Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

FSO Papa Creative Commons License 2012.10.15 0 0 6978

Se magyar (még), se külföldi rendszáma (már) nem volt az autónak. Tehát forgalomképtelen - és nem üzemképtelen.

 

Az ideiglenes rendszámra - most írom le kb harmadszorra - MÁR VOLT FIZETVE biztosítás, nem tudom, ez miért szempont. Monjduk azt, hogy tréleren hoztam (azaz hazudjunk megintcsak, ez a kedvencem) - így feloldva az ellentmondás? :)

 

Kollega ugye "arról az oldalról" beszél?

Előzmény: Biovadász (6977)
Biovadász Creative Commons License 2012.10.15 0 0 6977

Ilyen dolgoknál érdemes előre utánajárni a dolgoknak, hogy ne legen meglepi.

 

Itt meg azért érezzünk meg egy kis ellentmondást:

 

 

"Szóval arra az állapotra is kellene a biztosító szerint fizetnem, ami teljes forgalomképtelenséget jelent az autó esetében."

 

"Az autóval ideiglenes rendszámmal hazaautóztam."

Előzmény: FSO Papa (6972)
AZS Creative Commons License 2012.10.14 0 0 6976

tökéletesen igazad van. ámde én meg direkt szóltam, előre, hogy "a paragrafus értelmét ne is keresd, nem érdemes, nincs... "

mindettől függetlenül ez van a törvényben. baromság? az. de törvény? az.

olvasgass Murphyt:
1. Győzni nem lehet.
2. Döntetlent elérni nem lehet.
3. A játékból kiszállni nem lehet.

Előzmény: FSO Papa (6975)
FSO Papa Creative Commons License 2012.10.14 0 0 6975

Határbiztosítás?? Ilyenről még nem is hallottam...

Szerintem az enyém nem ez az eset lesz, mivel én már egy kijelentett autót hoztam. Hozhattam volna tréleren is, de volt saját biztosítással rendelkező rendszáma.

 

Szerintem az alapelv az (kellene legyen), hogy forgalomban részt vevő (vehető) autó ne maradjon biztosítatlanul.

Előzmény: AZS (6973)
Piet 52 Creative Commons License 2012.10.13 0 0 6974

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ez_varhat_a_magyar_autosokra_is_casco_lesz_a_kgfb-bol_jovore_romaniaban_.534009.html

Nem is rossz, az én biztositóm intézi a nekem okozott kárt-ha jól értettem.

AZS Creative Commons License 2012.10.13 0 0 6973

ha jól sejtem, az esetedben erről lehet szó:

 

42. § (1) Ha a külföldi telephelyű gépjármű üzemben tartója (vezetője) az érvényes gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetet fennállását a 41. §-ban meghatározott módon nem igazolja, a Magyar Köztársaság területére való belépéskor köteles az e törvény szerinti biztosítóval, vagy biztosítók e célra létrehozott csoportjával határozott időre szóló szerződést (határbiztosítást) kötni, azt a tartózkodás idején folyamatosan fenntartani, s az ezt tanúsító okiratot magánál tartani. E szerződésre a magyar jogot kell alkalmazni és fedezetet kell nyújtania a tagállamok területén okozott károkra.


a paragrafus értelmét ne is keresd, nem érdemes, nincs... a lényeg az, hogy áthoztad a határon, nem kötöttél határbiztosítást, ezért pedig golyó általi akasztás jár.
van persze még egy bekezdés, de ezt megértetni egy olyannal, aki egyébként azért kapja a fizetését, hogy ezzel tisztában legyen... nem irigyellek

 

(2) Az (1) bekezdés szerinti okiratra (határbiztosítás) nincs szükség olyan gépjárművek esetében, amelyeknek telephelye a Rendszámegyezményhez csatlakozott országban van, vagy ha a forgalmi engedélyre nem kötelezett gépjármű állandó telephelye a Rendszámegyezményhez csatlakozott országban van. 

Előzmény: FSO Papa (6972)
FSO Papa Creative Commons License 2012.10.12 0 0 6972

Sziasztok!

 

Nincs túl nagy pörgés itt, viszont úgy rémlik nekem régebbről, hogy szakértő annál inkább.

Főképp az ő véleményük érdekelne az alábbi üggyel kapcsolatban.

 

Vásároltam külföldön egy személyautót. Kétnyelvű adásvételit az eladóval kitöltöttük az ő németroszági otthonában. Az autóval ideiglenes rendszámmal hazaautóztam. Itthon megpihentem, majd kértem időpontot az NKH-hoz, elvittem előtte szervizbe az autót, stb.

 

Eltelt 8 nap.

 

Forgalombahelyezés napja: az autó meg is kapta a magyar rendszámot, forgalmit rendben - életében természetesen először került itthon nyilvántartásba. Az NKH-hoz természetesen aznaptól érvényes magyar GFB-vel mentem már oda. És nem utolsósorban az eredeti adásvételi szerződéssel. Az okámyirodában ezt a napot írta be az ügyintéző mint tulajdonszerzés dátuma.

 

A biztosító nemsokára küldte is a paprokat, az általam előzőleg is kiszámolt éves díjat befizettem, minden rendben - gondoltam.

 

Majd eltelt néhány hónap.

 

Néhány napja jött tőlük egy levél, miszerint leszek szíves fedezetlenségi díjat fizetni hamar arra a nyolc napra, ami a németországi adásvétel és a világtörténetben első magyarországi forgalombahelyezés között eltelt.

 

Másképp: arra az időszakra, ameddig az autó már ki volt jelentve Németországban, magyar rendszáma viszont még nem volt, így nem is közlekedhetett semmiféle közúton.

(Természetesen közlekedett, ideiglenes rendszámmal, amire természetesen volt rendes biztosítás, nem is kevés pénzért. Tehát emiatt igazán kár aggódnia a MABISZnak, hogy fedezzen).

 

Természetesen tudom, mit kellett volna másképp csinálnom, és akkor most semmi gond nem lenne. Bár eléggé életszerűtlen esetet feltételezne az, amit tennem kellett volna. Továbbá elborzaszt és feldühít, hogy ilyen szürrealista elképzelésekkel kvázi bátorítják a hivatalok a jó népet a mutyizásra, hamisításra, csalásra. Esetleg a fedezetlenségi díj fizetésére, ami nem mellékesen a teljes éves díj egynegyede - nyolc napra...

 

Szóval arra az állapotra is kellene a biztosító szerint fizetnem, ami teljes forgalomképtelenséget jelent az autó esetében.

 

Ez így jogszerű? Csak én nem érzem annak?

Előre is köszönöm, ha valaki hozzászól.

Érdrisk Creative Commons License 2012.08.07 0 0 6971

Évforduló után bárhová köthetsz. Új biztosítód fogja rajtad bevasalni a fedezetlenségi díjat.

Előzmény: narek_ (6970)
narek_ Creative Commons License 2012.08.07 0 0 6970

KGFB szerződést kötöttem 2011.08.06-án (MKB). A baleseti adó bevezetéséről emilben értesített a biztosító. CSEKKET NEM KÜLDÖTT, az ügyfélszolgálaton személyesen elismerték, hogy valóban nem küldték ki. Törlési határozatot küldtek és két hónappal megrövidítették a bizt. időtartamát.

Ezután új biztosítást kötöttem au UNIQÁNÁL. 2012.06.07-én, online. Küldték a csekket, éves díj, befizettem.

2 hónappal később töröltek, mert nem köthettem volna hozzájuk, csak az előző biztosítómhoz (MKB). Ezekután tegnapi nappal visszamentem az MKB-hoz és újrakötöttem. Az Uniqát levélben kértem, hogy utalja vissza az általam befizetett éves díjat. Erre azt válaszolták, hogy 2013.-ig érvényes szerződésben állok velük. Kérdésem: ha díjnemfizetés miatt (nem kaptam csekket!) megszűnik a biztosításom, de a biztosítási évfordulón túl vagyunk (2 hónap fedezetlenségi díj ellenében), akkor is az eredeti biztosítónál köthetek csak szerződést???

 

Fütyülős Creative Commons License 2012.06.18 0 0 6969

most jött egy levél, hogy a törzskönyvet és a rendörségi határozatot kell még beküldeni a kárrendezéshez. úgyhogy akkor még várunk. csak akkor meg azt nem értem, hogy amikor ettöl a kárrendezö cégtöl kijött a kárfelmérö és elkért egy csomó dokumentumot, nem tudta, hogy a törzskönyv is kell?... a rendörségi határozat meg ezekszerint muszáj.

remélem nem lesz gubanc, mert baromira nem akarjuk, hogy elhúzódjon, nem hogy még pereskedni...

Előzmény: Biovadász (6968)
Biovadász Creative Commons License 2012.06.18 0 0 6968

"ha lejár a 15 munkanap megfenyegetem öket a pszáf-fel, ha nem történik semmi, utána megy a panaszbejelentés"

 

És akkor mi történik?

Pszáf továbbítja a biztosítónak a leveledet azzal, hogy a válaszból másolatot kér, majd megírja neked, hogy íme a biztosító válasza, ha nem tetszik, akkor polgári peres úton érvényesítheted igazadat.

Egyedi esetekkel nem igazán foglalkoznak, tömeges panasz esetén odacsaphatnak, ha a panasz oka valami törvényi szabályozás állandó megszegése, vagy olyasmi ami a késlekedést általános jelenséggé teszi.

 

Viszont felelősségbiztosításoknál a kár napjától jár neked a késedelmi kamat, azt majd ne felejtsd el kérni. Ha nem égetően sűrgős a pénz, akkor az idő neked dolgozik.

Előzmény: Fütyülős (6967)
Fütyülős Creative Commons License 2012.06.18 0 0 6967

hát nem tudom. valaki azt mondta, hogy ha a károkozó elismerte, akkor nem kell megvárni a határozatot. elvileg a biztosító is kiküld a saját ügyfelének (a károkozónak) egy valamilyen adatlapot és ott is el kell ismernie és kész. mindegy várunk, aztán, ha lejár a 15 munkanap megfenyegetem öket a pszáf-fel, ha nem történik semmi, utána megy a panaszbejelentés.

Előzmény: Biovadász (6966)
Biovadász Creative Commons License 2012.06.18 0 0 6966

"amiket a rendörök adtak neki"

 

Ha rendőri intézkedés volt, akkor húzodhat a rendőrségi határozat megszületéséig.

Előzmény: Fütyülős (6960)
Fütyülős Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6965

Köszönöm! Akkor remélem hamarosan megkapjuk a pénzt. de jó lenne..

Előzmény: StaKes (6964)
StaKes Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6964
Előzmény: StaKes (6963)
StaKes Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6963

ha jólértem, akkor 15 nap.

 

 

 

Előzmény: Fütyülős (6962)
Fütyülős Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6962

akkor jó, köszi. meddig van valami határidö amíg fizetniük kell? vagy ha van tapasztalatod, mikorra számíthatunk? jön majd postán valami értesítö vagy hogy fogunk megtudni akármit is?

Előzmény: StaKes (6961)
StaKes Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6961

hátha rendőrségi jkv is készült, akkor már nemigazán kell a károkozót nyilatkoztatnia a biztosítónak.

 

mindenesetre még csak 11 nap telt el a kárfelvétel óta, nagyon nincsenek késében...

 

Előzmény: Fütyülős (6960)
Fütyülős Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6960

a károkozó a helyszínen elismerte. alá is írta a papírokat, amiket a rendörök adtak neki, köztük az elismerö nyilatkozatot vagy mit. ilyenkor mi van?

Előzmény: StaKes (6959)
StaKes Creative Commons License 2012.06.17 0 0 6959

csak azután fizetnek, miután a károkozótól visszajön az elismerő nyilatkozat...

Előzmény: Fütyülős (6958)
Fütyülős Creative Commons License 2012.06.16 0 0 6958

üdv

tud nekem valaki valami tapasztalatot mondani? GTK-s kocsi (860ezerHuf), Astránál van a károkozó, 06. 01-jén baleset, 4-én bejelentés, 6-án kárfelmérés. autó elvileg roncsbörzére fel, de elvileg az már le is járt. Mikor lehet számítani valamire? teljes kifizetésre? telefonáltam már nekik jó párszor, de nem mondanak semmit, "utánanéznek" "elkérték a telefonszámomat", hogy majd "visszahívnak", ha "utána tudtak nézni".. semmi tájékoztatás nem jött eddig, se postán se sehogy. nem tudunk semmit.

Érdrisk Creative Commons License 2012.06.15 0 0 6957

Ha online alkusznál kötötted, és nem juttattad el nekik az aláírt alkuszi megbízást (fax, pdf, posta ) akkor nem köthetik meg  nevedben. Netes kötések esetében az alkusz ír alá helyetted, de csak akkor teheti meg, ha már adtál le neki erre vonatkozó alkuszi megbízást.

Előzmény: robbie90 (6955)
StaKes Creative Commons License 2012.06.15 0 0 6956

írj nekik, hogy: bocsi, sztornó.

Előzmény: robbie90 (6955)
robbie90 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 6955

Hello!

Tegnap kötöttem neten kötelező biztosítást, ugynevezett e-GFB-t, tehát nemírtam alá semmit és nem fizettem be semmit. Ha most én mégsem ezt a biztosítást választanám, akkor mi a teendő?

A segítséget előre is köszönöm.

Biovadász Creative Commons License 2012.06.12 0 0 6954

"ezek közül egyik sem gond, nem kell velük foglalkozni"

 

Feltéve ha az ember megbízik abban a családtagban, hogy egyáltalán fizeti a biztosítást. :)

Előzmény: AZS (6952)
StaKes Creative Commons License 2012.06.08 0 0 6953

családi túróshátasnál inkább a bírságok szoktak problemmák lenni...

 

egyik ismerősnek a veje a családi kölcsönkocsira félmisi közigbírságot halmozott fel, amire a hivatal fizetésből letiltást kért az autótulaj rovására.

 

a pacák melóhelyén (pénzszállítmányozó cég) meg aszonták, hogy holnap már nem kell jönnie, mert így túl sanszos, hogy kísértésbe esik...

Előzmény: Bubo.Bubo. (6949)
AZS Creative Commons License 2012.06.07 0 0 6952

 

ezek közül egyik sem gond, nem kell velük foglalkozni

Előzmény: Bubo.Bubo. (6949)
StaKes Creative Commons License 2012.06.07 0 0 6951

dehogy. akkor is fizet, csak a biztosító később visszaköveteli a kifizetett lóvét...

 

tudom, csak nem akartam részletezni...

 

(piás esetben pl. a vezetőtől, nem a tulkajtól, és max. másfél millióig)

 

 

eztviszont nemtudtam...

Előzmény: AZS (6950)
AZS Creative Commons License 2012.06.07 0 0 6950

dehogy. akkor is fizet, csak a biztosító később visszaköveteli a kifizetett lóvét (piás esetben pl. a vezetőtől, nem a tulkajtól, és max. másfél millióig)

Előzmény: StaKes (6948)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.06.07 0 0 6949

úgy értettem, hogy ha hosszabb távon más vezeti az autót, akkor milyen papírokat kell írni, hogy ha véletlenül kár van, akkor a biztosítónak ne ez lehessen a kifogása

 

meg hogy ha kötelezőnél a tulajnak van kedvezménye, kedvezőbb besorolása, de aki vezet, annak ez nem járna, emiatt nem lehet-e probléma

 

hosszabb "kölcsönadásnál" (családon belül) nem akarnánk átíratni az autót, és nincsen adásvétel sem, kérdés, hogy elég-e egy engedély, vagy kell üzembentartói szerződés

Előzmény: AZS (6947)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!