Keresés

Részletes keresés

szepyke Creative Commons License 2004.01.12 0 0 127
A VILÁG LEGJOBB SÜLT CSIRKÉJE
Gimnáziumi matematikatanárom mondta mindig egy-egy feladat felvezetésénél, amikor szóvá tettük, hogy milyen nehéz vagy épp ellenkezoleg, mennyire pofonegyszeru a probléma: „Guszti bácsival nem vitatkozunk.” Somossy tanár úr ilyenkor nem önmagáról beszélt –János volt a keresztneve-, hanem a „de gustibus non est disputandum” latin szólást idézte sajátos (ki)fordításban. És ahogy egy matekpélda nehézségi foka is lehet gusztus kérdése, úgy ez a sült csirke is kinek a világ legjobbja, kinek meg nem az. De hogy nekem egy vajjal megkent, sülo fokhagyma illatától átjárt pipi belül omlós, kívul pedig ropogós húsa egy hétvégi ebéd sine qua non-ja, az vitathatalan.
Hozzávalók:

2 konyhakész csirke

1 citrom

1 csirkeleves-kocka

1 vöröshagyma

10 deka puha vaj

1 teáskanál só

frissen orölt fekete bors

4 fej fokhagyma

˝ deci olaj

1 csokor friss petrezselyem
Mielott megsütném a csirkéket, pontosan lemérem külön-külön mindkettot. Aztán alapul véve, hogy 50 dekánként 20 perc kell és még egy ráadás 30 perc, kiszámolom, hogy mennyi ido is lesz majd megsütni oket.
Aztán bekapcsolom a sütot 200 C-ra (gáznál 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, addig elokészítem a két szárnyast. Mindkettot megmosom és papírtörlovel meg is szárítgatom kívül-belül. Utána félbevágom a citromot, a leveskockát és a megpucolt vöröshagymát is, majd mindegyikbol beletömködök egy-egy fél darabkát a csirkék belsejébe.
Aztán a puha vajhoz hozzákeverem a sót, alaposan meg is borsozom és jön a masszírozás: mintha testápolóval kenegetném, úgy simogatom puha vajjal a csirkék borét alul-felül-oldalt, sot a mellrészeket fedo borök alá is benyúlok.
Végül mivel szeretem, ha kis nettek a szárnyasok, a legközönségesebb kötözospárgával összekötöm a sarkainál mindkét csirke lábacskáit, aztán egy másik darab zsineggel meg a szárnyakat szorítom a törzsekhez.
A tepsi aljába alufóliát teszek –erre csöpög majd a lé és a végén így nem kell aztán mosogatáskor hosszasan csiszatolgatnom-, és a tepsibe pontosan beleilleszkedo sütorácsra ültetem a csirkéket mellükkel lefelé. (Ezt a fajta tepsit az IKEA-áruházban lottem, de már láttam máshol is. Nemcsak csirke, de bármilyen hús vagy hal sütésére is isteni.)
Beteszem sülni a csirkéket és gyorsan gezerdekre szedek a fokhagymafejeket, de nem pucolom meg a gerezdeket. És számolás megint: a fokhagymagerezdeknek 45 perc kell, hogy belül édesen krémesre, kívul pedig ropogósra süljnenek; a csirkéket viszont a sütési ido felénél kell megfordítanom, hogy a mellrészük is megpirulhasson.
Így az adott pillanatban kihúzom a tepsit a sütobol és a rács alá, az alufóliára szórom a fokhagymagerezdeket, majd megöntözöm oket az olivaolajjal és már vissza is tolom a csirkéket a sütobe. Ha eljött a csirkék sütési idejének fele, akkor megfordítom a oket a rácson, hogy mostmár a mellük felfelé nézzen és így sütöm oket tovább.
Ha meg a teljes kiszámított ido letelt, akkor kiveszem az aranybarna sült csirkéket és szórok rájuk boven apróra vágott petrezselymet, majd mindkettore ráborítok egy-egy darab alufóliát, hogy néhány percet pihenhessenek, mielott felvágom oket.
A sült fokhagymagerezdeket –mennyei az izük!- lyukacsos merokanállal kiszedegetem és egy kisebb tálkába teszem mindet. Így aztán bárki vehet belolük annyit, amennyit csak akar; az igazság az, hogy én egy egész fejnyit meg tudnék enni.
2 sült csirkébol 6 ember ebédelhet meg kiadósan.

ALAP CSIRKELEVES
Ezeknek az ebédeknek ez a csirkeleves az alapja: háromféle egyadagos leveshez ebbol fozök elore egy nagyobb adagot, körülbelül úgy egy liternyit. És aztán jönnek majd a variációk.
Hozzávalók:

1 nagyobb sárgarépa

˝ fej zeller

˝ fej vöröshagyma

5 szem szegfuszeg

4 gerezd fokhagyma

1 kg csirkeszárny

8-10 szem fekete bors

1-2 szárított babérlevél

1 csupor friss kakukkfu
A sárgarépát mielott nagyobb darabokra felvágnám vagy meghámozom, vagy ha lusta vagyok, akkor csak gondosan megcsutakolom egy strapabíró körömkefével. A zeller tisztításánál nincs kegyelem, ahhoz kés kell, aztán ezt is felvagdosom néhány darabba. A hagymáról lehántom a héját és beleszurkálom a szegfuszegeket, a fokhagymagerezdek héjával meg könnyedén elbánok.
Az összes zöldséget beleteszem egy nagy lábosba és repülhetnek hozzájuk a megmosott csirkeszárnyak is. Következnek a fuszerek: beleszórom a lábosba a borsszemeket, a babérleveleket és a csokorba kötött kakukkfuágakat.
A levest felforralom, aztán ha már forr, lejjebb veszem a tüzet és csöndes forrásban tartom kb. 1 órán át. Néha-néha leszedem a levesrol a habot, de nem csinálok belole különösebben nagy faksznit, mert teljesen felesleges. Ha letelt az egy óra és már minden hozzávaló beleadta ízvilágából azt, amit csak tudott, akkor leveszem a tuzrol a levest és hagyom, hogy kihuljön. Végül fogok egy szurot és átszuröm rajta a mélysárga, illatos levet. Ilyenkor Fáni kutyám már ott áll mellettem, mert tudja, hogy a fott répából, zellerbol és csirkeszárnyból o is kap kicsit. Mély meggyozodése, hogy ez neki jár. Én meg tudom a dolgom, adok.

szepyke Creative Commons License 2004.01.12 0 0 126
PENNE FETÁVAL ÉS FEKETE OLAJBOGYÓVAL
A bazsalikom mámorító illata és a dió mély íze tökéletes összhangban olvad a lágyan sós sajttal. Bár régóta egyik kedvenc receptem ez, mégis mindig újra és újra olyan érzésem van, ha ezt eszem: egy darab Görögországot harapok. Már akkor elkap a vágy, hogy utazni kellene, amikor elohalászom a hutobol a feta dobozát és ránézek a csomagoláson látható, enyhén szólva is giccsesen cirkalmas betükre. Gyantás fehér borok, érett olajbogyók, ráéros naplementék: voltaképp miért is nincs egész évben nyár?!
Hozzávalók:

2 evokanál olivaolaj

1 csokor újhagyma

2 gerezd fokhagyma

25 deka feta

5 deka dióbél

10 deka fekete, magozott olajbogyó

1 csupor friss bazsalikom

az enyhén sós vízben kifozött 75 deka penne fele
Eloször felkarikázom az újhagymát, aztán a megpucolt fokhagymát átnyomom a fokhagymaprésen. Az olajbogyót leszuröm, a diót pedig 1-2 perc alatt illatosra pirítom egy pici, száraz serpenyoben és ha kihult, akkor durvára töröm egy mozsárban.
Ha mindezzel kész vagyok, akkor eloveszek egy mélyebb serpenyot és az olivaolajon megpárolom a pépes fokhagymával elkevert újhagymakarikákat. Ha már szinte átlátszó és puha az újhagyma, akkor hozzáteszem a fetát, beleszórom az illatos diómorzsákat és az apróra vágott, éjsötét olajbogyókat is.
Kevergetve összemelegítem az egészet, hogy a sajt felolvadjon és végül jöhet bele az apróra vágott, friss bazsalikom. (A mártás elore elkészítheto, nyugodtan állhat 1 napot a hutoben.)
A kifott, lecsepegtetett tésztát és a mártást gyorsan összekeverem, aztán már ehetjük is.
3 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belole.

PENNE SÜLT ZÖLDSÉGGEL ÉS FRISS ROZMARINGGAL
Nem tudom, másoknál mi a helyzet. Mi hatan, ha összejövünk és elkezdünk enni, akkor elobb vagy utóbb, de biztos szóba kerül az is, hogy Magyarországon ma vegának lenni és nem otthon enni, az szinte egyet jelent a rántott gomba és rántott sajt közötti választás igencsak szegényes alternatívájával. Bár én magam nagyon szeretem a húsokat, sosem értettem meg, hogy miért is kellene egyenloségjelet tenni a „hús nélküli ételek” és az „unalmasan íztelen” közé.
Hozzávalók:

2 cukkini

1 padlizsán

1 édeskömény

1 lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

3 evokanál olivaolaj

frissen orölt fekete bors

20 deka kecskekrémsajt

1 csupor friss rozmaring

az enyhén sós vízben kifozött 75 deka penne fele
A sütot bekapcsolom 200 C-ra (gázsüto 6-os fokozata) és amíg felmelegszik, addig nekilátok a zöldségeknek.
A cukkinit meg a padlizsánt kétcentis karikára vágom, az édesköményt pedig egycentis csíkokra nyiszatolom föl. Gyorsan felkarikázom még a lilahagymát és a megpucolt fokhagymát is.
Aztán mindezt beleszórom egy tepsibe és összekeverem olivaolajjal meg frissen orölt borssal. Lefedem az egészet alufóliával és úgy 45 perc alatt illatosra sütöm-párolom így a zöldségeket. Keverek rajtuk egyet, aztán fólia nélkül visszatolom még a vega-álmot egy negyedórára a sütobe, hadd szoláriumozzanak csak a darabkák. (A sült zöldségek 1 nappal korábban is elkészíthetok.)
A zöldségkavalkádot belekanalazom egy mélyebb serpenyobe és hozzákeverem a kecskekrémsajtot meg az apróra vágott rozmaringot. Sózom és tekerek rá még frissen orölt borsot. Mielott hozzátenném a lecsöpögtetett tésztát, elotte még azért közepes tuzön kicsit összemelegítem a krémes, rozmaringillatú zöldségeket.
3 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belole.

lanina Creative Commons License 2004.01.11 0 0 125
Ma utánanéztem igen részletesen ennek a növényi tejszínnek. A legtöbb helyen kapható márka, sárga fehér tetradobozban, a Gran Cucina. 500 ml 317 ft. (ergó annyi mint a sima tejszín, ha abból nem a cukrozott habtejszínt, hanem főzőtejszínt használunk a főételekhez.) A tápanyagtartalmára vonatkozó adatok megdöbbentettek viszont! 100 g tartalamaz: 251 kcal, 3.12 g fehérje, 8 g szénhidrát, 23g zsírt.
Mindezzel ellentétben a sima főzőtejszín adatai 100g-ra: 205 kcal, 2.5g fehérje, 3.8g szénhidrát, 20 g zsír...persze ez állati zsír. Szóval szerintem ennek fényében mérlegeljük, hogy melyiket akarjuk használni :) Jah, és a növényi tejszín tartalmaz egy csómó módosítót és izfokozót és persze valamennyi cukrot is. (gondolom a jobb ízhatás miatt) De ebből is kapható szintúgy habnak való és mártásnak való változat is.
Előzmény: gabor74 (120)
szepyke Creative Commons License 2004.01.09 0 0 124
nah, és még:

Fűszeres grog
Hozzávalók:
3 púpos evőkanálcukor
2 csipetnyi őrölt fahéj
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 citrom
8 szegfűszeg
4 evőkanál rum
forró víz
2 hosszú fahéjrúd

Elkészítés:
Beleszórok 2 bögrébe másfél-másfél evőkanál cukrot, ráhintek csipetnyi őrölt fahéjat, reszelek rá gondolatnyi szerecsendiót, és a megmosott, szárazra törölt citromot félbevágom. Az egyik citromfél levét ujjaim között átszűrve igazságos elosztásban ráfacsarom a fahéjas-szerecsendiós cukorra, majd a megmaradt citromfélből leszelek 2 karikát. Ezek héjaiba dugok pár szegfűszeget, és beleteszem őket a bögrékbe. Jöhet rájuk a rum, aztán az egészet felöntöm forró vízzel, és keverőpálcaként beleállítok a grogokba egy-egy fahéjrudat is.

Vaníliás karamellital

10dkg cukor
4 dl tej
1 dl tejszín
1 vaníliarúd
2-3 evőkanál tojáslikőr
édes tejszínhab és fahéj a tetejére

Beleszórom a cukrot egy kis lábosba, és néha-néha megkevergetve, karamellesre olvasztom. Utána lehúzom a tűzről, hátrébb lépek, és hozzáöntöm a tejet, meg a tejszínt. Félbevágom a vaníliarudat, majd egy kis kés éles hegyével kikapargatom az illatos belsejét. Utána ezt is, meg az üres vaníliarudakat is beledobom a láboskába, és az egészet visszateszem kislángra. Addig kevergetem, amíg a karamell felolvad a tejes-tejszínes egyvelegben, majd leveszem a tűzről, és hozzáöntöm a likőrt. Amikor már nem forró, csak langymeleg, kihalászom belőle a vaníliarúd-darabokat, és bögrékbe kanalazom a karamellaitalt. Tetejére tejszínhabot teszek, és megszórom őrölt fahéjjal.

Mandulás cappuccino

10 dkg mandulabél
4 dl tej
4 teáskanál nescafé
2 evőkanál meleg víz
1 dl tejszín
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál mandulaízű likőr (Mandolino, Amaretto)
édes tejszínhab

A mandulát száraz serpenyőben előző este kevergetve illatosra pirítom, aztán amikor lehűlt, durvára őrlöm. Ráöntök 4 dl tejet, és berakom a hűtőbe, hogy a tej átvegye a pirított mandula ízét. Másnap leszűröm a mandulás tejet, majd hozzáteszem a kevés meleg vízben feloldott kávéport, és ráöntöm a tejszínt. A cukorral együtt kevergetve felforralom, aztán elzárom alatta a lángot, és hozzáöntöm a likőrt. Amikor már kicsit kihűlt, bögrékbe töltöm, és édes, de hideg tejszínhabot teszek a tetejére

szepyke Creative Commons License 2004.01.09 0 0 123
nah, hogy ne maradjunk recept nélkül:

AMERIKAI SAJTTORTA
HOZZÁVALÓK:
15 deka édes keksz,
7,5 deka vaj,
6o deka krémsajt,
15 deka porcukor,
1 vaníliarúd,
3 tojás,
3 tojás sárgája,
1 citrom reszelt héja,
1 evőkanál porcukor
Először a torta alsó, kekszes részét készítem el. Ehhez először porrá töröm a kekszet, erre a célra a robotgép késes betéte tökéletesen megfelel. Ezután folyósan puhára olvasztom a vajat, majd egy nagy tálban alaposan összekeverem a kekszmorzsával. Ezután előveszek egy 20 centis tortaformát, és belenyomkodom a masszát, majd beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen. Amíg ez megtörténik, jöhet a krém összeállítása: először kézi robotgéppel habosra keverem a tetemes mennyiségű sajtot a porcukorral és a vanilíarúd kikapargatott, illatos szemecskéivel. Ezután egyenként hozzáadom a három tojást és a tojássárgákat, és ezzel is jól felhabosítom a krémet. Belereszelem a citrom héját, majd az egyik citromfél levét is belecsepegtetem. Ha ezzel megvagyok, akkor előveszem a hűtőben várakozó tortaformát, és ráteszem két nagy darab alufóliára, melyekkel aztán alaposan beburkolom a tortakarikát, hogy sülés közben semmi se folyhasson ki belőle. Ezután a krémsajtos krémet ráöntöm a kekszes alapra, majd a tortaformát beleteszem egy tepsibe. Jöhet egy kis forró víz: ezzel kell felöntenem a tepsit úgy, hogy a tortaforma fele vízben álljon. Az így elkészített vízfürdőben ugyanis nemcsak sülni, hanem főni is fog majd a torta. Ezután óvatosan beteszem a forró sütőbe, majd 5o-6o perc után gőzölögve, illatosan kiveszem onnan. Ilyenkor a közepe még kicsit remegős, de semmi baj, hiszen amíg a vízfürdő teljesen kihűl, a torta is megdermed. Ha ez megtörtént, leszedem róla az alufóliát, és úgy, ahogy van, azaz tortakarikástul beteszem a hűtőbe. Másnap aztán késsel körbevágom, majd leemelem róla a formát, és egy kis porcukorral megszórjam az isteni amerikai sajttortát.

Jaspis Creative Commons License 2004.01.09 0 0 122
Jelentem, kipróbáltam, és mivel zavarban voltam a konzervek méretőt illetően, így két doboz kukoricát vettem. A párom pedig beleturmixolta mindkettőt (az ellenkező utasítás ellenére), úgyhogy iszonyú mennyiség lett! Eddig kétszer ettünk belőle, de még mindig van egy evésre való adag. :(

Őszintén szólva nekem egy kicsit "pikáns", mivel a kukorica miatt kicsit édeskés, meg a párolt lilahagyma is az a tetején. Ráadásul mi már régen nem eszünk semmilyen olajban sült ételt, így annak ellenére, hogy nagyon levegős, könnyű a tésztája a kukoricalepénynek, kicsit megnyomta a gyomrunkat. Mindenesetre baromi laktató, a nagybedőjű párom hármat bír belőle elfogyasztani egyszerre.

Technikailag a lepénykék megfordításával volt gondom, mert amikor az alja már megsült, a teteje még mindig folyik, így nagyon ügyesnek kell lenni. De ez biztos csak azért zavart, mert nem vagyok egy gyakorlott konyhatündér...

Előzmény: Niácska (118)
Lénike Creative Commons License 2004.01.09 0 0 121
Hogy is van az a kukoricás lepény?
Előzmény: Niácska (118)
gabor74 Creative Commons License 2004.01.08 0 0 120
Persze hogy létezik. Minden áruházban lehet kapni pl. növényi alapú tejszínhabot. Ez egyrészt jó a laktoz érzékenyeknek, másrészt ezek általában energiaszegény készítmények is.
Előzmény: kreativtucsok (119)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.01.08 0 0 119
letezik novenyi tejszin :-)
en kulonben szinte soha nem teszek tejszint semmibe,
(a tejszinhab és a kremek kivetelevel)
a martasokat, fozelekeket mindig tejjel keszitem, raadasul az is csak 1,5 %-os,
muszaly, hat igy szoktuk meg, :-)
ha kell a suritoanyag, akkor pedig a Knorr etelsuritot hasznalok, de letezik ilyen Oetker is
Előzmény: Niácska (118)
Niácska Creative Commons License 2004.01.08 0 0 118
Jaspis, szerintem elírás.
Megnéztem a sablon méretű konzerv (vagyis olyan mint pl. a Bonduelle):
zöldborsó: 400 gr
zöldborsó+répa: 420 gr
kukorica: 340 gr
bab: 400 gr
ananász: 567 gr

Te is azt a kukoricás lepényt akarod megcsinálni? :) Számolj be majd róla! Nekem is meghozta az angyalka a könyvet.

Az én problémám azzal van, hogy mindenben (na jó szinte mindenben) van tejszín. Kiváltható szerintetek valamivel? Valami kalóriaszegényebbel? (Tejföllel??)

Előzmény: Jaspis (116)
szepyke Creative Commons License 2004.01.08 0 0 117
szerintem nem benned van a hiba!
már én is jártam úgy, hogy valami nem stimmelt a receptben
például egyszer valami kecskesajtos izét csinált,
elővette a kecskesajtot a hütőből, olyan pici fehér dobozka volt,
hát én elmentem a "hiper-szuperbe",
és kerestem olyan dobozkát, vagy hasonlót...
mondanom sem kell, hogy semmi olyasmit nem találtam!
aztán megcsináltam másból...
szerintem az adagokat nem kell mindig szigorúan venni, max a sütéseknél (édesség), mert ott számít, hogy mihez mennyit keversz...
úgyhogy, nyugika, csináld úgy, ahogy jól esik, hiszen ő is igy találja ki ezeket a recepteket,
mindenből annyit amennyi jólesik!

Előzmény: Jaspis (116)
Jaspis Creative Commons License 2004.01.08 0 0 116
Sziasztok!

Rózsavizet én a Corvin mozi közelében található arab boltban (non-stop zöldség-gyümölcs boltnak álcázza magát) láttam. Mesmeg mindenféle fűszereket, meg számomra ismeretlen magokat is árulnak. Van valódi sáfrány is, 10 dkg 4.000 Ft!

Kérdés, problémafelvetés: Elkezdtem főzőcskézni a 35 perces recepteket tartalmazó könyvből, és nem igazán értem a konzervek méretét. Eddig mindenre azt írta, hogy 40 dkg-os konzerv kell hozzá, ami hámozott paradicsomból meg vörösbabból rendben is van, mert létezik olyan, aminek a teljes tömege 400 gr. (Igaz, a benne lévő cumó általában csak 340 gr, de biztos erre gondolt.) Viszont tegnap igencsak furán néztem az előírt 40 dkg-os kukoricakonzerv láttán. A boltban is keresgéltem egy darabig, de mindegyik kkonzerv 340 gr-os volt. Most én vagyok vak, vagy elírták a receptet?

komórka Creative Commons License 2004.01.08 0 0 115
Én a Nyugati alatti azt hiszem kaisers-nél vettem cukrozatlan gesztenyepürét.(olyan mintha akkor nyomták volna ki burgonyatörön) Ugyanitt régebben vettem mirelit gesztenyét egészben (tényleg meg kell főzni) még régebben cukrozatlan gesztenye masszát. Ehhez a recepthez szerintem az egész geztenye való. Hogy fokozzam, az egész gesztenyében is van cukrozott! Én ha valamelyikből kapok, akkor bespájzolok. Ujabb SJ receptjei senkinek nincsenek?
szepyke Creative Commons License 2004.01.08 0 0 114
gesztenyét már lehet kapni mirelitben is!
nagyon okos, mert igy nem kell másfél órát a sütéssel, pucolással szórakozni!
de!
a mirelit gesztenye nyers!
nehogy úgy járjatok, mint én!
(karácsonyi gesztenyetortán gyönyörű nyersgesztenye díszités..., de azért elfogyott! :-))!! )

szóval, a mirelit az nyers, de roppant jól használható az olyan ételekhez, amiben úgyis főzni, vagy sütni kell, esetleg tölteléknek!

carbonara Creative Commons License 2004.01.07 0 0 113
Vigyázat az elözö receptnél : a gesztenye ne legyen cukrozott! A legtöbb helyen csak édes van , de létezik natúr is .
komórka Creative Commons License 2004.01.07 0 0 112
Ha már a honlap nem mükődik, ime egy recept a Nők Lapjából:
GESZTENYÉVEl TÖLTÖTT PULYKA MELL BACONBUROKBAN
HOZZÁVALÓK: 1 kiló pulykamell. só és frissen őrölt bors, 40 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna . 1 deci olaj, A TÖlTELÉKHEZ: . 3 zsemle kb. 3 deci tej. 30 deka mirelit gesztenye, felengedve, 10 deka puha vaj, 3 tojás, 30 deka darált sertéshús . só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, A ZÖLDSÉGÁGYHOZ: 15 deka sárgarépa, 10 deka póréhagyma, de csak a zöld része, 10 deka fehérrépa. 10 deka zellergumó. só és frissen őrölt bors, néhány babérlevél, A MÁRTÁSHOZ: 3 deci száraz fehérbor, 10 deka vaj, 1,5 deci tejszín
A töltelékhez beáztatjuk tejbe a zsemléket, és miután magukba szívták, kinyomkodjuk őket, aztán apróra vágjuk. A felengedett gesztenyeszemeket is felaprítjuk, majd a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal. A vajas tojáshoz hozzáadjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott gesztenyét meg a kinyomkodott zsemlét. A tölteléket megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezésül reszelünk hozzá szerecsendiót is. (Tipp: A töltelék pár órával korábban is elkészíthető. Felhasználásig tartsuk hűtőben!) A pulykamellet tenyérnyi szeletekre vágjuk, fél centi vastagra kiklopfoljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, aztán a szeleteken egyenletesen elosztjuk a tölteléket. A megkent hússzeleteket feltekerjük, körbeburkoljuk a szaIonnalapokkal, és a burkot hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük. Bekapcsoljuk a sütőt 180 oC-ra (gázsütőn 4-es fokozat). A zöldségágyhoz megtiszítjuk a sárgarépát, a póréhagyma zöld részét, a fehérrépát és zellergumót, majd mindegyik zöldséget félcentis darabokra aprítjuk. A zöldségkeveréket sóval, borssal ízesítjük, teszünk hozzá néhány babérlevelet, és egy akkora tepsibe simítjuk, amelyben később könnyen elférnek egymás mellett a töltött pulykatekercsek. Ezután a hústekercset rátesszük a zöldségágyra, meglocsoljuk az olajjal, öntünk rá kb. 1-1,5 deci vizet, és az előmelegített sütőben többszöri locsolgatással, 50-60 percig sütjük. Ha szükséges, akkor közben folyamatosan pótoljuk a húsról a vizet, de csakis meleg vízzel, hogy ne csökkentsük a hőmérsékletét! A megsült húst letakarjuk alufóliával, és a zöldségágyból elkészítjük a mártást. Ehhez a megmaradt zöldségeket kikanalazzuk egy serpenyőbe, és közepesen erős lángon kevergetve, enyhén pirultra sütjük. Utána felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és felforraljuk. Átszűrjük finom Iyukú szűrőn, és sóval, borssal ízesítjük. Tálalás előtt a pulykatekercsekből kivesszük a hústűket, illetve a fogvájókat, és a húst rézsútosan egyenletes szeletekre vágjuk. A tányérokra rákanalazunk a mártásból, aztán erre ráhelyezzük a pulykaszeleteket.
(Tipp: A pulykatekercsek és a mártás egy nappal korábban is elkészíthető. A megsült húst alufóliába burkolva és előmelegített sütőben, a mártást pedig takaréklángon és kevergetve melegítsük fel!) 6 adag lesz belőle.
its me Creative Commons License 2004.01.05 0 0 111
koszonom az infokat :)
Előzmény: szepyke (108)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.01.05 0 0 110
nem kinai, hanem arab...
az arab edessegek egyik fo alapanyaga
de tenyleg, ilyen-olyan keleti boltokban biztos van
ha a gyogyszertarbol elkergetnenek :-)
(ki fogom probalni,tenyleg ismerik e
illetve nem tudom melyik sarki parikara gondolt a Judit :-)
Előzmény: its me (107)
Jadro Creative Commons License 2004.01.05 0 0 109
Azt mondta a Stahl hogy a sarki patikában vette alig egy százasért. És hogy nagyon klassz. Ez utóbbit többször is kihangsúlyozta :))
Előzmény: its me (107)
szepyke Creative Commons License 2004.01.05 0 0 108
passz!
de valamelyik receptjénél olvastam, hogy ha nem teszel bele, az sem baj!
azt hiszem talán kinai boltban kapható,
mert ott minden olyan van, amit a "sima" ember csak könyvekből meg filmekből ismer! :-))
jó példa erre a nagycsarnokban a pincében lévő
kinai bolt, ahol szerintem én egy hónapig tudnék
téblábolni egyfolytában, és még utána is találnék olyat amiről életemben nem hallottam...
Előzmény: its me (107)
its me Creative Commons License 2004.01.05 0 0 107
szepyke, mi az a rozsaviz?
Előzmény: szepyke (106)
szepyke Creative Commons License 2004.01.05 0 0 106
Szezámos kiflik:
Hozzávalók:

10 deka szezámmag

2 deka porcukor

5 deka liszt

7.5 deka puha vaj

3 evőkanál rózsavíz

a kiflik tetejére reszelt narancshéjjal kevert porcukor


A szezámmagot száraz serpenyőben közepes tűzön kevergetve aranyszínűre pirítom, aztán félreteszem, hogy hűljön. Amikor már langyos, akkor a porcukorral együtt finomra örlőm egy tisztára mosott kávéörlőbe, és félreteszem, amíga puha vajat habosra keverem a rózsavízzel. A cukros szezámport meg a lisztet hozzágyúrom a rózsaillatú vajhoz, és lágy tésztát 15 percre berakom a hűtőbe.
Bekapcsolom a sütőt 160 C-ra, egy nagy tepsibe pedig sütőpapírt terítek.
A hűtőből elővett tésztát szétcsipkedem mogyorónyi darabkákra, és mindegyik golyóból 6 centi hosszú rudat sodrok. Aztán ezeket kiflikké hajlítom, és közben mindegyiket szét is nyomkodom kicsit, hogy a vastagságuk 1/2 centis legyen.
A szezámos kifliket egymás mellé teszem a tepsin, és 20 perc alatt megsütöm őket. Akkor vannak készen, ha a tetejük megszilárdul, a színük pedig halvány arany lesz.
Mivel melegen nagyon törősek, megvárom, hogy kihűljenek és megkeményedjenek, aztán alaposan és bőven megszórom őket reszelt narancshéjjal kevert porcukorral.
20-25 kifli lesz belőle.

megjegyzem, ez tényleg egy régi recept
és a vasárnapi müsor tényleg ismétlés volt!
nah,mindegy...

Boldog Új Évet mindenkinek!
:-)

kreativtucsok Creative Commons License 2004.01.04 0 0 105
Sziasztok!

ma mar volt musor - szezamos kiflikek- ez is ismetles?
a honlap meg mindig teli almot alszik, talan most mar lassan vege lesz a teliszunetnek :-)

carbonara Creative Commons License 2004.01.03 0 0 104
Addig szopogassunk pár duci gerezd fokhagymát.
Darkmoon Creative Commons License 2004.01.03 0 0 103
Már napok óta nem tesznek fel rá semmit. Én azt hittem műsor sincsen. lehet hogy tényleg szabin a van a szerkesztő. :)
gabor74 Creative Commons License 2003.12.30 0 0 102
Biztosan szabin van a honlap szerkesztője. Amúgy van/volt ma valami új recept? Vagy most is csak ismétlések vannak. Sajnos nem jutok tv közelébe mostanában.
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.30 0 0 101
Szia,

nem tunt fol, hgoy ismetelnek, mert hetkoznap soha nem jutok el a tv-nezesig :-)
de nekem ma sem mukodik a honlap

tobbiek?

Előzmény: Macika666 (100)
Macika666 Creative Commons License 2003.12.30 0 0 100
Sziasztok, még új vagyok itt.Elöször is szeretném megköszönni Darkmonn-nak a sok leírt receptet.Az adást legtöbbször lekéstem, de megnyugtató volt számomra,hogy itt majd úgyis megtalálom.Sok receptet kipróbáltam már és a családom is kedvezöen fogadta.Tudjátok, hogy miért ismételgetnek egyes részeket és mikor lesznek vadonatújjak ?
inglisvumenke Creative Commons License 2003.12.28 0 0 99
Kösz, megnyugtattál :)
Előzmény: kreativtucsok (98)
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.28 0 0 98
Szia,

nekem sem mukodik,
szvsz, nem bennunk van a hiba
varjuk meg, talan eszreveszik a hibat

Előzmény: inglisvumenke (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!