Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2010.10.31 0 0 721

Boba Imre

In Defence of Emperor Constantine Porphyrogenitus

In: Ungarn-Jahrbuch XIX (1991), 175–97.

PDF

Előzmény: IDOHIDEPITO (0)
odovaker Creative Commons License 2010.10.11 0 0 720
odovaker Creative Commons License 2010.10.08 0 0 719
The True Cross. Saint Equal-to-the-Apostles Cyril and Methodius. Khanty-Mansisyk
Előzmény: odovaker (718)
odovaker Creative Commons License 2010.10.08 0 0 718

Nagy Morávia egyes nézetek szerint Finnugriára annak Hanti-Manysi nevű fővárosára is kiterjedt;

 

 

odovaker Creative Commons License 2010.10.06 0 0 717

Még mindig olvasható, a szlovák elnök nem kérte a honlap megszüntetését;

 

http://www.hungariancalendar.com/Moosburg.pdf    

odovaker Creative Commons License 2010.10.02 0 0 716
Viszont volt "Régi Morávia" Szent István királyunk uralkodásának vége felé...
Haralamos Creative Commons License 2010.08.18 0 0 715
odovaker Creative Commons License 2010.04.18 0 0 714
Előzmény: odovaker (713)
odovaker Creative Commons License 2010.04.18 0 0 713

 
"Szent István összeállt a szlovák fejedelmekkel és a frank lovagokkal, és leölte ezeket a mongolokat az akkori történelmi Magyarország területén. Meglehet, néhányan a nádasba elbújva megmaradtak" - nyilatkozta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a pozsonyi TASR hírügynökségnek. A magyar- és romaellenességéről elhíresült koalíciós pártelnök úgy vélekedett, hogy Szent István nem volt magyar király, hanem a "történelmi Magyarország" (szlovák szóhasználatban Uhorsko) királya volt, aki "jobban beszélt németül, mint magyarul".

"A híres Szent István volt az, aki legyilkolta őket, tehát az elődeiket" - jelentette ki Slota.

A szlovák politikus Vona Gábornak, a Jobbik elnökének azon kijelentésére reagált, miszerint Ján Slota és Robert Fico szlovák kormányfő meggyőzték a szlovákokat arról, hogy ők nemzetet alkotnak. "A szlovák nemzet már 1500 éve őshonos ezen a területen. A magyar mongoloid törzsek, amelyek azokon az undorító, szőrös lovakon idejöttek, csak most valamikor ünnepelték ezer évüket (a honfoglalásnak)" - fejtette ki a politikus. "Ezeknek a jöttmenteknek, a nomádoknak a maradékai Magyarország területén nagyon megritkultak" - tette hozzá Slota.

IDOHIDEPITO Creative Commons License 2010.02.15 0 0 712

 "Nem érdekelnek az időugrásos balfaszságok."

 

Akkor miért piszkítasz ide?

Előzmény: Afrikaans8 (710)
odovaker Creative Commons License 2010.02.04 0 0 711

 A szerb régészet ugyanis a Dél-Alföld és a Morava-környék 9. századi emlékeinek feltárását és az eredmények közreadását még nem végezte el (igazából el sem kezdte)" (Vajda Tamás)"

 

Lehet, de nincs sok keresnivalójuk, hiszen az AD 820 körül lázadozó (Ljudevit) pogány szlávok égették halottaikat, Ciril Metód hatására meg a templomfal köré temetkeztek. 

Az AD 892-ben (i.sz. 1082) "Moráviába/Szlavónia" hatoló türk magyarok felszámolták az alig 15 éves államkezdeményt. A 900-as besenyőrajtaütés után a türk magyarok Stájrországban és Alsó-Ausztriában rendezkedtek be, Álmos királyuk vezetése alatt, míg a hungár László és Kálmán csöndben annektálta a feldúlt területet.

Ilyen egyszerű...   

Előzmény: Afrikaans8 (708)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.04 0 0 710

Nem érdekelnek az időugrásos balfaszságok.

Felnőtt embereknek ilyesmivel foglalkozni...

Előzmény: odovaker (709)
odovaker Creative Commons License 2010.02.04 0 0 709

http://www.hungariancalendar.eu/atom.pdf    

Lehet, hogy neked kimaradt...

Előzmény: Afrikaans8 (708)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.04 0 0 708

"Elsősorban a történészek fogadják el a déli lokalizálást, a régészek ellenben kitartanak a hagyományos, északi fekvés mellett, mert a déli területeken 9. századi leletek nem állnak rendelkezésre egy önálló régészeti kultúra feltételezéséhez. A szerb régészet ugyanis a Dél-Alföld és a Morava-környék 9. századi emlékeinek feltárását és az eredmények közreadását még nem végezte el (igazából el sem kezdte)" (Vajda Tamás)

 

Semmi gond nincs a Sirmium környéki lokalizálással...

Előzmény: odovaker (707)
odovaker Creative Commons License 2010.02.04 0 0 707

Időugrásos zagyvaságoktól mentesen van még mit kutatni e téren..."

 

Megkutatták már mindazt amit meglehetett...

 

A terület (MARHANAGYMORAVIA) földrajzi behatárolásában a legjobbat Hunnivári (21. sz.) és Anonymus (Bécs Császári könyvtár, 17. sz.) hozták;

 

Mura-Enns Vidék...

Előzmény: Afrikaans8 (706)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 706

Nemcsak hogy létezett, de mellette még egy kisebb Moráviáról is tudunk a későbbi Morva Őrgrófság előzményeként. A két Morávia létezése a var-khunok telepítési politikájának eredménye.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Boba Imre legnagyobb vihart kiváltó és a legellentmondásosabb fogadtatásban részesült munkája a Morávia fekvéséről írott könyv1. Komplex – történeti, régészeti, filológiai és egyháztörténeti – kutatásokon alapuló koncepciója szerint a Var-khun Kaganátus felbomlása után annak helyén több szláv fejedelemség alakult ki. Ezek egyike volt Megalé Morávia, tehát az Ősi-2 vagy Nagy-Morávia a Dunától délre, a Morava folyó mentén. A rövid életű államalakulatnak az antik Sirmiummal – a mai szerbiai Sremska Mitrovicával – szemben, a Száva jobb partján feküdt a központi települése, melyet ugyancsak Moravának hívtak. Megalé Morávia uralkodói Mojmir, Rasztiszláv és Szvatopluk voltak, legismertebb térítője pedig Metód, aki 863-tól serénykedett itt. Metódot 869 februárja és 870 májusa között II. Hadrianus pápa ki is nevezte Morava püspökévé (érseki rangú hivatalát azonban csak 873-ban, a bajor püspökök fogságából való szabadulását követően foglalhatta el).

 

Elsősorban Szvatopluk volt az, aki a Drina-völgy körül elterülő államocskát jelentős területekkel gyarapította. A keleti-frank Arnulf király támogatásával 890-ben még a Cseh-medencét is sikerült a – talán hungarus származású – fejedelemnek megszereznie. Halálát az újjászerveződő varkhonita hatalom használta ki, a hungarusok rövid idő alatt felszámolták Nagy-Moráviát.

 

Az egyetlen, északi Moráviát elismerő szemlélet Boba szerint a 14. században jött létre Csehországban. Boba koncepciójának és argumentumainak fogadtatása rendkívül vegyes volt. Az USA-ban elismerő kritikákat, Csehszlovákiában merev elutasítást, Bulgáriában élénk érdeklődést váltott ki. Az egykori Jugoszláviában a horvátok lelkesen üdvözölték, a szerbek nem sokat törődtek vele. Magyarországon – a szocialista internacionalizmus jegyében – hosszú ideig elutasítás3 vagy hallgatás övezte Boba felismeréseit. Így hazai történeti irodalmunk a hagyományos megállapítások mentén haladt4, s egészen kivételesen jelentek meg olyan írások – így Püspöki Nagy Péter, Kristó Gyula, Szegfű László, Senga Toru és Bartha Antal tollából –, amelyek „megtűrték” délen a másik Morávia létezését5. Mivel angol és német nyelvterületen gyorsan elfogadták Boba koncepcióját, a nyolcvanas évektől több kutatási program is kezdetét vette Morávia déli lokalizálása alapján, melyekből a kilencvenes évekre komoly kézikönyvek születtek6. Morávia lokalizálásának problematikája hazánkban Boba könyvének 1996-os magyar nyelvű megjelenését követően került a figyelem középpontjába. Szegfű László 1996-ban felismerte, hogy Szvatopluk a 850-es évek végén házasodással került hatalomra a bolgár fennhatóságot elismerő dél-alföldi avar kagáni családban. Leányágon megörökölt területét pedig csak Konsztantinosz Porphürogennétosz nevezte el róla Megalé (’ősi’) Moráviának.7 1998-ban Kristó Gyula – Püspöki Nagy Pétert követve – két helyre lokalizált morva lakosságot a Kárpát-medencében: északon, a Dévénynél a Dunába ömlő Morva folyó két partján, valamint az Al-Duna és Körös közti területen, azaz véleménye szerint a DAI-ban a folyók szerint meghatározott Turkia eredendően a déli Nagy-Morávia teljes területének felel meg8. Makk Ferenc 2003-ban hangsúlyozta, hogy Turkia és a déli Morávia területi azonosítása elfogadhatatlan, mert Konstantin császár nem írhatta volna azt, hogy az egykori Nagy Morávia a 10. század közepi Turkiához viszonyítva délre helyezkedett el. Makk szerint Nagy Morávia Szerémvár központtal a Morava és a Száva folyók tágabb környékén lehetett, s kiterjedt a Duna-Tisza közének déli részére is.9

 

Morávia fekvését illetően tehát a kutatók továbbra is megosztottak. Elsősorban a történészek fogadják el a déli lokalizálást, a régészek ellenben kitartanak a hagyományos, északi fekvés mellett, mert a déli területeken 9. századi leletek nem állnak rendelkezésre egy önálló régészeti kultúra feltételezéséhez. A szerb régészet ugyanis a Dél-Alföld és a Morava-környék 9. századi emlékeinek feltárását és az eredmények közreadását még nem végezte el (igazából el sem kezdte), miközben az egykori csehszlovák régészet Magna Moráviában lelte fel államisága ősi előzményét. A politikai indokokból előidézett torzítás tehát alkalmatlanná teszi a régészetet e kérdés eldöntésére. Ez azonban – reméljük – pillanatnyi helyzet, s a régészeti kutatás még sok meglepetéssel szolgálhat. Az most is megállapítható, hogy Boba Imre a hagyományos Morávia-kép kritikájával igen nagymértékben járult hozzá a kutatások megélénküléséhez, s ha elgondolásának bizonyos elemei vitathatók is, azt mindenesetre sikerült elérnie, hogy a tudományos vizsgálatokat új mederbe terelte. 1971 óta az általa felvázolt úton halad Morávia kutatása, ami igen komoly eredmény.

 

1 Moravia’s History Reconsidered ­– A Reinterpretation of Medieval Sources; Hague, 1971. A könyv horvátul (Novi poigled na povijest Moravie; Split, 1986), németül (Zur Geschichte Moraviens: Eine Neuebetrachtung; Dublin–New York–Vienna, 1991), végül magyarul is (Morávia története új megvilágításban – Kísérlet a középkori források újraértelmezésére; Bp., 1996, METEM-könyvek 11.) megjelent.

 

2 Vö. nagyapa, nagyanya, nagynéni, nagybáty

 

3 Perényi József: Imre Boba: Moravia’s history reconsidered – A reinterpretation of medieval sources; Studia Slavica Academiae Scientiarum Hungaricae XX (1974), 188–91.

 

4 Jó példa erre a História 1986. évi első számának összeállítása és Szarka László 1993-ban megjelent könyve. Noha az utóbbi szerző már 1986-ban is bemutatta a csehszlovák régészet és történetírás politikai nyomásra született koncepcióit, s 1993-as munkájában is elismeri, hogy „a 20. századi csehszlovák államalapítást legitimálni hivatott Nagymorávia-kép … a nagymorva államiság 20. századig nyúló kontinuitásának hangsúlyozásával meglehetősen meddő, ideologikus zsákutcába terelte a kutatásokat és a nemzetközi vitákat. A gyarapodó régészeti feltárások és újabb írásos források felbukkanása az utóbbi években sok új részlettel gazdagították a moráviai szlávokról kialakított ismereteinket, ami hosszabb távon Nagymorávia valódi historikumának, a történelmi reáliáknak mindenki számára elfogadható bemutatását eredményezheti”, mégis kritikátlanul mutatja be a csehszlovák történetírás nagymorva ábrándjait. Vékony Gábor: A morvák „birodalma”; in: História VIII (1986)/1, 12–3.; Váczy Péter: Hogyan lett Moráviából „Nagy Morva”?; in: uo. 4–15., 17.; Szarka László: Szlovák történészek Nagymorávia kiterjedéséről; in: uo. 17–8.; uő: A szlovákok története (Népek hazája 2.); Bp., 1993, 28–9.

 

5 Püspöki Nagy Péter 1978-ban publikált tanulmánya szerint két, „Kis- és Nagy-” Morávia létezett. Az előbbi a későbbi Morva Őrgrófság területével azonos, az utóbbi pedig nemcsak Sirmium környékét foglalta magában, hanem kiterjedt a szerbiai Morava folyóig és a Duna–Tisza közének déli részére is. Szvatopluk 873 után hatalmát fokozatosan „Kis-Moráviára” is kiterjesztette. Lásd: Nagymorávia fekvéséről; in: Valóság XXI (1978)/11, 60–82. Kristó Gyula 1980-ban elfogadhatónak minősítette Boba alapgondolatát Morávia déli fekvését illetően, de egy addig a kérdésbe be nem vont forrás, Dzsajháni munkájának a vizsgálatára is felhívta a figyelmet. Kristó Gyula: Levedi törzsszövetségétől Szent István államáig; Bp., 1980, 161–6., 194–5. Szegfű László 1980-ban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medence déli területeire kiterjedő bolgár fennhatóság a déli Morávia létrejöttével enyészett el. 1989-ben pedig – Theotmar salzburgi érsek alapján – kimutatta, hogy a Dunától északra lévő, morva fennhatóság alá került lakosság keresztény hitre térése csak Szvatopluk uralkodása alatt kezdődött meg. Így nyilvánvalóvá válik, hogy ezen a területen sohasem uralkodott I. Mojmir és Rasztiszláv. Szegfű László: Vata népe; Acta Universitatis Szegediensis de Attila József Nominatae, Acta Historica 67 (1980). 12–4.; Uő: Equus fabulosus; in: Kulcsár Péter–Máder Béla–Monok István szerk.: Tanulmányok Karácsonyi Béla hetvenedik születésnapjára; Szeged, 1989, 42. A japán származású Senga Toru 1983-ban a megale Moravia kifejezésen Szvatopluk 871-ig fennálló fejedelemségét értette, amelyet a Duna–Tisza köze déli részére lokalizált: Morávia bukása és a honfoglaló magyarok; in: Századok 112 (1983), 315–23. Püspöki Nagy Péter 1985-ben az USA-ban megjelentetett könyvében válaszolt a szlovák kritikákra: A tények erejével – Válasz dr. Peter Ratkoš DrSc. vitairatára a germánok, szlávok, avarok és nagymorvák Csehszlovákia területét érintő több fontos kérdése ügyében; New York, 1985. Váczy Péter 1986-ban a História lapjain a szélesebb olvasóközönség előtt is lehetőséget adott Püspöki Nagynak nézetei rövid bemutatására: Nagymorávia délen? (Beszélgetés Püspöki Nagy Péterrel); in: História VIII (1986)/1, 16. Bartha Antal 1987-ben egy népszerűsítő kiadványban ismertette Boba koncepcióját: A magyar honalapítás; Bp., 1987, 81–2.

 

6 Charles R. Bowlus: Franks, Moravians and Hunagrians – The Struggle for the Middle Danube, 788–907 (Middle Ages Deries); Philadelphia, 1995; Martin Eggers: Das „grossmährirische Reich” – Realiät oder Fiktion? – Eine Neuinterpretation der Quellen zur Geschichte des mittleren Donauraumes im 9. Jahrundert; Stuttgart, 1995 (Monograpien zur Geschichte des Mittelalters 40.); Uő: Das Erzbistum des Metod – Lage, Wirkung und Nachleben der kyrillo-metodianischen Mission; München, 1996 (Slavistische Beiträge 339. köt.). E munkákról számos könyvismertetés olvasható: Veszprémy László: Újabb vélemények Nagy-Morávia fekvéséről; in: Hadtörténelmi Közlemények 109 (1996), 131–7.; Bálint Csanád: Magna Moravia a Magyar Alföldön?; in: Századok 130 (1996), 992–9.; Sennyey Pongrác: A Duna-medence korai középkori történelme frank források szemszögéből; in: Aetas 13 (1997)/1, 181–4.; Henrik Birnbaum: Az Alföldön volt Morávia?; in: Budapesti Könyvszemle (BUKSZ) 9 (1997)/1, 18–22.

 

7 A Kárpát-medencei „szlávok”, különös tekintettel Megalé Moráviára; in: Csihák György szerk.: Honfoglalásunk és előzményei – Keresztény egyházak és történelmi szerepük a Kárpát-medencében – A tizenegyedik magyar történelmi találkozó és ötödik magyar történelmi iskola előadásai és iratai; Budapest–Zürich, 1997, 146. vagy Csihák szerk.: Magyar történelem – Tízezer év – ezer oldalról; Zürich–Budapest, 2002, 343–4.

 

8 Regino és a magyar honfoglalás; in: Makk Ferenc–Tar Ibolya–Wojtilla Gyula szerk.: Studia varia – Tanulmányok Szádeczky-Kardoss Samu nyolcvanadik születésnapjára; Szeged, 1998, 89–97.

 

9 Turkia egész szállásterülete; in: Acta Universitatis Szegediensis, Acta Historica 117 (2003), 7–9.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Nagymorávia – délen?

 

Beszélgetés Püspöki Nagy Péterrel

 

In: História VIII (1986)/1

 

Napjaink történeti irodalmában egymással szöges ellentétben álló nézeteket olvashatunk Moráviáról, elsősorban annak 9. századi területi kiterjedéséről. Különböző kutatók különböző méretűnek rajzolják a hajdani országot, abban azonban többé-kevésbé egyetértenek, hogy a birodalom „magja” a Dunától északra, a Morva folyó völgyében volt. Létezik azonban egy másik álláspont is, mely Szvatopluk országát a Dunától délre, a Morava völgyébe, ill. a Szerémségbe helyezi. Erről kérdeztük meg Püspöki Nagy Péter pozsonyi történészt.

 

– Ön 1978 novemberében a Valóságban megjelent tanulmányában publikálta kutatásainak eredményét. Milyen forrásokra alapozza azt a véleményét, hogy Nagymorávia a Dunától délre, a Szerémségben terült el?

 

– Nagymorávia elhelyezkedésével kapcsolatban azokat az írott feljegyzéseket tartom elsődleges forrásnak, amelyek egyértelmű földrajzi adatokat tartalmaznak a kérdésről.

 

Az első kifejezetten földrajzi meghatározást a Bajor Geográfusként nyilvántartott, 840–870 között élt szerző művében találjuk, aki a frank birodalom dunai határán sorakozó, alakulófélben levő államokat is leírja. Megértéséhez tudni kell, hogy Passauig a Duna mindkét partja frank kézben volt. A frank fennhatóság a Duna jobbparti területén a Dráva folyó torkolatánál ért véget. A Passau és a Dráva torkolata közti Duna-szakasz balparti oldalán a Bajor Geográfus által említett első ország Csehország. Ezt követi egy Morvaország 11 civitassal (megyével, törzsi fejedelemséggel), majd a „mérhetetlenül nagy” Bulgária, végül egy másik Morvaország, a nagyobbik Morávia következik. (Nagyobb voltát a 30 civitas jelzi.) Ennek szükségszerű helye – mivel a Frank Birodalom dunai határán feküdt – szerintem a Dráva torkolatával szemben fekvő vidék.

 

Ugyanezt támasztja alá szerintem Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár, aki A birodalom kormányzásáról című, 948 körül írt művében pontosan meghatározza Szvatopluk országának – a megkereszteletlen Nagymoráviának – helyét. Szerinte a magyarok által elfoglalt Nagymorávia a Vaskapu (Traianus hídja), Belgrád és a Száva parti Sirmium körül feküdt.

 

A bizánci császár és a Bajor Geográfus véleményét valamennyi – egyértelmű földrajzi meghatározást tartalmazó – egykorú kútfő – szám szerint 23 – támogatja. A Fuldai Évkönyvek szerint például Német Lajos 846-ban Rasztiszlávot a Margus (folyó) mentén élő szlávok fejedelmévé tette. Csakhogy a Margus nem a dévényi szikla mellett a Dunába ömlő Morva folyó (hiszen annak latin neve Marus), hanem a Drávától keletre fekvő szerb Morava latin neve. Az azonosítást a szerbiai Morava torkolatánál a 4. században feltűnő margumi püspökség is bizonyítja.

 

A kútfőkből tehát két Morávia tűnik elő. A kisebbik szerintem azonos a későbbi Morva őrgrófsággal, ez már 833 óta keresztény volt. A másik, ún. „Nagy(obbik)” Morávia, ahol I. Mojmír, Rasztiszláv és Szvatopluk uralkodott, hosszú ideig pogány maradt. Megtérítésére csak Cirill és Metód missziója keretében került sor. E bizánci misszió működését az tette lehetővé, hogy Sirmium környékét ekkor mind a római pápa, mind a konstantinápolyi pátriárka magának vindikálta. (A Morva őrgrófság területén ez elképzelhetetlen lett volna.) Nagymorávia területét a Duna–Tisza közén keresztül Nyitra irányába – mint ezt Theotmár salzburgi érsek és suffragáneusainak VIII. János pápához írt, 900-ban kelt levele bizonyítja – csupán Szvatopluk terjesztette ki 873–880 között.

 

– A kutatók többsége – az Ön álláspontja ellenében – ma mégis inkább azt fogadja el, hogy csak egy Morávia létezett, mégpedig a Morva folyó völgyében, a későbbi Morva őrgrófság területén. Ön szerint mikor, hogyan alakult ki ez a történeti kép?

 

Mivel a kihalt Přemysl-ház helyébe a cseh trónra került Luxemburgi János atyja, VII. Henrik császár halála (1313) után nem kapta meg a császári trónt, elhatározta a cseh királyság területének növelését. Politikai törekvéseinek indoklására azonban okot kellett találnia. Ez az ok Dalimil ekkor (1314) elkészült krónikájában egy új eszme alakjában bukkan fel: a cseh király a Szvatopluk-féle „Morva királyság” egyenes jogutóda. Ez a forrás azonosította először Szvatopluk egykori országát a létező Morva őrgrófság területével. A 14. század végi Pulkava-féle krónika szerint az egykori „Morva királyságot” a magyarok, lengyelek és osztrákok osztották fel egymás között. A morva királyság „jogutódjának” tehát most kötelessége az ősi állapot visszaállítása.

 

– Az Ön két Morávia elmélete sem előzmények nélküli a történeti irodalomban.

 

– Nagymorávia történetének kútfőit először szinte teljes egészükben Szklenár György pozsonyi jezsuita történész vette kritikai vizsgálat alá 1784-ben. Arra a következtetésre jutott, hogy Szvatopluk országa kezdetben Moesiában (Belgrád mellett) volt.

 

A nemzetközi kutatás érdeklődésének előterébe akkor jutott ismét a Morávia-kérdés, amikor a Cseh Tudományos Akadémia és a brünni Purkyne Egyetem munkatársai 1966–1971 között kiadták Nagymorávia történetének összegyűjtött forrásait (Magnae Moraviae Fontes Historici, 1–4. kötet). Elsőként Boba Imre, a seattle-i Washington Állam Egyetemének professzora tette közzé a Morávia-történet revízióját (Moravia’s History Reconsidered..., 1971). Újabban Kristó Gyula és egy fiatal japán történész, Toru Senga is felismerte a régi Morávia-szemlélet tarthatatlanságát. A kutatók növekvő érdeklődése azt mindenesetre jelzi, hogy teret kell adni a kérdés újratárgyalásának.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Megvan valahol szkennelve is Püspöki Nagynak a Valóságba írott tanulmánya...

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Időugrásos zagyvaságoktól mentesen van még mit kutatni e téren...

odovaker Creative Commons License 2010.01.06 0 0 705
Azt hittem, hogy alternatívban elcsúszik...
Előzmény: Aventinus (704)
Aventinus Creative Commons License 2010.01.06 0 0 704
Ez nem igazán ide való.
Előzmény: odovaker (703)
odovaker Creative Commons License 2010.01.06 0 0 703
odovaker Creative Commons License 2009.11.27 0 0 702
Ha ezt komolyan gondolod, akkor KARAKÓ vármegye délnyugati része merő kitalálás a Szent István korára rekonstruált térképeken.)
Előzmény: Afrikaans8 (701)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.11.23 0 0 701

Szerintem simán a részét képezhette Megalé Moráviának...

A szlávokat a varkhoniták kifejezetten az erdős, mocsaras régiókba, ill. a gyepűik őrzésére mellé telepítették.

Előzmény: odovaker (700)
odovaker Creative Commons License 2009.11.22 0 0 700

OK,

A vendvidéken sem volt Nagymorávia.)

Előzmény: Afrikaans8 (699)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.11.15 0 0 699

Kapcsolódó anyag - nem a kitaláltközépkoros vonaladhoz, hanem a régió középkori földrajzához:

 

Tímár Gábor

A Vendvidék erdeinek értékelése új nézőpontok alapján

Nyugat-Magyarországi Egyetem, Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola, Sopron, 2002 (PhD-értekezés)

 

PDF

Előzmény: IDOHIDEPITO (698)
IDOHIDEPITO Creative Commons License 2009.11.14 0 0 698

Nagymorávia nem létezett, de volt "Régi Morávia" Bíborbanszületett Konstantín szerint;  (AD 950/=i.sz. 1140)

A türk magyarok számolták fel, és csatolták Hungária Királyságához. (Dráva-Száva köz, és  Mura-Enns vidék)

odovaker Creative Commons License 2009.09.09 0 0 697

Elég ciki lesz a nem hívőknek szembesülni azzal a ténnyel, hogy Szent István előbb épített templomot Zalaváron, mint Pribina a karintiai Moosburgban.

Szlovén nevén még a 19. században is Blatograd...  

Előzmény: Törölt nick (696)
odovaker Creative Commons License 2009.09.05 0 0 695

Ezért sem kell fizetni;

 

http://www.hungariancalendar.com/

http://www.hungariancalendar.eu/

http://www.seleucidcode.com/

 

Legalábbis most...

Hogy mennyi royaltit fogtok fizetni a jövőben az még kérdéses...

(A makacskodók többet...)

Előzmény: Törölt nick (693)
odovaker Creative Commons License 2009.09.05 0 0 694

Reklámozunk, reklámozunk? ;)
Rosszul megy az üzlet??? :D"

 

Mintha ingyen lenne... 

Előzmény: Törölt nick (693)
odovaker Creative Commons License 2009.09.04 0 0 692
Előzmény: odovaker (691)
odovaker Creative Commons License 2009.09.04 0 0 691

Moosburg fekvése - Pribina országa

 

http://www.hungariancalendar.com/Moosburg.pdf  

 

 

odovaker Creative Commons License 2009.08.21 0 0 690
Előzmény: odovaker (673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!