A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
letezik novenyi tejszin :-)
en kulonben szinte soha nem teszek tejszint semmibe,
(a tejszinhab és a kremek kivetelevel)
a martasokat, fozelekeket mindig tejjel keszitem, raadasul az is csak 1,5 %-os,
muszaly, hat igy szoktuk meg, :-)
ha kell a suritoanyag, akkor pedig a Knorr etelsuritot hasznalok, de letezik ilyen Oetker is
Jaspis, szerintem elírás.
Megnéztem a sablon méretű konzerv (vagyis olyan mint pl. a Bonduelle):
zöldborsó: 400 gr
zöldborsó+répa: 420 gr
kukorica: 340 gr
bab: 400 gr
ananász: 567 gr
Te is azt a kukoricás lepényt akarod megcsinálni? :) Számolj be majd róla! Nekem is meghozta az angyalka a könyvet.
Az én problémám azzal van, hogy mindenben (na jó szinte mindenben) van tejszín. Kiváltható szerintetek valamivel? Valami kalóriaszegényebbel? (Tejföllel??)
szerintem nem benned van a hiba!
már én is jártam úgy, hogy valami nem stimmelt a receptben
például egyszer valami kecskesajtos izét csinált,
elővette a kecskesajtot a hütőből, olyan pici fehér dobozka volt,
hát én elmentem a "hiper-szuperbe",
és kerestem olyan dobozkát, vagy hasonlót...
mondanom sem kell, hogy semmi olyasmit nem találtam!
aztán megcsináltam másból...
szerintem az adagokat nem kell mindig szigorúan venni, max a sütéseknél (édesség), mert ott számít, hogy mihez mennyit keversz...
úgyhogy, nyugika, csináld úgy, ahogy jól esik, hiszen ő is igy találja ki ezeket a recepteket,
mindenből annyit amennyi jólesik!
Rózsavizet én a Corvin mozi közelében található arab boltban (non-stop zöldség-gyümölcs boltnak álcázza magát) láttam. Mesmeg mindenféle fűszereket, meg számomra ismeretlen magokat is árulnak. Van valódi sáfrány is, 10 dkg 4.000 Ft!
Kérdés, problémafelvetés: Elkezdtem főzőcskézni a 35 perces recepteket tartalmazó könyvből, és nem igazán értem a konzervek méretét. Eddig mindenre azt írta, hogy 40 dkg-os konzerv kell hozzá, ami hámozott paradicsomból meg vörösbabból rendben is van, mert létezik olyan, aminek a teljes tömege 400 gr. (Igaz, a benne lévő cumó általában csak 340 gr, de biztos erre gondolt.) Viszont tegnap igencsak furán néztem az előírt 40 dkg-os kukoricakonzerv láttán. A boltban is keresgéltem egy darabig, de mindegyik kkonzerv 340 gr-os volt. Most én vagyok vak, vagy elírták a receptet?
Én a Nyugati alatti azt hiszem kaisers-nél vettem cukrozatlan gesztenyepürét.(olyan mintha akkor nyomták volna ki burgonyatörön) Ugyanitt régebben vettem mirelit gesztenyét egészben (tényleg meg kell főzni) még régebben cukrozatlan gesztenye masszát. Ehhez a recepthez szerintem az egész geztenye való. Hogy fokozzam, az egész gesztenyében is van cukrozott! Én ha valamelyikből kapok, akkor bespájzolok. Ujabb SJ receptjei senkinek nincsenek?
gesztenyét már lehet kapni mirelitben is!
nagyon okos, mert igy nem kell másfél órát a sütéssel, pucolással szórakozni!
de!
a mirelit gesztenye nyers!
nehogy úgy járjatok, mint én!
(karácsonyi gesztenyetortán gyönyörű nyersgesztenye díszités..., de azért elfogyott! :-))!! )
szóval, a mirelit az nyers, de roppant jól használható az olyan ételekhez, amiben úgyis főzni, vagy sütni kell, esetleg tölteléknek!
Ha már a honlap nem mükődik, ime egy recept a Nők Lapjából:
GESZTENYÉVEl TÖLTÖTT PULYKA MELL BACONBUROKBAN
HOZZÁVALÓK: 1 kiló pulykamell. só és frissen őrölt bors, 40 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna . 1 deci olaj, A TÖlTELÉKHEZ: . 3 zsemle kb. 3 deci tej. 30 deka mirelit gesztenye, felengedve, 10 deka puha vaj, 3 tojás, 30 deka darált sertéshús . só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, A ZÖLDSÉGÁGYHOZ: 15 deka sárgarépa, 10 deka póréhagyma, de csak a zöld része, 10 deka fehérrépa. 10 deka zellergumó. só és frissen őrölt bors, néhány babérlevél, A MÁRTÁSHOZ: 3 deci száraz fehérbor, 10 deka vaj, 1,5 deci tejszín
A töltelékhez beáztatjuk tejbe a zsemléket, és miután magukba szívták, kinyomkodjuk őket, aztán apróra vágjuk. A felengedett gesztenyeszemeket is felaprítjuk, majd a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal. A vajas tojáshoz hozzáadjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott gesztenyét meg a kinyomkodott zsemlét. A tölteléket megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezésül reszelünk hozzá szerecsendiót is. (Tipp: A töltelék pár órával korábban is elkészíthető. Felhasználásig tartsuk hűtőben!) A pulykamellet tenyérnyi szeletekre vágjuk, fél centi vastagra kiklopfoljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, aztán a szeleteken egyenletesen elosztjuk a tölteléket. A megkent hússzeleteket feltekerjük, körbeburkoljuk a szaIonnalapokkal, és a burkot hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük. Bekapcsoljuk a sütőt 180 oC-ra (gázsütőn 4-es fokozat). A zöldségágyhoz megtiszítjuk a sárgarépát, a póréhagyma zöld részét, a fehérrépát és zellergumót, majd mindegyik zöldséget félcentis darabokra aprítjuk. A zöldségkeveréket sóval, borssal ízesítjük, teszünk hozzá néhány babérlevelet, és egy akkora tepsibe simítjuk, amelyben később könnyen elférnek egymás mellett a töltött pulykatekercsek. Ezután a hústekercset rátesszük a zöldségágyra, meglocsoljuk az olajjal, öntünk rá kb. 1-1,5 deci vizet, és az előmelegített sütőben többszöri locsolgatással, 50-60 percig sütjük. Ha szükséges, akkor közben folyamatosan pótoljuk a húsról a vizet, de csakis meleg vízzel, hogy ne csökkentsük a hőmérsékletét! A megsült húst letakarjuk alufóliával, és a zöldségágyból elkészítjük a mártást. Ehhez a megmaradt zöldségeket kikanalazzuk egy serpenyőbe, és közepesen erős lángon kevergetve, enyhén pirultra sütjük. Utána felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt, és felforraljuk. Átszűrjük finom Iyukú szűrőn, és sóval, borssal ízesítjük. Tálalás előtt a pulykatekercsekből kivesszük a hústűket, illetve a fogvájókat, és a húst rézsútosan egyenletes szeletekre vágjuk. A tányérokra rákanalazunk a mártásból, aztán erre ráhelyezzük a pulykaszeleteket.
(Tipp: A pulykatekercsek és a mártás egy nappal korábban is elkészíthető. A megsült húst alufóliába burkolva és előmelegített sütőben, a mártást pedig takaréklángon és kevergetve melegítsük fel!) 6 adag lesz belőle.
nem kinai, hanem arab...
az arab edessegek egyik fo alapanyaga
de tenyleg, ilyen-olyan keleti boltokban biztos van
ha a gyogyszertarbol elkergetnenek :-)
(ki fogom probalni,tenyleg ismerik e
illetve nem tudom melyik sarki parikara gondolt a Judit :-)
passz!
de valamelyik receptjénél olvastam, hogy ha nem teszel bele, az sem baj!
azt hiszem talán kinai boltban kapható,
mert ott minden olyan van, amit a "sima" ember csak könyvekből meg filmekből ismer! :-))
jó példa erre a nagycsarnokban a pincében lévő
kinai bolt, ahol szerintem én egy hónapig tudnék
téblábolni egyfolytában, és még utána is találnék olyat amiről életemben nem hallottam...
a kiflik tetejére reszelt narancshéjjal kevert porcukor
A szezámmagot száraz serpenyőben közepes tűzön kevergetve aranyszínűre pirítom, aztán félreteszem, hogy hűljön. Amikor már langyos, akkor a porcukorral együtt finomra örlőm egy tisztára mosott kávéörlőbe, és félreteszem, amíga puha vajat habosra keverem a rózsavízzel. A cukros szezámport meg a lisztet hozzágyúrom a rózsaillatú vajhoz, és lágy tésztát 15 percre berakom a hűtőbe.
Bekapcsolom a sütőt 160 C-ra, egy nagy tepsibe pedig sütőpapírt terítek.
A hűtőből elővett tésztát szétcsipkedem mogyorónyi darabkákra, és mindegyik golyóból 6 centi hosszú rudat sodrok. Aztán ezeket kiflikké hajlítom, és közben mindegyiket szét is nyomkodom kicsit, hogy a vastagságuk 1/2 centis legyen.
A szezámos kifliket egymás mellé teszem a tepsin, és 20 perc alatt megsütöm őket. Akkor vannak készen, ha a tetejük megszilárdul, a színük pedig halvány arany lesz.
Mivel melegen nagyon törősek, megvárom, hogy kihűljenek és megkeményedjenek, aztán alaposan és bőven megszórom őket reszelt narancshéjjal kevert porcukorral.
20-25 kifli lesz belőle.
megjegyzem, ez tényleg egy régi recept
és a vasárnapi müsor tényleg ismétlés volt!
nah,mindegy...
Biztosan szabin van a honlap szerkesztője. Amúgy van/volt ma valami új recept? Vagy most is csak ismétlések vannak. Sajnos nem jutok tv közelébe mostanában.
Sziasztok, még új vagyok itt.Elöször is szeretném megköszönni Darkmonn-nak a sok leírt receptet.Az adást legtöbbször lekéstem, de megnyugtató volt számomra,hogy itt majd úgyis megtalálom.Sok receptet kipróbáltam már és a családom is kedvezöen fogadta.Tudjátok, hogy miért ismételgetnek egyes részeket és mikor lesznek vadonatújjak ?
Help!
A www.stahlkonyhaja.hu-n nem tudom megnézni a recepteket (Microsoft VBScript runtime error '800a000d', Type mismatch) ez mi?? Mit kell letölteni hozá? nektek látszanak a receptek?
Szóval akinek megvan, írja már be a mai receptet please (Vaníliás kuszkusz)
Hozzávalók:
20 deka márványsajt
10 deka puha vaj
1 tojás sárgája
20 deka liszt
só
frissen őrölt bors
1 tojás fehérje
Elkészítés:
Először összemorzsolom a márványsajtot a puha vajjal és a tojás sárgájával, majd beledolgozom a lisztet. Ezután megsózom, megborsozom az egészet, majd csinos kis hurkát sodrok belőle, azt lefolpackozom, és 10-15 percre beteszem a mélyhűtőbe. Közben bekapcsolom a sütőt 200 C-ra, sütőpapírt borítok egy nagy tepsire, és miután letelt a negyed óra, kiveszem a sajthurkát a fagyosból. Kibontom a házi csomagolást, és olyan fél centis körlapokat szelek a tésztából, melyeket aztán 10-15 perc alatt sütök meg az előmelegített sütőben.
Borókabogyós pác marhahúshoz
Hozzávalók:
30 deka, 2½ centi vastag szeletekre vágott vesepecsenye
só és frissen őrölt bors
A páchoz
1 kis lilahagyma
20 szem, mozsárban megtört borókabogyó
1 deci olaj
3 evőkanálnyi száraz vörös bor
3 evőkanálnyi vörösborecet
½ evőkanálnyi dijoni mustár
1 lapos teáskanálnyi barna cukor
A sütéshez
½ evőkanálnyi olaj
3 deka vaj
1 evőkanálnyi gin
1 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hússzeleteket mindkét oldalukon megsózom, megborsozom, és félreteszem, amíg elkészítem a borókabogyós pácot.
Első lépésként a lilahagymát nagyon vékonyan felkarikázom, majd a karikákat gyűrűkre szedem. Utána a borókabogyókat belehintem a mozsárba, és olyan finomra töröm, amennyire csak tudom. Aztán egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem az olajat, a vörösbort, a vörösbor-ecetet, a mustárt meg a barna cukrot, majd ha már összeállt a keverék, fakanállal hozzáforgatom a lilhagyma-gyűrűket és a borókabogyó-port.
A pácoláshoz előveszek egy akkora műanyagdobozt, amelyben az összes hússzelet szépen elfér egymás mellett. Beleöntöm a dobozba borókabogyós pác felét, ebbe belerakosgatom a vesepecsenye-darabokat, aztán rájuk öntöm a pác másik részét. Jól belenyomkodom őket, hogy elmerüljenek, és lezárom a dobozt.
Mehet a hűtőbe, ahol 1-2 nap alatt finoman átjárja hússzeletek rostjait a pác dús íze.
Amikor enni akarunk, néhány órával korábban kiveszem a hűtőből, és megvárom, amíg a vesepecsenye-szeletek szobahőmérsékletűek lesznek. Ha ez megtörtént, belangyosítom a sütőt 50 C-ra (gázsütőn az „épphogy” fokozat), mert itt tartom majd melegen a serpenyőben megsütött hússzeleteket, amíg összeiparkodom a mártást.
A pácból kiemelem a szeleteket -a lilahagymagyűrűket egyelőre bennehagyom a dobozban-, aztán papírtörlőre rakom őket, hogy lecsepegjenek.
Egy serpenyőben megforrósítom a filmrétegnyi olajat, és ha már szinte füstöl, beleteszem a hússzeleteket. Ilyenkor vigyázok, nehogy alkoholos páclevük belecseppenjen a nyílt lángba. ½ -½ perc alatt mindkét oldalukat pirosas barnára kapatom, aztán mérsékeltre csavarom a tüzet, és belekanalazom a serpenyőbe vajat. Oldalanként 4-4 perc alatt jól megsütöm a szeleteket, majd kiemelem őket egy hőálló tálra, és berakom a langyos sütőbe.
A mártáshoz erősre állítom a serpenyő alatt a lángot, utána hátrébb lépek, és beleöntöm az edénybe a gint. Megvárom, amíg sisteregve elforr, majd visszatekerem közepesre a tüzet, és belecsurgatom a serpenyőbe a tejszínt. Hozzákanalazok 5 evőkanálnyit a pácléből, szűrőlapáttal belerakom a hagymagyűrűket is, és 2-3 perc alatt kézi habverővel kevergetve összeforralom a selymes mártást. Végül megsózom, megborsozom és a hagymagyűrűkkel teli, borókabogyós szószt ráöntöm a sütőben melegen tartott hússzeletekre.
2 adag lesz belőle.
Ahogy minden turmix, ez is úgy készül, hogy a hozzávalókat beledobálom a turmixgépbe, aztán megnyomom a gombot. Persze a kiwit azért meghámozom előtte.
5 deci lesz belőle,
Mivel a diópralinénak idő kell ahhoz, hogy megszilárduljon, ezzel indítok.
Sütőpapírt terítek egy nagy vágódeszkára -erre öntöm majd ki a még lágy, karamelles diót-, aztán a cukrot meg a diót beleszórom egy serpenyőbe. Közepes erejű tűzön elkezdem összemelegíteni őket, és addig kevergetem az olvadozó cukrot meg a piruló diót, amíg a cukor karamellesre változik és lágyan körbefolyik az edényben. Ha cukros dió elérte ezt az állapotot –és ez néhány percet jelent csak-, akkor határozott mozdulattal megemelem a serpenyőt, és a karamelles diót kiöntöm belőle a sütőpapírral fedett vágódeszkára. A pralinét fakanállal tempósan szétkenem a lehető legvékonyabb rétegben, és félreteszem, hogy megdermedjen.
Ezek után elkészítem az almakrémet. A gyümölcsöket meghámozom, elfelezem, aztán kiszedem belőlük a magházas részüket, és az almafeleket 2 centi vékony szeletekre vágom. Egy közepes méretű serpenyőben gyengéden megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, megöntözöm őket mézzel, aztán 4-5 perc alatt közepesen erős tűzön kevergetve puhára párolom a gyümölcsöt.
Ha az alma megpuhult, előveszem a turmixgépem. Beleöntöm a tejszínt, beleszórom az őrölt fahéjat, majd amikor már a citrom illatos héját is belereszeltem, átkanalazom a serpenyőből a gépbe a párolt almát is. A meleg almára ráteszem a hideg fagyit, és összeturmixolom a langyos almakrémet.
Ilyenkorra már kihűlt és megdermedt a diópraliné. Fogom a mozsaram, beletördelem a sütőpapírról könnyedén leváló, karamelles diódarabokat, és morzsásra csapkodom őket a törővel.
A vaníliás almakrémbe belekeverem a praliné ¾-ét, aztán a finom desszertet szétkanalazom 4 tálkába, és mindegyik tetejére rászórom zárótétegként a maradék karamelles-diós morzsát.
4 adag lesz belőle.
Ehhez a frissítő édességhez először habosra keverem a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, hozzászórom a kókuszreszeléket, aztán pedig jöhet a zöldcitrom leve is. Ezután a tojásfehérjéből csipet sóval habot verek, majd fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverem a kókuszos krémmel.
Ezután elkészítem a szirupot: a forró vizet, a kristálycukrot, a zöldcitrom levét és a rumot sűrű és illatos sziruppá keverem.
Jöhet a rétegezés: desszertes tálkát veszek elő, melybe egy sor szirupba áztatott babapiskóta, rá pedig egy sor kókuszkrém kerül, egészen addig, amíg az összes finom hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókuszreszeléket havazok.
és akkor a mai:
Mozzarellagolyók bazsalikomos öntettel
A mozzarella-golyókat szűrőbe teszem, alaposan lecsöpögtetem, majd sugárirányban 8-8 kis darabkára vágom. A koktélparadicsomokkal sincs sok teendőm, egész egyszerűen csak elfelezem őket.
Az aromás öntethez beletépkedem a bazsalikomleveleket egy tisztára mosott és illatmentesített kávéőrlőbe, aztán rájuk öntöm az olivaolajat. Kis reszelőn át belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagymagerezdet, aztán beleszórom a szárított chilipelyhet, és megnyomom a gombot. Az üde, harsányzöld öntet sec-perc alatt el is készül.
Az összeállítás pedig annyi, hogy a sajtdarabokat kipakolom egymás mellé egy nagy tálra, és vágott oldalukkal lefelé fordítva mindegyikre rábiggyesztek egy-egy paradicsomfelet. Aztán megöntözöm őket az enyhén csípős bazsalikom-öntettel, rájuk reszelem a citrom sárga héjat, és az egészet bőven meghintem frissen őrölt borssal.
A fogpiszkálóval rögzített minitornyok nálunk a nyári esték legbecsebb falatai közé tartoznak.
4 adag lesz belőle.
vagyis, ez a vasárnapi, a mai még nincs meg...
köszönöm a segítséget mindenkinek, aki bemásolgatta a recepteket!!:-))
a receptet, közben találtam egy "karácsonyi pisztráng" receptet is, a halacska pocijába egy pici fenyőgally és jó evőkanálnyi vaj kerül, igy sütik ki, elég bizarr!!!!Mindkettőt ki kellene próbálni, szereznem kellene még pisztrángot...
Üdv!
A mai müsor után az a kérdés merült fel bennem, hogy mi a bánatnak reszelni a fokhagymát, a kávéörlö úgyis elvégzi a zaprítást!
Amúgy SJ miért nem fokhagymanyomót használt, vagy miért nem aprította fel boszorkányos ügyeséggel a gerezdet apró darabokra két pillanat alatt?:o)
Az íze fenomenális lehet, olasz konyha rulez!
Üdv!
Mifelénk így készült:
- páclé: szójaszósz (sós), apróra vágott csili, olivaolaj, citromlé (lime/limetta is lehet), reszelt gyömbér (szárított is lehet), mindezt izlés szerinti arányban
- a belsö szerveitöl megszabadított halacskát kábé két centinként beirdalni, a páclébe beletenni, egy éjszakán át állni hagyni (mondjuk hütöben)
- alufóliát kevés olivaolajjal megkenni, a halat ráhelyezni, a páclével meglocsolni, (nem túl apróra) vágott fokhagymát a hal belsejébe, alá, mellé rakni, becsomagolni, sütöben 15-20 perc alatt megpárolni.
Issssteni volt!
A hal által eresztett lé és a páclé elegye felejthetetlen.