A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
A VILÁG LEGJOBB SÜLT CSIRKÉJE
Gimnáziumi matematikatanárom mondta mindig egy-egy feladat felvezetésénél, amikor szóvá tettük, hogy milyen nehéz vagy épp ellenkezoleg, mennyire pofonegyszeru a probléma: Guszti bácsival nem vitatkozunk. Somossy tanár úr ilyenkor nem önmagáról beszélt János volt a keresztneve-, hanem a de gustibus non est disputandum latin szólást idézte sajátos (ki)fordításban. És ahogy egy matekpélda nehézségi foka is lehet gusztus kérdése, úgy ez a sült csirke is kinek a világ legjobbja, kinek meg nem az. De hogy nekem egy vajjal megkent, sülo fokhagyma illatától átjárt pipi belül omlós, kívul pedig ropogós húsa egy hétvégi ebéd sine qua non-ja, az vitathatalan.
Hozzávalók:
2 konyhakész csirke
1 citrom
1 csirkeleves-kocka
1 vöröshagyma
10 deka puha vaj
1 teáskanál só
frissen orölt fekete bors
4 fej fokhagyma
˝ deci olaj
1 csokor friss petrezselyem
Mielott megsütném a csirkéket, pontosan lemérem külön-külön mindkettot. Aztán alapul véve, hogy 50 dekánként 20 perc kell és még egy ráadás 30 perc, kiszámolom, hogy mennyi ido is lesz majd megsütni oket.
Aztán bekapcsolom a sütot 200 C-ra (gáznál 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, addig elokészítem a két szárnyast. Mindkettot megmosom és papírtörlovel meg is szárítgatom kívül-belül. Utána félbevágom a citromot, a leveskockát és a megpucolt vöröshagymát is, majd mindegyikbol beletömködök egy-egy fél darabkát a csirkék belsejébe.
Aztán a puha vajhoz hozzákeverem a sót, alaposan meg is borsozom és jön a masszírozás: mintha testápolóval kenegetném, úgy simogatom puha vajjal a csirkék borét alul-felül-oldalt, sot a mellrészeket fedo borök alá is benyúlok.
Végül mivel szeretem, ha kis nettek a szárnyasok, a legközönségesebb kötözospárgával összekötöm a sarkainál mindkét csirke lábacskáit, aztán egy másik darab zsineggel meg a szárnyakat szorítom a törzsekhez.
A tepsi aljába alufóliát teszek erre csöpög majd a lé és a végén így nem kell aztán mosogatáskor hosszasan csiszatolgatnom-, és a tepsibe pontosan beleilleszkedo sütorácsra ültetem a csirkéket mellükkel lefelé. (Ezt a fajta tepsit az IKEA-áruházban lottem, de már láttam máshol is. Nemcsak csirke, de bármilyen hús vagy hal sütésére is isteni.)
Beteszem sülni a csirkéket és gyorsan gezerdekre szedek a fokhagymafejeket, de nem pucolom meg a gerezdeket. És számolás megint: a fokhagymagerezdeknek 45 perc kell, hogy belül édesen krémesre, kívul pedig ropogósra süljnenek; a csirkéket viszont a sütési ido felénél kell megfordítanom, hogy a mellrészük is megpirulhasson.
Így az adott pillanatban kihúzom a tepsit a sütobol és a rács alá, az alufóliára szórom a fokhagymagerezdeket, majd megöntözöm oket az olivaolajjal és már vissza is tolom a csirkéket a sütobe. Ha eljött a csirkék sütési idejének fele, akkor megfordítom a oket a rácson, hogy mostmár a mellük felfelé nézzen és így sütöm oket tovább.
Ha meg a teljes kiszámított ido letelt, akkor kiveszem az aranybarna sült csirkéket és szórok rájuk boven apróra vágott petrezselymet, majd mindkettore ráborítok egy-egy darab alufóliát, hogy néhány percet pihenhessenek, mielott felvágom oket.
A sült fokhagymagerezdeket mennyei az izük!- lyukacsos merokanállal kiszedegetem és egy kisebb tálkába teszem mindet. Így aztán bárki vehet belolük annyit, amennyit csak akar; az igazság az, hogy én egy egész fejnyit meg tudnék enni.
2 sült csirkébol 6 ember ebédelhet meg kiadósan.
ALAP CSIRKELEVES
Ezeknek az ebédeknek ez a csirkeleves az alapja: háromféle egyadagos leveshez ebbol fozök elore egy nagyobb adagot, körülbelül úgy egy liternyit. És aztán jönnek majd a variációk.
Hozzávalók:
1 nagyobb sárgarépa
˝ fej zeller
˝ fej vöröshagyma
5 szem szegfuszeg
4 gerezd fokhagyma
1 kg csirkeszárny
8-10 szem fekete bors
1-2 szárított babérlevél
1 csupor friss kakukkfu
A sárgarépát mielott nagyobb darabokra felvágnám vagy meghámozom, vagy ha lusta vagyok, akkor csak gondosan megcsutakolom egy strapabíró körömkefével. A zeller tisztításánál nincs kegyelem, ahhoz kés kell, aztán ezt is felvagdosom néhány darabba. A hagymáról lehántom a héját és beleszurkálom a szegfuszegeket, a fokhagymagerezdek héjával meg könnyedén elbánok.
Az összes zöldséget beleteszem egy nagy lábosba és repülhetnek hozzájuk a megmosott csirkeszárnyak is. Következnek a fuszerek: beleszórom a lábosba a borsszemeket, a babérleveleket és a csokorba kötött kakukkfuágakat.
A levest felforralom, aztán ha már forr, lejjebb veszem a tüzet és csöndes forrásban tartom kb. 1 órán át. Néha-néha leszedem a levesrol a habot, de nem csinálok belole különösebben nagy faksznit, mert teljesen felesleges. Ha letelt az egy óra és már minden hozzávaló beleadta ízvilágából azt, amit csak tudott, akkor leveszem a tuzrol a levest és hagyom, hogy kihuljön. Végül fogok egy szurot és átszuröm rajta a mélysárga, illatos levet. Ilyenkor Fáni kutyám már ott áll mellettem, mert tudja, hogy a fott répából, zellerbol és csirkeszárnyból o is kap kicsit. Mély meggyozodése, hogy ez neki jár. Én meg tudom a dolgom, adok.
PENNE FETÁVAL ÉS FEKETE OLAJBOGYÓVAL
A bazsalikom mámorító illata és a dió mély íze tökéletes összhangban olvad a lágyan sós sajttal. Bár régóta egyik kedvenc receptem ez, mégis mindig újra és újra olyan érzésem van, ha ezt eszem: egy darab Görögországot harapok. Már akkor elkap a vágy, hogy utazni kellene, amikor elohalászom a hutobol a feta dobozát és ránézek a csomagoláson látható, enyhén szólva is giccsesen cirkalmas betükre. Gyantás fehér borok, érett olajbogyók, ráéros naplementék: voltaképp miért is nincs egész évben nyár?!
Hozzávalók:
2 evokanál olivaolaj
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
25 deka feta
5 deka dióbél
10 deka fekete, magozott olajbogyó
1 csupor friss bazsalikom
az enyhén sós vízben kifozött 75 deka penne fele
Eloször felkarikázom az újhagymát, aztán a megpucolt fokhagymát átnyomom a fokhagymaprésen. Az olajbogyót leszuröm, a diót pedig 1-2 perc alatt illatosra pirítom egy pici, száraz serpenyoben és ha kihult, akkor durvára töröm egy mozsárban.
Ha mindezzel kész vagyok, akkor eloveszek egy mélyebb serpenyot és az olivaolajon megpárolom a pépes fokhagymával elkevert újhagymakarikákat. Ha már szinte átlátszó és puha az újhagyma, akkor hozzáteszem a fetát, beleszórom az illatos diómorzsákat és az apróra vágott, éjsötét olajbogyókat is.
Kevergetve összemelegítem az egészet, hogy a sajt felolvadjon és végül jöhet bele az apróra vágott, friss bazsalikom. (A mártás elore elkészítheto, nyugodtan állhat 1 napot a hutoben.)
A kifott, lecsepegtetett tésztát és a mártást gyorsan összekeverem, aztán már ehetjük is.
3 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belole.
PENNE SÜLT ZÖLDSÉGGEL ÉS FRISS ROZMARINGGAL
Nem tudom, másoknál mi a helyzet. Mi hatan, ha összejövünk és elkezdünk enni, akkor elobb vagy utóbb, de biztos szóba kerül az is, hogy Magyarországon ma vegának lenni és nem otthon enni, az szinte egyet jelent a rántott gomba és rántott sajt közötti választás igencsak szegényes alternatívájával. Bár én magam nagyon szeretem a húsokat, sosem értettem meg, hogy miért is kellene egyenloségjelet tenni a hús nélküli ételek és az unalmasan íztelen közé.
Hozzávalók:
2 cukkini
1 padlizsán
1 édeskömény
1 lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evokanál olivaolaj
frissen orölt fekete bors
20 deka kecskekrémsajt
1 csupor friss rozmaring
az enyhén sós vízben kifozött 75 deka penne fele
A sütot bekapcsolom 200 C-ra (gázsüto 6-os fokozata) és amíg felmelegszik, addig nekilátok a zöldségeknek.
A cukkinit meg a padlizsánt kétcentis karikára vágom, az édesköményt pedig egycentis csíkokra nyiszatolom föl. Gyorsan felkarikázom még a lilahagymát és a megpucolt fokhagymát is.
Aztán mindezt beleszórom egy tepsibe és összekeverem olivaolajjal meg frissen orölt borssal. Lefedem az egészet alufóliával és úgy 45 perc alatt illatosra sütöm-párolom így a zöldségeket. Keverek rajtuk egyet, aztán fólia nélkül visszatolom még a vega-álmot egy negyedórára a sütobe, hadd szoláriumozzanak csak a darabkák. (A sült zöldségek 1 nappal korábban is elkészíthetok.)
A zöldségkavalkádot belekanalazom egy mélyebb serpenyobe és hozzákeverem a kecskekrémsajtot meg az apróra vágott rozmaringot. Sózom és tekerek rá még frissen orölt borsot. Mielott hozzátenném a lecsöpögtetett tésztát, elotte még azért közepes tuzön kicsit összemelegítem a krémes, rozmaringillatú zöldségeket.
3 nagy vagy 6 kisebb adag lesz belole.
Ma utánanéztem igen részletesen ennek a növényi tejszínnek. A legtöbb helyen kapható márka, sárga fehér tetradobozban, a Gran Cucina. 500 ml 317 ft. (ergó annyi mint a sima tejszín, ha abból nem a cukrozott habtejszínt, hanem főzőtejszínt használunk a főételekhez.) A tápanyagtartalmára vonatkozó adatok megdöbbentettek viszont! 100 g tartalamaz: 251 kcal, 3.12 g fehérje, 8 g szénhidrát, 23g zsírt.
Mindezzel ellentétben a sima főzőtejszín adatai 100g-ra: 205 kcal, 2.5g fehérje, 3.8g szénhidrát, 20 g zsír...persze ez állati zsír. Szóval szerintem ennek fényében mérlegeljük, hogy melyiket akarjuk használni :) Jah, és a növényi tejszín tartalmaz egy csómó módosítót és izfokozót és persze valamennyi cukrot is. (gondolom a jobb ízhatás miatt) De ebből is kapható szintúgy habnak való és mártásnak való változat is.
Fűszeres grog
Hozzávalók:
3 púpos evőkanálcukor
2 csipetnyi őrölt fahéj
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 citrom
8 szegfűszeg
4 evőkanál rum
forró víz
2 hosszú fahéjrúd
Elkészítés:
Beleszórok 2 bögrébe másfél-másfél evőkanál cukrot, ráhintek csipetnyi őrölt fahéjat, reszelek rá gondolatnyi szerecsendiót, és a megmosott, szárazra törölt citromot félbevágom. Az egyik citromfél levét ujjaim között átszűrve igazságos elosztásban ráfacsarom a fahéjas-szerecsendiós cukorra, majd a megmaradt citromfélből leszelek 2 karikát. Ezek héjaiba dugok pár szegfűszeget, és beleteszem őket a bögrékbe. Jöhet rájuk a rum, aztán az egészet felöntöm forró vízzel, és keverőpálcaként beleállítok a grogokba egy-egy fahéjrudat is.
Vaníliás karamellital
10dkg cukor
4 dl tej
1 dl tejszín
1 vaníliarúd
2-3 evőkanál tojáslikőr
édes tejszínhab és fahéj a tetejére
Beleszórom a cukrot egy kis lábosba, és néha-néha megkevergetve, karamellesre olvasztom. Utána lehúzom a tűzről, hátrébb lépek, és hozzáöntöm a tejet, meg a tejszínt. Félbevágom a vaníliarudat, majd egy kis kés éles hegyével kikapargatom az illatos belsejét. Utána ezt is, meg az üres vaníliarudakat is beledobom a láboskába, és az egészet visszateszem kislángra. Addig kevergetem, amíg a karamell felolvad a tejes-tejszínes egyvelegben, majd leveszem a tűzről, és hozzáöntöm a likőrt. Amikor már nem forró, csak langymeleg, kihalászom belőle a vaníliarúd-darabokat, és bögrékbe kanalazom a karamellaitalt. Tetejére tejszínhabot teszek, és megszórom őrölt fahéjjal.
Mandulás cappuccino
10 dkg mandulabél
4 dl tej
4 teáskanál nescafé
2 evőkanál meleg víz
1 dl tejszín
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál mandulaízű likőr (Mandolino, Amaretto)
édes tejszínhab
A mandulát száraz serpenyőben előző este kevergetve illatosra pirítom, aztán amikor lehűlt, durvára őrlöm. Ráöntök 4 dl tejet, és berakom a hűtőbe, hogy a tej átvegye a pirított mandula ízét. Másnap leszűröm a mandulás tejet, majd hozzáteszem a kevés meleg vízben feloldott kávéport, és ráöntöm a tejszínt. A cukorral együtt kevergetve felforralom, aztán elzárom alatta a lángot, és hozzáöntöm a likőrt. Amikor már kicsit kihűlt, bögrékbe töltöm, és édes, de hideg tejszínhabot teszek a tetejére
AMERIKAI SAJTTORTA
HOZZÁVALÓK:
15 deka édes keksz,
7,5 deka vaj,
6o deka krémsajt,
15 deka porcukor,
1 vaníliarúd,
3 tojás,
3 tojás sárgája,
1 citrom reszelt héja,
1 evőkanál porcukor
Először a torta alsó, kekszes részét készítem el. Ehhez először porrá töröm a kekszet, erre a célra a robotgép késes betéte tökéletesen megfelel. Ezután folyósan puhára olvasztom a vajat, majd egy nagy tálban alaposan összekeverem a kekszmorzsával. Ezután előveszek egy 20 centis tortaformát, és belenyomkodom a masszát, majd beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen. Amíg ez megtörténik, jöhet a krém összeállítása: először kézi robotgéppel habosra keverem a tetemes mennyiségű sajtot a porcukorral és a vanilíarúd kikapargatott, illatos szemecskéivel. Ezután egyenként hozzáadom a három tojást és a tojássárgákat, és ezzel is jól felhabosítom a krémet. Belereszelem a citrom héját, majd az egyik citromfél levét is belecsepegtetem. Ha ezzel megvagyok, akkor előveszem a hűtőben várakozó tortaformát, és ráteszem két nagy darab alufóliára, melyekkel aztán alaposan beburkolom a tortakarikát, hogy sülés közben semmi se folyhasson ki belőle. Ezután a krémsajtos krémet ráöntöm a kekszes alapra, majd a tortaformát beleteszem egy tepsibe. Jöhet egy kis forró víz: ezzel kell felöntenem a tepsit úgy, hogy a tortaforma fele vízben álljon. Az így elkészített vízfürdőben ugyanis nemcsak sülni, hanem főni is fog majd a torta. Ezután óvatosan beteszem a forró sütőbe, majd 5o-6o perc után gőzölögve, illatosan kiveszem onnan. Ilyenkor a közepe még kicsit remegős, de semmi baj, hiszen amíg a vízfürdő teljesen kihűl, a torta is megdermed. Ha ez megtörtént, leszedem róla az alufóliát, és úgy, ahogy van, azaz tortakarikástul beteszem a hűtőbe. Másnap aztán késsel körbevágom, majd leemelem róla a formát, és egy kis porcukorral megszórjam az isteni amerikai sajttortát.
Jelentem, kipróbáltam, és mivel zavarban voltam a konzervek méretőt illetően, így két doboz kukoricát vettem. A párom pedig beleturmixolta mindkettőt (az ellenkező utasítás ellenére), úgyhogy iszonyú mennyiség lett! Eddig kétszer ettünk belőle, de még mindig van egy evésre való adag. :(
Őszintén szólva nekem egy kicsit "pikáns", mivel a kukorica miatt kicsit édeskés, meg a párolt lilahagyma is az a tetején. Ráadásul mi már régen nem eszünk semmilyen olajban sült ételt, így annak ellenére, hogy nagyon levegős, könnyű a tésztája a kukoricalepénynek, kicsit megnyomta a gyomrunkat. Mindenesetre baromi laktató, a nagybedőjű párom hármat bír belőle elfogyasztani egyszerre.
Technikailag a lepénykék megfordításával volt gondom, mert amikor az alja már megsült, a teteje még mindig folyik, így nagyon ügyesnek kell lenni. De ez biztos csak azért zavart, mert nem vagyok egy gyakorlott konyhatündér...
Persze hogy létezik. Minden áruházban lehet kapni pl. növényi alapú tejszínhabot. Ez egyrészt jó a laktoz érzékenyeknek, másrészt ezek általában energiaszegény készítmények is.
letezik novenyi tejszin :-)
en kulonben szinte soha nem teszek tejszint semmibe,
(a tejszinhab és a kremek kivetelevel)
a martasokat, fozelekeket mindig tejjel keszitem, raadasul az is csak 1,5 %-os,
muszaly, hat igy szoktuk meg, :-)
ha kell a suritoanyag, akkor pedig a Knorr etelsuritot hasznalok, de letezik ilyen Oetker is
Jaspis, szerintem elírás.
Megnéztem a sablon méretű konzerv (vagyis olyan mint pl. a Bonduelle):
zöldborsó: 400 gr
zöldborsó+répa: 420 gr
kukorica: 340 gr
bab: 400 gr
ananász: 567 gr
Te is azt a kukoricás lepényt akarod megcsinálni? :) Számolj be majd róla! Nekem is meghozta az angyalka a könyvet.
Az én problémám azzal van, hogy mindenben (na jó szinte mindenben) van tejszín. Kiváltható szerintetek valamivel? Valami kalóriaszegényebbel? (Tejföllel??)
szerintem nem benned van a hiba!
már én is jártam úgy, hogy valami nem stimmelt a receptben
például egyszer valami kecskesajtos izét csinált,
elővette a kecskesajtot a hütőből, olyan pici fehér dobozka volt,
hát én elmentem a "hiper-szuperbe",
és kerestem olyan dobozkát, vagy hasonlót...
mondanom sem kell, hogy semmi olyasmit nem találtam!
aztán megcsináltam másból...
szerintem az adagokat nem kell mindig szigorúan venni, max a sütéseknél (édesség), mert ott számít, hogy mihez mennyit keversz...
úgyhogy, nyugika, csináld úgy, ahogy jól esik, hiszen ő is igy találja ki ezeket a recepteket,
mindenből annyit amennyi jólesik!
Rózsavizet én a Corvin mozi közelében található arab boltban (non-stop zöldség-gyümölcs boltnak álcázza magát) láttam. Mesmeg mindenféle fűszereket, meg számomra ismeretlen magokat is árulnak. Van valódi sáfrány is, 10 dkg 4.000 Ft!
Kérdés, problémafelvetés: Elkezdtem főzőcskézni a 35 perces recepteket tartalmazó könyvből, és nem igazán értem a konzervek méretét. Eddig mindenre azt írta, hogy 40 dkg-os konzerv kell hozzá, ami hámozott paradicsomból meg vörösbabból rendben is van, mert létezik olyan, aminek a teljes tömege 400 gr. (Igaz, a benne lévő cumó általában csak 340 gr, de biztos erre gondolt.) Viszont tegnap igencsak furán néztem az előírt 40 dkg-os kukoricakonzerv láttán. A boltban is keresgéltem egy darabig, de mindegyik kkonzerv 340 gr-os volt. Most én vagyok vak, vagy elírták a receptet?
Én a Nyugati alatti azt hiszem kaisers-nél vettem cukrozatlan gesztenyepürét.(olyan mintha akkor nyomták volna ki burgonyatörön) Ugyanitt régebben vettem mirelit gesztenyét egészben (tényleg meg kell főzni) még régebben cukrozatlan gesztenye masszát. Ehhez a recepthez szerintem az egész geztenye való. Hogy fokozzam, az egész gesztenyében is van cukrozott! Én ha valamelyikből kapok, akkor bespájzolok. Ujabb SJ receptjei senkinek nincsenek?
gesztenyét már lehet kapni mirelitben is!
nagyon okos, mert igy nem kell másfél órát a sütéssel, pucolással szórakozni!
de!
a mirelit gesztenye nyers!
nehogy úgy járjatok, mint én!
(karácsonyi gesztenyetortán gyönyörű nyersgesztenye díszités..., de azért elfogyott! :-))!! )
szóval, a mirelit az nyers, de roppant jól használható az olyan ételekhez, amiben úgyis főzni, vagy sütni kell, esetleg tölteléknek!
Ha már a honlap nem mükődik, ime egy recept a Nők Lapjából:
GESZTENYÉVEl TÖLTÖTT PULYKA MELL BACONBUROKBAN
HOZZÁVALÓK: 1 kiló pulykamell. só és frissen őrölt bors, 40 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna . 1 deci olaj, A TÖlTELÉKHEZ: . 3 zsemle kb. 3 deci tej. 30 deka mirelit gesztenye, felengedve, 10 deka puha vaj, 3 tojás, 30 deka darált sertéshús . só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, A ZÖLDSÉGÁGYHOZ: 15 deka sárgarépa, 10 deka póréhagyma, de csak a zöld része, 10 deka fehérrépa. 10 deka zellergumó. só és frissen őrölt bors, néhány babérlevél, A MÁRTÁSHOZ: 3 deci száraz fehérbor, 10 deka vaj, 1,5 deci tejszín
A töltelékhez beáztatjuk tejbe a zsemléket, és miután magukba szívták, kinyomkodjuk őket, aztán apróra vágjuk. A felengedett gesztenyeszemeket is felaprítjuk, majd a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal. A vajas tojáshoz hozzáadjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott gesztenyét meg a kinyomkodott zsemlét. A tölteléket megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezésül reszelünk hozzá szerecsendiót is. (Tipp: A töltelék pár órával korábban is elkészíthető. Felhasználásig tartsuk hűtőben!) A pulykamellet tenyérnyi szeletekre vágjuk, fél centi vastagra kiklopfoljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, aztán a szeleteken egyenletesen elosztjuk a tölteléket. A megkent hússzeleteket feltekerjük, körbeburkoljuk a szaIonnalapokkal, és a burkot hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük. Bekapcsoljuk a sütőt 180 oC-ra (gázsütőn 4-es fokozat). A zöldségágyhoz megtiszítjuk a sárgarépát, a póréhagyma zöld részét, a fehérrépát és zellergumót, majd mindegyik zöldséget félcentis darabokra aprítjuk. A zöldségkeveréket sóval, borssal ízesítjük, teszünk hozzá néhány babérlevelet, és egy akkora tepsibe simítjuk, amelyben később könnyen elférnek egymás mellett a töltött pulykatekercsek. Ezután a hústekercset rátesszük a zöldségágyra, meglocsoljuk az olajjal, öntünk rá kb. 1-1,5 deci vizet, és az előmelegített sütőben többszöri locsolgatással, 50-60 percig sütjük. Ha szükséges, akkor közben folyamatosan pótoljuk a húsról a vizet, de csakis meleg vízzel, hogy ne csökkentsük a hőmérsékletét! A megsült húst letakarjuk alufóliával, és a zöldségágyból elkészítjük a mártást. Ehhez a megmaradt zöldségeket kikanalazzuk egy serpenyőbe, és közepesen erős lángon kevergetve, enyhén pirultra sütjük. Utána felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és felforraljuk. Átszűrjük finom Iyukú szűrőn, és sóval, borssal ízesítjük. Tálalás előtt a pulykatekercsekből kivesszük a hústűket, illetve a fogvájókat, és a húst rézsútosan egyenletes szeletekre vágjuk. A tányérokra rákanalazunk a mártásból, aztán erre ráhelyezzük a pulykaszeleteket.
(Tipp: A pulykatekercsek és a mártás egy nappal korábban is elkészíthető. A megsült húst alufóliába burkolva és előmelegített sütőben, a mártást pedig takaréklángon és kevergetve melegítsük fel!) 6 adag lesz belőle.
nem kinai, hanem arab...
az arab edessegek egyik fo alapanyaga
de tenyleg, ilyen-olyan keleti boltokban biztos van
ha a gyogyszertarbol elkergetnenek :-)
(ki fogom probalni,tenyleg ismerik e
illetve nem tudom melyik sarki parikara gondolt a Judit :-)
passz!
de valamelyik receptjénél olvastam, hogy ha nem teszel bele, az sem baj!
azt hiszem talán kinai boltban kapható,
mert ott minden olyan van, amit a "sima" ember csak könyvekből meg filmekből ismer! :-))
jó példa erre a nagycsarnokban a pincében lévő
kinai bolt, ahol szerintem én egy hónapig tudnék
téblábolni egyfolytában, és még utána is találnék olyat amiről életemben nem hallottam...
a kiflik tetejére reszelt narancshéjjal kevert porcukor
A szezámmagot száraz serpenyőben közepes tűzön kevergetve aranyszínűre pirítom, aztán félreteszem, hogy hűljön. Amikor már langyos, akkor a porcukorral együtt finomra örlőm egy tisztára mosott kávéörlőbe, és félreteszem, amíga puha vajat habosra keverem a rózsavízzel. A cukros szezámport meg a lisztet hozzágyúrom a rózsaillatú vajhoz, és lágy tésztát 15 percre berakom a hűtőbe.
Bekapcsolom a sütőt 160 C-ra, egy nagy tepsibe pedig sütőpapírt terítek.
A hűtőből elővett tésztát szétcsipkedem mogyorónyi darabkákra, és mindegyik golyóból 6 centi hosszú rudat sodrok. Aztán ezeket kiflikké hajlítom, és közben mindegyiket szét is nyomkodom kicsit, hogy a vastagságuk 1/2 centis legyen.
A szezámos kifliket egymás mellé teszem a tepsin, és 20 perc alatt megsütöm őket. Akkor vannak készen, ha a tetejük megszilárdul, a színük pedig halvány arany lesz.
Mivel melegen nagyon törősek, megvárom, hogy kihűljenek és megkeményedjenek, aztán alaposan és bőven megszórom őket reszelt narancshéjjal kevert porcukorral.
20-25 kifli lesz belőle.
megjegyzem, ez tényleg egy régi recept
és a vasárnapi müsor tényleg ismétlés volt!
nah,mindegy...
Biztosan szabin van a honlap szerkesztője. Amúgy van/volt ma valami új recept? Vagy most is csak ismétlések vannak. Sajnos nem jutok tv közelébe mostanában.
Sziasztok, még új vagyok itt.Elöször is szeretném megköszönni Darkmonn-nak a sok leírt receptet.Az adást legtöbbször lekéstem, de megnyugtató volt számomra,hogy itt majd úgyis megtalálom.Sok receptet kipróbáltam már és a családom is kedvezöen fogadta.Tudjátok, hogy miért ismételgetnek egyes részeket és mikor lesznek vadonatújjak ?