Keresés

Részletes keresés

dattis Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4300
Sziasztok Topiklakók,
szerintetek természetes hogy 3 hónapos cserépkályhám teteje meg van repedve? Hidegen is látható a repedés, de ha bedurrantom akkor majd 1 mm vastag lesz...
Mivel ide béna vagyok :-)) képet beszúrni, ezért itt egy link hogyan néz ki:
http://kepfeltoltes.hu/080316/K_lyha_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
köszi
üdv
dattis
dokeee Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4299
Ennek a fickónak valami személyes baja van az illetővel, bár azt nem árulta el, hogy micsoda, de csak ezért van ez a nickje.
Előzmény: siokemeny (4298)
siokemeny Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4298
szasz!
mi a baj a baranyai kermi-s szövegével? nem értem.
Előzmény: ancsika25 (4297)
ancsika25 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4297

Hali Baranyai!

 

Már megint beengedtek a teleházba?

 

A kermis szövegeden megint jót röhögtem.

Használd az internetet ha valamit nem tudsz, mondjuk írd be egy keresőbe a kermi szót. Tájékozódj mielőtt valótlant állítasz mert lehet hogy itt nem mindenki olyan ostoba mint te.

 

 

Előzmény: Baranyai5 (4294)
patopal Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4296

Üdv a topiclakóknak!

 

nekem is hasonló van ha jól értelmeztem az írásodat és nagyon meg vagyok elégedve vele. 8-9 éve használjuk ha jól emlékszem. hamar bemelegszik kb 60nm ki tudunk vele fűteni.a kezdeti bénázásainkat is jól átvészelte, nem olyan érzékeny mint a hagyományos cserépkájha.ha mégegyszer rakatnék ismét ezt a fajtát választanám

Előzmény: Baranyai5 (4294)
kályhaking:) Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4295
Igen az már elég komoly csak ne legyen túl gyakori mert egyszerűen szétdől a kályhád :)
Előzmény: aszallito (4293)
Baranyai5 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4294
Ma már vannak olyan megoldások és müködnek is -hogy  a cserépkályha nem kizárólag sugárzással-hanem konvekciós-levegő áramoltatással is fűt. ennek van több megoldásais van olyan ami a kályha csempefal  belsejében keringeti a meleg levegőt  és a helységben épült csempefalon levő elzárható rácson keresztül áramlik ki a meleg levegő+a csempe is fűt- hőt tárol a falazat mértékével arányosan .2 verzió amikor a tűztérben van kialakítva egy olyan tartály amiben kering a levegő ami viszont már akár nyolc helység fűtéséreis alkalmas itt a kályhától távoli helységeket a kályhában termelt levegő fűti be ugyan ugy mint a kandallónál csak itt van hőtároló kapacitás ami folyamatossá-egyenletessé teszi a a hőleadást -no persze megfelelően építve. Ezeknél a kályháknál a forma világ nem olyan kötött mint a hagyományos elődeinél.Kill környékéről hoztam be 4 évvel ezelőtt több kályhát is az északi tenger partról. ott kicsit hidegebb van mint itt. ott már több éve fűtenek ilyen kályhákkal. csak ott megtehetik hogy mikor bejön valami uj tipus akkor azonnal lecserélik ujra.Még tartályos-gáz-fütőbetétes kályhákat is hoztam be. Több német bemutatótermből vásároltunk kályhákat amik ott kifutó tipusok itt meg szinte nemis hallott róla senki Tisztelet a kivételnek mert azok mindig vannak .Ezek a tipusokmár sokkal nagyobb teljesítményt adnak mint a mi jól bevált hagyományos kályháink. és ráadásul a begyújtástól számítva akár 10 perc mulva meleget adnak tehát a kornak megfelelően-mikor hazajön az ember a melóból-nem órák mulva van meleg.Ha begyujt.és a  kályhát pontosan lehet méretzni nem fog túlfűteni helységeket nekem nagyon beváltak ezek a technikák. jól működnek gazdaságosak. Én inkább ijen kályhákat építek már többet mint  a hagyományosakat.itt a burkolat igen változatos -szinte minden kő-tégla- cserép- kályhacsempe-ytong.műkő.stb -alkalmazható burkolatnak nem kizárólag a csempe Hozzá teszem a kályha csempe adja le a legmegfelelőbben a hőt. azértis még mais a legelterjedtebb -és alegdrágább is. Ha valaki akar -szépet-esztétikusat. meg modernet -No de nem minden ember tud  sok pénzt befektetni ilyen kályhába- annk  is ott a lehetősége a többi anyag felhasználásával is .Jóval barátságosabb árakon
Előzmény: emilii (4270)
aszallito Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4293
Nekem sikerült egyszer 162 fokosra az ajtó feletti második sort.
Előzmény: kályhaking:) (4290)
kályhaking:) Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4292
Ja jó ötlet a ventillátor, mert a meleg a természetes konvekció, fajsulykülönbség miatt ugye mindig felfelé törekszik helyére pedig hideg levegőáramlik.Te most végül is légfűtéses kályháknál alkalmazott kényszeráramoltatást alkalmazol .Tök jó magyarul :)
az a lényeg.:))
Előzmény: bosibo (4284)
kályhaking:) Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4291
A cserépkályha teherhordó felületének mindig erősnek ,tömörnek kell lenni ,nem szabad sűllyedésre hajlamos anyagot alkalmazni ,mert később csemperepedést ,feszültséget idézhet elő,én kivenném azt a pár nikecelt alóla a szigetelést ugyis a talapzat adja (ytong,töltés stb.)De ha tetőtérbe lesz a kályha és nagyobb lesz akkor a statikust is meg kellene kérdezni a biztonság kedvéért.
Előzmény: erdeiboroka (4287)
kályhaking:) Creative Commons License 2008.03.16 0 0 4290
ha cserép esett le az az ugynevezett vorsibolás ,utóbélelés ,meg a fedés is cserép.Hát lehet hogy egy kicsit túlhajszolod a kályhád ,de semmi értelme mert csak kimegy akéményen a plusz ,mert a csk csak egy bizonyos hőt tud felvenni ami 80-120c fok az ajtó feletti sor ha ennél melegebb túlfűtés jelei mutatkoznak
Előzmény: bosibo (4289)
bosibo Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4289

 

Köszi a dícséretet, tényleg szép a kályha, óvom, védem, szeretem.

 

Építkezőknek: lessétek csak meg a fotón a behajtott ajtó mögött mi van? Az kérem szépen egy magyar gyártmányú fűtőtest, azaz radiátor, a központi fűtés része. Ilyeneket vettem, és rakattem fel. Ára több, mint a normál radiátor, de megjelenése... Ez speciel 160 cm magas, ha jól emlékszem, 70 cm széles. 13 cm mély, kéttagos, teljesítménye valahol 1700 W körül lehet. Nem emlékszem.

Itt megtalálod: www.betatherm.hu   Fókusz fűtőfal

Akinek aktuális, nosza!

 

Más: mit lehet tenni a cserépkályhával, he belül a samott az égőtérben repedt, és a helyén lötyög?

 

Múltkor kissé túlhajtottam a zöld démont, és egyszer csak beleesett az égőtérbe 2 db tenyérnyi zsindely-szerű cserép...  biztosan nem a tetőről jött - na azóta jobban vigyázok a hőerővel...

 

bosibo

Előzmény: pborisz (4286)
bosibo Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4288

Szia!

 

A kidőlt fenyőből 4 db 3 méteres guriga lett, megy a gatterba, deszkának. Nem marad utána, csak pár apróság.

Nem is teszem a kályhába még ezt sem, úgy hallottam, a gyanta kirakódik a kályha belsejében - csak ezt akartam véleményetekkel alátámasztani.

 

Azonban a fabrikettet jónak tartom, ajánlom.

 

bosibo

Előzmény: pborisz (4286)
erdeiboroka Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4287

Sziasztok!

S.O.S. sürgős tanácsot szeretnék kérni.

A tetőterünket építjük be, és ma raktuk le a hőszigetelést (5+3 cm), és most hasított belém, hogy nem hagytuk ki az ott majd építendő cserépkályha helyét, és az alatt is leraktuk a hőszigetelést.

Amikor a földszint készült, az építendő cserépkályha alatt kihagytuk a hőszigetelést és nem emlékszem, hogy pontosan mi történt ... talán Ytong került alá???

Mindenesetre holnap reggelig ki kellene találni, hogy felszedjük-e a hőszigetelést, vagy rárakjuk a vashálót.

6 centi beton kerül a hálóra (4,2 es háló, 150 mm-es rácsközzel).

 

Igazából én arra gondolok, hogy több réteg vashálót kéne arra a négyzetméterre rakni...

tud valaki mondani valami szakszerűt???

Megpróbálok visszaolvasni.

 

Köszi, Boróka

pborisz Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4286
Ez szép. Mármint a kályha. Nekem biz eszembe nem jutna ebbe fenyőfát pakolni, főleg nem nyerset.
Előzmény: bosibo (4285)
bosibo Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4285

Hahó!

 

Próbálom csatolni a képeket, nem megy

 

bosibo

 

 

 

bosibo Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4284

Hahó!

 

Én is így gondolom: naponta csak egy picit dobok a száraz fa mellé.

Másfél éve vettük az öreg családi házat - vidéki város - benne állt az akkor kb. öt éves műremek,  a konyha-nappali kivágott falába építve. Ettől függetlenül a felújításkor kiépítésre került a központi fűtés padlófűtéssel, a kályhába nem kötöttük be a vizet - maradt kisegítőnek - a fűtés úgy lett tervezne, mintha cserépkályha nem is lenne.

 

Munka után, fél 5 körül hazaérek, begyújtom, - a nappaliban 24 fok is előáll, közben a radiátorok termosztátjai lezárnak - másap még langyos.

 

A ház szobái 3,5 méter magasak - felgyűlik a meleg. Mit lehet tenni?

 

Megtaláltam a megoldást: plafon-ventillátor.

 

A modern ventillátoroknak van téli-nyári üzemmódja: télen visszafelé pörög a szerkezet, és közben: alulról felszívja a hidegebb levegőt, felveri azt a plafonra, ott szétteríti, és végül a meleg levegő oldalt lefelé nyomódik...

 

Állítólag 30% fűtési energia spórolható meg... Én azt tapasztaltam, hogy forró kályha esetén, a venti beindítása után a mell-magasságban elhelyzett hőmérő gyorsan felfelé tendál... 1-2 fok szinte azonnal.

 

A www.ebay.de honlapon beírtam: deckenventilator, és találtam ilyet százával: végül sikerült vennem egy háromlapátos Westinghouse gyártmányt távirányítóval, majd egy másik modellt szintén távirányítóval a konyhába.

Szerelés nálam egyszerű volt: a plafon / födém stukatúr, tehát a padlásról lefúrva kap áramot a cucc, semmi nem látszik, a felszerelése pedig: néhány pozdorja csavar, 100-120 mm-es, és kapaszkodik a stukatúr alsó deszkájába...

 

Minden este dolgoznak a pörgettyűk, és tutira lenyomják a fent rekedt meleget!!

Nézz itt körül: http://www.apromatec.de/Bilder/Deckenventi/Heizkosten_sparen.pdf

 

Küldök fotókat, remélem sikerül...

 

Üdv, Csrékályhások!

 

bosibo

 

 

 

Előzmény: kályhaking:) (4278)
aszallito Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4283

Émile!

 

A pitbull sem veszélyes, igaz "nem annyira, mint némelyik tévé szappanoperája beállítja"

Előzmény: Émile (4260)
aszallito Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4282

A szotyoriné féle kályhás szakmai ismeretben még így szerepelt. 1cse 1m2

 

A valoságban ez kicsit másképp van:

Közepes falvastagságú cserépkálya (a magyarországon épített kályhák ide tartoznak) hőleadása 930W/m2 13órára vetitve.

Előzmény: kályhaking:) (4277)
pborisz Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4281
A vályogfal nem akadály :)) Nekem is az van (ráadásul vert agyagfal) és úgy szabom kedvemre, ahogy akarom :)
Előzmény: emilii (4280)
emilii Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4280
Nem nagyon lehet tologatni, vályogfalakról van szó, meg hiányos is a rajz, ott egy ajtónyílás van, ahonnan nem tudok már elcsípni, mert akkor nem jutunk be az ebédlőbe. :-)

Fantáziának nem vagyok híján, inkább szakértelemnek! A helyi maestroknál meg ez pont fordítva van, szóval, szerintem baráti áron meg tudom majd oldani, de az az "ára" hogy nekem kell kigondolnom, mi hogy legyen... Lelki szemeim előtt már látom is, ahogy vonogatja a mester a szemöldökét és ezt mormolja: "Há' maga tuggya.." ;-)
Előzmény: pborisz (4274)
emilii Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4279
Nekem is sokkal jobban tetszenek a téglakályhák, főként azért, mert sokkal jobban bejön nekem ez a rusztikus stílus, csak valami kályhás oldalon olvastam, hogy a hatékonyságuk azért kisebb, mint a hagyományos, mázas cserépkályháknak. Meg azt is olvastam, hogy a különböző anyagok kombinációja se nagyon nyerő - mármint hogy legyen benne vakolt felület is meg tégla + a mázas, pedig az is tetszene.

Dokumentálhatnád fotókkal az építményed!

Nem tudom már, hol találtam ezt a fotót - remélem, nem ezen a topicon - de ez is nagyon tetszik.




A fenyőtől meg mindenütt óva intenek! Nem cserépkályhába való, főként, ha nem szeretnéd túl gyakran átrakatni....

Előzmény: kályhaking:) (4277)
kályhaking:) Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4278
Hát szerintem lehet többet árt mint használ .Főleg ugy ,hogy tegnap még a rigó fütyült rajta :)
Előzmény: bosibo (4275)
kályhaking:) Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4277
Igen ez a téglakályha most nagyon divatos mivel negyedannyiba kerül mint egy hasonló méretű cserépkályha meg szerintem is tök jól néz ki és stilusos dolgokat lehet késziteni belőle.Én is most rakok majd magamnak egyet :).Amugy a cserékályha méretezésénél lehet számitani 1 csempe 1-1,2 légköbméter ,de amugy ki kell számolni a hőszükségletet hőveszteségi pótlékokkal.De ajánlott ha fázósak vagytok akkor tiz százlékkal nagyobbra méretezni.
Előzmény: emilii (4272)
bosibo Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4276

Bocs, régi oldalt nyitottam - van mozgás, hurrá!

 

bosi

bosibo Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4275

Hali!

 

Hú de régen volt mozgás itt!

cserépkályha: szerintetek hogyan tűri a fenyőt?

Begyújtáskor fenyőlécek, az OK.

Van több éves hasított fenyőm, mixelve keményfával eltüzelem.

Friss vágott fenyő gyantával ugye nem nyerő?

Más: használok fabrikettet is, vegyesen a hasított fával, de csak óvatosan, mert piszok meleg tud lenni tőle a cserép!

 

Kidőlt egy fenyőfám a viharban múlt héten - feldaraboltuk - ragad - betehetem a cserékályhába így?

 

Kösssssz a választ

 

bosibo

pborisz Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4274
Szerintem pont a másik oldalról, azaz a nappali-ebédlő oldaláról kellene a nagyobb felületet adni és a gyerekszobába áttolni egy kisebb részt. Ezen a falon szerintem kis fantáziával simán megoldható, persze ha van elég pénzetek, mert azért egyedi kályhákat ilyen méretekben már nem aprópénzért készítenek és ez érthető is.
Előzmény: emilii (4267)
pborisz Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4273
De a gyerek biztos nem fog fázni :))
Előzmény: Törölt nick (4269)
emilii Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4272
Persze, hogy a mérettől függ, csak nem szeretem, hogy nálunk olyan sablonosan készítik el ezeket a kályhákat. Igaz, ez nem cserépkályha, hanem tömegkályha - azt hiszem - de ez a stílus nagyon bejön...



Előzmény: Törölt nick (4271)
emilii Creative Commons License 2008.03.15 0 0 4270
A kedves férjem meg épp azon izgul, hogy a gyerekszoba felőli rész túlfűtené a szobát, mivel most csak a kályhacső fűti azt a szobát. ;-)

Tulajdonképpen csak hallani szeretném az olyan ötleteket és tapasztalatokat, ahol több szoba fűtését látják el egyetlen kályhával. Ja, és nem a szokásos "kocka" cserépkályháról van szó, mert olyan fotóból nincs hiány a neten, pl.

Előzmény: Törölt nick (4269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!