Vigyázzon nagyon aki először iszik kombuchát NE VIGYE TÚLZÁSBA ! Engem majdnem a mentő vitt el.
Esetem:
Egy 5 literes üvegben 4,3 l kombuchát csináltam. Két hét érlelés után leszűrtem és két db kétliteres palackot teletöltöttem vele. Maradt még 3 dl.
Nem éreztem túl erősnek (finom, enyhén savanykás, picit pezsgős volt).
Fogtam és a maradék 3 dl-t megittam.
Valószínűleg nagyon beindíthatta a méregtelenítő hatását, mivel éjfélre a következőket tapasztaltam :
Enyhén fájt a hasam, erősen fájt a fejem, 38 fokos lázam lett, rázott a hideg, hányingerem volt, szédültem (forgott velem a világ), a vérnyomásom nagyon leesett, ólmossá váltak a végtagjaim.
Már azon voltam, hogy mentőt hívok, amikor hirtelen egy nagy hányinger és hasmenés rendbe tette a "torkosságomat". Ami csak kijöhetett, kijött belőlem !
Fél órán belül helyreállt a vérnyomásomtól kezdve a fejfájásig és a leírt tünetekig minden.
Én egyértelműen annak tulajdonítom az esetet, hogy hirtelen olyan mérgeket oldott ki a kombucha, mely a véráramomba került és mérgezési tüneteket okozott. A szervezetem pedig villámgyorsan meg akart szabadulni a mérgektől.
Az eset napján 2 pirítóst ettem toast kenyérből, 10 szem kekszet, fél liter citromfű-kamilla teát ittam és az ominózus 3 dl kombuchát. (...ami pár óra alatt ilyen problémát okozott)
Az én esetemből okulva mindenki vigyázzon, ha elkezdi a kombucha teát inni nehogy hirtelen nagyobb mennyiségű teát igyon elsőre !
A tanulópénzt befizettem, kár hogy nem hallgattam okosabb, gyakorlottabb emberekre, amikor arra intettek : először 1 evőkanállal, majd két evőkanállal, majd fél decivel stb kedjem a kombucha teát inni !!!
Egy jó hónapja, hogy fogyasztom és készítem a kombucha italt. A vaterán rendeltem, alaposan becsomagolva kaptam meg, úgy hogy már az első ital is hamar elkészült. A 7 napos ital nagyon finom volt, de azóta egyre csak kisérletezgetek.
Nagyon jó, hogy már a gombatelep megérkezése előtt alkalmam volt itt olvasgatni a tapasztalataitokat. Így is volt bennem egy kis félsz, mi lesz, ha elszúrom. Naponta többször is megvizsgáltam, hogy látszik-e már valami.
Emiatt aztán az első bébik között több vékony hártya lett, azért ezeket is elhasználtam.
Most, egy bő hónap után már nagyon csinos kis bébijeim vannak, amit az ismerősöknek szeretettel ajánlom és adom oda.
Én ugyan pénzért vettem az első gombát, azért én ingyen adom annak, akinek szüksége van rá. A teát magamon kívül az unokáim és most már a férjem is fogyasztja.
Ha véletlenül nagyon savanyúra sikeredik ( a sok vékony bébi eredményeképpen), akkor ezt félreteszem, hajöblítésre.
Hálás vagyok nektek a sok remek ötletért - birovica
Kedves Jula! Én már kaptam kombucha gombát személyesen, de elvesztettem a címét, telefonszámát. A Kisz ltp.-en találkoztunk akkor. Most is kellene, mert elhanyagoltuk szegényt. memik3@gmail.com Üdvözlettel, MM
Szerintem a kombucha nem ihatatlan savas lötty, de valóban savanyú, főleg, ha túl sokáig érleled. Szerintem nincsen aranyszabály arra, hogy hány naposan jó, az nekem mindig nagyon függött a levegő hőmérsékletétől. Télen ez lehetett a 17 fokos konyhában akár 8-9 nap is, de nyáron volt, hogy a négy nap elég volt, mert 24-26 fok volt a konyhában. Én kóstolgatni szoktam, és ízből lehet érezni, hogy eléggé savanyú-e már, de még nem olyan, mint ha ecetet innál tisztán.
Ha már így megírtad, had kérdezzem meg, hogy a kristálygombát milyen mennyiségben ittad naponta, és volt-e valami szisztémád, hogy mikor. Én most kezdtem, nekem nagyon ízlik, ezért nem lesz gond a napi egy liter, csak nem tudom az elosztását.
És még egy kérdés: Te milyen hatását érezted az ivásának, vagy volt-e valami, amire konkrétan fogyasztottad?
Volt kombucha-m tavaly, de olyan szörnyen savanyú ihatatlan erős lötty volt mindig, hogy pár hónap után feladtam és kidobtam. 5 literes befőttes üvegben volt egy kisebb tenyérnyi. Később kettéosztódott, de a baby-vel nem próbálkoztam már külön. Mit rontottam el? A kristálygombát viszont 1,5 évig fogyasztottam. A fél várost elláttam a szaporulattal. :) Nagyon fincsi és nekem segített. Azt nagyon ajánlom.
Segítséget szeretnék kérni, szükségem lenne kombucha gombára, ha valakinek esetleg lenne fölösleges "szaporulat" kérem írjon, e-mai címem: legulany@freemail.hu nagyon fontos!!!
Szia! Olyankor ki szoktam önteni, aztán új tea, cukor bele és kezdődik minden előlről. Bár van, aki így is fogyasztja hígítva. tesz a teájába egy-két kanállal... Minél több a kombucha, annál gyorsabban savanyodik.
Minél több napot érlelődik, annál savanyúbb... No, és a tenyészet mennyiségétől is függ milyen gyorsan jön össze a savanyú ital. Nincs rá szabály, hogy nilyen savanyúnak kell lennie. Akkor a legfinomabb, ha savanykás, és egy kicsit pezseg...
Köszönöm a hozzászólásokat, akkor próbálgatom még, hátha megsavanyodik. Bár jól élnek a gombák, szépen nőnek, szálasak is, de mégsem lettek eddig olyan savanyúak, mint ahogy kellett volna. De majd hátha most. :)
Chrome böngészővel tudtam csak megnézni, Firefox, IE6 nem mutatott képeket, ezt azért jelzem, ha esetleg más sem látná. (IE8-am nincs jelenleg). Indexen általában a feltöltés utáni beszúrás hiánya miatt szokott lemaradni a kép.
Az én kombuchám szépen műxik. Néhány kép. Már nem is kell alá fűteni mert nagyon hamar kész lesz,és nemgyőzöm inni. Akkor 23fokon tartottam,most pedig 18-20fokon van. Elég erős az anyag,olyan mintha a traubiszodába öntenék almaecetet.
Ahogy a barna élesztőszálak jobban elszaporodnak, egyre jobban és gyorsabban fog savanyodni, az ember fogát is megtámadhatja, hígítatlanul már egyre kevésbé lehet meginni, olyan savas lesz.
A savanyodásra bizonyos fokig szükség is van, mert egyrészt, ha cukros maradt, akkor nyilván nem dolgozta fel az összes cukrot, a cukor viszont hízlal stb.
Másrészt a savhatás védi az egész tenyészetet (vele együtt a fogyasztó egészségét is) a penésztől és más nemkívánatos gombák, baktériumok elszaporodásától.
Sok helyen olvastam, hogy a kombuchával olyan savanyú lesz a tea, mint az ecet. Már egy ideje próbálgatom a kombucha tea készítést, lett is eredményképpen soik-sok vastag gombám, de olyn savanyú teát még sosem sikerült készíteni, mint az ecet, simán meg lehet inni, bár rettenet íze van. Vajon mit rontok el? Lefőztem 3 liter teát, bele a cukrot, bele gombát és az indítófolyadékot, vártam sokat, le volt zárva egy konyharuhával, a végén leszűrtem és kész is volt ital. Az eltelt idő változó, volt, hogy 2 hét, volt, amikor 2 hónap, de sosem lett olyan savanyú, mint sokan mondták és mint vártam. :( Ha valaki tud tanácsot adni, kérem tegye meg, köszönöm!
Pont ezen gondolkoztam,hogy láttam valahol ilyen fűtőlapot és az is áramos cucc tehát akkor fogom használni.Az akváriumozás az meg nem áll távol tőlem ugyanis márk vagy 5éve van egy 200literes meg néhány kicsi is és mint írtam szeretem a sufni tuning dolgokat.A vízmelegítőre én is gondoltam hőmérőm meg van is egy felesleges.De lehet az lenne a legegyszerűbb ha kilakoltatnám a halakat és 200liter teát raknák be helyettűk az akváriumba,és a külsőszűrö pedig jólenne lecsapolni a kész teát. :) ja és akkor az élesztős cukros koktélt sem kellene használnom ami a növényeknek biztosítja a CO2-t.
Haj és körömnövekedést észrevehetően gyorsítja szerintem is a Kombucha, valószínűleg a sok természetes B-vitamintartalom miatt.
Pattanásokat én akkor szoktam észlelni magamon, amikor kevés savanyúságot fogyasztok, tehát a Kombucha, almaecet stb. nálam pont ez ellen hat. Főleg a Flóra Light margarint nem bírom, attól makacs zsírpattanások jönnek ki (többször is kipróbáltam), pedig amúgy általában nem szoktak ilyen gondjaim lenni.
...árusítanak Kombucha célra, úgyhogy nincs azzal különösebb gond. Lényeges viszont, hogy hőfokszabályzott legyen, vagyis adott hőfokon lekapcsoljon, nehogy felfőzze a cuccot. Elég csak alátenni. A befőttes üveg oldalára pedig öntapadós hőmérő ragasztható, akvarisztikai üzletben beszerezhető. Ezt elég csak Celluxszal leragasztani a két végénél, hogy mosásnál könnyen levehető legyen, így többször is felhasználható. Vagy alkoholos hőmérő esetében gyurmaszerű tapasszal (Terostat) biztosítottam a hővezetést.
Tavaly alkalmaztam olyan módszert is, hogy befőttesüvegeket fűtött vízbe állítottam, egy alkalmas műanyag dobozba, a vizet akváriumfűtővel melegítettem, a kívánt hőfokra, ami ezeknél pontosan beszabályozható. Nem kell sok víz, 5-10 cm magasságban már elég, a hővezetés így is annyira jó, hogy átveszi az egész üveg tartalma ugyanazt a hőfokot. Csak időnként pótolni is kell a vizet párolgás miatt, a mész viszont marad, így idővel vízkőlerakódás keletkezik. Némi ételecetet lehet hozzá önteni, ami a mészlerakódást is oldja vagy csökkenti, valamint fertőtlenítő hatása is van. Ha esetleg beposhadna a langyos víz, vagyis baktériumok szaporodnának el benne, az ellen is jó lehet. Később reverz-ozmózis ivóvíztisztítót üzemeltem be (nyilván nem emiatt), ami gyakorlatilag vízkőmentes vizet ad. Vagy ioncserélt víz is alkalmazható, 5 literes kiszerelésben olcsón beszerezhető.