Keresés

Részletes keresés

Cleaning Cloths Creative Commons License 2021.10.03 -1 0 topiknyitó

A vitahelyzetek hozzátartoznak a mindennapi életünkhöz, de szélsőségesen ítéljük meg őket. Vannak, akik élvezik a vitákat és azt, hogy érvelhetnek, mások lefagynak ezekben a helyzetekben, és utólag sokáig rágódnak azon, mit is kellett volna mondaniuk. Ezt a klubot ajánljuk neked ha az első csoportba tartozol - és akkor is, ha a másodikba. A vitázás egy új arcát mutatjuk meg neked, amelyben a vita nem elsősorban konfliktus, hanem lehetőség a tanulásra és a közös játékra. Amire számíthatsz: érveléstechnika és érvelési hibák, izgalmas témák, sok gyakorlat, egy kis önismeret és persze remek viták.

 

A nap mint nap elkövetett érvelési hibák tengeréből most megmutatjuk az 5 leggyakoribbat.

 

Hamis logika:Amikor az érv és az indoklás nem illenek össze vagy nincs összefüggés közöttük, vagyis a következtetést nem lehet a felsorolt okokból levonni.

Személyeskedés:Amikor a vita során nem a vitapartner érveit támadjuk, hanem a személyét.

Szalmabáb:Amikor a vitapartnerünknek az általunk eltorzított, eltúlzott álláspontját támadjuk.

Hamis dilemma:Amikor azt a hamis látszatot keltjük, hogy valaminek csak két kimenete lehetséges, és nem vesszük figyelembe az alternatívákat.

Csúszós lejtő:Olyan informális érvelési hiba, ahol egy adott dologból több lépésen keresztül egy messzemenő, megállíthatatlan következményt vizualizálunk.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!