http://www.petnet.hu/termekek/terrarisztika/felszereles/futes/exoterra/heat_wave_desert_m_16w/4450/ http://w3.externet.hu/~laci62/#_Toc147654992 lehet így sem sikerül a belinkelés elnézést érte de bénázok
Üdvözlök minden Kombucha tartót és fogyasztót! Még új vagyok és elolvastam a Kombucha a csodálatos gomba könyvet ,és a fórumnak nagy részét. Elkezdtem inni a teát , tetszenek a "sufni tuning" dolgok ezért rendeltem is egy gombát meg teát és a könyvet is csak ,hogy meglegyen. A kérdésem a következő lenne: Olvastam itt http://w3.externet.hu/~laci62/#_Toc147654992 a készítés módja 1.változat "(ne rakjuk se napra se hűtőgép vagy egyéb elektromos készülék közelébe)" mert ugyanis tartós érlelő edényt akarok készíteni és télen a szobában ha nincs ott egész nap senki sem,a hőmérséklet 18 fok is lehet.Ezért kitaláltam azt ,hogy a teknősömnek a melegítőjét http://www.petnet.hu/termekek/terrarisztika/felszereles/futes/exoterra/heat_wave_desert_m_16w/4450/ már nem használom és ha erre ráteszem a 4.2literes üveget akkor 24fokosra felmelegíti a vizet ami benne van,ha pedig az üveg köré kötözöm tehát ráhajtom akkor meg 28 fokos.Itt jön a kérdés lényege, miszerint ez elektromos cucc és mit is csinál a gombával ami miatt nem szabad elektromos kütyü közelébe tenni? Azt olvastam ,hogy az érlelésnek legjobb az állandó 23-24fok Röviden ennyi lenne. Köszönöm a válaszokat előre is. bicskeyd
köszönöm a kimerítő választ, nagyon szakszerű volt..
valahol azt olvastam,hogy rengeteg problémára gyógyír lehet az ital fogyasztása, azt gondoltam, ha csak a fele igaz, már jól jártam. A méregtelenítő hatását mindenképp szeretném érezni, illetve pár éve volt egy melanomám, és azóta aggódom, hogy valahol ez még visszajön.. így aztán próbálok megtenni mindent,hogy távol tartsam a rákot.
egyébként az tény, hogy a körmöm megerősödött, de a bőröm olyan lett, mint tini koromban..biztos távozik a méreganyag..
Én egy hónapja iszom a kombuchát, és nekem megszüntette a mensturációs görcseimet, illetve szebb lett a hajam és a bőröm tőle. Nincs valami jó íze, de sosem mondanék le róla. :)
A hidrokarbonátok egyébként reakcióba lépnek a Kombuchában található szerves savakkal, ilyenkor pezsegni kezd, széndioxid távozik, valamint nátrium / kálium / kalcium / magnézium -acetát (ecetsav sói) -laktát (tejsav sói) esetleg -citrát (citromsavból) -glukonát (glukoronsavból) keletkezik. Ezek a szerves sók általában jobban hasznosulnak, jobban felszívódnak, eleve a savas kémhatás miatt is, mint mondjuk a közönséges vízkő.
Újabb, amerikában publikált nézetek szerint nem kell feleslegesen a vedelni a vizet azoknak, akik nem kívánják. Még ártalmas is lehet az elektrolitok túlzott kimosása például. Tehát a hangsúly inkább azon legyen, hogy egyénileg, kinek mennyi esik jól, mit kíván a szervezet, mikor szomjas valaki? Annak kell eleget tenni. Eltekintve attól az esettől, amikor valaki abnormálisan keveset kíván, valami oknál fogva (betegség?), emiatt aztán besűrűsödik a vizelet is, nyilván ez sem jó.
Nem tudni, milyen problémára remélsz gyógyírt, az sem biztos, hogy arra jó-e, de a Kombuchát tartósan kell fogyasztani, egy kis palack igen kevés. Inkább fel kell önteni cukros teával, aztán majd szaporodik.
Nemkívánt mellékhatásokról én nem igazán tudok beszámolni, maga a túl sok sav bevitele egy idő után problémás lehet, de ez minden savas jellegű ételre és italra egyaránt vonatkozik. Vizes hígítással és elektrolitpótlással kompenzálható. Poharanként késhegyni nátrium-hidrogénkarbonát (szódabikarbona) és/vagy kálium-hidrogénkarbonát például. Kalcium és magnézium többnyire szokott lenni a vízben is elegendő (vízkő).
köszönöm. még van egy palack koncentrátumom, az pont kitart 2 hétig..
ma Apum kérdezte, mi ez, amit iszom.. és aztán kiderült,hogy évekkel ezelőtt Anyum is szaporította, csak nem itta meg, és aztán kárba veszett az egész :(:( pedig most milyen jól jönne nekem :)
Szia, Véleményem szerint a kellemetlen mellékhatások alatt az esetleges méregtelenítést érthették. Ha valaki kicsit rosszabb egészségi állapotban van (szervezete esetleg telitett méreganyagokkal, betegségek, gyógyszerek stb.) mikor elkezdi a gomba lé fogyasztását, beindul ez a folyamat és ez járhat kellemetlen mellékhatásokkal mint pl. hasmenés, szédülés, émelygés, rossz közérzet, gyomor égés stb. Mint legtöbb esetben itt is a mérsékelt, lépcsőzetes kezdés a fontos. A szervezet lassan hozzászokik a gombához és csökkennek a tünetek, majd megszűnnek. Természetesen az elmondottak nagyon egyén függőek! Mindenki más, ezért mást tüneteket is produkálhat. Ha valaki „jó passzban” van egészséges, lehet nem is jelentkezik nála semmi. Igen, elég drága a koncentrátum, javasolom, kérj valakitől a fórumon. (én is szívesen adnék, de most ajándékoztam el, ha van türelmed várni 1-2 hetet, szívesen adok) Üdv.
én is tapasztalatcserére jöttem ide. 2 hete vettem meg az első koncentrátumot, és nagy várakozással kezdtem el inni, de nem nagyon látom, hogy történt velem valami.
a neten találtam egy leírást a kombucháról, ahol azt írják, hogy a kellemetlen tünetek elkerülése miatt sok folyadékot kell inni. na, velem alapvető nagy baj,hogy képtelen vagyok sok folyadékot inni. Valaki meg tudja mondani, mik lehetnek a kellemetlen tünetek? hogy legalább tudjam, hogy amit érzek, az nem valami új betegség tünete, hanem ...
illetve a gomba beszerzési helye is érdekelne, mert picit soknak találom az 1500 Ftos bolti árat.. :(
Vagyis semmi különös, csak félre kell tenni, lével együtt. A maradék cukor lebontása után jól besavanyodik, ezáltal tartósítja is magát, belassulnak az életfolyamatok, míg nem jut újabb tápoldathoz.
Lehet hűvösebb helyiségben is tárolni, de hűtőszekrénybe nem ajánlanám. Legalábbis, amit én hűtőbe raktam, pár hónap után már nem akart beindulni. Talán túlzottan lehűlt, 4 °C alá, vagy nem tudom.
Nekem gombára lenne szükségem régebben érleltem és fogyasztottam, de ki halt ,ha valakinek lenne és tudna nekem adni belőle.érte mennék.Megköszönném!Szolnok megyei,vagyok.........tofer070707@externet.hu Mindenkinek jó egészséget!!!
Ha valakit érdekel, hol tud beszerezni kombuchát, én egy kedves lánytól rendeltem erről az oldalról: www.kombuchagomba.hupont.hu mindenkinek ajánlom!!! meg tök olcsó volt!! és a hajam is gyönyörű tőle!!!! :):):))
Jól néz ki! Nekem most a befőttesüvegem félig van a tenyészettel, iszonyú hamar savanyodik, sőt ecetesedik. Kiöntöm egy flakonba, próbálom iszogatni, esetleg hígítom, de aztán fogom és kilódítom a virágokra. ;)
Gagyi helyett gyagyit írtam, azt meg közben kifelejtettem, hogy eleinte csak simán vászonnal kötöttem le az egészet, tehát ez is egy megoldás. Madzag helyett rugalmas anyagot használva aránylag nem is nehéz kezelni, de sokkal kényelmesebb egy levehető tető, továbbá a vászon alig láthatóan, de porlott is. Talán mert elérett, hypóval is roncsolt anyagot használtam.
Úgy néz ki, bevált az új bödön. Oldalába építettem egy infúziós csövet (egyelőre, de műanyag leeresztőcsap is lehet még belőle) ehhez csak egy 3,5 mm-es lyukat kell fúrni, amibe a 4 mm-es cső tökéletesen beszorul. Belekínozni sem nehéz, csak ollóval ferdére kell vágni a cső végét, utána be lehet húzni a lyukba, kézzel vagy fogóval.
Azért nem fúrtam lejjebb, mert lefelé egyre édesebb és éretlenebb szokott lenni az ital, itt pedig a szakaszos rátöltés, fogyasztás, ismételt rátöltés a cél. Minél magasabbra sikerül feltornászni a szintet, arányaiban annál kevésbé hígítódik a folyadék a rátöltés miatt, így már másnap iható.
De ilyen módon több lyukat is lehetne rá fúrni, az üvegfúráshoz képest ez már gyerekjáték. Az üveg könnyen reped, csak lassan lehet fúrni, élre köszörült falfúró kellett hozzá (falfúrók hegyében vidiabetét van, melynek nem ellenfél az üveg, eltekintve kínai gyagyitól, ami viszont meghátrált egy befőttesüvegtől).
A nagy bödön tetőrészének van egy 2 mm-es belső pereme, ami leesést gátolja, de Kombucha-célra ez csak ártogat. Nem csak a levételt nehezíti, a felrakást is. Tehát ezt a peremet késsel kivágtam, a tető illesztése ettől még tökéletes, viszont így sokkal jobban kezelhető.
Tetőn gyárilag látható egy kör, ennek mentén nyílást vágtam, majd egy filteranyagot ragasztottam rá celluxszal próbaképpen, de végleges megoldásként kétoldalas ragasztóval célszerűbb. A filter egy elhasznált, hengeres, 10 collos aktívszenes víztisztítóbetét külső részéről származik, de természetesen vászon stb. is jó helyette.
Elég jó Kombuchaérlelő meleg van mostanában... Én meg közben ráuntam a 4,25-ös üvegekkel vacakolni, vettem egy 20 literes savanyúságkészítő vödröt. Polipropilénből van, ami élelmiszerbarát és saválló.
Gondolkodtam a 10 literesen is, de az tulajdonképpen 3 üveg tartalmával már tele is van, a 20 literes meg nagynak tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem olyan nagy. Ellenben jó nagy felületen kap levegőt a gomba.
Sziasztok! Levittem a Balatonra nyaralni egy kis darabka kombit egy 7 dl-es befőttes üvegben. Másnaponta szürtem. Nagyon elszaporodott. :-) Jól éreztük magunkat a kombucha, meg én...
Gondolom, az élesztők által termelt széndioxid befolyásolja, részben megreked a cellulózrostok között. (Mint ismeretes, kenyérsütésnél, illetve kelesztéskor a széndioxid fújja fel a kenyeret, teszi szivacsossá.)
Bár említettem előzőleg, hogy az élesztők túlszaporodása problémás is lehet, de azért nehogy félreérthető legyen, az is hozzá kell tenni, fontosak is. Egyebek mellett vitaminokat termelnek, főleg a B-vitamin családhoz tartozókat.
Amikor valakinek gyógyszerek szedése során károsodik a bélflórája, egyszerűen vitaminok szedésével nem lehet pótolni azoknak a különféle anyagoknak hiányát, ami alapesetben a bélben termelődne, ezért is fontos visszaépíteni a bélflórát. (Amúgy részemről ez nem papírforma szöveg, saját tapasztalat.) Egyéb információkat itt-ott olvastam, apránként ragadt rám + gyakorlati megfigyelések.
Kedves Csaba! Köszönöm az ajándék kombuchát! Már haza is értem vele és főzök neki egy esti fekete teát, hogy beindítsam a termelést. Mindannyiotoknak köszönöm a sok jó ötletet, igazán nagyon hasznos ez az oldal! Üdv, István
Gomba alatt az élesztőgombákra gondoltam, épp a szimbiózisból adódóan. Profi vagy, nem gyengén beleástad magad a témába. Köszönöm az infót.
Más. Az aerobról jut eszembe, hogy a mostani teába tett kombucha telepek :) amik a befőttesüveg alján voltak konkrétan felúsztak a tea teteje felé. Mondjuk szegények függőlegesen állnak, így csak kis részük került közel a felszínhez.
Ez mitől van? Egyáltalán mi a magyarázat a "mozgásra"? Mitől lett kisebb a fajsúlya mint amikor a tea alján voltak?
Illetve most nem is képződik rajta olyan vastag új telep mint korábban, csak egy vékony hártya. De az illata savanyú.
Ahogy itt írják, az Acetobacter Aceti baktérium, illetve aerob (oxigénigényes) társai, ecetsav és glukoronsav mellett, a gombatelepnek nevezett képződményt összetartó cellulóz- és nyálkaanyagot is termelik.
A nemrégiben kimutatott Gluconacetobacter Kombuchae hasonlóan, ő nitrogénen él. Nitrogéntartalom főleg a feketeteát jellemzi, a fermentációs eljárásnak köszönhetően (nagyvonalakban fonnyasztás, erjesztés, szárítás).
További ismert baktériumok:
Bacterium gluconicum
Bacterium xylinum
Acetobacter xylinum
Acetobacter xylinoides
Acetobacter Ketogenum
Lactobacilus aerobic (tejsav és nyálkaanyag-termelés, nem mindig található a Kombuchában)
Pediococcus anaerobic (tejsav és nyálkaanyag-termelés, nem mindig található a Kombuchában)
Igen, erre emlékeztem. Csak a Ticze könyvben nincs szétválasztva a gombatelep és maga az ital.
De a glükuronsav stb mellett valamennyi gomba az italba is marad nem? Hiszen az új gombatelep is amikor elkezd nőni a tea tetején, akkor a lenti gombából "vándorol" fel a tetejére. Így, a lötyiben is kell maradjon valamennyi.
Zúzmó téma:
Ez is a Ticze könyvben van. Mielőtt nekiláttam a teakészítésnek ezt olvastam el, mint "hiteles" információ forrás, de akkor ezekszerint ez nem feltétlenül igaz :(