Keresés

Részletes keresés

Mallory Creative Commons License 2003.12.08 0 0 42
Jadro, asszem népszerű leszel! :)))
Elküldenéd nekem is a receptkönyvet? Az itteni mail-em él.
Előzmény: Jadro (35)
szepyke Creative Commons License 2003.12.08 0 0 41
Mega-turmix



Hozzávalók:

2 narancs leve
2 mandarin leve
2 evőkanál joghurt
3 evőkanál méz
1 közepes sárgarépa lereszelve



Elkészítés:

Először kifacsarom a gyümölcsöket, majd megpucolom és a reszelő nagylyukú oldalán lereszelem a sárgarépát. Ha ez megvan, nincs is egyéb dolgom, mint elővenni a turmixgépet, és beleönteni a sárgarépát meg a gyümölcslevet, hozzá a joghurtot és a mézet, és pár másodperc alatt összeturmixolni az egészet.

Kb. 5 deci lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.12.08 0 0 40
ez a vasárnapi:

Füstölt makréla-krém bennesült tojással



Hozzávalók:

1 szép példány füstölt makréla (kb. 30 deka)
2½ deci + 2 evőkanál tejszín
2 evőkanál vodka
frissen őrölt bors
1 csokor friss kapor
5 szem borókabogyó
4 tojás

zsemlék a tunkoláshoz



Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat), aztán amíg bemelegszik, elkészítem a halas krémet.
Ehhez először félbevágom az aranyszínben játszó füstölt makrélát, majd utána kikapom a csontvázát, és egy villával szépen lekapargatom a bőrről a halhúst. A bőrnélküli cafatokat beleteszem egy tálba, annyi tesjzínt öntök hozzájuk, hogy sűrű legyen a halkrém, és miután belekevertem meg egy kis pohárkányi vodkát is, az egészet jól megborsozom.
Utána apróra vágom a friss kaprot, az erdőillatú borókabogyókat pedig a lehető legfinomabbra töröm a mozsaramban. Mindkettőt hozzákeverem a tejszínes-vodkás halkrémhez, és igazságos elosztásban belekanalazom 4 kerámiatálkába, amelyeknek az átmérőjük 8 centi, a magasságuk meg 5 centi.
Mindegyik adag tetejére óvatosan ráütök 1-1 tojást, ezeket meglötykölöm 1-1 evőkanálnyi tejszínnel, és bő negyedóra alatt megsütöm a krémes finomságokat.
2 adag lesz belőle.



dohosa Creative Commons License 2003.12.05 0 0 39
Azt hiszem ez volt a Tex-mex pulyka.
Előzmény: szepyke (38)
szepyke Creative Commons License 2003.12.05 0 0 38
ennek nem tudom mi a neve, mert nincs fent az oldalon:

1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv
1 evőkanál olaj
30 deka darált pulykacomb vagy pulykamell
1 teáskanál cayenne bors
¼ teáskanál szárított chilipehely
2 teáskanál morzsolt oregano
¼ teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
1½ deci víz

A tálaláshoz: tejföl
újhagyma
reszelhetően kemény sajt (ami éppen van otthon)
tortilla-chips



Elkészítés:

Hogy tempósan haladhassak, amit csak lehet, előkészítek. Az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet finomra aprítom, aztán a félbevágott chilipaprikából kirázom a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletem. Kezem ügyébe készítem a kétféle konzervet, sőt, a babszemeket szűrőbe teszem, és a csap alatt átöblítem.
Aztán egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban gyengéden megmelegítem az olajat. Kevergetve puhára párolom benne az újhagymakarikákat, majd utána hozzászórom a fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, hozzáteszem a kétféle hagymához a darált húst. Kicsit erősebbre tekerem lángot, és fakanállal kevergetve a pulykamorzsákat fehéredésig párolom.
Ezek után lehúzom az edényt a tűzről, és beleszórom a cayenne borsot, a szárított chilipelyhet, a morzsolt oregánot, az őrölt fahéjat, az apróra vágott chilipaprikát meg a cukrot. Hozzáöntöm a konzervdobozból a paradicsomokot, aztán fakánallál tessék-lássék módra szétnyomkodom őket. Belepottyantom a babszemeket is, és miután alaposan megsóztam az egészet, annyi vizet öntök hozzá, hogy olyan jó szószos legyen, de azért mégsem híg.
Az edényt visszaköltöztetem a tűzre, és a paradicsomos húskavalkádot felforralom. Ahogy rottyan néhányat, máris takarékra csavarom alatta a lángot, és 15-18 perc alatt összefőzöm a tex-mex ízvilágú lakomát. Eközben jól elvan magában a tűzhelyen, bár néha azért megkeverem.
Amíg főddögél, addig egy tálkába belekanalazok jó sok tejfölt, egy másikba belekarikázok néhány szál újhagymát, és egy harmadikba pedig belereszelek szép és nagy kupacnyi sajtot. A kenyeres kosárba beleöntöm a ropogós tortilla-chipset, aztán ahogy megfőtt a tex-mex pulyka, tálalok.
A tányérokon púposódó, fűszeres ragura ki-ki annyit tesz a tejfölből, az újhagymából és a reszelt sajtból, amennyit csak akar, mint ahogy a tortillachipsnél sincs limit, hiszen olyan jól lehet ezt ropogtatni hozzá.
4 adag lesz belőle.










szepyke Creative Commons License 2003.12.04 0 0 37
Petrezselymes babsaláta



Hozzávalók:

1 fej lilahagyma
10 deka főtt, füstölt sonka vagy tarja
1 gerezd fokhagyma
1 sárga kaliforniai paprika
2 evőkanál olivaolaj
1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv
1 nagy csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál vörösbor ecet

Az öntethez
1 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál vörösbor ecet
4 evőkanál olivaolaj



Elkészítés:

Mivel akkor lehet a legtempósabban haladni, ha a hozzávalók már feldarabolt állapotukban strázsálnak mellettem a kezem ügyében, amit csak lehet előkészítek. A lilahagymát vékonyan felkarikázom, a sonkát falatnyi katonákra kockázom, a fokhagymát pedig pépesre zúzom. Aztán kicsumázom a paprikát, és miután a félbevágott paprikafelekből kisöpörtem a magokat, rátenyerelek a parikahajók fényes oldalára, hogy kilapuljanak: így ugyanis sokkal könnyebb őket félcenti vékony csíkokra szeletelni, mintha eredeti domború alakjuk miatt ide-odabillegnének.
Ha mindezekkel megvagyok, jöhet a főzés. Egy serpenyőben közepesen erős tűzön megmelegítem olivaolajat, aztán kevergetve puhára párolom benne a lilahagymakarikákat, és ha már lágyak, hozzájuk teszem az illatosító fokhagymapépet. Amikor ½ perc után megérzem a fokhagyma-parfümöt, belekeverem a serpenyőbe a paprikacsíkokat, és megpárolom őket. (Ezt nem szabad erős lángon, mert akkor a paprikacsíkok nem megpuhulnak, hanem nagy eséllyel leégnek. De az egész nem tart tovább 10 percnél, és ezt még egy olyan türelmetlen ember is képes kivárni, amilyen én vagyok. Persze néhány keverés-kavarás azért nem árt nekik.)
Miközben a paprikacsíkok vajpuhára fonnyadnak, az öntethez egy kis tálkában összekeverem a mustárt a vörösborecettel meg az olivaolajjal.
Aztán a puha, hagymás paprikához hozzákeverem a sonkafalatokat, a lecsöpögtetett és hideg vízzel átöblített babszemeket meg a mustáros-ecetes olajat. 5 percen át kevergetve összemelegítem a télies eledelt, majd amikor az ízek egymásba vegyültek, lehúzom az edényt a tűzről, és apróra vágom a petrezselymet.
Tálalás előtt a babsalátát megsózom, alaposan megborsozom, hozzákeverek még egy kis vörösbor ecetet, aztán rászórom a tetemes mennyiségű petrezselyemmiszlit.
2 adag lesz belőle.



Lénike Creative Commons License 2003.12.04 0 0 36
Szia, Jadro!
Én is elkérhetném?
Előzmény: Jadro (35)
Jadro Creative Commons License 2003.12.03 0 0 35
Az itt megadott címedre ment mélben!
Előzmény: Aeva (34)
Aeva Creative Commons License 2003.12.03 0 0 34
Jadro!
Én is megkaphatnám a Stahl receptkönyvet doc formátumban?
szepyke Creative Commons License 2003.12.03 0 0 33
Mandulás-marcipános muffin



Hozzávalók:

15 deka liszt
15 deka cukor
5 deka mandula
15 deka vaj
2 tojás
1 teáskanál mandulaaroma
5-7 deka marcipán
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
1-2 kanál tej



Elkészítés:

Először bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd előveszem a kézi robotgépem, és kikeverem a vajat a cukorral. Ebbe beleütök 2 egész tojást, majd ezt is kicsit habosra keverem. Ezután hozzáadom a mandulaaromát, és belereszelem a mélyhűtőből előhalászott marcipánt is. Aztán előveszem a mozsaramat, és durvára töröm benne a mandulát, amit aztán hozzákeverek a tésztához, a liszttel együtt. Jöhet még bele egy citrom reszelt héja, majd a sütőpor, aztán pedig a tej. Ezután muffin-tepsit ragadok, beleteszem a kapszlikat, és mindegyikbe kanalazok a fincsi tésztából. A mandulás-marcipános muffin 30-35 perc alatt sül meg.


szepyke Creative Commons License 2003.12.02 0 0 32
Curry-s joghurtpác csirkéhez



Hozzávalók:

80 deka csirkemellfilé

A páchoz
2 deci joghurt
1½ deci olaj
1 evőkanál méz
1 zöldcitrom
1 evőkanál currypor
1 evőkanál koriandermag
1 teáskanál őrölt kömény
1 késhegynyi cayenne bors



Elkészítés:

A húsdarabokat 1½ centi vastag, jó 10 dekás szeletekre vágom. Mindegyiket megsózom, aztán lerakom őket egymás mellé egy 30 centi x 20 centi méretű sütőtálba.
A páchoz egy kis tálkába beleöntöm a joghurtot meg az olajat, hozzákanalazom a mézet, és kezemen átszűrve belecsöpögtetem a zöldcitrom fanyar levét. A koriandermagot mozsárban megtöröm, majd a curryporral, az őrölt köménnyel, valamint a cayenne borssal együtt hozzászórom a joghurtos alaphoz. Egy-két keverés, és készen van.
A sütőtálban várakozó csirkeszeletekre ráöntöm a pácot, aztán kicsit bele is forgatom őket, hogy minden négyzetmilliméterüket érje az édes-erős joghurtos kevercs. A tálat lefedem folpackkal, és legalább ½ napra, de lehet ez 1 teljes is, berakom a hűtőbe.

Amikor enni akarjuk, akkor előtte időben kiveszem a tálat a hűtőből, hogy a csirkeszeletek szobahőmérsékletűre melegedhessenek.
Aztán bekapcsolom a sütőt 230 C-ra (gázsütőn 8-as fokozat), a sütőtálon pedig lecserélem a folpackot alufóliára. Ha már forró a sütő, betolom a tálat, és 15 percig alufólia alatt, majd további 6-8 percig már enélkül pirítom rotyogósra a joghurtos, curry-s csirkét.
4 adag lesz belőle.



kreativtucsok Creative Commons License 2003.12.01 0 0 31
koszi, igazan megnyugtato a valasz :-)
a nl ban megjelenteket szoktam gyujteni, de ha nem kotve fuzve van, akkor elobb utobb elkavarom
az uj konyvet meg nem lattam
a regit meg nem volt idom meg attanulmanyozni
azert rendes toletek, hoyg idemasoljatok,
mert en tegnap percekig kerestem, mire egyaltalan megleltem :-)
Előzmény: nemisbéka (30)
nemisbéka Creative Commons License 2003.12.01 0 0 30
Részben fent vannak a honlapján a receptek közt (www.stahl.hu), részben már megjelentek az első szakácskönyvben, részben már megjelentek a Nők Lapjában és részben újak, amelyek valamelyik fenti "helyszínen" és/vagy az új könyvben várhatóan fel fognak bukkanni.
Előzmény: kreativtucsok (27)
szepyke Creative Commons License 2003.12.01 0 0 29
igen, igen, én már megkaptam
nem nagyon volt időm még átfutni,
de az édességek jók benne, az biztos!

:-))

a másik kérdésedre válaszolva, hogy ezek
a receptek megjelennek e valahol,
nem tudom...
azért másolom át ide, mert csak két napig
vannak fent az oldalon,
utána sehonnan nem lehet előszedni őket...
ennyi...

:-))

Előzmény: kreativtucsok (27)
szepyke Creative Commons License 2003.12.01 0 0 28
Expressz gombakrémleves



Hozzávalók:

10 deka + 5 deka vaj
2 szikkadt zsemle
65 deka gomba
1 csokor friss petrezselyem
4 deci víz
1 deci száraz fehér bor
3.5 deci tejszín
só és frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
15 darab 1.5 dekás jégkocka



Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C fokra (gázsütőn ez 6-os fokozatot jelent), és amíg melegszik, haladok a többi teendővel.
A szikkadt zsemléket centis kockákra felszeletelem, beleszórom őket egy kisebb tálba, és rájuk öntöm a megolvasztott 10 dekányi vajat. Fakanállal összekeverem, hogy minden zsemlefalatka kellemesen átitatódjon, majd félreteszem a kockákat, mert még túl melegek ahhoz, hogy a kezemmel szétszedhessem őket.
Amíg a zsemlekockák szó szerint kezelhető hőmérsékletűvé válnak, megpárolom a körömkefével megcsutakolt gombát A fehér kalapokat centi vastagra szelem, aztán egy fazékban gyenge tűzön megolvasztok 5 deka vajat, és a csokorba kötött petrezselyemmel együtt, fedő alatt elkezdem puhára párolni az olvadt vajban a hagymakarikákat. Néha keverek rajtuk egyet, de semmi szükség a folyamatos ténykedésre.
Ilyenkor már forró a sütő, a zsemlekockák pedig langyosak. Sütőpapírt borítok egy tepsire, kezemmel szétszedegetem a lucskos zsemlefalatokat, egymás mellé ültetetgem őket a tepsin, és mehetnek 6 percre a forró sütőbe, hogy aranybarnára piruljanak.
Amikor a gombaszeletek már bő negyedórát párolódtak, biztos lehetek benne, hogy megpuhultak. Kihalászom belőle a petrezselymet, és beledobálom a fazékba a jégkockákat. Aztán felöntöm vízzel, borral meg tejszínnel, és turmixgépben a langyos keveréket összepépesítem. Utána visszaöntöm a lábosba, megsózom, megborsozom, reszelek hozzá szerecsendiót, és közepesen erős lángon pár perc alatt összeforralom a gombakrémlevest.
Tálaláskor sok-sok ropogós zsemlekockát adok mellé.



Sült sárgarépa-saláta cshilpaprikával



Hozzávalók:

75 deka sárgarépa
2 evőkanál olíva olaj
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab 6 centis, friss gyömbér
2 evőkanál curry-por
5 evőkanál földimogyorókrém
1 deci víz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál barna cukor
1 zöldcitrom
1 csupor friss koriander
1 friss csilipaprika



Elkészítés:

Bemelegítem a sütőt 220 C-ra (gázsütőn ez 7-es fokozat) és amíg melegszik, addig megpucolom a sárgarépákat.
Aztán felvágom a répákat ujjnyi vastag karikákra és összekeverem őket 1 evőkanál olajjal. Beleszórom mindet egy nagy tepsibe, hogy kényelmesen elférjenek a narancssárga karikák egymás mellett, aztán 40-50 percig sütöm őket, hogy belül puha, kívűl pedig szinte karamellbarna színük legyen.
Ha kihűltek, akkor összekeverem őket a mogyorómártással, melyhez először előveszek egy másik serpenyőt és kanálnyi olajon megpárolom benne az apróra vágott újhagymát, aztán hozzákeverem az összezúzott fokhagymát és belereszelem a megpucolt gyömbért is. Utána lehúzom a tűzről a serpenyőt és a gyömbéres hagymához keverem a curry-port meg a földimogyorókrémet. A mártást felhigítom a vízzel, összekeverem a szójaszósszal és barna cukorral, majd belefacsarom a zöldcitrom levét is.
Mielőtt nekiállnánk belapátolni, – langyosan az igazi - még alaposan megszórom a salátát apróra vágott, friss korianderzölddel és gumikesztyűs kézzel kimagozott, apróra karikákra vágott csilipaprikával is.



kreativtucsok Creative Commons License 2003.11.28 0 0 27
Szia Szapyke!

Te igazan szorgos vagy!
vajon ezek a receptek kesobb nem fognak megjelenni valamelyik konyvben?
latta mar valaki az uj stahl szakacskonyvet?
milyen?

Előzmény: szepyke (26)
szepyke Creative Commons License 2003.11.27 0 0 26
Szezámmagos kiflik



Hozzávalók:

10 deka szezámmag
2 deka porcukor
5 deka liszt
7.5 deka puha vaj
3 evőkanál rózsavíz

a kiflik tetejére reszelt narancshéjjal kevert porcukor



Elkészítés:

A szezámmagot száraz serpenyőben közepes tűzön kevergetve aranyszínűre pirítom, aztán félreteszem, hogy hűljön. Amikor már langyos, akkor a porcukorral együtt finomra örlőm egy tisztára mosott kávéörlőbe, és félreteszem, amíga puha vajat habosra keverem a rózsavízzel. A cukros szezámport meg a lisztet hozzágyúrom a rózsaillatú vajhoz, és lágy tésztát 15 percre berakom a hűtőbe.
Bekapcsolom a sütőt 160 C-ra, egy nagy tepsibe pedig sütőpapírt terítek.
A hűtőből elővett tésztát szétcsipkedem mogyorónyi darabkákra, és mindegyik golyóból 6 centi hosszú rudat sodrok. Aztán ezeket kiflikké hajlítom, és közben mindegyiket szét is nyomkodom kicsit, hogy a vastagságuk 1/2 centis legyen.
A szezámos kifliket egymás mellé teszem a tepsin, és 20 perc alatt megsütöm őket. Akkor vannak készen, ha a tetejük megszilárdul, a színük pedig halvány arany lesz.
Mivel melegen nagyon törősek, megvárom, hogy kihűljenek és megkeményedjenek, aztán alaposan és bőven megszórom őket reszelt narancshéjjal kevert porcukorral.
20-25 kifli lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.26 0 0 25
Melegszendvics rukkolával és provolónéval



Hozzávalók:

4 kis maréknyi rukkolalevél (kb. 10 deka)
4 teáskanál puha vaj
8 darab, ½ centi vastag kenyérszelet
12½ deka provolóne sajt
8 deka, vékony szeletekre vágott pármai vagy hasonló jellegű sonka



Elkészítés:

Mielőtt elővarázsolnám a serpenyőmet, előkészülök egy kicsit.
A rukkolaleveleket megmosom, és vagy salátacentrifugában, vagy papírtörlőre szétterítve megszárítom. Aztán a kenyérszeleteket megvajazom, de csakis az egyik oldalukon. Utána a provolónéból leszelek 8 vékony szeletet. A sonkával viszont nem csinálok semmit, csak megszámolom, aztán a szeletek számát elosztom 4-gyel. Így majd tudom, hányat pakolhatok be belőlük egy-egy szendvicsbe. Ha ezekkel megvagyok, összeállítom a szendvicseket.
4 kenyérszeletet a vajas oldalukkal lefelé vágódeszkára teszek, és száraz oldalukra igazságos elosztásban először ráfektetek 2-2 sajtlapot. Aztán ezekre arányosan rásimogatom a rájuk jutó sonkaszelet-mennyiséget, majd mindegyikre rányomkodok egyenletes vastagságban 1-1 maréknyi rukkolevelet. A megpakolt kenyerekre végül ráborítok egy-egy másik kenyérszeletet, de fontos, hogy a vajas oldaluk „kifelé” nézzen, mert így majd a serpenyőben megolvad a vaj, és ebben sülhetnek meg a szendvicsek.
Miután megtöltöttem a kenyereket, a száraz és teljesen üres serpenyőt közepesen erős tűzön jól felforrósítom. (A vastagfalú edényt legalább 1 percig rajtatartom a tüzön, hogy tényleg forró legyen.) Aztán beleteszek annyi vajazott szendvicset, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér, majd lefedem a serpenyőt, és kb. 2 percen át így sütöm őket. Utána lekapom a fedőt, és vagy húsfogóval, vagy két szűrőlapát segítségével megfordítom az egyik oldalukon már aranybarna melegszendvicseket. 1 perc után a színtelenül sápadt oldaluk is megpirul, de a ropogósság kedvéért közben egy merőkanállal vagy bármivel – csak az a lényeg, hogy súlya legyen- kicsit odanyomkodom őket a serpenyő aljához.
A melegszendvicseket azonnal és félbevágva tálalom, mert így nemcsak a bennük rejlő rukkolalevelek és sonkafodrok, de az ingerlően olvadozó sajtszeletek is jól látszódhatnak. Micsoda trikolór!
2 adag lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.25 0 0 24
nah, csak most rakták fel a mait:
Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal



Hozzávalók:

15 deka aszalt sárgabarack
2½ deci tej
1 vaníliarúd
15 deka kuszkusz
10 deka porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 narancs
3 deci hideg tejszín
esetleg 4 teáskanálnyi rózsav



Elkészítés:

Azzal kezdem, hogy miniatűrnyi kockákra vágom az aszalt sárgabarackot, mert így rögtön bele tudom majd keverni a félkész kuszkuszba, hogy együtt puhuljanak meg.
Aztán a hosszában félbevágott vaníilarúddal felforralom a tejet, majd amikor rottyan egyet, rögtön lejjebb veszem a lángot. Folytonos keverés mellett beleszórom a tejbe a kuszkuszt, és ½ percig főzöm benne a hamar megpuhuló szemeket. Utána lehúzom az edényt a tűzről, hozzákeverem a darabkákra vágott aszalt barackot.
A még meleg kuszkuszhoz hozzászórom a porcukrot meg az őrölt fahéjat, majd belekeverem a narancs megreszelt héját is, aztán szorosan lefedem az egészet alufóliával. Így a barackos kuszkusz-szemcsék szűk 20 perc alatt magukba szürcsölik a narancsos-vaníliás tejet, és eközben bőven van időm robotgéppel kemény habbá verni a hideg tejszínt.
Ha letelt a kuszkusz ideje, lekapom róla az alufóliát, majd két villa segítségével kicsit szétszedegetem a langyos szemeket. Aztán kiveszem közülük a félbevágott vaníliarudat, fakanállal óvatosan hozzájuk forgatom a kemény tejszínhabot, és az üvegtálkákba kanalazott édességre rálötykölök 1-1 teáskanálnyi, ezeregyéjszaka illatú rózsavizet.
4 adag lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.24 0 0 23
Pezsgős csirke gombával



Hozzávalók:

80 dkg csirkemell filé
1 csokor újhagyma
40 dkg gomba
1 evőkanál morzsolt tárkony
só és frissen őrölt bors ízlés szerinti mennyiségben
2 dl száraz pezsgő
1 teáskanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
1 teáskanál dijoni mustár



Elkészítés:

Először kábé két centis kockákra vágom a csirkemelleket, majd beleszórom őket egy nagy serpenyőbe. Ezután hozzáadok 1 csomag felkarikázott újhagymát, megsózom, megborsozom, szórok rá egy kis őrölt tárkonyt, végül pedig felöntöm a pezsgővel. Erős lángon felforralom, majd lejjebb tekerem a lángot, és letakarom a serpenyőt, úgy 10 percre. Közben megmosom és centis szeletekre vágom a gombát, majd ezt is a húshoz adom, és ezúttal fedő nélkül, további 10 percig főzöm az ételt. Addig kézi habverővel elkeverem a mustárt, a tejszint és a keményitőt, majd ezt is hozzáadom a gombás husihoz, és pár perc múlva, mikor látom, hogy besűrűsödött, lehúzom a tűzről. A végén ráreszelek egy kis friss, illatos citromhéjat, és már ehetünk is.


szepyke Creative Commons License 2003.11.24 0 0 22
Görög saláta



Hozzávalók:

1 szép paprika
½ kígyóuborka
2 nagy szem paradicsom
1 kis fej lilahagyma
15 deka feta
5 deka fekete, magozott olajbogyó
1 nagy maréknyi dióbél

Az öntethez
5 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál fehérbor-ecet
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi friss mentalevél
1 teáskanál morzsolt oreganó
só és frissen őrölt bors



Elkészítés:

Először túljutok a munka dandárján, azaz a darabolgatáson.
A kicsumázott, kimagozott és félbevágott paprikát szinte gyufaszál vékonyságúra vagdalom. A végétől megszabadított, de héjas uborkát először hosszában elfelezem, aztán centi vékony félkörökre szelem. A paradicsomokból kiszedem a zöld pomponukat, majd 8-8 cikkbe gerezdedelem őket. Jöhet megpucolt lilahagyma, és amennyire éles késem meg a munkaidő leteltével kifáradt szemem megengedi, a szinte édes illatú hagymafejet áttetsző fátylakká vagdalom. A fetát lecsepegtetem és apróra felkockázom, majd a szintén lecsepegtett olajbogyók következnek, ezeket csak félbe szoktam vágni. Ok, a nehezével megvagyok és innentől már sétagalopp az egész.
A diót beleszórom egy száraz serpenyőbe, kevergetve illatosra pirítom, aztán félreteszem.
Az öntethez előveszek egy tisztára mosott, jól záródó üveget. Beleöntöm az olivaolajat, belekanalazom a tejfölt meg a fehérborecetet, és miután apróra vágtam a mentát, azt is hozzászórom. Teszek még bele morzsolt oregánót, sót meg borsot, és kis reszelőn át hozzáreszelem a papírvékony héjától megfosztott fokhagymagerezdet. Amikor a lágy fokhagymakrém jóleső hanggal belepottyan az üvegbe, már csavarom is vissza a tetőt. Néhány sékelős mozdulattal összerázom az öntetet, és ezzel is kész vagyok.
Márcsak annyi maradt, hogy a mozsaramban durvára törjem a diót, és kezdhetem a komponálást.
Előveszek 2 nagy tányért. Csinosan elrendezgetem rajta a paprikacsíkokat, az uborka-félköröket, a paradicsomgerezdeket meg a lilahagyma-karikákat, és rájuk csurgatom az öntetet. Bizonyos stratégiai pontokon elhelyezem a fetakockákat, aztán az oljabogyófeleket, végül megszórom a tálakat diómorzsával, és ehetünk.
2 adag lesz belőle.



skova Creative Commons License 2003.11.21 0 0 21
Szepyke nagyon szorgalmas vagy, örömmel fedeztem fel a pontos recepteket.Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a Brownieshez cukrot is kell adni, uannyi súlyút, mint lisztet.
Előzmény: szepyke (9)
lujza777 Creative Commons License 2003.11.21 0 0 20
sziasztok! lehet egy kicsit offolni?
ezt megcsináltam, kis változtatással (kevesebb szalonna, 3fajta sajt, + újhagyma) és nagyon jó.
on
Előzmény: szepyke (2)
szepyke Creative Commons License 2003.11.21 0 0 19
köszönöm, ma egy kicsit elaludtam...
:-))
Előzmény: nemisbéka (18)
nemisbéka Creative Commons License 2003.11.21 0 0 18
Szia szepyke,

nagyon jó ötlet, nem tudom, miért csak kétnapi receptet hagynak fenn. Besegítek, jó? :)

Amerikai sajttorta
Hozzávalók:

15 deka édes keksz
7,5 deka vaj
6o deka krémsajt
15 deka porcukor
1 vaníliarúd
3 tojás
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál porcukor

Először a torta alsó, kekszes részét készítem el. Ehhez először porrá töröm a kekszet – erre a célra a robotgép késes betéte tökéletesen megfelel. Ezután folyósan puhára olvasztom a vajat, majd egy nagy tálban alaposan összekeverem a kekszmorzsával. Ezután előveszek egy 20 centis tortaformát, és belenyomkodom a masszát, majd beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen. Amíg ez megtörténik, jöhet a krém összeállítása: először kézi robotgéppel habosra keverem a tetemes mennyiségű sajtot a porcukorral és a vanilíarúd kikapargatott, illatos szemecskéivel. Ezután egyenként hozzáadom a három tojást és a tojássárgákat, és ezzel is jól felhabosítom a krémet. Belereszelem a citrom héját, majd az egyik citromfél levét is belecsepegtetem. Ha ezzel megvagyok, akkor előveszem a hűtőben várakozó tortaformát, és ráteszem két nagy darab alufóliára, melyekkel aztán alaposan beburkolom a tortakarikát, hogy sülés közben semmi se folyhasson ki belőle. Ezután a krémsajtos krémet ráöntöm a kekszes alapra, majd a tortaformát beleteszem egy tepsibe. Jöhet egy kis forró víz: ezzel kell felöntenem a tepsit úgy, hogy a tortaforma fele vízben álljon. Az így elkészített vízfürdőben ugyanis nemcsak sülni, hanem főni is fog majd a torta. Ezután óvatosan beteszem a forró sütőbe, majd 5o-6o perc után gőzölögve, illatosan kiveszem onnan. Ilyenkor a közepe még kicsit remegős, de semmi baj, hiszen amíg a vízfürdő teljesen kihűl, a torta is megdermed. Ha ez megtörtént, leszedem róla az alufóliát, és úgy, ahogy van, azaz tortakarikástul beteszem a hűtőbe. Másnap aztán késsel körbevágom, majd leemelem róla a formát, és egy kis porcukorral megszórjam az isteni amerikai sajttortát.

szepyke Creative Commons License 2003.11.20 0 0 17
Spagetti olajbogyós paradicsommártással és scamorzával



Hozzávalók:

4o deka spagetti

A mártáshoz

1 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
20 deka magozott, fekete olajbogyó
1 evőkanál kapribogyó
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
1 csupor friss bazsalikom
25 deka füstölt scamorza



Elkészítés:

Először a tésztának teszek fel enyhén sós vizet forrni, és miközben a víz melegszik, elkészítem a mártást.
A lecsepegtett hámozott paradicsomdarabokat beleteszem a turmixgépembe, aztán beledobálom a lecsepegtett, kimagozott olajbogyókat is. Kanalazok hozzájuk kapribogyót, belevagodosom vékony szeletkben a megpucolt fokhagymagerezdeket és hozzájuk öntöm az olívaolajat.
Jöhet kevés só, sok bors és vagy 50 levélnyi, friss bazsalikom és már turmixolom is.
Az 1-2 perc alatt könnyedén összeálló mártást átöntöm egy serpenyőbe, és elkezdem gyengén lángon átmelegíteni, közben pedig megreszelem a füstölt sajtot. Amikor a spagettiszálak megpuhultak, akkor összeforgatom őket a meleg paradicsommártással, és már tálalok is. Mint minden olasz ízvilágú tésztavacsorához, ehhez is jól illik a frissen reszelt, mély ízű füstölt sajt.
4 adag lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.19 0 0 16
Sült feta oreganós salátával



Hozzávalók:

20 deka fetasajt
2 evőkanál olívaolaj
2 csipetnyi morzsolt oregano
frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál dió

a salátához:
1 kis csomag endíviamix
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet

4-5 szem kapribogyó
¼ fej vöröshagyma



Elkészítés:

Ehhez először bekapcsolom a sütőt 220 C-ra (gázsütőn ez 7-es fokozat), aztán előveszek egy 20 dekás fetát a hűtőből, lecsöpögtetem és határozott mozdulattal két vastag szeletté vágom szét a sajtot.
Letépek két darab nagytenyérnyi alufóliát, ujjammal picit elmasszírozok mindkét fóliadarabon kevéske olivaolajat és jöhetnek rá a sajtok. Megszórom őket csipetnyi morzsolt oregánóval, tekerek rájuk frissen őrölt borsot, reszelek rájuk némi fokhagymát, meghintem még 1-1 evőkanálnyi durvára tört dióval a szeleteket, és lazán, buggyosan köréjük burkolom az alufóliát, hogy a feták teteje szabadon maradhasson. Mehetnek is az előmelegített sütőbe 15 percre.
Amíg olvadoznak, addig egy csavaros tetejű, tiszta üvegbe belecsurgatok 3 evőkanál olivaolajat, 1 evőkanál fehérborecetet, teszek hozzá csipetnyi sót, néhány szem kapribogyót, és belereszelek ¼ fej meghámozott vöröshagymát. Aztán rácsavarom az üvegre a kupakot és összerázom a salátaöntetet.
A tányérokra púpozok egy-egy nagy kupacnyi endívaimix névre hallgató salátakeveréket, –ezeket az előre összetépkedett leveleket a hiper-szuperekben zsákmányolom - rájuk lötykölöm az összesékelt öntetet, és kiteszem melléjük a megsült sajtszeleteket.



szepyke Creative Commons License 2003.11.18 0 0 15
a mai:
Korianderes pác halakhoz



Hozzávalók:

70 deka felengedett, mirelit tonhal
só és frissen őrölt bors

A páchoz
1 zöldcitrom
3 deci olaj
½ deci száraz fehér bor
2 evőkanál koriandermag

A sütéshez
5 deka vaj



Elkészítés:

A felengedett tonhaldarabokat tenyérnyi szeletekre vágom, mindkét oldalukat megsózom és megborsozom, aztán félreteszem őket.
A páchoz lereszelem a zöldcitromróL a héját, majd kezemen átszűrve belefacsarom a levét egy jó nagy műanyagdobozba. Ugyanebbe a dobozba beleszórom a lereszelt zöldcitromhéjat, beleöntöm az olajat meg a fehér bort, majd miután mozsárban megtörtem a koriandermagot, azt is belekeverem.
A páclébe belefektetem a halszeleteket, lefolpackozom a dobozt, és 1-2 órára berakom a hűtőbe.

Mielőtt enni akarnánk, kiveszem a hűtőből, és megvárom, amíg a halszeletek szobahőmérsékletűre melegednek. Utána kiemelem őket a pácból, és papírtörlőn egymás mellé terítem. Ha lecsepegtek, kezdődhet a halsütés.
Ez úgy történik, hogy először gyengéd lángon megolvasztom a vajat egy óriási vagy két közepes méretű serpenyőben. Aztán közepes erejűre csavarom a serpenyő(k) alatt a lángot, és vigyázva, nehogy belecseppenjen a szeletekről alkoholos páclé a nyílt lángba, beleteszem a meleg vajba a haldarabokat. Oldalanként 3-3 percig rotyogtatom őket, és ehetünk is rögtön.
4 adag lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.18 0 0 14
ez egy régebbi:
Csokoládés tallérok

Hozzávalók:

20 deka liszt
2 deka cukrozatlan kakaópor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál őrölt fahéj
10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 tojás
15 deka étcsoki

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.
A lisztet meg a cukrozatlan kakaóport szűrőn át beleszitálom egy tálba, majd hozzájuk keverem a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. Nagy késsel morzsányi darabokra vágom az étcsokit, hozzászórom a kakaós liszthez, és előveszek egy másik tálat. Ebben robtogéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral, aztán belepottyantom a tojást, és ezt is eldolgozom a géppel.
A tészta összeállítása csak annyi, hogy a tojásos-cukros vajba fakanállal belekeverem a csokimorzsás-kakaós lisztet, és miután összedolgoztam az egészet, már adagolhatom is ki a tepsire.
A csokis masszából evőkanállal kirakok egymástól tisztes távolságban 18-20 halmot, és 16 percre betolom őket a forró sütőbe.
Ennyi idő alatt a tallérok úgy sülnek ropogóssá, hogy közepükben megmarad egy gondolatnyi lágy, olvadt csokis falat: íme, így készülnek a töltött kekszek töltelék nélkül.
18-20 darab lesz belőle


Jadro Creative Commons License 2003.11.17 0 0 13
Látom kitartó vagy! Helyes, helyes! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!