Keresés

Részletes keresés

kezdo2 Creative Commons License 2007.12.21 0 0 49
A 2005-ös cikkben lévő rajzról nagy pontossággal megadható lenne a hely, ha geodétát bíznátok meg vele. Persze nem ártana a tervező játékokból ismert funkció: a látványtervből kikapcsolni az épületeket, és sétálni a kihalt városban. Van domborzati térkép a környékről?
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.24 0 0 48
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.24 0 0 47
Időközben találtam egy 2005-ös publikációt a témáról.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.24 0 0 46

Ha valóban a Viktória-téglagyár telkére épült az Eurocenter, akkor valóban esélyes a maradványok megsemmisülése. Én úgy tudom, hogy a feltárások után a téglagyár építési munkálatai során már megsemmisítették a leleteket. Egészen biztos vagy benne, hogy a két helyszín megegyezik? Hogyan sikerült kinyomoznod, hol volt a Viktória-téglagyár?

Anonymus leírását én nem tájolnám sehova. Inkább az eddigi kutatók adatait igyekszem egyeztetni. A Táborhegyi-út speciel Györffy-nél talált adat. Sajnos nagyon kevés információm van egyelőre Fejéregyházáról illetve annak felkutatási kísérleteiről is. Csodálkozom is, hogy egy főfejedelmi sírhely valószínű fellelési helye semennyire sem mozgatja a mai kutatókat.

 

˝Ez a följegyzés [Anonymus] adott alapot annak föltevésére, hogy Fehéregyháza földerítése révén lehet rábukkanni Árpád fejedelem sírjára is. A kutatók a múlt században Óbuda különböző pontjain vélték megtalálni ezt a templomot,

de azt, hogy a földerített romok közül végül is melyik volt Fehéregyháza maradványa, nem tudták eldönteni. A legtöbb kutató arra a következtetésre jutott, hogy Fehéregyháza a múlt század második felében, a Bécsi és a Vörösvári út közelében lévő Victória-téglagyár területén föltárt templom és kolostor maradványaival

azonosítható.˝</P>

Vértessy György

   </P>

Ez a beírás a te állításodat látszik igazolni. Mindezek ellenére tudnál valami támpontot adni arról, miből lehet a két területet azonosnak tekinteni?

Előzmény: - duplagondol - (45)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.24 0 0 45

Maga a Téglagyár helyén áll a mostani Eurocenter-áruház, így ha az ottani kolostor alatt lett volna Árpád sírja, az mára vélhetően nyomtalanul eltűnt. Ha jól értem a mondandódat, nem ide, Fejéregyháza vélt helyére tájolnád be Anonymus leírását Árpád nyughelyéről, hanem a Táborhegyi út környékére - aminek nincs köze a Téglagyár kolostorához.

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.12 0 0 44

Mivel, a mai kivitelezéseknél, a beruházónak kötelező feltárást és leletmentést végeztetnie, úgy gondolom, nem a képeken látható bevásárlóközpont helyén állhatott a fejéregyházi templom, hanem attól arrébb. Györffy szerint a Táborhegyi-út 14. táján keresendő a hely.

Ezenkívül jó volna tudni a Viktória Téglagyár telkén megtalált templommaradványok pontos helyét is. Bár kétséget kizáróan igazolni nem lehet, de eddig az a gótikus temlom és hozzá kapcsolódó kolostor az egyetlen konkrét adat, ami a valaha a közelben fekvő jelentős templomról árulkodik, és amelyben Fejéregyházát sejteni lehet.

Előzmény: - duplagondol - (43)
- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.11 0 0 43
A jelek szerint ma már egy kereskedelmi egység áll azon a helyen, gondolom, alaposan fel lett túrva a terület. Jó esetben nem egy markolólapátban végezték a leletek, már ha voltak egyáltalán..


(nagyít)


(nagyít)
Előzmény: Törölt nick (32)
Rodostó Creative Commons License 2007.11.01 0 0 42

Ajjaj! Akkor erre is rosszul emlékeztem. Mentségemre legyen mondva, hogy vagy 30 éve eszembe se jutott utánanézni a dolognak. Úgy rémlett, mintha valamikor az iskolában arról lett volna szó, hogy Attila esetében eltereltek egy folyót, oda eltemették a nagy királyt, aztén visszaeresztették a folyót. Jó, most már sejtem, hogy ez csak egy XIX. századi költői fantázia termék lehet, de ebben hittem. Kicsit sajnálom, ha nem így van, mert szép gondolat, de túlélem. Rémlik is valami, mintha a hunoknál hamvasztás lett volna?

 

Na jó, nem zavarok tovább a tudatlanságommal, igyekszem utánaolvasni, mielőtt esetleg még nagyobb hülyét csinálok magamból.

 

Üdvözlettel

 

KL

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.01 0 0 41

˝Tisztességgel temették őt el egy kis folyónak a forrása felett, amely kőmederben folyik alá Attila király városába.˝

 

Szó sincs víz alá temetésről Anonymus szövegében. Én még semmilyen folyó alá temetkezésről nem hallottam. Ha tudsz ilyenről, kérlek oszd meg velünk.

Talán ha valaki a Metró Duna alatti szakaszába temetkezik, az lehetne folyó alá temetkezés. De nem hallottam még ilyet.

Előzmény: Rodostó (40)
Rodostó Creative Commons License 2007.11.01 0 0 40

A kérdésed jogos. Közben rájöttem, hogy ezt a "római vízvezeték" dolgot valószínűleg csak én fantáziáltam bele Anonimus szövegébe, aki valami olyasmit írt, hogy "kőmederben folyt" a víz, ami alá Árpádot temették. Ennyi erővel akár a Holdvilág-árok is lehetne.

A kérdésem arra irányult, hogy ki tud valamit ennek a folyó alá temetkezésnek a mivoltáról, mert én - mint látszik -  semmit. Nyilván szakrális jelentősége volt, összefüggött a mitológiával, és persze azt a célt is szolgálta, hogy a sírt soha senki ne bolygathassa meg. Eddig ez Attilánál is, Árpádnál is megvalósult, s bár nem vagyok "mitológia-hívő", ennek örülök. Sajnálom, hogy nem látjuk, milyenek is voltak ők, de azért örülök is neki.

 

Üdv

KL

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.01 0 0 39

Lehetni bármi lehet, csak azt volna érdemes tisztázni, hogy milyen alapon?

A kérdésed, hogy egy Árpád sírjával kapcsolatos római vízvezetéknek lehet-e valami köze Attila folyómederbe temetéséhez, logikailag elég nehezen értelmezhető.

Neked mi a véleményed erről?

Előzmény: Rodostó (38)
Rodostó Creative Commons License 2007.11.01 0 0 38

Üdvözlet!

 

Én csak úgy messziről tolakodom ide, mert az rémlik, hogy mintha Anonimus leírásában szó lenne egy római vízvezetékről Árpád sírjával kapcsolatban. Nagyon régi emlékem ez (no nem annyira, mintha maga a szerző súgta volna a fülembe), úgyhogy óvatosan kérdem, lehet-e ennek valami köze ahhoz, hogy Attliát pedig folyómederbe temették?

 

Katona László

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.29 0 0 37

Érdytől kezdve Henszlmannon át Hetényiig sokan kutatták Fejéregyházát a Millenium időszakában. A Viktória téglagyár területén feltárt gótikus templom és kolostor alapfalai körül is viták bontakoztak ki. Többen több helyszínt is megjelöltek, amelyek közül, ha jól tudom még egyet megástak, de találni, nem találtak semmit. Ettől függetlenül többen is lokalizálták eddig nem kutatott területre Fejéregyházát.

Mindenesetre, úgy tudom, a ma elfogadott álláspont a Viktória téglagyár területén feltárt temlomot azonosítja Fejéregyházával. Zsigmondi Gusztáv felvételi rajzát, amely az ásatásról készült, a Budapest műemlékei II. (1962) kiadvány közli.

Előzmény: Qedrák (33)
cyprus_people Creative Commons License 2007.10.29 0 0 36

Árpád voltaképpen nem is volt keresztény."

 

Időben belefért volna, ha 897 januárjában elmegy VII. István pápa zsinatára Rómába és kéri megkeresztelését. 

Előzmény: Qedrák (34)
Qedrák Creative Commons License 2007.10.28 0 0 35

Mert a régészeti maradványok tudtommal megsemmisültek, mikor föléépítették az épületet.
Előzmény: Törölt nick (32)
Qedrák Creative Commons License 2007.10.28 0 0 34

Szerintem minden probléma nélkül gondozták amúgy a sírt, és nem hiszem, hogy bárki firtatta volna azt, hogy Árpád voltaképpen nem is volt keresztény.
Előzmény: Törölt nick (30)
Qedrák Creative Commons License 2007.10.28 0 0 33

Utánanézek, mert bár ciki, hogy nem tudom, de én határozottan a Supka Géza-féle ásatásra emlékszem.
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 32
Fejéregyház a Bécsi út 166. alatti téglagyári telken állott. Legalábbis itt ásták ki az azzal azonosított alapfalakat. Itt miért nem keresi senki Árpád sírját azóta sem?
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 31
A Margit-hídnál, ha jól tudom a Szentháromság ispotályt azonsoították. Fejéregyháza valahol a Bécsi út és a Vörösvári út találkozásánal volt. Egy téglagyárat építettek rá.
Előzmény: Qedrák (28)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 30
Azt hiszem félreértettél. Arra gondoltam, hogy a sírt nem gondozták a templomban és nem arra, hogy a templom nem a sír fölé épült.
Előzmény: Qedrák (29)
Qedrák Creative Commons License 2007.10.28 0 0 29

Egyébknét pogány fejedelem sírjára emelt kápolnára számtalan példa van Nyugat-Európában (pl. a Childerik-sír, vagy egyes viking fejedelmek sírja). Anonymus pont elég időtávolságban van ahhoz, hogy a dinasztiaalapító sírja kegyhely lehessen.
Előzmény: Törölt nick (27)
Qedrák Creative Commons License 2007.10.28 0 0 28

Volt kutatás.
Supka Géza végezte az ásatást a Fejéregyházával azonosított templomban, meg is találta a késői rétegeket, ami alapján az azonosítást el lehetett végezni, azonban összeveszett a palléral, és kidobták az építkezési területről, a korai rétegeket meg soha többet nem lehet kutatni. Jelenleg egy hatemeletes ház áll rajta, a Margit-híd budai hídfője közelében, (utánanézhetek ap ontos házszámnak is, ha kíváncsi vagy rá).
Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 27
A legenda szerint Fejéregyház Árpád-sírja fölé épült, de nem hinném, hogy a pogány fejedelem sírját egy keresztény templomban gondozták volna. Vajon miért nem kutatják a fejéregyházi területet? Ha jól tudom, az eddig feltárt leleteket is megsemmisítették ott.
Előzmény: Qedrák (3)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.19 0 0 26

Eretnek pergyntsok  eretnek gondolatai a topikhoz.

A tatabányai Turul-emlékművet, amely legnagyobb, állítólag a bánhidai csatában elesett Árpád vezérünk emlékére állították.

Igen ez így is van már mint a bánhidai csata emlékére.De a második állítás nem bizonyított.Vajon miért nem beszélnek erről?? Talán a sírt ott kéne keresni valahol a Gerecse tövében?!!!

Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.17 0 0 25
Köszi!
Előzmény: cyprus_people (24)
cyprus_people Creative Commons License 2007.10.17 0 0 24

http://www.sagen.at/texte/sagen/oesterreich/wien/19_bezirk/lindwurm.html 

 

Bécs 13. és 19. kerületében is tudnak a 12. század óta Lindwurmról.

Előzmény: Kara-Indas (23)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23
Véleményem szerint a Lindwurmbrunnen sárkánya is a hun-avar mitológia hagyatéka
Előzmény: cyprus_people (22)
cyprus_people Creative Commons License 2007.10.17 0 0 22
Az avarokat [obri] óriásnak hitték, mondavilágukban...
Előzmény: Kara-Indas (21)
Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.17 0 0 21

Kisváros. Túl sokat nem időztem egyikben sem (Klagenfurt, Spittal, Villach és egy csomó falu), de egységesen nagyon barátságosak voltak az ott élők...

Előzmény: cyprus_people (20)
cyprus_people Creative Commons License 2007.10.17 0 0 20
Előzmény: Kara-Indas (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!