Persze, én is nézem az M1-en, de az interneten is az OMSZ-től az Időkép-en át az AccuWeather-ig, naponta többször, de minek...? :) Igazából a nyaralás előzetesében mennek az idegeimre, a kertészkedésnél még elviselem a tévedéseket.
Mi a TV1-en szoktuk megnézni, ahhoz szoktam igazítani a növényekkel kapcsolatos teendőket. Persze figyelembe kell venni a saját adottságainkat, derült időben levonni a minimumból 3-4 fokot, de úgy eddig elég jól bejött. 4 nappal előre már nem mindig, háromra se, a 2-re tényleg.
Amit más adókon mondanak, azt nem kell komolyan venni.
Én már lassacskán ezt sem hiszem... Nem egyszer fordult elő, hogy megnéztem reggel, milyen idő lesz másnap (ez szerint terveztem a tennivalókat), aztán a biztonság kedvéért megnéztem este is, s rá sem lehetett ismerni, egészen mást jósoltak. Reggel kinézve az ablakon láttam az igazit, a harmadik változatot. Szerintem, már azt sem biztos, ami elmúlt...
Nem tudom, mi lesz ebből, de sorra bújnak ki a hagymás virágjaink. Nem tudom, mennyire lehet hinni az előrejelzésnek, de ha igaz, akkor mostanában nem lesz igazi tél:
Szia! Szerintem keresd meg őket is: http://barnaesfiai.hu/ Ird le a körülményeket és kérdezd meg, hogy mit ajánlanak. (Lehet, hogy a települést is felmérték már a régi gyümölcsfák tekintetében és tudják, hogy milyen gyümölcsfajtákat érdemes ültetni.)
Azért kérdeztem hogy mi az a felső réteg, mert a képen úgy látszik, hogy az használható, ami annyit jelent hogy érdemes olyan alanyokat választani, aminek a gyökere, nem hatol mélyre. Ilyenek vannak. Viszont azt is tudom, hogy te olyan elültetem a fát az meg nő és csók tipus vagy, homokos talajon viszont ezek az alanyok nem a legjobb választások 2 okból sem. Az egyik hogy nem rögzítik kellőképpen a fát, azaz karózni kell, főlegy ha figyelembe vesszük az elmúlt évek nyarait, a felhőszakadást viharos széllel, no meg ugye mivel nem megy mélyre, a szárazság is gondot okozhat a homokon. Én 3 dolgot tudok javasolni.
1. ültess sövényfákat (de szerintem nem neked való)
2. nézz szét a környéken, kinek milyen alanyon vannak a fái. (sajnos ez sem a legjobban járható út, mert sokaknak fogalma sincs.
3. Vedd fel a kapcsolatot Csarli1 nevű fórumozóval, ha valaki, akkor ő tud segíteni
Ja, és egy bónusz is van, ültess akácot és.... :-)
A felső réteg (szerintem kis jóindulattal azért van egy méter(ke), olyan "jóféle fekete homokosnak látszik... gőzöm sincs, hivatalosan mi lenne a neve. Klassz morzsalékos és sötét. De ha víz éri, azaz esik, csúszik, mint a veszett fene, alig birok kiszánkázni az udvarból a kocsival. Érdekes egy cucc.
Kikelt az egyik sor fokhagymám! :) DE csak az egyik, a zöldhagymák nem. Pedig egyszerre duggattam le az összeset. Még rengeteg kosárban csírázó fokhagymám van a kamrában, szépen fújnak kifelé, nagyon kár értük, mert jófélék, de "nincs hova tenni) Ami röhejesen hangzik 4280 nm-en, de nem tehetem meg, hogy aztán meg majd a traktorost hergelem azzal, jajj, azt is kerülje ki, meg ezt is itt... Szóval van egyetlen parányi ágyásom és kész. És a drótkerítés töve két oldalon tele rózsákkal...:) Ennyi az eddigi itteni kertészkedésem, no meg 3 kis fenyőfa elültetve.
Ali Bá! Orsós meg kordonos...:S Jajjnekem! Mikor metszegetek én majd meg kordonozok, főleg, hogy csak 2-2 fát szeretnék minden gyümölcsfajtából. Viszont a talaj miatt meggondolandó. Csak hát egyedül vagyok mindenre, észnél kell lennem!
A madársaláta a lehető legegyszerűbben tartható növény, talán csak a téli porcsin egyszerűbb. Egyszer kell valahová vetni, pár tövet hagyni felmagzani, utána egy csomó helyen kinő magától. A madársaláta még a fű között is elvan, a rózsasövény alatt (mondjuk onnan keserves szedni), út szélén, egyéb ágyásokban itt-ott. A nagyon vastag tyúkhúrréteg és az apró gólyaorr el tudja nyomni, de a legtöbb helyen nem is kell gyomlálni. Ágyásszerűen most a fóliában van, ősszel a paprikák és a fólia között volt egy kis hely, félrehúztam a fűtakarást, és oda vetettem. Úgy nem lett gyomos, ha kint fagyni fog, lehet majd onnan szedni.
Leveles kelem párszor volt már. Nem találtam túl ízletesnek, nem igazán volt kelkáposzta íze, de szép növény. Én hagytam dísznek.
Nálunk a cékla júliusban, a borsó után vetve jó lett. Nem nagy, de már ehető méret.
A tarlórépa szerintem nagyon jó, főleg a karórépa (Brassica napus). Télállóbb, mint a kerek (Brassica rapa), amit általában vetőmagboltban is lehet kapni. Talán a reteknél is finomabb, könnyebben emészthető, és főve is finom.
A cékla menne, de túl későn vetettem. A korai fagyokat látszólag gond nélkül vészelte át, de nem nőtt meg. A kisfiam nyulának nagy örömére... :o)
Tarlórépánk, madársalátánk még sosem volt. Utóbbi őszintén szólva nem is vonz, ezen a talajon képtelen lennék gyommentesen tartani.
Vetettem az idén egy speciális "levél-káposztát". Nem fejesedik, és állítólag egész télen szedhető a kelhez hasonló ízű levele. Sajnos, ez is csak arasznyira nőtt meg, de remél, tavasszal ez lesz a legkorábbi zöldségforrásunk. Ha nem, akkor hagyom felmagzani, és újra próbálkozom.
Nálunk is csak én eszem. Annyit léptünk előre, hogy régebben a férjem a Jánosnapit sem ette meg, de idén már igen. Igaz, hogy ezek valami keverékek voltak, sárga volt, de gömbölyded. Sajnos nincs meg a zacskója, így nem tudom, honnan ne vegyek. Az íze viszont hasonlított a Jánosnapira, úgyhogy valószínűleg most már máskor is jobban fog fogyni.
Én nem mertem a földben hagyni, féltem, hogy egyszer valamikor hét közben jön egy nagyobb hideg, és nem fogom tudni időben kiszedni. Nem jött, úgyhogy maradhatott volna tovább is, de most már mindegy.
Nekem még a földben van a fekete retek! :o)) És nem lett csípős.
Csak az a gáz, hogy nem bírom megszerettetni a családdal. A zasszonyt is csak annyira sikerült rávennem, hogy mézes kivonatot csináljon belőle. De azt is csak addig ette, amíg beteg volt.
Nekünk Glosterünk van, annak egy része a melléképületben májusig eláll. Kicsit kásás lesz, de szerintem nem rossz.
Persze mi is szeretjük a déligyümölcsöt, veszünk is. Zöldséget nem, paradicsom helyett eszünk tarlórépát, madársalátát, céklát, retket.
Erről jut eszembe, meg kellene nézni, mi a helyzet a pincében a fekete retekkel. Mióta levittem, rá se néztem, inkább a kertből frissen szedett karórépát esszük. Ha hideg lesz, úgyis csak a pincében lévő dolgok maradnak.
A maga idejében még a palánta nevelés / helyre vetés kérdésköréből is szeretnék majd kérdezősködni. Meg a mulcsozás, öntözés, tápanyagellátás is érdekel.
Persze, tudom, dugig van vele a net, de ahogy az már lenni szokot, mindenről lehet olvasni, meg mindennek az ellenkezőjéről is...
A magam részéről jobban szeretek közvetlen érdeklődni mások tapasztalatairól, amit aztán megpróbálok a saját lehetőségeimhez igazítani.
Csípős paprika:
Pár éve kaptam egy füzér csípős fűszerpaprikát. (Fogalmam sincs, milyen fajta.) Akkor nem daráltam le. Gyönyörű színe volt, (sőt, még most is szép!!!), csak az vele a gond, hogy az éppenhogy csípőstől a méregerősig mindenféle van közte, bár ránézésre teljesen egyforma mindegyik.
Egy év múlva ledaráltam egy részét. Persze olyan "közepesen csípős" lett az őrlemény, de az is aránylag jól őrzi a színét.
Ismét egy pesti család, aki belefáradt a magas jövedelem okozta stresszbe, és kiválasztottaa a lehető legköltségesebb termelési módot... És három hosszú év tapasztalata alapján megmondja a tutit...
:o))
Az idényzöldségek elsődleges fogyasztásával teljesen egyetértek, de mit csináljak, ha szeretjük a vegyszerrel lefojtott déligyümölcsöket is? Ráadásul hogy-hogynem, az egyébként jó pincénkben az alma csak január közepéig áll el. (A "különleges ízvilágú"-nak mondott húsvéti rozmaring biztosan tovább is fogyasztható maradna, de az szerintem ízetlen, akár csak a hoszzan utóérő körték...)
A naspolya december végére akkor is elrohad, ha éretlenül szedjük le. A birs sem bírja tovább, aki meg már evett télen az erdő szélén kökényt, az tudja, mi a különbség a dércsípés és a fagyás között...
Hűtőház nélkül, január utánra szerintem csak kivételesen jó adottságú helyen marad meg bármilyen jóízű gyümölcs.
De van megoldás: úgy hívják, hogy aszalt gyümölcs, és befőtt. :o) Igaz, az utóbbiban a hőkezelés miatt nem sok C vitamin marad, de arra ott a savanyú káposzta. :o)
33 liter * 2000 vagy 3000 forint, feketén eladva, az annyi mint 66000 vagy 99000 forint. Az azért már szép bevétel. Vehetnél a gyerkőcnek ilyen aksis kisautót, hadd furiázzon, ehelyett te meg eliszod, hát milyen családapa vagy te?