A háztartási sósav + víz 50-50%-os arányú elegye majd azt a téglára ecsettel feldhordva sokat segíthet. A sósav reakcióba lép a mésszel és roncsolásmentesen lesznek szépek a tégláid.
Én innen loptam az ötletet, miszerint nyers burgonyával kell tisztítani a kormos üveget. Eddig minden szupercsoda "NASA technológiás" szerrel csak szenvedett a feleségem, alig hozta le a koszt. A krumpliva kb. 2perc alat leszedtem az összes kormot, sacc/kb. 10Ft-ért. Úgyhogy tanúsíthatom, hogy a dolog működik. :-) Az újrakormosodás mértékét illetően nem tudok nyilatkozni, mert a brikett alig kormol, ezért tisztítani most csak kb. 1-2 hetente egyszer szükséges az üveget.
Tegnap vettem a Tescoban Bref Universl Power zsíroldót: Odaégett szennyeződések, makacs foltok, korom eltávolítására. 600 Ft volt.
Első alakalommal eléggé nehezen, de lejött az üvegről a korom egy része, de ahol letisztult, ott alig lett kormos mára, és a teljesen fekete – átláthatatlan - részek is könnyen átlátszóvá lettek ma már egyszeri befújással is.
Egy éve rakták (azóta már bekerült a mester katalógusába, mert ilyen stílusút még nem épített). Pontosan 440 eFt volt, minden anyaggal együtt, ebből 300 eFt körül volt a csempe és az ajtó, 1xx eFt a munkadíj a többi anyaggal együtt. A csempe minőségi anyag, a mester nem árulta el pontosan melyik cégtől van, csak annyit,hogy nagy emnnyiségben exportra (Angliába) dolgoznak. Szombathelyen van egyébként
Köszi a segítség, kandalló most már biztos nem lesz, mégiscsak jobban illik parasztházba egy kemence. Kemence egyébként mindenképen lett volna, csak az udvarra akartam csinálni, de az is lehet, hogy ott is lesz, nyáron mégse kellene fűteni a házat. Tetszik a kályhád, ez mikor került 400-ba, és melyik környéken? Csak, hogy tudjak kalkulálni, mert a szóbába azt akarok rakatni.
Sok okosságot, ötletet olvastam itt a fórumon. Én most akarok egy zárt tűzteres kandallót építeni, de kellene egy kis segítség. Nincs e valakinek egy jó leírása a tűztér beépítésről, szabályokról. Esetleg egy tűztérhez mellékelt beépítési útmutató. Én egy F100-as 14 kW-os tűzteret vettem a Prak....-ben, de nem volt hozzá csak egy francia nyelvű leírás, de ebben nem sok minden van.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Bontott téglábol szerertnék kandallót építeni. Van is valamennyi téglám(kibontattam egy falat). Hogyan, mivel kell (szakszerűen) megpucolni, hogy utána jól nézzen ki? Kell-e valamivel lekezelni?
Sőt, rengetegen tűzépről veszik a fát, éppen akkor amikor van rá pénzük és még sem fagynak meg
:-)) Persze, igazad van. Én sem azt mondtam, hogy alkalmatlan a fűtésre és aki ezt használja az fagyhalált fog szenvedni. :-)) De a kérdés az volt a kolléga részéről, hogy a fához képest megéri-e a brikett? Erre próbáltam válaszolni, és ebből a megvilágításból az is fontos, hogy milyen a tüzelőanyag fűtőértéke. Én kb. 6 éve tüzelek(tem) fával. Egyszer sikerült 2 éves szárítottat kipróbálnom, mert az előző évről maradt kb. 30mázsa (enyhe tél volt). Összehasonlíthatatlanul jobban égett, mint a frissen vásárolt. Ettől fügetlenül, én sem fagytam halálra a fris fával sem :-) Ár-összehasonlításkor viszont vannak kétségeim, mert abból a vizes fából kb. 3-4x annyit kellett beteni a tűztérbe egy normális hatásfok eléréséhez, mint a brikettből.
Egyébként nagyapám -tősgyökeres vidéki ember- még azt csinálta a régi időkben, hogy az elején 3 évre megvette a fát, és mindíg a legrégebbivel, tehát a már jól kiszárítottal tüzeltek (nemhiába, ők még tudták mit kell csinálni). Utána már neki is csak az 1 évnyi mennyiséget kellett mindíg megvenni, így forgatták a készletet. Ezzel a megoldással minden évben 3éves száraz fával tudtak fűteni. Nagyon jó hatásfokkal. De ehhez marha sok hely kell, nekem sajnos nincs akkora telkem, hogy ennyi fát tárolgassak. Ezért tüzeltem én is mindíg friss fával, amivel viszont még az is bajom volt, hogy nagyon kormolt. A kandalló üvege néhány óra múlva már sokszor olya kormos lett, hogy alig láttam át rajta. Nehezebb volt begyújtani is stb.
Egy viszont biztos. Itt van a komplett gázkazánom és gázos fűtsi rendszerem kiépítve, de én most a gázáraktól függetlenül is nagyon utálom. Tegnap pl. a nappaliban 28fok volt, az már nem jó, de mégis olyan jó érzés a tűz melege, hogy semmi gondom nincs még ilyen értéknél sem. Ha radiátorral fűtök, akkor már 23-24fokos hőmérsékletnél vattát köpök, és masszív szellőztetésbe kell kezdenem mert fuldoklom. Pedig nem a gáz szívja el a zoxygéjnt, mert az lent van a kazánházban, a lakásba csak a melegvíz jön fel. Úgyhogy Hi-tech ide vagy oda, én relatíve fiatal korom ellenére nem pártolom ezeket a nagy modern marhaságokat. Kényelmesebb, konfortosabb, de egészségileg, és közérzetileg -legalábbis nekem-, a jó öreg tűz jön be. A kazánt idén még be se kapcsoltam, szerintem nem is fogom.
Mindenképp kipróbálom, mert ha ilyen enyhe idő lesz, nem tart ki a tavalyról maradt tüzifa :). Venni meg már nem akarok, mert nagy a mizéria a tüzifa körül és nem akarok vizeset venni...
Az átlagos tüzifához képest sokkal jobb szerintem. Ahol vettem, ott azt mondták, hogy eddig aki kipróbálta, az nem tért vissza a fához (tüzifát is árulnak).
Én három darab "szénbrikett" méretű fabrikettet égetek el esténként, és a cserépkályhám kellemesen forró lesz tőle. Reggel is langyos még, egész éjjel fűt. Szinte hihetetlen, 3 db brikettől! Kb 2 órán keresztül ég-parázslik.
Én nem mondom, hogy elméleti szinten és igazság alapját nézve nincs igazad, de nem ennyire tragikus a helyzet gyakorlatban a fa szárítása( 2-3év).
Jól el lehet tűzelni az ez évi vágást is, persze lehet, hogy vízesebb, de gyakorlatban nem nagyon venni észre.
Sőt, rengetegen tűzépről veszik a fát, éppen akkor amikor van rá pénzük és még sem fagynak meg, pedig az ott tárolt fák szabad ég alatt vannak és friss vágásúak(tehát abban az évben vágták).
De nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak azt, hogy nem kell annyira a szárítástól félni és nincs olyan nagy gáz az igazán tűzifának való akáccal és pl: tölggyel. Kemény meleget tudnak azok csinálni:)
Személy szerint, nyaranta közvetlenül az erdészetből vesszük a fát, így mire tél lesz, máris száradt annyit, hogy gyakorlatilag megfelelő legyen:)
A brikettet meg jó 15-20 éve használtuk....fene jó dolog, az biztos!
Ha jól látom ez egy gyátró üzem. Ők valószínűleg nem kereskednek a brikettel, hanem hasznosítják a saját hulladékjukat. Gondolom a gyárnak van egy éves gyártókapacitása, abból van x mennyiségű hulladék, amiből tudnak gyártani x mázsa brikettet. Ha az elfogy, akkor vége.
De más cégek importálnak külföldről, pl. Ausztriából. Ezért nem hinném, hogy hiány lesz belőle. Persze nem lehet már tudni semmit.
A fa első ránézésre olcsóbb. De figyelembe kell venni, hogy azonos fűtőteljesítményhez kevesebb brikett kell (a préselés miatt sűrűbb a szerkezete mint a fának). A fa csak akkor jó fűtőanyag, ha egészen száraz. A frissen szálított fa -becslések szerint-, legalább 20-30%-ban tartalmaz vizet. Mire ezt kiszárítod, minimum 2 év, de inkább 3. Ez annyit jelent, hogy minimum két évre elegendő fát kell tárolnod lehetőleg fedett helyen, és szárítanod folyamatosan. Mire a fa kiszárad, 20-25%-kal könnyebb lesz. Ez a pénz konkrétan kirepült az ablakon, elpárolgott a szó szoros értelmében.:-)
Itt már érdemes csinálni egy új kalkulációt a fentiek alapján.
Aztán van még a kényelem és a praktikum. A brikett nem koszos, nem piszkos. Kis helyet foglal. Tovább ég, kevesebbszer kell rátenni. Szinte egyáltalán nem kormol. Hamut alig hagy maga után.
Annyi, hogy kandallóba nem a leglátványosabb, mivel csak kb. 40%-ban lángol, és nem pattog mint a fa. Inkább csendesen parázslik.
Én már évek óta tüzelek kandallóval, eddig mindíg fával, most idén próbáltam először a briketett. Jelen állás szerint, hacsak nem lesz a brikett hiánycikk, nem térek vissza a fához :-)
Az egy jó ár! Sajnos innen az összes nagykereskedő távol van, ezért a szállítás miatt nekem drága marad. Nincs mit tenni. De nekem még így is megéri, mert a gázhoz képest filléres tétel.
Kevés kell belőle valóban, a tüzifa kb. harmada. Azért majd kemény hidegek idején fogja enni a tűztér rendesen :-)
Hiány szerintem nem lesz, legalábbis nekem azt mondta a kereskedő, hogy ebből korlátlan mennyiséget tudnak importálni. Az más kérdés, hogy az idei évben eddig jóval több fogyott mint eddig bármikor, ezért a behozott mennyiség valóban nem lesz elég. De importból pótolják majd, elvileg.
Tüzifánál az a probléma, hogy behozni nem érdemes, itthon viszont csak annyi van, amennyit az erdőgazdaságok engednek egy évben kivágni.
úgy néz ki a készleteik nem tartanak ki az idei szezonban.
Itt is már csak volt... (Jelzem; igencsak jó áron) Délután hívtam öket; azt mondták, az erre a szezonra már a teljes mennyiség le van kötve. Talán májusban...
Na ,a meg is hozták a brikettet, és du. be is tettem a cserépkályhába. Döbbenetes! Igaz amit írtak róla: óriási fűtőérték, kis helyigény. Három darabot égettem el, és forró a kályha! Én 39000 Ft / 10q áron vettem. Szerintem jövőre is ebből fogok még használni. (Kiegészítő fűtésként). Egyébként döbbenetes, a cég fuvarozói azt mondták, hogy úgy néz ki a készleteik nem tartanak ki az idei szezonban. Ugyan az lesz mint a tüzifával? Állítólag készülnek hőerőművek fabrikettes fűtésére is...
Sziasztok! Központi fűtésre cstlakoztatható vizes cserépkályhát szeretnénk. Tudja valaki hol tudnánk hozzá tűzteret és víztartályt venni? Esetleg ha lenne valakinek ilyenhez metszeti rajza, illetve bármilyen tapasztalata azt megköszönném.