Keresés

Részletes keresés

gabor74 Creative Commons License 2003.12.30 0 0 102
Biztosan szabin van a honlap szerkesztője. Amúgy van/volt ma valami új recept? Vagy most is csak ismétlések vannak. Sajnos nem jutok tv közelébe mostanában.
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.30 0 0 101
Szia,

nem tunt fol, hgoy ismetelnek, mert hetkoznap soha nem jutok el a tv-nezesig :-)
de nekem ma sem mukodik a honlap

tobbiek?

Előzmény: Macika666 (100)
Macika666 Creative Commons License 2003.12.30 0 0 100
Sziasztok, még új vagyok itt.Elöször is szeretném megköszönni Darkmonn-nak a sok leírt receptet.Az adást legtöbbször lekéstem, de megnyugtató volt számomra,hogy itt majd úgyis megtalálom.Sok receptet kipróbáltam már és a családom is kedvezöen fogadta.Tudjátok, hogy miért ismételgetnek egyes részeket és mikor lesznek vadonatújjak ?
inglisvumenke Creative Commons License 2003.12.28 0 0 99
Kösz, megnyugtattál :)
Előzmény: kreativtucsok (98)
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.28 0 0 98
Szia,

nekem sem mukodik,
szvsz, nem bennunk van a hiba
varjuk meg, talan eszreveszik a hibat

Előzmény: inglisvumenke (97)
inglisvumenke Creative Commons License 2003.12.28 0 0 97
Help!
A www.stahlkonyhaja.hu-n nem tudom megnézni a recepteket (Microsoft VBScript runtime error '800a000d', Type mismatch) ez mi?? Mit kell letölteni hozá? nektek látszanak a receptek?

Szóval akinek megvan, írja már be a mai receptet please (Vaníliás kuszkusz)

Köszi :))

Darkmoon Creative Commons License 2003.12.27 0 0 96
Ropogós sajtkeksz

Hozzávalók:
20 deka márványsajt
10 deka puha vaj
1 tojás sárgája
20 deka liszt

frissen őrölt bors
1 tojás fehérje
Elkészítés:
Először összemorzsolom a márványsajtot a puha vajjal és a tojás sárgájával, majd beledolgozom a lisztet. Ezután megsózom, megborsozom az egészet, majd csinos kis hurkát sodrok belőle, azt lefolpackozom, és 10-15 percre beteszem a mélyhűtőbe. Közben bekapcsolom a sütőt 200 C-ra, sütőpapírt borítok egy nagy tepsire, és miután letelt a negyed óra, kiveszem a sajthurkát a fagyosból. Kibontom a házi csomagolást, és olyan fél centis körlapokat szelek a tésztából, melyeket aztán 10-15 perc alatt sütök meg az előmelegített sütőben.


Borókabogyós pác marhahúshoz

Hozzávalók:
30 deka, 2½ centi vastag szeletekre vágott vesepecsenye
só és frissen őrölt bors
A páchoz
1 kis lilahagyma
20 szem, mozsárban megtört borókabogyó
1 deci olaj
3 evőkanálnyi száraz vörös bor
3 evőkanálnyi vörösborecet
½ evőkanálnyi dijoni mustár
1 lapos teáskanálnyi barna cukor
A sütéshez
½ evőkanálnyi olaj
3 deka vaj
1 evőkanálnyi gin
1 deci tejszín
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:
A hússzeleteket mindkét oldalukon megsózom, megborsozom, és félreteszem, amíg elkészítem a borókabogyós pácot.
Első lépésként a lilahagymát nagyon vékonyan felkarikázom, majd a karikákat gyűrűkre szedem. Utána a borókabogyókat belehintem a mozsárba, és olyan finomra töröm, amennyire csak tudom. Aztán egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem az olajat, a vörösbort, a vörösbor-ecetet, a mustárt meg a barna cukrot, majd ha már összeállt a keverék, fakanállal hozzáforgatom a lilhagyma-gyűrűket és a borókabogyó-port.
A pácoláshoz előveszek egy akkora műanyagdobozt, amelyben az összes hússzelet szépen elfér egymás mellett. Beleöntöm a dobozba borókabogyós pác felét, ebbe belerakosgatom a vesepecsenye-darabokat, aztán rájuk öntöm a pác másik részét. Jól belenyomkodom őket, hogy elmerüljenek, és lezárom a dobozt.
Mehet a hűtőbe, ahol 1-2 nap alatt finoman átjárja hússzeletek rostjait a pác dús íze.

Amikor enni akarunk, néhány órával korábban kiveszem a hűtőből, és megvárom, amíg a vesepecsenye-szeletek szobahőmérsékletűek lesznek. Ha ez megtörtént, belangyosítom a sütőt 50 C-ra (gázsütőn az „épphogy” fokozat), mert itt tartom majd melegen a serpenyőben megsütött hússzeleteket, amíg összeiparkodom a mártást.
A pácból kiemelem a szeleteket -a lilahagymagyűrűket egyelőre bennehagyom a dobozban-, aztán papírtörlőre rakom őket, hogy lecsepegjenek.
Egy serpenyőben megforrósítom a filmrétegnyi olajat, és ha már szinte füstöl, beleteszem a hússzeleteket. Ilyenkor vigyázok, nehogy alkoholos páclevük belecseppenjen a nyílt lángba. ½ -½ perc alatt mindkét oldalukat pirosas barnára kapatom, aztán mérsékeltre csavarom a tüzet, és belekanalazom a serpenyőbe vajat. Oldalanként 4-4 perc alatt jól megsütöm a szeleteket, majd kiemelem őket egy hőálló tálra, és berakom a langyos sütőbe.
A mártáshoz erősre állítom a serpenyő alatt a lángot, utána hátrébb lépek, és beleöntöm az edénybe a gint. Megvárom, amíg sisteregve elforr, majd visszatekerem közepesre a tüzet, és belecsurgatom a serpenyőbe a tejszínt. Hozzákanalazok 5 evőkanálnyit a pácléből, szűrőlapáttal belerakom a hagymagyűrűket is, és 2-3 perc alatt kézi habverővel kevergetve összeforralom a selymes mártást. Végül megsózom, megborsozom és a hagymagyűrűkkel teli, borókabogyós szószt ráöntöm a sütőben melegen tartott hússzeletekre.
2 adag lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2003.12.23 0 0 95
Kiwi-turmix



Hozzávalók:

2 dl tej
3 evőkanál vaníliás puding
3 db kiwi
3-4 apróra vágott, friss mentalevél
2 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja



Elkészítés:

Ahogy minden turmix, ez is úgy készül, hogy a hozzávalókat beledobálom a turmixgépbe, aztán megnyomom a gombot. Persze a kiwit azért meghámozom előtte.
5 deci lesz belőle,


Almakrém diópralinéval



Hozzávalók:

5 deka dióbél
5 deka cukor
2 alma
3 deka vaj
2 evőkanál méz
1 deci tejszín
¼ teáskanálnyi őrölt fahéj
1 citrom
4 gombóc vaniliafagyi



Elkészítés:

Mivel a diópralinénak idő kell ahhoz, hogy megszilárduljon, ezzel indítok.
Sütőpapírt terítek egy nagy vágódeszkára -erre öntöm majd ki a még lágy, karamelles diót-, aztán a cukrot meg a diót beleszórom egy serpenyőbe. Közepes erejű tűzön elkezdem összemelegíteni őket, és addig kevergetem az olvadozó cukrot meg a piruló diót, amíg a cukor karamellesre változik és lágyan körbefolyik az edényben. Ha cukros dió elérte ezt az állapotot –és ez néhány percet jelent csak-, akkor határozott mozdulattal megemelem a serpenyőt, és a karamelles diót kiöntöm belőle a sütőpapírral fedett vágódeszkára. A pralinét fakanállal tempósan szétkenem a lehető legvékonyabb rétegben, és félreteszem, hogy megdermedjen.
Ezek után elkészítem az almakrémet. A gyümölcsöket meghámozom, elfelezem, aztán kiszedem belőlük a magházas részüket, és az almafeleket 2 centi vékony szeletekre vágom. Egy közepes méretű serpenyőben gyengéden megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, megöntözöm őket mézzel, aztán 4-5 perc alatt közepesen erős tűzön kevergetve puhára párolom a gyümölcsöt.
Ha az alma megpuhult, előveszem a turmixgépem. Beleöntöm a tejszínt, beleszórom az őrölt fahéjat, majd amikor már a citrom illatos héját is belereszeltem, átkanalazom a serpenyőből a gépbe a párolt almát is. A meleg almára ráteszem a hideg fagyit, és összeturmixolom a langyos almakrémet.
Ilyenkorra már kihűlt és megdermedt a diópraliné. Fogom a mozsaram, beletördelem a sütőpapírról könnyedén leváló, karamelles diódarabokat, és morzsásra csapkodom őket a törővel.
A vaníliás almakrémbe belekeverem a praliné ¾-ét, aztán a finom desszertet szétkanalazom 4 tálkába, és mindegyik tetejére rászórom zárótétegként a maradék karamelles-diós morzsát.
4 adag lesz belőle.




TünciBünci Creative Commons License 2003.12.22 0 0 94
Szepke!

Köszönöm a receptet, szuper nem kell kisérleteznem!!!!Kellemes Ünnepeket!!!!!!!!!!!!

Előzmény: szepyke (93)
szepyke Creative Commons License 2003.12.22 0 0 93
ime:
KÓKUSZOS TIRAMISU

Hozzávalók:

3 tojás

25 deka mascarpone

10 deka porcukor

3 evőkanál rum

2 zöldcitrom

5 dkg kristálycukor

1 csomag kókuszreszelék

1-2 doboz babapiskóta


Ehhez a frissítő édességhez először habosra keverem a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, hozzászórom a kókuszreszeléket, aztán pedig jöhet a zöldcitrom leve is. Ezután a tojásfehérjéből csipet sóval habot verek, majd fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverem a kókuszos krémmel.
Ezután elkészítem a szirupot: a forró vizet, a kristálycukrot, a zöldcitrom levét és a rumot sűrű és illatos sziruppá keverem.
Jöhet a rétegezés: desszertes tálkát veszek elő, melybe egy sor szirupba áztatott babapiskóta, rá pedig egy sor kókuszkrém kerül, egészen addig, amíg az összes finom hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókuszreszeléket havazok.


és akkor a mai:
Mozzarellagolyók bazsalikomos öntettel



Hozzávalók:

4 zacskónyi 12.5 dekás mozzarellagolyó
32 szem koktélparadicsom (kb. 45 deka)
10 -15 friss bazsalikomlevél
1 deci olivaolaj
1 duci gerezd fokhagyma
1 késhegynyi szárított chilipehely
1 citrom
frissen őrölt bors



Elkészítés:

A mozzarella-golyókat szűrőbe teszem, alaposan lecsöpögtetem, majd sugárirányban 8-8 kis darabkára vágom. A koktélparadicsomokkal sincs sok teendőm, egész egyszerűen csak elfelezem őket.
Az aromás öntethez beletépkedem a bazsalikomleveleket egy tisztára mosott és illatmentesített kávéőrlőbe, aztán rájuk öntöm az olivaolajat. Kis reszelőn át belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagymagerezdet, aztán beleszórom a szárított chilipelyhet, és megnyomom a gombot. Az üde, harsányzöld öntet sec-perc alatt el is készül.
Az összeállítás pedig annyi, hogy a sajtdarabokat kipakolom egymás mellé egy nagy tálra, és vágott oldalukkal lefelé fordítva mindegyikre rábiggyesztek egy-egy paradicsomfelet. Aztán megöntözöm őket az enyhén csípős bazsalikom-öntettel, rájuk reszelem a citrom sárga héjat, és az egészet bőven meghintem frissen őrölt borssal.
A fogpiszkálóval rögzített minitornyok nálunk a nyári esték legbecsebb falatai közé tartoznak.
4 adag lesz belőle.



vagyis, ez a vasárnapi, a mai még nincs meg...

köszönöm a segítséget mindenkinek, aki bemásolgatta a recepteket!!:-))

Előzmény: TünciBünci (86)
TünciBünci Creative Commons License 2003.12.21 0 0 92
Köszke

a receptet, közben találtam egy "karácsonyi pisztráng" receptet is, a halacska pocijába egy pici fenyőgally és jó evőkanálnyi vaj kerül, igy sütik ki, elég bizarr!!!!Mindkettőt ki kellene próbálni, szereznem kellene még pisztrángot...

Előzmény: cartmanrulez (90)
cartmanrulez Creative Commons License 2003.12.21 0 0 91
Üdv!
A mai müsor után az a kérdés merült fel bennem, hogy mi a bánatnak reszelni a fokhagymát, a kávéörlö úgyis elvégzi a zaprítást!
Amúgy SJ miért nem fokhagymanyomót használt, vagy miért nem aprította fel boszorkányos ügyeséggel a gerezdet apró darabokra két pillanat alatt?:o)
Az íze fenomenális lehet, olasz konyha rulez!
Előzmény: Darkmoon (88)
cartmanrulez Creative Commons License 2003.12.21 0 0 90
Üdv!
Mifelénk így készült:
- páclé: szójaszósz (sós), apróra vágott csili, olivaolaj, citromlé (lime/limetta is lehet), reszelt gyömbér (szárított is lehet), mindezt izlés szerinti arányban
- a belsö szerveitöl megszabadított halacskát kábé két centinként beirdalni, a páclébe beletenni, egy éjszakán át állni hagyni (mondjuk hütöben)
- alufóliát kevés olivaolajjal megkenni, a halat ráhelyezni, a páclével meglocsolni, (nem túl apróra) vágott fokhagymát a hal belsejébe, alá, mellé rakni, becsomagolni, sütöben 15-20 perc alatt megpárolni.
Issssteni volt!
A hal által eresztett lé és a páclé elegye felejthetetlen.
Előzmény: TünciBünci (89)
TünciBünci Creative Commons License 2003.12.21 0 0 89
Sziasztok!
Pisztrángra keresnék valami klassz receptet, 2 halacska várja a sorsát a hűtőmben, karácsonyi vacsorának szánom őket.Tudtok segiteni??????????
Darkmoon Creative Commons License 2003.12.21 0 0 88
Vasarnap:

Mozzarellagolyók bazsalikomos öntettel
Hozzávalók:
4 zacskónyi 12.5 dekás mozzarellagolyó
32 szem koktélparadicsom (kb. 45 deka)
10 -15 friss bazsalikomlevél
1 deci olivaolaj
1 duci gerezd fokhagyma
1 késhegynyi szárított chilipehely
1 citrom
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A mozzarella-golyókat szűrőbe teszem, alaposan lecsöpögtetem, majd sugárirányban 8-8 kis darabkára vágom. A koktélparadicsomokkal sincs sok teendőm, egész egyszerűen csak elfelezem őket.
Az aromás öntethez beletépkedem a bazsalikomleveleket egy tisztára mosott és illatmentesített kávéőrlőbe, aztán rájuk öntöm az olivaolajat. Kis reszelőn át belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagymagerezdet, aztán beleszórom a szárított chilipelyhet, és megnyomom a gombot. Az üde, harsányzöld öntet sec-perc alatt el is készül.
Az összeállítás pedig annyi, hogy a sajtdarabokat kipakolom egymás mellé egy nagy tálra, és vágott oldalukkal lefelé fordítva mindegyikre rábiggyesztek egy-egy paradicsomfelet. Aztán megöntözöm őket az enyhén csípős bazsalikom-öntettel, rájuk reszelem a citrom sárga héjat, és az egészet bőven meghintem frissen őrölt borssal.
A fogpiszkálóval rögzített minitornyok nálunk a nyári esték legbecsebb falatai közé tartoznak.
4 adag lesz belőle.

Bundás cukkinikorongok mentával és korianderzölddel

Hozzávalók:
2 darab cukkini (kb. 60 deka)
10 deka liszt
4 tojás
15 deka zsemlemorzsa
1 teáskanál só
1 lapos teáskanál őrölt cayenne bors
a sütéshez semleges ízű olaj
1 csupor friss mentalevél
1 csupor friss korianderzöld
1 zöldcitrom
Elkészítés:
A cukkinik esetleg keserű végeit levágom, aztán a zöld hurkákat centi vastag korongokra szeletelem.
Előveszek 3 mély tányért: az egyikbe beleszórom a lisztet, a másikba beletöröm a tojásokat, a harmadikba pedig belekanalazom a zsemlemorzsát. A tojásokhoz teszek egy kis sót meg cayenne borsot, és villával enyhén habosra kavarom őket.
Mielőtt elkezdeném bepanírozni a cukkinikorongokat, annyi olajat öntök egy kb. 28 centi átmérőjű serpenyőbe, hogy 2 centi vastagon álljon bele, aztán erős tűzön rögtön el is kezdem melegíteni.
Amíg melegszik, bebundázom az első adag korongot, ami kábé az összes egyharmadát jelenti. Egyik kezemmel –ez lesz a „száraz”-, egyenként belemártom őket a lisztbe. Aztán a másikkal –ez lesz a „nedves”-, beletapicskolom a korongokat a tojásba, és utána a „száraz” kezemmel megfogom a tocsakos szeleteket, hogy ezzel emeljem át őket a zsemlemorzsába. Alaposan beleforgatom mindet a morzsába, és a vastag bundája falatokat elkezdem megsütni.
A bepanírozott korongokat beleteszem a forró olajba, aztán azonnal lejjebb tekerem közepes erejűre a lángot a serpenyő alatt. Amíg a cukkinifalatok 7 perc alatt kívűl ropogós aranybarnára, belül pedig omlósan lágyra sülnek, folytatom a maradékok bundázását.
Panírozás, sütés, panírozás és megint sütés: mintha egyszemélyes manufaktúra lennék, úgy végzem egymagam párhuzamosan a két munkafolyamatot. (Az újabb és újabb sütés persze azzal jár, hogy amikor a még nyers korongokat bellepottyantom az olajba, akkor előtte egy mindig erősebbre csavarom a lángot a serpenyő alatt. De ahogy az első alkalommal, ugyanúgy a második és a harmadik sütés során is, utána jócskán visszaveszek a tűz kezdeti hevességéből.) A megsült korongokat papírtörlővel bélelt tányérokra teszem, és lecsepegetetem róluk az olaj maradékát.
Amikor már harmadik adag is ott rotyog a serpenyőben, apróra vágom a mentát és a korianderzöldet. A bundás cukkinikorongakat meghintem a fűszernövény-duóval, aztán megsózom, és végül megspriccelem a zöldcitrom illatos levével.
4 adag lesz belőle.



Fűszeres csirkeszárnyak márványsajtos mártogatóval

Hozzávalók:
1½ kiló csirkeszárny
A fűszeres mázhoz
3 deci ketchup
2 gerezd fokhagyma
½ deci sör
1½ teáskanál morzsolt oreganó
¼ teáskanál cayenne bors

A márványsajtos mártogatóhoz:
15 deka márványsajt
1 deci tejszín
1 deci tejföl
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 230 C-ra (gázsütőn 8-as fokozat), és amíg melegszik, előkészítem a szárnyakat meg a fűszeres mázat.
A csirkeszárnyakat egy jó nagy késsel a forgójuknál kettévágom, aztán a csontos húsdarabokat egymás mellé teszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Fontos, hogy ne hemperegjenek egymáson, mert akkor a máz nem tud jól rájuk sülni.)
A fűszeres mázhoz beleöntöm a ketchupot egy tálba, és a reszelő aprólyukú oldalán át hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdeket. Utána belekeverem a sört, hozzászórom a morzsolt oregánót meg a cayenne borsot, és az egészet alaposan megsózom.
Az erős-piros mázat ráöntöm a szárnydarabokra, és kicsit el is kenegetem rajtuk, hogy mindenhol érje őket.
Miközben a forró sütőben 23 perc alatt megsülnek –az első 5 percben alufóliát borítok rájuk, hogy necsak piruljanak, hanem párolódjanak is-, ráérősen elkészítem a márványsajtos mártogatóst.
Ez nem igazán bonyolult mutatvány, hiszen csak annyi az egész, hogy egy tálkába beletördelem a puha sajtot, aztán miután villával szétnyomkodtam, hozzákeverem a tejszínt meg a tejfölt.
Aztán ha a fűszeres csirkeszárnyak megsültek, tálra teszem őket, és közvetlen közelükbe elhelyezem a mártogatós tálkát. Így kisebb az esély, hogy amikor a csirkefalatokat bele-beletunkoljuk a sajtos szószba, az lecsöpögjön róluk.
4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.20 0 0 87
Szia,

nekem meg van nehany NL recept, de nem mindegyik, csak amelyik erdekes....

Előzmény: komórka (84)
TünciBünci Creative Commons License 2003.12.20 0 0 86
Sziasztok, kedves receptgyüjtő asszonytársaim!

A segitségetekre volna szükségem.A kókuszos tiramisu (ha más nem a sima is jöhet) krém összetételének pontos arányaira vagyok kiváncsi.Karácsonyra szándékozom megcsinálni, de úgy emlékszem Judit nem mondta el, csak érzésre, miből mennyi kell bele... addig már nincs időm kisérletezgetni.Köszi!!

Darkmoon Creative Commons License 2003.12.19 0 0 85
Krémes zöldborsópüré
Hozzávalók:

30 deka mirelit zöldborsó
3 deka vaj
2 deci tejszín
3 deka parmezán sajt

frissen őrölt bors
pár reszelésnyi szerecsendió

Elkészítés:
Egy közepes serpenyőben megolvasztom a vajat, aztán előveszem a mélyhűtőből a mirelit borsót, és a fagyos szemekből úgy 30 dekányit beleöntök az olvadt vajba. 8-10 perc alatt, néha meg-megkevergetve puhára párolom, közben pedig megreszelem a sajtot. Ezután a már megpuhult szemekre ráöntöm a tejszínt, megsózom, megborsozom, ráreszelem a szerecsendiót, és 2-3 perc alatt összerotyogtatom az egészet. Ha kész, előveszem a turmixgépemet, és óvatosan átkanalazom bele a máris illatos tejszínes borsót, hozzáadom a parmezánt, végül pedig összeturmixolom a finom, krémes zöldborsópürét.
2 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2003.12.18 0 0 84
Szaisztok!
Nagyon jó, hogy megvannak a receptek. Én leszoktam venni a stalkonyhaja.hu-ról, de nem mindig van rá módom. A honlapján meg nagyon régen nem ujitottak. Valakinek megvan pl. hogy a Nők Lapjában milyen receptek jelennek meg? Ezek ugyanis sehol sincsenek leirva.
Jadro Creative Commons License 2003.12.18 0 0 83
Előszeretettel borsoz is. Aki nem szereti természetes h kihagyja. Sztem úgy sem lesz rossz.
Előzmény: carbonara (82)
carbonara Creative Commons License 2003.12.18 0 0 82
Nagyon szeretem a Juditka stilusát, meg a receptjeit is, csak egy kifogásom van ellene : miért kell mindenbe fokhagymát tenni ? Čn ugy általában utálom a fokhagymát, ez az én hibám, de szerintem ö túlzásba viszi, szinte mindenbe, ami nem édes tesz egy jó adaggal. Ráadásul még becézi is : " egy duci gerezd.."
Ha ezt a sok fokhagymát amit a TV-n mutogat, meg is eszi, akkor elég büdöske lehet szegény.Pedig különben kedves, csinos, értelmes, és a receptjei is használhatók.
Próbáljátok ki a Cézár salátát meg a halfalatokat fokhagyma nélkül, ugyanolyan jó lesz, söt !
nemisbéka Creative Commons License 2003.12.18 0 0 81
Cézár saláta

Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 kisebb fej jégsaláta
4 tojás
10 deka vaj
10 deka parmezán (egy darabban)
2 szikkadt zsemle
frissen őrölt bors

Az öntethez:
3 duci gerezd fokhagyma
1 citrom
1 teáskanál szardellapaszta
2 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál Worcestershire-szósz
1½ deci olivaolaj

Először bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat) és egy lábosba felteszek forrni vizet a tojásoknak.
Aztán szétszedegetem a jégsaláta ropogós leveleit, és miután megmostam, majd cafatokra tépkedtem őket, salátacentrifugában vagy papírtörlőre terítve megszárítom mindet.
Utána beledobom egy kis lábosba a vajat, hozzáreszelek 5 dekányi parmezánt, és gyengéd lángon összeolvasztom a kettőt. Miközben egymásba lágyulnak, felvágom centis kockákra a szikkadt zsemléket, aztán beleszórom az összes kockát egy tálba, és ha kész a vajas-parmezános olvadék, nyakon öntöm vele a zsemlefalatokat. Kis időre félreteszem a tocsakos zsemlekockákat, és rátérek a tojásokra, azaz lassan, egy kanál segítségével beleengedem egyenként mind a négyet a lobogva forró vízbe. Beállítom a főzővekkert 6 percre, hogy időben csörögjön, tehát még véletlenül se főzzem túl keményre a tojásokat.
Nem hagyományos, de nagyon praktikus módszerként, a salátaöntetet a turmixgépben szoktam elkészíteni. Belereszelem a gépbe a megpucolt fokhagyma-gerezdeket, ezekhez hozzáfacsarom a citrom átszűrt levét, nyomok melléjük kevés szardellapasztát, kanalazok bele mustárt, és némi Worcestershire-szósz után beleöntöm az olivaolajat is, de először csak néhány evőkanálnyit. Aztán bekapcsolom a gépet, és amikor a kezdő mennyiségű olivaolajat már alaposan felvette a sűrű szósz, akkor három részletben hozzádolgozom a többi olajat is. A kész öntetet benthagyom a gépben, mert innen a legkönnyebb átlötykölni a salátára.
Következő lépésként sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire, és az időközben langyosra hűlt, ragadós zsemlekockákat szétszedegetve rárakosgatom egymás mellé. A zsemlefalatokat betolom 8 percre a forró sütőbe, és amíg illatosan ropogósra pirulnak, hideg vizet engedek a belül lágy, kívűl kicsit remegős tojásokra, aztán meghámozom őket.
Tálalás előtt egy nagy tálban összekeverem a száraz salátaleveleket az öntettel, majd a mártásos fodrokat igazságos elosztom a tányérokon. A salátakupacokra rádobálom a ropogós zsemlekockákat, óvatosan rájuk ültetek egy-egy kicsit remegős főtt tojást, és a megmaradt parmezánból krumplihámozóval hajszálvékony szeletkéket gyártok, amelyekkel gazdagon megszórom a salátakompozíciókat. Persze frissen őrölt bors -mint szerintem annyi mindenhez-, ezekre is jöhet még.
4 adag lesz belőle.

Darkmoon Creative Commons License 2003.12.17 0 0 80
A tegnapi (12.16)
kimaradt:

Pontyfalatok hagymás-szalonnás krumplin


Hozzávalók:

1 kiló krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt szalonna
2 evőkanál + 1 teáskanál olaj
só és frissen őrölt bors
8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka)
1-2 evőkanál liszt
2 deci tejföl
1 teáskanál csípős paprikakrém



Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat.
A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm.
Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát.
Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat.
Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe.

nemisbéka Creative Commons License 2003.12.17 0 0 79
Penne frissdió-mártással

Hozzávalók:

5 deka dióbél
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom
1 deci nagyon jó olivaolaj
só és frissen őrölt bors

20 deka penne

5 deka frissen reszelt parmezán

Amíg enyhén sós, lobogóan forró vizben kifőzöm a tésztát, addig el is készül a mártás.
Ehhez először száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a diót, aztán ha kicsit kihűlt, akkor vagy beleszórom mozsárba és abban töröm durvára, vagy beleteszem egy kis zacskóba és csapok rá néhány nagyot egy nyújtófával.
Utána a durvára tört diót beleszórom a turmixgépbe és ollóval gyorsan hozzányesem a nagy csokor petrezselymet. Belereszelem a megmosott citrom héját, hozzácsurgatom a gyönyörű, zöldessárga olivaolajat és megsózom, megborsozom az egészet. Aztán megnyomom a turmixgép gombját és 1 perc múlva kész is a diómártás.
Egy mélyebb, nagyobb serpenyőben megmelegítem a kész szószt, összekeverem a leszűrt pennével és teszek hozzá még 1-2 evőkanálnyit a tészta főzővízéből.
Amikor kiszedem egy-egy tányérra az ígéretesen illatos diómártásos pennét, akkor mindig szórok rá bőven frissen reszelt parmezánt is.
2 adag lesz belőle.

bedke Creative Commons License 2003.12.17 0 0 78
Hali !

Én az Örsön a Sugárban vettem a Kontúr papírboltban 100 db-ot 250.-Ft-ért "muffli" papírokat.
Próbáljátok meg papír boltokban.
Az Auchanban ugyanez 360.-Ft, a Sparban majdnem 500.-Ft.

nemisbéka Creative Commons License 2003.12.17 0 0 77
És Vasedényben nem nézted? Én ott vettem anno a magamét.
Előzmény: mniki (74)
TünciBünci Creative Commons License 2003.12.17 0 0 76
Bocsi az előbb elfelejtettem, teflon sütőről van szó.Na,szióka!
Előzmény: mniki (74)
TünciBünci Creative Commons License 2003.12.17 0 0 75
Ahhoz, hogy most hol kapsz papir kosárkákat,nem tudok hozzá szólni, de én sütöttem már anélkül is, csak jól kivajazod, picit lisztezed a formát...Nekem sose ragadt bele!Szerintem nyugodtan próbáld ki!
Előzmény: mniki (74)
mniki Creative Commons License 2003.12.16 0 0 74
A muffin sütővel kapcsolatban csak annyit, hogy kb. 10 nap alatt bejártam az összes TESCO, AUCHAN, CORA áruházakat BP-en, de mindenhol ELFOGYOTT a hagyományos kb. 1700 Ft-ért kapható sütő. A férjem múlt héten szerdán a székesfehérvári áruházban kapott, persze belevaló papírt nem..., de azóta onnan is elvittek mindent, mert ma már nem volt egy sem...
A szilikonos csodákhoz viszont nekem sem volt bizadalmam, főleg az ára riasztott el...

Viszont : még mindig nincsen papírkapszlim. Tud segíteni valaki, hogy kb. 7 cm átmérőjűt hol tudok venni ? Persze ne 20 Ft-os darabáron...
(ti. ezeket sem lehet kapni az említett helyeken)
Köszönöm

Sorsha Creative Commons License 2003.12.16 0 0 73
Intersparban meg Vasedenyben, Katayban szóval lassan mindenhol lehet venni nem szilikonosat is. Német gyártmányok többnyire azt hiszem.
Van Muffinos topik is rengeteg recepttel.

u.i. engem ez a kapszli elnevezés roppant idegesít

Előzmény: Hunyor (70)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!