Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Pontosítsunk: a jó fenéshez jó anyag (pl. kerámia) kell. Nem muszáj ennek Spyderco, Gerber vagy akármilyen márkával bírnia, én egy korábban félvezetőgyártásra használt, leselejtezett fűtőelem kerámia-rúdjait használom fenésre (megfelelő szögben falapba állítva persze)
A konzervnyitókkal nekem csak az a bajom, hogy nehezen boldogulnak a deréxögű kanyarokkal. Késsel ez soha nem volt probléma :-)
Én még a konzervnyitós felvetésre reagélnék:
Nekem egy klasszikus oldalpengés noname olasz rugósbicskával(pengehossz : 124 mm, acélminőség : passz) 1,5 perc alatt sikerült kibontanom egy 200 gr-os paradicsomos olajoshalat. Ez a kés mindössze 15DM-be került tizenöt évvel ezelőtt. Mivel a halacsok szomjasak voltak szintén ezzel az eszközzel kibontottam egy üveg Tuborgot és utánuk küldtem a tartalmát. Van egy pár értékesebb bicsakom is, de konzervnyitásra nem szivesen használnám őket. A konzervnyitásra legszivesen az otromba ,,kanálgép" konzervnyitóját használom (a rekordom 13,5mp/halkonzerv) vagy a Leatherman tool-t/ami amúgy is mindíg az oldalamon pihen/.Eccerűen sajnálom a késeimet és az időmet/hiába a jó fenéshez jó eszkőz(Gerber, Spiderco élező) és idő kell/.
Ja.. és ez a kés a Top of Texas oldalain 57,5$.
Tehát postaköltséggel együtt, ha nem tévedek kb. 17000 Ft. Ez még elfogadhatónak is tűnik, egy ilyen szép darabért, látva más gyártók árait.
Már megint kérdésekkel zargatom a társaságot. Nézegettem a késeket, mert még mindig nem sikerült választanom. Az hamar megállapítottam, hogy a Top of Texas Knives oldalain olcsóbbak az árak, mint mondjuk a knivescenter oldalain. Lejebb olvastam, hogy kb. 9$ a postázási díj, amenyniben az áru értéke a vámhatár alatt van. Tehát valszeg innen fogom venni a késemet. Feltűn az is, hogy pl. az Ontario Military kések elég olcsók, viszon szerintem elég tetszetősek. Mi ennek az oka? Nem túl jók? A minőséggel van a gond? Van valakinek ezzel a márkával kapcsolatosan valami tapasztalata?
Azért vagyok kiváncsi mert nagyon megtetszett egy kés ebből a márkából.
Ez lenne az:
QN-P3 US Army Quartermaster 6" Ss blade, Leather handle
Elég tetszetős darab szerintem. Várom a véleményetket ezzel a késsel és magával a márkával kapcsolatban.
Köszönettel: Guerilla
szerintem egy-egy napos elfoglaltság.
és nagyon hasznos tudást ad.
tök kínos, ha évek mulva jön rá az ember, hogy bizonyos helyzetben például rá tudott volna gyujtani amikor elázott a gyufa. :)
pedig volt kése.
és ez a legkevesebbnek tünik.
hoppá!
tényleg aranyárban van, de nem másolhatatlan.
:)
nagggggggggyon jól néz ki!
én megvárom amíg a szorgos koreai fénymásolók beindítják a gépet.
brutális élvonala van!
Nagyon kezdő késkedvelő vagyok.
Nekem is nagyon tetszik a jatagán. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy ez kés vagy kard? Érzésem szerint kardnak egy kicsit rövid. Tudja valaki, hogy ezt eredetileg mire használták? Kardoztak vele, szóval védekeztek is, vagy csak szúrtak/vágtak?
Jó ötlet volt az Opinel, meg is néztem magamnak, majd vettem egy 8-ast, meg egy 12-est. Az élezés után a 12-est kíválóan tudtam használni kertészkedéshez, bokrot ritkítottam vele (meg egy kicsit dobáltam)...:-)
Ha itt nem vetitek fel, nem is vettem volna kézbe, pedig meglepően jó a penge minősége (az árához képest meg pláne), komoly kárt lehet vele tenni ... Konzervet nem próbáltam, csak a kólásdoboz tetejét (az majdnem olyan kemény), nyom nélkül (mármint a pengén) felnyitotta a 8-as.
Egyébként az ilyen konzevrnyitásra nem használnám a magamnál hordott - korábban belinkelt - Klötzli késemet, akármilyen fasza a pengéje, nagyon vékony szvsz, ilyesmire nem véletlenül a vastagabb pengéjű kések alkalmasabbak. A Bud Nealyvel talán meg merném kockáztatni.
Valaki linkelt itt egy SOG kést, szerintem nagyon jók. A Vision azóta tetszik, amióta megláttam, és volt a kezemben. Valamiért ez a módosított tanto penge fazon nagyon bejön, pl. ez :
Nekem sajnos nincs idom egy nehany napos taborra, de annak nagyon orulnek, ha lenne egy hetvegi felnapos (pl. szombat 10.00-18.00 vagy valami hasonlo) kestanfolyam. Jo lenne, ha ilyenre is osszegyulnenk nehanyan.
Köszi az eddigi tanácsokat, de kicsit többre számítottam. Sajnos kezdő lévén, nekem nem sokat segít a lejebb beszúrt táblázat, mert a használatáról semmit nem írtatok (tényleg... írhatnátok). Így a penge (Sandvik 12C27) minőségéről, megbízhatóságáról, jó és rossz tulajdonságáról, kopás- és rozsdaállóságáról írhatnátok valamit. Ja.. és a nyéllel kapcsolatban is minden infót megköszönnék.
A fogazatot valszeg nem tudnám kihasználni, az élezés miatt pedig tényleg jobb lenne egy fogazat nélküli penge. Szerencsére van ilyen, mellékelem is róla a képet:
A képre kattintva egyébként sok infó olvasható a késről (persze angolul).
Hogyha a fogazat miatt nehézkesebb az élezés, akkor a fogazatot miért nem teszik a penge másik (felső) felére? Ez persze lehet, hogy hülye kérdés, de nem lenne praktikus?
Egyébként a kést nem hazai boltban, hanem a knifecenter oldalán láttám, ahol az ára 110$.
hoppá!
most olvastam Makrai "ales" válaszát.
azt írja, kevés jelentkezőnek nem szervez külön tanfolyamot, de ha össze gyűlik pár elszánt ember, akkor indít egy pár napos tábort.
látom, nem reménytelen. én szólok pár "sérült" barátomnak. csak összegyűlünk elegen. engem nagyon érdekel.
te is körül nézel otthontájt?
az emil címe:
makrai@dpg.hu
az enyém, ha kell, bár itt mindig "találkozhatunk",:
pikali@freemail.hu
Hát hazudnék, ha azt mondanám, nem fordult meg a fejemben.
De sajnos a neveltetésem nem engedi, hogy átverjek másokat. Bármennyit iszik is a tulaj, lopásnak tünt volna.
Bár, ahogy így utólag bele gondolok, hazafelé megtámadhattam volna, elvégre páratlanul fel volt fegyverezve.
-kard ki kard!- mondtam volna.
:-)
milyen alakulat? már ha nem titkos.
nekem elvették a kedvemet másfél év alatt a seregtöl annyi alkalmatlan vezetőt láttam. :(
az igazán jó katonatisztek vergődtek a pontvadászok közt.
ez inkább katonai kés mint túlélő.
nekem úgy tünik.
talán pilótáknak gyárthatták. a fogazat miatt gondolom. hevedereket könnyen vághatja, de mást talán szerencsésebb teljesen egyenes, vagy enyhén hullámos éllel faragni, hasítani és élezni is könyebb ha végig lehetne fenni.
de én nem vagyok elfogulatlan, mert csak divatnak tartom a recézést.
ennek ellenére jó fogású, szinte minden porcikáját kihasználható darabnak tünik.
mindig arra gondolok amikor egy ilyen nem igazán civilizált körülmények közé tervezett kést látok, bevállalnék-e vele egy nagyobb ideges kutyát, neadjisten egy vaddisznót.
mennyit kérnek érte a boltban?