Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.30 0 0 1499

Nekem is volt antibiotikum után kegyetlen hasmenésem, de ez Kombuchától független, akkoriban nem is volt Kombuchám egyáltalán. Viszont a gyógyszer gyakorlatilag kifertőtlenítette a belemet, kiölte a hasznos baktériumokat, utána sokáig nem állt meg benne a cucc.

Idővel helyre kell állnia a természetes periódusnak, ennek érdekében rövid ideig akár bélmozgást csökkentő szerrel (Imodium, Reasec stb) is lehet próbálkozni, amennyiben egyéb rendellenesség nem áll fenn. Ha más gond is van, orvossal kellene beszélni.

Előzmény: Kenyersutes (1498)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.04.29 0 0 1498

Kombucha kúra alatt 3 napig antibiotikumot szedtem, azóta fosok mint a Murányi kutyája? Ez mit jelenthet, hogy elgombásodtam, vagy a baktérium gomba egyensúly borult fel. 3 probiotikum kúra után sem javul igazán a hasmenésem.

 

Mitévő legyek?

zsetonos Creative Commons License 2011.04.07 0 0 1497

Én a teát ugy csinálom hogy 1 liter teához 4 ek cukrot teszek. Tegyek bele akkor több cukrot vagy több legyen a kész tea mennyisége? Mert amint irtam olyan 35cm átmérőjü a gombám ami szerintem szép nagy, és ehez 4 liter teát használok.

Lehet hogy a gombához kevés a tea mennyisége?

Előzmény: SivaSambo (1495)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.01 0 0 1496

Az ecetsavtermelő baktériumok folyamatosan lebontják a cukrot és termelik az ecetsavat, nincs ezzel semmi gond. A savas kémhatás védi a tenyészetet a penészgombáktól, káros baktériumoktól.

Ha kevés a sav, megemelkedik a pH-érték, hajlamos penészedni a cucc. Ilyenkor a folyadék ízén is lehet érezni, hogy nem elég savanyú, édeskés, vagy vízízű.

Idővel, a cukor lebontása során egyre több sav termelődik, de ezek csak normál étkezési savak, ami tartósítószerként is közismert: főleg ecetsav, tejsav, citromsav, nyilvánvalóan nem ártalmasak. Plusz egyebek mellett még a Kombuchában a gyógyhatásért felelős a glukoronsav, amit egy külön speciális baktériumfaj állít elő.

Házilag ezt nem lehet ellenőrizni, hogy milyen arányban vannak, de elvileg, amikor már túlzottan besavanyodik a cucc, a gyógyhatásért felelős baktériumok háttérbe szorulnak. De attól még nem ártalmas az ital, legfeljebb nem gyógyít. Vagy nem annyira.

Miután az sem jó, ha túl magas a pH-érték (vagyis nem kellően savanyú a táptalaj), valahol a kettő között kell megtalálni az egyensúlyt az optimális gyógyhatáshoz.

 

Úgy lehetne elképzelni, hogy a különböző baktériumok különböző pH-értéken érzik jól magukat és szaporodnak. Ez egy népes baktériumflóra, ahol folyamatosan változnak a viszonyok, egymásra is hatással vannak. Szerencsére a savanyú közegben a kórokozók gyakorlatilag* elpusztulnak, ezért lehet bátran fogyasztani a tejsavas erjesztéssel készülő élelmiszereket, mint például joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka, Kombucha, erjesztett kenyérital, kancatej (kumisz) stb. különböző nemzeti specialitások.

 

*Bizonyára van kivétel, de ilyen élelmiszerektől nem igazán szoktak megbetegedni emberek, legalábbis amíg tartja a kellő savasságát. Ha berohad, penészedik, ott már felborult az egyensúly.

Előzmény: zsetonos (1492)
SivaSambo Creative Commons License 2011.03.31 0 0 1495

Sziasztok. Én 15 éve fogyasztom.

Aki találkozik velem, nem hiszi el, hogy 40 éves múltam.

Nagyon hatásos dolog.

Olyan széles spektrumban lehet használni hogy az elképesztő.

Ha besavanyodik az azért van, mert elfogyasztotta a táplálékát a cukrot.

Úgy tudsz vele variálni, hogy teszel még hozzá cukros teát. Csak cukrosat.

És ne ízesített teát használj! Csak a sima szálas fekete, vagy zöld teát.

És kihűlve. Sok ismerősöm nem várt vele és nyakon ötötte a lepényt forró teáva.

Rögtön meg is ölte.

Akinek nincs lepénye, az vegyen boltban egy flakon koncentrátumot.

Csinálj két liter vízből, 6 ek. cukorból, és 3-4 kanál teából egy teát.

Hűtsd le 20-25 fokosra, ekkor öntsd bele a koncentrátumot.

Takard le, és várj vele 5-6 napot. Ezalatt az idő alatt elindul a lepény képződés.

Ezt a lepényt kell az új teába majd beletenni. Ha kész a kombucha teád, és leszűröd, akkor rögtön készítheted is az utánpótlást.

Sokszor csináltam már ilyet. Sőt időnként a lefialt lepényt is el tudom ajándékozni.

Érdeklődjetek itt:

royalxprs@freemail.hu

marcipa Creative Commons License 2011.03.29 0 0 1494

Mégegy: Amikor már túl nagy a "gomba", akkor bizony kiveszek belőle. Akár felét, vagy kétharmadát is kiveszem. Vagy elajándékozom, vagy beteszem a hűtőbe egy befőttes üvegben és ott hetekig, vagy akár egy-két hónapig is elvan, amíg ki nem derül, hogy mi is lesz a "sorsa".Mert bizony a nagy gomba nagyon gyorsan elkészíti, majd pedig megsavanyítja a teát.

marcipa Creative Commons License 2011.03.29 0 0 1493

Szia!

Ecetként lehet használni. Esetleg teába tenni néhány evőkanálnyit. Úgy töményen nem ihatod meg, mert ez olyan, mintha pl. almaecetet, vagy mondjuk borecetet innál. Azokból is csak egy keveset lehet fogyasztani. Így is van persze jótékony hatásuk...

Előzmény: zsetonos (1492)
zsetonos Creative Commons License 2011.03.20 0 0 1492

Sziasztok már jó ideje csinálok teát, de van ugy hogy 8-10 napnál tovább van benne a gomba teában és ecetes lessz, ha megbirom inni lessz tőle valami bajom, ti mit tapasztaltatok? Vagy ugy mint eddig, kiönteni és uj teát csinálni és azt meginni?

Sokáig 5literes befőttes üvegben csináltam, de csak sinylődöt és nem tudott fejlődni a gomba.  Eloroztam a lányomtól az elektromos sütőjének az üvegtálját ami ugy 8-10 literes, ebbe tettem a gombát (ja ez olyan 35 cm átmérőjü), ebben pillanatok alatt olyan gyönyörü gomba fejlődött ki hogy csoda, a régi lesülyedt az aljára ahogy kell. Tehát erre várnék választ hogy van aki megissza az ecetest, vagy az nem ér semmit?

gaga04 Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1491

Szia!

Köszönöm a választ. A szaga miatt gondolom hogy penészes. Pont olyan szaga van , mint mikor a befőtt megpenészedik. Már kidobtam, mert a helyzet egyre romlott.

Köszönöm a tanácsot.

Előzmény: marcipa (1490)
marcipa Creative Commons License 2011.03.05 0 0 1490

Szia!

Nem lehet, hogy a tetején keletkezett fehér réteg, az már maga a bébi-kombucha?

Ha valóban penész, akkor ki kell dobni, mert hiába szeded le, akkor is állandóan megfertőzi a többit.

Nagyon ellenáll a kombucha a penésznek. Ezért kételkedem benne, hogy az lenne.

 

Előzmény: gaga04 (1489)
gaga04 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 1489

Sziasztok.

Kaptam egy kombucha gombát ismerőstől, elkészítettem a teát az interneten található recept szerint. Szépen eltettem, had érlelődjön az ital. Egy hét múlva, mikor le akartam szűrni,penész volt a tetején. Kezdő kombucha felhasználóként nem tudom mitévő legyek. Csak új teát kell készítenem vagy dobjam ki, és szerezzek újat? 

Köszönettel

marcipa Creative Commons License 2011.02.20 0 0 1488

Küldök neked.

Előzmény: Stella21 (1482)
Luca33 Creative Commons License 2011.02.19 0 0 1487

Sziasztok,

 

Szívesen adok kombucha, kristály és kefírgombát  postaköltségért.

Akinek szüksége van rá, az írjon a luca33@indamail.hu címre.

Dujmó Creative Commons License 2011.02.10 0 0 1486

Köszönöm!

Előzmény: Stella21 (1485)
Stella21 Creative Commons License 2011.02.09 0 0 1485

Mentettem a mail-címed és amint szaporodtak a gombácskák jelentkezem!:)

Előzmény: Dujmó (1484)
Dujmó Creative Commons License 2011.02.08 0 0 1484

Hali!

Engem nagyon érdekelne a kristálygomba!

Előzmény: Stella21 (1482)
johi2001 Creative Commons License 2011.02.08 0 0 1483

Sziasztok!

 

A licites oldalon árulok kombuchát, mert sok van, csináltam sok kis üvegbe, kb. 1dl, de azzal 3-5l tea indítható...postával: 4-500Ft.

Nem tudom ide írhatok-e email címet..de ha igen itt van : zsoltjohan@yahoo.com

Stella21 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1482

Sziasztok! Nekem van kristálygombám, de egy ideig csak tárolva volt, a napokban kezdtem el ébresztgetni, ha magához tér, szívesen adok:) Én pont kombuchára vadászok, valakinek nincs olyan, amtől megválna?^^

Előzmény: marcipa (1480)
Dujmó Creative Commons License 2011.02.05 0 0 1481

Hmm...!

Gondolhattam volna.

marcipa Creative Commons License 2011.02.02 0 0 1480

Sziasztok! Még én sem kaptam választ...

(Pedig kombuchát évek óta már elég sok embernek küldtem szeretetből.)

...de engem úgylátszik nem szeret senki... :p

Ez nem komoly...

Előzmény: Dujmó (1479)
Dujmó Creative Commons License 2011.01.31 0 0 1479

Üdv mindenkinek!

Érdeklődnék, hogy japán kristálygombával foglalkozik-e valaki?

Nekem volt, de sajna kipusztultak. Mivel bejött a hatása, szeretnék hozzájutni valahogy. Aki tud, kérem segítsen! Ha csak infót tud adni, azzal is segít!

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1478

A tenyészettel nem volt hiba, működött rendesen, de a tél beálltával felhagytam az egésszel. Ez főleg az saját hülyeségemből adódik, mert én ha egyszer ráunok valamire, azt nagyon el tudom hanyagolni. De elképzelhető, hogy idén belevágok ismét.

Ezek a "gyári" tenyészetek egyébként mikrobiológiai szempontból állítólag ellenőrzöttek, vagyis megfelelő arányban találhatók benne a gyógyhatású anyagokat (főleg a glukoronsavat) termelő baktériumok is.

 

Természetesen működik az emberek közötti csere-bere is, az is lehet gyógyhatású, minden további nélkül. De azért az sem tudható biztosan, hogy milyen előélete volt a tenyészetnek, milyen irányba változott a bakteriális spektrum, ami esetleg a gyógyhatás csökkenését okozhatná.

Mivel a fórumon nem díjazzák reklámozást, az itt megadott email-címedre küldtem el az üzlet címét.

Előzmény: TH.Anna (1477)
TH.Anna Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1477

Aztán mi történt a tiéddel? Egyáltalán életképes volt a tenyészet, amit vettél? Valamikor nekem is volt, de hosszabb ideig nem tudtam gondoskodni róla, (kb 3 hónap), és olyan nagyon csúnya színe lett, hogy nem mertem tovább felhasználni. Ha az a tenyészet amit vettél jó volt, csak esetleg te is hasonlóképpen jártál mint én, akkor légyszíves áruld el, hol tudok venni Miskolcon!

Előre is köszi!

Előzmény: Törölt nick (1476)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.27 0 0 1476

Nekem nincs jelenleg, de ha érdekel, azt meg tudom mondani, hogy Miskolcon melyik üzletben vásároltam tavaly, illetve ott rendszeresen szoktam látni máskor is.

 

Kb. 2400 Ft volt, ha jól emlékszem:

 

Előzmény: TH.Anna (1475)
TH.Anna Creative Commons License 2011.01.23 0 0 1475

Nagyon szeretnék én is kombucha gombát. Ha van valakinek felesleges szaporulata, nagyon örülnék, ha kaphatnék belőle! Miskolcon személyesen tudnám átvenni.

birovica1 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1474

Olvastam, hogy tartsunk időnként szünetet a tea-fogyasztásban. Én 3 hónapja fogyasztom, gondoltam, tartok egy kis szünetet, csak azt nem tudom, hogy mennyi legyen a kis szünet. Egy hét, egy hónap. Aki tudja, kérem segítsen!

Tan-csi Creative Commons License 2011.01.09 0 0 1473

Szia!

 

Tudnék adni Kombuchát, de hogy cseréljünk?

 

Tancsi

Előzmény: Luca33 (1472)
Luca33 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1472

Sziasztok,

 

Szükségem lenne kombucha gombára.Régóta fogyasztok kefírgombát, ha valakinek kell, tudok adni ingyen.

e-mail címem: luca33@indamail.hu írjon, ha van valakinek gombája ill. ha kér kefírgombát.

Előre is köszönöm 

marcipa Creative Commons License 2010.12.25 0 0 1471

Sziasztok Szívesen venném, ha valaki küldene kristálygombát.. Előre is köszi.

yvette0922 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 1470

Sziasztok!

Tud valaki küldeni kabucha gombát Bp-re?Ha igen légyszi írj ez az e-mail címem yvette0922@freemail.hu

Köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!