Akkor lehet, hogy a méz volt benne túl sok..? Illóolajat tettél bele valamilyet ? A fahéj és a szegfűszeg illó is melegíti a szappant, óvatosan kell velük bánni.
A vörösboros szappan a ( sokáig forralt, majdnem teljesen alkoholmentes) bortól barnás árnyalatú lenne, de csak attól nem lenne ilyen sötét. Finomra őrölt szőlőmaglisztet tettem bele elég sokat, attól nagyon szép csokibarna lett a színe. Bordónak jobban örültem volna, de sajnos ez nem kívánságműsor :) Nagyon kellemes, finoman dörzsölő, és fahéjas-fűszeres illata van.
Legközelebb szeretnék készíteni egy hajmosó szappant. Még a pontos recept nem állt össze a fejemben, de olíva-ricinus-kókuszolajokra gondoltam elsősorban, csalánlevél főzettel rozmaring, teafa illóval.
Ha tennék bele tojássárgát, (esetleg zöld agyagot) azt milyen formában kellene? Ha melegszik a massza nem csapódik ki a tojás, ha nem tökéletesen választom el a fehérjétől?
Kifőzted a sört, mielőtt felhasználtad, vagy alkoholmenteset használtál? A sörös mézesem nekem is melegedett anno, meg is repedt a teteje, de még idejében észrevettem, és kitakartam.
A sör és a méz is növeli a hőmérsékletet a szappanosodási idő alatt. Ha tömb formában készítesz ilyen adalékokkal szappant, azt legközelebb ne takard be...és akkor minden rendben lesz.;)
Ugyanezt gondoltam, amikor ránéztem. Túlmelegedett (szerencsére nem annyira, hogy esetleg szétváljon), de 'technikailag' rendben lesz. Csak esztétikai probléma.
A tejes szappanoknál egyszerűen csak el szoktam oldani a lúgot (ált. fehér marad, max. nagyon haloványan megsárgul - tényleg épp', hogy csak nem fehér), aztán bele a meleg olajba. Nem emlékszem olyan esetre, amikor gond lett volna a hőm. különbség miatt.
A tejes szappanoknál nem gond.
A beszámolóra én is kíváncsi vagyok, ha megosztja velünk GigiEzmi.
Szerintem a tej kicsit túlhevült a szappanosodás alatt...Jani szerinted? Ettől függetlenül a szappan rendben van!;) Ez egy próba volt, legközelebb majd ezt is tudod.;) Kíváncsi leszek majd rá 2 hónap múlva...ugye kapunk egy képet? És beszámolót is...habzás, állag stb.;)
Én 43 fokosra szoktam hűteni a lúgos-tejes oldatot és az olajokat is. A fagyasztott kecsketejet általában fele-fele arányban teszem bele valamilyen gyógynövény főzettel. Mindig felforrósodik az így készített lúgoldatom, és hűtenem kell.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a sok kecsketejet tartalmazó szappanok nem lesznek hófehérek (talán a cukortartalmuk miatt sem), viszont nagyon jók... ha fehér szappant szeretnél, tiszta desztillált vizet használj, és tegyél bele a lúgoldás előtt egy kevés cink oxidot.
Én is arra gondoltam, hogy túlmelegedhetett, betakartam, lehet, nem kellett volna:( Kipróbált recept, már egyszer elkészítettem. Legközelebb azt hiszem maradok a szilikon formáknál...Hát igen, a tanulópénz....
Nem tudom, hogy ebben a receptben a sörön kívül még mi szerepel...azt sem tudom, hogy izoláltad-e vagy sem. Az első ránézésre szerintem ez a szappan túlmelegedett...
Nem tudnál egy fotót feltenni erről a szappanról? Én sem melegítettem volna a tejet, igaza van Janinak. Ha az olajaid kicsit melegebbek lettek volna...a kettő pont kompenzálhatta volna egymást. Abban is igazad van, hogy a "nagykönyv szerint" azonos hőmérsékletűnek kell lennie az olajnak s a lúgnak, de ez egy tiszta tejes szappan volt. Mennyi idő elteltével vágtad fel? Mert az is érdekes, hogy azt mondod eleinte fehér volt azután bebarnult...
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Csináltam a hétvégén egy adag sörös hajmosó szappant, amit dobozos üdítő dobozába öntöttem. Ma kivettem belőle, valamennyi folyadék kivált belőle. Fel szerettem volna szeletelni, de a közepe barna, mintha ott is összegyűlt volna a folyadék és a szappan szétmorzsolódott:) Nem tudom, mi történhetett, az előzőt is így csináltam, azzal nem volt semmi gond. Lehet ezzel még valamit kezdeni, vagy kuka? A másik aktív szenes, kecsketejes szappan, az szerencsére jó lett:)
Úgy olvastam, hogy az olajoknak és a lúgnak közel azonos hőmérsékletűnek kell lennie, ezért melegítettem kicsit, de csak kb. 40 fokos vízbe állítottam, nem a tűzhelyre dobtam fel.
Jelentem, elkészült hétvégén a második szappanom is. :) Ismét egy tapasztalattal lettem gazdagabb, na meg sok babaszappannal. :)
Lúgoldásnál lehet, hogy mégsem jó ha az összes tej le van fagyasztva, mert így sehogy sem akart a hőmérő 25 fok fölé emelkedni. Nem hűtőfürdőbe, hanem meleg fürdőbe kellett állítani. Remélem a minőségét nem befolyásolja ez a kis malőr.
Szeletelésnél kicsit lágyabb volt, mint az előző, de gondolom ez a nagy olíva tartalomnak köszönhető, és várhattam volna vele még egy napot.
Tegnap ismét rápillantottam a szappankákra és sajnos az összes bebarnult, pedig nagyon szép fehér volt. Ez ellen lehet valamit tenni?
Tegyél jó meleg vizet 2db fél literes palackba, ezeket azért ne közvetlenül a szilikon formára rakd. Legyél kreatív, találj ki valamit.;) A lényeg hogy a meleg segítsen a szaponifikációban.
Ha mégis a tömbformát választod...akkor a sütőben kb.60C'-on letakarva 1-2 órát hagyd állni, azután kapcsold le sütőt és ott hagy kihűlni. A szappanok jó 12 óra múlva szeletelhetőek v. kivehetőek a formából.
Az Il mio sapone könyvet ismerem. A csoportról nem tudtam. Akkor a jojoba helyett sheát fogok rakni. Ha elkészül és sikerül akkor megmutatom :) ágymelegítőm nincs. Szilinkonba gondoltam rakni, de van fa tömb formám is. Így, hogy nincs ágymelegítőm mit csináljak szerinted?
Olíva olaj, kókusz olaj, shea és ricinus lesz benne, az arányokat még nem tudom, majd holnap kitalálom.
Köszönöm a segítséged! Olvasom a blogod, gyönyörű szappanokat csinálsz.
Mint ahogy a blogon is említettem, a SOLE bármilyen recepttel működik! A jojoba egy folyékony viasz.;) Ha az általam megadott olajokból szeretnél egy receptet összeállítani...akkor a Sheából használj többet ha nincs jojobád, a mandulát nem javasolom. A számlálót általában 5%-ék SF-re állítom, így a lúg mennyiség ezzel arányosan lesz kiszámolva. Ha szilikon formába teszed a szappant akkor nincs szükséged sütőzésre. Ha van egy ágymelegítő flaskád amibe forró vizet teszel bőven megteszi. Azért ne közvetlenül a formákra tedd ezt a flaskát.;) Kiindulásként kezdj 50%-ék olívával, a többi olaj arányt rád bízom. Ha elkészült a recepted esetleg meg is mutathatnád...;)
Patrizia Garzena, az oldal tulajdonosa és a szappanos könyv írója Olaszországban nagyon elismert szappanos körökben. Tulajdonképpen az ő írásait fordította le "Biofeleség" amit a Lukrécia kencéi oldalon kicsit rövidített változatban szintén elolvashatsz.;)
Kacérkodom a sole szappan elkészítésével, az olajok arányát én határozom meg vagy van valamiféle szabály rá amitől nem jó eltérni? Bocsi ha nagyon kezdő a kérdés, de még kezdő vagyok :) a jojobát kihagyhatom vagy helyettesíthetem mással pl. mandula olajjal? Nincs jojobám. Ebbe a szappanba kerül superfat? Ha igen hány százalék?
"A formába kerülés után, hasonlóan mint a só(s) szappannál, sütőbe tesszük (kb. 50C') és a szappanosodási folyamat ott zajlik le. Pár óra elteltével ha már elég kemény, kivehető a szilikon formából."
Ez azt jelenti, hogy rögtön amikor a formába öntöm megy a sütőbe? A pár óra az mennyi idő? Nézegessem a keménységét? Nem tudom milyen az elég kemény. Mire figyeljek még? Eddig egyszer sütőztem egy szappan, de azt öntés után egy nappal, 50 fokon volt fél órát amikor kivettem, mert nagyon olvadt és féltem, hogy teljesen felolvad. Az nem keményedett, puhult.
Szia! Az olasz fórumcím és a könyvcím is érdekel. Most végeztem ennek a fórumnak a végigolvasásával :) jöhet az olasz fórum, bár azzal nem fogok ilyen gyorsan haladni :D imádok olvasni. A barátnőm kipróbálta a szappant ami nekünk szárít és nem tapasztalt szárítást, ő ráadásul ekcémás, teljesen rendben találta a szappant.