Elefada, a fityiszekhez szeretnék egy kis segítséget kérni.
Én az összes sajtot megolvasztottam egyben és úgy kezdtem el csinálni a kis csomókat. De egy idő után nagyon morzsalékos lett a sajt, gondolom túlsavanyodott. Ízre isteni finom csak inkább esztétikailag nekem nem tetszik, az ember ilyenekkel nem foglalkozik, nézés nélkül benyomja :)
Te mikor készíted kisebb adagokban szoktad megömleszteni a sajttésztát? Írnál ezzel kapcsolatban pár tanácsot? Köszönöm!
A 10 liter tejből készült sajtot vettem ketté, így lett ez a két tekercs.
Összesen a star26 kultúrával: 60 perc kultúrázás 40 fokon és ezt a hőt próbálom végig tartani, 40 perc oltás, első felvágás után 5 perc pihi, a második felvágástól indítom a konyhai órámat, kb. 1 óra alatt 4,9-5 ph-ja a sajtnak. A törések után nem szedem ki a sajttésztát, benne marad a savóban 40 fokon, mindig csak merem le róla a savót, csak annyi marad a fazékban ami éppen ellepi a sajtot. Kb. átlagban ez a folyamat, közben mérem a ph-t. Mikor elkezdem a főzővizet melegíteni akkor a sajtról leöntöm az összes savót és feldarabolom, hogy ne savanyodjon tovább, de nem mindig sikerül, mert gyors a folyamat. Volt, hogy a feldarabolt sajttésztát beraktam a hűtőbe ezzel is lelassítva a további savanyodást.
Gratulálok! Ezen már nem is látszik, hogy kecsketejből készült! Hány dekás darabból nyújtasz egy tekercset? És ha tartottad a 38 fokot az alapsajtnál, mennyi idő után kezdted el a "főzést" ?
Újabb sonkás sajttekercs, csak most vastagabb a sajttészta és vékonyabban szeletelt sonka van beletekerve. A minta is sokkal jobban megmaradt a sajt felületén. Eddig ez a legjobban sikerült tekercsem, a sajt felületén is látszik, hogy éppen jó időben sikerült kinyújtanom :) Holnap délután füstölöm, majd arról is hozok képet.
Az összeset a Viki sem vinné el?Próbáld meg a Tóth Tamást rábeszélni,csináljon kecskesajtot is,ő még helyben is lenne.Esetleg a Kalla Rolandot Sümegprágán.
Csak tehéntejünk van. Jövőhéten valószínűleg csinálok majd, akkor lefotózom. Bevonóval szoktam lekenni, a hagyományos gézlappal betekerős megoldást még nem próbáltam. Tavaly nyáron készült el az érlelő kamra, igazából nem nagy, 2,5x1,5 méter 13°c van benne és 80-85 % páratartalom jelenleg ,mert többféle sajt van benne és ez a beállítás egész jó eddig.
A tanfolyan zsákutca volt, az elméleti részt végigcsináltuk ami nem ért semmit, a gyakorlat nem lett megtartva mert Nárcisz visszamondta. Szóval nem tanultunk semmit, papírt se kaptunk
Én most nézegetem az elkészítését, kecsketejből szeretnék majd egyet csinálni, hát nem tudom mi lesz a vége :) Ha majd tudsz tegyél már fel képet a tiédről, ha vannak különböző fázisokban képek az elkészítéséről vagy az érlelésről.
A tanfolyam megérte az árát, volt értelme végigcsinálni?
Hú, ez a tekercs nagyon jól hangzik :) A sonka és kolbászdarabokat akkor a kinyújtott lapra szóróm még melegen és ahogy feltekerem "összeolvad", és ha sikerül valamilyen hengeres formába dugnom akkor abban hagyom kihűlni? Rántva, na most rendesen megmozgattad a fantáziámat :)
Majd ha tudsz tegyél már fel róla képet, én nagyon vizuális ember vagyok, látni is szeretem a dolgokat :)
Narancsos olivaolajra van ötletem, csak még nem sikerült kipróbálni. Kezeletlen narancs héját lehámozni a fehér része nélkül. Oliva olajjal 4-5 percig főzni, hogy minél jobban kijöjjön a narancsíz, majd lehűteni. Leszűrni és üvegbe rakni, szerintem simán eláll, de biztonságból be lehet tenni a hűtőbe is. Na majd így akarom elkészíteni, csak még keresem a kezeletlen narancsot :)
Azon sajnálatos okból, hogy egyik tejfelvásárlónk a távolságra hivatkozva lemondott minket, a másik a rossz piacra hivatkozva nem visz annyit, mint előzetesen ígérte, lenne kecsketejem eladó. Leginkább a Balaton-felvidéki régió sajtosait érintheti a dolog. Heti 400-500 liternek nincs gazdája. Higiénikusan fejt, megfelelő tőgy elő- és utókezelés. Tartósan 10 ezer alatti csíra. Zárt rendszerű fejés (nem sajtár), így azonnal a hűtőbe kerül a tej.
Ha natúr volt fűszer nélkül, vagy bazsalikom-paradicsom, akkor narancsolajos, ha más fűszer, akkor tökmagolajos.
Nagyon fincsi volt a húsos batyud.
Van egy ujjabb verzió, készítsd el Zolinak, a 10 ujját megnyalja, :pasta-fileta tekercs sonka vagy kolbászdarabokkal,de legalább 75fokos vízben gyúrva, hogy mikor feltekered egybeolvadjon, segít, ha valami csöbe tudod dugni a kihülésig,másnap szeleteled, rántod, majonézzel tálalod. Nyam:-)
Igen, megoldódott a problémám a cheddarral kapcsolatban, majdnem teljesen így csinálom én is, csak rst-743 kultúrát használok és 5.2 pH-nál sózom és teszem is a formába.
Azt szeretném kérdezni, hogy a kis átlátszó dobozkában a fetasajton milyen fűszerek, olaj volt? Mielőtt tűzetesebben megtanulmányozhattam volna Zoltánom benyomta az egészet :)
Elefada, ez igaz tavalyi de gondolom idén is hasonló lesz :) Elvileg nem friss krémsajttal töltöttem, már pár napos volt, ha jött ki belőle savó azt már addigra leadta.
Pedig tudom én ám, hogy van még bőven hova fejlődnöm. Megint nem sikerült elkapnom a megfelelő ph-t. Olyan gyorsan savanyít ez a kultúra, egyik percben még magasabb volt a ph, később meg már egy picit túl is ment. Mire a tekercsekhez értem már nem tudtam szép felületűre nyújtani, de mondjuk az uramnak ez nem számít, szerintem egy napot sem él meg ez az adag :)
Tavaly is füstöltem már meg és semmi baja nem volt, egyáltalán nem adta a savót. Mondjuk sonka és snidling is van belekeverve, ez nem tudom számít e valamit. Illetve tavaly még azt tapasztaltam, mikor egy két darab még volt két hét után is, hogy nem savanyodott a krémsajt. Gondolom a sajttésztába ha sikerül jól elzárni, a savanyodási folyamat nagyon lelassulhat, illetve a füst is segíthet ebben. Csak gondolom :)
Sziasztok, sajnos csak nagyon ritkán jutok mostanában net kōzelbe, de mindig visszaolvaslak benneteket! Tej még alig van, egyelőre csak kefirre elég, csak ezután lesznek a választások...
Szeretnék mindenkinek nagyon boldog Húsvétot kívánni, és sok sajtot az ünnepi asztalra!
Nekem kecskéim vannak, kecsketejjel sajtolgatok :) Ezért is nyaggatom sokat Elefadát :) De nem sok tej van, magamat elszórakoztatom vele munka után :)
Sajnálom a hőmérőt, pedig ez számomra is eddig a legjobb. Innentől árgus szemmel figyelem az enyémet, eddig lekopogom nem volt baj vele, de mondjuk az enyém kb. két hete van meg.
Próbáltatok benne elemet cserélni? Ha úgy sem jó akkor mindenképp vigyétek vissza kicseréltetni.
Köszönöm, hogy szóltok mert akkor rámérek a biztonság kedvéért egy másik hőmérővel is. Én azért örültem ennek az ikeásnak, mert hosszú az elektródája is, nem kell tartani és folyamatosan látom a hőfokot. Remélem nem lesz vele gáz.
Mi egy hónapja kaptunk egyet ajándékba az Ikeából,amilyet az Elefada ajánlott,tegnapig szuper volt,aztán furcsa volt,hogy túl lassan hűl vissza,39-et mutatott,rámértünk másikkal,csak 27 volt.Szobahőmérsékleten sem ment 38 alá,nem tudom,mi van vele.