Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2004.05.17 0 0 678
A tandemnel nem hatul van az utas, hanem elol :) Amugy a jogositvannyal rendelkezo tandem utasnak lehetosege van mind a drogue kidobasara, mind a foernyo nyitasara, leoldasra es mentoernyo nyitasra... mindez sajat, szemelyre szabott fogantyukkal, parnakkal es konnyu elerhetoseggel. Szoval nem kifejezetten utas-pilota viszony van, hanem ket gyakorlott ugro egy rendszerrel ugrik... ahol mindketto megtehet barmit amire a rendszer lehetoseget ad. Csapatmunka, ha ugy tetszik.

z

Előzmény: phoenix (677)
phoenix Creative Commons License 2004.05.17 0 0 677
Kicsit hozzaszoktam, hogy a sajat farkam dugom a csalanba. Motoron sem erzem magam jol vki mogott.
Előzmény: BZoltan (676)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.17 0 0 676
Utaskent nagyon jo, meg pilotakent is, bar az melosabb egy kicsit.
Nagy elmeny a tandem az biztos :)

z

Előzmény: phoenix (675)
phoenix Creative Commons License 2004.05.17 0 0 675
Es milyen a tandem utaskent? En azt hiszem be lennek tojva rendesen.....
Előzmény: BZoltan (674)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.17 0 0 674
Amúgy tegnap éjjel jötem meg Uttiból a 4 napos tandem instruktor tanfolyamról. Ott volt Bill Morrisey aki a tandem témában félistennek számít.

Ugrottam 6 tandemet amiből 5 a tanfolyam 5 szintje volt és 1-et pedig mint kisegítő utas.

Sok-sok órás elméleti képzes, rengeteg vidó, vizsgák, légügyi jog és más nyalánkságok.

Fantasztikus volt...

z

BZoltan Creative Commons License 2004.05.17 0 0 673
Az a jó, hogy ez a fíling pontosan ugyanez a világ összes repterén. Persze a kisebb helyeken hangulatosabb a dolog, meg családiasabb, de a nagyobbakon sem feltétlenül rossz a dolog.

z

Előzmény: HA905 (671)
gir Creative Commons License 2004.05.16 0 0 672
OFF

No atugrottam Helsinkibe par napra, ha van kedve valakinek egy pofavizites sörrenteshez akkor dobjon egy mailt :)

ON

HA905 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 671
Nagyon kevesnel es ha nagyon sietek sem foglak utól erni!! Es en nem leszek tandempilóta. Anyi ugrasom soha nem lessz! De kepzeld el minden etöernyös tandempilóta lenne?! Nem is lenne annyira vonzó a dolog.

Rahibaztal! Tenyleg szeretem a hangulatos kis reptereket. Elöb-utob mindenki ismerös. Szivesen segit barmi kis problemad van, ad tanacsot, odafigyel rad, te is öra. Es ezek nagyon fontos emberi dolgok!! Este közös bogracsozas, de minimum meg kinalnak egy fel tanyer etellel. A flaska körbe jar.Közben tanusagos meg mókas törteneteket mesel vagy az eggyik vagy masik regelö. Közben uj baratcsagok csirai vernek gyökeret a tüz mellet. Elli mindennapi hetvegeit a repter. Ez olyan mint az "ancsa" sajatos hangulata van.
A mostani hetveget sajnalattal kihagyom.

Kek eget, sikeres földeterest!!

vince

Előzmény: BZoltan (670)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.11 0 0 670
Minden hellyel erdemes dicsekedni :) ahol ugrott az ember.
A repternek tokmindegy, hogy egy poros falu vagy egy metropolisz mellett van :)

es hany ugrasnal tartasz?

z

Előzmény: HA905 (669)
HA905 Creative Commons License 2004.05.10 0 0 669
Faj a szivem!!
En ijen nagy helyekre nem jutottam el Moszkva terkepre rajzolva sem kis varos, és nem is igen fogok eljutni (pedig lehet hogy titokban szeretnek)! Kis helyekkel meg nincs mit dicsekedni Tiszatarjan, Újtikos, Harsany. Raadasul mind magyarorszagon van! Börgönd, Esztergom, Miskolc, Debrecen, Nyiregyhaza, Hajduszoboszló, ezekben pedig nincs semmi különlegesség. A kisgepeket kipróbaltam, de nem szeretem mert fobiat kapok bennük. A "SES tipusu legi jarmü" is szerepel a geptipusok között. De smi igazan tecik az kerazint vagy gazt zabal es 9500 lab föle kapaszkodik!! Ez mar elfogadható tandemhoz is (egy kis szódaval).

"Amúgy te hol ugrasz és mit?"
Ahol csak tudok es amit sikerül szó szerint!

vince

Előzmény: BZoltan (668)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.09 0 0 668
Én is ismerek pártucat tandempilótát Floridától Magyarországon át Moszkváig és Rovaniemiig. Én ugrottam tandemet utasként (és ha minden igaz akkor a jövő héttől mint pilóta is fogok).

Amit írsz az teljesen igaz, nekem csak az szúrt szemet, hogy mintha te objektív minőségi rendszert ismernél tandempilóták között.

Személyes preferenciák vannak persze.. kinek ez a stílus jön be kinek amaz.

Tandempilótáknál a legfontosabbat viszont kihagytad :) nevezetesen, hogy tud repülni...mind a testével mind az ernyőjével és korrekten ügyfélként kezeli az utast.

Amúgy te hol ugrasz és mit?

z

Előzmény: HA905 (667)
HA905 Creative Commons License 2004.05.09 0 0 667
Tartozok egy öszinte beisberö vallomassal!
Eletemben sem ugrottam tandemet!!
Van akivel nem is ugranek meg ha fizetne sem!
Olyan is van akivel nem szivesen ugranek ha nem kezülne penzembe. Akire gondolkodas nelkül rabiznam a sajat vagy szeretteim eletet csak azt tudom tiszta szivböl ajanlani masnak is! A velemenyem szubjektiv!! Akivel en nem ugranek azok is hoznak le utasokat epsegben!
A tandem ugrasnak vannak szemelyi es targyi feltetelei. Ezek lehetnek elegsegesek > megfelelöek > közepesek > jók > kivallóak.
A jó ejtöernyös nem feltetlen jó tandem pilóta is.Termeszetesen van összefügges. Atanderm pilótanak lehet 1001 ugrasa ebböl tandem ugras "1". De lehet 2500 ugras ebböl tandem "999"
Az ernyöjeben lehet "5" de akar "598" ugras.
Van aki harom mondatban elmondja a lenyeget mert "sok beszednek sok az alja" meg "aki sokat beszel az nem mond semmit". A masik töbször netan a lenyeget medismetelve mondja el, hogy mit fogsz latni, mivel talalkozol, mi törtenik mire figyelj, mitöl ne lepödj meg es sorolhatnam
tovabb.
Olyan tandem pilóta is van akinek "nagyobb az arca" de nem ez a jellemzö.

Kek eget! Sikeres földeterest!
vine

Előzmény: BZoltan (656)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.09 0 0 666
"A "lapos forgás", amiről beszéltek, ami állítólag elkerülhetetlen, azt végképp nem értem."

Azt a lapos forgást úgy képzeld el mint a lehulló falevelet ami történetesen pörög.
A lapos forgás nem kötelező velejárója a dolognak, de nagyon könnyen beindul, nagyon nehéz megállítani és életveszélyes.
Hogy miért indul be könnyen? :) Nos ez pofonegyszerű, a zuhanó test valamitől kap egy horozontális lökést. Ez lehet egészen kicsi is már a legráskor és lehet egy egészen kicsi aszimetria a zuhanó testen és máris szép lassan átmegy a test propellerbe.

A dolognak az erő-ellenerő a lényege. A zuhanó testnek a ritka levegőben szinte nincs ellenálása. Ezért tud felgyorsulni mocskos módon...de nem csak vertikálisan, hanem horizontálisan is... mondjuk egy forgmozgásban. Mivel fékezni (akár vertikálisan, akár horizontálisan) csak a levegővel lehet.. ha meg kevés a levegő, akkor kevés a fékező felület is.

z

Előzmény: Ertet Lenke (663)
phoenix Creative Commons License 2004.05.09 0 0 665
Ez azt hollottam, hogy van 3-4 ernyovel fekeznek a csucstartok(magassagi): nyit-leold, nyit-leold, nyit-leold, nyit :)
Előzmény: Ertet Lenke (664)
Ertet Lenke Creative Commons License 2004.05.09 0 0 664
" kb 5× nagyobb sebességnél áll be az egyensúly, a nyitás folyamatát kéne lassítani, mondjuk legyen 10× annyi "

Hopp, nem jó. 5×-ös sebesség 25×-ös mozgási energiát jelent, amit el kell emészteni. Marad a pici fékernyő, mint lehetséges megoldás. Esetleg az is több fokozatban.

Előzmény: Ertet Lenke (663)
Ertet Lenke Creative Commons License 2004.05.09 0 0 663
" mekkora sebesseget lehet elerni 20-30Km magassagbol indulva :)"
Nem kell gondolkozni, bemondták: valami 1200km/ó -nál állandósul a zuhanás. Biztos nagy élmény lehet, tök sötétben, majdnem vákuumban, szkafanderben 1200-al zuhanni ... brrr...
Ez így rettenetesnek hangzik, nade az erő, amit az a ritka levegő kifejt, az pont akkora mint lejjebb, a sűrű levegőben. (Nagyon rosszul jár az agyam?) Ugyanis a zuhanó test súlyával fog egyensúlyt tartani a légellenállás. Mivel kb 5× nagyobb sebességnél áll be az egyensúly, a nyitás folyamatát kéne lassítani, mondjuk legyen 10× annyi a kupola nyitási ideje. Vagy, ami még jobb: picike fékernyő nyílik először, utána a főernyő. Ha jól rémlik, ez a technika is létezik már. Idő van bőven, ráérünk kupolát nyitni :-)
Szóval, az érthető, hogy azzal az ernyővel, amivel aug. 20-án ugranak a sporttársak a Dunába, azzal nem oké a dolog, de elsőre is nyilvánvaló, hogy itt spéci feladatról van szó. Maga a ballon se hétköznapi szerkezet. Szóval, nem értem, hogy amikor kísérletképpen bábukat dobáltak le ekkora magasságból, miért nem egyből valami spéci konstrukciót próbáltak ki? (Látható volt a filmen, ahogy ronggyá szakad az ernyő a nyitás után)

A "lapos forgás", amiről beszéltek, ami állítólag elkerülhetetlen, azt végképp nem értem.

Előzmény: phoenix (662)
phoenix Creative Commons License 2004.05.08 0 0 662
"Ha meg ernyőt nyit ilyen magasan, akkor az szétszakad. "

Gondolkozz el, hogy mekkora sebesseget lehet elerni 20-30Km magassagbol indulva :).....Ezek utan nem csoda ha minden szakad.... A masik 5letem, hogy nezz utana a 0/0as katapult ulesek korlatainak(sebesseg/magassag) :)

Előzmény: Ertet Lenke (661)
Ertet Lenke Creative Commons License 2004.05.08 0 0 661
Sziasztok,
tegnap este a Discovery-n volt egy film. Arról szólt, hogyan kerülték meg a Földet hőlégballonnal. Mondtak benne egy érdekeset: ha kb 20 - 30km-ről ugrik ki valaki ejtőernyővel, akkor állítólag nem tud stabilan zuhanni, mert valami "lapos forgás" kezdődik, amit nem lehet megállítani.
Ha meg ernyőt nyit ilyen magasan, akkor az szétszakad.
Szeretném, ha valaki a szájamba rágná, hogy mi a magyarázata ezeknek a jelenségeknek, mert így elsőre nem értem. Mentségemre szóljon, hogy az eje tapasztalatom egyetlen kerek számjeggyel korrektül jellemezhető :-)
Szóval, amit nem értek: miért nem lehet nagy magasságban stabilizálni a zuhanást?
Miért szakad szét az ernyő nyitáskor? Nem lehet lassítani a kupola kinyílását?
Miért nem lehet egy kisebb, kb nyitóernyő méretű valamivel mégiscsak stabilizálni a zuhanást?
Addig világos, hogy szkafanderben kell ugrani, azt is tudom, hogy odafent ritka a levegő.
BZoltan Creative Commons License 2004.05.06 0 0 660
ja, ilyenek vannak.. :) de hogy melyik a jobb avagy a rosszabb azt nem hiszem, hogy meg lehetne mondani.

Mindenesetre tovabbra is erdekelne a sporttars velemenye, hogy ha o prezentalni tudja a 10 legjobb magyar tandempilcsit akkor akiket kihagy azokat miert es miben tartja rosszabbnak?

z

Előzmény: phoenix (659)
phoenix Creative Commons License 2004.05.06 0 0 659
Ne na!

Konzervativ? Orult? Kozveszelyes? :)

Előzmény: BZoltan (658)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.06 0 0 658
Az lesz az :)

Sosem szerettem az ilyen dolgokat, hogy "jobb ejtoernyos".

Jobb celbaugro, jobb relos, jobb stilusozo az van, mert ezekben merheto a teljesitmeny...de ugy univerzalisan nincs minosegi kulonbseg ejtoernyosok kozott.

z

Előzmény: phoenix (657)
phoenix Creative Commons License 2004.05.06 0 0 657
Nagyobb az arca, igy lasabban zuhan??? :).
Előzmény: BZoltan (656)
BZoltan Creative Commons License 2004.05.06 0 0 656
Mitől jobb egy tandempilcsi a másiknál? :)

z

Előzmény: HA905 (655)
HA905 Creative Commons License 2004.05.05 0 0 655
Üdv Neked!
Ne klubot keress! Szemelyt!!
Ha komolyan erdekel a dolog magyarorszag tiz legjobb tandempilótajat prezentalom. Van több kerdesem! Hol, mikor, miből, hogyan akarsz ugrast vegrehajtani?????
20/9393705
vince
Előzmény: 7iboru (654)
7iboru Creative Commons License 2004.04.26 0 0 654
Hali!

A közeljövőben szeretnék egy tandemugrást kipróbálni. Melyik klubot ajánljátok? Nekem a legjobb Szolnok környéke lenne.

phoenix Creative Commons License 2004.04.22 0 0 653
A Madarat kerdezted errol? Nem? Hat akkor?
Előzmény: BZoltan (652)
BZoltan Creative Commons License 2004.04.22 0 0 652
:) de nem ám... nekünk van Twin Otterünk és nem a gépnek van klubbja :)

z

Előzmény: phoenix (651)
phoenix Creative Commons License 2004.04.22 0 0 651
Ahhhh, nem mindeg1. 1 a lenyeg, hogy ha jo lesz az ido akkor lesz gep, ugro........
Előzmény: BZoltan (650)
BZoltan Creative Commons License 2004.04.22 0 0 650
Adott esetben az átrepüléssel is szoktunk menni. Amúgy a bugi az hivatalosan az SLK és a YLK közös rendezése. Szóval nem az Otter megy és mi követjük, hanemmi megyünk és viszük magunkkal a madarat.

z

Előzmény: phoenix (649)
phoenix Creative Commons License 2004.04.22 0 0 649
Mokas. Ha repul az Otter, ti meg kovetitket a foldon......
Előzmény: BZoltan (648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!