originalqszi, fel a fejjel, száj kinyit!
Azért küldtem a 77-est, mert a fekete Café Tasse-ból csak az a kis fajta, a 3 gr-os, 49.- Ft-os volt, és úgy éreztem, hogy keserűségedre az talán nem lenne elég. Bár, végül is küldhettem volna vagy két tucatot a fekete kicsiből. Tudod mit? Itt küldök 25-öt! Nem mogyoró(favessző)set..., azt annak küldöm, aki egy jóravaló csokolistát elkeserít!
Üdv,
Ghanima
Ez itten Wágner Sztrovacseknak íródik, hátha ide is elvetődik:
Drága Wágner Úr!
Eszembe ötlött egy bökkenő: milyen a SÖR és a csokoládé viszonya ön ser-int? Sör és Perec, tudjuk nyárban... de sör és csokoládé??
Azért bárki más is válaszolhat!
Üdv,
Ghanima
Naaa!, ne tedd ezt, originalqszi, galambom!
Itt küldök egy megfelelő mennyiségű, bár virtuális Cafe Tasse 77%-ost! Tegnap vettem az alvégi Vörösmarty téren! Megpróbáltam rákérdezni, esetleg mintegy 'ráindítani' a bárgyú eladókat a Baci Perugini-re, de bámultak mint Szamos Marci Korfun... ha már egyszer csokoládézunk!
És még Lindt-jük sem volt! Semmilyen! Nahát!
Üdv,
Ghanima
Igen, volt egy időszak, amikor a toblerone jelentette a csúcsot! Aztán megjelent az édességboltokban is és varázsát kezdte veszteni.....hja ilyen az élet:-))))
Sp: nagyon szépen köszönöm az "édes" beszámolót, élvezetes volt. Amikor olvastam Esőisten siratját, mindig irigykedve gondoltam a jéghideg kakaóitalra:-))))
Kedves Ghanima! Nem értem, hogyan is tudtam az Inota szeletet kihagyni a listáról! Ez már szentségtörés! Persze, hogy emlékszem!
Originalqszi! A mexikói tradicionális édességek felôl kérdezel. Ez a válaszom:
hagyományos a "cajeta" (ejtsd: kaheta); ez valójában kondenzált és karamellizált kecsketej!!! No ne ijedj meg, ez nagyon finom. A színe az barna és nagyon sűrű folyadék... Ezt lehet kanalazgatni, palacsintába tölteni, stb. Két különbözô változata van: envinado (borral) és quemado (égetett). A hagyományos édességek sorában meg kell említenem a dióval "ékesített" tejbôl készült szilárd szeleteket, (dulces de leche), de nem hiányozhatnak a gyümölcsbôl készült nassok sem. A cukrozott gyümölcsök sorában ott az ananász, a chilacayote (ez a tökfélék rokona nagyon ôsi és nagyon finom cukrozva), narancs, ôszibarack, acitron (ez egy sivatagi növény belseje, kandírozva nagyon finom), guayaba, mango, stb, stb.
A guayaba elôszeretettel használt gyümölcs az "ate"-k készítéséhez (ezek olyanok, mint a birsalmasajt), de ebbôl rolád is készül az elôbb említett cajeta töltelékkel, darált dióval megszórva... (Hm... olyan vagyok írás közben, mint Pavlov kutyája). Szóval említettem volt, hogy a "chocoatl" az egy eredetileg nahuatl (aztec) szó és ebbôl és ilyen formán terjedt el a világ minden nyelvében... Csakhogy a csokoládé itt egész mást takar. Oaxacaban egy kedves osztrák hölgy az egyik ismert csokoládéüzletben a kakóbab láttán elképzelte, hogy milyen jó is lenne ezt megôrôltetni és hazavinni Bécsbe, majd jó habos kakaót csinálni belôle... Meglátott engem, nagyon szívesen tolmácsoltam, de amikor megôrôlték a kakaóbabot, lucskos, zsíros pép lett belôle... Én ezt elôre tudtam, de nem sikerült eltántorítanom szándékától... A hölgy le volt sújtva.
A kakaóbab a fene tudja hány kémiei feltáráson, processzuson megy át, mire kakópor lesz belôle. Az indiánok is megôrôlték a kakóbabot, masszát készítettek belôle mézzel és ebbôl pogácsákat formáltak (a cukrot nem ismerték, a cukornádat a spanyolok a Kanári szigetekrôl hozták ide), majd ebbôl készítették az "atl"-t, vagyis atole-t, ami már a vízzel felhigított változata...Ezt itták, de isszák ma is. Most már tejjel higítják és cukorral készül ez az elôbb említett pogácsa. Ez az igazi habos kakaó. Ízében teljesen hasonlít a magyarországi, a zsúrokon felszolgált kakaóhoz, csak egy lehelletnyi fahéj is van benne... Ezek az csokoládé-pogácsák ki vannak szárítva, szép csomagolásban, legalább ötven különbözô márka... A gyerekek így is szeretik, úgy eszik, mint a táblás csokit. Az édességek hosszú sorában beszélnem kell a tamal-ról, ami szerintem az emberiség egyik legjobb találmánya. Kukoricalevélbe csomagolt kukoricaôrlemény, amibe húst, csirke, vagy disznóhúst tesznek és gôzben fôzik. Ennek az édes változtata, mazsolával és cukrozott gyümölccsel egyszerűen szemtelenül finom... A már említett spanyolok is hoztak magukkal édességeket, mégpedig mór, vagyis arab eredetűeket. Ilyen a turrón, azaz a két ostya közé préselt, egész mandulával, vagy mandulaôrleménnyel készült törökméz (ti emlékeztek még a szalalkáli ízű isteni otthoni törökmézre?). Nahát a turrón íze a Budapest selyemcukor töltelékére emlékeztet engem...
Befejezésképp: se szeri se száma az amerikai mogyorós édességeknek...
Hát ennyit; sajna a hét óra kölönbség miatt nem tudtam gyorsabban válaszolni.
Üdvözlettel
Nahááááááááááát, hogy mikről maradtam le!!! Pedig azt hittem elég öreg vagyok a csokik minden fajtájához oszt mégse. Gránittal nem sikerült találkoznom, meg Inotával sem. Hogy ti miket tudtok!
Sp, kedves!
Óóóóhhh!, Hogy' a csudába bírtam elfelejteni a Gránit kockát, mmmhhh! Ha te 56-ban oskolába jártál volt, és talán nem olvastad a korábbi hozzászólások között az én első jelentkezésemet /nem volt kötelező :-))/, akkor most tetőled kérdezném meg, hogy hát az Inota csokira emlékszel-e?? A három hűtőtoronnyal, hujj!
De, látod, én alighanem valamivel későbbi (csokoládé)öntet vagyok, a kalifacsókot nem vélem ismerni. A neve alapján nem lehet/ett rossz? Tudnál bővebbet mondani róla?
Üdv,
Ghanima
Teljességgel igazad van. Tönkre- és láb alól elteszik őket. Aztán jönnek a nyomoronc smoncalé édességűen geil, fogbaragadós, nyúlós szeletkéikkel. BRRR!
Ja, most nem kiabálni akartam a nagybetűkkel, vagy igen?
Mexikói csokoládista barátunktól kérdezném, ha erre jár mint szakértőbb, de ha bárki más tudná, attól is szívesen hallanék (azaz olvasnék) magyarázatot:
miért írják rá mostanában egynémely csokoládékra, hogy "mogyoró nyomokban előfordulhat benne"? Azt a felét értem, hogy vannak olyanok, akik allergiásak lehetnek a mogyorófélékben lévő akármicsodákra és ugye a nyavalyás multik félnek attól, hogy jól beperelik őket. Amit nem értek, az az, hogy egy nem mogyorósnak kikavart csokoládéban mi a manótól szabadna hogy előforduljon mogyoró? Tán csak nem a drágább kakaóvajat helyettesítik földimogyoróvajjal, mint zsírosító izéke?
Szóval, tudja valaki a megoldást?
Köszönettel és üdv,
Éljen-a-keserűcsokoládé-Ghanima
lady ez azért kihívás! Mert teszem azt, rááldoznék 5000 fornyákot és vennék belőle 4kg-t, akkor megnézném, hogy melyitek eszi meg a másikat:DDDDD még rokkakergetés is lenne:DDDDDDDDDDD-)))