Keresés

Részletes keresés

abani Creative Commons License 2013.06.15 0 0 281

Akkor vedd úgy, hogy megadtam a választ.:-))

Előzmény: Rufella (280)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 280

Kedves Abani! Mondtam màr, hogy a te küldeményeidet sincs idôm elolvasni. Eszméletlen, hogy ezen az egy kérdésen is mit kell huza-vonàzni òràkon keresztül. Màr csak ez sok idôbe telik. A fenébe az egésszel !

Előzmény: abani (275)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 279

Ja, egyet elfelejtettem. Vannak itt olyanok, akik nagyon ràérnek. S végül is, ha meg akarjàk védeni a hivatalos szerzôk jòhirnevét, nekik kell keresgélni. Ha meg ebben az esetben nem lehetséges, akkor lehetne annyi becsület bennük, hogy elismerik, hogy nem tudjàk ki, miért talàlta ki ezt a népnevet. (Gondolom én, a nôi logikàmmal. :)

Előzmény: Törölt nick (274)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 278

Nézd kedves Autenthicus!

Ez egy forum. Itt ez egy olyan topik ahol a Történelemhamisitàsokrol van szò. Föltettem egy kérdést, hogy  létezett-e eszkil bolgàr nép. Ez egy követelôzés ? Ha valaki tudja, hogy létezett ilyen, akkor egy vàlaszban megadhatta volna és nem kellett volna tovàbb folytatni az egészet.

En senkit nem bàntottam (nem voltam agressziv), viszont ahelyett hogy a kérdésemre vàlaszolt volna bàrki, megy a személyeskedés, célzàsok, stb. Akkor most milyen következtetést vonjak le ?

Kényes kérdést tettem föl ? Vagy senki sem tudja rà a vàlaszt, de nem meri bevallani ?

Előzmény: Törölt nick (273)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 277

Na, hàt ha megtalàltad ki az X, akkor làthattad azt is, hogy ô nem s.k.l-irt, hanem szkl-t. Mindegyik mondatàban melyeket Ibn Rusztàtòl, Gardizitôl és Al Bakritol idéz (gondoltam magyarosan ejtve az "s"-t "sz"-nek), de pontok nincsenek sem elôl, sem közben. A neten pedig valaki igy irta:

"A besenyők országa és a bolgárok közé tartozó '.sz.k.l-ek országa között van a magyarok határai közül az első (szélső) határ."

Milyen meggondolàsok alapjàn kell a pontokat kitenni a magànhangzòk helyettesitésére?

 

Mit bànom én, hogy mi a véleményed Nagy Sàndorròl. Talàn te azt is tudod, hogy mibôl szerzett doktoràtust és hogy ennek ellenére még sem  ismerte a keleti nyelveket ? Az is mellékes a szàmomra, hogy ô miért hàritott minden felelôsséget Németh Gyulàra! En csak azt kértem: velem ne személyeskedjetek, ha lehet.

 

S még mindig nem vàlaszolt senki arra, hogy létezett-e "eszkil volgai bolgàr" -törzs ? Pedig ezért hoztam föl a témàt. En nyitottt voltam arra is, hogy ùjraértékeljem Nagy munkàjàt. Ezért nem adtam meg a nevét, mert tudtam, hogy akkor minden eddigit elôhozol, amin fönnakadtàl vele kapcsolatban. Pedig egy teljes könyvet nem lehet eldobni csak azért, mert nem tetszenek a szerzô kijelentései ("olàhcigànyok szint", vagy mint az elôbbi idézeted). Mindezektôl függetlenül lehetnek helyes következtetései is. 

Visszatérve a kérdésemre: ha létezett ilyen bolgàr nép, akkor mondhatjuk, hogy Nagy Sàndor eltagadta és ô hamisitott azért, hogy neki legyen igaza. De ha nem létezett, akkor jogosan tesszük föl a kérdést (és ez nem nyelvészeti dolog), hogy miért  olvastàk az arab skl-t vagy szkl-t ugy, hogy annak semmi értelme nincs ? Mert igy bàrmilyen magànhangzòkat be lehetne iktatni.

 

"..állította már, hogy előtte egyetlen "hivatalos" történész sem dolgozta fel és hivatkozta meg az Árpád-kori okleveleket."

Miért? Talàn igen ? Ki ?

 

Előzmény: Szabler (276)
Szabler Creative Commons License 2013.06.15 0 0 276

Azonban Ibn Ruszta nem ezt irta (nem eszkilbolgàrokat), hanem csak s.k.l.-t.

 

Nem s.k.l-t, hanem .sk.l-t írt. Akkor most a rejtélyes X, akire hivatkozol hamisított??? :)

 

Végül is mindegy ki talàlta ki, az hamisitott !

 

Hogy ez miért nem hamisítás, hanem nyelvészeti kérdés, mely arab és török nyelvekben való jártasságot kíván, azt A. A. már világosan leírta. Hogy a rejtélyes X nincs birtokában a fenti nyelvek ismereténak, az vádaskodása alapján szinte biztosra vehető.

 

A személyeskedést probàld meg kerülni légyszi.

 

Az általad emlegetett rejtélyes X, aki egyébként dr. Nagy Sándor!, ugyanakkor nem nagyon ódzkodott a személyeskedéstől, amikor könyvében a következőket írta:

 

"Ez a népnév a történelem egész folyamán a világon sehol elő nem fordult és ma sincs. Tehát tisztára költött név, vagyis szándékos hamisítás. Ilyen merész hamisítás Németh Gyulának az az állítása is, hogy az arab írók értesítése a baskiriai magyarokra vonatkozik.
...
Miért követte el ezt a szándékos hamisítást Németh Gyula? Egyedül azért mert meg akarta hálálni, illetve meg is kellett hálálni, hogy a vogulisták az Akadémia pénzén hosszabb időre Törökországba küldték és hogy egyetemi tanárrá tették. Ezért nemcsak a tudását, de a megbízhatóságát is eladta a vogulistáknak."

[dr. Nagy Sándor: A magyar nép kialakulásának története, 147-148. o.]

 

Tehát a vád, hogy Németh Gyula az eszkilbolgárok kapcsán történelmet hamisított dr. Nagy Sándortól ered. Attól a személytól, aki többek között azt is állította már, hogy előtte egyetlen "hivatalos" történész sem dolgozta fel és hivatkozta meg az Árpád-kori okleveleket.

Előzmény: Rufella (265)
abani Creative Commons License 2013.06.15 0 0 275

Hamisitásnak hamisitás, mert olyan, hogy eskil nép valóban nem létezett. De olyan, hogy Aąk.l-ok igen. Lásd: al-Bakri tudósítása, de a többit már Neked kéne valóban elolvasni.:-))

Előzmény: Rufella (270)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 272

Vagyis csak nem vàlaszoltàl a kérdésemre. A "hamisitàst" az X szerzô jelentette ki. S én becsületesen elbiràlàs alà vetettem, hogy  utàna magam döntsem el:  igaza volt-e X szerzônek. Nincs idôm olvasgatni. Aki tudja, egy mondattal is vàlaszolhatna.

Előzmény: Törölt nick (271)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 270

Lennél szives a 265.hsz.-omat elolvasni. Ebben (ha az idézet hibàtlan - az ô könyvérôl van szò), nem ùgy néz ki, mint ha hipotézisrôl beszélne Németh Gyula. Ez nagyonis kijelentés-szagù... :)

S én éppen azt szeretném tudni, hogy hamisitàs-e, vagy sem. (Nem kellene mindjàrt leharapni a fejem... :)

Előzmény: Törölt nick (258)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 269

Bocs A.A., de ez megint személyeskedés volt! :( Inkàbb vàlaszolnàl a kérdéseimre, ha tudsz. Mert személyeskedésekkel nem jutunk ötrôl a hatra.

Előzmény: Törölt nick (267)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 268

1." A székely népnév az eszkil volgai bolgár törzs nevéből vezethető le."

 

Könyörgöm! Mondja màr meg valaki: létezett egyàltalàn "eszkil volgai bolgàr törzs" valaha ? Szeretném làtni a forràsokat (külföldieket lehetôleg, mert a hazaiak màr nem megbizhatòak, ha màsoltàk).

 

A vitàhoz magam szerény mòdjàn csak annyit tennék hozzà, hogy ha a székelyek törökök lettek volna, akkor még ma (mondjuk 100 évvel ezelôtt) is törökül beszélnének, elzàrtsàgukbòl kifolyòlag.

Előzmény: Törölt nick (257)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 266

Làssad az elôzô hsz.-om. :)

Előzmény: Haralamos (253)
Rufella Creative Commons License 2013.06.15 0 0 265

Màr mondtam, hogy szerzôt többé nem adok (elfogultsàg, elôitéletek elkerülése végett), mert igy talàn jobban a lényegre tudunk összpontositani.

Szoval szerinted nem Németh Gyula talàlta ki az "eszkilbolgàr" népnevet ? Akkor valakitôl ô is àtvette màr, ugyanis X szerzôm szerint könyvében ("Hongfoglalò Magyarsàg Kialakulàsa, 154.old.") ezt irja:

"A levédiai hazàra vonatkozik Ibn Ruszta egységes és vilàgos leiràsa a magyarokròl. Kivevendô az elsô mondat: <<A besenyôk orszàga és az eszkilbolgàrok orszàga közott van a magyarok hatàrai közül az elsô hatàr>>. Ez a mondat a baskiriai magyarokra vonatkozik."

 

Azonban Ibn Ruszta nem ezt irta (nem eszkilbolgàrokat), hanem csak s.k.l.-t. Tehàt valaki kitalàlt egy soha nem létezô bolgàr népnevet, s ezt azòta is màsoljàk. A mùltkor is làttam a neten egy iràsban. Végül is mindegy ki talàlta ki, az hamisitott !

Kivéve persze, ha mégis létezett ilyen bolgàr népnév, akkor viszont jöjjön elô vele, aki olyan okos és tudòs!

A személyeskedést probàld meg kerülni légyszi. Szerintem nem kell ahhoz ezer könyvet elolvasni, hogy az ember logikusan tudjon gondolkozni. Pauler Gyulànàl talàn félreérthetôen fogalmaztam. Ugyanis nem azt irta a "szerzôm", hogy ô is Németh Gyulàtòl vette àt (mert akkor logikusan ugyanugy irta volna ô is, nem?), hanem hogy ô "ezegel"-nek olvasta. (Mellesleg ilyen népnév talàn jobban létezett, mint a màsik ?)

 

En a székelyeket meg sem emlitettem, itt most nem az a lényeg. Hanem mivutàn ebben a topikban a történelemhamisitàsokròl folyik az eszmecsere, én azt akartam kinyomozni, hogy fönti esetben arròl van-e szò.

Előzmény: Szabler (252)
abani Creative Commons License 2013.06.15 0 0 263

Akkor olvasd el Z. Tóth Csaba legfrissebb írását! elérhetőséget már beraktam.

Előzmény: BeNZiN (261)
BeNZiN Creative Commons License 2013.06.15 0 0 261

Konkrétan röhejesnek tartom ha a finnugor tanszék azt elemezgeti, hogy a székelyek török eredetűek miközben a magyarokat finnugornak tartják.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (257)
abani Creative Commons License 2013.06.15 0 0 259

Lehetni éppen lehetséges, és sok szól mellette, mert pl.Ibn Rusztánál szereplő három volgai bolgár törzs (bulkār, barṣūlā, äskäl) közül az első kettőnek a neve megtalálható a magyarországi helynevekben (-bolgár, -bercel), az utóbbiak hiányát pedig nehezen lehetne megmagyarázni. A probléma csupán annyi, hogy nem tudjuk hogy ejtették e neveket.

Továbbá: a székelység mai nyelve egy esetleges török eredetnek semmilyen nyomát nem mutatja.(Róna-Tas András: A honfoglaló magyar nép. Budapest, 1997. 340.)Tehát nem lehettek török nyelvüek. Török eredetű helynevek jellemzően nem fordulnak elő a Székelyföldön.(Benkő Lóránd: Adalékok a székelyek korai történetéhez. Új Erdélyi Múzeum 1.(1990). 109-122.)

 

 

Előzmény: BeNZiN (256)
BeNZiN Creative Commons License 2013.06.15 0 0 256

Engem az érdekelne, hogy az skl miért nem lehet askal ami véletlenül egy létező nép miért biztosabb az eszkil eszegel alakok. Pláne, hogy máshol az skl alakból askel lett, lásd kánaán.

 

 

Előzmény: Szabler (252)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.15 0 0 255

250-ben természetesen nem volt szó gyökkutatásról, hanem az európai zsidóság feltehetően cromagnoni eredetéről. 

Előzmény: Haralamos (254)
Haralamos Creative Commons License 2013.06.15 0 0 254

Megkösszönnénk, ha gyökérkutatási vénáddal átfáradnál az illetékes topikokba, mert hozzászólásaid itt OFFok.)

Előzmény: krizsa katalin (250)
Haralamos Creative Commons License 2013.06.15 0 0 253

Egyesek szerint Németh Gyula követte el ezt a hamisitàst (ugyanis "eszkilbolgàr" nép sosem létezett), s azòta ezt mindenki àtvette (Pauler Gyulànàl  "ezegel" lett), anélkül, hogy utànanézett volna." 

 

Te sem néztél utána, annak, hogy mikor élt halt Pauler Gyula...

Előzmény: Rufella (251)
Szabler Creative Commons License 2013.06.15 0 0 252

"Egyesek szerint Németh Gyula követte el ezt a hamisitàst (ugyanis "eszkilbolgàr" nép sosem létezett), s azòta ezt mindenki àtvette (Pauler Gyulànàl  "ezegel" lett), anélkül, hogy utànanézett volna."

 

Kik azok az "egyesek", akik szerint Németh Gyula egy gaz történelemhamisító volt?

 

Két észrevétel.

 

1. Amint abani is leírta pár poszttal lejjebb Németh éppenséggel nem a mohamedán szerzőknél emlegetett volgai bolgár népnévből, hanem - Thúry József nyomán - egy török "sikil" méltóságnévből eredeztette a székely nép nevét!

 

Ajánlom ez ügyben Kordé Zoltán összefoglaló cikkét.

 

http://mek.oszk.hu/02200/02254/02254.htm

 

"1935-ben jelent meg a nagy turkológus, NÉMETH GYULA cikke. A dolgozat újból Thúry József etimológiájára irányította a figyelmet, minek következtében néhány évre ismét a tudományos vérkeringés részévé vált a csaknem negyven esztendős teória. Németh vélekedése szerint a "sikil"-ből való származtatás eleget tesz a hangtani és jelentéstani kritériumoknak. E szó ugyanis "kétségtelenül méltóságnév", s a "török népnevek egy jó része eredetileg méltóságnév". Ami a tartalmát illeti, úgy véli, hogy "a székely itt 'herceget' jelent, illetőleg a népnév eredetileg annyit jelent, mint a »a herceg törzse, a herceg népe«". Hozzáfűzi mindehhez, hogy "a török adat csak egy forrásban van meg, Sejch Sulejmán csagatáj szótárában, de helyességében nincs okunk kételkedni". Határozottan elítél minden olyan törekvést, amely a törökségen kívül kutatja az eredetet: "a rendelkezésünkre álló adatok tudományos értelmezése csak azt a felfogást engedi meg, hogy a székelyek török eredetűek, tehát minden olyan elmélet, amely a rendelkezésünkre álló adatok alapján ezen a kereten kívül keresi a székelyek eredetét, lehetetlen."Bár nem lehet kétséget kizáróan meghatározni, hogy mely nép köréből származnak, legvalószínűbbnek tartja, hogy a kabarok egyik törzsét alkották, amely meglehetős önállósággal rendelkezvén, a 890-es években már külön népként élt a Kárpát-medencében, és "a honfoglaláskor immár másodszor csatlakozik a magyarokhoz...

Igen lényeges még az a szempont, amely a származtatási kísérletek egyikével kapcsolatban vetődik fel a tanulmányban. Mint már utaltunk rá, többen összefüggésbe hozták a székelyeket az Ibn Rusztánál és Gardízínél szereplő, volgai bolgár .sz.k.l. (eszekel, iszikil stb.) törzzsel. Hasonló hangzású neve, valamint földrajzi elhelyezkedése révén e népesség előkelő helyet foglalt el (és foglal el ma is) a székely eredet szempontjából gyanúba vehető ősök között. Németh Gyula viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy "ez a szó magánhangzóval kezdődik, ennélfogva a székely névvel semmiképpen sem lehet egyeztetni".

 

2. Pauler Gyula nem sok mindent vehetett át Németh Gyulától a székely népnév eredetének kérdésében, mivel 1903-ban, amikor Pauler elhunyt, Németh még csupán 13 esztendős volt. (Ha egy kicsit jobban ismernéd a "hivatalos" tudományosságot, talán elkerülhető lett volna egy ilyen baki.)

 

Előzmény: Rufella (251)
Rufella Creative Commons License 2013.06.14 0 0 251

Kösz! Idàig nincs is probléma: Ibn Ruszta, Gardizi és Al Bakri is egyöntetûen ezekkel a gyökhangzòkkal jegyezték le: s.k.l.

A probléma ott kezdôdik, hogy hogyan lett ebbôl "eszkil" vagy "ezegel" ?

Ki és mi alapjàn tette a màssalhangzòk közé éppen ezeket a magànhangzòkat ?

Egyesek szerint Németh Gyula követte el ezt a hamisitàst (ugyanis "eszkilbolgàr" nép sosem létezett), s azòta ezt mindenki àtvette (Pauler Gyulànàl  "ezegel" lett), anélkül, hogy utànanézett volna.

 

(Régebben Afrikaans és Safi témàztak ekörül, de nem követtem elég figyelmesen, s nem emlékszem mire is jutottak.)

Előzmény: Törölt nick (231)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 250

Mi a prablem az "elfajzással"? A második (pesti származású) férjem (Lax Károly, z"l: áldott legyen az emléke) világító kékszemű, fehér-szőke, kissé szeplős volt, s kifejezetten németnek nézett ki. Hány igazolványod volt? (a háború alatt és után, zsidómentőként) kérdeztem. Volt vagy 20. És sose buktál le? Mindig emlékeztél rá, hogy máma hogyan hívnak, és hol születtél? Persze. Jó a memóriám! De szinte soha nem is igazoltattak. Nem látod, hogy "német" vagyok? nevetett. Szal mi ebben a "viccnek is sok"?

Előzmény: Törölt nick (246)
Haralamos Creative Commons License 2013.06.14 0 0 249

"Minden jöhet az ókorból és a koraközépkorból..."

Előzmény: Törölt nick (248)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.14 0 0 246

Cipész maradjon a kaptafánál, gyöknyelvész a gyökölésnél.

 

A semiták mint holmi cro-magnoni elfajzottak? Ez még viccnek is rossz.

Előzmény: krizsa katalin (245)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 245

A sémi nyelvek átadói a világos bőrű észak-afrikaiak, asszem a berberek ősei voltak. De ami a hébereket (az újkorban a zsidókat) illeti, ők ugyanúgy a két geográfiai alfaj keveréke, mint az európaiak legnagyobb része. Az én elképzelésem szerint (ez persze egyáltalán nem biztos) valamely vörössesszőke-szeplős cromagnoni csoport (neanderes beütéssel) lehetett a héberek kárpátnyelvű őse. S délen ezek is keveredtek az afrikai felvándorlókkal. Ettől vált sémi típusúvá a nyelvük és a többségnek már nem világosak a színei. Legalábbis idelent nem:-).

Előzmény: Törölt nick (243)
BeNZiN Creative Commons License 2013.06.14 0 0 244

Nagyon hangosan kéne Magyarországnak tiltakoznia ezek ellen a dolgok ellen. Ez szerintem bármelyik europai ember szemében vállalhatatlan.

 

Előzmény: Tomtom76 (228)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.14 0 0 243

Már csak azt kéne eldönteni, hogy a semiták honnan is pottyantak le a Földre.

Ez ügyben az Ószövetség ad némi támpontot, ha az sem tetszik, akkor be lehet állni a történelemhamisítók közé egy gyékényen árulni... :D

Előzmény: krizsa katalin (241)
BeNZiN Creative Commons License 2013.06.14 0 0 242

Askelont egy sekeles nevű tengeri nép alapította, nem ?

 

Előzmény: krizsa katalin (235)
krizsa katalin Creative Commons License 2013.06.14 0 0 241

Hipotézis, vagy nem, a törökből származtatott mezőgazdasági és állatenyésztési szavak 90%-a "as is" megvan a héberben is. És biztos, hogy nem a héberből vették át a magyarok? 100%. Biztos, hogy a törökök sem onnan? Biztos: bika, göböly, sore, ökör, ... összeszedtem vagy ötvenet.

Mé köll hazudozni, hogy a törökből... amikor egy nyelvész (de legalábbis egy orientalista, azokból is van elég) hétszentség, hogy tudja, hogy ezek a héberben is megvannak! S még a héber sem az eredeti nyelv, nem bizony! Hanem vagy Mezopotámia, vagy:-) - még korábbról - a kárpátnyelv.

 

 

Előzmény: Tomtom76 (240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!