Keresés

Részletes keresés

Buckethead Creative Commons License 2008.05.30 0 0 7589
Szia!

a Kalevala Baráti Kör indít nyelvi kurzusokat (ott van a lapon kicsit lejjebb, a szavazás panel mellett) és ha jól tudom nem is drága. Kb 1 éve hallottam olyasmit hogy 9ezer Ft egy félévre, de nem tudom, hogy ez azóta mennyit változott. Mindenesetre érdemes megpróbálni, ott vannak telefonszámok a honlapon.
=)
Előzmény: pepper13 (7587)
m meli Creative Commons License 2008.05.30 0 0 7588
http://www.flyingfinns.com/
pepper13 Creative Commons License 2008.05.29 0 0 7587

Sziasztok!

Nem teljesen ide való a téma, de megkérdezném, hátha tudtok nekem segíteni. Szeretnék komolyabban finnül tanulni, de Budapesten csak 2 nyelviskolát találtam, mindkettő horribilis árat kér a nyelvórákért, és ennyi idő alatt meg sem lehet rendesen tanulni a nyelvet.

 

Nem tudna valaki vmi 5letet/helyet/tippet?

 

Előre is köszi.

pertsi Creative Commons License 2008.05.29 0 0 7586
Esetleg probalkozhatsz couchsurfing-gel ha a hostelek dragak.

Visszaterve egy picit a sportra, egyik munkatarsam az iment hivta fel a figyelmemet erre: Flying Finn

Fifty-sixty :)
Előzmény: levaiani (7585)
levaiani Creative Commons License 2008.05.28 0 0 7585
Köszi! Igazad van elég drágának tűnnek, de sebaj, majd legfeljebb összekötöm egy unkarilaiset tiistainaval a (fő)városnéző túrámat! :-)

zinaida Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7584

Szerintem elég tele vannak mindenképp foglalj előrre !
Elég drágák szoktak lenni, de színvonalasak és tiszták. Mi régebben voltunk nem akarok hamis árat írni, inkább nézd meg a hostelek honlapját :

www.stadionhostel.com www.eurohostel.fi www.hostelacademica.fi www.heohostel.net www.leirikoulut.com

 

Ha valakit érdekel kiadó lakás Espooban Júli. 1-től Lähderanta, 1 szoba pici konyha pici fürdőszoba 1 főnek esetleg fiatal párnak, viszonylag olcson (mi 360 Euroért béreljük, de két éve egy centet nem emelt a főbérlő elképzelhető, hogy kicsit magasabb lesz az ár). A főbérlőt egyszer láttuk amikor kivettük a lakást soha nem volt gond. Közelben elég sok minden van: Élelmiszerbolt, kisállat kereskedés, kis vendéglő, fodrászat, virágboltok, mosoda, hesburi, sauna lehetőség, közelben sportközpont, illetve nyáron strandolni is alkalmas Pitkäjärvi. Buszok járnak Helsinkibe (248, 315 megálló kb. 3 percnyire gyalog) Espoo Központba illetve Martinlaaksoba (Vantaa),  Leppävaarara (21, 29, 20, 25 -ez közvetlen a ház előtti megállóból indul) és Tapiolára (15). Ha valakit érdekel további infot tudok adna itt: alindinger@citromail.hu

Előzmény: levaiani (7583)
levaiani Creative Commons License 2008.05.27 0 0 7583
1. ...igen, aki ilyen egyoldalúan és ilyen szűklátókörűen tud csak nyilatkozni, annak szerintem sincs itt semmi keresnivalója. Nem értem, hogy mért gondolja, hogy ő tudja itt a tutit, és ezzel az undok viselkedéssel, csak szánalmassá teszi magát nem hitelessé!

Nekem is van véleményem mind a két országról, pozítív és negatív is. Tudom, hogy aki akar mindenben találhat hibát. Szerintem inkább tényleg egymásnak kéne segíteni (hisz erről szól ez a fórum) ...és a sztereotípiákkal ellentétben vannak igenis segítőkész magyarok! ...talán pont az nem az, aki a sajátjairól így beszél!

2. Tudja valaki, hogy a helsinkii hostelek mennyire vannak megtelve nyáron? És mi pénz egy éjszaka? (mielőtt elkezdeném a munkát kinn, lehet, hogy eltöltenék a fővárosban egy - két napot...ezért kérdezem)

RogerWilco Creative Commons License 2008.05.25 0 0 7582
Mindössze ignorálni kell a (két?) idiótát, egyébként mehet minden a megszokott módon
Előzmény: zinaida (7581)
zinaida Creative Commons License 2008.05.25 0 0 7581

Ugyhogy, bocsássátok meg, ha nem vagyok büszke magyarországra, hanem szégyellem.

 

Hát én örülök, hogy nem Szomáliába, Eritrába, vagy más hasonló fejlődő országba születtem.. Ezért lássuk be a világ igen kicsi részén van csak olyan életszínvonal mint Finnországban :-(

Amugy meg szomorú, hogy ennyire eldurvult ez a fórum :-((

Patu2000 Creative Commons License 2008.05.23 0 0 7580

Sziasztok!

 

Egy rovid komment.

 

Bar mar regen nem irkalok ide, de olvasni olvasgatok. Nem kis arc kell ahhoz, aki az ulrikanak beszol! Talan Ö az aki eddigi beirasaiban kimondottan pozitivan es segitökeszen irt. Erre mi törtenik - szamomra uj nickek elkezdik fikazni Öt,hmmm.

 

A masik-en akkor most hova tegyem magam, 29 eve eljöttem Magyarorszagrol es megis szeretk oda menni,ott lenni, szeretek talalkozni olyan emberekkel akik kedvesek nekem?

 

Nem bantasilag, de aki sajat hazajat/szulöfödjet/volt honfitarsait le es megszolja az szvsz önmagarol allitja ki a bizonyitvanyt!

 

Csak a fiatal korotoknak tudom be az ilyen meggondolatlan es banto hozzaszolasokat, regebben nem volt ez divat.

 

Bocs a belevauert, de talan nem zavartam.

m meli Creative Commons License 2008.05.22 0 0 7579
Nem csoda, hogy nem találtad. :) Biztos a WC-t sem találod, és a mai napig az ágyba vizelsz.
Előzmény: RadiX (7578)
RadiX Creative Commons License 2008.05.22 0 0 7578
meg a világ legnagyobb fatemploma, amit csak másodjára találtam meg :).

és persze Porvoo, Rauma, stb.
Előzmény: pertsi (7577)
pertsi Creative Commons License 2008.05.22 0 0 7577
...var Savonlinnaban, vilagörökseg templom Petäjävesiben (Jyväskylä közeleben)...

van rengeteg szep es erdekes hely, csakhogy izles es egyebek kerdes hogy erdemes-e ezek miatt akar több szaz kilometert utazni, aztan megerkezve rajönni hogy amit ott talalunk az csak a 493-ik to szokas szerint erdövel körbeveve, a varos finoman szolva szocreal stilusban epult kockahazakbol all, es maga a nevezetesseg közep-europai szemmel nezve nem tul nagy latvanyossag. a felreertesek elkerulese vegett: gyönyöruek a tavak, a 439-ik is, es imadom hogy mindenhol erdök vannak
pertsi Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7576
Nem ertem miert lenne ekvivalens egy orszag szeretete azzal hogy ismerem az összes hires embert, talalmanyt, ceget, nagy esemenyt es rajongok ertuk. Valamint azt sem ertem, hogy miert kizaro tenyezö ha valaki Magyarorszagot is szereti.
Szanom-banom bunömet, amiert lemertem irni a velemenyemet, tapasztalatomat a ralirol meg az "igazi" telaporol. Egy fan club-ban csak rozsaszin szemuveggel szabad irni:)

Szerintem erdemes megnezni a varosok közul Helsinkit, Tamperet. Esetleg Jyväskylät, bar ajanlott utananezni hogy mire lehet itt szamitani, mielött barki idelatogatna;) Erdekes lehet meg peldaul Oulu vagy Turku. Arrol nem irok, hogy _szerintem_ melyikeket nem erdemes, azt meg plane nem hogy miert, megint hitvitaba torkollna a dolog:)
Erdemes megnezni Ålando, minimum egy Stockholmba valo kompozas erejeig. Talan szerencsesebb nappal utazni Turkubol. A kompozas soran sokat tanulhatunk a finn kulturarol is:)

Aztan van rengeteg nemzeti park, ezek közul is erdemes megnezni parat, leginkabb - azok közul ahol mar jartam - az Oulanka Nemzeti Parkot tudom ajanlani, elegge lenyugözö. Több info: http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=4984

Jo ötlet lehet kiberelni egy mökkit egy hetvegere, van eleg nagy valasztek, igenyeknek megfelelöen olyan helyre mehet az ember ami jolesik, egyik hely ahol ilyeneket talalhatunk: http://huvila.net/

Zenekedvelöknek ajanlani tudom hogy nezzen ki valamelyik fesztivalra a sok-sok közul: http://www.festarit.com/ Peldaul a jyväskyläi Sataman Yö fesztival iden eleg jonak igerkezik olyan fellepökkel mint Lauri Tähkä vagy a Battlelore:)

Tovabbiak: allatkert Ähtäriben, Koli Nemzeti Park, lappföldi nemzeti parkok...

Azt hiszem beszukult a gondolkodasmodom, mas hirtelen nem jut eszembe.
RadiX Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7575
"... és friss levegő áramlott be a szobába, és az ablak előtt a Pepin bácsi fehér tengerészsapkája vonult el, mintha a levegőben úszna, mintha magától siklana végig a könyöklőn. És a bácsi üvöltött, már nem is valakivel, hanem csak úgy, szórakozásból, bele az estébe, indulóban a szép kisasszonyokhoz a városba: "Megint dicső győzelmet arattam, győztes vagyok, bajnok, egy az egybe ugyanaz a szisztéma, mint a Zawada óbester, amikor az Úrnapján egy ménen bevonult az elesett Přemyslbe!"

(Bohumil Hrabal: A városka, ahol megállt az idő)
Paker Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7573
Na asszem ez lesz az utólsó hozzászólásom és megszabadultok tőlem.

Ha valakinek magyarország az első és a csodálatos, akkor miért a fasznak akartok kinnt élni? Mi? Ha szeretnék otthon élni nem jöttem volna el! Tiveletek valami nincs rendben...szerintem tudathasadásotok van!
Előzmény: Janne (7571)
Paker Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7572
Rendben, okos ember vitatkozik. És már ideje lenne jó dolgokat is írni Finnországról, ha már egyszer fan club. Vagy csak Én szeretem Finnországot ezen a fórumon??? Meg az m meli?
Janne Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7571

...Azt hittem itt nyugodtan érdeklődhetek hogy mit érdemes megnézni Finnországban, végülis ez az oldal Finnországról szól. Azt hiszem tévedtem..:(
Arra gondoltam hogy mndenki megírja hogy szerinte mit érdemes megnézni, de ehelyett egymást kezdtétek csesztetni...

Szerintem aki ide ír az mind szereti Finnországot különben nem olvasná az oldalt. Más kérdés hogy valaki nem szereti a rallyt. és akkor mi van? Ez mindenkinek a magánügye. hogy lehet ilyesmin összeveszni? nem is értem.

 

Viszont az elég szomorú hogy valaki utálja Magyarországot. Tény hogy eléggé el lettek rontava itt a dolgok de attól még aki Magyar, az így is szereti az országát.
Én imádom Finnországot és mindent ami finn(a sportot, a metalt, a télapót és a tóparti nyaralókat is) de bármennyire is szeretem Finnországot mégiscsak Magyaroszág az első. Persze itt minden sokkal rosszabb mint ott, ezért is kéne példát venni minden tekintetben a finnekről...

 

mégvalami szerintem ennek a fórumnak nem egymás sértegetéséről kéne szólnia hanem az összetartásnak hiszen mindannyiunkban van valami közös!
na csak ennyit akartam.

Nem tudom hogy ezek után merjek-e még véleméyneket kérni a látnivalókról... :S 

ulrika Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7570

Kitalálni és fejleszteni tudtommal nem ugyan azt jelenti.

 

Részemről befejeztem ezt a beszélgetést.

Előzmény: Paker (7569)
Paker Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7569
Na egye fene, nem bírtam magammal! Itt egy oldal, amit érdemes átolvasni. Neked is Ulrika, hogy tudj valamit az országodról!
http://www.finland.hu/public/default.aspx?culture=hu-HU&contentlan=28

A liftről ennyit, dióhéjban....

"A gépgyártás hosszú története

A modern finn gépgyártás gyökerei a 19. század végéig nyúlnak vissza, amikor Gottfried Strömberg megépítette elsőgenerációs generátorát és elektromos motorját. Az általa alapított cég ma az Asea Brown Boveri vállalatcsoport fontos és nyereséges része. Más finn cégek, mint például az Instru, a Vaisala és a Neles, amely ma a Metsóhoz tartozik, az ipari automatizálás, valamint az orvosi és meteorológiai technológia terén értek el sikereket.

A gépgyártáshoz tartozik a lift- és emelődaru előállítás is, amelyben a Kone és annak leányvállalata a KCI világelsők. A Kone a Strömberg részlegeként 1910-ben jött létre. A Herlin család tulajdonában és vezetése alatt működött és nőtte ki magát a világ három legnagyobb liftgyártójának egyikévé. Ez a siker rejtélyesnek tűnik, hiszen Finnországban nincsenek felhőkarcolók. A Kone sikerének alapvető tényezője a fejlett technológia alkalmazása (pl. az első olyan lifteket fejlesztették ki, amelyeknek nincs gépházuk) és a sziklaszilárd alapokon álló tulajdonosi összetétel."
Paker Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7568
Ulrika. Nem fogok neked honlapokat keresgetni, de a Finnek találták, bocsánat nem jól fogalmaztam, fejlesztették ki, a felhőkarcolókban és egyéb magas épületekben található, elektromos liftet, amit nem tudok neked részletezni, mert nem gépésztechnikus vagyok. És igen, a KONE cég követte el. De ha véletlenül ez nem igaz, akkor bocs.
Előzmény: ulrika (7561)
m meli Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7567
Ja, és azt kifelejtettem, hogy ez tényleg nem Finnország fan club, hanem inkább magyarország fan club!
m meli Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7566
Nem muszáj! De jól esik.

Még annyit, hogy ilyen seggfejekkel van tele a világ mint ti vagytok. Sajnos.

Nincs olyan ország ahova ne tolnátok oda a pofátokat, hogy aztán azt is elrontsátok.

Engem a többi ország nem érdekel, de finnből elhúzhatnátok, mert nem vagytok odavalók. Csak ti nem veszitek észre.

Nevetségesek vagytok! :D
Előzmény: RogerWilco (7564)
ulrika Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7565
Bocsánat, csak nem hagyhattam ki. :) Első (és szerintem utolsó) alkalom, hogy én ilynenről nyilvánosan véleményemet mondtam, mert ahogy írtam; nekem nincs "jogom" hozzá.
Előzmény: RogerWilco (7564)
RogerWilco Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7564
Muszáj mindezt ezen a topikon???!!
m meli Creative Commons License 2008.05.21 0 0 7563
Ulrika! Te még nem ismered a magyarokat. :) Valószínű nem is fogod úgy megismerni őket ahogy én. Nekem volt rá 30 évem, hogy ennyire megutáljam őket. Hidd el a magyarok a leg kétszinűbb nép a világon, de kívánom neked ,hogy te ezt sose tapasztald meg.

Én soha nem gondoltam magamról, hogy ügyes vagyok és okos, de őszinte ember vagyok és elvárom, hogy velem is azok legyenek. De ezek az emberek is, akik itt vannak a fórumon, ha szemtől szembe állnék velük, sajnos nem ezeket mondanák ,amiket itt írnak. A szemembe jópofiznának, aztán a hátam mögött beszélnének ki.
Ezért van az, hogy inkább kerülöm a magyarokat külföldön is.
Ha az utcán vagy boltba vagy bárhol magyar hangot hallok, még véletlenül sem szólalok meg ,nehogy újabb magyar ismerősre tegyek szert.

Volt rá példa, hogy megmondtam egy magyarnak, hogy nem akarok vele barátkozni, mert nem azért jöttem külföldre. De ő csak jött és jött és jött.
Aztán odáig fajultak a dolgok, hogy már kizavartam az otthonomból. Megmondtam neki, hogy takarodjon a házamból mert nem látom szivesen. Tudom, elég durva voltam, de előtte többször is megkértem, hogy ne jöjjön, és a szép szó nem segített.
Aztán mindezek után másnap ki állt az ajtómba? Hát persze, hogy ez az illető.
És tudod miért jött? Azért, hogy pénzt kérjen tőlem. Ezért volt a hetekig tartó jópofizás.
Én persze nem adtam neki , és azóta nem is láttam.

És még annyit, hogy én Rajongok Finnországért, a Finn emberekért pláne, mert ahogy én ismerem őket, nagyon korrekt emberek. Rengeteget tudok az országról.
Ha valaki igazán szeret egy országot, akkor minden vele kapcsolatos dolog érdekli.
És szerintem, azért nem kell lehurrogni senkit, mert az ország történelmén, kultúráján kívül ismeri az összes világbajnok sportolóit is.



Előzmény: ulrika (7562)
ulrika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 7562
És pont azért ez az ország ott tart ahol. Mert mindenki azt gondolja magáról, hogy igaza van és ügyes és okos, és a többi 10 mio ember hülye.
De nekem ebben nincs hozzászólási jogom. Mert én csak vendég vagyok... :)
Előzmény: m meli (7551)
ulrika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 7561
Hát... azért ügyesek a honfitársaim, de liftet már nem finnek találták (bocs, csak angolul találtam) rövidítve, wikipédiából:

The first reference to an elevator is in the works of the Roman architect Vitruvius, who reported that Archimedes built his first elevator, probably, in 236 B.C
...
In 1793 Ivan Kulibin created an elevator with the screw lifting mechanism for the Winter Palace of Saint Petersburg. In 1816 an elevator was established in the main building of sub Moscow village called Arkhangelskoye. In 1823, an "ascending room" made its debut in London.
......
In 1853, Elisha Otis introduced the safety elevator, which prevented the fall of the cab if the cable broke. The design of the Otis safety elevator is somewhat similar to one type still used today. A governor device engages knurled roller(s), locking the elevator to its guides should the elevator descend at excessive speed. He demonstrated it at the New York exposition in the Crystal Palace in 1854.
......
The first electric elevator was built by Werner von Siemens in 1880. The safety and speed of electric elevators were significantly enhanced by Frank Sprague.
...........
Szóval a lift feltalálójának igazából amerikai Otis-t tartják, azért minden liftre Otis van ráírva :) Igaz, hogy Kone-liftek már Finnországban készülnek... :))

Előzmény: Paker (7559)
pertsi Creative Commons License 2008.05.20 0 0 7560
Ez lesz a hetedik nyaram Jyväskyläben, magamtol egyszer sem jutott volna eszembe hogy kimenjek a ralira. 3 eve, amikor nem is itt, hanem Ouluban laktam, egy ralirajongo baratom unszolasara mentem ki. Egyszer erdekes volt, ennyi:) Februar környeken szokott lenni Laukaaban (20-25km) egy verseny, arra szivesen kimennek megnezni mit alkotnak a havon, jegen, csak persze az nem vilagkupa futam, igy nem ertesul olyan könnyen rola az ember hogy mikor is van pontosan.
Ha mar valaki nyaron jön, en inkabb valamelyik rockfesztivalt javasolnam megnezesre mint esemenyt. Meg azt hogy töltsön el egy hetveget egy toparti hazikoban ahol nincs villany, csapviz, es lehetöleg szomszedok sincsenek a közelben, csak a termeszet. Van akinek ezek nem tetszenek, szive joga - mondhatnam, nem tudja miröl marad le;)
Előzmény: Paker (7559)
Paker Creative Commons License 2008.05.20 0 0 7559
Nem te kavartad a vihart. Janne-nak "javasoltam" a rally-t, de az hogy neked nem a kedvenc sportod az magánügy. A vihar alapja azon a félreértésen alapszik, hogy ha valaki külföldre megy, nézze meg a nevezetességeket, illetve azt amitől az az ország az ami. És mivel Finn.o.-t a mikulásról és az őrült finn autóversenyzőkről ismerik, annak aki még nem látta, kellemes élmény lehet. Ha te nem szereted ezt a sportot, oké. Ha unalmas neked a télapót nézni, oké. De annak aki nem látta, hátha gerjed rá...és mielőtt még valaki megemlítené a leghíresebb nokia telefont, elmondom, hogy vásárlók 90%-a nem tudja hogy az Finn! Ilyen nevű városra meg gondolni sem mernek. És bár a liftet is Ők találták fel és szinte minden amerikai felhőkarcolóban az övéket használják, azt se tudja senki.
Nem akarok megrögzött autóverseny rajongónak látszani(de az vagyok amúgy) de akkor is az a leghíresebb és leglátványosabb Finn esemény! Ennyi.
Előzmény: pertsi (7548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!