Keresés

Részletes keresés

Redlidike Creative Commons License 2017.05.07 0 0 18680

Elefada, a fityiszekhez szeretnék egy kis segítséget kérni.

Én az összes sajtot megolvasztottam egyben és úgy kezdtem el csinálni a kis csomókat. De egy idő után nagyon morzsalékos lett a sajt, gondolom túlsavanyodott. Ízre isteni finom csak inkább esztétikailag nekem nem tetszik, az ember ilyenekkel nem foglalkozik, nézés nélkül benyomja :)

Te mikor készíted kisebb adagokban szoktad megömleszteni a sajttésztát? Írnál ezzel kapcsolatban pár tanácsot? Köszönöm!

Redlidike Creative Commons License 2017.05.07 0 0 18679

A 10 liter tejből készült sajtot vettem ketté, így lett ez a két tekercs.

Összesen a star26 kultúrával: 60 perc kultúrázás 40 fokon és ezt a hőt próbálom végig tartani, 40 perc oltás, első felvágás után 5 perc pihi, a második felvágástól indítom a konyhai órámat, kb. 1 óra alatt 4,9-5 ph-ja a sajtnak. A törések után nem szedem ki a sajttésztát, benne marad a savóban 40 fokon, mindig csak merem le róla a savót, csak annyi marad a fazékban ami éppen ellepi a sajtot. Kb. átlagban ez a folyamat, közben mérem a ph-t. Mikor elkezdem a főzővizet melegíteni akkor a sajtról leöntöm az összes savót és feldarabolom, hogy ne savanyodjon tovább, de nem mindig sikerül, mert gyors a folyamat. Volt, hogy a feldarabolt sajttésztát beraktam a hűtőbe ezzel is lelassítva a további savanyodást.

 

Előzmény: perika53 (18677)
perika53 Creative Commons License 2017.05.06 0 0 18678

:)

 

Előzmény: kljr (18676)
perika53 Creative Commons License 2017.05.06 0 0 18677

Gratulálok! Ezen már nem is látszik, hogy kecsketejből készült! Hány dekás darabból nyújtasz egy tekercset? És ha tartottad a 38 fokot az alapsajtnál, mennyi idő után kezdted el a "főzést" ?

Előzmény: Redlidike (18675)
kljr Creative Commons License 2017.05.06 0 0 18676

Ilyen lett a félkemény:

Előzmény: kljr (18674)
Redlidike Creative Commons License 2017.05.05 0 0 18675

Újabb sonkás sajttekercs, csak most vastagabb a sajttészta és vékonyabban szeletelt sonka van beletekerve. A minta is sokkal jobban megmaradt a sajt felületén. Eddig ez a legjobban sikerült tekercsem, a sajt felületén is látszik, hogy éppen jó időben sikerült kinyújtanom :) Holnap délután füstölöm, majd arról is hozok képet.

 

 

kljr Creative Commons License 2017.05.05 0 0 18674

Errejártam, gondoltam dobok fel egy képet a jersey tejes lágysajtról. Most épp a félkemény készül.

booerang Creative Commons License 2017.05.03 0 0 18673

Az összeset a Viki sem vinné el?Próbáld meg a Tóth Tamást rábeszélni,csináljon kecskesajtot is,ő még helyben is lenne.Esetleg a Kalla Rolandot Sümegprágán.

Előzmény: khirke (18666)
elefada Creative Commons License 2017.05.02 0 0 18672

Látszik, hogy tökéletes, gratula!

 

Előzmény: Redlidike (18671)
Redlidike Creative Commons License 2017.05.02 0 0 18671

Eddigi legjobban sikerült mozzarellám :) És még a fityisz (görcsölt) sem szakadt el :D

 

Redlidike Creative Commons License 2017.05.01 0 0 18670

Hát akkor ez a tanfolyam elég gáz, pedig én is gondolkodtam rajta.

Remélem azért a pénzt visszaadták.

Előzmény: david.szaniszlai (18669)
david.szaniszlai Creative Commons License 2017.04.30 0 0 18669

A kecskékhez sajnos nem értek egyáltalán :)

Csak tehéntejünk van. Jövőhéten valószínűleg csinálok majd, akkor lefotózom. Bevonóval szoktam lekenni, a hagyományos gézlappal betekerős megoldást még nem próbáltam. Tavaly nyáron készült el az érlelő kamra, igazából nem nagy, 2,5x1,5 méter 13°c van benne és 80-85 % páratartalom jelenleg ,mert többféle sajt van benne és ez a beállítás egész jó eddig.

A tanfolyan zsákutca volt, az elméleti részt végigcsináltuk ami nem ért semmit, a gyakorlat nem lett megtartva mert Nárcisz visszamondta. Szóval nem tanultunk semmit, papírt se kaptunk

Előzmény: Redlidike (18668)
Redlidike Creative Commons License 2017.04.30 0 0 18668

Emlékeztem, hogy gondod volt vele :)

Én most nézegetem az elkészítését, kecsketejből szeretnék majd egyet csinálni, hát nem tudom mi lesz a vége :) Ha majd tudsz tegyél már fel képet a tiédről, ha vannak különböző fázisokban képek az elkészítéséről vagy az érlelésről.

A tanfolyam megérte az árát, volt értelme végigcsinálni?

Előzmény: david.szaniszlai (18664)
Redlidike Creative Commons License 2017.04.30 0 0 18667

Köszi! Fűszeres volt :)

Hú, ez a tekercs nagyon jól hangzik :) A sonka és kolbászdarabokat akkor a kinyújtott lapra szóróm még melegen és ahogy feltekerem "összeolvad", és ha sikerül valamilyen hengeres formába dugnom akkor abban hagyom kihűlni? Rántva, na most rendesen megmozgattad a fantáziámat :)

Majd ha tudsz tegyél már fel róla képet, én nagyon vizuális ember vagyok, látni is szeretem a dolgokat :)

 

Narancsos olivaolajra van ötletem, csak még nem sikerült kipróbálni. Kezeletlen narancs héját lehámozni a fehér része nélkül. Oliva olajjal 4-5 percig főzni, hogy minél jobban kijöjjön a narancsíz, majd lehűteni. Leszűrni és üvegbe rakni, szerintem simán eláll, de biztonságból be lehet tenni a hűtőbe is. Na majd így akarom elkészíteni, csak még keresem a kezeletlen narancsot :)

 

Előzmény: elefada (18665)
khirke Creative Commons License 2017.04.30 0 0 18666

Kedves Fórumosok!

 

Azon sajnálatos okból, hogy egyik tejfelvásárlónk a távolságra hivatkozva lemondott minket, a másik a rossz piacra hivatkozva nem visz annyit, mint előzetesen ígérte, lenne kecsketejem eladó. Leginkább a Balaton-felvidéki régió sajtosait érintheti a dolog. Heti 400-500 liternek nincs gazdája. Higiénikusan fejt, megfelelő tőgy elő- és utókezelés. Tartósan 10 ezer alatti csíra. Zárt rendszerű fejés (nem sajtár), így azonnal a hűtőbe kerül a tej.

 

https://www.jofogas.hu/veszprem/Extra_kecsketej_elado__400_500_liter_65795054.htm

 

elefada Creative Commons License 2017.04.29 0 0 18665

Ha natúr volt fűszer nélkül, vagy bazsalikom-paradicsom, akkor narancsolajos, ha más fűszer, akkor tökmagolajos.

Nagyon fincsi volt a húsos batyud.

Van egy ujjabb verzió, készítsd el Zolinak, a 10 ujját megnyalja, :pasta-fileta tekercs  sonka vagy kolbászdarabokkal,de legalább 75fokos vízben gyúrva, hogy mikor feltekered egybeolvadjon,  segít, ha valami csöbe tudod dugni a kihülésig,másnap szeleteled, rántod, majonézzel tálalod. Nyam:-)

Előzmény: Redlidike (18663)
david.szaniszlai Creative Commons License 2017.04.29 0 0 18664

Köszi, hogy gondoltál rám :)

Igen, megoldódott a problémám a cheddarral kapcsolatban, majdnem teljesen így csinálom én is, csak rst-743 kultúrát használok és 5.2 pH-nál sózom és teszem is a formába. 

Előzmény: Redlidike (18662)
Redlidike Creative Commons License 2017.04.29 0 0 18663

Elefada!

Azt szeretném kérdezni, hogy a kis átlátszó dobozkában a fetasajton milyen fűszerek, olaj volt? Mielőtt tűzetesebben megtanulmányozhattam volna Zoltánom benyomta az egészet :)

Redlidike Creative Commons License 2017.04.28 0 0 18662

Dávid!

Nem tudom, hogy megoldódott e a cheddar sajt készítésének a problémája, de itt egy video hozzá, most találtam.

https://www.youtube.com/watch?v=BwpCCPtwSkw

Előzmény: david.szaniszlai (17595)
Redlidike Creative Commons License 2017.04.19 0 0 18661

A tekercs egy kicsit sonkatúltengéses lett de az embert ismerve így is el fog fogyni :)

Redlidike Creative Commons License 2017.04.16 0 0 18660

Elefada, ez igaz tavalyi de gondolom idén is hasonló lesz :) Elvileg nem friss krémsajttal töltöttem, már pár napos volt, ha jött ki belőle savó azt már addigra leadta.

Előzmény: elefada (18657)
Redlidike Creative Commons License 2017.04.16 0 0 18659

Jaj, köszönöm :)

Pedig tudom én ám, hogy van még bőven hova fejlődnöm. Megint nem sikerült elkapnom a megfelelő ph-t. Olyan gyorsan savanyít ez a kultúra, egyik percben még magasabb volt a ph, később meg már egy picit túl is ment. Mire a tekercsekhez értem már nem tudtam szép felületűre nyújtani, de mondjuk az uramnak ez nem számít, szerintem egy napot sem él meg ez az adag :)

Tavaly is füstöltem már meg és semmi baja nem volt, egyáltalán nem adta a savót. Mondjuk sonka és snidling is van belekeverve, ez nem tudom számít e valamit. Illetve tavaly még azt tapasztaltam, mikor egy két darab még volt két hét után is, hogy nem savanyodott a krémsajt. Gondolom a sajttésztába ha sikerül jól elzárni, a savanyodási folyamat nagyon lelassulhat, illetve a füst is segíthet ebben. Csak gondolom :)

Előzmény: elefada (18657)
becőke73 Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18658

Sziasztok, sajnos csak nagyon ritkán jutok mostanában net kōzelbe, de mindig visszaolvaslak benneteket! Tej még alig van, egyelőre csak kefirre elég, csak ezután lesznek a választások...

 

Szeretnék mindenkinek nagyon boldog Húsvétot kívánni, és sok sajtot az ünnepi asztalra!

elefada Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18657

Gratulálok, szépek a sajtikáid.

A krémsajtos batyut is füstölöd? Nem adja a savót?

 

Előzmény: Redlidike (18650)
Redlidike Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18656

Nekem kecskéim vannak, kecsketejjel sajtolgatok :) Ezért is nyaggatom sokat Elefadát :) De nem sok tej van, magamat elszórakoztatom vele munka után :)

Sajnálom a hőmérőt, pedig ez számomra is eddig a legjobb. Innentől árgus szemmel figyelem az enyémet, eddig lekopogom nem volt baj vele, de mondjuk az enyém kb. két hete van meg.

Előzmény: perika53 (18655)
perika53 Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18655

Redlidike! Nagyon guszták a sajtjaid! Te ugye tehéntejjel dolgozol ? (bocs, hogy ilyen figyelmetlen vagyok, de nem jegyeztem meg)

A hőmérő az IKEÁs, biztos az a baja, hogy túl korán zengtem róla dicshimnuszokat és a fejébe szállt! :)

Tudtam, hogy kínai, és nem lesz hosszú életű, de ez azért túlzás. Hát így jártunk....

Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18654

Előzmény: Áncsi ,igen én vagyok!!!! (18653)
Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18653

MINDEN KEDVES FÓRUMTÁRSAMNAK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK SZERETETTEL!

Redlidike Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18652

Próbáltatok benne elemet cserélni? Ha úgy sem jó akkor mindenképp vigyétek vissza kicseréltetni.

Köszönöm, hogy szóltok mert akkor rámérek a biztonság kedvéért egy másik hőmérővel is. Én azért örültem ennek az ikeásnak, mert hosszú az elektródája is, nem kell tartani és folyamatosan látom a hőfokot. Remélem nem lesz vele gáz.

Előzmény: booerang (18651)
booerang Creative Commons License 2017.04.15 0 0 18651

Mi egy hónapja kaptunk egyet ajándékba az Ikeából,amilyet az Elefada ajánlott,tegnapig szuper volt,aztán furcsa volt,hogy túl lassan hűl vissza,39-et mutatott,rámértünk másikkal,csak 27 volt.Szobahőmérsékleten sem ment 38 alá,nem tudom,mi van vele.

Előzmény: Redlidike (18649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!