Keresés

Részletes keresés

kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.13 0 0 67
szolj, ha meg kell valami
jar a nl. :-)
Előzmény: komórka (66)
komórka Creative Commons License 2003.12.13 0 0 66
Kreativtucsok!
Nagyon szépen köszönöm, aranyos vagy!
szepyke Creative Commons License 2003.12.13 0 0 65
én közben megcsináltam...
hát, nem lesz a kedvenceim között, annyi babra volt vele, még igy is, hogy a fánkokat készen vettem!
lehet, hogy nekem nem volt jó napom, majd még próbálkozom.
a tejszin ami a töltelék lett volna a fánkokba,
az istenért sem akart felverődni, pedig eddig tudtam tejszinhabot csinálni, tegnap ez nem ment,
mindegy...
ma lesz a főpróba (finnyás uram lenyomja a torkán...)
aztán majd beszámolok, hogy milyen volt
mondjuk jól néz ki, de ki tudja....

köszönöm a te receptedet, lehet, hogy azt is ki fogom próbálni, aztán marad a jobb...
:-))

Előzmény: kreativtucsok (64)
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.12 0 0 64
megvan a profiterol is

teszta:
100 g vaj,
300 ml viz
130 g retesliszt
4 nagy felvert tojas

krem:
500 ml tej
6 nagy tojas sargaja
100 g cukor
60 g liszt
5 ml vanilliaaroma
250 ml tejszin
100 g etcsoki

a vizet a vajat melegitsuk fel, amint forrni kezd vegyuk le a tuzrol s egyszerre adjuk hozza a lisztet, alaposan keverjuk ki
tegyuk vissza a tuzre, addig keverjuk, amig elvalik az edeny falatol es labdakent osszeall
tegyuk felre es hagyjuk kihulni, majd tobb adagban adjuk hozza a felvert tojast, mikozben folyamatosan kevergetjuk,
a tesztanak simának és kremesnek kell lennie

teaskanallal szaggassuk ki a tesztat a kivajazott sutolemezre.
forro sutoben 170 fokon 15-20 perc, amig aranybarna lesz
a labdacskakon vagjunk nyilast, hgoy a goz tavozzon (igy irja a recept !)
hagyjuk kihulni, es kanal segitsegevel toltsuk meg a kremmmel.

a csokoladet olvasszuk meg, s a sutik tetejet locsoljuk meg a csokolákdékremmel
talalas elott hagyjuk allni kicsit

krem: a tejet felforraljuk, s mig melegszik a tojassargajat keverjuk ki a cukorral, szorjuk bele a lisztet, majd az egeszet lassan adagolva adjuk a forro tejhez, tegyuk vissza a tuzre és folamatos keveres mellett fozzuk kozepes homersekleten
amint besurusodott és forrni kedz vegyuk le a tuzrol és adjuk hozza a valniliaaromat
hagyjuk kihulni, s majd a felvert tejszint keverjuk bele.

Előzmény: szepyke (52)
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.12 0 0 63
megvan

ime:

10 dkg etcsoki
25 dkg gesztenyepure
10 dkg puha vaj
2 evokanal rum
2 ek sargabaracklekvar
5 dkg cukor
3 tojás
1 csipet so
5 dkg liszt
1 teaskanal sitőpor

a tetejere tejszinhab es orolt fahej

175fokos suto

etcsokit felolvasztani goz folott, ha kihult akkor osszekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a tojasok sargajaval, a gesztenyevel
aztan a tojas feherjebol a soval habot verni es a a sutoporral osszekevert liszttel meg a gesztenyes keverekkel osszekeverni.
eloszor csak a hab negyedevel a gesztenyes masszahoz, majd a tobbivel + a liszttel
30-35 perc alatt megsulnek
ha kihultek a tetejere tejszinhabot tesz a Judit
(de tobbet a receptek leirasait nem vagyok hajlando bemasolni :-)
van meg 2 mufi itt
ezeket is kered? de csak a receptet, a szoveget nem ... :-)

kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.12 0 0 62
melyik hetiben?
de mindjart megprobalom megtalalni
Előzmény: komórka (61)
komórka Creative Commons License 2003.12.12 0 0 61
Sziasztok!
A gesztenyés muffin receptje nincs meg valakinek? A Nők Lapjában volt.
szepyke Creative Commons License 2003.12.12 0 0 60
Cukkinis fritatta scamorzával



Hozzávalók:

25-30 deka cukkini
3 evőkanálnyi olíva olaj
1 nagy maroknyi friss zsályalevél
6 tojás
½ deci tejszín
15 deka scamorza
10 deka frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors

8 deka pácolt, szárított, vékonyra szeletelt sonka (pármai vagy a magyar Bolero)



Elkészítés:

Először bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), hogy a kellő időben meleg legyen, aztán előveszem a cukkinit. Az esetleg kesernyés ízű végeit levágom, majd a zöld hurkát ½ centi vékony körszeletek szelem. Utána egy 24 centi átmérőjű serpenyőben megmelegítem az olíva olajat, és 8-10 perc alatt fedő nélkül megpárolom benne a cukkini szeleteket, mert így nemcsak puhulnak, de szép barnára is sülnek.
Miközben a cukkini-karikák a serpenyőben süldögélnek, haladok tovább a többi teendővel.
A tojásos omlett-alaphoz először apróra vágom a megmosott, megszárított zsályaleveleket, majd egy nagy tálba belehintem a zöld pöttyök felét, a másik kupacnyi zsályát pedig félreteszem. Ugyanabba a nagy tálba, amelybe beleszórtam az illatos fűszernövényt, belepottyantom a feltört tojásokat is, de csak egyenként, és előtte mindig egy pohárba töröm fel őket, hogy ellenőrizhessem a minőségüket. A tojásokhoz hozzáadom a tejszínt, a lereszelt scamorza felét, és a parmezán kétharmadát. Kell még egy kis só, sok bors, és kézi habverővel kicsit összepacsmagolom az egészet.
Ha a cukkinik már puhák és aranybarna pöttyösek, belefektetetem a serpenyőbe a vékony sonkaszeleteket, ezekre ráöntöm a tojásos-zsályás keveréket. A fritatta tetejére rászórom a maradék scamorzát, a félretett zsályát, ráreszelem a megmaradt parmezándarabot, és lassú tűzön 5-10 perc alatt addig főzöm, míg annyira megszilárdul, hogy már csak a közepének a teteje remeg kicsit, ha finoman megrázogatom a serpenyőt.
Akkor 5 perces villámlátogatásra beteszem a serpenyőt a sütőbe, mert így a frittata tetejére szépen ráolvadnak a sajtforgácsok.
(Csakis olyan serpenyőben lehet készíteni, amelynek hőálló a nyele. Magyarul, műanyagnyelűvel nem szabad kísérletezeni, mert a forró bakelit nem éppen étvágygerjesztő-illatú. Viszont akkor sincs semmi probléma, ha csak ilyen van otthon, mert ha a műanyagnyelet 3 rétegnyi alufóliába burkoljuk, akkor az pompásan megvédi az erős hőtől.)


Darkmoon !!!

köszönöm, de ha lehet, bemásolnád ide is???

Előzmény: Darkmoon (59)
Darkmoon Creative Commons License 2003.12.11 0 0 59
Én is mindennap letöltöm, majd elküldöm, ok?
Előzmény: szepyke (58)
szepyke Creative Commons License 2003.12.11 0 0 58
tudna valaki segiteni???
15-22-ig szabadságon leszek,
igy nem leszek net közelében!
valaki le tudná töltögetni naponta a recepteket, hogy ne maradjon ki semmi???

légyszi,légyszi,légyszi!
:-))

szepyke Creative Commons License 2003.12.11 0 0 57
Mini csokitorták



Hozzávalók:

20 deka étcsokoládé
5 deka puha vaj
10 deka cukor
3 tojás
2 evőkanál liszt
¼ teáskanál sütőpor

vaj és liszt a bögrék előkészítéséhez



Elkészítés:

1. Bekapcsolom a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
2. A darabokra tört étcsokit gőz fölött megolvasztom, aztán félreteszem.
3. Robotgéppel összekeverem a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és a keveréket jól felhabosítom.
4. Az olvadt csokit fakanállal beleforgatom a cukros-vajas tojáshabba.
5. A lisztet összevegyítem a sütőporral, és fakanállal óvatosan a csokis masszába keverem.
6. 4 darab hőálló, 2 decis bögrét alaposan kivajazok és kilisztezek.
7. A csokis masszát elosztom a bögrékben, és 13-15 percre beteszem őket a forró sütőbe.
8. Mikor megsültek, kiveszem a sütőből, várok pár percet, majd mindegyik minitortát körbevágom egy késsel, hogy kissé meglazítsam.
9. A bögrékre ráteszek egy-egy kistányért, megfordítom őket, és kipottyantom rájuk a sütiket.

4 minitorta lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.12.11 0 0 56
Mini csokitorták



Hozzávalók:

20 deka étcsokoládé
5 deka puha vaj
10 deka cukor
3 tojás
2 evőkanál liszt
¼ teáskanál sütőpor

vaj és liszt a bögrék előkészítéséhez



Elkészítés:

1. Bekapcsolom a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
2. A darabokra tört étcsokit gőz fölött megolvasztom, aztán félreteszem.
3. Robotgéppel összekeverem a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és a keveréket jól felhabosítom.
4. Az olvadt csokit fakanállal beleforgatom a cukros-vajas tojáshabba.
5. A lisztet összevegyítem a sütőporral, és fakanállal óvatosan a csokis masszába keverem.
6. 4 darab hőálló, 2 decis bögrét alaposan kivajazok és kilisztezek.
7. A csokis masszát elosztom a bögrékben, és 13-15 percre beteszem őket a forró sütőbe.
8. Mikor megsültek, kiveszem a sütőből, várok pár percet, majd mindegyik minitortát körbevágom egy késsel, hogy kissé meglazítsam.
9. A bögrékre ráteszek egy-egy kistányért, megfordítom őket, és kipottyantom rájuk a sütiket.

4 minitorta lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.12.10 0 0 55
Petrezselymes omlett



Hozzávalók:

2 maroknyi endíviamix
1 csokor petrezselyem
5-10 deka füstölt sonka csíkokra vágva
10 deka natúr tejszínes sajtkrém
3 tojás
3 teáskanál tejszín

frissen őrölt bors
1 evőkanál vaj



Elkészítés:

Először a hűtőben szomorúan várakozó, maradék endíviamixet összekeverem egy kis balzsamecettel és olivaolajjal, majd félreteszem. Aztán beletöröm a tojásokat egy tálba, hozzájuk kanalazom a tejszínt, és megsózom, megborsozom őket. Ezután kézi habverővel legalább fél percen keresztül habosra verem a tojásokat, és már jöhet is a sütés. Ehhez először megolvasztom a vajat a serpenyőben, és amikor már épp elkezdene barnulni, de még nem színeződött el, akkor beleöntöm a tojásokat. 2-3 perc után aztán a tojásos lepényt megemelem egy villával 2 óra, 6 óra és 10 óra helyeken, – szóval a harmadpontoknál - hogy az omlett szilárduló széle alá is folyhasson a még nyers tojásból. Ezt a műveletet aztán 1-2 perc múlva még egyszer megismételem, majd ha a tojás közepe is megszilárdult, leveszem a tűzről. Gyorsan rápötyögtetem a krémsajtot, és rászórom a sonkacsíkokat is. Tálra csúsztatom, aztán félbehajtom, ráteszek egy kis vajat és rávagdosom a petrezselymet, majd pedig melléhalmozom a bekevert salátát.
1 adag lesz belőle.


szepyke Creative Commons License 2003.12.09 0 0 54
közben átolvastam, hogy mit másoltam be!
te jó Isten tele van hibákkal, elnézést kérek,
de csak gyorsan átmásoltam, nem olvastam végig!
de azért remélem, jó lesz a recept!
jah, és megsúgom, hogy én már vettem hozzá
előre gyártott képviselőfánkokat, olyan egész piciket
az Árkád aljában az InterSparban van a kenyereknél elrejtve
olyan 250 Ft 15 db kb...
gondoltam, ennyi pénzért nem állok neki szenvedni vele, hanem kb öt perc alatt csinálok egy isteni édességet!

kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.09 0 0 53
Te egy angyal vagy...
ha megtalalom -egy ujsagba en is lattam Profiterolt
akkor meg ma ideirom, ha nem ugyanaz :-)
koszi

Előzmény: szepyke (52)
szepyke Creative Commons License 2003.12.09 0 0 52
ez két féle képpen elkészített Profiterol
az egyikben fagyi van, a másikban meg

PROFITROLLIE
HOZZÁVALÓK: 11 dkg vaj, 9 dkg zsír, 7 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 1 ek cukor, egy csipet só, 22 dkg liszt.
Két dl vizet a vajjal és a zsírral, 1 ek cukorral, egy csipet sóval felforralunk. Folytonos keverés közben beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg az edénytől el nem válik. A tűzről levéve tovább keverjük, majd ha langyosra hűlt, egyenként hozzá vegyítünk 7 tojás sárgáját, majd 5 tojásfehérjéből vert kemény habot. Vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe dió nagyságú csomócskákat rakunk, nagy lángon (én 200 fokon sütöttem) 20 percig sütjük. FONTOS: A sütő ajtaját ezalatt nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik, és többé nem nő fel. Ha kihűlt kis lyukat kell fúrni az alján és megtölteni a krémmel. Az a bizonyos hófehér krém pedig nem más, mint mascarpone. De én eddig mindig befürödtem az itteni mascarponékkal, mert vagy savanyú volt már, vagy pedig keverésre kicsapódott és szétvált tejjé és vajjá. Szóval én egyszerű mezei tejszínnel csinálom és pont olyan az íze, mint amilyennek lennie kéne. A tésztából kb. 30 fánkocska lesz, ehhez kb. egy liter tejszín kell. Kisebb részébe instant kakaóport keverek, ha nem elég édes, egy kis porcukrot is teszek hozzá és felverem. Kifúrom a fánkok alját és habzsákkal beleinjekciózom a kakaós krémet. A nagyobb rész tejszínt porcukorral felverem ráöntöm a fánkokra, amit előtte egy mélyebb tálba egymás mellé helyezek. Letakarom, beteszem a hűtőbe és ott a tejszín tovább fog keményedni.

"tölteléket próbáld meg úgy, hogy veszel mascarponét (én kész képviselőfánkból szoktam csinálni, egy zacskó kb 10 db és nem túl nagyok) ehhez kell egy 250 grammos. A krémet bekevered tejjel és kis cukorral kb. 2 dl tej kell hozzá.
Olyan jól kenhető legyen ezek után ízesíted bármivel. Ha csokisat akarsz kakaóporral, ha mást a megfelelővel.
Én általbán jamot szoktam hozzá keverni. Ezt tedd bele a fánkba (én az aljat kilyukasztom és nyomózsákkal töltöm meg).
Egy edénybe képezz piramist és öntsd le csokibevonóval. Hagyd kihűlni. Ha marad krémed azzal ragaszd össze a fánkot. Tedd be hűtőbe és jól hűtsd ki egy éjszaka kell neki."
(ezt valahonnan a netről szedtem le, nem tudom kitől származik!)

Profiterol fagyival töltve (8 személyre):
a tésztához:

15 dkg liszt
4 tojás
10 dkg vaj
2,5 dl víz
csipetnyi só
1 evőkanál cukor

a töltelékhez:

5 dl vaníliafagylalt
a szószhoz:
25 dkg főzőcsokoládé
2 dl tej
4 dkg vaj

1. Lábasban a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk, majd beleforgatjuk a lisztet.
2. Kislángon addig keverjük a masszát, míg fényes, sima tésztává áll össze, és elválik az edény falától.
3. A lábast levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve, egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Minden tojás után alaposan megkeverjük a masszát.
4. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle, nem túl közel egymáshoz. Meleg sütőben készre sütjük (20-30 perc), majd kihűtjük.
5. A szószhoz a csokoládét vízgőz felett lassan megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat és a tejet. Fényes, sima krémmé keverjük.
6. Közvetlenül tálalás előtt ujjunkkal egy-egy kis lyukat nyomunk a sütemények közepébe, és mindegyikbe egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk. Piramisszerűen egymásra halmozzuk, és a forró szósszal meglocsoljuk.

Előzmény: kreativtucsok (51)
kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.09 0 0 51
Szia, esetleg megosztod velunk is? a profiterol receptjet?

koszi

Előzmény: szepyke (50)
szepyke Creative Commons License 2003.12.09 0 0 50
igen, már megszereztem, köszönöm
most hétvégén végre megcsinálom, remélem,
mert eddig még nem jutott rá idő...
Előzmény: lollipop32 (48)
Jadro Creative Commons License 2003.12.09 0 0 49
Kérések teljesítve! Bocsi, csak nem néztem be ide. Ha írtok mélt, akkor gyorsabban észreveszem.
lollipop32 Creative Commons License 2003.12.09 0 0 48
Én Libriben kerestem, de nem találtam. Buta voltam, mert megígértem a barátosnémnak, hogy megkapja tőlem Karácsonyra. Így lelőhely kellene.

Ja, és megvan már a profiterol recipe neked? Nekem megvan vhol, előásom, csak ne feledjem:)

Előzmény: szepyke (47)
szepyke Creative Commons License 2003.12.09 0 0 47
nekem megvan, mi kell belőle?
egyébként én a Nagyvárad téren metróban vettem a könyvárustól, de sok helyen lehet kapni, legalábbis sok helyen láttam!
Előzmény: lollipop32 (46)
lollipop32 Creative Commons License 2003.12.09 0 0 46
Sziasztok,

Tuggy valaki hol kapható a Stahl 35 perces szakácskönyve? Piros a borítója:))))

Köszönöm előre is

Darkmoon Creative Commons License 2003.12.09 0 0 45
vasárnap

Harcsa mustármártással

Hozzávalók:
1 csokor újhagyma
4 kicsi savanyú uborka
1 gerezd fokhagyma
2 púpos evőkanál dijoni mustár
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
3 deci tejszín
2 deci tejföl
80 deka harcsaszelet (7-8 patkóalakú szelet)
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál liszt
3 deka vaj
3 evőkanál olaj
2 evőkanál száraz fehér bor
1 citrom
Elkészítés:
Mielőtt belekezdenék a halsütésbe, előkészítek néhány hozzávalót. Az újhagymák fehér részét és a savanyúságos üvegből kihalászott ubikat vékonyan felkarikázom, a megpucolt fokhagymát apróra vágom, majd a mártáshoz egy tálkában kézi habverővel simára keverem az étkezési keményítőt a mustárral, a tejföllel meg a tejszínnel. Ha ezekkel megvagyok, jöhetnek a harcsaszeletek. A haldarabokat 2 centis kockákra vágom -középső, szinte csontkeménységű gerincdarabjukat kihagyom-, aztán beleszórom őket egy tálba. Rájuk hintek sót, borsot meg lisztet, és kicsit össze is forgatom a kockákat a tapadásgátló liszttel. A sütéshez egy nagy és mély serpenyőben finoman összeolvasztom a vajat az olajjal, majd közepesen erősre csavarom a lángot, és 6-8 perc alatt megsütöm benne a halkockákat. Szűrőlapáttal kihalászom őket, és amíg pihennek, elkészítem a mustármártást. Abba a serpenyőbe, amelyikbe a harcsát sütöttem, beleszórom az újhagymakarikákat, és miután megpároltam őket, hozzájuk keverem a fokhagymát. Amikor ½ perc múlva megcsapja orromat a fokhagyma illata, egy pillanatra erősebbre veszem a lángot, és ráöntöm a hagymákra a fehér bort. Ahogy a finom nedű elpárolgott, rögtön visszatekerem a lángot közepes erejűre, és a serpenyőbe beleöntöm a mustáros-keményítős mártásalapot. Utána visszateszem a harcsakockákat is, majd hozzákeverem az uborkakarikákat, aztán belereszelem a citrom illatos héját, és folyamatosan kevergetve néhány perc alatt besűrítem a mártást. Eközben a halkockák is átmelegednek, és már csak só meg bors hiányzik a szószból, és ehetünk is. 4 adag lesz belőle.

Pontyfalatok szalonnás krumpliágyon

Hozzávalók:
1 kiló krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt szalonna
2 evőkanál + 1 teáskanál olaj
só és frissen őrölt bors
8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka)
1-2 evőkanál liszt
2 deci tejföl
1 teáskanál csípős paprikakrém Elkészítés: A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat.
A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm. Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát. Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat. Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe. Miközben a hagymás-szalonnás krumpli sül, megsütöm a halat. A pontyszeleteket 2 centis kockákra vágom –ilyenkor úgy ügyködök, hogy középső, kemény gerincrészüket kihagyjam a darabolásból-, és beleszórom egy tálba. Összeforgatom őket sóval, borssal meg kevés liszttel, és miután a legnagyobb serpenyőmben gyengéden összeolvasztottam a vajat meg az olajat, keverékükön megsütöm a halkockákat. (Ha nincs nagy méretű serpenyő, akkor jó lesz két közepes is, csak az a lényeg, hogy egyszerre süljön meg az összes halkocka.) A megpirult krumpliágyat kiveszem a sütőből, és szűrőlapáttal ráköltöztetem a pontyfalatokat. Aztán tálaláskor nemcsak a tepsit, hanem külön tálkában a csípős parikakrémmel kevert tejfölt is is kiteszem az asztalra, mert nagyon jó rápötyögtetni a megsült halkockákra. 4 adag lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2003.12.09 0 0 44
Hajni makarónija



Hozzávalók:

50 deka makaróni
8 duci gerezd fokhagyma (nem tévedés:ennyi kell!)
4 evőkanál olivaolaj
1 doboz 40 dekás hámozott paradicsomkonzerv
20 deka tejszínes krémsajt
1 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
1 nagy csupor friss bazsalikom



Elkészítés:

Vizet engedek engedek egy nagy fazékba, szórók bele sót, és felteszem forrni. Amíg a víz melegszik, elkészítem a mártást, amelynek olyan lesz a színe, mint a legszebb és legdivatosabb, nyári körömlakké. (Hajni maníkűrös, gondolom innen a hasonlata. – Stahl.)
A mártáshoz finomra vágom a megpucolt fokhagymagerezdeket, aztán olivaolajon kevergetve megfonnyasztom őket. (Hajni azt javasolta, hogy kezünkről az átható fokhagymaszagot úgy a legkönnyebb eltüntetni, ha rozsdamentes acéllábost simogatunk. Először azt hittem viccel, de tényleg működik a dolog. – Stahl)
A puha fokhagymához levével együtt hozzáadom a a konzerv paradicsomot, és utána belekeverem a lágy krémsajtot meg a tejszínt. Megsózom, megborsozom, majd takarék lángon összefőzöm az egészet. Néha közben fakanállal szétnyomkodom az egyre puhábbá váló paradicsomdarabokat, de nem állok végig mellette.
Amíg a mártás összefő, addig kifőzöm a lobogó vízben a makarónit.
Végül összekeverem a tésztát a mártással, és tetejére rászórom az apóra vágott bazsalikomleveleket.
4 adag lesz belőle.



Lénike Creative Commons License 2003.12.09 0 0 43
Jadro!
Én is várom még mindig.:)
Mallory Creative Commons License 2003.12.08 0 0 42
Jadro, asszem népszerű leszel! :)))
Elküldenéd nekem is a receptkönyvet? Az itteni mail-em él.
Előzmény: Jadro (35)
szepyke Creative Commons License 2003.12.08 0 0 41
Mega-turmix



Hozzávalók:

2 narancs leve
2 mandarin leve
2 evőkanál joghurt
3 evőkanál méz
1 közepes sárgarépa lereszelve



Elkészítés:

Először kifacsarom a gyümölcsöket, majd megpucolom és a reszelő nagylyukú oldalán lereszelem a sárgarépát. Ha ez megvan, nincs is egyéb dolgom, mint elővenni a turmixgépet, és beleönteni a sárgarépát meg a gyümölcslevet, hozzá a joghurtot és a mézet, és pár másodperc alatt összeturmixolni az egészet.

Kb. 5 deci lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.12.08 0 0 40
ez a vasárnapi:

Füstölt makréla-krém bennesült tojással



Hozzávalók:

1 szép példány füstölt makréla (kb. 30 deka)
2½ deci + 2 evőkanál tejszín
2 evőkanál vodka
frissen őrölt bors
1 csokor friss kapor
5 szem borókabogyó
4 tojás

zsemlék a tunkoláshoz



Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat), aztán amíg bemelegszik, elkészítem a halas krémet.
Ehhez először félbevágom az aranyszínben játszó füstölt makrélát, majd utána kikapom a csontvázát, és egy villával szépen lekapargatom a bőrről a halhúst. A bőrnélküli cafatokat beleteszem egy tálba, annyi tesjzínt öntök hozzájuk, hogy sűrű legyen a halkrém, és miután belekevertem meg egy kis pohárkányi vodkát is, az egészet jól megborsozom.
Utána apróra vágom a friss kaprot, az erdőillatú borókabogyókat pedig a lehető legfinomabbra töröm a mozsaramban. Mindkettőt hozzákeverem a tejszínes-vodkás halkrémhez, és igazságos elosztásban belekanalazom 4 kerámiatálkába, amelyeknek az átmérőjük 8 centi, a magasságuk meg 5 centi.
Mindegyik adag tetejére óvatosan ráütök 1-1 tojást, ezeket meglötykölöm 1-1 evőkanálnyi tejszínnel, és bő negyedóra alatt megsütöm a krémes finomságokat.
2 adag lesz belőle.



dohosa Creative Commons License 2003.12.05 0 0 39
Azt hiszem ez volt a Tex-mex pulyka.
Előzmény: szepyke (38)
szepyke Creative Commons License 2003.12.05 0 0 38
ennek nem tudom mi a neve, mert nincs fent az oldalon:

1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv
1 evőkanál olaj
30 deka darált pulykacomb vagy pulykamell
1 teáskanál cayenne bors
¼ teáskanál szárított chilipehely
2 teáskanál morzsolt oregano
¼ teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
1½ deci víz

A tálaláshoz: tejföl
újhagyma
reszelhetően kemény sajt (ami éppen van otthon)
tortilla-chips



Elkészítés:

Hogy tempósan haladhassak, amit csak lehet, előkészítek. Az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet finomra aprítom, aztán a félbevágott chilipaprikából kirázom a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletem. Kezem ügyébe készítem a kétféle konzervet, sőt, a babszemeket szűrőbe teszem, és a csap alatt átöblítem.
Aztán egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban gyengéden megmelegítem az olajat. Kevergetve puhára párolom benne az újhagymakarikákat, majd utána hozzászórom a fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, hozzáteszem a kétféle hagymához a darált húst. Kicsit erősebbre tekerem lángot, és fakanállal kevergetve a pulykamorzsákat fehéredésig párolom.
Ezek után lehúzom az edényt a tűzről, és beleszórom a cayenne borsot, a szárított chilipelyhet, a morzsolt oregánot, az őrölt fahéjat, az apróra vágott chilipaprikát meg a cukrot. Hozzáöntöm a konzervdobozból a paradicsomokot, aztán fakánallál tessék-lássék módra szétnyomkodom őket. Belepottyantom a babszemeket is, és miután alaposan megsóztam az egészet, annyi vizet öntök hozzá, hogy olyan jó szószos legyen, de azért mégsem híg.
Az edényt visszaköltöztetem a tűzre, és a paradicsomos húskavalkádot felforralom. Ahogy rottyan néhányat, máris takarékra csavarom alatta a lángot, és 15-18 perc alatt összefőzöm a tex-mex ízvilágú lakomát. Eközben jól elvan magában a tűzhelyen, bár néha azért megkeverem.
Amíg főddögél, addig egy tálkába belekanalazok jó sok tejfölt, egy másikba belekarikázok néhány szál újhagymát, és egy harmadikba pedig belereszelek szép és nagy kupacnyi sajtot. A kenyeres kosárba beleöntöm a ropogós tortilla-chipset, aztán ahogy megfőtt a tex-mex pulyka, tálalok.
A tányérokon púposódó, fűszeres ragura ki-ki annyit tesz a tejfölből, az újhagymából és a reszelt sajtból, amennyit csak akar, mint ahogy a tortillachipsnél sincs limit, hiszen olyan jól lehet ezt ropogtatni hozzá.
4 adag lesz belőle.










Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!