Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2001.07.05 0 0 8
Szia! A kutyának se árt... :)
Kiszórni nics túl sok értelme, az őszi ásás előtt kell belőle kiszórni. Ez a szer az elszikesedésnek induló talajon segít főleg. Amikor a tárkonyt küldted nekem néztem a talajotokat, elég alacsony lehet a humusztartalma. Nagyon meghálálna egy kis erdei talajt, istálótrágyát, baromfitrágyát és egy adag homokot. Lazítana a szerkezetén mindenképpen.
/A legszebb tárkonyt legyilkolta a lóbogár :( /
(Azon gondolkodtam, hogy jó lenne többet látni a földedből...de azért földet már csak ne postázgassunk egymásnak, mert elmeállapot okán bezárnak minket...)
A virághagymákat ültetőkosárba kell tenni, annak van jelzőpálcája, és akkor mellette lehet kapirgálni.
Előzmény: pireisz (7)
pireisz Creative Commons License 2001.07.05 0 0 7
Helló Frint! Köszi a kimerítő tanácsot! Ez a vasgálic gondolom a kertészeti boltokban kapható. Most leírom, hogy miért ez a tömörödés. Tavaly csőtörés miatt teljesen felborult a kertem, nagyon sok növényt ki kellett vennem és egy ideig áztak a gyerekfürdőkádban, sok meg is rohadt, mert nagyon meleg volt. A növényeket aztán oda ültettem el, amit másfél méter mélyen kiástunk. Persze a talaj teljesen tönkrement szerintem. Ráadásul oda ültettem, ahová éppen tudtam és rendkívül sűrű lett így a beültetés. A nap és az esetenkénti locsolás megtette a többit. Viszont a virághagymák miatt nem igazán mertem még szurkodni sem, mert akkor azokat felnyársalom. Ez a szer nem árt a kutyának például? És ezt most is akár kiszórhatom?
Előzmény: Frint (5)
Frint Creative Commons License 2001.07.04 0 0 6
Nehezet kérdezel...általános, épp' ezért nem sokat érő szabály, hogy a nagyon aprószemű magok fényen csíráznak, vagy csak lehelletnyi homoktakarást igényelnek. Fényen csírázik a levendula(!) a kakukkfű, szurokfű, a közönséges sport/pázsitfű a kaktuszfélék javarésze és a zeller és a mák is(?)tán. Több hirtelen nem jut eszembe, a magok vetésmélysége szakkönyvenként egészen eltérő, ki kell tapasztalni. Talajtípus is erősen befolyásolja (agyagos föld ->>> futóhomok).
Előzmény: Levendula (2)
Frint Creative Commons License 2001.07.04 0 0 5
A talaj keménységének lehet fizikai-szerkezeti oka és lehet kémiai oka is. Mifelénk a gyakori fúrt kutas öntözés hatására szikesedést okozó sók halmozódnak fel a talajban, ez keményíti cserepessé teszi a földet. A megoldás:vasgálic. Ez a zöld színű só (kémiailag vas-szulfát) átalakítja a sziksót, és savasabb kémhatás irányába viszi el a talaj pH-ját, és érezhetően "puhul" tőle a föld. E kedvező hatása mellett vasat visz a talajba, ami nélkülözhetetlen makroelem. Én minden évben elszórok pár kg-ot a kertemben ősszel, ásás előtt. apropó ásás. A fizikai ok lehet pl a sekély ásás, talajművelési hiányosság. Nagyon egyszerű lazítószerkezet az agyarkapa, ami tulk. egy hosszú nyélre rögzített C alakban meghajlított, és ékszerúen végződő élesített acéllap. Ismered? Én ennek módosított változatát használom szinte hetente a sorközök lazítására, kultiválására. Parádés segédeszköz, egy 3 ágú vasvillából készítettem, úgy, hogy 90 fokkal lehajlítottam a villaszárakat. Egyszerű -> nagyszerű.
De vannak olyan növények is, amelyek karógyökerük révén jól fellazítják, feltárják a talajt. Talán a legismertebb ilyen növény a bab.
Előzmény: pireisz (3)
onobody Creative Commons License 2001.07.03 0 0 4
Beraktam a kedvencekbe!
pireisz Creative Commons License 2001.07.03 0 0 3
Sziasztok! Ha már talajról van szó, kéne egy tanács, hogy a sűrűn beültetett kertet, hogyan lazítsam. Olyan rettenetes kemény, még a vizet is alig tudja beinni, de semmivel nem férek hozzá. Talán vasvillával szurkodjam?
Levendula Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2
Ha nem OFF, kéne egy lista hogy mi csírázik fényben, mi setétben. Ezzel vannak problémáim.
Frint Creative Commons License 2001.07.03 0 0 1
Hát igen, a jó palánta egyik nagy titka a jó talaj megválasztása. Ha magról vetünk mindig kell egy kis szuperfoszfát a földkeverékbe, ez elősegíti a csírázást. Vannak kész palántaföld receptjeim, elhozom és bemásolom.
Előzmény: Levendula (0)
Levendula Creative Commons License 2001.07.03 0 0 0
Üdvözlöm a dolgot. Nekem a palántanevelés most a legjobban érdeklô terület. Hogy tavaszra optimális növényeim legyenek, tudatosan.
Frint Creative Commons License 2001.07.03 0 0 topiknyitó
...hogy kell topicot nyitni ??? ;-)
Szóval, arra gondoltam, hogy a kertészkedés egyik alaptényezője igazán megérdemel egy külön fejezetet.
Ha már külön tárgyaljuk a többi körülményt: időjárás, növényvédelem, stb. akkor ez is megérhet egy kis szakosodást.
Itt lehetne megbeszélni a kerti/cserepes/balkonládás/dézsás talaj minden nyűgét-baját-örömét, eltérő talajadottságokhoz igazodó kertészkedést, a mesterséges talajokat, és talajjavítást, a komposztálást, az öntözést, a tápanyagutánpótlást (Volldünder ügy pl.)
a talajlakókkal való kényszerű együttélés kérdéseit, a talajkeverékek készítését, vagy akár a vízkultúrás növénynevelést is.
Mit SZÓLTOK HOZZÁ ???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!