Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

stefi001 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 1813

Mivel a konkrétumokat (fej és autó vonatkozásában) nem ismerem, a leírtakat az eddigi információk alapján, csupán iránymutatásként szántam. Vagyis, hogy feltehetően mi szükséges a tervezett kivitelezés megvalósításához.

 

A LEAD bekötéséének a készülék kialakítása függvényében (vagylagosan) két módja van: KEY1 és KEY2 vagy Jack. Másra nem használható.

 

https://www.youtube.com/watch?v=kpf47emrWcc

https://www.youtube.com/watch?v=RRNbClE9Ppw

 

A továbbiakban még több videó foglalkozik vele.

Előzmény: négyévszakos (1812)
négyévszakos Creative Commons License 2020.03.19 0 0 1812

Nagyon köszönöm a válaszaid, magamtól egészen biztos hogy nem találnám meg ezeket a dolgokat :D Amiket linkeltél nekem, azok egészen biztosan jók lennének és kelleni is fognak, vagy csak amolyan tájékozódási pontnak mutattad? 

Amit most utoljára linkeltél, azon van egy 3,5mm-es jack csati. Azt hová kéne bedugni? Mert a joying fejen van egy jack aljzat, de az szerintem a plusz mikrofon bemenet.

Előzmény: stefi001 (1811)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 1811

Ha megfelel, akkor szükség lesz egy, az autóval kompatibilis ISO kábelre, egy LEAD kábellel szerelt kormánytáviránytó adapterre, vagy ha nem tartalmaz, akkor külön LEAD kábelre.

Pédául:

https://www.autodvd.hu/ctmultilead2-adapter-kabel.html

 

A meglevő ISO rádió adapterkábel használható.

 

Előzmény: négyévszakos (1810)
négyévszakos Creative Commons License 2020.03.18 0 0 1810

A kialakítása univerzális. Csak azért pont erre esett a választás, mert a gyártó szerint a csatlakozók kiosztása pont megfelelt annak, amit kerestem akkoriban. De most új helyzet van, és csak annyi a gond hogy új kábelköteget kell vennem és tutibiztos hogy működni fog, akkor veszek új kábelt. A kormányvezérléshez is megveszem amit kell, ha tényleg működik. Ha kell, az usb és aux aljaz működésérél le tudok mondani, usb van 2db is a fejhez, az elég volna. 

Nem láttam még személyesen a gyári fej csatlakozóit, de neten rákeresve mindenhol úgy néz ki, mint a linkben is. Suzuki és Bosch fej, ha beírod a keresőbe, meg tudod nézni. Minden most kapható Suzukiban ez az érintőképernyős fej van.

Előzmény: stefi001 (1809)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 1809

A meglevő fejegység univerzális kivitelű, vagy a korábbi autóval kompatibilis autó specifikus készülék?

 

Bármelyik is legyen, szerintem nem lesz egyszerű az elektromos bekötése (fizikairól most ne beszéljünk), abból szempontból, hogy a gyári rádió minden funkciója korrektül (vagy egyáltalán működjön): tolatókamera, kormánytávirányítás, USB aljazat stb. Némelyik esetében pl. azt is feltüntetik, hogy nem képes gyári tolatókamerát kezelni. A Joying kábelkötegeinek csatlakozói valószínű, hogy több esetben nem fognak illeszkedni a kocsiban levőkhöz. Egy külön vett (az évjárattal kompatibilis) kormánytávirányító adapterrel a távirányítás megoldható lehet, de más csatlakozókat (elektromos kapcsolás függvényében) nagy valószínűséggel, át kell kötni, ki kell cserélni.

 

A linkelt anyag egyik képén látható, hogy milyen csatlakozóaljazatok vannak a fejegységen. Már, ha ez megegyezik a kocsiban levővel!!!  

 

A fentiekre tekintettel egy új modell/évjárat specifikus fejegység vételét javasolnám, de még akkor is jelentkezhet plusz megoldandó feladat. A már említett Kia Cee’d-hez autó specifikus fejegységet vettem, amely lényegében a fő funkciók tekintetében rendben volt, viszont, az USB csatlakozók különböztek, át kellett kötni, a gyárilag beépített GPS antennát a csatlakozók különbözősége miatt ki kellett hagyni, s a nem tudja kezelni a tolatókamerát sem. Ez utóbbi megoldása még várta magára.

 

Az is igaz, hogy az autóhoz csak 9”-os kijelzővel bíró kompatibilis fejegységeket láttam. Hogy aztán ez illeszthető-e a meglevő keretbe, azt nem tudom.

 

Remélem, nem sokat tévedtem!?

Előzmény: négyévszakos (1808)
négyévszakos Creative Commons License 2020.03.18 0 0 1808

A képek alapján laikusként én nem tudnám megmondani hogy ezek nem utólagosan beépített fejek, nagyon szép munka :) Én is nagyon boldog lennék ha ilyesmi eredményt tudnánk kihozni belőle. Azt hiszem igazad van, első lépésként ki kéne húzni a gyárit és bepróbálni a kínait a helyére. Ha picit csökken majd a járvány miatti agybaj, beszélek egy villamosságszerelő ismerőssel hogy szánjunk erre pár percet. Gondolom akkor az is kiderül majd, hogy kell-e másik keretet vennem. Már csak azt nem értem, hogy a gyári fejen lévő sok csatlakozót hogy fogom megoldani, mert a kínai fejen csak egy nagyobb csatlakozó van. 

Itt az oldalon elvileg a gyári fejet lehet látni https://www.team-bhp.com/forum/diy-do-yourself/199235-diy-rear-view-camera-installation-s-cross-1-6-zeta.html

Az én kínai fejemen pedig csak ennyi csatlakozó van https://www.joyingauto.com/joying-7-inch-double-2-din-android-9-0-car-sound-system-4gb-32gb-support-video-output.html

Hogy lehet ennyiből megcsinálni hogy minden működjön? 

Előzmény: stefi001 (1806)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.18 0 0 1807

Talán még egy megjegyzés.

 

Egyedül a fejegység mélységi kiterjedése jelentett egy kis problémát (a viszonylag kis mélységű rádiófészek miatt), de a kábelkötegek körültekintő elrendezésével azt is meg tudtam oldani. A korábbi képen pedig látható az eredmény.

 

Tájékoztatásul – összehasonlítás végett – megadom a gyári és a vásárolt fejegység méreteit. Lehetséges, hogy az én mérésem nem egészen pontos?!

 

Előzmény: stefi001 (1806)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 1806

Tapasztalataim a beépítő keret és fejegységek illeszkedése terén (képek):

(1) Honda Jazz. Beépítő keret Kínából. EinCar fejegység Nagy-Britannia-ból.

(2) Kia Rio. Beépítő keret hazai kereskedéstől (feltehetően ez is kínai lehet). Funrover rádió, ha jól emlékszem Olaszországból (AliExpress).

(3) Kia Cee’d. Beépítő keret nem kellett. Xonrich fejegység Spanyolország (AliExpress)

Ahol egy kis eltérés van, az saját figyelmetlenségből ered. Lényegében észrevehető eltéréseket nem tapasztaltam, de ez persze nem jelenti azt, hogy más esetben esetleg legyen.

 

 

 

Javaslat:

A beépítendő fejegység méretei adottak. Kiszerelném az autóból a fejegységet, s beilleszteném a rádiót. Kiderül, hogy kell-e keret, illetve a rádiófészek mérete megfelelő-e?

Mint említettem, lehetséges, hogy nem lenne szükség beépítő keretre, csupán akkor, ha a kijelző 7”-nál nagyobb. Csat feltételezés, mert Suzukival még nem volt dolgom.

 

Elképzelhető, hogy az alábbi linkek, talán adnak ötletet is.

https://www.amazon.com/Double-Fascia-Suzuki-Console-Install/dp/B07CQKC173

 

9”-os fejegységek és kábelköteg:

https://fr.aliexpress.com/item/32969773028.html  

 

https://www.seicane.com/2017-suzuki-swift-android-gps-navigation-radio-bluetooth-4g-wifi-rearview-camera-usb-dvd-player-tpms-backup-camera-1080p-h2152

 

 

https://fr.aliexpress.com/item/32947634264.html?spm=a2g0w.12057483.0.0.31777ed4yxd1Qb

Előzmény: négyévszakos (1805)
négyévszakos Creative Commons License 2020.03.17 0 0 1805

Köszi!

A gyári fej 7 colos, ugyanaz mint az új vitarákban és s-crossban is. A linkelt autodvd -nek már írtam korábban. Ők azt mondták hogy a kínai fejek nem standard méreűek, pár milliméterrel egész biztosan eltérnek a gyárilag megadott mérettől, ezért szerintük nem lehet berakni. Szerintem ez csúsztatás, a subaruban is kétdines clarion volt a gyári, mégis gond nélkül be lehetett rakni a kínait a helyére. Bemásolom a levelezésünk azon részét, amiket ők írtak:

 

Mindazonáltal kínai készülék nem szerelhető be mert a kínai eltér az európai szabványtól, kizárólag brand készülékek, Kenwood, Blaupunkt, Pioneer, stb építhető be.

A beszerelő keret méretei nem teszik lehetővé a nagyobb előlappal rendelkező kínai termékek beépítését.

Tehát fizikailag eltakarná a beépítő keret a kínai rádiók széleit, reszelni kellene mivel a kínai nem szabvány, viszont az anyagvastagság ezt nem teszi lehetővé.

Kínai elterjedt 102mm x 178mm előlap méretű rádiókkal nem kompatibilis! Maximális előlap méret 98mm x 173,5mm lehet!!
Kínai, márkátlan készülékek sok esetben méret pontatlan, szabványtól eltérő méret miatt, nem illeszkednek a beépítő keretbe. Ezzel kapcsolatos reklamációt nem áll módunkban elfogadni!

 

A sumosuzukival is beszéltem, ők tudnak szerezni keretet, ez a cikkszáma: 73821-52R00-5PK De nem tudom hogy ez pont ugyanaz-e, mint ami most benne van, vagy ez egy univerzálisabb, vagyis méretben megengedőbb-e. 

A fej már adott, már megvan. Ahogy az autó is :) A gyári fejjel gondolom sokan elvolnának boldogan, tudja az AA-t, megy benne gyári navi+kártya is van benne, tolatókamera,, stb, stb. De nekem még 9-es droiddal is szarul megy, pedig elvileg pont támogatott Mi9 telóval próbáltam. Mindegy, eldöntöttem, szeretném kicserélni, csak a csajom ragaszkodik ahhoz, hogy minden patent legyen akkor, illeszkedjen, passzoljon ahogy kell. 

Írtunk a gyártónak is, ők azt gondolják hogy ebben a linkben szereplő vezérlővel mennének a kormánygombok is https://www.ebay.com/itm/CTSSZ003-2-Steering-Wheel-Stalk-Control-Adaptor-For-Suzuki-Ignis-2017-Onwards/401578264736?hash=item5d7fee08a0:g:EB8AAOSwcuRa7HHx

Érdekelne hogy mit gondolsz, tényleg ennyire reménytelen az egész, mert akkor nem kezdek bele, de ha úgy véled hogy működne minden ahogy kell, akkor elkezdeném rendelni a dolgokat. 

Előzmény: stefi001 (1804)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 1804

Először is az a kérdés, hogy hány collos a fejegység, ugyanis tudtommal 8” és 9”-os is van. A korábbi (Joying) fejegység nagy valószínűséggel 7”-os volt. Tehát annak megfelelően kellene beépítőkeretet választani, de én nem láttam olyat.

Ez egy olcsó, itthon beszerezhető, de jól meg kell nézni a mérteket és összevetni a gyárival. Még az is elképzelhető, hogy nem kell venni, mert jó lehet a meglevő (például a Kia Cee’d 2010-2012 évjárta/ED estében is használható a meglevő. Éppen a közelmúltban szereltem).

https://www.autodvd.hu/suzuki-swift-2-din-beepito-keret-ct23sz06.html?gclid=Cj0KCQjw6sHzBRCbARIsAF8FMpWy8tTsHETk2Zi-L08bHOfgMGr9nAzC1rnhqRz-S1tokFVt6L44388aAjy5EALw_wcB

 

A kompatibilitási problémák elkerülése végett autó specifikus készülék választása lenne a (típus/modell/évjárat). Sajnos ilyennel nem találkoztam: elkerülte a figyelmemet, nem jó helyen kerestem stb.

 

Beépítő keretek, fejegységek:

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_osacat=0&_odkw=2din+Fascia+radio+for+SUZUKI+SWIFT+2017+%2B+&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=2din+Fascia+radio+for+SUZUKI+SWIFT+2019&_sacat=0

 

https://fr.aliexpress.com/item/33021070037.html

 

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_osacat=0&_odkw=2din+Fascia+radio+for+SUZUKI+SWIFT+2019&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=2din+Android+multimedia++for+SUZUKI+SWIFT+2019&_sacat=0

 

https://www.ebay.co.uk/itm/Car-Bluetooth-Player-WiFi-2-Din-7-Radio-Stereo-Multimedia-GPS-1-16G-for-Android/324019302961?fits=Car+Make%3ASuzuki%7CModel%3ASwift%7CCars+Year%3A2019&hash=item4b710e3231:g:gTMAAOSw8V9d-z91

 

Sajnos típus/modell/évjárat kompatibilis nincs, pedig az lenne a jó:

https://fr.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20200317031737&origin=y&SearchText=2din+Android+multimedia++for+SUZUKI+SWIFT+2019

 

https://www.ebay.co.uk/itm/Car-Bluetooth-Player-WiFi-2-Din-7-Radio-Stereo-Multimedia-GPS-1-16G-for-Android/324019302961?fits=Car+Make%3ASuzuki%7CModel%3ASwift%7CCars+Year%3A2019&hash=item4b710e3231:g:gTMAAOSw8V9d-z91

 

Maradna a meglevő fejegység, amihez a fent említettek figyelembevételével kellene kormánytávirányító adapter beszerezni. A keresésem eredménytelen volt, mert 2017-es évjárathoz láttam csak interface-t.

Kormánytávirányító adapterek (az évjárattal kompatibilist nem láttam!)

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_osacat=0&_odkw=ANAlogz-SWC+Steering+Wheel+Control+for+Aftermarket+Radio+Suzuki+swift+2019&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=ANAlogz-SWC+Steering+Wheel+Control+for+Aftermarket+Radio+Suzuki+swift+&_sacat=0

 

Sajnos itthon sem jobb a helyzet:

http://autohifioutlet.hu/termekek/autohifi/auto-markak/suzuki/swift/kormanytavvezerlo-adapter-swift/p:0/s:price/o:asc

 

https://www.autodvd.hu/automarka/valaszto/suzuki/swift/suzuki-swift-kormanytavvezerlo

Azért célszerű rákérdezni.

A kialakított (autóban levő, s a rádió jelenlegi) csatlakozók függvénye. Elképzelhető, hogy át kell kötni. de nem olyan vészes.      

Előzmény: négyévszakos (1803)
négyévszakos Creative Commons License 2020.03.17 0 0 1803

Hello mindenki, főleg stefi001 :)

Közel 2 évvel ezelőtt már beraktunk egy Joying NO135P4 típusú fejet egy Subaru Foresterbe, de azt az autót eladtam és a Joying fej megmaradt. Most ezt szeretném berakni 2019-es Suzuki Swift GLX-be. Az autóban van érintőképernyős, navigációs multimédia, de nem vagyok megelégedve vele. Azt szeretném tudni, hogy beépíthető-e az említett kínai fej az autóba, használható marad-e a kormányon lévő vezérlőgombok és a váltónál lévő usb és aux csatlakozók? Kell-e vennem beépítő keretet, ha igen milyet és honnan érdemes? És persze minden tanácsot szívesen fogadok. köszi

stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1802

Ha nekem kellene döntenem, akkor az ár/érték arányra tekintettel, a legegyszerűbb kivitelezés mellett tenném le a voksomat: minél kisebb, kézre álló kivitel, a két eszköz közötti fizikai kapcsolat hiánya (Bluetooth), minél egyszerűbb elemcsere stb.

 

Csupán példaként: az alábbival volt dolgom, jól is működött, de pl. az elemcseréhez szinte az egész kütyüt szét kellett kapni, s az összerakás (illeszkedés szempontjából) körülményes volt. A Blaupunkt-hoz a jack miatt nem is menne, ugyanis a KEY1 és KEY2 kivezetésekhez szükséges csatlakoztatni.

https://www.ebay.co.uk/itm/Remote-Control-Button-Car-Audio-Steering-Wheel-Wireless-Bluetooth-Universal/263744510832?epid=2203976805&hash=item3d6865db70:g:FjwAAOSwYTVZmphr

Előzmény: Thunderboy72 (1800)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1801

Nem ismerem.

Előzmény: Thunderboy72 (1800)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1800

Közben rájöttem... az RC6 szettben a látható jack dugó az infra adónak a dugója...lehet, hogy csak rá kell dugnom a fejegységre ezt a jeladót? a többi kábel nélkül is működne? :/ 

Előzmény: Thunderboy72 (1798)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1799

Rendben! A hátoldali bekötési lehetőségeket nem láttam, csak az előlapit. Persze ilyen árban levő készüléknél ezt természetesnek vehettem volna, de magát rádiót nem ismerem, így tehát a látottak alapján nyilatkoztam.

 

Előzmény: Thunderboy72 (1798)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1798

Előzmény: Thunderboy72 (1797)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1797

Köszi! :) Láttam én is több univerzális megoldást ha minden kötél szakad akkor az lesz. De még gyűrök a saját márkással. :) Magyarnyelvűm van hozzá itthon vettem. A Blau oldalán a megjelölt csatlakozóra írja a kormányvezérlés bekötését: Az egy jack dugasz. :) 

Előzmény: stefi001 (1793)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1796

Itt egy másik, de számos bemutató található még:

 

https://www.youtube.com/watch?v=RnRL56L5Ui8

Előzmény: stefi001 (1795)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1795

Minden Bluetooth-os eszközzel működnek:

 

https://www.youtube.com/watch?v=QVsn0WrEA5k

 

Előzmény: stefi001 (1794)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1794

Itt látható a tanítási művelet:

 

https://www.youtube.com/watch?v=iLXaEwczc40

Előzmény: stefi001 (1793)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1793

Ez a Santa Cruz 370 biztos jó készülék, de a magam részéről a WinCE operációs rendszerű berendezéseket nem preferálom. A 3,5 mm-es jack aljazat video bemenet, arra távirányító nem csatlakoztatható.

 

Az említetten kívül még számos – a készülékhez fizikailag nem csatlakozó – távirányító adapter használható, amelyek a gyári (fejegységhez kapott) távirányítóval taníthatók.

 

Például:

 

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_osacat=0&_odkw=Blaupunkt+RC10+car+steering+wheel+remote+control&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=car+steering+wheel+remote+control&_sacat=0

 

Gondolom, a készülékhez van magyar nyelvű használati utasítás, de ha nincs, akkor az alábbi helyről letölthető:

 

https://static.digitecgalaxus.ch/Files/1/4/3/4/0/5/7/0/2002017000004_BA_MULTI.pdf

 

Magyar nyelvű rész: 225-242 oldalakon.

Előzmény: Thunderboy72 (1791)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1792

Találtam egy RC 6 -ost nem tudom mennyivel tud kevesebbet mint az RC 10-es ezen van jack csatlakozó 

Előzmény: Thunderboy72 (1791)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1791

Igen sajnos itthon nem található már :(  De ez megoldható. A fejegységhez van gyári távirányító is ami ugye infrás akkor ez a kormányvezérlő nem ezen az infrán dolgozna szerinted? Mert akkor a kábeleknek amit adnak mellé nem tudom mi az értelme. Ráadásul nem jack dugós a hozzá adott kábel szett.. Arról nem találtam infot, hogy kompatibilis e vele szerinted tényleg működtetné?

Előzmény: stefi001 (1790)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1790

Úgy tudom, ezt a távirányítót csak külföldről lehet beszerezni, itthon már nem forgalmazzák. Egyébként az említett fejegységgel kompatibilis egység, tehát minden gond nélkül csatlakoztatható hozzá.

Előzmény: Thunderboy72 (1789)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1789

Igen ez nem gyári kormányvezérlés lenne . Igazából az én gondolatom szerint egy jeladót kellene csatlakoztatnom a fejegység 3.5 jack-hez és egy kormány vezérlőt szerelnék a kormányra ami veszi a jelet. kb.

Előzmény: stefi001 (1787)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1788

Elnézést! Az autóba gyárilag szerelt kormánytávirányítóra gondoltam!

Előzmény: stefi001 (1786)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1787

Kiegészítés, a félreértés elkerülése érdekében: a fejegységhez csatlakozó RCA kábelvégnél levő piros vezeték megy az említett helyre, az RCA kábel másik végén levő pedig a tolatólámpa +-ra.

Előzmény: stefi001 (1786)
stefi001 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1786

Első kérdésre a válasz igen.

 

Kormánytávirányító esetében nem a fejegység a meghatározó, hanem az autó típus/modell/évjárat. Ahhoz kell kompatibilis távirányító interface-t (adaptert) választani.

Előzmény: Thunderboy72 (1785)
Thunderboy72 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 1785

Sziasztok!

Ide passzoló kérdésem: Én is bekötöttem egy a lentébb említett rendszámos kamerát az RCA kábel mind két végén a csati melett van egy 5-6 cm kábel ezt kell a reverse -re kell kötni? Ugye akkor automatikusan bekapcsolna a kamera funkció? És egy másik kérdés ha kormányvezérlést kötnék be a csatija elvileg 3,5-ös jack  láttam vannak kábel szettek de azon van minden egyéb. Mit érdemes vennem Blaupunkt Santa Cruz 370 fejegységhez?  A Blaupunkt RC10 kontrol  szériát rá lehetne kötni?

Köszi

Thunderboy

stefi001 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 1784

Lásd az 1739. sz. hsz.-t. Általában címkézett vezeték.

Előzmény: traktoros82 (1783)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!