Keresés

Részletes keresés

orca75 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 1113
A háztartási sósav + víz 50-50%-os arányú elegye majd azt a téglára ecsettel feldhordva sokat segíthet. A sósav reakcióba lép a mésszel és roncsolásmentesen lesznek szépek a tégláid.
Előzmény: rjoe (1101)
Miki69 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 1112

Én konyhai papírtörlőt használok benedvesítve + CIF. Szépen leszedi a kormot.
Előzmény: Törölt nick (1109)
Miki69 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 1111
"És mennyi a tömege annak a 3 db. briketnek ??"

Szia, kb 2,5kg.
Előzmény: Törölt nick (1103)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1110

A krumpliva kb. 2perc alat = krumplival .... alatt

Előzmény: Törölt nick (1109)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1109
Én innen loptam az ötletet, miszerint nyers burgonyával kell tisztítani a kormos üveget. Eddig minden szupercsoda "NASA technológiás" szerrel csak szenvedett a feleségem, alig hozta le a koszt. A krumpliva kb. 2perc alat leszedtem az összes kormot, sacc/kb. 10Ft-ért. Úgyhogy tanúsíthatom, hogy a dolog működik. :-)
Az újrakormosodás mértékét illetően nem tudok nyilatkozni, mert a brikett alig kormol, ezért tisztítani most csak kb. 1-2 hetente egyszer szükséges az üveget.
Előzmény: khenell (1108)
khenell Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1108
Tegnap vettem a Tescoban Bref Universl Power zsíroldót: Odaégett szennyeződések, makacs foltok, korom eltávolítására. 600 Ft volt.

Első alakalommal eléggé nehezen, de lejött az üvegről a korom egy része, de ahol letisztult, ott alig lett kormos mára, és a teljesen fekete – átláthatatlan - részek is könnyen átlátszóvá lettek ma már egyszeri befújással is.

Előzmény: monyesz (1067)
monyesz Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1107
Egy éve rakták (azóta már bekerült a mester katalógusába, mert ilyen stílusút még nem épített). Pontosan 440 eFt volt, minden anyaggal együtt, ebből 300 eFt körül volt a csempe és az ajtó, 1xx eFt a munkadíj a többi anyaggal együtt.
A csempe minőségi anyag, a mester nem árulta el pontosan melyik cégtől van, csak annyit,hogy nagy emnnyiségben exportra (Angliába) dolgoznak.
Szombathelyen van egyébként
Előzmény: konaking (1106)
konaking Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1106
Köszi a segítség, kandalló most már biztos nem lesz, mégiscsak jobban illik parasztházba egy kemence. Kemence egyébként mindenképen lett volna, csak az udvarra akartam csinálni, de az is lehet, hogy ott is lesz, nyáron mégse kellene fűteni a házat. Tetszik a kályhád, ez mikor került 400-ba, és melyik környéken? Csak, hogy tudjak kalkulálni, mert a szóbába azt akarok rakatni.

Előzmény: monyesz (1105)
monyesz Creative Commons License 2006.10.20 0 0 1105

http://cserepkalyhas.uw.hu/ oldalt nézd meg ! A "Mi is az a kályha" menü alatt van leírás, abból talán okosabb leszel.

A kemence ugye alkalmas sütésre-főzésre, ennyivel mindenképp több egy sima kályhánál...

Előzmény: konaking (1102)
Hevi57 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 1104
Sziasztok!

Sok okosságot, ötletet olvastam itt a fórumon. Én most akarok egy zárt tűzteres kandallót építeni, de kellene egy kis segítség. Nincs e valakinek egy jó leírása a tűztér beépítésről, szabályokról. Esetleg egy tűztérhez mellékelt beépítési útmutató. Én egy F100-as 14 kW-os tűzteret vettem a Prak....-ben, de nem volt hozzá csak egy francia nyelvű leírás, de ebben nem sok minden van.

Köszi

Hevi
konaking Creative Commons License 2006.10.20 0 0 1102
Én még megtehetem : ). Az mennyivel jobb, mint a kemence, egyáltalán a három közül melyik a jobb hatásfokú? (kandalló, kemence, cserépkályha)

Előzmény: monyesz (1100)
rjoe Creative Commons License 2006.10.19 0 0 1101

Szevasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem. Bontott téglábol szerertnék kandallót építeni. Van is valamennyi téglám(kibontattam egy falat). Hogyan, mivel kell (szakszerűen) megpucolni, hogy utána jól nézzen ki? Kell-e valamivel lekezelni?

 

Előre is köszi a segítséget.

monyesz Creative Commons License 2006.10.19 0 0 1100

Mit gondolsz mitől az a sok asztmás a lakótelepeken ?

Ha tehetném búboskemencét rakatnék...

Előzmény: Törölt nick (1099)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.19 0 0 1099

Sőt, rengetegen tűzépről veszik a fát, éppen akkor amikor van rá pénzük és még sem fagynak meg

 

:-)) Persze, igazad van. Én sem azt mondtam, hogy alkalmatlan a fűtésre és aki ezt használja az fagyhalált fog szenvedni. :-)) De a kérdés az volt a kolléga részéről, hogy a fához képest megéri-e a brikett? Erre próbáltam válaszolni, és ebből a megvilágításból az is fontos, hogy milyen a tüzelőanyag fűtőértéke. Én kb. 6 éve tüzelek(tem) fával. Egyszer sikerült 2 éves szárítottat kipróbálnom, mert az előző évről maradt kb. 30mázsa (enyhe tél volt). Összehasonlíthatatlanul jobban égett, mint a frissen vásárolt. Ettől fügetlenül, én sem fagytam halálra a fris fával sem :-) Ár-összehasonlításkor viszont vannak kétségeim, mert abból a vizes fából kb. 3-4x annyit kellett beteni a tűztérbe egy normális hatásfok eléréséhez, mint a brikettből.

 

Egyébként nagyapám -tősgyökeres vidéki ember- még azt csinálta a régi időkben, hogy az elején 3 évre megvette a fát, és mindíg a legrégebbivel, tehát a már jól kiszárítottal tüzeltek (nemhiába, ők még tudták mit kell csinálni). Utána már neki is csak az 1 évnyi mennyiséget kellett mindíg megvenni, így forgatták a készletet. Ezzel a megoldással minden évben 3éves száraz fával tudtak fűteni. Nagyon jó hatásfokkal. De ehhez marha sok hely kell, nekem sajnos nincs akkora telkem, hogy ennyi fát tárolgassak. Ezért tüzeltem én is mindíg friss fával, amivel viszont még az is bajom volt, hogy nagyon kormolt. A kandalló üvege néhány óra múlva már sokszor olya kormos lett, hogy alig láttam át rajta. Nehezebb volt begyújtani is stb.

 

Egy viszont biztos. Itt van a komplett gázkazánom és gázos fűtsi rendszerem kiépítve, de én most a gázáraktól függetlenül is nagyon utálom. Tegnap pl. a nappaliban 28fok volt, az már nem jó, de mégis olyan jó érzés a tűz melege, hogy semmi gondom nincs még ilyen értéknél sem. Ha radiátorral fűtök, akkor már 23-24fokos hőmérsékletnél vattát köpök, és masszív szellőztetésbe kell kezdenem mert fuldoklom. Pedig nem a gáz szívja el a zoxygéjnt, mert az lent van a kazánházban, a lakásba csak a melegvíz jön fel. Úgyhogy Hi-tech ide vagy oda, én relatíve fiatal korom ellenére nem pártolom ezeket a nagy modern marhaságokat. Kényelmesebb, konfortosabb, de egészségileg, és közérzetileg -legalábbis nekem-, a jó öreg tűz jön be. A kazánt idén még be se kapcsoltam, szerintem nem is fogom.

 

Bocs, kicsit elkalandoztam :-)

Előzmény: hawe (1095)
monyesz Creative Commons License 2006.10.19 0 0 1098

Köszi !

Mindenképp kipróbálom, mert ha ilyen enyhe idő lesz, nem tart ki a tavalyról maradt tüzifa :). Venni meg már nem akarok, mert nagy a mizéria a tüzifa körül és nem akarok vizeset venni...

Előzmény: Miki69 (1097)
Miki69 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1097
"És kiszámoltátok, megéri a fához képest ?"

Az átlagos tüzifához képest sokkal jobb szerintem. Ahol vettem, ott azt mondták, hogy eddig aki kipróbálta, az nem tért vissza a fához (tüzifát is árulnak).

Én három darab "szénbrikett" méretű fabrikettet égetek el esténként, és a cserépkályhám kellemesen forró lesz tőle. Reggel is langyos még, egész éjjel fűt. Szinte hihetetlen, 3 db brikettől! Kb 2 órán keresztül ég-parázslik.
Előzmény: monyesz (1090)
domi_nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1096
Válasz ment, este képek is:)
Előzmény: fischnek (1094)
hawe Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1095

Én nem mondom, hogy elméleti szinten és igazság alapját nézve nincs igazad, de nem ennyire tragikus a helyzet gyakorlatban a fa szárítása( 2-3év).

Jól el lehet tűzelni az ez évi vágást is, persze lehet, hogy vízesebb, de gyakorlatban nem nagyon venni észre.

Sőt, rengetegen tűzépről veszik a fát, éppen akkor amikor van rá pénzük és még sem fagynak meg, pedig az ott tárolt fák szabad ég alatt vannak és friss vágásúak(tehát abban az évben vágták).

De nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak azt, hogy nem kell annyira a szárítástól félni és nincs olyan nagy gáz az igazán tűzifának való akáccal és pl: tölggyel. Kemény meleget tudnak azok csinálni:)

Személy szerint, nyaranta közvetlenül az erdészetből vesszük a fát, így mire tél lesz, máris száradt annyit, hogy gyakorlatilag megfelelő legyen:)

A brikettet meg jó 15-20 éve használtuk....fene jó dolog, az biztos!

 

Előzmény: Törölt nick (1091)
fischnek Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1094

Szia,

 

írtam Neked egy emailt, pár kérdéssel!

 

válaszokat előre is köszönöm.

Előzmény: domi_nick (1066)
Nembo Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1093
Jól látod.
Előzmény: Törölt nick (1092)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1092

Ha jól látom ez egy gyátró üzem. Ők valószínűleg nem kereskednek a brikettel, hanem  hasznosítják a saját hulladékjukat. Gondolom a gyárnak van egy éves gyártókapacitása, abból van x mennyiségű hulladék, amiből tudnak gyártani x mázsa brikettet. Ha az elfogy, akkor vége.

De más cégek importálnak külföldről, pl. Ausztriából. Ezért nem hinném, hogy hiány lesz belőle. Persze nem lehet már tudni semmit.

Előzmény: Nembo (1087)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1091

A fa első ránézésre olcsóbb. De figyelembe kell venni, hogy azonos fűtőteljesítményhez kevesebb brikett kell (a préselés miatt sűrűbb a szerkezete mint a fának). A fa csak akkor jó fűtőanyag, ha egészen száraz. A frissen szálított fa -becslések szerint-, legalább 20-30%-ban tartalmaz vizet. Mire ezt kiszárítod, minimum 2 év, de inkább 3. Ez annyit jelent, hogy minimum két évre elegendő fát kell tárolnod lehetőleg fedett helyen, és szárítanod folyamatosan. Mire a fa kiszárad, 20-25%-kal könnyebb lesz. Ez a pénz konkrétan kirepült az ablakon, elpárolgott a szó szoros értelmében.:-) 

Itt már érdemes csinálni egy új kalkulációt a fentiek alapján.

Aztán van még a kényelem és a praktikum. A brikett nem koszos, nem piszkos. Kis helyet foglal. Tovább ég, kevesebbszer kell rátenni. Szinte egyáltalán nem kormol. Hamut alig hagy maga után.

 

Annyi, hogy kandallóba nem a leglátványosabb, mivel csak kb. 40%-ban lángol, és nem pattog mint a fa. Inkább csendesen parázslik.

Én már évek óta tüzelek kandallóval, eddig mindíg fával, most idén próbáltam először a briketett. Jelen állás szerint, hacsak nem lesz a brikett hiánycikk, nem térek vissza a fához :-)

Előzmény: monyesz (1090)
monyesz Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1090
És kiszámoltátok, megéri a fához képest ?
Nembo Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1089
az
Előzmény: Nembo (1087)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1088

Az egy jó ár! Sajnos innen az összes nagykereskedő távol van, ezért a szállítás miatt nekem drága marad. Nincs mit tenni. De nekem még így is megéri, mert a gázhoz képest filléres tétel.

Kevés kell belőle valóban, a tüzifa kb. harmada. Azért majd kemény hidegek idején fogja enni a tűztér rendesen :-)

 

Hiány szerintem nem lesz, legalábbis nekem azt mondta a kereskedő, hogy ebből korlátlan mennyiséget tudnak importálni. Az más kérdés, hogy az idei évben eddig jóval több fogyott mint eddig bármikor, ezért a behozott mennyiség valóban nem lesz elég. De importból pótolják majd, elvileg.

Tüzifánál az a probléma, hogy behozni nem érdemes, itthon viszont csak annyi van, amennyit az erdőgazdaságok engednek egy évben kivágni.

Előzmény: Miki69 (1086)
Nembo Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1087
úgy néz ki a készleteik nem tartanak ki az idei szezonban.

Itt is már csak volt... (Jelzem; igencsak jó áron)
Délután hívtam öket; azt mondták, az erre a szezonra már a teljes mennyiség le van kötve. Talán májusban...
Előzmény: Miki69 (1086)
Miki69 Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1086

Na ,a meg is hozták a brikettet, és du. be is tettem a cserépkályhába. Döbbenetes! Igaz amit írtak róla: óriási fűtőérték, kis helyigény. Három darabot égettem el, és forró a kályha! Én 39000 Ft / 10q áron vettem. Szerintem jövőre is ebből fogok még használni. (Kiegészítő fűtésként).
Egyébként döbbenetes, a cég fuvarozói azt mondták, hogy úgy néz ki a készleteik nem tartanak ki az idei szezonban. Ugyan az lesz mint a tüzifával? Állítólag készülnek hőerőművek fabrikettes fűtésére is...
Előzmény: Törölt nick (1080)
monyesz Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1085

Köszi !

Kipróbálnám, de nekem messze vannak. Baumaxot előbb találok, majd benézek oda.

Előzmény: Törölt nick (1084)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1084

Én kétfélét vettem, az egyik 800Ft/18-20kg -ez szerintem magyar gyártás-, a másik 1100Ft/25kg -ez valami külföldi-.  Műanyag zsákokban van.

 

Utóbbit láttam a Baumaxban is, ott 610Ft/12kg áron van, tiszta, papírdobozba csomagolva.

 

Itt meg tudod nézni milyenek léteznek : http://start.honlapepito.hu/demo116/index.php?oldal=oldal&tartalom=241

Előzmény: monyesz (1082)
karlo10 Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1083
Sziasztok! Központi fűtésre cstlakoztatható vizes cserépkályhát szeretnénk. Tudja valaki hol tudnánk hozzá tűzteret és víztartályt venni? Esetleg ha lenne valakinek ilyenhez metszeti rajza, illetve bármilyen tapasztalata azt megköszönném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!