Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2001.09.05 0 0 38
Kezdek irigykedni Rád...szőlősgazda vagy? És egy ilyen kitűnő helyen?
Az aranykorona érték (remélem jól emléxem)azt mutatja meg, hogy 1 kataszteri hold termőföldön termett búzának mennyi az értéke, értelemszerűen koronában. Jól bevált mérőszám, amely az eltérő minőségű magyarországi talajokat hasonlítja össze. Búzában áll is az összehasonlítás, általában gabonafélék termesztésekor releváns. Szőlő, erdő esetén talán nem érdemes róla beszélni. A kárpótlás (Dr.T.)kapcsán jött be a hétköznapokba ismét e mérőszám. A 20 AK felett földek már jónak számítanak, a 10 alatti...és hát mint említettem mifelénk 40 AK-s földek vannak.

Más. A termesztő és díszoszlopokról írtam már?
Frint

Előzmény: outdownS (37)
outdownS Creative Commons License 2001.09.05 0 0 37
Balaton északi partján több éves szőlőművelési tapasztalatot volt szerencsénk szerezni. A kapa állandóan csengett-bongott a köveken, mégis remekül termett minden. Tudniilllik a kövek (különösen a vulkáni eredetűek) málladéka kiváló mikroelem-utánpótlás. És ne feledkezzünk meg a helyi klímáról, a tóról visszaverődőtt napsugárzásról sem. Az a vidék mediterránnak számít (csak kissé északra kóborolt).

Egy szárazon rakott kőfal tetején olyan gyönyörű zsálya-levendula-izsóp sövényem volt, hogy minden arrajáró megcsodálta.

Tehát ezeket tényleg nem kell földdel kényeztetni. Napsütéssel kell!

Ui. és remélem nem off: az aranykorona számítás mindig egy talány volt a számomra. Írnál erről valamit?

Előzmény: Frint (28)
outdownS Creative Commons License 2001.09.05 0 0 36
Rágalom!

(-:)

Előzmény: Tozatu (31)
Tozatu Creative Commons License 2001.08.20 0 0 35
Hát,nem tudom ki hogy van vele,de nekem a Mol-kutaknál kapható sárga zacskós ált. föld vált be,pedig elég sokat kipróbáltam.Tozatu
Előzmény: szekelym (34)
szekelym Creative Commons License 2001.08.20 0 0 34
Szerintem keverj homokot a virágföldhöz 50-50% arányban.én 3 éve ültettem ki a kertbe füszernövényeket (kakkukfü,oregano,édeskömény,citromfű stb)az abszolut tápanyagmentes kecskeméti homokba és azóta is vigan vannak még téli takarás nélkül is.
Röstellem de még öntözni sem szoktuk a szerencsétleneket.Ugyanakkor cserepetem virágföldbe ( jó minőségűbe)citromfüvet amely jól el is pusztult.
Előzmény: KILGORE TROUT (18)
szekelym Creative Commons License 2001.08.20 0 0 33
Kösz, az nagyon jó volna, főleg ha egy tel.számo is tudnál szerezni,mivel vidéken lakom. Itt az a fő problémám, hogy nincs állandó ellátás jó minőségű virágföldből ill. az üzletek össze-vissza rendelnek ,ezért képtelen vagyok egy azonos fajtáju terméknél megállapodi.A növényeimről már nem is beszélve.. A vidéki kertészeti árudák viszont olcsóbbak (általában) mint a pestiek.
Előzmény: KILGORE TROUT (32)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.08.20 0 0 32
Én ismerek egy Ilex Kertészeti Árudát a budapesti XVII. kerületben. Ha valakit bővebben érdekel a dolog utánanézek a pontos címnek.
Előzmény: szekelym (30)
Tozatu Creative Commons License 2001.08.19 0 0 31
Jó messze lehet,mert OutdownS elindult egy zsák sz..ért és azóta nem hallottam Róla.
Előzmény: szekelym (30)
szekelym Creative Commons License 2001.08.17 0 0 30
segitség! hol van ez az ilex,gondolom cég amit amagyaltól neveztek el.Állandóan megbízható jó földkeverékeket hajkurászok
Előzmény: outdownS (22)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.08.13 0 0 29
Fantasztikus, hogy a fuszernovenyek egy resze milyen talajon kepes megelni. En a gorog szigeteken dobbentem meg, talajnak nem nevezheto, inkabb koporban, szilka zuzalegban tuzo napsutesben milyen illatos peldanyok novekednek. En a cserepben meg se tudom kozeliteni oket.
Előzmény: Frint (28)
Frint Creative Commons License 2001.08.13 0 0 28
Korábbi útiélményeimből kimaradt a Balaton északi partja, most pótoltam.
Hihetetlen talajon kell hogy gazdálkodjanak, több mint fele éles - hegyes kő, a többi pedig homokos agyagos, humusz rém kevés lehet benne. És mégis! A szőlőről tudtam, hogy bírja ezt, de hogy a levendula, rozmaring, zsálya lényegesen szebb, mint nálam a 42 aranykoronás földben...Komolyan mondom, néha az a gond a növényekkel, hogy túl jó talajt adunk nekik.
Frint Creative Commons License 2001.07.16 0 0 27
Ötletes szerkezetet láttam a napokban egy gazdaboltban.( Ha eltűnnék, vszínű, hogy így köröznének: "...vélt előfordulási helye: nagyobb gazdaboltok környéke...")
Szóval a szerkentyű egy szilárdanyag adagolóval egybeépített öntözőfej. Ha a tartályát(kb.2dl-es)lecsavarod és feltöltöd, mondjuk vasgáliccal, akkor összeszerelve és a vízhálózatra kötve az öntözővíz átáramlik rajta és fokozatosan feloldja a hatóanyagot, ami aztán kijut a talajra/talajba. Ki kellene próbálni, hogy mit tud működés közben, mert ha beválik, akkor kitűnően lehetne használni talajkezelésre, nem kellene locsolókannával szaladgálni...de fel lehetne tölteni lombtrágyával, műtrágyával, talajfertőtlenítővel is.
Frint Creative Commons License 2001.07.11 0 0 26
A pH-val lehet játszani, az enyhén lúgos földhöz ha savanyító tőzeget keversz, máris kioltották egymás hatását és a semleges 7-es értéknél vagy. Nem minden tőzeg savanyít erősen!!! A tonnaszámra fellelhető szakirodalom is sokat segít, főleg a nívósabb kiadókét javallom.
Beszerzés: építkezések környékén minden beszerezhető, és néha még kérni sem kell.(kitermelt pihent föld, sóder, homok, agyag...)
Előzmény: KILGORE TROUT (20)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.07 0 0 25
Itt szokás megkopasztani a BP. XVII. kerületi kert rajongókat.
Előzmény: barnetto (24)
barnetto Creative Commons License 2001.07.06 0 0 24
Mi ez az "Ilex" és hol van?
Előzmény: outdownS (22)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.06 0 0 23
Sajnos ez a másik gondom, hogy tényleg igen-igen meszes az csapvizünk és szerintem túl is klórozzák.
Előzmény: outdownS (22)
outdownS Creative Commons License 2001.07.06 0 0 22
Menj el az Ilex-hez, annyiféle földjük van!. Ezen kívül szerezz be agyaggranulátumot, a cserép aljára, és díszcserépbe/alátétbe teríts belőle, ez, ha jól megszívja magát vízzel, megakadályozza, hogy estére sivataggá váljon a föld. Persze nyári melegben a szabadban álló edényes növényeknek jár a reggeli-esti öntözés. És ha még ott laksz, ahova egyszer magot küldtem Neked, légy nyugodt, hogy az öntözővíz meszes.
Előzmény: KILGORE TROUT (20)
outdownS Creative Commons License 2001.07.06 0 0 21
Egyszer neveltem epret fekete fóliával. Amikor a harmadik évben felszedtük a fóliát, ott tekergett alatta az apró szulák sápadtan, de élve. Ezt pusztítsd ki, ha tudod! A füvet nem művészet.
Előzmény: Frint (17)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.06 0 0 20
Igen, de a tözeggel lehet még további probléma az, hogy van amelyik savasit és elviszi a Ph értéket.

Továbbá, hogy gondot okoz a házi kevergetéshez a beszerzés. Egyszerű, laikus, hobby kertész, mint én csak vakarja a fejét.

Előzmény: Frint (19)
Frint Creative Commons License 2001.07.06 0 0 19
Keverjél házilag talajt. Kiindulónak a C jó lesz, de kell hozzá balti tőzeg, valamilyen magyar tőzegtalaj is, harmadrész homok, és a cserép aljára szórjál 1cm vastagságban sódert( nem a Fábry félét !) és akkor valamennyi követelménynek eleget tettél. Öntözni meg alulról, tálcán keresztül kellene. Lehet, hogy mélyebb, nagyobb cserepek kellenek???
Előzmény: KILGORE TROUT (18)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.06 0 0 18
Arra utalok, hogy a legtöbb fűszernövény (azok közül,amit tartok) sovány, lúgos, laza, jó vízáteresztő földet kedvel a tudomány szerint. Számomra ez eléggé fogós kihívás. A Florasca C lúgosnak, lúgos de nem laza és a vizet is nagyon tartja. Éva egy pálma talajt ajánlott, ha jól emlékszem talán szlovák. Ez meglehetősen laza, a leírás szerint lúgos is, de a növények nem igazán csípik. Nem növekednek. És az öntözés is gubancos. Reggel meglocsolom, estére kaktuszok is megirigyelnék. Ha elméretezem a víz mennyiségét, nem akar kiszáradni és belerohadnak a növények. A kakukkfüvekből mindössze egy volt hajlandó virágozni! Pedig szemmel láthatóan jól érzik magukat.

Egyenlőre emmyit a lúgos kudarcaimról.

Előzmény: Frint (16)
Frint Creative Commons License 2001.07.06 0 0 17
Úgy bizony! Bár most próbából átmegyek brutálisba, fekete fóliával takarok le egy gyomos részt, -> jöjjön rá a dögmeleg -> megfő a gaz, de még a csírázásban lévő is. Mi a bio, ha ez nem?
Alapötlet forrása: gyermekek felfújható úszómedencéje üresen felfordítva a füvön maradt, pár óra alatt lefőtt a fű,tiszta barna lett. Őszre nőtt csak ki...úgy-ahogy.
Előzmény: Tozatu (12)
Frint Creative Commons License 2001.07.06 0 0 16
Na, itt vagyok. Szóval jótanács mindenkinek, hogy ha magához vesz egy növényt, nézze meg, hogy hol van a természetes élőhelye, milyen jellegű talajon él/élt vad formájában, talaj szempontjából mik az igényei. 1 saját tapasztalat: a levendula a "minnél rosszabb, annál jobb" elv szerinti talajt szereti. Humuszban gazdag, tőzeges laza talajon természetes körülmények közt nem él. De itt van a szőlő is: Lakóhelyemen vannak az ország legkitűnőbb termőföldjei, és a bor mégsem olyan mint pl. a Villányi sziklákon, a Zalai agyagban, a Badacsonyi vulkánikus talajon. Már csak a talaj okán sem lehet ez a vidék borvidék... :(
Előzmény: KILGORE TROUT (9)
outdownS Creative Commons License 2001.07.06 0 0 15
Fűkaszálékkal nálam az a baj - már írtam - hogy abból sincs soha elég, ezen kívül a rigók állandóan szétfötrik. A paprika- meg paradicsom"földek" takarása csak úgy repül, ha munkába fognak. (És eszik a gilisztáimat!)

De tény, hogy akár sovány, homokos, akár nehéz, agyagos valakinek a földje, a takarás + annyi szerves anyag beledolgozása, amennyit csak győzünk, javít rajta.

Előzmény: Tozatu (12)
outdownS Creative Commons License 2001.07.06 0 0 14
Sziasztok!

Úgy elmerültem a kedvencekben, hogy ezt észre sem vettem!

Kedves Frint! A komposztkészítést én is szorgalmazom. (Persze, sosincs belőle elég.) Tőzeget is szoktam venni - bár a környezetvédők szerint erről le kellene szokni, mert a kitermelésével tönkreteszik a lápokat, mint természetes élőhelyeket. A kókuszrostot szorgalmazzák helyette. "Cserepes" méretekben préselt téglaként beszerezhető, vízben fel kell áztatni.

Tiszta gilisztahumuszt évek óta nem láttam - pedig az ám a finom talaj! Egyszer megpróbáltam igazi trágyagilisztákat szerezni, egy olyan helyen, ahol hirdették a földet, de azt mondták, már felhagytak vele, mert a giliszták szétmásztak(!) Azóta gyűjtögetem a sajátokat.

Frint Creative Commons License 2001.07.06 0 0 13
Ha jól értem cserép/dézsa/balkonláda talajról érdeklődsz?
Ma már rengetegféle földkeverék kapható, én mindig az összetételt figyelem, olyat keresek amiben pötrétei tőzeg és gilisztahumusz is van. Ez a legtöbb célra tökéletesen megfelel. DE. Jónéhány növénynek ez túl erős(tápanyag gazdag)Mindjárt folytatom...
Előzmény: KILGORE TROUT (9)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.06 0 0 12
Sziasztok!És a fűkaszálék alatt nem szárad ki a föld,jó morzsalékos marad,sőt a gazok is ritkulnak,ha eléggé vastag.Tozatu
Előzmény: barnetto (11)
barnetto Creative Commons License 2001.07.05 0 0 11
Pireisz, a fű csak eleinte ronda, 1-2 hónap után nem virít már.
Előzmény: pireisz (10)
pireisz Creative Commons License 2001.07.05 0 0 10
Helló Frint! Majd küldök másik tárkonyt. Már nézegettem, amikor a múltkor írtad, de most én szétosztogattam és még elég kicsi, majd ősz felé visszatérünk rá. A talaj tényleg vacak, főleg, hogy olyan mélyen fel lett forgatva. Azt hiszem, hogy itt tarthatták a sittet, mert olyan dolgokat találok benne, hogy még. Én is virágkosárba ültettem a hagymákat, de ebben nincs jelzőpálca. De nincs mellette semmi hely. Ősszel mindenképpen egyes dolgokat rendezni kellene és akkor megpróbálni alátrágyázni valahogyan, de a beültetett részeket akkor se tudom, talán pétisó, de azt most már nem nagyon akarom, mert ragaszkodnék a biohoz. Az esővízbe áztatott csalán és nadálytővel locsolok, persze nincs túl sok eső. Próbáltam fűrészporral betakarni például a rózsák körül télen, de az is úgy megkeményedett, hogy tavasszal alig birtam szétverni a kapával. Egyszer a levágott fűvel is kísérleteztem, de borzasztóan nézett ki és leszedtem.
Előzmény: Frint (8)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.05 0 0 9
Én nagyon sokat szenvedek a megfelelő földdel. Nagyon sok múlik rajta! Sajnos kapálási és hasonló problémáim nincsenek, annál inkább, hogy mihez milyen földet vásároljak (készítsek, keverjek?).
A tapasztalatom szerint, nem tudom miért, de a szakkönyvek által megadott földtipus sokszor nem válik be.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!