Keresés

Részletes keresés

szepyke Creative Commons License 2003.11.12 0 0 7
a mai:

Cukkinis palacsinta



Hozzávalók:

2 teáskanál só
2 deci tejföl
1 evőkanál dijoni mustár
1 csokor újhagyma
1 marék petrezselyem
3 deka liszt
frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj



Elkészítés:

Először a megmosott cukkini végeit levágom, megreszelem, és összekeverem egy kis sóval. Aztán szűrőbe teszem, és hagyom, hogy 20 perc alatt alaposan kicsöpögje magát.
Addig összeállítom a krémet. Ehhez elkeverem a tejfölt a mustárral, majd apróra vágom az újhagymát és a petrezselymet, és beleszórom őket a tejfölbe.
Amikor a cukkini kicsöpögte magát, akkor kézzel is kinyomkodom, és ráteszem papírtörlőre, majd erre ráfektetek egy másik réteg papírtörlőt és felitatom a maradék nedvességet, mert az a lényeg, hogy jó száraz legyen a cukkini, amit aztán beleteszek egy tálba. Hozzáadok 1 teáskanál sót, belekeverem a lisztet, és tekerek rá egy kis borsot is.
Ezután 2 tojásfehérjét habbá verek, és összekeverem a cukkinivel.
Jöhet a sütés: egy serpenyőben felforrósitok 2 evőkanálnyi olajat, majd ebbe adagolom evőkanállal a cukkinis palacsintákat úgy, hogy közben kicsit a kanál hátával ellapogatom őket. Mindössze másfél perc kell nekik oldalanként ahhoz, hogy ropogósra piruljanak, és miután kiszedtem őket egy papírtörlővel borított tányérra, rájuk kanalazom a tejfölös krémet.



Jadro Creative Commons License 2003.11.11 0 0 6
Az ajánlatom a következő:

Ide klikkelsz és letöltöd az említett művet. Na jó ajánlat? :))

Előzmény: szepyke (4)
szepyke Creative Commons License 2003.11.11 0 0 5
nah, feltették a mait is, ime:

Heringsaláta



Hozzávalók:

60 deka krumpli
2 evőkanál mirelit szeder
20 deka pácolt hering
10 deka ecetes cékla
10 deka ecetes uborka
1 nagyobb alma
néhány csepp friss citromlé

Az öntethez
1½ deci tejszín
1½ deci tejföl
2 teáskanál mustár
só és frissen őrölt bors
1 csokor friss kapor

néhány szelet rozskenyér



Elkészítés:

A krumplikat meghámozom, aztán centi vastag karikákra vágom, és beleteszem egy lábosba. Engedek rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, majd teszek a vízbe kevés sót, és erős tűzön felforralom. Ahogy felforrt, visszaveszem a tüzet közepesre, és ránézek az órára, mert innentől számítva 12 perc múlva a krumpliszeletek harapnivalóan puhára főnek.
Aztén közben tovább készülődök. Kihalászom a fagyosból a mirelit szedret, kiszórok belőle egy tálkába 2 evőkanálnyit, és odarakom a krumpli közelébe, hogy kiolvadjon. A heringeket az üvegben lévő hagymakarikákkal együtt, valamint az ecetes céklát meg az uborkákat lecsepegtetem, és mindet felaprózok falatnyi darabokra. Az almát nem hámozom meg, hanem úgy ahogy van, felnegyedelem, aztán a negyedekből kiveszem a magházas részt, és a vastag almacikkeket dobókocka méretűre aprítom. Megcsöpögtetem őket kevés citromlével, hogy ne színeződjenek el, és következik az öntet-készítés .
Először apróra vágom a kaprot, aztán kézi habverővel simára keverem a tejszínt a tejföllel meg a mustárra. Az öntetet megsózom, megborsozom, és hozzáhintem a kaporpöttyöket.
A megfőtt krumpliszeleteket leszűröm, aztán anélkül, hogy leöblíteném hideg vízzel, beleteszem a karikákat egy nagy salátástálba. Hozzájuk küldöm az almakockákat, a feldarabolt heringeket, az apróra vágott hagymakarikákat, és a falatnyira szeletelt ecetes céklákat meg savanyú uborkákat.
Az egészet jól összeforgatom a kapros mártással, és tálalás előtt elpötyögtetetm a tetején a felolvadt szeder-szemeket. A heringsalátához pirított rozskenyeret szoktunk enni, és ünnepnapokon egy palack száraz pezsgőt is kinyitunk hozzá.
4 adag lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.11 0 0 4
nahát már!
a mai recept még nincs az oldalon, majd később megpróbálom!

Jadro!
érdekel hát! mi az ajánlat? :-))

Előzmény: Jadro (3)
Jadro Creative Commons License 2003.11.10 0 0 3
Hmm. ez jó topik. Érdekel esetleg a Stahl receptkönyv doc formátumban?
szepyke Creative Commons License 2003.11.10 0 0 2
akkor a mai:

Sajtkrémes spagetti



Hozzávalók:

20 deka spagetti
10 deka füstölt szalonna
1 gerezd fokhagyma
20 deka reszelhetően kemény sajt
3 deci tejszín
pár reszelésnyi szerecsendió

frissen őrölt bors



Elkészítés:

Először a tésztafőző edényben felteszem a vizet a tésztának, majd apró csíkokra vágom a füstölt szalonnát. Egy mélyebb serpenyőben pörcösre pirítom, aztán hozzáadok egy gerezd apróra vágott fokhagymát, és egy perc után lehúzom a serpenyőt a tűzről. A hűtő mélyéről előkeresek néhány darabka maradék sajtot, és ráreszelem őket a fokhagymára. Ha ezzel megvagyok, akkor ráöntöm még a tejszínt, reszelek hozzá egy kis szerecsendiót , na meg tekerek rá frissen őrölt borsot is. Mehet vissza a tűzhelyre, hogy pár perc alatt krémesre olvadjon össze. Kóstolás, és ha kell, akkor jöhet egy kis só, majd pedig a serpenyőbe zuttyintom a kifőtt, lecsepegtetett meleg tésztát is.
2 bőséges adag lesz belőle.


Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 1
Tegnapi:

Gesztenyés pulyka
Hozzávalók:

10 deka magozott aszalt szilva
1-2 deci vörösbor
30 deka pulykamell
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
10 deka mirelit gesztenye
2 deci víz
½ húsleveskocka
1,5 deci tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
2 maroknyi friss kakukkfű

frissen őrölt bors



Elkészítés:

Azzal kezdtem, hogy beleszórtam 10 deka magozott aszalt szilvát egy kis műanyagdobozba, ráöntöttem annyi száraz vörösbort, hogy ellepje a szemeket és á la Mr Bean, beraktam a mikróba. Nem robbant szét, ellenben közepes fokozaton, 1-2 perc alatt pompásan és gyorsan átjárta a vörösbor a szilvát.
Felnyiszatoltam kétcentis kockákra 30 deka pulykamellet, megsóztam, megborsoztam és ráhavaztam kevés lisztet. Egy mélyebb serpenyőben 1 evőkanál vaj és 1 evőkanál olaj keverékén halvány aranybarnára pirítottam a husikat, aztán szűrőlapáttal kiszedegettem őket egy tányérra.
Beletettem a serpenyőbe még 1 evőkanál vajat, gyengéden megpároltam benne 1 duci gerezd finomra vágott fokhagymát meg 1 csokornyi karikákra vágott újhagymát, és visszapakoltam az elősütött pulykakockákat. Hozzájuk kevertem a vörösboros aszalt szilvát és 10 deka mirelit gesztenyét, utána ráöntöttem 2 deci vizet, belemorzsoltam ½ darabka húsleveskockát és felforraltam az egészet. Ahogy rottyan egyet, rögtön le is fedtem és alacsonyabb lángon omlósan puhára főztem 15 perc alatt. Megsóztam, megborsoztam, belekevertem még 1.5 deci tejszín és 1 teáskanálnyi étkezési keményítő kutyulékát, aztán végül megszórtam 2 evőkanálnyi apróra vágott, friss kakukkfüvel. A fűszernövény aromás, illatos pöttyei szépen simultak bele a télies hangulatú gesztenyés pulyka ízébe és ráadásul nem is kellett órákat várni a vacsoránkra.

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 0
Mandulás csirke-tagine

2 darab bőrös csirkemell
só és frissen őrölt bors
1 csokor újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 csipetnyi sáfrány + csipetnyi só
3 evőkanál olivaolaj
½ teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt gyömbér
3 evőkanál méz
1 fahéjrúd
1 nagy marék mandulabél
6 szem aszalt füge

Elkészítés:
A csirkemelleket először csontjukkal párhuzamosan, hosszában félbevágom, majd utána csontrészükre merőlegesen, a feleket is két-két részre darabolom. Így kapok 8 kicsi húsdarabot, amelyekt alul-felül-mindenhol megsózok, megborsozok, aztán félreteszek.
Utána az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a fokhagymát pépesre zúzom, és mozsárban kevés sóval összedörgölöm a csipetnyi sáfrányt, hogy szép színét átvegyék a sószemcsék. Amikor ezekkel elkészültem, megfőzöm a villámsebes, fűszeres hagymaalapot.
Ehhez az olajat beleötykölöm egy akkora lábosba, amelybe később elférnek egymás mellett a csirkedarabok, és ha már meleg, megfonnyasztom rajta az újhagymakarikákat. Aztán a puha újhagymához hozzákeverem a fokhagymapépet, és amikor már várom illatos, lehúzom az edényt a tűzről. A kétféle hagymához hozzákeverem a sárfányos sót, az őrölt köményt meg az őrölt gyömbért, és ennyi volt, kész a fűszeres hagymaalap.
Ezek után az illatos hagymára ráültetetem bőrös oldalukkal felfelé a csirkedarabokat, majd köréjük csurgatom a mézet. Beledobom az edénybe a fahéjrudat is, aztán a mandulát meg az aszalt fügéket is, amelyeket ha nagyok, akkor előtte félbevágok. Annyi vizet öntök az egészre, hogy a csirkedarabokból csak a felső negyedük látszódjon ki, aztán erős tűzön felforralom a tagine-t.
Ahogy rottyan egyet-kettőt, visszatekerem közepes erejűre a lángot, és lefedem az edényt úgy, hogy imitt-amott tudjon belőle menekülni a gőz. Az aromásan puha, mandulaszemekkel és fügedarabokkal teli, marokkói csirkecsoda jó 20 perc alatt omlósan puhára fő.
4 adag lesz belőle.



szepyke Creative Commons License 2003.11.07 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!