Nekem is volt antibiotikum után kegyetlen hasmenésem, de ez Kombuchától független, akkoriban nem is volt Kombuchám egyáltalán. Viszont a gyógyszer gyakorlatilag kifertőtlenítette a belemet, kiölte a hasznos baktériumokat, utána sokáig nem állt meg benne a cucc.
Idővel helyre kell állnia a természetes periódusnak, ennek érdekében rövid ideig akár bélmozgást csökkentő szerrel (Imodium, Reasec stb) is lehet próbálkozni, amennyiben egyéb rendellenesség nem áll fenn. Ha más gond is van, orvossal kellene beszélni.
Kombucha kúra alatt 3 napig antibiotikumot szedtem, azóta fosok mint a Murányi kutyája? Ez mit jelenthet, hogy elgombásodtam, vagy a baktérium gomba egyensúly borult fel. 3 probiotikum kúra után sem javul igazán a hasmenésem.
Én a teát ugy csinálom hogy 1 liter teához 4 ek cukrot teszek. Tegyek bele akkor több cukrot vagy több legyen a kész tea mennyisége? Mert amint irtam olyan 35cm átmérőjü a gombám ami szerintem szép nagy, és ehez 4 liter teát használok.
Az ecetsavtermelő baktériumok folyamatosan lebontják a cukrot és termelik az ecetsavat, nincs ezzel semmi gond. A savas kémhatás védi a tenyészetet a penészgombáktól, káros baktériumoktól.
Ha kevés a sav, megemelkedik a pH-érték, hajlamos penészedni a cucc. Ilyenkor a folyadék ízén is lehet érezni, hogy nem elég savanyú, édeskés, vagy vízízű.
Idővel, a cukor lebontása során egyre több sav termelődik, de ezek csak normál étkezési savak, ami tartósítószerként is közismert: főleg ecetsav, tejsav, citromsav, nyilvánvalóan nem ártalmasak. Plusz egyebek mellett még a Kombuchában a gyógyhatásért felelős a glukoronsav, amit egy külön speciális baktériumfaj állít elő.
Házilag ezt nem lehet ellenőrizni, hogy milyen arányban vannak, de elvileg, amikor már túlzottan besavanyodik a cucc, a gyógyhatásért felelős baktériumok háttérbe szorulnak. De attól még nem ártalmas az ital, legfeljebb nem gyógyít. Vagy nem annyira.
Miután az sem jó, ha túl magas a pH-érték (vagyis nem kellően savanyú a táptalaj), valahol a kettő között kell megtalálni az egyensúlyt az optimális gyógyhatáshoz.
Úgy lehetne elképzelni, hogy a különböző baktériumok különböző pH-értéken érzik jól magukat és szaporodnak. Ez egy népes baktériumflóra, ahol folyamatosan változnak a viszonyok, egymásra is hatással vannak. Szerencsére a savanyú közegben a kórokozók gyakorlatilag* elpusztulnak, ezért lehet bátran fogyasztani a tejsavas erjesztéssel készülő élelmiszereket, mint például joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka, Kombucha, erjesztett kenyérital, kancatej (kumisz) stb. különböző nemzeti specialitások.
*Bizonyára van kivétel, de ilyen élelmiszerektől nem igazán szoktak megbetegedni emberek, legalábbis amíg tartja a kellő savasságát. Ha berohad, penészedik, ott már felborult az egyensúly.
Mégegy: Amikor már túl nagy a "gomba", akkor bizony kiveszek belőle. Akár felét, vagy kétharmadát is kiveszem. Vagy elajándékozom, vagy beteszem a hűtőbe egy befőttes üvegben és ott hetekig, vagy akár egy-két hónapig is elvan, amíg ki nem derül, hogy mi is lesz a "sorsa".Mert bizony a nagy gomba nagyon gyorsan elkészíti, majd pedig megsavanyítja a teát.
Ecetként lehet használni. Esetleg teába tenni néhány evőkanálnyit. Úgy töményen nem ihatod meg, mert ez olyan, mintha pl. almaecetet, vagy mondjuk borecetet innál. Azokból is csak egy keveset lehet fogyasztani. Így is van persze jótékony hatásuk...
Sziasztok már jó ideje csinálok teát, de van ugy hogy 8-10 napnál tovább van benne a gomba teában és ecetes lessz, ha megbirom inni lessz tőle valami bajom, ti mit tapasztaltatok? Vagy ugy mint eddig, kiönteni és uj teát csinálni és azt meginni?
Sokáig 5literes befőttes üvegben csináltam, de csak sinylődöt és nem tudott fejlődni a gomba. Eloroztam a lányomtól az elektromos sütőjének az üvegtálját ami ugy 8-10 literes, ebbe tettem a gombát (ja ez olyan 35 cm átmérőjü), ebben pillanatok alatt olyan gyönyörü gomba fejlődött ki hogy csoda, a régi lesülyedt az aljára ahogy kell. Tehát erre várnék választ hogy van aki megissza az ecetest, vagy az nem ér semmit?
Köszönöm a választ. A szaga miatt gondolom hogy penészes. Pont olyan szaga van , mint mikor a befőtt megpenészedik. Már kidobtam, mert a helyzet egyre romlott.
Kaptam egy kombucha gombát ismerőstől, elkészítettem a teát az interneten található recept szerint. Szépen eltettem, had érlelődjön az ital. Egy hét múlva, mikor le akartam szűrni,penész volt a tetején. Kezdő kombucha felhasználóként nem tudom mitévő legyek. Csak új teát kell készítenem vagy dobjam ki, és szerezzek újat?
Sziasztok! Nekem van kristálygombám, de egy ideig csak tárolva volt, a napokban kezdtem el ébresztgetni, ha magához tér, szívesen adok:) Én pont kombuchára vadászok, valakinek nincs olyan, amtől megválna?^^
Érdeklődnék, hogy japán kristálygombával foglalkozik-e valaki?
Nekem volt, de sajna kipusztultak. Mivel bejött a hatása, szeretnék hozzájutni valahogy. Aki tud, kérem segítsen! Ha csak infót tud adni, azzal is segít!
A tenyészettel nem volt hiba, működött rendesen, de a tél beálltával felhagytam az egésszel. Ez főleg az saját hülyeségemből adódik, mert én ha egyszer ráunok valamire, azt nagyon el tudom hanyagolni. De elképzelhető, hogy idén belevágok ismét.
Ezek a "gyári" tenyészetek egyébként mikrobiológiai szempontból állítólag ellenőrzöttek, vagyis megfelelő arányban találhatók benne a gyógyhatású anyagokat (főleg a glukoronsavat) termelő baktériumok is.
Természetesen működik az emberek közötti csere-bere is, az is lehet gyógyhatású, minden további nélkül. De azért az sem tudható biztosan, hogy milyen előélete volt a tenyészetnek, milyen irányba változott a bakteriális spektrum, ami esetleg a gyógyhatás csökkenését okozhatná.
Mivel a fórumon nem díjazzák reklámozást, az itt megadott email-címedre küldtem el az üzlet címét.
Aztán mi történt a tiéddel? Egyáltalán életképes volt a tenyészet, amit vettél? Valamikor nekem is volt, de hosszabb ideig nem tudtam gondoskodni róla, (kb 3 hónap), és olyan nagyon csúnya színe lett, hogy nem mertem tovább felhasználni. Ha az a tenyészet amit vettél jó volt, csak esetleg te is hasonlóképpen jártál mint én, akkor légyszíves áruld el, hol tudok venni Miskolcon!
Nekem nincs jelenleg, de ha érdekel, azt meg tudom mondani, hogy Miskolcon melyik üzletben vásároltam tavaly, illetve ott rendszeresen szoktam látni máskor is.
Nagyon szeretnék én is kombucha gombát. Ha van valakinek felesleges szaporulata, nagyon örülnék, ha kaphatnék belőle! Miskolcon személyesen tudnám átvenni.
Olvastam, hogy tartsunk időnként szünetet a tea-fogyasztásban. Én 3 hónapja fogyasztom, gondoltam, tartok egy kis szünetet, csak azt nem tudom, hogy mennyi legyen a kis szünet. Egy hét, egy hónap. Aki tudja, kérem segítsen!