7 nap érlelés után ma megvágtam a gomolyámat. 60 dekás kis korongok lettek.
Képeket mindjárt rakok fel. Állagra nem túl lágy, inkább félkemény lett. Az utolsó napokban megjelentek kívülről sárga foltok a sajton de se rossz szaga, sem tapintásra nem láttam vele gondot.
Kicsit az Anikó-ra hasonlít. A lukak az érlelés miatti erjedési luka benne. Látványra szép, családnak ízlik, szomszédnak is :)
Látvány alapján kinek mi a véleménye? Szívesen venném a kritikákat.
Értem, köszönöm. 23 fokos helységben dolgoztam fel, 2.7 ml oltót adtam hozzá, 32 fokos tejnél, ami valamivel több volt mint 10 liter, talán pár decivel..Csak furcsa volt az 50 perces alvadás és 2 db 1 kilós sajtforma tele lett, tehát a töret is soknak tűnt. 22 óra forgatás után raktam 20% sófürdőbe, addigra olyan 60%-ra mentek össze a jelenleg olyan 70 dekás körüli sajtkorongok.
7 órát tervezem fürdetni a sóban őket, utána mennek a borhűtőbe 10 napra. A 10 napos érlelés rendben lesz? Vagy a gomolya nem bír annyit? Az 1 hetes érlelést olvastam alapból de én jobban szeretem az érettebb összeálltabb állagot ezért gondoltam a 10 napra.
A gomolyàt nem szoktuk prèselni, de kàrt nem okozol benne ha igen. Fèlkemèny, kemèny sajtoknàl mehet a près, de ott se törvènyszerű. A 24-38 C° tàg ès vàltozatos. Nem mindegy a töret kidolgozotsàga, az oltó mennyisège, a tej zsirossága, a laktàció, illetve a külső hőmèrsèklet se.
Ha sietek, van, hogy több oltót hasznàlok magasabb hőfokon. De szoktam olyat is, hogy a tőgymeleg tejet oltom, majd arànylag nagyra vàgom. Mind gomolya, de màs jellegű.
Sziasztok, na m projektben vagyok. Ma reggel nekiálltam a gomolyának.Több mint 10 liter tejjel, kb. 11 volt.
Már ott ellentmondásokba ütköztem hogy az MCUI210 oltó leírásában 38 fokos beoltási hőmérséklet van, és a mezofil starter leírásában szintén, ugyanakkor Kiss Ferenc alapbibliának számító filmjében nyáron 28, télen 32 fokos beoltási hőmérsékletről beszél. Én végül a 32 fok mellett döntöttem balanszolva a 2 információ között. Valószínűleg ennek eredményekképpen 30 percre rá még nem volt tökéletes az alvadásom. sőt 10 percre rá is picit még pelyhes maradt az ujjam mikor próbáltam az alvadékot. Gyakorlatilag 50 perce kezdtem felvágni.
A savót elkezdte leadni, ment is minden a maga útján, viszont a 2db 1 kilós formám tele lett a 11 liter tejből származó törettel.
Ez meg hogy? Most forgatgatom őket ahogy kell, majd meglátjuk mi lesz belőle.
De valaki mondja már meg legyenszíves, végülis mi a VALÓS beoltási hőfoka a tejnek?
Igen, de nàla a mezo nem fog működni védelem szempomtjàból, mert màr eleve gyűjtött tejet kap. Èn kipróbàlnàm nyersen, majd ha szüksèges termizàlva. Milyen takarmànyt kapnak az állatok? (Ez is fontos, mert lehet, hogy alapból takarmànyozàsi probléma is felléphet).
Ha 7 fokra hűtötten jutok hozzá aznapi fejéshez, teljesen nyers nem termizált formában, az igényel bármi extra odafigyelést, műveletet a tőgymeleg, vagy nem hűtött tejhez képest?
Borhűtő mennyire használható érlelésre? hőfokot stabilan tud ami kell 12-14-16 fokokat amire állítom. Páratartalmat lehet esetleg nedves ruhával letakarni a sajtot, vagy egy tálkába vizet tenni mellé. Működhet?
Úgy alakult hogy juhtejhez könnyebben hozzájutok még tehéntejhez. Juhtejből is nekiállhatok gomolyát csinálni? Van valami különbség a készítés folyamatában a gomolyánál, ha nem tehéntejből csinálom?