Vettem egy Praktikeres F100-as tűztérbetétet. Hosszas utánolvasások után beépítettük. Az építésről láthattok képeket a honlapunkon a Fotók az építésről menüben 2006-11-06-i képek között. Igazából ma lesz a főpróbája. A hátamögött egy 25x25-ös kémény áll. Majd beszámolok az eredményről.
Aprófával rendes tüzet csináltam és azon égettem el a frabrikettet, nekem teljsen jól égett (lehet talán hogy nem akkora lánggal mint a 6 hasáb fa, de az csak 3 guriga brikett volt). Ennek is lánggal kell égnie a leírások szerint, a levegőt e szerint szabályozd.
Brikett ügyben kérnék szaktanácsot tőletek. Kipróbálásra vettem 1-2 zsákkal fa- és szalmabrikettet, kandallóban használnám. Eddigi tapasztalataim alapján nehezen gyullad be, kicsi és "hideg" lánggal ég, a meleget sem tartja. Meg sem közelíti az eddig használt akác/cser tulajdonságait - bár az igaz, hogy füst szinte semmi és hamu is alig marad a fabrikett után. A szalmabrikett a gaga1 tasztaltárs által leírtak szerint viselkedik, nem nyert. Valamit rosszul csinálhatok?
Az Edilkamin (egy magyar cég) által gyártott "Easy Box" nevű kandallóbetétről van valakinek tapasztalata? Most akciózik a cég, és 90eFt-ért árulják a Praktikerben. Tapasztalat?
na megint félreolvastam az írásod. hiszen te azt írod ,hogy nem felülről kell begyújtani:)))) hát nem is úgy csináltam. mitől lehet rossz égés? nagy huzat?
lehet,hogy igazad van mert én nem tudom hogy is kéne begyújtani a brikót:))) szóval akkor várom hozzászólásod ebben a témában:) úgy csináltam,hogy alulra a papír arra a gyújtós és arra a brikó. kb. két óra alatt leég.utána még egy órát izzik de akkor már nem ad akkora hőt. de felülről hogyan kell megygújtani?
Sajnos sokkal keletebbre:( Faforgácsból készült briketthez 25-30ft/kg-os áron lehet hozzájutni. Persze van olyan ettől jóval drágább hely is. Kíváncsiságból vettünk egy keveset, majd ha hideg lesz, ki lesz próbálva. Régről ismerem a brikettet, de ezek a mostaniak nem hasonlíthatók össze a régivel:)
Nem akarok beleszólni, lehet, hogy nincs is igazam mert még nem használtam szalmabrikettet, de nekem van egy olyan érzésem, hogy nálad valami nem stimmel az égéssel. Vagyis valami miatt nagyon rossz hatásfokkal ég el a brikett, inkább csak füstölve hamusodik el. Ez a tökéletlen, alacsony hatásfokú égés eredménye is lehet.
De lehet, hogy maga az anyag rossz, bár őszintén szólva nem hinném, hogy ennyire szar lenne.
ja hhoz képest,hogy mennyi hamu marad utána. ami nem is hamu hanem kemény brikett formájú anyag.egyben kilehet szedni a kályhából.nagyon szar. a berakott menyiségnek a 3/4-e lesz a hamu.tehát nem jó megoldás. most még azt gyakorlom,hogy mennyi levegőt kell neki adni.meg mennyi legyen a huzata. mert a huzat az kegyetlen tud lenni.szinte mint egy kis morzsaporszívó:)))) te merre laksz?
Huha, az nem olcsó. Vetekszik a fabrikett árával. Ennyit nem ér meg szerintem. Jobb is ha máskor mást veszel. Azért nem tartom hülyeségnek, na de ennyit kérni érte... Sajnos nem vagyunk közel, így nem tudok más alternatív, olcsóbb brikett forrást.
Elhúzódhat az simán 7 hónapra is. Na persze nem ugy mondom, hogy minden hónapban éjjel nappal, de már a szeptemberi hűvösebb estéken be kell gyújtani( ebben az évben nem kellett) és októberben már tutira kell, aztán meg áprilisban még javában kell fűteni és néha májusban is előfordul. Sőt, ez év júniusában, extrém eset volt ugyan, de napokig tűzelni kellett.... Amilyen szélsőséges irányba kezd elmozdulni az időjárás, számíthatunk ilyenekre. Tulajdonképpen nem rossz az az 1m2/100kg fa viszonyszám, nem hallottam még erről a megközelítésről, de nem tartom rossznak:) Ebben az esetben viszont nem 21-22fok lesz, hanem azért több. De mondom, sok minden függ szerintem a rendszertől és örülj neki, hogy olyan kevés fával megúszod:) A kazános topicban számolgattak/tunk: és az jött ki, hogy 1,11dkg fa 1 liter 50fokos vízet 90fokra melegít( hihetetlen ugye:) ) Ez 40fokos hőemelkedés. De ha 10-ről 90-re kell melegíteni és a rendszerben van 1000liter víz, akkor máris 20kg feletti famennyiség kell hozzá és ekkor még csak felnyomtuk és aztán szépen csökken a hőmérséklete...( egyszeri begyújtáskor, hűvösebb estéken elégséges)
gaga1: szóval nem nyerő a szalmabrikett? Sok a hamuja és nem ad olyan meleget? Mennyivel volt olcsóbb? Amugy melyik megyében vagy?
Én fabrikettet vettem, szerintem nem éri meg. 4000Ft-ra jön ki mázsája és nálam nem tudott kétszer annyit, mint a fa. Nagyjából ugyanannyi kell belőle -vagy kicsit kevesebb- . Az előnye, hogy száraz és nem kell hasogatni.
hát a szaga az olyan mint amikor eső után kimész a birkalegelőre:)))) a színe meg zöldesbarnássárgás:))) asszem ilyet nem veszek többet,mert a hamuja igencsak sok.a hengerek megmaradtak ugyanakkorának mint amikor betettem őket csak most puhák:)))) de másikat nem kaptam sehol sajna