztán megsózom és megborsozom. Jól összeforgatom az egészet, hogya tejszínes-tejes-sajtos keverék vastagon vonja be a hófehér szeleteket. A répás keveréket belezuttyintom a fokhagymaillatú sütőtálba, tetejére ráreszelem a maradék sajtot, és miután imitt-amott elmorzsolgattam rajta a vajat, lefedem alufóliával. Háziasszonyi büszkeséggel vállait kreációmat betolom a forrósütőbe, és 45 percig alufóliával leborítva, további 15 percig meg nélküle sütöm rotyogós tetejűre a sárgás fehér színű zöldségköretet. Négy-öt embernek bőven elegendő egy jó kis sültcsirke-ebéd mellé.
FOKHAGYMÁS GALUSKA JUHTÚRÓVAL SÜTVE tésztafélék
HOZZÁVALÓK:10 deka húsos, füstölt szalonna, 25 deka liszt, 1.25 deci tej, 0.65 deci víz, 1 duci gerzd fokhagyma, 2 teáskanál só, frissen őrölt bors
Először csíkokra vágom és kevés olajon pörcösre pirítom a szalonnát. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedem egy tálkába, félreteszem őket, és a kisült zsiradékot is megőrzöm. Bekeverem a nokedlitésztát : összekeverem a lisztet, a tejet, a sót, a borsot, és belereszelek egy gerezd fokhagymát is. A tésztafőzőben forró, lobogó vízbe beleszaggatom a nokedlit. Pár perc, és amikor mind feljött a víz tetjére, lecsöpögtetem, belezuttyantom a meleg a zsiradékba és összekeverem. Egy másik tálban a juhtúrót keverem össze a tejföllel és a szalonnapörcökkel, majd jöhet bele a nokdeli is.Az egészet egy sütőtálba teszem, és mehet a 200 fokos sütőbe, kb. 20 percre.
A második könyvből nincs receptetek?
Lénike Creative Commons License 2004.01.15 0 0 144
Köszike! :)
Előzmény: Niácska (135)
lanina Creative Commons License 2004.01.14 0 0 143
Folytatom az F betűvel, hogy segítsek :)

FÜSTÖLT SONKÁS PITE

A fodros szélű, enyhén lapos, kerámiából készült tortaformáknak egyszerűen nem tudok ellenállni. Többféle méretű és színű is van, és bármelyikre ha ránézek, úgy érzem, szinte kelletik magukat, hogy süssek bennük valamit. Ez a füstölt sonkás pite pontosan így született meg. Ott állt üresen és hívogatóan a fodros szélű tortaforma, a hűtőmben meg volt egy jó adag maradék füstölt, főtt sonka. Ez a füstölt sonkás pite kovászos uborkával és hideg sörrel nekem maga a rusztikusan jóízű mennyország.

Hozzávalók:

A tésztájához:

25 deka liszt
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
12.5 deka fagyosan hideg vaj
5 evőkanál jéghideg víz

A töltelékéhez:

1 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
50 deka füstölt, főtt sonka
2 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem
3 tojás
2 teáskanál enyhén csípős mustár
10 deka reszelhetően kemény sajt (amilyen épp van otthon)

liszt a tészta nyújtásához
vaj a tortaforma kikenéséhez

Azzal kezdem, hogy beteszek egy pohár vizet pár percre a fagyasztóba.
Aztán a tompakarú keverőkart (a párom nótoriusan ismételgeti, hogy ezt szerinte dagasztókarnak hívják, hát legyen: a dagasztókart ) beleillesztem a robotgépbe és beleszórom a gép keverőedényébe a lisztet meg a sót. Tekerek hozzá frissen őrölt borsot is -sokkal jobb ízű lesz így a tészta-, aztán kiveszem a hűtőből a fagyosan hideg vajat és rekordsebeséggel felkockázom. Beleszórom a vajkockákat a robotgépbe, majd 1 perc alatt morzsásara keverem szét őket a sós, borsos liszttel. A vajas-lisztes morzsát egy nagyobb keverőtálba zuttyantom, és előveszem a mélyhűtőből a jéghideg vizet. 5 evőkanálnyit hozzákanalazok belőle a morzsás liszthez, majd néhány laza csuklómozdulattal összegyúrom a pite tésztáját. Utána folpackba csavarom és beteszem a hűtőbe úgy 20-30 percre. (Vagy napokra, ha például elfeledkezem róla és így sem lesz semmi baja.)
Bekapcsolom a sütőt, mert így bőven lesz ideje felmelegedni 200 C-ra (gázsütőnél ez 6-os fokozat).
Amíg a sütő melegszik és a tészta pihen a hűtőben, addig belelötykölöm az olajat egy serpenyőbe és gyenge tűzön megpárolom benne az apróra vágott hagymát. Utána kicsit erősebbre tekerem a lángot és a párolt hagymához keverem a felkockázott főtt, füstölt sonkát is. Hagyom, hogy 1-2 perc alatt illatozóra hevüljenek a sonkakockák, de utána már le is veszem a tűzről serpenyőt. Megszórom a picit megpirított húsdarabokat az apróra vágott petrezselyemmel. Utána villával könnyedén felverem egy kisebb tálban a tojásokat meg a mustárt és amilyen reszelhetően kemény sajtot találok éppen a hűtőben -nyugodtan állomásozhat ott már egy ideje, tökéletes lesz az a pitéhez-, azt gyorsan megreszelem. Végül hozzákeverem a langyos, hagymás sonkához a mustáros tojást meg a reszelt sajtot és kész is a töltelék.
A tésztát előveszem a hűtőből és amikor már van olyan puha, hogy nagy testvér-kistestvér alapon két részre osszam, akkor az enyhén lisztezett gyúródeszkán kinyújtott nagyobb tésztával kibélelem a kivajazott, 25 cm átmérőjű, fodros szélű szélű tortaformát. Belelapátolom a sonkás tölteléket, majd a tészta széleit vizes ujjal megtapicskolom, hogy ráragadjon a kisebbik kinyújtott tésztarész, amellyel beborítom a pitét. Befejezésül még egy késsel beleszúrok a közepébe -itt tud majd kiszökni a gőz és ezért nem lesz púpos- és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm a füstölt sonkás pitét.

FOKHAGYMÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT PADLIZSÁNTEKERCSEK

Az egyik legfontosabb kamrai alapfelszerelésem az napon aszalt és kapribogyós, fűszeres olajban eltett isteni ízű paradicsom. Nem az én konyhatündérségem eredményeképp virít belőle egy-két üveg mindig a polcon, hanem mert hiper-szuperekben vagy nagyobb közértékben Magyarországon is lehet kapni már ezt az olaszok által méltán kedvelt és jó sokáig eltartható finomságot

Hozzávalók:

1 padlizsán
1 evőkanál olivaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál kecskekrémsajt
6 evőkanál tejszínes krémsajt
1 duci fokhagymagerezd
1 evőkanálnyi apróra vágott, friss kakukkfű
3 szem olajban eltett, aszalt paradicsom

Bekapcsolom a sütőt 190 C-ra (gázsütőn ez az 5-ös fokozat) és amíg bemelegszik, addig előkészítem a padlizsánszeleteket.
A megmosott, megtörölgetett padlizsán két végét levágom és aztán hosszában elfelezem a lila sütnivalót. A két fél padlizsánból 3-3 hosszú szeletet vágok le, majd sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire és egymás mellé ráteszem a 6 darab hosszúkás padlizsánszeletet. Az olivaolajos kenőecsettel megfestegetem a szeleteket és megsózom, megborsozom őket. Aztán mehetnek süldögélni a sütőbe úgy, hogy 15 perc után az egyik oldalukon már aranybarnára sült szeleteket megfordítom, gyorsan megsózom és megborsozom ezeket is, aztán még 10 percig továbbsütöm őket.
Közben összekeverem a kétféle sajtkrémet a finomra összezúzott és illatos fokhagymával, majd hozzászórom az apróra vágott kakukkfüvet is.
Aztán leveszek a polcról egy üvegnyi olajban eltett, aszalt paradicsomot és kihalászok belőle 3 szemet. Mindhármat félbevágom és már tekercselhetek is.
A meleg, de azért égési sérlülést már nem okozó padlizsánszeleteket egyenként megkenem a fokhagymás sajtkrémmel, rájuk helyezek egy-egy darabka aszalt paradicsomot, aztán felgurígatom mindegyik megpakolt szeletet csinos kis törperoládnak.
6 tekercs lesz belőle.

FAHÉJAS MORZSÁS ALMA DIÓVAL (ez nagyon fini! :)

Ez nem egy dizájnos torta vagy határozott kontúrú desszert. Ez olyan kicsit randa, de jókedvre hangoló kanalznivaló, amiben finom ízén túl, azt is nagyon szeretem, hogy morzsájának pont olyannak kell lennie, mint egy jólinduló, ám félresikerült, apró gombóckákra széteső omlós tésztának. És enyhén szorongós, kicsit depressziós napok esetén ez nekem garantáltan nem jelenthet problémát.

Hozzávalók:

5 deka mazsola
1 deci rum
5 deka dióbél
2 nagyobb alma
1 evőkanál vaj
5-8 deka cukor (az alma édességétől függően)
1 citrom
1 teáskanál őrölt fahéj

A morzsához:

10 deka liszt
5 deka cukor
5 deka hideg vaj

vaj a sütőtál kikenéséhez

Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 190 C-ra (gázsütőn ez 5-ös fokozat), mert így van elég ideje felmelegedni.
Aztán beleszórom egy kis lábosba a mazsolát, ráöntöm a rumot és még annyi vizet, amennyi elfedi a mazsolaszemeket és felforralom az egészet. Rögtön lekapom a tűzről és hagyom, hogy a rumos folyadékban hűljön ki a mazsola.
Utána egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom meg a diót és ha már nem meleg, akkor mozsárban durvára töröm.
Az almákat megpucolom, félbevágom, kikapom a magházukat, majd 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy közepes serpenyőben gyengéden megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, megszórom őket cukorral és facsarok rájuk kevés citromlevet is. 4-5 perc alatt közepes erősségű tűzön kevergetve puhára párolom a gyümölcsöt.
Kivajazok egy kb. 0.5 literes kerámia-sütőtálat és belezuttyintom a langyos párolt almát. Aztán megszórom őrölt fahéjjal és hozzákeverem a diót meg a leszűrt mazsolát is.
Utána elkészítem a morzsát. A robotgépembe illesztem a tompavégű keverőkar-betétet, beleszórok a lisztet, a cukrot meg hideg, felkockázott vajat és hagyom, hogy 1 perc alatt borsószemnyi morzsákra dolgozza össze a gép a tésztát.
A kész morzsát egyenletesen rászórom a várakozó párolt gyümölcsre és mehet is sülni a finomság. Úgy 25-30 perc kell ahhoz, hogy alul rotyogó, felül aranybarna vidámító édességet vegyek ki a sütőből.
3-4 tányérnyi lesz belőle, de terápiás céllal 1 emberes adag.

A Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal és a Füstölt makréla-krém bennesült tojással receptjei már szerepeltek a topicban.

Előzmény: lanina (142)
lanina Creative Commons License 2004.01.14 0 0 142
Akkor lássunk egy D betüst az első könyvből :)

DIÓS-ROKFORTOS PÁSTÉTOM

Mivel ezt a pástétomot sem kell főzögetni, csak szimplán összekeverni a hozzávalókat, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legjobb minőségű kékesen márványos sajtból készítsük el. És biztosan nem tenne megjegyzést ez a kence, ha nem dijoni mustár kevernénk bele, de én igen: mert nagy-nagy különbség van a sárga flakonból kinyomott, virslikísérő paca meg a finom magokból különböző fűszerekkel és kevés borral összeőrölt dijoni mustár között.

Hozzávalók:

10 deka dióbél
12.5 deka tejszínes krémsajt
12.5 deka rokfort
1.5 deci tejszín
1 teáskanál dijoni mustár
frissen őrölt
fekete bors

Egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a diót, aztán ha már kihűlt, akkor részletekben durvára töröm a mozsaramban.
A morzsás diót beleszórom a turmixgépbe, hozzáteszem a tejszínes krémsajtot és belemorzsolom a rokfortot. Hozzáöntöm a tejszínt, belepötyögtetem a dijoni mustárt és megborsozom az egészet.
Nem mondhatnám, hogy időrablóan hosszú, amíg a gép kenhető állagúra dolgozza össze a diós-rokfortos pástétomot, ami aztán nyugodtan állhat 1 napot a hűtőben mielőtt frissen pirított crostinikre tenném.
32 CROSTINIRE elég ennyi pástétom.

Előzmény: szepyke (138)
komórka Creative Commons License 2004.01.14 0 0 141
Az E betűhöz hozzátennék még kettőt (az F betűnél vannak pl. fehércsokis...)kell?
ERDEI GOMBÁS OLÍVAOLAJ
HOZZÁVALÓK: 5 deka szárított erdei gomba, 1 liter olívaolaj, 5 evőkanál morzsolt zsálya, 1-2 ág friss rozmaring
Megmosok 5 deka szárított erdei gombát, és papírtörlőn alaposan leszárogatom mindet. Egy mélyebb serpenyőbe beleöntök 1 liternyi olivaolajat, beledobom a gombaszeleteket és teszek még hozzá 5 evőkanálnyi szárított, morzsolt zsályát. Nagyon alacsony lángon összemelegítem az egészet úgy 8 perc alatt, aztán leveszem a serpenyőt a tűzről. Ha kihűlt, akkor az IKEA-ban vagy nagyobb háztartási boltokban kapható csepegtetős végű üvegekbe szűröm és ízdúsító díszítésként még belebiggyesztek egy-egy friss rozmaringágacskát is. Ez a könnyedén összetündérkedhető ajándék igazi expressz mártás egy gyors spagettivacsorához, de borkorcsolyaként is csodás, amikor a hosszú téli estéken majd a szerencsés megajándékozott fokhagymával alaposan bedörzsölt, pirított baguette-darabkákat mártogathat a sűrű, mélyízű olajba.
EXPRESSZ GOMBAKRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK: 10 + 5 deka vaj, 2 szikkadt zsemle, 65 deka gomba, 1 csokor újhagyma, só, frissen őrölt bors, 4 deci víz, 1 deci száraz fehér bor, 15 db másfél dekás jégkocka, 3,5 deci tejszín, pár reszelésnyi friss szerecsendió, 1 csokor friss petrezselyem,
A szikkadt zsemléket kis kockákra vágom, majd egy serpenyőben megolvasztok 10 deka vajat, és kevergetve megpirítom benne a zsemlefalatokat. A körömkefével megcsutakolt gombákat félcentis szeletekre vágom, és egy leveses fazékban 5 deka vajon átpárolom. Kicsit megsózom, megborsozom, és puhára párolom. Utána felöntöm borral meg vízzel, felforralom, és miután ha már rottyant néhányat, elzárom alatta a gázt. Beledobálom a jégkockákat, kevergetve felolvasztom őket, és a lehűtött gombát összeturmixolom. Az egészet visszaöntöm a fazékba, hozzáadom a tejszínt, reszelek bele egy kis szerecsendiót, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön felforralom, majd végül megszórom apróra vágott friss petrezselyemmel. A pirított zsemlekockákat külön tálkában szoktam melléadni. 4 adag lesz belőle.
szepyke Creative Commons License 2004.01.14 0 0 140
szerintem ilyen recept nem lesz, de ha igen, átirom mondjuk s-re és akkor sokhagyma lesz!
igy jó?
:-))

carbonara Creative Commons License 2004.01.14 0 0 139
Kérlek, az F, mint Fokhagymát ugord át ! Kösz !
Előzmény: szepyke (138)
szepyke Creative Commons License 2004.01.14 0 0 138
D betűvel nincs semmi, tehát jönnek az E-betűsek!
mondjuk abból nincs túl sok!

EPERFAGYI VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók:

15 deka cukor

1 deci vörösbor

1 vaníliarúd

1 ötcentis fahéjrúd

5 szem szegfuszeg

1 tízcentis citromhéj

40 deka eper

1 deci tejszín
Beleszórom a cukrot egy pici lábosba és hozzáöntöm a vörösbort. Aztán jöhetnek az ízesítok. Eloször a vaníliarudat éles késsel félbevágom, kikapargatom belole a fekete szemecskéket, majd ezeket is meg a kikapargatott és félbevágott rudakat is hozzákeverem a borhoz. Beledobom még a fahéjrudat, a szegfuszegeket, a krumplihámozóval vékonyan meghámozott citromhéj-darabkát és kevergetve felforralom a fuszeres, cukros bort.
Amíg az édes borszirup hul, addig összeturmixolom a megmosott, kicsumázott epret a tejszínnel.
Egy tálban összekeverem a tejszínes eperpépet az átszurt fuszeres borral és ezt a fagyialapot jól kihutöm a hutoben. Akár egy-két napot is eltölthet itt, az a lényeg, hogy mikor beleöntöm a fagyigépbe, akkor nagyon hideg legyen.
Az én gépem úgy 20-25 perc alatt fagyasztja meg a vörösboros eperfagyit, de típusa válogatja, hogy mennyi ideig is tart.
Bo 6 deci fagyi lesz belole.

EPERMISU

Hozzávalók:

A sziruphoz:

10 deka cukor

2 deci víz

2 citrom

A krémhez:

50 deka eper

30 deka mascarpone

20 deka fehér csokoládé

1 deci tejszín

40 darab babapiskóta

30 deka eper

a tetejére cukrozatlan kakaópor
Eloször a cukros szirupot készítem el. Ehhez beleszórom egy kis lábosba a cukrot, ráöntöm a vizet és kevergetve felmelegítem, hogy teljesen feloldójon a cukor a vízben. Lereszelem a citromok héját, hozzászórom a reszelt héjat a cukros sziruphoz, aztán a két kopasszá lett citromnak kifacsarom a levét. Utána –keseru magok távozzatok! felkiáltással- a teaszuron átszurt citromlevet is hozákeverem a sziruphoz.
Ha ez az igazán ördöngos ügyességet nem igénylo szirup kész, akkor hozzáfogok a krémhez.
Az epreket megmosom, kicsumázom és darabokra vágva beleszórom a turmixgépembe, hogy 1 perc alatt pépesre vághassam össze a géppel a gyümölcsdarabokat. A piros, illatos pépet összekeverem a mascarponéval és jöhet hozzá a gozön megolavsztott fehér csoki is. Ha ezzel kész vagyok, akkor fellazítom a krémet a tejszínnel.
Egy 30 cm x 20 cm nagyságú, öblösebb tálba beleteszek egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, majd rákenek erre egy kis fehér csokis krémet, utána megszórom ezt apróra vágott eperfalatkákkal és addig folytatom felváltva a babapiskóta, a krém és a gyümölcsdarabkák rétegezését, ameddig csak van mibol. A vége mindig krémréteg, hogy a rászórt kakaópornak legyen mihez tapadnia.
Jót tesz neki, ha néhány órát vagy akár egy teljes napot is álldogál a hutoben.
6 adag lesz belole.

Darkmoon Creative Commons License 2004.01.14 0 0 137
CSIRKECSÍKOK PESTO-MÁRTÁSSAL

HOZZÁVALÓK: 70 deka csirkemellfilé, só és frissen őrölt bors, 2 evőkanálnyi liszt, 3 evőkanál olivaolaj, 3 deka vaj, fél deci száraz fehér bor vagy száraz vermut, 2 deci tejszín, A pestóhoz: 4 deka fenyőmag, 4 deka friss bazsalikomlevél, 1 dundi fokhagymagerezd, 2 deka frissen reszelt parmezán, szűk 1 deci olivaolaj, só és frissen őrölt bors
Először a pestót készítem el. Ehhez egy nagy és teljesen száraz serpenyőben közepes erősségű tűzön pár perc alatt kevergetve aranyszínűre pirítom az egyre illatossabbá váló fenyőmagokat. Aztán előveszem a turmixgépem, és beletépkedem a bazsalikomleveleket. Utána vékonyan beleszeletelem a megpucolt fokhagyma-gerezdet, majd hozzájuk reszelem a parmezánt, és belekanalazom a megpirított fenyőmagok felét. Teszek a gépbe sót, frissen őrölt borsot, és miután beleöntöttem az olivaolajat, összeturmixolom az egészet. Ha kell, akkor azért egyszer-kétszer besegítek közben a turmixgép késeinek, azaz fakanállal fel-felkeverem a harsogóan zöld mártást, hogy minden része egyenletesen pépesedjen. Ennyi a pestó –illetve nem ennyi, szippantson csak bele aromájába, aki nem hiszi-, és jöhet a csirkehús. A csirkemellfiléket 3 centi x 1 centis csíkokra szabdalom, és beleszórom egy keverőtálba. A liszthez hozzáteszek sót meg frissen őrölt borsot, meghintem vele a csirkecsíkokat, és aztán kicsit össze is forgatom őket, hogy a sós-borsos liszttől sülés közben könnyebben szétváljanak majd. Ezek után ugyanabban a serpenyőben, amelyben a fenyőmagokat pirítottam –igen, anélkül, hogy felesleges időpocsékolásként elmosnám az edényt-, gyenge tűzön összeolvasztom a vajat az olivaolajjal. Aztán közepesre tekerem a lángot, és két részletben, adagonként 5-5 perc alatt megsütöm a csirkecsíkokat. A már készre pirított húsdarabokat szűrőlapáttal kiszedem egy nagy tálra, és félreteszem. Amikor már az összes csirkecsíkot megsütöttem, felerősítem a tüzet a megüresedett serpenyő alatt. Aztán hátrébb lépek -nehogy a sistergés arcul csapjon-, és határozott mozdulattal beleöntöm a serpenyőbe a fehér bort. Megvárom, amíg elpárolog belőle az alkohol, majd lejjebb csavarom a lángot közepesre, és visszapakolom az edénybe a csirkecsíkokat. A turmixgépből rájuk kanalazom a pestót, hozzájuk öntöm a tejszínt, és a mártásos húsfalatokat kevergetve összeforralom. Ha kell, akkor megsózom és megborsozom, majd végül befejezésül rájuk szórom a félretett, pirított fenyőmagokat. 4 adag lesz belőle.

Darkmoon Creative Commons License 2004.01.14 0 0 136
Ha C betű, akkor itt van ez is

CUKKINIS PALACSINTA
Hozzávalók: 2 teáskanál só, 2 deci tejföl, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 csokor, újhagyma, 1 marék petrezselyem, 3 deka liszt, frissen őrölt bors, 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Először a megmosott cukkini végeit levágom, megreszelem, és összekeverem egy kis sóval. Aztán szűrőbe teszem, és hagyom, hogy 20 perc alatt alaposan kicsöpögje magát.
Addig összeállítom a krémet. Ehhez elkeverem a tejfölt a mustárral, majd apróra vágom az újhagymát és a petrezselymet, és beleszórom őket a tejfölbe.
Amikor a cukkini kicsöpögte magát, akkor kézzel is kinyomkodom, és ráteszem papírtörlőre, majd erre ráfektetek egy másik réteg papírtörlőt és felitatom a maradék nedvességet, mert az a lényeg, hogy jó száraz legyen a cukkini, amit aztán beleteszek egy tálba. Hozzáadok 1 teáskanál sót, belekeverem a lisztet, és tekerek rá egy kis borsot is.
Ezután 2 tojásfehérjét habbá verek, és összekeverem a cukkinivel.
Jöhet a sütés: egy serpenyőben felforrósitok 2 evőkanálnyi olajat, majd ebbe adagolom evőkanállal a cukkinis palacsintákat úgy, hogy közben kicsit a kanál hátával ellapogatom őket. Mindössze másfél perc kell nekik oldalanként ahhoz, hogy ropogósra piruljanak, és miután kiszedtem őket egy papírtörlővel borított tányérra, rájuk kanalazom a tejfölös krémet.

Előzmény: szepyke (134)
Niácska Creative Commons License 2004.01.13 0 0 135
Kukoricás palacsinta

1 doboz 4o dekás kukoricakonzerv
2 gerezd fokhagyma
3 tojás
5 deka kukoricaliszt
5 deka finomliszt
1 teáskanál sütőpor
só és fekete bors
1 deci olaj a sütéshez

Kukoricakonzervet lecsöpögtetem, fokhagymát felaprítom, és a tojássárgájával együtt összeturmixolom.
Liszteket, sütőport, némi sót és borst összekeverem. Tojásfehérjéből kemény habot verek. A pépbe kanalazom a felvert tojásfehérjét, majd a sütőporos lisztet. Pupos evőkanálnyi adagokban, serpenyőben megsütöm.

(Erre jött rá a sült lilahagyma + tejföl).

Előzmény: Lénike (132)
szepyke Creative Commons License 2004.01.13 0 0 134
ma jönnek a C beűs receptek, amig nem megy a müsor, addig ezzel szórakoztatom magam! :-))

CITROMOS ÉDESKENYÉR MANDULÁVAL
Hozzávalók:

5 deka mandulabél

3 tojás

11/4 pohár cukor

½ teáskanál vaníliaaroma

½ teáskanál citromaroma

1 pohár joghurt

½ pohár olaj

2 citrom

2 teáskanál sütopor

2 pohár liszt

vaj és liszt az ozgerincforma elokészítéséhez
Kivajazok és kilisztezek egy 12 cm széles és 20 cm hosszú ozgerincformát, aztán bekapcsolom a sütot, hogy felmelegedjen 180 C-ra (ez gázsütonél 4-es fokozat).
Amíg a süto melegszik, összeállítom az édeskenyér tésztáját. Ehhez eloször mozsárban durvára töröm a mandulát, majd kézi robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral meg az aromákkal. Aztán fakanállal hozzákeverem ehhez a joghurtot és az olajat, majd belereszelem a megmosott citromok héját is. Gyorsan összeszitálom a sütoporral a lisztet, ezt is a tésztához keverem és beleszórom még a durvára tört mandulabelet is.
A tésztát beleöntöm az oüzgerincfomába és 40 perc alatt megsütöm úgy, hogy az elso 15 perc után alufóliát borítok könnyedén a tetejére.
Hagyom, hogy kihuljön, aztán kiborítom az édeskenyeret a formából és folpackba csomagolva visszük magunkkal a kiránduláshoz. A piknik-kosárba friss gyümölcs is elkíséri, meg egy flakon nyomós tejszínhab.
5-6 embernek elegendo, ezért dupla mennyiséget szoktam belole készíteni a kirándulások után igen lelkesen ebédelo csapatunk számára.

CITROMOS-MANDULÁS MUFFIN

Hozzávalók:

2 alaposan megmosott citrom

3 tojás

15 deka őrölt mandula

1 teáskanál sütőpor

15 deka cukor


A citromokat beletettem egy kis lábosba és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vettem a lángot és fedő alatt 20 percig csendes bugyogásban tartottam a gyümölcsöket. Ennyi idő elég volt, hogy megpuhuljanak, aztán kellett még további 30 perc, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek.
Bekapcsoltam a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és nekiláttam a pofonegyszerű tésztakészítésnek.
A citromokat félbevágtam, a magokat a kés hegyével kipiszkáltam belőlük és a magnélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágtam. Igen, szőrőstül-bőrőstűl, azaz puha héjával és lágy belsejével együtt.
Elővettem a késes betétű robotgépet és máris zuttyantottam bele a citromdarabokat, hozzájuk küldtem a tojásokat, és a géppel addig kevertem, míg szinte sima massza nem lett belőle. Maradtak benne imitt-amott hangyakörömnyi citromhéjdarabkák, de azokra finom volt rábukkani a már kész muffinokban.
Hozzászórtam még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport meg cukrot, és megint jöhetett a gépi kevercselés.
Ezzel kész is volt a tészta, és belekanalaztam a papírkapszlikkal kibélelt 12 tepsihorpadásba. Aztán betoltam a tepsit a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütöttem a muffinokat, amelyek a lédús citrompép miatt még 1-2 nap múlva sem száradtak ki.
12 muffin lesz belőle.

CSILIS OLAJ
Hozzávalók:

2 friss, piros csilipaprika

3-5 deci nagyon jó olivaolaj
Mindenekelott vékony gumikesztyut húzok és csak utána kezdek neki, hogy a megmosott, megszárítgatott csilik közül az egyiket éles késsel apróra vágjam.
Aztán egy szép üvegbe beleszórom a paprikakarikákat meg a méregeros magokat. Majd rájuk öntök óvatosan, tölcséren keresztül annyi olivaolajat, amennyi belefér az üvegbe és mielott rátekerném az üvegzáró kupakot, még beleügyeskedem kesztyus kezemmel az egészben hagyott csilipaprikát is.
A csilis olajat a hutoben szoktam tartani. Pár hétig nagyon jól elvan ott és ha éppen eszembe jut, akkor néha-néha –mint egyik gyerekkori játékomat, a „Moszkvai hóesés” zenélo dobozát - összerázom és gyönyörködöm benne, hogyan szállingóznak az üvegben a csilipelyhek.
3-5 deci lesz belole, attól függoen, hogy mekkora üveget választunk hozzá.

CSIRKEMELL FOKHAGYMÁS SZEZÁMOLAJJAL PÁCOLVA

Hozzávalók:

40 deka csirkemell

5 evőkanál szezámolaj

2 gerezd fokhagyma


frissen őrölt bors

20 dkg kuszkusz

½ teáskanál sáfrány

1 friss csilipaprika

2 dkg vaj


Ennek az illatos finomságnak a szimpla készítése abból áll, hogy miután alaposan megmostam és megtöröltem a félbevágott csirkemell-darabokat, akkor bőr nélküli oldalukat fél centi mélyen néhány helyen bevagdosom.
Ezután besózom és beborsozom a husikat, majd pedig kávéőrlőben sitty-sutty összepépesítek 5 evőkanálnyi szezámolajat 2 gerezd vékony szeletekre felvágott fokhagymával.
Ezzel a mennyei kencével alaposan megmasszírozom a csirkemell-feleket úgy, hogy még a bőrük alá és a bevagdosott mélyedésekbe is jusson a pépből.
A sütése sem igényel professzionális szaktudást, mert ha a villanysütőm már elérte a 200 C-ot (gázsütőn 6-os fokozat), akkor egy kisebb tepsibe sütőpapírt fektetetek, ráteszem a páctól fényes húsdarabokat és 30-40 perc alatt aranypirosra rotyogtatom őket benne.
Én kuszkuszt szoktam hozzá készíteni: a kuszkuszra húsleveskockából készített forró levet öntök, majd sáfrányt és kimagozott csiliparikát teszek hozzá, és alufóliával lefedem az egészet. A végén kis vajdarabkával pergősre szedem a szemeket


CSOKIS CAPUCCINO
Hozzávalók:

2.5 deci tej

2.5 deci tejszín

1 vaníliarúd

15-20 deka étcsokoládé

esetleg 2 evokanál Kahlua vagy más kávélikor

3 teáskanál instant kávé

3 deci víz

tejszínhab
Beleöntöm a tejet és a tejszínt egy kisebb lábosba, hozzádobom az éles késsel hosszában félbevágott vaníliarudat és gyorsan felforralom. Aztán leveszem a tuzrol, beleszórom az apróra vágott étcsokit és addig keverem, amíg fel nem oldódik. Hozzálöttyintem a kávélikort és ha kihult, beteszem a hutobe aludni egyet. A vaníliarudat ilyenkor nem halászom ki belole, mert így finom aromája jól beleoldódik majd a csokis tejbe.
Reggel aztán összekeverem az instant kávét a forró vízzel, és mehet is a híg fekete a vaníilarúdtól megszabadított, átforrósított csokis tejbe. A bögrékbe töltött csokis capuccinora úgy púpozok jó sok tejszínhabot, mintha a legnemesebb véru trónörökösöket koronáznám meg.
4 bögrényi lesz belole, ami nem jelenthet problémát 2 csokoládérajongó ember számára.

CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók:

10 deka étcsoki

10 deka vaj

2 tojás

15 deka cukor

10 deka narancsdzsem

3 evokanál friss narancslé

½ teáskanál sütőpor

15 deka liszt
Ha frissiben készítem, akkor mielott elkezdeném összekeverni a muffintésztát, elomelegítem a sütot 175 C-ra (gázsüton ez a 4-es fokozat). De ha csak másnap reggel sütöm az elozo nap összekevert tésztájú sütiket, akkor is figyelek rá, hogy legyen elég ideje bemelegednie a sütonek.
A tésztájához eloször megolvasztom gozön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor leveszem a gozrol, hogy langyosra hulhessen.
Elektromos kézi habverovel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a narancsdzsemet, az átszurt narancslevet meg a langyos, vajas csokit. A lisztet összeszitálom a sütoporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához.
Vagy iziben belekanalazom az összekevert muffinmasszát a papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe, vagy lefolpackozott dobozban hagyom éjszakázni a hutoben. Az elomelegített sütoben úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a csokis muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták oket megkenni és jóízu perceket köszönhetik nekik.
12 muffin lesz belole.


CURRY-S PÁC CSIRKÉHEZ
Hozzávalók:

80 deka csirkemellfilé


A páchoz

2 deci joghurt

1½ deci olaj

1 evőkanál méz

1 zöldcitrom

1 evőkanál currypor

1 evőkanál koriandermag

1 teáskanál őrölt kömény

1 késhegynyi cayenne bors


A húsdarabokat 1½ centi vastag, jó 10 dekás szeletekre vágom. Mindegyiket megsózom, aztán lerakom őket egymás mellé egy 30 centi x 20 centi méretű sütőtálba.
A páchoz egy kis tálkába beleöntöm a joghurtot meg az olajat, hozzákanalazom a mézet, és kezemen átszűrve belecsöpögtetem a zöldcitrom fanyar levét. A koriandermagot mozsárban megtöröm, majd a curryporral, az őrölt köménnyel, valamint a cayenne borssal együtt hozzászórom a joghurtos alaphoz. Egy-két keverés, és készen van.
A sütőtálban várakozó csirkeszeletekre ráöntöm a pácot, aztán kicsit bele is forgatom őket, hogy minden négyzetmilliméterüket érje az édes-erős joghurtos kevercs. A tálat lefedem folpackkal, és legalább ½ napra, de lehet ez 1 teljes is, berakom a hűtőbe.

Amikor enni akarjuk, akkor előtte időben kiveszem a tálat a hűtőből, hogy a csirkeszeletek szobahőmérsékletűre melegedhessenek.
Aztán bekapcsolom a sütőt 230 C-ra (gázsütőn 8-as fokozat), a sütőtálon pedig lecserélem a folpackot alufóliára. Ha már forró a sütő, betolom a tálat, és 15 percig alufólia alatt, majd további 6-8 percig már enélkül pirítom rotyogósra a joghurtos, curry-s csirkét.
4 adag lesz belőle.








szepyke Creative Commons License 2004.01.13 0 0 133
SÖRÖS CSIRKE MUSTÁRMAGOS SALÁTÁVAL
HOZZÁVALÓK:
1 kis doboz sör,
2 gerezd fokhagyma,
1 konyhakész csirke,
só és frissen örölt bors

A csirke mázához:
3 evékanál baracklekvár,
1 evőkanál Unicum,
fél teáskanál örölt kömény,
fél teáskanál cayenne bors,
1 duci gerezd fokhagyma

A mustármártásos salátához:
1 evőkanál fehérborecet,
fél evőkanál dijoni mustár,
3-4 evőkanál olivaolaj,
só és frissen örölt bors,
1 kis zacskó endiviamix

A sütőt bekapcsoltam 200 C fokra (gázsütő 6-os fokozat), és amig bemelegedett, előkészitettem a vacsorát. Felbontottam a sört (a felét azonnal megittam), aztán a megpucolt fokhagymagerezdeket a kis nyiláson át belepottyantottam a dobozba. A félig teli sörösdobozt egy közepes méretű tepsibe állitottam, és hozzáláttam, hogy elkészitsem a csirke mázát. Ehhez elöször egy kis tálkába tettem némi baracklekvárt (a kupak megint nem volt rendesen visszacsavarva az üvegre), hozzákanalaztam kevés Unicumot (a flaskát rögtön visszatettem a mélyhütőbe, nem úgy, mint te, aki szórakozottan kint hagyod megmelegedni), és a keveréket őrölt köménnyel, cayenne borssal meg reszelt fokhagymával izesitettem. Ezek után a csirkét kívűl-belül megsóztam, megborsoztam, majd rákentem a mázat. Keritettem egy ollót (végül csak megtaláltam, bár nem értem, miért kell az evőeszközszáritóban tartani?!), és hogy a szárnyas könnyebben üljön a sörösdobozon, finoman bevágtam vele a bőrt mindkét combja mellett. Miután ráhúztam a csirkét a dobozra, még el is igazitottam egy kicsit a lábait, mert a fránya madár kicsit billegett. Utána megkerestem a sütőpapir gurigát (hogy már megint mennyi lefejthetetlenül szétszakadt alufólia-rolnit hagytál a fiókban!), és letéptem róla egy jó nagy darabot. A papirt alaposan átnedvesitettem a csap alatt, majd összegyűrködve kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, és az enyhén nedves sütőpapirral beteritettem a csirkét. A sörösdobozon ücsörgő vacsoránkat jó egy órára betoltam a sütőbe, közben pedig szinte magam előtt láttam, ahogy a fokhagymás sör gőze belülről omlósra puhitja. Amikor a csirkesütés már a végéhez közeledett, elkészitettem a salátát. Gondolkoztam, hogy milyen öntetet válasszak hozzá. Mivel a mustáros változatot kifejezetten szeretem (te pedig ritkán csinálod), emelett döntöttem. Ehhez az ecetet belekanalaztam egy kis tálkába, hozzátettem a mustárt, és kézi habverővel elkevertem. Utána következett az olivaolaj, amelyet lassan, folyamatos keverés mellett csurgattam apró adagokban a mustáros ecethez. Végül az öntetet megsóztam, kicsit megborsoztam, majd egy nagy tálban összeforgattam a megmosott, megszáritott salátalevelekkel. Már csak annyi volt hátra. Hogy a megsült csirkét sütőkesztyűs kézzel leemeljem a sörösdobozról, vágódeszkárs tegyem, és pár perces pihentetés után feldaraboljam. U. I. A szárnykat Fáni kutyának adtam, mert kitartóan kunyerált (szerintem mostanában kicsit elkényeztethetted)




Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!